Arto Luukkanen

A njet Astahov, a njet Astahov – valehtelit enemmän kuin itse Bobrikov!

"..A njet Astahov, a njet Astahov – valehtelit enemmän kuin itse Bobrikov!"

(ystävällinen mukaelma eräästä yli 60 vuotta vanhasta kappaleesta)

Iltapäivälehdet ovat sitä varten, että ne ovat ”huolissaan” ja ”kauhuissaan” tai ”epätoivoisia” jostain asiasta.

Nyt iltapäivälehdet omistavat otsikoita sille, että Venäjän presidentinhallinnon lapsiasiamies – Pavel Astahov on niin kovin huolissaan. Kyseinen herra pääsi aikoinaan presidentti Tarja Halosen suosiollisella avustuksella tunkeutumaan suomalaisen sosiaalitoimen sisälle. 

Sen jälkeen on ollut hetken rauhallisempaa mutta nyt taas Astahov on ottanut maalitaulukseen suomalaiset. 

Tämän uuden operaation informaation taso ja rakenne on suoraan peräisin eräästä suomalaisesta sylttytehtaasta ja sen sisältö on sama kuin lauantaimakkaralla: 90% jotain muuta ja 10% sitten sitä asiaa.

Kyseessä on tavallista härskimpi temppu saada Venäjän nykyisten vallanpitäjien jalka suomalaisen lainsäädännön sisälle.  Astahovin aloittama informaatiosota on saanut nyt liittolaisekseen iltapäivälehdet, erilaiset ”informantit”, ”Venäjä-maisterit”, ”ammattihuolestujat” ja muut tahot.

Ajoitus on mielenkiintoinen: lähestyvät kuntavaalit ovat piristäneet poliittista ilmapiiriä ja nyt on hyvä myös kunnostautua uuden-vanhan presidentin silmissä – olla kovana ja hurjana ”lullukkasuomalaisten” edessä.

Vielä kerran. Maailmaa ei ole luotu eilen eikä toissapäivänä. Venäjä on ajanyt omia aloitteitaan aiemminkin Suomen suhteen. Täällä on ollut Bobrikoveja, Stepanoveja ym. ajamassa erilaisia poliittisia tavoitteitaan. Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat kuitenkin rakentuneet yhteisten etujen ja yhteistyön pohjalle. Sitä pohjaa ei voi pilata millään henkisillä "partisaanisodilla".

Astahovin harjoittama painostus on orkestroitu ja viritetty uuteen äänilajiin. Sen sisältö on kuitenkin sama kuin näillä aikaisemmilla viskaaleilla: taipukaa! Mikseivät röyhkeät suomalaiset taivu?  Pelottelemalla saatu voitto maistuisi nyt makealta. Toisaalta, kyseisen herran ärvistely ulottuu myös muihin maihin eikä Suomi ole tässä nyt ainutlaatuinen poikkeus. Venäjä harjoittaa tässä asiassa typerää politiikkaa ja ajaa tavoitteita, jotka eivät toteudu vaan ainoastaan myrkyttävät mieliä.

G-n  Astahov – jo riittää!

Astahoville voisi vain todeta, että Suomessa on Suomen laki ja Venäjällä on Venäjän laki.

Kummassakin maassa noudatetaan omaa lainsäädäntöä. Siitä pidetään kiinni. Kiistan suomalainen lietsoja ja riidankylväjä par excellence ei toimi tässä asiassa Venäjän kansallisen edun puolesta. Ehkä jonain päivänä sinne Moskovaankin kulkeutuu sellainen universaalinen viisaus, joka toteaa, että tälläiset poliittiset desperaadot ovat huonoja renkejä. 

Samoin, vuodesta 2007 alkanut informaatiosota ei ole tuottanut niitä tuloksia, joita jotkut ”partisaanipojat” ovat luvanneet vaan nämä toilailut ovat päinvastoin toimineet Venäjän kansallisia etuja vastaan.  Ymmärrän tietysti yrityksen – aina pitää yrittää kalastaa vaikka fisuja aina tulisikaan ja sehän se on se (rannan) paras kalamies, joka kehuu eniten.

Kiistan todellinen voittaja on kuitenkin lopulta Suomi – kaikille mittareilla. Joten hyvä Pavlusha – jo riittää. Suomalaisten kurkusta ei saada valeita alas.

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Johan Lom

Aikoinaan EU:hun liityttäessä tasavallan korkein johto antoi selkeästi ymmärtää, että kyseessä on turvallisuuspoliittinen valinta. Kansan syvät rivit eivät niihin aikoihin olleet tietoisia siitä tavasta painostaa Suomea, jota Neuvostoliitto oli vuosikymmenet harjoittanut.

Väkisinkin tulee jopa tällaisen kevyen kenttänokkapokankin aikana mieleen, että kyllä Suomen kansaa EU-äänestyksessä oikein opastettiin.
Sotilaallista suojaahan sieltä ei suoranaisesti tule, mutta helpompi EU:sta käsin puhua Venäjälle suoraan asioista kuitenkin.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Suomessa ei saa arvostelle Venäjää taikka EU:ta... Ketä jää?
Toisaalta kaikki on paskaa paitsi kusi Venäjällä ja vihervasemisto tykkää enemmän Venäjän ydinvoimasta kuin kotimaan turvevoimasta...
No sehän on "puhtaampaa ja turvallista"...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jukka. Suomi on vapaa maa!
Kyllä saa arvostella....

Merja Heikka

Tuo on todella merkillinen asia. Pitäisikö venäläisten vanhempien kansalaisuudeltaan suomalaiset lapset jättää lastensuojelun ulkopuolelle Venäjän "lapsiasiamiehen" mielestä, muuten uhkana on Venäjän kovistelu. Kuvittelevatko he, että venäläiset vanhemmat eivät laiminlöisi lapsiaan koskaan. Voi hyvin kuvitella, että venäläiseen kulttuuriin kuuluu vielä lasten ruumiillinen kurittaminenkin enemmän kuin mitä suomalaiseen. Suomalaiset ainakin tietävät mitä laki siitäkin sanoo.

Ymmärrän kyllä, ettei tällä "lapsiasiamiehellä" ole mitään mielenkiintoa lasten hyvinvointiin sinänsä. Vastenmielistä että tuota asiaa käuytetään propagandatarkoituksessa Venäjällä Suomea vastaan. Suhtautuuko tavallinen Ivan nykyisellään liian myöteisesti Suomeen, ja asenteita on jotenkin "parsittava". Mitähän varten. No, toivottavasti kyseessä on vain sisäpolitiikka.

Johan Lom

Et ilmeisesti katsonut puoli yhdeksän uutisia tänään.

Siinä oli pitkä reportaasi tästä asiasta ja mainittiin mm., että Venäjällä lasten ruumiillinen kurittaminen on sallittua. Kadulla haastateltiin nuorta isää, joka kertoi rinta rottingilla lyövänsä lapsiaan joka päivä.

Yritä nyt sellaista kulttuuritaustaa harmonisoida suomalaisen nykylainsäädännön kanssa.

Merja Heikka

Pakko kait sitten tunnustaa: minulla ei ole tv:tä :), tarttis varmaan hankkia. Tuo vain on jotenkin tiedossa muuten, venäläiset kulkevat jälkijunassa, jossain 30-luvulla elelevät noissa asenteissaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Asialleen omistautunut hutkiva zurnalisti tai venäjätutkija löytäisi halutessaan myös Suomesta iskiä ja äityleitä joiden mielestä vitsaa säästävä vihaa lastaan.

Käyttäjän ElenaAaltonen kuva
Elena Aaltonen

Olen myös ihmettelemässä, onko Astahovin väliintulo todella eduksi täällä asuvalle venäjänkieliselle väestölle vai enemmänkin vaivaksi? On vaikea kuvitella, että venäläisiä perheitä pitäisi jättää lasten suojelussa lain ulkopuolelle?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Johan & Merja. Osittain se kulttuuriero on olemassa mutta toisaalta tätä on liioteltu. Venäläiset rakastavat lapsiaan siinä missä muutkin eivätkä periaatteellisesti hakkaa niitä tai pahoinpitele. Eroja tietysti on mutta ei siellä enää 1930-luvulla olla. Sitten Merja: onneksi olkoon - televisio ei ole autuus vaan aika piina.

Merja Heikka

Niin, enhän mie ole koskaan edes sinne Venäjälle päässyt. :) Ennakkoasenteita siis varmaan on, vaikka asia kyllä sinänsä minua kiinnostaa, sis Venäjä-asia. Olen ajatellut, että siellä on elelty umpiossa se 60 vuotta noiden asenteidenkin suhteen.

Tv - tosiaan, se on sellainen viisaan ihmisen vekotin. Kammottavaa, jos sortuisi johonkin BB-maailmaan. Netti on parempi vaihtehto addiktoitua.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäjällä on selvä pyrkimys saada Suomi takaisin ns. Äiti-Venäjän huomaan. Venäjä voi hyvinkin onnistua tässä, koska suomalaiset ovat näköjään sinisilmäisiä idealisteja.

Tähän kyseiseen tapukseen en osaa ottaa kantaa, koska ei ole tiedossa enempää tapauksen yksityiskohtia. Aika kummaa täällä Usarissakin se, että yleensä lastensuojeluviranomaisia haukutaan, mutta nyt kaikki julistavat heidän olleen oikeassa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Kyseinen herra pääsi aikoinaan presidentti Tarja Halosen suosiollisella avustuksella tunkeutumaan suomalaisen sosiaalitoimen sisälle."

Arto Luukkanen. Eikö nykyisellä presidentillä olisi nyt paikka korjata tuo, jonka lainauksessa esille tuot.

Minä ymmärsin kokoomuksen ja Sauli Niinistön vaalikamppailussa, että Niinistön valinta olisi vastaus juuri tämän tyyppisiin tilanteisiin.

Jämäkkyys, jämäkkyys, jämäkkyys. Tuo termi vilisi jokaisessa nykyistä pressaa kannattavassa puheessa.

Kyllä minä nyt odottaisin, että presidentti kokoaisi kansainvälisen median paikalle, ja antaisi lausunnon, jossa selvittäisi Venäjän provosoimien huonojen suhteiden syitä Suomen kannalta.

Muutama värikäs sana tai ilmaisu, ja koko maailman lehdistö uutisoisi Suomen ja Venäjän viilenneistä suhteista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Markku. Astahovhan on tässä ollut se joka haluaa sitä "melskettä". Se on eräs hänen päämääränsä. Jämäkkänä voi olla näin myös "tsuhnamaisen" viileästi. Suomen lain yli ei voi kävellä! Etkä olekin samaa mieltä - Suomen laki on tärkeä?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Nyt lapsikohut ovat Suomen ja Venäjän sisäisiä, joista ulkomaat eivät tiedä mitään.

Kun tiedetään, että ne pohjimmiltaan ovat Venäjän sisäpolitiikkaa, niin se palvelee Venäjää suuresti.

Itseasiassa, Astahov tekee juuri sitä, jota Suomen presidentiltä odotettaisiin, että panisi tuollaisen nulikan nurin, mutta, mutta....

Ei tässä Tuomiojalla ole sijaa, jos Niinistö ottaisi päänsä pensaasta pois. Hänhän on ulkopolitiikan johtaja eri rajoituksin toki.

Oma mielipiteeni on, että venäjä-suhteissa Sauli Niinistö pitää päätään samassa pensaassa, josta Halonen sen sai ottaa pois, kun virka päättyi.

Tuula Saskia

Meilläkö vainotaan venäläisiä, eritoten lapsiperheitä?

Jokainen suomalainen tietää, että väite on absurdi.

Luulenpa, että vastaanotto täällä meillä voisi olla hiukan viileämpikin, jotta näiltä oudoilta venäläiskulttuurin ilmentymiltä ainakin jossain määrin vältyttäisiin.

Ja maan myynti venäläisille olisi syytä lopettaa kokonaan.

Arto Luukkaselle erityiskiitos suorasta, rehellisestä puheesta.

Heli Hämäläinen

Miksei muuten tässä tapauksessa kulttuurirelativismi toimi? Kun sallimme uskontokunnille oikeuden pahoinpidellä lapsia siten, että lapsen sukuelimet eivät ole lainsuojan piirissä, niitä saa silpoa, miksei tässä tapauksessa lasta saisi lyödä ikiaikaisen venäläisen kulttuuriperinteen mukaisesti?

Jos uskontokunnat saavat pahoinpidellä, suotakoon se myös venäläisille. Hihamerkki loppuväestölle, jota koskevat tiukemmat säännöt.

Johan Lom

Paitsi että sukuelinten silpominen ei ole sallittua.

Heli Hämäläinen

Ympärileikkaus on sukuelinten silpomista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisipa kiintoisaa nähdä se ulkopolitiikan pensas, jossa päätään pitävät sekä entinen että nykyinen presidentti:-) Tuskin sitä löytyy...

Johan Lom

Varmaan sellainen löytyy.

Katsoapa tästä linkistä Karjalaisen kommentti Tshekkoslovakian miehityksestä vuodelta 1968. Siinä on malliesimerkki siitä kuinka suomettuneisuudessa sanat asetellaan siten, ettei kukaan miltään puolelta pääse tarttumaan niihin.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/prahan_1968_...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

No, mutta osattiinhan me sentään lukea rivienvälejä:-)) Vitsit lensivät.
Karjalaisesta ei tullut presidenttiä.
Urkkikaan ei valitettavasti osannut vetäytyä ajoissa. Kaksi kautta oli jo hiukka liikaa...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Venäjä on Mega-Impivaara lisukkeena huono käytös sikäläisissä vallan- kamareissa.Taitaa olavähän sama meno, mihin Esko Valta-Oja viittasi Nobel-palkintojen jakautumisessa kuin verratessa muslimimaiden saamiin palkintoihin. nekään, ketkä saivat, eivät voineet noutaa niitä sattuneista syistä rajaepäselvyyksissä. Onkohan sielläkin joku paikallinen Erkko(fucking) Lyytinen tilannut Keniasta toisen totuuden esiintuovan projektin Paavon ja Rimman tarinasta, joka alkanee jollakin tosi vapaalla kanavalla näihin aikoihin. Onkohan sielläkin sama autokuski alkanut kuljettaa myös tarinaa tyyliin Epic saga of unjustice just on the side of frontier......

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minua on ihmetettänyt kuinka tämä venäläisvanhempien ja -lasten kohtelun puolustelu lastensuojeluviranomaissa on peittänyt kokonaan aiemmat puheet suomalaislasten kohtelusta samaisissa viranomaisissa.

Toisaalta minua on ihmetyttänyt halu etsiä syitä vain ja ainoastaan venäläisistä kun Suomessa suomalaiset viranomaiset toimivat miten toimivat. Eikö suomalaiselle viranomaiselle voi käydä edes vahinkoa ja erehdystä jos kohteena on venäläinen? Ovatko he erehtymättömiä? Eikö venäläisten puheissa koskaan eikä milloinkaan voi olla hitustakaan perää? Minä kun olen oppinut vanhan sanonnan "ei savua ilman tulta".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset