Arto Luukkanen

Eurooppalainen pyramidihuijaus täydessä vauhdissa – milloin Suomen hype romahtaa?

Eurooppalainen pyramidihuijaus täydessä vauhdissa – milloin Suomen hype romahtaa?

Menneisyyden tutkimuksen ensimmäisiä oivalluksia on huomata se, miten vähän ihmiskunta oppii omista virheistään ja miten jotkut ilmiöt toistuvat säännöllisesti.  Valitettavasti näyttää siltä, että jokainen sukupolvi tekee omat epäonnistumisensa ja historiantutkimuksen tehtäväksi jää laskea tapahtuneita kirveleviä vahinkoja.

Ryöstäminen on kallista!

Taloudellisen hyödyntavoittelun historiassa ns. uuden ajan koittaminen merkitsi suurta murrosta. Tätä ennen varallisuuden suuria uudelleen järjestelyjä oli toteutettu yleensä primitiivisesti - ryöstämällä.

Sodankäynnin yhteydessä tapahtuva ryöstäminen oli kuitenkin hankalaa ja kallista puuhaa. Esimerkkinä mainittakoon 80-vuotinen sota Espanjan Alankomaista vuosina 1568-1648. Espanja halusi itselleen tämän ahkeran kauppiasmaan rikkaudet kiristämällä alueen asukkailta mahdollisimman paljon rahaa. Ferdinand Álvarez de Toledo, Alban herttua lupasi Espanjan kuninkaalle Filip II:lle tiristää näistä maista “kultajoen”, joka virtaisi Espanjaan.

Primitiivinen ryöstäminen on kuitenkin hankalaa, etenkin jos ryöstettävä ei halua pulittaa rahojaan vapaaehtoisesti ryöstäjälle.

Toisaalta väkivaltainen mellastaminen yleensä tuhoaa sitä omaisuutta, jota havitellaan ja näissä ryöstöissä tuhlataan arvokkaita ihmishenkiä, jotka voisivat myöhemmin tehdä työtä ryöstäjäherrojen hyväksi.

Edellä mainitussa sodassa alankomaalaiset puolustivat itseään, henkeään ja omaisuuttaan kynsin ja hampain eikä kultavirta soljunutkaan Espanjaan toivotusti. Sota sitkistyi ja pitkittyi kunnes lopulta espanjalaiset joutuivat vetäytymään ja luopumaan aikeistaan alistaa tämä pieni kauppiaskansa.

Näytti siltä, että primitiivistä ryöstämistä oli mahdollista harjoittaa todella menestyksellisesti ainoastaan siirtomaissa. Ja tämänkin sillä edellytyksellä, että eurooppalaisten sotilaallinen ja tekninen ylivoima sen sallivat.

Etelämeren komppania

Varhainen kapitalismi toi vanhanaikaisen ryöstelyn tilalle uudenlaisen innovaation: pyramidijärjestelmät. Tämän uutuuden erikoisuus oli siinä, että omaisuuksien suuret uudelleen järjestelyt piti hoitaa ilman väkivaltaa ja sotaa niin, että huijattavat osallistuisivat itse tähän operaatioon. Pyramidihuijaus perustui ns. kuplan luomiseen. 

Eräs varhaisimpia kuplia oli 1700-luvulla Englannissa organisoitu ”Etelämeren komppania”. Kyseinen yhtiö oli itse asiassa Englannin hallituksen myötävaikutuksella vuonna 1711 perustettu yritys, joka sai yksinoikeudekseen käydä kauppaa Etelä-Amerikan alueen kanssa.

Yhtiö kiinnosti kovasti sillä etelämeren aarteet ja rikkaudet olivat jo kauan kiillelleet brittien silmissä tarunhohtoisina. Olihan englantilainen kaappari Francis Drake jo aikaisemmin ryöstänyt espanjalaisten aarrelaivoja omaksi ja kruunun hyödyksi.

Englannin hallitus käytti surutta maanmiestensä odotuksia hyväkseen ja antoi uudelle Etelämeren komppanialle vastuun Englannin valtionvelasta. Valtion velkapapereita omistavia ihmisiä kehotettiin siksi vaihtamaan paperinsa uuden yhtiön osakkeisiin; se oli isänmaallista ja hyödyllistä. Englannin velka sulikin pois kun sen suurimmat velkojat vaihtoivat paperinsa uusiin osakkeisiin.

Ajatus nopeasta rikastumisesta ja etelän rikkauksista nostivat näiden osakkeiden hintaa viikosta viikkoon. Osakkeiden ostamisesta tuli koko kansan harrastus; aateliset, pieneläjät, opiskelijat ja liikemiehet ostivat osakkeita velaksi ja sijoittivat niihin säästämänsä varallisuuden. 

Osakkeiden hinnat kohosivat yleisen tyytyväisyyden vallitessa aina 128 punnasta miltei tuhanteen puntaan. Yhtiö myös huolehti sopivista ”huhuista” jotka vahvistivat nousevia hintoja ja sen edustajat hyökkäsivät äkäisesti niitä vastaan, jotka uskalsivat epäillä tämän hurmion kestävyyttä.

Kaikki loppuu aikanaan. Englantilainen pyramidihuijaus - ”Suuri Etelämeren Kupla” - puhkesi samaan aikaan ranskalaisen ”Missippi-suunnitelman” kanssa. Ranskassa tätä samantyyppistä keinottelua oli johtanut skotlantilaissyntyinen John Law. Molemmissa tapauksissa yleisön valtasi ensin epäluulo ja sitten epäusko; olivatko nämä osakkeet todella näin arvokkaita?

Yhtäkkiä kaikki halusivat eroon näistä osakkeista ja yhtiöt joutuivat konkurssiin. Tavallisille ihmisille tämä merkitsi perittyjen omaisuuksien häviämistä, perikatoa ja kurjuutta. Toiset taas olivat tulleet satumaisen rikkaiksi.

Pyramidihuijaus, mehiläistenhoitajan rationaalisuus ja hype-huuma

Nämä talouskuplat olivat ensimmäisiä talouspyramidi-huijauksia, joiden avulla saatiin nopeasti ja tehokkaasti pumpattua varallisuutta kansalaisten suurelta joukolta muutamille harvoille. 

Päinvastoin kuin primitiivisessä ryöstämisessä, ihmiset toimivat nyt vapaaehtoisesti ja yleensä valtion siunauksella. Saadut voitot olivat myös suurempia eikä tällä kertaa tarvittu kalliita armeijoita, julmaa inkvisitiota tai turhia väkivallantekoja. 

Huijattujen ihmisten omaisuus realisoitiin ja hyvin hallitussa maassa nämä epätoivoiset huijatut jatkoivat taas työntekoa. Pyramidihuijausta voisi verrata vaikka mehiläisten hoitajaan, joka jossain vaiheessa sieppaa ahkerien uurastajien hunajan pois pesästä. Mehiläiset jatkavat työtään eivätkä tee kapinaa.

Kaikissa näissä kuplissa on käyty läpi samanlaisia vaiheita. Alun innostus ja riemu, tavallisten kansalaisten aktiivisuus, jota seuraa hype-huuma osakepelistä ja keinottelun ihanuudesta. Nousevia epäilyksiä tuomitaan ja niille nauretaan tai kohautetaan olkapäitä. Sitten päättäjät herhistävät epäuskoisille nyrkkiään ja suuri yleisö seuraa tätä kaikkea kritiikittömänä ja passiivisena. Romahdusta ja hetken raivoa seuraa taas ihmisten vapaaehtoinen alistuminen. Tämä on tapahtunut kaikissa näissä ”kuplissa” aina Alankomaiden vuosien 1636-1637 ”tulppaanikeinottelusta” nykyiseen pankkikriisiin saakka. Oireet ovat olleet aina samat.

Ihmisten hyväuskoisuuden ja nenästävetämisen helppous ilmenee erityisesti kuplan ”hype” vaiheessa, jossa epäily ja kritiikin esittäminen leimataan turhaksi pessimismiksi tai tuomiopäivän huuteluksi. Hyvänä esimerkkinä tästä on Irlannin pääministerin Bertie Ahern´n vuonna 2007 esittämä kuuluisa toivomus siitä, että talouden pahanilmanlinnut ”voisivat tappaa itsensä”.  Irlannin pankkikriisi kolkutteli kuitenkin jo ovella.

Suomessa tämä sama hype koettiin 1980-luvun suuressa kulutusjuhlassa. Nousukautena voitot ja bonukset lankesivat johtajille ja laskukautena hallitus julisti tappiot veronmaksajien omaisuudeksi. Mitään ei kuitenkaan opittu vaan heti kun lamasta oli kohottu, tämä kupla oli pakko kokea uudelleen.

Olli-Pekka Heinonen – UMTSIN sankari

Tämä tapahtui vuonna 2000, jolloin ministeri Olli-Pekka Heinonen – 6 ällän ylioppilas ja maamme nykyinen poliittinen huippujohtaja - edisti aktiivisesti ns. UMTS-huutokauppoja Englannissa ja Saksassa.

Poliitikkojen maalaisjärjen sekoittaminen oli silloinkin helppoa; näitä joko haukuttiin siitä, että he puuttuivat vapaiden markkinoiden toimintaan tai sitten nämä olivat jo itse hurahtaneet ”lapsellisen innostuneina” tähän hypeen. Epäilijät olivat taas turhia lökäpöksyjä.

Poliitikot antoivat lopulta periksi ja valtion omistama Sonera saikin UMTS-luvat 21,4 miljardilla markalla. Näin suomalaiset veronmaksajat rohmusivat itselleen aimo annoksen ilmaa Saksan yläpuolelta.

Suomalaiset poliitikot eivät ole ottaneet opikseen näistäkään seikkailuista. Valtionyritysten johtajat ovat sen jälkeen säännöllisesti jujuttaneet poliitikkoja ja veronmaksajien rahaa on haaskattu erilaisiin ”ikiliikkujiin”; esimerkkinä vaikka Fortumin kautta Venäjän sähköbisnekseen ja nyt sitten esimerkiksi Finnairin johtajien bonuksiin.

Argentiinalainen pankinjohtaja: Euroopassa on nyt meneillään jättimäinen pyramidihuijaus

Suurin puhallus on kuitenkin käynnissä juuri nyt. Se alkoi 2008 eurooppalaisena pankkikriisinä ja jatkuu eurokriisinä. EU:n eteläiset maat Kreikka etunenässä ovat ajaneet oman maansa talouden hunningolle yltiöpäisellä taloudenpidolla ja velanotolla.

Pelastajaksi rientänyt EU on tukipaketeissaan sitoutunut pelastamaan nämä maat. Piikki on nyt auki ja pohjoisen maiden runsauden sarvesta vuotaa nyt rahaa kriisimaille.

Talousmiehet ovat jo tunnistaneet tämän ilmiön; kyse on jättimäisestä pyramidihuijauksesta. Argentiinalaisen entisen pankinjohtajana Mario Blejerin mukaan euron kriisissä on kyse jättimäisestä ilmaveivistä, jossa velat siirtyvät yksityiseltä sektorilta veronmaksajille. Tämän äskettäin Financial Times –lehdessä julkaisema artikkeli herätti päättäjät Keski-Euroopassa; kyse ei ole turhasta puheenvuorosta. Meillä tämä artikkeli ei edes noussut sanottavammin edes uutiskynnyksen yli.

Blejerillä on kokemusta siitä mistä hän puhuu; Argentiina meni konkurssiin vuosikymmen sitten pyramidihuijauksen uhrina. Blejerin mukaan Euroopan velkamaille rakennetut lainapaketit rikkovat euron perustamisen yhteydessä sementoitua sääntöä, jonka mukaan tällaisia pelastuspaketteja ei tehtäisi. Kreikalle, Portugalille ja Irlannille myönnetyt lainat vain kasvattavat niiden velkataakkaa entistä kestämättömämmäksi.

Massiivisen ”pyramidikoneen” edellytykset täyttyivät dramaattisesti silloin kun EU ja IMF myönsivät Kreikalle viimeisen tukipakettinsa ja pelastivat eurooppalaiset pankit tekemiltään huonoilta lainapäätöksiltä. Näin vastuut yksityiseltä sektorilta on rediskontattu EU-maiden veronmaksajien vastuulle.

Kuten tiedetään perinteinen & yksityisen sektorin pyramidihuijaus voi kestää vain niin kauan, kun siihen tulee uusia huijattavia tai vanhat huijattavat maksavat yhä uudelleen ja uudelleen.

Bleijerin mukaan nyt kuitenkin menty vielä edemmäs.  ”…niin kauan kuin se (kriisi) rahoitetaan julkisella rahalla, velka voi jatkaa kasvuaan ilman hypoteettista rajaa…” todisti Blejer.

Kreikka saa lisää velkaa ja me maksamme taas lisää

Argentiinalaisen pankkimiehen ennustus näyttää toteutuneen täydellisesti kun lukee 14.3.2012 Taloussanomia. Kreikka on saanut tukipakettinsa mutta ottaa jo uutta velkaa täyttä päätä (http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/03/14/ei-auta--kreikka-uppoaa-yha-syvemmalle/201225156/170).  Velka jatkaa kasvuaan ja me jatkamme maksua.

Samaan aikaan Kreikan uudistukset eivät etene vaan näyttää siltä, että kaikki mahdolliset epämääräiset ja hämärät piirit ovat kokoontumassa tälle uudelle ruokakupille odottamaan uutta rahalahjaa pohjoisesta. On hyvin oletettavaa, että uudet tukimiljardit ja sitä seuraavat apupaketit eivät mene järkeviin kohteisiin vaan häviävät hämärien miesten tyhjiin taskuihin tai sitten niillä ostetaan aseita Saksasta.

Euroalueen veronmaksajat ovat nyt omien poliitikkojensa panttivankeja. Meillä Suomessakin hallitus jatkaa jääräpäisesti omalla linjallaan. Rivistä ei väistetä vaikka takkiin tuleekin. Veronmaksaja maksaa kyllä.  Pyramidihuijaus jatkuu kunnes itse järjestelmä luhistuu mahdottomuuteensa. Onneksi joku aina hoitaa sotkut ja kansa maksaa viulut.

Näin historioitsijan näkökulmasta valtiosihteeri Olli-Pekka Heinosen rooli Kataisen avustajana herättää suurta mielenkiintoa. Katastrofeja tapahtuu, ihmiset menettävät rahansa ja veronmaksajat maksavat. On kuitenkin äärimmäisen harvinaista, että sama mies pääsee olemaan osallisena ja vaikuttamaan kahdessa taloudellisessa katastrofissa.  

Arto Luukkanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (82 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Miten pitkään hype jatkuu??

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Siihen on hirveän helppo vastata..

Kunnes rahajärjestelmässä velanhoito ylittää kriittisen pisteen..Viimeistään siis silloin. Onko näin jo tapahtunut...?

Pasi Manner

Talouskuplissa vallitsee ns. suuremman hölmön teoria (theory of the bigger fool), mikä tarkoittaa että kupla tai hype kasvaa niin kauan kun löytyy joku hölmö, joka ostaa finanssi-instrumentin riittävän korkeaan hintaan. Kupla alkaa kehittyä kun keskuspankki syytää liikaa rahaa markkinoille, jolloin liika raha ohjautuu esim. arvopapereihin ja finanssi-istrumenttien hinnat alkavat nousta.

Hintojen nousu katkeaa ja kupla puhkeaa kun markkinoilla syntyy riittävän laaja konsensus siitä, että näitä suurempia idiootteja ei enää riittävästi löydy. Tätä ovat tutkineet mm. Allen & Gale julkaisussaan "Bubbles and Crises".

Ennen kuplan puhkeamista fiksuimmat ja ahneimmat saalistajat ovat ehtineet kerätä itselleen sangen korskeita omaisuusmassoja.

Kalle Kuusivuori

Kokoomuksella, kykypuolueella on heittää kykyjä istumaan tuleen veronmaksajien huosuilla.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pitäisi siis ehkä sanoa: milloin Suomen hype romahtaa?

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Kuinka kauan Pohjois-Euroopalla riittää rahaa PIIGS - maille , eiköhän nyt olla jo siinä rajoilla. Rahat on nyt loppu. Suomen oma velkaantuminen alkaa tässä jo huolestuttamaan. Saksallakin on liikaa velkaa.

Blejer Recommends Greece Continue Membership in Euro
http://www.youtube.com/watch?v=wM27nFv3fos

Peter Schiff: Bitter pill, no 'Greek' bailout for US
http://www.youtube.com/watch?v=0tD9trSrp0M&list=FL...

Engdahl: Greek bailout terms remind of Hitler
http://www.youtube.com/watch?v=ahj7B9PSCgI&list=FL...

EU pushing Greece towards revolution
http://www.youtube.com/watch?v=fGJD-7kKtxQ&list=FL...

Konkurssissa oleva Iso-Britannia on muuttumassa banaani tasavallaksi euron kriisin takia, siksi he toivovat Timo Soiniakin kovempaa euron pikaista tuhoa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kalle...ehdotatko sitä että OP on isänmaalle tosi kallis mies??

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kyllä OP varmaan kalliiksi tulee pyörittäessään näitä jänishousuja Kataisia ja Urpilaisia. En usko, etteivätkö he ymmärrä, mutta rohkeus ei riitä estämään katastrofia. Kuten sanoit, joku sitten tulee ja korjaa sotkut uskaltamalla maksattaa seuraukset kansalla. Näin "taviksen" funtsimana.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Euroalueen veronmaksajat ovat nyt omien poliitikkojensa panttivankeja. Meillä Suomessakin hallitus jatkaa jääräpäisesti omalla linjallaan. Rivistä ei väistetä vaikka takkiin tuleekin. - tässä pitäisi tulla muutos!

Olavi Lehto

Suomen tahrantekijät istuvat EU-tukiaishallituksessa ja Ottawan miinasopimuksen allekirjoittajissa

Helvatan hyvä huomio tuo paljon vaiettu Fortumin sähköseikkailu .. joka odottaa vain poksahtamistaan

Olavi Lehto Tampere

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Näinhän se homma pyörii. Nyt kannattaisi Suomalaisten alkaa miettimään paikallisvaluuttoja yms. ihan tosissaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Janne: se pahin hetki on se kun hype laukeaa ja saamme niskaamme vain takauslaskut.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ihmisten hyväuskoisuuden ja nenästävetämisen helppous ilmenee erityisesti kuplan ”hype” vaiheessa, jossa epäily ja kritiikin esittäminen leimataan turhaksi pessimismiksi tai tuomiopäivän huuteluksi. Hyvänä esimerkkinä tästä on Irlannin pääministerin Bertie Ahern´n vuonna 2007 esittämä kuuluisa toivomus siitä, että talouden pahanilmanlinnut ”voisivat tappaa itsensä”. Irlannin pankkikriisi kolkutteli kuitenkin jo ovella.

Aleksi Laine

Kupla ei ole sama kuin pyramidihuijaus.

Onnistuneessa pyramidissa voittomahdollisuus perustuu sijaintiin pyramidissa. Yleensä varhaiset aloittajat tienaavat paremmin kuin myöhemmät (vaikka ei ihan välttämättä, jos on lahjakas tai onnekas). Pyramidit eivät puhkea toisin kuin kuplat, ne vain kuihtuvat, jos ovat kuihtuakseen. Pyramidi voi teoriassa toimia ikuisesti vaikka se ei silloin voikaan jatkuvasti kasvaa nopeammin kuin poistuma korjaa.

Kupla taas on uhkapeliä jokaiselle osallistujalle. Koskaan kun ei voi tietää, koska kupla puhkeaa. Tosin pienen kuplan voi vedättää ja puhkaista vaikkapa sisäpiiritiedolla tai isolla rahalla. Isojen kuplien vedättämiseen ja puhkaisemiseen ei riitä kenenkään rahat. Ja siksi ne ovat aina arpapeliä.

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Suomen asuntokulpan puhkeemista odotellessa...zzzz

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

"Suomen asuntokulpan puhkeemista odotellessa...zzzz"

Niin, sitä asuntokuplan puhkeamista saat todennäköisesti todellakin odottaa, kun kierrossa olevaa rahanmäärää lisätään jatkuvasti yli työn tuottavuuden, niin silloin ei ole kovinkaan todennäköistä että asuntojen, ainakaan numeroissa olevat, hinnat juurikaan tippuisivat, reaaliset hinnat sen sijaan voivat muuttua, ne ovat enemmän kiinni työllisyydestä ja työn tuottavuuden kasvusta, kaikesta sellaisesta mikä vaikuttaa ihmisten lainanhoitokykyyn ja sitä kautta pankkien lainanantohaluihin. Nyt kun pankeille on annettu vieläpä rahaa 1% korolla vaikka kuinka paljon, on luultavaa että ne yrittävät työntää sen jonnekin ja asunnot ovat varmasti yksi kohde.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Kupla ja pyramidihuijaus ovat kaksi eri variaatiota samasta asiasta. Kummassakin toiminta perustuu siihen että rahaa pumpataan tyhjään jatkuvasti kasvavia määriä, kunnes ei enää pumpata ja homma lässähtää.

Velkakuplassa, esim. Espanjan ja Irlannin asuntomarkkinoilla, oli kyseessä tavallaan, tai käytännössä, rahan väärentäminen, siis väärien setelien painaminen pankkien toimesta. Euroopan pyramidihuijaus taas perustuu rahan määrän jatkuvaan kasvattamiseen. Takapotku, ts. inflaatio, tulee jossain vaiheessa, mutta toistaiseksi ylimääräistä rahaa on sijoitettu kehittyviin talouksiin ja pankkien taseisiin, joten se ei vaikuta niin kauheasti normaali inflaatioon.

Rahatalouden koko on jo kertaluokkaa, tai luokkia, suurempi kuin reaalitalouden, eli kyseessä on maailmanlaajuinen kupla, mutta nähtävästi sitä voi kasvattaa loputtomiin. Ei minulla ymmärrys riitä tajuamaan kuinka tämä oikein toimii, mutta pääasia että korot on matalalla. Tämä auttaa kummasti asuntolainani hoidossa, korkoni(1kk euribor+0,4) kun on tällä hetkellä jotain 1,2% ja inflaatio 3-4%, joten kämppäni on jo hyvän aikaa maksanut itse itseään. Ei sekään kyllä kauhean pitkäjänteistä touhua, noin kansantaloudellisesti, voi olla, mutta kiva minulle. Tällä hetkellä tälläinen järjestely ei kyllä onnistuiskaan mutta 2006 oli maailmanlaajuisesti erilainen meininki, siitä kyllä sitten seurasi kaikkea jännää.

Toisaalta muuten aika hauskaa että valtio tuhlaa varojaan maksamalla osan tästä negatiivisesta korosta, joten todellinen maksamani korko lienee nolla piste jotakin. Jos asunnon arvo seuraa inflaatiota, kuten on viimeiset n. tuhat vuotta tehnyt, niin silloinhan tässä "tienaa" asumalla.

Vesa Väyrynen

Kreikka 3, Portugali 2 ja aletaan puhua Espanja 1;sestä. Vuoden sisällä on pakko pudottaa Suomen luottoluokitusta. Silloin lienee kaikki vakuusvälinevarat käytetty.Luottoluokittajia painostetaan takuulla viivyttämään laskua uskottavuusrajalle.Eiköhän tämä ole paketissa alle vuodessa.Käteinen muuttaa rapakon taakse ja jättää Jutan asemalle itkeä tihruttamaan.Minnehän meidän kannattaisi muuttaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Vesa! Kyllä tässä jotenkin aina selevitään...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Aleksi...pyramidi & kupla. Niitä molempia yhdistää aikajana...milloin se levähtää silmille. Molemmissa kerätään rahat...

Juhani Kinnunen

Kaiholla muistelen tätä aikaa, kun Katainen sopi takauksille katon:
http://naurunappula.com/862503/jyrki-kertoo-luvun.jpg
Kuva kertoo kaiken olennaisen.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Heh, hyviä kuvia. Kuvat kertovat viisauden määrän tai ehkä paremminkin määrättömyyden. Sääli Suomea ja suomalaisia.

Tämä sama porukka, joka antaa putsata kaikki suomalaiset veronmaksajat, ehdottomasti pidättäytyy meidän omien alueiden palauttamisvaateista. Kannattaa hetken funtsia, kuinka arvokas esim. Petsamo tällä hetkellä Suomelle on.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Juhani. Katsoin sen. Ei naurattanut vaan harmitti. Miksei meidän media näytä näitä säännöllisesti? Ylekin on nykyään "sensuurinsininen"

Jarkko Hietala

Olisiko vaikutusta sillä, että Ylen johdossa on nykyään Kokoomuksen mies. Muistelisin, että YLE ohjelmat olivat kriittisempiä Kokoomusta ja Keskustaa kohtaan vielä Demari Jungnerin kaudella YLEN johdossa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Arto, taas mielenkiintoinen juttu, kiitokset. Sitä huijaustahan tämä rikkaiden elo on ollut koko aika. Suomessakin omaisuus jaetaan määrävälein uudelleen. Mutta ei koskaan siten, että jako-osan saajana olisivat köyhät ja kipeät. Saajana ovat aina rikkaimmat. Lienevätkö sitten terveitä vai eivät.

Et mainitse yhtä maailman suurinta huijausta. Se on ns. globaali finanssikriisi, jonka NY:n juutalaiset pankkiirit käynnistivät 1 500 - 2 000 mrd. dollarin bondeilla. 500 mrd. oli likaista ilmaa, muissa oli sentään hyviä ja huonoja papereita taustalla. Kun nämä bondit sitten myytiin ympäri maailmaa, alkoi nopeasti tulla hälyttäviä tietoja.

Minä en suomeksi sanoen ymmärrä nykyisen hallituksen toimintaa pätkääkään. Voiko tuolla tasolla - pääministeri ja valtionvarainministeri - todella olla niin umpityhmää porukkaa, ettei tajua? Jos he tajuavat, tilanne on vielä paljon karseampi kuin ajatellaankaan.

Fortumin TGC-10 -kaupoista olen kirjoittanut useita artikkeleita. Siihen liittyvää järkeä ei kukaan ole kyennyt selvittämään. Siperian laitoksesta otetut kuvatkin oli otettu Murmanskissa olevasta laitoksesta. Eräs toveri, joka itse oli ko. laitoksessa käynyt, kertoi sen heti havainneensa.

Joten ihmisiä narutetaan. Heti, kun ihmisestä alkaa tulla jotenkin omillaan toimeentuleva, saati keskivarakas, häneltä kohta kahmaistaan rahat pois. Mutta onneksi - ahneella on p…..n loppu.

Jaakko Tuononen

Herra Luukkanen. Hienoa, että olette ymmärtänyt sen, miten kapitalismi on riistoa. Olisin voinut kertoa sen tosiasian jo aikaan sitten, jos olisitte kysynyt :)

Koko nykyjärjestelmä perustuu siihen, kuka osaa huijata parhaiten. Ja sitä tahoa, henkilöä tai firmaa sitten kumarrellaan. Erikoista.

Tulevaisuuden yhteiskunta EI VOI perustua rahaan tai feikkitalouteen. Eikö tästä jo ole riittävästi todisteita? Miksi akateeminen Suomi vieläkin on niin sidoksissa riistokapitalismiin?

Koettakaa nyt siellä yliopistossa tulla maan päälle, ja myöntää, miten ainoa oikea kehitystrendi on pyrkimys pois rahataloudesta.

Olli Pusa

"Hienoa, että olette ymmärtänyt sen, miten kapitalismi on riistoa"

Miten minulla on sellainen muistikuva, että sosialismi vasta olikin riistoa? Onko ainoa toimiva yhteiskunta sellainen, josa asiat pysyvät tolkussa? Ainoat sellaiset mallit ovat pohjimmiltaan perustuneet kapitalismiin, toki yhteiskunnan kontrolloimaan.

Matti Palviainen

Tuli on hyvä renki mutta huono isäntä.
Siksi ihmiset tekevät kaikkensa, että tuli on aina ja kaikkialla renkinä eikä pääse valloilleen.

Kapitalismi käyttövoima ahneus on hyvä renki mutta yhtä vaarallinen isäntä kuin tuli.

Mutta kuinka kapitalistin ahneuteen suhtaudutaan? Siinä meille aikaansaapa ja talouden hallitseva isäntä!

Isäntä on kyllä aikaansaava - tuhoaa valloilleen päästessään reaalitalouden yhtä nopeasti kuin tuli kuivan metsän. Mutta kuten tulikaan ei hallitse itseään, kapitalismin käyttövoima ahneus ei hallitse taloutta vaan ahneus ajaa lyhytaikaisen voiton perään ja tuhoamaan kaiken järjellisen taloudellisen toiminnan.

Suitsimatontonta kapitalismi on finansissikapitalismia ja kurissa ja kovassa moraalin nuhteessa pidetty kapitalismi on teollisuuskapitalismia, joka tuottaa työllä tuotteita ja palveluksia, joilla on käyttöarvo.

Mutta mitä teklee media ja maamme eliitti ja erityisesti RKP-kokoomus? Ovat yhdessä finanssieliitin kanssa syömässä Suomea ja leimaamssa isänmaallisia kansalaisia tahraksi Suomen imagossa!

Markku Ollikainen

Kysymys ei liene vain globaalistuvammasta rahataloudesta, vaikka se monia pyörittääkin. Valta, uusi maailmanjärjestys kiinnostaa myös. Rakenteilla on näet taipumus kehittyä, kehitystarve tiedostetaan niillä hoidettavien asioiden vanavedessä.

Voi olla, että nykyiset kuplat ovat välineitä, joilla maailmaa ajetaan isompiin ryhmittymiin - vallanhaluisten johdettaviksi. Onhan näistäkin kokemusta Euroopassa. Hitlerit, stalinit, napoleonit, mussolinit jne ovat halunneet maailmanvaltiaiksi. Historia valitettavasti toistaa itseään. Kukahan lienee seuraava "aurinkokuningas" tai ainakin sellaiseksi haluava?

Nykyisten rakenteiden ja niihin perustuvan itsenäisyyden/ erillisyyden tuhoamiseksi tarvitaan järjestelmät tuhoava, ne ja niissä olleet ihmiset uuden systeemin raaka-aineiksi kierrättävä, riittävän mittava ja laaja-alainen sisällön, tässä tapauksessa talouskriisi. Talouskriisit ovat tunnetusti olleet tunteisiin kompastumatta ongelmia hoitamaan pystyvien, (ainakin hetkellisen) "turvallisuudentunteen" antamaan pystyvien psykopaattien, valtaan noustuaan diktaattorien nousun kulta-aikaa.

On hyvin mahdollista, että tämä "kehitys" on suurimmalle osalle ihmisiä hyvin ikävä kokemus. Kuten vastaavat kokemukset ennenkin historiassa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Veikko: sanos muuta. Näyttää, että siellä ollaan norsunluutornissa tai sitten taju kankaalla. Ikäänkuin nyt olisi vuodet 2000-2008 ja tuuli myötäinen...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jaakko hyvä. Ei kai rahataloudesta pois? Venäjällä siihen pyrittiin vuosina 1918-1921 (sotakommunismi) ja tuloksena oli kaaos. Kapitalismiin ja omanvoitonpyyntiin perustuva järjestelmä taitaa olla se ainoa joka toimii (suurin hyöty suurimmalle osalle ihmisistä) mutta nyt kun poliitikot eivät ohjaa sitä, kainostelevat tai eivät ota vastuutaan niin tuloksena on tämä ahneuden bakkanaali. Eihän metsästyskoirakaan johda metsästystä vaan metsästäjä ohjaa koiraa?

Oikeastaan tämän artikkelini voisi kiteyttää vain yhteen lauseeseen: poliitikot - hallitakaa maata; tehkää sitä mitä varten teidät on valittu tähän toimeen! Nyt Suomen peräsimessä ei ole ketään - hallitus on paloteltu sektoreihin, joissa häärätään ja iloitaan vilpittömästi kun voidaan tehdä sitä mitä ideologisesti pitäisi tehdä tai joku ulkoa konsultoi. Kabinetin hämärässä ummistetaan nyt naureskellen silmät todellisuudelta ja menneisyydeltä. Pyramidi vie EU:n junavaunua kohti kuilua ja ainut onni on se, että saadaan istua Saksan vieressä (tämähän on miltei dejavuu??)

Jaakko Tuononen

Hyvä ystävä, ihan oikeesti. Rahataloudesta pois. En usko, että noin sivistynyt ja älykäs ihminen kuin tekin olette, ei tätä asiaa ymmärrä?

Mitään muuta mahdollisuutta ihmiskunnalla ei ole, kuin se, että päästään eroon rahataloudesta. Nyt elämme tätä kehitysvaihetta, mutta kohta tulee uusi aika ja uudet arvot.

Jyrki Suomalainen

Kyllä tämä Kreikan kuppaus ihan selkeästi täyttää huijauksen määritelmän. Itse euroalue taas ei mielestäni perusteiltaan ole huijaus, vaan reaktio jenkkien 70-luvun leikkirahalle. Dollari ja Euro kilpailevat keskenään, joten ei tarvitse ihmetellä myöskään meneillään olevaa massiivista eurovastaista propagandakampanjaa.

Milloin tämä sitten loppuu? Yhdyn yllä esitettyyn arvioon, että vuoden sisään. Loppu alkaa Kreikan vallankumouksesta. Ei siellä enää kauan jakseta tätä tilannetta katsella. Saattaa toki olla, että minäkin olen vain propagandan uhri ja oikeasti Kreikassa onkin kaikki hyvin. En ole käynyt paikan päällä, joten pakkohan sekin on ottaa huomioon.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jyrki. Perustelu arvio. Kun se potti laukeaa niin eipä näillä meidän hemmoilla ole sitten enää lihaksia. Selityksenä on varmasti ainoastaan: "kun se tilanne oli sellainen".

Vielä: Kreikassa kaikki hyvin ))))). Niin...syy tähän nurinkuriseen tilanteeseen on että mediamme on vielä niin sylikoiranen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Siis Jyrki. Pitäisi olla: Perusteltu arvio. Suo anteeksi - kiireessä lyöntivirhe.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

tämän artikkelini voisi kiteyttää vain yhteen lauseeseen: poliitikot - hallitakaa maata; tehkää sitä mitä varten teidät on valittu tähän toimeen! Nyt Suomen peräsimessä ei ole ketään - hallitus on paloteltu sektoreihin, joissa häärätään ja iloitaan vilpittömästi kun voidaan tehdä sitä mitä ideologisesti pitäisi tehdä tai joku ulkoa konsultoi. Kabinetin hämärässä ummistetaan nyt naureskellen silmät todellisuudelta ja menneisyydeltä. Pyramidi vie EU:n junavaunua kohti kuilua ja ainut onni on se, että saadaan istua Saksan vieressä (tämähän on miltei dejavuu??)

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Täällä Usarin palstoilla, ja varmaan muuallakin, ymmärretään jo aika hyvin se, että "kohta mossahtaa".
Mutta mikä on se kriittinen massa, jolloin alkaa todella tapahtumaan, eli johtavia politikkojakin alkaa pelottamaan silloin kun "kansa tietää liikaa".
Olettaisin, että kriittinen massa tietoisia kansalaisia on saavutettu, kun n. 10% kansasta pystyy perustelemaan kantansa siitä missä tilanteessa todella olemme, eli sisäistää esim. sen tietomäärän mikä tässä blogissa + kommenteissa on.

Tarkoitan tällä sitä, ettei sillä ole niin väliä onko 25% kansalaista "huolestuneita", vaan vaaditaan ihan oikeaa tietämystä ja sisäistämistä.
Joten; Kansalaiset, kirjoittakaa mahdollisimman monella foorumilla perusteltuja kannanottoja, niin eiköhän nämä "kaiken pelastavat ja ikusta vastuuntuntoa" vaalivat klisee-politikotkin herää!

Tai vielä parempi jos kansa herää työntämään kyseiset politikot historian roskatynnyriin.

Henry

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Koko tämä pitkä keskustelu on kiteytetty Jo Arto Luukkasen blogiinsa poimiman Taloussanomien linkin sisaltämän artikkelin loppuun:

"Saneerauksen vastapainoksi kriisitoimissa on tilaisuus uuteen liiketoimintaan. Uudet kriisitoimet tietävät euromaille yhtä paljon tai enemmän uutta rahoitettavaa kuin velkasaneeraus leikkaa pankkien vanhoja Kreikka-saatavia.

Pankeille ja muille rahoittajille "pelastuspaketti" tarkoittaakin tilaisuutta suunnilleen samansuuruisiin sijoituksiin kuin ennenkin mutta merkittävästi entistä pienemmällä riskillä.

Sijoitettavat summat ovat ennallaan tai jopa kasvavat hieman, mutta nyt sijoituskohteita ovat Kreikan asemesta Suomen ja Saksan kaltaiset valtiot tai niiden takaamat kriisirahastot. Raha jatkaa kiertokulkuaan, mutta yhä enemmän riskejä siirtyy euromaiden veronmaksajien piikkiin."

Lisään tähän vielä pari linkkiä. Niiden sisältämät videot kannattaa katsoa ajatuksen kanssa. Kysymyksessä ei ole vain eurooppalainen kriisi vaan koko maailmantalouden perusteiden vääristymä.

http://www.youtube.com/watch?v=SMoFOX3ASqM
Katso video, jos sinulla suinkin on aikaa. Siinä esitellään tarkasti, jopa pitkläveteisesti, mikä pankkimaailmassa ja automatisoidussa pörssikaupassa on vialla.

Tässä vielä toinen video, jossa kerrotaan selkeästi, mitä haittaa reaalitaloudelle on yli paisuneesta futuuri- ja johdannaiskaupasta. Kun siihen liitetään täysin hallitsematon koneelinen kaupankäynti, ei tarvitse ihmetellä , miksi markkinat ovat niin epävakaat.
http://www.youtube.com/user/maailmantalous

Markus Lehtipuu

Hyvä kirjoitus. Etenkin pidin "ilmaveivi"-sanan luontevasta käytöstä.

Minulle tuli hauska mielleyhtymä. Joskus kauan sitten syntyi kirja-hype, jota ei nykyään ehkä enää syntyisi. Alkoi liikkua huhu, että iso kirjasarja "Värikäs Maailma" tai jotain vastaavaa, on nyt siinä tilanteessa, että sen "filmit ovat tuhoutuneet" eli siitä ei voisi ottaa enää lisäpainoksia.

Kirjasarjasta tuli huippukallis Hietsun torikaupassa ja antikvariaatissa, ilman että kukaan muisti sanoa, että

- tuollaiset kirjasarjat vanhenevat saman tien
- kuka TARVITSEE tuollaisia kirjoja
- millä perusteella oli edes oletettavissa että lisäpainoksia tarvittaisiin?

Mutta hauskaa kuhinaa sillä saatiin toreille ja turuille.

Itse olen ollut velaton jo vuosia, enkä aio velkaantua. Jos kurpu puhkeaa, en aio antaa jyrkille tai jutalle poliittista turvapaikkaa enkä aio maksaa näitä jyrkin ja jutan velkoja.

Jos tilanne kärjistyy uhkaavaksi, vien itseni ja yritykseni Viroon tai jonnekin kauas pois tästä hullujenhuoneesta.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Markukselle!
Kreikka on hyvä optio.
Itse olen vetänyt täällä Suomessa kulut aivan pohjiin, eli henkilökohtainen vuokra + lämmitys + sähkö + 8 Mb-nettiyhteys maksaa minulle 100 - 110 €kkulia kuukaudessa. Tämä siis Suomessa. [Asun vuokralla kuuden hengen uusioperheen kera, jossa jokainen maksaa 1/6-osan.] Puhelin maksaa n. keskimäärin 14 €/kk.

Jos olen terve kun pääsen eläkkeelle 2013 lopulla lähden katsomaan mahiksia Kreikkaan. Eiköhän jostakin syrjäseudulta löydy joku luola mistä saa nettiyhteydet - kaikki muu on epäoleellista ja järjestelykysymyksiä. ;=)

Uskon, että ehdin pois ennenkuin talous lopullisesti mossahtaa. En viitsi jäädä tänne katselemaan ihmisten surkuttelua kun eivät ajoissa älynneet suojautua. Kaikki investoinnit on tehtävä korvien väliin, ei muualle.

Peter Kreisler

Markus, tiedoksesi virossa ollaan vielä syvemmällä kriisissä ja vielä kuuliaisempia EU:n keskusjohdolle, tästä pitävät huolen mm. vapaamuurarit Siim Kallas ja presidentti Ilves. Virolaispoliitikot vain osaavat vääristellä totuutta niin, että suomessa on vallalla käsitys demokraattisesta ja menestyvästä yhteiskunnasta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kiitos, että avaat ja pidät esillä asiaa, kuten me monet muutkin. Tämä on Euroopan kohtalonkysymys. Merkelin ja Sarkozyn tajuttua, kuinka paljon heidän pankkien pääomittaminen olisi tullut maksamaan, etsittiin väärät syylliset, toteutettiin väärät toimet ja vedettiin kaikki muut maat mukaan "vastuunkantoon". Kukaan ei pysty enää perääntymään menettämättä kasvojaan tai häviämättä seuraavia vaaleja. Sen takia ne kasvot on huudettava menetetyiksi ja vaalit äänestettävä hävityiksi.

t. "MoreLiver", http://morelivers.blogspot.com/

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Juhani. Aivan. Tässä mielessä kansalla on oikeus "puolustaa" itseään - "kasvot on huudettava menetetyiksi".

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Koska olen syntynyt ja käynyt kouluni samassa pitäjässä kuin Olli-Pekka Heinonen, niin voin sujuvasti oikaista Luukkasta. Heinonen ei nimittäin kirjoittanut vain kuutta laudaturia, vaan peräti seitsemän.

Tosin yksi niistä oli lyhyestä matikasta, jota ainakaan itse en ole koskaan laskenut minkäänlaiseksi suoritukseksi.

t. piiroinen

Äärimmäisen hyvä ja tärkeä kirjoitus Luukkaselta.

Ei ylitä valtamedian uutiskynnystä. Se on juonessa mukana.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jussi! Olet oikeassa - tarkistin ja mielikuvani oli väärä. 7 laudaturia. Eli mieshän on miltei vuosisataisnero!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Näin historioitsijan näkökulmasta valtiosihteeri Olli-Pekka Heinosen rooli Kataisen avustajana herättää suurta mielenkiintoa. Katastrofeja tapahtuu, ihmiset menettävät rahansa ja veronmaksajat maksavat. On kuitenkin äärimmäisen harvinaista, että sama mies pääsee olemaan osallisena ja vaikuttamaan kahdessa taloudellisessa katastrofissa.

Käyttäjän tuonelanjoutsen kuva
Carl Laban

O-PH on ilmeisen älykäs kaveri... ensimmäinen kerta kai oli puhdas vahinko; tekevälle sattuu ja varsinkin uran alussa. Tämä toinen on muutamaa kertaluokkaa suurempi rahareikä ja mielenkiintoisempi tapaus. Tavalliselle tallaajallekin tietoa nykyisestä rahatalouden tilasta on riittävästi tarjolla. Valtiosihteerillä on (toivottavasti) vielä aika paljon paremmat mahdollisuudet ajantasaisen ja kulissientakaisen tiedon lähteille... mahtaa O-P kärsiä aikamoisesta weltschmerzistä tai sitten on monen kaltaisensa tavoin kyynistynyt kunnolla ja tekee vaan työtään samalla vilkuillen koko ajan ympärilleen tietä ulos tai uusille urille etsien...

Käyttäjän IlkkaKakko kuva
Ilkka Kakko

Arto hyvä - OPH on ollut päättämässä myös tästä, eräästä häpeämmillisimmästä asioista lähihistoriassamme: http://ilkkakakko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84064-l...

Kuten blogiin liittyvästä kommentoinnista ilmenee, Olli-Pekka Heinonen on ollut päättämässä lamavelallisten myynnistä velkaorjiksi norjalaiselle pörssiyhtiölle v 2000 - siis tilanteessa, jolloin heiltä ja heidän takaajiltaan oli jo kaikki mahdollinen viety, elämänhalu mukaanlukien.

Eli siinä meillä mies, jolla jo oli taustalla kaksi tyrmistyttävää tekoa - UMTS kaupat ja tämä, vain Suomessa voi näillä ansioilla päästä pääministerin valtiosihteeriksi. Uskomatonta!

Käyttäjän IlkkaKakko kuva
Ilkka Kakko

Sama heppu siis jo kolmatta kertaa suunnittelemassa ja toteuttamassa kansantaloudellista katastrofia!

Aika hyvä suoritus nuorelle miehelle, jossain muualla joku olisi jo laskenut ilmat pihalle - ainakin hänen autonrenkaistaan ;)

Pasi Manner

"Menneisyyden tutkimuksen ensimmäisiä oivalluksia on huomata se, miten vähän ihmiskunta oppii omista virheistään ja miten jotkut ilmiöt toistuvat säännöllisesti." Tämä lause on valitettavan totta.

Reinhart & Rogoff ovat julkaisseen tämän subprime-kriisin yhteydessä paljon huomiota saaneen kirjan: "This time is different - eight hundred years of financial folly". Kirjassa on tutkittu finanssikriisejä perätio 800 vuoden ajalta. "This time is different" viittaa siihen tilanteeseen kun ennen kriisin puhkeamista jotkut varoittivat finanssikuplan syntymisestä ja viittasivat menneisiin finanssikupliin. Markkinauskoiset (USA:n keskuspankin johtaja Alan Greenspan etunenässä) totesivat, että nyt meillä on niin kehittyneet markkinat että ne korjaavat itse itseään - nyt ei käy kuin ennen.

Reinhart ja Rogoff toteavat että finanssikriisien pohjimmaiset taustatekijä ovat aina samankaltaist, mutta mitään ei historiasta olla opittu. Kriisit vain toistuvat, toistuvat ja toistuvat. Voidaan perustellusti kysyä miksi näin?

Yksi syy on tietysti ihmisten pohjaton ahneus. Keinottelijat tai muuten vain ahneet ovat aina ryöstäneet varallisuutta toisilta. Keinot vain ovat historian juoksussa muuttuneet. Tässä subprime kiriisissä oleellisena tekijänä oli uusi keksintö: pankkiirien bonukset ja kannustinpalkkausjärjestelmät, jotka otettiin käyttöön ennennäkemättömässä laajuudessa. Kannustimet houkuttivat finanssisektoria lajentumaan epäterveesti, velkaantumaan ja sijoittamaan arvottomiin rahoitusinstrumentteihin koska bonuksia keräävät eivät joutuneet itse vastaamaan tappioistaan. He keräsivät vain tolkuttomia bonuksia ja riski siirrettiin pyramidihuijauksen tapaan aina seuraavalle portaalle.

Poliitikot syyllistyvät samanlaiseen ahneuden ruokkimaan opportunistiseen moraalikatoon. Valtio velkaannutetaan oman vallan ruokkimiseksi, koska kukaan ei kontrolloi vallassa olevien toimia, kun he ovat kansalta kerran valtakirjan saaneet. Näin kävi mm. Kreikassa.

Herää todella kysymys, olemmeko todella ikuisesti sidottuja tällaiseen ahneuden ruokkimaan noidankehään? Eikä talous- ja yleisenkin historian tutkimuksen tehtävä olisi tuottaa riittävästi tietoa, jotta edes hitusen opittaisiin menneistä virheistä? Vai onko tavallinen ihminen pohjimmiltaan niin tyhmä, että antaa ahneiden saalistajien huijata itseään yhä uudelleen ja uudelleen...?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Vai onko tavallinen ihminen pohjimmiltaan niin tyhmä, että antaa ahneiden saalistajien huijata itseään yhä uudelleen ja uudelleen...?"

Ei välttämättä tyhmiä vaan pikemminkin laiskoja tai unessa eläviä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pasi! Hyvä huomio! Viimeinen kysymys on perusteltu. Olemmeko tyhmiä vai sidottuja tähän kierteeseen?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Sekä että. Molemmat laidat on varmistettu. "Merkozy" luottaa tyhmyyteen ja turhamaisuuteen (ja sitä meillä piisaa), mutta myös sitoo.

Lupailtu Natoa, virkoja, pelkästään EU:ssa 1100 suomalaista virkamiestä, tähän päälle parlamentaarikot, avustajakaartit, EU-tuetut hankkeet Suomessa ja niitä valmistelevat tahot, maataloustukien kierrättäminen budjetista EU:n kautta Suomeen, jolloin niistä ei tarvitse enää äänestellä budjeteissa Suomessa jne jne. Kiertoilmaus "Suomi on päättävissä pöydissä" on kuvaava: sehän tarkoittaa sitä, että jos ei tehdä mitä käsketään, turha odottaa vastapalveluksia ylimmältä johdolta. Ei se oikeasti tarkoita sitä, että Suomi tai suomalaiset päättäisivät niissä pöydissä yhtään mitään.

Eurokatastrofin hoitaminen on helppo myydä. On ne, jotka eivät pysty maksamaan (PIIGS), ne jotka eivät halua (core eli Saksa ja Ranska - pankkivalvonta ja vastuu on kansallista, ei EU-tason politiikkaa) sekä ne, jotka on sitoutettu, joilla on varaa ja halua maksaa. Suomi on tässä porukassa.

Nigel Farage kutsuttiin Kroatiaan ennen EU-jäsenyysäänestystä debattiin ei-puolelle, sujuvaa tekstiä :
http://www.youtube.com/watch?v=Ue5qY8nyN9s
http://www.youtube.com/watch?v=JEQ1TCqJ7tQ

Pasi Manner

Pahalta näyttää. Jos näitä taloudellisiakin hypetyksiä on tutkitustikin ollut ainakin 800 vuotta, niin on vaikea uskoa, että ihmiset yht'äkkiä oppisivat käyttäytymään toisin. Jotkut aina hyötyvät näistä kuplista ja pitävät niitä yllä vaikka enemmistö kärsii. Heidän kannaltaan se ei ole tyhmyyttä vaan rationaalista toimintaa. Enkä valistamisella jotain voitaisiin saada aikaan. Mene ja tiedä?

Käyttäjän Aristotellus kuva
Tomi Salonen

Loistava kirjoitus.

Vaan mikä tekee vastuullisten päättäjien vastuullisuudesta olematonta?

Liian moni historian ja nykyhetken johtaja olisi kuulunut tuomita sota- ja talousrikoksista, jotta maailma olisi uskottava.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tuomita? Niin, ehkä. Pitää uskoa siihen, että lopulta demokratiassa...kansa suvereenisti päättää omasta tulevaisuudestaan.

Käyttäjän Aristotellus kuva
Tomi Salonen

Siihen minäkin uskon - vaan monestiko vielä rykäistään suon poikki, ennen kuin huomataan, että hei, tuossahan oli demokratian ja rationalismin aurinkoinen valmis tie....?

Markku Talikka

Ei passaa jutella Suomen hypestä, sen verran on Suomi huonossa hapessa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Markku. Suomen hype on on se että "Kreikan auttaminen on välttämätöntä". Se on kuin mantra tai uskontunnustus. Ei saa epäillä tai edes kritisoida. Arvosteleminen on epäisänmaallista ja epäilijät pahanilmanlintuja. Historian opetusten mukaan seuraavaksi on vuorossa romahdus, jossa selitys on - luulen näin - "ei pidä etsiä syyllisiä vaan kansallista yksimielisyyttä". Lyhyesti: menneisyys ei ole minkäänarvoista näille "fantastisen" älykkäille herroille. Aivan kuin meidän viskaalimme eivät olisi ikinä avanneet historiankirjaa; maailmankuva on kuin eilen kuoriutuneilla variksenpojilla - maailma luotiin tässä "toissapäivänä".

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

80%+ Kreikan "auttamiseen" menneistä varoista on kiertänyt heti pankeille, IMF:lle ja EKP:lle. Se 20% joka on jätetty Kreikkaan on vähän kuin huijauskeräyksen (tai meidän kirkon) pakkopulla, missä murto-osa kerätyistä varoista lähetetään keräyskohteeseen.

Olisivat edes sanoneet, että pelastetaan yhdessä eurooppalaista pankkijärjestelmää. Siihen minä olisin voinut suostuakin - globaali pankkikriisi on ikävä homma. Mutta piti pukea tämäkin joksikin muuksi kuin mitä se on.

Ai niin, next stops: Portugal, Spain....

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos.
Hieman tragikoomista on se, että Argentiinan entinen keskuspankin johtaja on se, jota eurooppalaiset nyt joutuisivat korvat punaisena kuuntelemaan. Ei taida selkä taipua siihen.

Nyt uutisruudun täyttää vähäksi aikaa kehysriihi. Silloin ei muistella kestävyysvajetta, Suomen velkavastuita, kasvavaa valtionvelkaa - eikä etenkään sitä, että Suomi on itse, EU-mallioppilaan roolin antaman hyväksynnän saadakseen, antanut upottaa itsensä yhä syvemmälle ns. hulttiomaiden pulmiin ja sallinut vielä - omat etunsa sivuun pannen - niin Saksan kuin Ranskankin ajaa kylmästi omia etujaan.

Pahan maun tähän antaa sekin, että EU:n laajetessa, sen laajentumiskomissaarina oli suomalainen, ja nyt sen talouden horjuessa, talouskomissaari on suomalainen.

Hieman kaukaa, tulee mieleen renessanssin säveltäjien jakautunut lojaalisuus uskonpuhdistuksen aikana: vaikka he itse usein sympatiseerasivat Lutherin ideoita (mm. rahalla ei sielun autuutta voi ostaa), he olivat riippuvaisia katolisesta kirkosta, joka antoi uran ja leivän. Toisaalta he sijoittivat sävellyksiinsä taitavasti ns. rivien väliin todelliset ajatuksensa ja valitsivat tekstejä, jotka voitiin tulkita katolisen kirkon kritiikiksi: näin he välttivät inkvisition ja saattoivat jotenkin katsoa itseään peilistä ja säilyttää integriteettinsä.
Tutkijat ovatkin kirjoittaneet aiheesta "Salainen kromaattinen taide alankomaisissa moteteissa 1500-luvulla". Ja Brysselhän on laajasti ottaen alankomaiseen historialliseen alueeseen kuuluva...:)

Kukahan ensimmäisenä "EU:n ytimestä" on valmis ottamaan riskin? Olla rehellinen, läpinäkyvä ja kuuluva? Edes rivien välistä?

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Vaikka tämä video alkaakin Kreikantilanteesta on siinä pääasiana kuitenkin Argentiinan kriisi:

http://www.youtube.com/watch?v=OlAeecQ_Mek&feature...

Kannattaa ehdottomasti katsoa.

Henry

Ari Hämäläinen

Lisäys "mitäs minä sanoin"-kommentteihin. Kirjoitin 16.6.2011 15:38 nimimerkilläni Frank Frankenstein Uuteen Suomeen:

"Finanssimaailman ajama riskittömän riskisijoituksen polittiikka ei liene pitkällä tähtäimellä kovin riskitöntä. Riskitön riskisijoitus = korkeat korot sijoittajalle + tappiot valtiolle.

Rahan syöttäminen korkealla korolla kohteisiin, joista ei edes uskota koskaan saatavan rahoja takaisin on täysin verrattavissa pyramidihuijauksiin. Näissä vain huijaus maksetaan uusilla lainoilla, joiden korot koko ajan kohoavat (vrt. Kreikka) ja lopulta kupla puhkeaa."

http://www.uusisuomi.fi/raha/113191-suomi-teoria-s...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei nykyistä velkakriisiä voi missään tapauksessa pyramidihuijaukseen verrata. Pyramidihuijaukseen osallistuminen on nimittäin täysin vapaaehtoista. Tämän velkakriisin hoitoon sen sijaan meidät eurokansalaiset pakotetaan väkivallan uhalla.

Ari Hämäläinen

Anteeksi, mutta kuka pakotti Vanhasen, Kataisen, Kiviniemen tai Urpilaisen tähän touhuun mukaan?

Itse asiassa Suomi on allekirjoittanut Lissabonin sopimuksen, jonka artikla 125 väittää aivan muuta. Siihen vetoamalla olisi varsin näppärästi jääty koko roskasta sivuun, ei vain poliittisilla päättäjillä selkäranka riittänyt.

Em. joukko olisi voinut ottaa oppia Rytiltä, Paasikiveltä tai vaikka paljon parjatulta Kekkoselta. Näillä herroilla oli kanttia pelata suurvaltojen kanssa Suomen edut huomioiden.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei kukaan (tai en tiedä pakottiko), mutta eivätpä he tätä maksakaan, vaan me veronmaksajat (tarkemmin sanottuna yrittäjät ja yksityisellä sektorilla työskentelevät palkansaajat).

Olli Pusa

Olemme itse valinneet heidät edustajiksemme ja antaneet heille vallan.

Pasi Manner

Vapaasti tulkiten kyllä tämä pyramidihuijauksen tunnusmerkit täyttää.

Ensimmäisessä vaiheessa Kreikkalaiset poliitikot ja valtaeliitti hyötyvät velkarahoituksesta, jonka takaisinmaksun he siirtävät kreikkalaisille veronmaksajille. Myös kansainväliset investointipankit kuten Goldman Sachs hyötyvät aluksi tästä symbioosista.

Toisessa vaiheessa velkariski siirretään eteenpäin muille euromaille kuten Suomelle tai EKP:lle, joka ostaa velkamaiden joukkolainoja pankeilta. Osa pankeista siis onnistui siirtämään riskin pyramidissa alaspäin. Tämä on tapahtunut vapaaehtoisesti. Katainen ja kumppanit ovat vapaaehtoisesti tässä kantaneet tätä "vastuutaan". Katainen ja kumppanit hyötyvät, koska heidän maineensa vastuullisina europoliitikkoina kasvaa EU:n piirissä. Katainenhan on ollut jopa ehdolla euroryhmän puheenjohtajaksi eurouskollisen toimintansa johdosta.

Jos huonosti käy, niin vastuun kantavat lopulta pyramidin pohjalla olevat "vastuullisten" maiden veronmaksajat, jotka ovat vapaaehtoisesti äänestäneet edustajansa ottamaan tätä vastuuta puolestaan.

Kaikki siis tapahtui vapaaehtoisuuden pohjalta ja prosessi eteni pyramidin huipulta kohti lopullisisa "vastuunkantajia". Hyödyn kantoivat pyramidin huipulla olevat ja laskun maksoivat muut.

Artturi Noitalahti

Milloinkahan meillä alkaa kriittinen keskustelu eurojäsenyyden ja koko EU:n mielekkyydestä? Euron on sanottu olevan Suomelle suuri menestystarina. Näin siitäkin huolimatta, että kauppataseemme on sukeltanut suunnilleen koko sen ajan kun olemme olleet rahaliiton jäsenenä. Euron ansiota on myös se, että Suomi on ollut velkaelvytysletkuissa syksystä 2008 lähtien. Finanssikriisi ja sitä seurannut lama tuhosi täältä erittäin paljon vientiteollisuutta, kun valuuttamme arvo ei joustanut kuten se teki Ruotsissa. Kaikkein suurin luontaisetu, joka eurosta seuraa, on se, että saamme osallistua näihin loputtomiin tukipaketteihin ja takausjärjestelyihin. Niiden ansiosta me vielä hukumme. Mutta silti euro on edelleen suuri menestystarina. Voi tätä valheen määrää, mikä meille syötetään.
Mutta onhan meillä euron ansiosta matala korkotaso? Sitä euron kannattajat eivät tosin koskaan kerro, että miksi euron ulkopuolisilla mailla on vielä matalampi korkotaso. Euron ansiota on kuulemma sekin, kun ei tarvitse devalvoida. Sitä euron kannattajat eivät kuitenkaan koskaan kerro, että miksi Ruotsissa ja muissa oman valuutan säilyttäneissä maissa ei tarvitse devalvoida.
Euron kannattajien propagandassa on sellainen metka piirre, että he vertaavat euroaikaista talous- ja rahapolitiikkaa johonkin sellaiseen talous- ja rahapolitiikkaan, joka oli jo historiaa ennen kuin edes suunnittelimme rahaliittoon liittymistä. Kyseessä on vähän samanlainen silmänkääntötemppu kuin aikoinaan EU:n kannattajilla. He vertasivat EU-Suomea YYA-Suomeen ja ihastelivat miten paljon vapaampaa elo EU-Suomessa on. Heiltä unohtui, että YYA-Suomi oli jo manan majoilla ennen kuin liityimme EU:hun.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Tämä on kieltämättä rankka kombinaatio: Katainen & O-P Heinonen. Siihen vielä sivuosaan J Urpilainen, niin tästä ei Suomelle hyvä hauku.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Koko kriisi on palvelelva vain yhtä ja samaa tarkoitusta, EU liitovaltion muodostamista. Tällä hetkellä uskomus on se, että mitä suurempi yksikkö sitä tehokkaammin se hyödyttää yhä pienempää joukkoa.
Valitettavasti meidät on yksi toisensa jälkeen velkaannutettu ja näin saatu kuuliaisiksi tottelemaan tätä käynnissä olevaa kehitystä.
Kun riittävän moni ajautuu siihen pisteeseen ettei millään ole mitään väliä, puhkeaa paise ja seuraukset ovat arvaamattomat. Kreikassa ei tarvitse enää kauaa odottaa ja me muut kuuliaiset tulemme hitaasti, mutta varmasti perässä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

En jaksa uskoa, että tämä kaikki on tarkoituksellista. Kyllä tässä on vain kyse perinteisestä ajattelemattomuudesta, sitten toiveajattelusta, vaalien voittamisesta ja lopulta laskun lähettämisestä muille kuin omille äänestäjille. EU:n sisäisessä nokkimisjärjestyksessä viimeinen tarkoittaa tietenkin Suomea. Mutta vaikka ns. minisalaliittosuunnittelmakaan ei pitäisi paikkaansa, laskun maksaa aina se, jolla on varaa. Ne, jotka tuntevat 90-luvun alun kriisin voivat miettiä, miten viksusti Ruotsin valtio toimi vaatiessaan pankkituestaan osakeomistuksen.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

En minäkään usko salaliittoihin, vaan kysymys on ihan normaalista poliittisesta tahdosta, joka ilmenee meidän sixpacin kannattajien tahtona.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tämä pelleily tulee kaatumaan, kun joku (Saksa, Suomi tai Hollanti ilmoittaa, ettei huvita enää, ihan sama missä papereissa meidän nimi on.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Toivon todella hartaasti, että näin kävisi!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Juhani,voi olla että pelleily loppuu,mutta monessa sopimuksessa mihin meidän päättäjät käy nimensä laittamassa alle,ei löydy mitään keinoja siitä eroamiseen...mikä onkin melko huvittavaa sinänsä.

Joten käykö niin,että vaikka lähtisimme toiseen suuntaan niin kaikki paska valuu perässä loppuun asti..

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

ei olisi ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun sopimuksesta huolimatta sanotaan "screw you guys, I'm going home". Valtiolle se on vielä helpompaa kuin yksityiselle.

Juha Korhonen

Tätä sitten saa, kun äänestää kokoomusta tai rkp:ta.
Kysymys kuuluu: Onko Katainen helkutin tyhmä vai onko hänellä oma lehmä ojassa?

Harri Ikonen

Onkohan kukaan kertonut kaikkea järkevää edelläkirjoitettua Jyrki Kataiselle, Jutalle ja O-P.Heinoselle? Tai edes kansanedustajille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset