Arto Luukkanen

Erkki Tuomiojan lysähdys Luxemburgin illassa ja mahdollinen ”maanpetos”?

Erkki Tuomiojan lysähdys Luxemburgin illassa ja mahdollinen ”maanpetos”?

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov marssi eilen iloisena ja onnellisena yöpuulle. Suomi oli antautunut illalla 14.10.2012 Luxemburgissa. Syytä riemuun olikin runsaasti. Suomi oli vihdoin Venäjän taskussa ja aivan ainutlaatuisella tavalla.

Maamme taipui ulkoministerinsä suulla siihen niin syvälle että sitä ei olisi voinut uskoa.  Saavutus on historiallinen. Ei edes Bobrikov saavuttanut sortovuosien aikana saavuttanut venäläisille 1.luokan kansalaisuutta.  Nyt se sitten tuli.  Kerralla.

Runollisesti voisi todeta, että sosiaalidemokraattinen ulkoministerimme Erkki Tuomioja heitti Luxemburgin illassa kasallisen sitä maamme suvereniteetin päälle ja avasi maamme lainsäädännön apposen avoimeksi. Tähän riitti pelkästään se, että hän tunnusti sen, että Suomen lainsäädäntö ei riitäkään Venäjän kansalaisten tapauksessa. Tarvitaan kuulemma yhteistyötä.

Tuomioja kertoo MTV3:lle, että ministerit olivat tapaamisessa yhä samaa mieltä siitä, että Suomen ja Venäjän kannattaa lisätä yhteistyötään, jotta lapsikiistojen kaltaisia tapauksia ei pääse syntymään. MTV3:n mukaan Tuomioja korosti Lavroville, että yhteistyö kuuluu viranomaisten hoidettavaksi, eikä valtioiden kiisteltäväksi”. (http://elisa.net/uutiset/kotimaa/?id=96190822).

Tuomioja vastaan vapaa media

Erkki Tuomiojan mielestä edellä esitetty lausunto on tietysti väärä ja salaliittoteoriaa. Tuomiojalle syypäänä on epäilemättä myös vapaa tiedonvälitys, joka ei osaa antaa oikeata kuvaa tapahtumista. Ehkäpä oikeistopopulismi on vallannut lisää suomalaisia lehtiä? Syypää on ennen kaikkea media kun Suomen kanta ei ole levinnyt Venäjällä . ” Voidaan kysyä, tulevatko ne aina ihan oikein esiin Suomenkaan mediassa”.  Entä olemmeko tuominneet USA:n? (http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/ulkoministeri-erkki-tuomioja-ven...).

Venäläisten kannalta tällä mutinalla ei ole kuitenkaan mitään merkitystä vaan siellä on todella syytä avata shampanjapulloja.  Tämä psykologinen disinformaatiokampanja onnistui hienosti ja teknisesti katsottuna se kaatoi Suomen päättäjät ja median kerralla rähmälleen.  Uraa!

Disinformaatiokampanjan tulokset Venäjällä

Itse disinfokampanja oli tuloksellinen niin Venäjällä kuin Suomessa.

Venäjälle yhä houkuttelevampi ja mukavaksi paikaksi koettu Suomi saatiin mustattua kertaheitolla.  Tarvittiin vain kuuliaisia medioita ja tarpeeksi primitiivinen sekä villi valhe.  Disinformaation resepti oli yksinkertainen: 5% totta siteeksi ja 95% valhetta. Tärkeintä on luoda ns. ”suuren valheen” avulla täysin todenvastainen maailma ja vaikutelma siitä, että ”jotain siinä täytyy olla takana”.  Tämä valhekampanjointi saavutti uskottavan huippunsa viime viikolla. Enempää sitä ei olisi voinut viljellä edes Venäjällä.

Tilanne meni mahdottomaksi. Kuvitellaan tilanne, että joku suomalainen, henkilö X haluaisi kertoa venäläiselle medialle, että Suomessa sosiaaliviranomaiset merkitsevä venäläiset lapset valvontamikrosirulla tai…että suomalaiset virkamiehet harrastavat venäläisten lasten ihmissyöntiä. 

Tavallisesti media ei ottaisi tällaista tuulesta temmattua juttua edes harkittavaksi.  Nyt on kuitenkin sellainen tilanne, että mikä tahansa älytön ja tuulesta temmattu juttu meni venäläiseen mediaan.Senaatintorilla tapahtuvat kaappaukset ja muut älyttömyydet...

Valheiden tulokset Suomessa

Me emme aloittaneet tätä. Meidän informaatiomme ei mennyt läpi sillä naapuri ei halunnut kuunnella – tietoisesti.

Parasta oli se, että suomainen media höyrähti keskustelemaan tämän kampanjan ehdoilla: suomalaisten sosiaaliviranomaisten toiminnasta.  Sehän oli tarkoituskin. 

Media ei edes miettinyt sitä olisiko tässä takana venäläisten painostus ja että kaikkiin näihin valheargumentteihin ei olisi edes kannattanut uhrata puolikasta ajatusta.

Kansa tietää

Vaikka media menikin disinformaation edessä ”nutulleen”, niin kansan enemmistö suhtautui tähän kampanjaan täysin asiallisesti. Kansa tiesi ja tietää vieläkin. Tämä yhteisymmärrys syntyi yli puoluerajojen ja muiden kiistojen.  Sisältö oli yksinkertainen: Suomen kansan kurkusta ei voi tunkea alas valheita. Ei ikinä.

Eliittimme alistumisen refleksi oli kuitenkin vahva. Esiintyi mielipiteitä, joiden mukaan ”tarvittiin joku joka selittäisi venäläisille”, ”ehkä syytä oli meissäkin”, ”eikö tässä asiassa voisi myöntyä?” ja ”yhteistyötä tarvitaan”. 

Kaiken tämän kruunasi ulkoministerimme lyhistyminen. Se oli odotettavissa mutta ei ehkä näin nopeasti.

Vielä kerran. Yhteistyö ei ole paha tai huono asia mutta sen perusteella ei voi avata Suomen suvereniteettia tai lainsäädäntöä! 

Erkki hyvä, ajattele nyt oikein kovasti: ne ovat kaksi eri asiaa! Me emme varmaan halua Suomen lainsäädäntöä Venäjän alueelle eikä Venäjän lainsäädäntö saisi ulottua tänne. Tämänkaltainen "yhteistyö" avaa Suomen lainsäädännön kahdelle erilaiselle järjestelmälle. Sitäkö sinä Erkki haluat?

Onko tämä maanpetos?

Ulkoministerimme on lysähtänyt. Hänen uskottavuutensa on rapistumassa. Siitä huolimatta kansalaisten on pyrittävä tukemaan Erkkiä. Tämä siitäkin huolimatta, että näin poliittiselta kannalta Luxemburgin ilta oli hänen uransa aallonpohja. Normaalissa valtiossa tai poliittisessa järjestelmässä tällainen ulkoministeri, joka ei hoida maansa asioita joutuisi tekemään johtopäätökset.  Se onko tässä kyseessä maanpetos tai onko Erkki menettänyt kansalaisten luottamuksen jää tulevien sukupolvien ratkaistavaksi. 

Yksi asia on kuitenkin varmaa: Luxemburgin menetys tuo naapurille lisää ruokahalua ja innostaa kaikkia valheargumentteja levittäviä tahoja moninkertaistamaan omia aktiviteettejaan.  Venäjä voitti 10-0 ja poliitikot hylkäsivät heppoisesti maamme virkamiehet.  Suomen suvereniteetin puolustaminen jää – kuten ennenkin tavallisten ihmisten harteille.

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

ps. Viron painostaminen on muuten loppunut ja Venäjä ei enää painosta heitä. Syy siihen on se, että sikäläiset ovat nähneet oman suverenisuutensa puolustamisen arvoisena.

 

pps. klo. 14.16.

Arvoisa ulkoministerimme kunnioitti sananvapautta ja kommentoi blogiani seuraavasti (http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/54232-tuomioja-arahtaa-dosentille-taytta-roskaa). Vastaan nyt tässä: tärkein ero tähän nimeltä mainittuun dosenttiin on se, että päinvastoin kun hän, minä ja suuri enemmistö suomalaisia haluamme tukea ulkoministeriä. Teitä. Että pärjäisitte ja jaksaisitte. Että muistaisitte, että tämä piskuinen Suomi, tämä yhdenlainen "valkoselkätikka" on suvereeninen ja ettette jättäisi virkamiehiä puolustamaan Suomen käytäntöjä. Joskus voi lysähtää mutta kuten urheilijana tiedätte - aina voi nousta. Tekin voitte.

 

Vakavasti sanottuna: tärkeintä lienee se miten tämä viesti siitä, että komissiota ei tule ja että lainsäädäntöä ei avata, ymmärretään naapurissa. Tämä kampanja ei mitä ilmeisimmin pääty tähän ja jossain vaiheessa siitä on huomautettava. Samoin näyttää siltä, että huomautukset siitä, että Venäjällä on ikäviä kirjoituksia, tulkitaan mitä ilmeisimmin väärin. Ne nähdään ”tuskan huudoksi” ja merkiksi siitä, että kun tästä puristaa niin se tuntuu meillä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (233 kommenttia)

Heli Hämäläinen

Minun mielestäni sosiaaliviranomaisten työmenetelmistä on hyvä käydä aivan vapaata keskustelua Suomessa. Siis miten erottelukykyistä se on ja kiinnitetäänkö siinä huomiota oikeisiin asioihin. Vapaissa yhteiskunnissa voidaan keskustella viranomaisten luonteesta, toiminnasta ja työtavoista. Eikä haittaa vaikka Moskova avoimesti kyseenalaistaisi niitä. Ihmisoikeuksia noudattava valtio voi milloin tahansa antaa tarkastaa viranomaistensa toimintaa, se on hyödyllistä.

Mutta edelleenkään ei voida keskustella yksittäistapauksista eikä perheiden yksityisasiosta julkisuudessa. Olisikin asioiden käsittelyn kannalta hyödyllistä kuulla Moskovan mielipiteitä siitä, millaisia puutteita he näkevät viranomaistemme toiminnassa. Tällä tasolla keskusteleminen on hyödyllistä.

Tuula Saskia

Toimiiko ohjeesi vastavuoroisesti? Olisiko esim. Venäjän katulapsista vastaavien Moskovan viranomaisten syytä keskustella vaikka Suomen, Ruotsin tai vaikka Tanskan viranomaisten kanssa, joilla saattaisi olla jokunen mielipide täsäkin asiasta?

Menepä esittämään tätä Lavroville, vaikka ulkoministerin kautta.

Kuinka kukaan voi olla noin "sokea"

Heli Hämäläinen

Minulla ei ole oikeasti aikaa töiltäni vastailla, mutta nyt pitää kahvin lomassa.

Oletetaan, että on firma A, jolla on esimerkiksi ISO 9001 laatujärjestelmä ja sitten on firma B, joka tekee asioitaan enemmän tai vähemmän tuurilla.

Kun tulee poikkeamatilanne, firmassa A alkaa laatukäsikirjan mukainen poikkeamatilanteen käsittely, ja se johtaa poikkeaman riskien arviointiin. Lopulta voidaan huokaista, että asialla ei ollutkaan merkittävää vaikutusta toiminnan laatuun.

Firma B ei edes tajua mitään erityistä tapahtuneen.

Oletetaan että firma A on Suomi ja ISO 9001 on oikeusvaltioperiaate. Oikeusvaltioperiaate edellyttää poikkeamien käsittelyn Suomen omien lakien ja säädösten mukaan. Aivan riippumatta siitä mistä vinkki on lähtöisin.

Tiedän Tuula, etten ole ihminen, jota fanitat, mutta salli nyt edes alkeelliset laadunhallinnan luennot. Ne eivät toimi firmassa B, koska firma B toimii onnensa varassa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/ISO_9000
http://fi.wikipedia.org/wiki/Oikeusvaltio

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #117

Soisinkin, että nämä kohtaamiset koskisivat jotain sellaista, joka todella on oleellista.

Verhoillut lausumat muistuttavat ikävistä ajoista historiassa.

Seppo Isotalo

Tässä on kysymys kansainvälisestä kiistasta. Se pitää ratkaista kansainvälisten normien puitteissa. Venäjä on usein saanut moitteita Strasbourgista EIT:ltä. Nyt on Suomen vuoro. Meillä otetaan huostaan kymmen kertaa enemmän lapsia kuin Ruotsissa. Heinäkuussa EIT tuomitsi pakkohoitoon oton Suomessa mielivaltaiseksi. Korkein hallinto-oikeus vastasi heti kieltämällä EIT:n aseman.

Erinomaista, että yksi naapuri reagoi kun Suomessa poljetaan ihmisoikeuksia juuri arimmassa kohdassa, lasten ja psyykkisesti sairaiden kohdalla. Olisipa niin, että venäläislapsia ei oteta huostaan Suomessa suhteessa enempää kuin suomalaisia lapsia. Ja kuitenkin Venäjän on syytä reagoida.

Olli Pusa

Kyseessä on käsittääkseni Suomessa tapahtunut suomalaisten viranomaisten toiminta, jonka kohteina ovat olleet Suomen kansalaiset. Asia ei kuulu venäläisille. Ja venäläisten lasten asema on sellainen, ettei venäläisillä ole mitään opetettavaa suomalaisille tässä asiassa. Vaikka suomlaisten toiminnassa voikin olla puutteita.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #144

Pusa ei liene kuullut kaksoiskansalaisuudesta tai ei ainakaan välistä siitä. Kyseiset lastensuojeluviranomaisten "asiakkaat" ovat myös Venäjän kansalaisia.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #246

Totta. Mutta Suomen kansalaisia Suomessa ja täällä sovelletaan Suomen lainsäädäntöä ja suomalaiset virkamiehet päättävät. Venäjällä toimivat omien lakiensa ja käytäntöjensä mukaan.

Esim. Antonin tapauksessa käytäntö oli se, että vaikka Anton oli laittomasti kaapattu Suomesta, vähät välittivät suomalaisten viranomaisten protestoinnista. Suomen kansalainen oli kuitenkin laittomasti kaapattu Suomesta.

Kaksoiskansalaisuutta Suomen ja Venäjän välillä ei pitäisi selvästi sallia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #248

Kukaan ei ole ollut soveltamassa minkään muun maan lakeja Suomessa.

Käsittääkseni Rimma Salonen ei vienyt Antonia laittomasti Venäjälle. Sen sijaan hän jätti toki kertomatta siitä pojan isälle mutta silloin isä ei ollut lapsen huoltaja. Hänet määrättiin siihen asemaan pojan jo ollessa Venäjällä ja kuulematta pojan äitiä.

Kaksoiskansalaisuus on kansainvälisesti hyvinkin laajalti käytetty eikä siinä kai rajoiteta missään niin, että maa hyväksyisi kaksoiskansalaisuuden joidenkin maiden kanssa ja joidenkin kanssa ei. Maa joko hyväksyy, että sen kansalaisella voi olla jonkun muun maan kansalaisuus tai sitten se ei hyväksy sitä mistään. Niin Suomessakin oli aiemmin kunnes vuonna 2003 se sallittiin.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #249

Käsittääkseni suomalainen tuomioistuin on todennut Antonin tapauksessa viennin Venäjälle laittomaksi.

Seppo Isotalo

Tässä on kysymys kansainvälisestä kiistasta. Se pitää ratkaista kansainvälisten normien puitteissa. Venäjä on usein saanut moitteita Strasbourgista EIT:ltä. Nyt on Suomen vuoro. Meillä otetaan huostaan kymmen kertaa enemmän lapsia kuin Ruotsissa. Heinäkuussa EIT tuomitsi pakkohoitoon oton Suomessa mielivaltaiseksi. Korkein hallinto-oikeus vastasi heti kieltämällä EIT:n aseman.

Erinomaista, että yksi naapuri reagoi kun Suomessa poljetaan ihmisoikeuksia juuri arimmassa kohdassa, lasten ja psyykkisesti sairaiden kohdalla. Olisipa niin, että venäläislapsia ei oteta huostaan Suomessa suhteessa enempää kuin suomalaisia lapsia. Ja kuitenkin Venäjän on syytä reagoida.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

"Venäjälle yhä houkuttelevampi ja mukavaksi paikaksi koettu Suomi saatiin mustattua kertaheitolla." Kai ne nyt ymmärtävät pysyä täältä poissa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Joku jo ehätti ehdottaa FB:ssa, että venäläisillä olisi oma Ivan Bäckmanski, joka esiintyy meille TV1:n keskusteluohjelmissa säännöllisin väliajoin kertomassa, miten Venäjän viranomaiset syövät suomalaisturistien lapsia. ;=))

Sen jälkeen ulkoministerimme lähettäisi nootin ja Lavrov tulisi kontaten esim. ulkoministeriöömme anomaan armoa ja ruoskimaan Äiti-Venäjää...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Meillähän on jo omat paikalliset Luukkanen, Hautala, Mallinen ja kaikki Finrosforumin ja Prokarelian porukat joilla on apunaan koko joukko venäläisiä, Limanovista Nekrasoviin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Heli hyvä. Keskustella voi mutta Suomen asioista ainoastaan me - suomalaiset.

Heli Hämäläinen

Tästä olen eri mieltä. Suomalaisen hallinnon läpinäkyvyys on arvo sinällään. Vaikkei venäläinen hallinto ole itse läpinäkyvää, sen tekemien arvioiden käsittely on osa läpinäkyvän hallintomme työprosessia. Sama vaikka ufot antaisivat meille palautetta, palaute käsitellään ja menetelmiä arvioidaan sen perusteella. Muutospäätös on puhtaasti meidän itsemme käsissä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kannatan myös hallinnon läpinäkyvyyttä. Mutta sitten tulee kysymys siitä, keillä/millä ja millaisilla perusteilla on oikeus ns. hyppyyttää tätä läpinäkyvää hallintoamme ihan huvikseen?

Itse näen hallintomme toimien ja vastuun liittyvän omaan maahan. Jos Fidzi-saarilla tai Kamtshatkan niemellä joku haluaa panna tukkoon jonkin hallinnonalamme viestinnän, niin voiko hän sen tehdä ja työllistää vaikkapa lastensuojeluamme vuosikaupalla raportoimaan ja selittämään selviä asioita yhä uudelleen?

Yksinkertaisinta olisi lähettää Lavroville ja kumppaneille Suomen Laki ja viranomaisten soveltamisohjeet ja todeta, että tämän mukaan Suomessa eletään.

Viimeistään tällaisten ongelmien yhteydessä on Tuomiojankin syytä miettiä omaa kantaansa siitä, onko viisasta tavoitella viisumitonta tilaa maiden välillä - vielä?

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #130

En missään nimessä päästä venäläisiä keskustelemaan suoraan lastensuojelun virkamiesten kanssa. Tämä hallinnon läpinäkyvyys on oma prosessinsa, jossa perheen yksityisyyttä suojaten suomalainen virkamies tarkastaa ovatko lastensuojeluviranomaisen käyttämät työkalut ajantasalla ja erottelevatko ne oikein lastensuojelutapaukset.

Kun venäläisten kanssa keskustellaan, mittapuuna pidetään Suomen ratifioimia kansainvälisiä sopimuksia sekä suomalaisten viranomaisten tekemää toiminnantarkastamista. Venäläisten viranomaisten kanssa voidaan keskustella kansainvälisestä oikeuskäytännöstä, sen tulkinnoista sekä suomalaisesta lastensuojelumallista. Tällainen keskustelu hyödyttää myös suomalaisia mikäli venäläiset viranomaiset voivat esittää perusteltuja mielipiteitä.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #135

Halosen aikana Venäjän lapsiasiamies otettiin jopa vastaan presidentinlinnassa hänen käydessään täällä räyhäämässä. Ja Vantaan tapauksessa Venäjän edustuston henkilät ovat olleet mukana keskusteluissa.

Heli. Haaveesi venäläisten perustelluista mielipiteistä ovat naiveja, anteeksi vain. Kyse on pelkästään Putinin hallinnon imperialistisista hankkeista. Se haluaa venäjänkielisiä hyväkseen käyttämällä tunkeutumaan naapurimaidensa hallintoon.

Samaa tekniikkaa on käytetty useissa naapurimaissa ja nyt Tuomioja ilmeisen tarkoituksellisesti auttoi tässä vyörytyksessä.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #147

Ei se ole naiviutta. Jos perustelut puuttuvat, hyppikööt ulkosalla.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #154

Kyseisessä tapauksessa kaikki asianosaiset olivat ymmärtääkseni Suomessa asuvia Suomen kansalaisia. Ja Lavrovin kommentit olivat kuin kaiku Bäckmanin levittämistä valheista. Miksi ihmeessä asiasta pitäisi neuvotella venäläisten kanssa?

On eri asia, että Suomessa lainsäädännössä on valtavia puutteita monissa asioisa. Mutta venäläisillä ei ole minusta mitään annettavaa asioiden kehittämisessä. Esimerkiksi vähemmistöjen oikeuksissa Venäjä on yksi maailman takapaujuisimmista maista.

Eikä Suomen muutenkaan tule alkaa hyppimään venäläisten määräysten mukaan.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #162

Suomen lainsäädäntö perheoikeuden osalta on EU:ssa harmonisoimatonta kansallista lainsäädäntöä, jossa Suomi on saanut pyyhkeitä EIT:ltä. Itsekin olen ajamassa tällä alueella yhtä oikeustapausta EIT:n 4. jaostossa. En pidä Suomen tilannetta yhtään hyvänä eikä meillä erityisesti ole hallinnon läpinäkyvyyttä näissä asioissa, puhumattakaan erityisesti oikeusvaltion periaatteista.

Venäläisillä on todennäköisesti case, mutta venäläisten määräysten mukaan täällä ei hypitä.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #169

Uskotko, että venäjän ohjeiden mukaan asiat paranisivat? Ei varmasti. Kun tietää, että heillä on ketunhäntä kainalossa, miksi vaivautua teeskentelemään vakavamielistä keskustelua?

Pekka Heliste

Jaa keskustelemmehan mekin Venäjän sisäisitä asioista ja ilmaisemme Venäjälle hulemmeihmisoikeuksista, viranomaisten toiminnasta etc ja myös monen muunkin maan

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luukkanen sitten varmaankin lopettaa keskustelun Venäjän asioista jos meidän asioistamme saa keskustella vain meikäläiset. Senhän on vastavuoroisesti tarkoitettava, etää emme mekään soteudu muiden asioihin vaan pysyttelemme täällä n.s. Impivaarassamme. Muutenhan Luukkanen osoittautuu pahemmanlaatuiseksi kaksinaismoralistiksi.

Martti Kauppila

Myyryläinen, Saako sinun mielestä Venäjä puuttua Suomen lainsäädäntöön siten, että venäläislapsiin sovelletaa jotain erikista laika, eilä Suomen lakia, kuten kaikkiin muihn lapsiiin?

Arto Luukkanen on täysin oiekassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #257

Kukaan eikä missään ole vaatineut eri lakien soveltamista vaan vain asioiden selvittämistä nyt ja tulevaisuudessa. Kyseessä on vain russofoobikkojen ja misorussistien älämölöstä omia olkiukkojaan vastaan.

Petri Haapa

Kyllä minun mielestäni Suomen asioista voi aivan hyvin keskustella muunmaalainenkin.

Olli Pusa

Mutta suomalaisten viranomaisten ei tule ottaa venäläisiä mukaan omien virka-asioidensa hoitoon. Tässä tapauksessa kaikki asianosaiset olivat tietääkseni Suomen kansalaisia.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #149

Kyllä esimerkiksi tulliviranomaiset hoitavat virka-asioita erimaalaisten kanssa.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #166

Sosiaaliviranomaiset eivät. Rajalla toimitaan kuten rajalla kuuluu toimia.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #201

Kyllä sosiaaliviranomaiset hoitavat. Minäkin olen hoitanut vaikka olenkin ollut vain opetusviranomainen.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #213

Kyse oli Suomen kansalaisista. Voihan ehkä joku henkilö raahata kokoukseen avustajakseen vaikka venäläisen diplomaatin asianajajan sijaan. Tuskin se kiellettyä on. Mutta ei hän ole paikalla asiasta päättävänä viranomaisena ole.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #218

Olen opetusviranomaisena hoitanut mm. USA:n kansalaisten asioita.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #226

Suomessako? Siis ulkomaalaisia Suomessa. Tässä lastensuojeluasiassa oli kyse siitä, että viranomaiset hoitivat Suomen kansalaisisten asioita. Joista joillakin oli venäläistä taustaa. Siis suomalainen viranomainen hoitamassa asioita Suomessa.

Vai olitko USA:ssa hoitamassa USA:n kansalaisten asioita? Missä roolissa?

Nyt kyllä logiikkasi taitaa pettää pahasti.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #228

Kyllä, Suomessa. Vaihto-oppilas on tietääkseni oman maansa kansalainen, vaikka hän vuoden viettääkin Suomessa.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #230

Siis kerrataanpas.

Suomessa viranomainen hoitaa Suomen kansalaisen lastensuojeluasiaa. Siihen ei tule sekaantumaan ulkomaalaisia, koska suomalaisella virkamiehellä on virkavastuu toiminnasta.

Suómalainen virkamies hoitaa Suomessa olevan ulkomaalaisen opinto-asioita. Suomen osalta asiaa hoitaa suomalainen virkamies. Erona tapauksille on se, että toisessa kaikki tapahtuu ilmeisesti vapaaehtoisuuden voimalla ja toisessa pakoovallan kautta.

Mutta miten tämä esimerkki puolustaa sitä, että ulkomaalainen viranomainen puuttuu Suomen asiaan? Ei mitenkään. Sen kanssa verrannollinen tapahtuma olisi, että USA:ssa virkamies hoitaa lastensuojeluasiaa USA:n kansalaisen osalta, jonka vanhemmista toisella on suomalainen tausta. Venäläisten vaatimusten kanssa rinnasteista olisi, että suomalainen virkamies vaatii päästä ratkaisemaan tuon USA:n (suomalaistaustaista) kansalaista koskevan lastensuojelukiistan, koska uskoo, että USA:n viranomaiset eivät hoida asiaa oikein. Arvaappas onnistuuko?

Tätä tarkoitin, että vertauksessasi on logiikka kadoksissa.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #235

Aivan sama mitä kertaat, mutta kun kysymys on siitä hoitaako suomalainen virkamies ulkomaalaisen asioita, niin vastaus on aina ilmiselvästi "kyllä". Siinä ei sen kierompaa logiikkaa tarvita ala Olli Pusa.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #236

Kerroin vain, että käytit harhaanjohtavaa vertausta puolustellaksesi venäläisten viranomaisten sekaantumista suomalaisten viranomaisten virkatoimien hoitoon Suomessa. Logiikka on kyllä aika universaalia.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #239

En puolustellut Venäjän viranomaisia, vaan ainoastaan Tuomiojan toimintaa ja lausuntoa, joka oli ihan normaalia ulkoministerin toimintaa Luukkasen oudoista käsityksistä huolimatta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Rolf. Eiku viestiä hallitukselle...onhan tämä nyt ihmeellistä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Heli. Ymmärräthän mikä on suvereenisuus? Läpinäkyvyys on eri juttu. Jos sinä annat sananvallan toiselle niin se on sitten mennyt iäksi. Ei pidä olla lammas...

Heli Hämäläinen

Älä esitä sellaista minun sanoneeni, jota en ole sanonut. Ymmärrän toki mitä on suvereenisuus. Yksittäisissä hallinnollisissa prosesseissa meidän ei tule joustaa vaan ne menevät oman lainsäädäntömme mukaan. Ei mikään valtio halua, että sen alueella sovelletaan vieraan maan lainsäädäntöä.

Ihmettelen vain tällaista pikkuvenäläistä defensiivisyyttä, ikään kuin pikku-Venäjä ja Venäjä kiistelisivät kumpi on venäläisempi ja bysanttilaisempi. Tällä mittarilla Venäjä saa olla vapaasti oma itsensä.

Meidän taas on hyvä huolehtia oikeusvaltiomme perusteista, jossa yksi tärkeä asia on viranomaistoiminnan läpinäkyvyys (transparency). Se on yksi keskeinen keino taisteltaessa korruptiota, rikollisuuden soluttautumista ja viranomaisten mielivaltaa vastaan. Jos venäläisillä on aidosti jotain tietoa koskien näitä asioita niin eikun vain esittämään.

Käyttäjän PaananenLudmila kuva
Paananen Ludmila

tuskin venäläisillä mitään "aidosti jotain tietoa", kaikki tieto dosentti Bäckmanilta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Käsittääkseni kukaan ei ole ollut soveltamassa mitään vieraanmaan lainsäädäntöä Suomeen. Kyse on ollut halusta selvittää epäselviä tapauksia yhdessä ja venäläisten taholta myös organisoida selvitystyö vastaisuuden varalta. Jälkimmäiseen suomalaiset viranomaiset eivät halua suostua. Minusta tuollainen on kaukana vieraiden lakien soveltamisesta.

Käsittääkseni venäläiset toimittajat ovat myös tavanneet suomalaisten lastensuojeluviranomaisten toiomien kohteina olevia vanhempia ja saaneet heiltä ensikäden tietoa. Bäckmanilla lienee samat lähteet. Nuo lähteet eivät ole juurikaan kiinnostaneet suomalaisia hutkivia zurnalisteja (p.l. yksi näkemäni toisessa bulevardilehdessä ollut juttu). Suomalaiset viranomaiset eivät ole suostuneet vastaamaan ennenkuin nyt Richardson-Gusenina ja Moskovan suurlähetystö pistettiin viimeinkin viime viikolla asialle.

Martti Kauppila Vastaus kommenttiin #247

Mitään ei pidä selvittää "yhdessä venäläisten kanssa" Eihän muutkaan maat tule silvittämään omien Suomessa asuvien lastensa lastensa asiaa tänne.

Bävkman on häpeöämätön tarkoituksenhakuinen valehtelija, joka joka rysän päältä kiinn valehtelusta ja ristiinpuhumsiesta. Hänellä ei ole mitää oikeutta lähteä venäjänlle esittelemään Suomen lainsäädännön päätöksiä.

Eikä suomalaiset viramoamsie ole tilivelvollisia Venäjälle päätöksistään millään tavalla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #258

Kauppila kirjoitti: "Hänellä ei ole mitää oikeutta lähteä venäjänlle esittelemään Suomen lainsäädännön päätöksiä."

Bäckmanilla on sananvapaus ja hän on sitä käyttänyt.

Kauppila kirjoitti: "Eikä suomalaiset viramoamsie ole tilivelvollisia Venäjälle päätöksistään millään tavalla."

Suomalaiset viranomaiset ovat tilivelvollisia hallintoalamaisilleen heidän kansalaisuudestaan ja kielestään riippumatta. Yleensä sivistysmaiden ja oikeusvaltioiden viranomaiset ovat kiinnostuneita siitä miten heidän kansalaisiaan kohdellaan vieraissa maissa. Meidän oma etumme on, että epäselvyydet selvitetään niin, että kaikki osapuolet ymmärtävät ne samalla tavalla ja oikein.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

SDP:llä on kai jokin ministerien kierrätys tulossa joskus kuntavaalien jälkeen. Eiköhän Tuomiojan voisi vaihtaa johonkin Kari Rajamäkeen? Kai Rajamäki osannee tarpeeksi englantia?

Kalle Kuusivuori

Rajamäki on täysin kielitaidon mies.

Thomas Makinen

Venäjä painostaa koska sille on tärkeää että suomettumisen kansanperinne ei katoa Suomesta senkään jälkeen kun niihin toimintatapoihin kasvaneet poliitikot ja virkamiehet siirtyvät kärsimään jälkineuvostolaista stressiään eläkkeelle.

Mutta Johan Bäckman tekee arvokasta työtä jota täytyy ihailla. Kenenkään muun ansiosta suhteita ei ole pystytty kehittämään niin suurin harppauksiin siihen suuntaan johon demokraattisena oikeusvaltiona itseään pitävän maan ja läpeensä korruptoituneen legaalinihilismistä kärsivän maan suhteiden kuuluu kehittyäkin.

Yleisellä tasolla Suomea vaivaa (ja tämä erityisesti tulee usein esiin ns. Venäjän-tuntijoiden puheenvuoroista) Venäjän suhteen defeatistinen, fatalistinen ja vanhanaikainen paasikiveläinen näkemys joka artikuloituu mantroina "Venäjä on halusimme tai emme", "Venäjä on aina oleva naapurimme", jne. Ei se Venäjä mikään luonnonlaki ole, kuten ei ollut Neuvostoliittokaan.

Reijo Tossavainen

Kiitos kirjoituksesta, Arto Luukkanen! Toivottavasti se luetaan myös "Katajanokalla".

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

JOs näet Ekin niin siteeraa...en usko että sen "seralji" uskaltaa tuoda tätä pöydälle...

Jukka Kaulanen

Pakkoruotsin vastustaminen on ollut Suomessa "Hitlerin juutalaisvainoihin verrattavaa ajojahtia", sanoi Pär Stenbäck ja nyt toinen entinen siirtomaaherramme Venäjä siirtyy samoille linjoille. Pitäähän kaikkien entisten tyrankien saada samat etuoikeudet.

Pienipalkkaiset naiset joutuvat lastensuojelussa näkemään yhteiskunnastamme sen kaikkein kurjimman puolen ja tekemään mahdottomia päätöksiä. Nyt he aina venäläislasten tapauksessa saavat vielä kuulla "me laitta tämä asia Valvontakomissiooniin".

Ei ole kuin muutama vuosi siitä, kun Suomessa kovaan ääneen vaadittiin venäläisillekin automaattista oikeutta tuoda isovanhempansa Suomen lihapadoista, sosiaaliturvasta ja terveydenhoidosta nauttimaan. Parhaimmillaan jopa 50. 000 baabushkaa ja suuri osa Suuren isänmaallisen sodan veteraaneja.

"Stalingradin sankarimummu jo 3 kuukautta Meilahden leikkausjonossa odottanut uutta lonkkaniveltä, Suomen fasistit kohtelevat venäläisiä pahemmin kuin Hitlerin natsit. Äiti- Venäjä tulee puolustamaan sankareitaan kaikkialla maailmassa"!

Tapio Suhonen

Luultavasti Erkin tarkoitus oli olla sosiaalidemokraattisesti konsensushenkinen.

Onkohan Erkki lukenut esim. Väinö Tannerin: Olin ulkoministerinä talvisodan aikana? Venäläisen mentaliteetin ymmärtäminen on nimittäin oma taiteenlajinsa. Voihan olla, että on lukenutkin, mutta myös tulkinnut sen erkkimäisen omaperäisesti.

Erkin todellisuustaju tulee esiin "punaisesta häivähdyksestä": mm. virheet ja rikokset on aina tulkittavissa itselleen sopiviksi.

Hieman off topic, mutta: Media, on se sitten venäläistä tai suomalaista, pitää aina sisällään "sopivan" määrän disinformaatiota. Kyllähän meilläkin: "jokainen maahanmuuttaja tuo 200000€ säästöt" jne, jne, jne....

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Katsoin juuri kolmosen uutiset asiasta,kyllä Luukkainen tulkitsee koko asiaa kuin piru raamattua.Luukainen,mihin ihmeeseen perustat väitteesi mitä kirjoitat,etkö ymmärrä kuulemaasi,vai onko hen.koht.tasollasi jostain vakavammasta kysymys.

Richard Järnefelt

Suomen hallitus saisi mielihyvin vaihtua, mutta ei kuitenkaan tästä syystä, mistä blogisti kirjoittaa.

Asioista avoimesti keskusteleminen ei ole maanpetoksellista, eikä mikään tällainen komissio loukkaa Suomen suvereniteettia.

Ei itsenäisyys ole tällaisista asioista kiinni.

Tuula Saskia

Eikö?

Haluatko lähempää kahdenvälistä neuvonpitoa?

Haluatko ehkä J. Bäckmanin ohjeistusta?

Pahat kielet kertovat yhteydestäsi Bäckmaniin , Suomen ehkä inhotuimpaan mieheen.

Totta vai tarua?

Olli Pusa

Riku. Tuo on minusta vakava kysymys. Onko sinulla jokin tiivis kytkös Bäcklmaniin? Sillä on ratkaiseva vaikutus arvioitaessa kommenttiesi uskottavuutta tässä asiassa.

Pekka Heliste

Miten tämä Salolaisen lausunto poikkeaa Tuomiojan lausunnosta?

"Salolaisen mielestä on syytä järjestää koulutustilaisuuksia, joissa selvitetään maiden lainsäädännössä ja muissa säädöksissä olevia eroja. Lisäksi hän ehdottaa, että viranomaisten ja virkamiesten välisen yhteydenpidon toimivuus tarkistetaan – niin Suomessa kuin Venäjällä."

Tai Niinistön

"Presidentti Sauli Niinistö haluaa lastensuojeluasiat pois politiikan pöydältä. Niinistön mukaan asiat kuuluvat lastensuojeluviranomaisille, ja hän pitää viranomaisten yhteistyötä tärkeänä."

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Valitettavasti ei paljoakaan. On tylyä tää...

Olli Pusa

Esillä olleessa Vantaan tapauksessa on käsittääkseni ollut kyse Suomessa asuvista Suomen kansalaisista. Siitä asiasta ei ole tarvetta keskustella venäläisten kanssa.

Nykyisellä Venäjällä ei tuollaista älämölöötä synny ilman Putinin suostumusta. Tuollaisen nöyristelyn sijasta olisi Tuomiojan pitänyt vaati Lavrovilta selitystä, miksi venäläiset viranomaiset toteuttavat tuollaista valheellista suonmalaisten parjauskampanjaa?

Harri Lehtimäki

Näitä kommentteja lukiessani huomaan, että Finnlandisierung on kovasti voimissaan ja voi hyvin!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Missähän kumpujen yössä Luukkanen noita tulkintojaan tekee? Minusta tuo hänen linkittämänsä Maikkarin uutinen oli normaalin ympäripyöreä yhteistyöntoivotus niinkuin poliitikkojen tapaamisista yleensäkin annetaan. Ilmeisesti Luukkaselle kaipaa vain vanha AKS-läinen lähestymistapa jonka mukaan Ry**ästä saa puhua vain hampaat irvessä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jorma hyvä! Tule sieltä suomettuneisuuden suosta ylös...se kannattaa. Yhteistyöhön tässä pyritään mutta ei suverenisuudesta. Yritä sinäkin päästä...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Missähän kohtaa Luukkanen pyrkii yhteistyöhön ja kenen kanssa? Pikemminkin näyttäisi siltä, että Luukkanen yrittää "maanpetoksineen" torpata kaikin käytettävissään olevin keinoin ja vähän muutenkin jokaista yhteistyöhön pyrkivää.

Martti Kauppila Vastaus kommenttiin #57

Myyryläinehän on on nyt täysin toivoton suomettuneisuuden malliesimerkki. Hän on täysin sokea sille, että Venäjän tarkoittama "yhteistyö" aina tarkoituksellistä "kenkä ovienn väliin" taktiikkaa ja Suomen suvereenisuuden vvaiheittaista, salakavalaa heltuunottoa. Tuomiojan tomin on mielstäni maanpetoksellista. Hän on aika jo vihdoin väistyä.

Jorma Kemppainen

Arvoisa dosentti, se ortografia(suverenisuus!). Muuten olisi ehkä hyvä tarkistaa, mitä tämä termi oikein tarkoittaa.
"Suvereniteetti tarkoittaa täydellisen, ehdottoman ja riippumattoman vallan omaamista jollain maantieteellisellä alueella.[1][2] Suvereeni on toisin sanoen taho: joko konkreettinen (kuten ”keisari”) tai abstrakti, (kuten ”valtio”), jolla on ehdoton valta päättää alueen laista ja hallinnosta. Ulkoinen suvereniteetti tarkoittaa valtion riippumattomuutta toisista valtioista ja sisäinen suvereniteetti oikeutta käyttää omaa valtiovaltaa omalla alueellaan. Etymologisesti sana juontaa juurensa latinankielen sanasta ”super”."(Wikipedia)
Venäjä ei anna Suomelle yhtään direktiiviä eikä ukaasia, sen sijaan EU lähettää "suvereenille" Suomelle direktiivejä toinen toisensa perään.

Marko Pakarinen Vastaus kommenttiin #68

Juurikin näin. On hieman naurettavaa puhua maamme "suvereeniudesta", kun kuulumme EU:n. Suvereenius meni samalla, kun EU:n liityttiin ja samalla loppui puheet maamme puolueettomuudesta.

Käyttäjän AleksisPekkalin kuva
Aleksis Pekkalin Vastaus kommenttiin #89

Suvereniteettimme rajoittui oleellisesti, kun paljon paljon vuosia ennen liityimme kansainväliseen postiliittoon, Euroopan rautatiejärjestöön, standardisointiyhteisöön, Kansainliittoon, YK:iin, IAEAhan jne jne.
Kaikki tuollainen tottakai rajoittaa itsemääräämisoikettamme.
Vielä 1920-luvun alussa oli Turussa eri aika kuin Viipurissa tai Helsingissä, ja jo sitä ennen olimme joutuneet luopumaan leiviskä-, tuoppi- ja virstamitoista.
Mutta mikä omaan henkilökohtaiseen vapauteesi tai oikeuksiisi liittyvä asia siinä ihkaomassa, aidossa, siinä ainoassa, tässä maanpäälisessä elämässäsi on muuttunut huonompaan suuntaan? Mitä vapauksiasi on vuoden 1995 jälkeen rajoitettu? Mitä vastuita sinulle lisätty?
Jos keneltä tahansa venäläiseltä kysyttäisiin, ja hän voisi vapaasti, ilman seuraamusten pelkoa vastata, niin litania tulee, että hengessä pitelemistä.
Miksiköhän täällä toisin?

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #68

Mutta tässä on kyseessä juuri se, että Venäjä haluaa päästä antamaan Suomelle direktiivejä ja tällainen "kriisi" kehiteltiin asiaa toteuttamaan.

Käyttäjän PeterIiskola kuva
Peter Iiskola

Suomen viranomaisten toimet Venäjällä lapsiasioissa ovat olleet kansainvälisen ja Venäjän oikeuden vastaiset. Suomen Pietarin oikeudellinen konsuli Simo Pietiläinen (pääkonsuli Olli Perheentuvan ja ulkoministeri Alexander Stubbin alaisuudessa) salakuljetti Anton pojan Pietarista Helsinkiin autonsa takakontissa v. 2009 niin Venäjän lakien kuin kansainvälisten diplomaattisten sopimusten vastaisesti. Simo on nyt tietenkin "ei toivottu henkilö" Venäjän ulkoministeriön toimesta.............. Mitä tulee Suomen viranomaisten toimiin lapsiasioissa Suomessa, niin viranomaisia on arvosteltu aivan sisäisestikin ilman Bäckmaniakin ja venäläislapsiulottuvuutta. Ei Johan Bäckmanin mahdolliset vihjailut Venäjän lehdistölle ole sinäänsä yllättäviä, sillä ei savua ilman tulta. Kyllähän Suomen Pietarin konsulaatin lapsisalakuljetusasia paljasti selvästi Suomen viranomaisten asenteen ja miten Suomen viranomaiset haluavat jopa yksipuolisestikin toimia kansainvälisen oikeudellisen käytännön vastaisesti, jopa niin, että sen diplomaattit toimivat salakuljettajina!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niinpä, suomalaisten arvostelu suomalaisten lasten kohtelusta lastensuojeluviranomaisissa näyttää tyystin vaienneen tämän kiistan alle kun samaiset viranomaiset käsittelevät erehtymättömällä otteellaan venäläisiä.

Olli Pusa

En tunne yksityiskohtia, mutta käsittääkseni Anton pojan tapauksessa suomalaiset viranomaiset olivat määränneet Suomessa asuvan pojan isälleen. Äiti sitten kaappasi lapsen Venäjälle. Venäläiset viranomaiset vähät välittivät suomalaisten protestoinnista siitä, että asiassa oli rikottu Suomen lakia. Sitten poika salakuljetettiin Suomeen.

Ehtotatko siis, että suomalaisten olisi tässä esillä olevassa tapauksessa pitänyt menetellä samalla tavalla kuin venäläiset tekivät Antonin tapauksessa: haistattaa pitkät? Ehkä se olisikin ollut oikea tapa toimia?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa Rimma Salonen taisi viedä pojan Venäjälle ennenkuin hänen isänsä määrättiin huoltajaksi. Toisaalta Anton Salosella on syntymästään lähtien ollut kaksoiskansalaisuus jonka toteuamisessa on ollut kummallisia byrokraattisia koukeroita niin Venäjällä kuin Suomessakin. Esimerkiksi suomalaiset rekisteriviranomaiset ovat pyrkineet päättämään myös Venäjän kansalaisuudesta.

Martti Kauppila Vastaus kommenttiin #242

Myyryläinen. VÄÄRIN. Otapa selvää asioista. Anton Salosella oli synytmästään asti vain Suomen kanslaisuus syntymän perusteella. Hänelle myönnettiin lainvatsaisesti Venäjän kanslaisuus, joka myöhemmin peruutettiin.

http://paulisaarinen.blogspot.fi/2012/03/venalaine...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #260

Käsittääkseni Anton Salonen on syntymästään lähtien ollut sekä Suomen että Venäjän kansalainen. Erinäisten sekaannusten jälkeen hänelle myönnettiin Venäjän kansalaisuus uudelleen kun virheellisesti luultiin, että hänellä sellaista ei ollut. Kun aikaisempi, syntymästä lähtien voimassa ollut kansalaisuus huomattiin, virhe oikaistiin. Sellaistahan ei voi myöntää joka jo aiemmin on ollut.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Näkisin itse Bäckmanin ja Tuomiojan Venäjän suhteen saman kolikon eri puolina. Toisen voi tulkita vaikuttaja-agentiksi, joka imagonsa suuremmin kärsimättä ajaa ison veljen asiaa ja toinen taas avoimesti agent provocateur.

En väitä, että Erkki tietoisesti ajaa Venäjän asiaa, mutta miehen (ulko)poliittisen toiminnan historia saa myös sen ajatuksen kohoamaan mieleen. Tapio Suhosen kommentti Tuomiojan kirjoittamasta isoäitinsä elämäkerrasta on kuvaava, varsinkin jos sitä vertaa Tuomiojan toiseen, isästään kirjoittamaan elämäkertaan. Ei jää epäselväksi, missä Erkin tietoiset ja alitajuiset sympatiat liikkuvat.

Nyt olisi sekä ulkoministeriössä, valtioneuvostossa että Sdp:ssä aika tehdä paitsi damage assessment, myös damage control. Jos itse olisin sosialidemokraatti, olisi kovin ikävä Väinö Tanneria...

Olli Pusa

Itse asiassa Tuomiojan historia tässä suhteessa on hyvin tendenssimäinen ja synkkä. Yksi esimerkki on tuo isoäidistään kertova "häivähdys punaista" kirja. Hellahan tuomittiin maanpetoksesta, hän oli avustanut Suomeen tullutta desanttia. Hellan tapauksesta on selitelty, ettei Hella voinut antaa mitään strategisia tietoja desantille. Mutta Hella olisi voinut auttaa venäläisiä pommikoneita tuhoamaan Helsinkiä. Nehän harhautuksen vuoksi pommittivat paljolti asumattomia paikkoja. Tuo romanttinen "tytönhupakko" olisi voinut tapattaa tuhansia helsinkiläisiä, jos häntä ei olisi pidätetty.

Tuomioja on monessa suhteessa toiminut järjestelmällisesti esim. Suomen puolustuskyvyn vaurioittamiseksi (yhdessä hengenheimolaisensa Tarja Halosen kanssa). Ainoa hyötyjä asiasta on Venäjä, jolla on Suomen puolustuskykyä vaurioitettuaan helpompi painostaa Suomea.

Esimerkiksi kun EU:n perussopimusta oltiin tekemässä, siellä oli aluksi valtioiden väliset sitovat turvatakuut. Ne poistettiin Halosen ja Tuomiojan vaatimuksesta.

Jalkaväkimiinojen poistamista ajoivat erityisesti Halonen ja Tuomioja. Käytännössä ilmainen tehokas asejärjestelmä poistettiin. Venäjä ei ole luopunut jalkaväkimiinoista.

Jokin aika sitten Venäjä ilmoitti suunnittelevansa uutta kaasuputkea Itämeren poikki. Tuota putkea on Baltiassa verrattu Molotov-Ribbentrop sopimukseen. Ja Tuomioja kiirehti tukemaan Venäjän vaatimuksia ja vaati Baltian maita suostumaan Venäjän tahtoon.

Nyt tämä lapsisotku, joka selvästi on ollut Venäjältä ohjattu operaatio tavoitteena tunkeutua suomalaiseen hallintoon. Ja Tuomioja on ollut taas asiaa edistämässä.

Tuomioja on riski Suomelle. Hän on Venäjän kuuliainen juoksupoika. Kyse on jo lopulta demarien uskottavuudesta. Ja demarien uskottavuus edellyttää Tuomiojan heittämistä pois ulkoministerin tehtävästä. On jo riittävästi kuultu demarien meriselityksiä salatuista vakoilijalistoista, joissa väitetään olevan suuria määriä demareita. Vieläkö demareissa on voimaa pinnistää Suomesta huolehtivaksi puolueeksi?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Peter lienee oikeassa. Tämä salakuljetusjupakka oli nöyryyttävä isku venäjän viranomaisille ja he eivät ole unohtaneet sitä.

Suomalaistenkaan ei tule unohtaa pietarin katulapsia eikä venäläisten karjalan varastamista. Pidetään näitä asioita aktiivisesti esillä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Suomalaisten asiantuntijoiden mukaan venäläiset ovat käytännöllisesti katsoen korjanneet 1990-luvun katulapsiongelmansa.

Karjalan alueiden luovutus oli seurausta sodasta ja sodan kauheuksien lopettamiseksi tehdyn sopimuksen mukainen, kansainvälisesti vahvistettu toimenpide. En pitäisi rauhansopimusta varastamisena vaan sodan rikollisten kauheuksien lopettamisena.

Olli Pusa

Venäläiset eivät ole korjanneet lasten kurjaa asemaa. Se on vain painettu pois näkyvistä.

Sodan rikollinen oli Venäjä. Se ei muuksi muutu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #171

Venäläisten katulasten parissa töitä tehneet suomalaiset asiantuntijat ovat Pusan kanssa eri mieltä katulapsista. Samaten oman alansa asiantuntijat ovat erimieltä Pusan kanssa sodasta.

Vilho Juntunen

Arto Luukkaselta todella ala-arvoinen pläjäys nousuviikon alkajaiseksi!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Vilho. Faktat painavat ja ne eivät ole aina kivoja.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Tarja. Kysy tuota venäläisiltä.

Richard Järnefelt

Niinpä niin. Joka edes keskustelee "ryssän" kanssa, on yhä joidenkin mielestä maanpetturi...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Silloin se joku on idiootti. Kyllä ryssän kanssa voi keskustella, mutta sanelemaan sitä ei pidä päästää. Jos ryssällä on annettavaa, siis jotakin jota voimme omasta tahdostamme hyödyntää omassa toiminnassamme, voidaa tietenkin neuvoa ottaa vastaan. Mutta ryssänkin tulee ymmärtää se että tässä maassa toimitaan tämän maan lakien mukaan ja saman tulee ymmärtää myös tänne tulleet - aivan kuin suomalaisten tulee ymmärtää että mennessään toiseen maahan, siellä toimitaan kyseisen maan lakien mukaan.

Olli Pusa

Riku. Miksi Suomen ulkoministerin tarvitsee keskustella Venäjän ulkoministerin kanssa siitä, että Vantaan sosiaaliviranomaiset ovat toimineet ilmeisesti Suomen lain mukaisesti Suomessa tapauksessa, jossa asianosaiset olivat Suomen kansalaisia?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Et voi vakavissasi kuvitella, että Tuomioja ja Lavrov olisivat keskustelleet Vantaan tapauksesta.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #198
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eikös tuossa pikemminkin ollut ajatuksena, että pistetään kaiken maailman dosentti Bäckmanit sivuraiteelle. Viralliset asiat hoidetaan virallisten yhteyksien kautta molemmin puolin toistensa lainsäädäntöä kunnioittaen. Toistensa ymmärtäminen (myös lainsäädännöllisten erojen) on mahdollisuus sopia asiat ja jättää omaan arvoonsa ne, joilla on vain suuri ääni.

Olli Pusa

Ulkoministeri hoitamssa Vantaan sosiaaliviranomaisten asioita? Joihin ulkoministerillä ei ole minkäälaista toimivaltaa. Bäckmanit riehuvat niin kauan kuin Venäjän viranomaiset sellaista haluavat. Eihän Venäjällä tuollaista sallita ilman Kremlin tahtoa. Ja Lavrov laittaa Bäckmanin sivuun vastineeksi siitä, että Tuomioja hyväksyy Venäjän puuttumumisen suomalaiseen hallintoon? Olikohan tuohon "kauppaan" valtuutta?

Tero Terävä

Kaikki keskustelijat ovat tainneet unohtaa villakoiran ytimen, eli se, että Suomessa asuu Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2008 lopussa 48 740 venäjänkielistä henkilöä. Toinen tilasto kertoo: Venäjänkielisiä Suomessa on vuonna 2012 jo yli 55 000 ja heidän osuutensa kaikista vieraskielisistä on 24 prosenttia. Venäjänkielisten asukkaiden määrä Suomessa koostuu Venäjän- ja muun maan kansalaisista, sekä myös venäjänkielisistä, joilla on Suomen kansalaisuus. Tilastokeskuksen ennustuksen mukaan, jos kasvu jatkuu nykytahtia, venäjänkielisten määrä ylittää sadan tuhannen rajan 2020-luvun alussa.(http://www.magma.fi/tema/venaejaenkieliset-suomessa)

Meille on kasvamassa erittäin vaarallinen vähemmistö ottaen huomioon ison naapurimme politiikan. Venäjä on ottanut saman linjan kuin USA, eli he puolustavat kansalaisiaan kaikkialla maailmassa. Pian näemme ajan, jolloin Venejä vaatii virallisesti venäläisten oikeuksien parantamista, venäjänkielistä palvelua viranomaisessa yms. mukavaa.

Jos sama määrä venäläisiä olisi päässyt rintamiemme läpi vuonna 1939, emme todennäköisesti keskustelisi tästä aiheesta tällä foorumilla. Emme ainakaan Suomen kielellä. Glasnost tuskin olisi vapauttanut meitä samalla tavalla kuin keski-Euroopan kommunistisille satelliittivaltioille kävi. Tänne olisi integroitunut huomattavasti enemmän venäläisperäistä väestöä kuin Viroon johtuen kulttuuriyhteneväisyyksistä ja siitä, että kuuluimme Venäjän suuriruhtinaskuntaan vuoteen 1917 saakka.

Venäjän suuntaan on oltava nöyrä, koska se on tosiasiallisesti supervalta. Kumarrellessa tulee kuitenkin muistaa ettei näytä samanaikaisesti persettään toisille.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tero on tosi terävä mutta fakta on se, että venäläiset eivät arvosta nuoleskeliljoita enempää kuin mekään..."...anna arvo toisillekkin..." mites se sananlaskun ensiosa meni Tero??

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Venäläinen koulutettu väki pyrkii enenevässä määrin pois epädemokraatisesta maastaan, joten likakamppanja pikkuiseen Suomeenkin päin on ihan ymmärrettävää.
Se kaikkein rikkain osa venäläisistä lähettävät jo lapsensa runsain joukoin lähinnä englantilaisiin yliopistoihin. Suomikin kelpaa vähän köyhemmille...

Ehkä tuo Natoon liittyminenkin alkaa kohta kiinnostaa useampaakin suomalaista, jos nämä Venäjän uhkailut alkavat tulla liian lähelle ihoa?

Olli Pusa

Varmaan Tuomioja vauhditti pohdintaa liittymisestä Natoon.

Käyttäjän PekkaKunnas kuva
Pekka Kunnas

Eikö tätä Tuomiojaa saada ulos? Mies on totaalisesti jo pilannut Suomen ja Israelin suhteet ja juhla jatkuu.

Venäläinen on aina Panslavisti - kun mainitaan sana Rodian, niin melankolisesta, tunteikkaasta ja rakkaudellisesta Venäläisestä syntyy konkvistadori.

Kun Viro uskaltaa laittaa hanttiin niin miksi emme me?

Pekka

Petri Haapa

Miksi Suomen ja Israelin suhteet pitäisi olla sen erityisemmässä asemassa kuin minkään muunkaan lähi-idän maan suhteet?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

""15.10 MTV3:n mukaan Tuomioja korosti Lavroville, että yhteistyö kuuluu viranomaisten hoidettavaksi, eikä valtioiden kiisteltäväksi..."

Näinhän Tuomioja kertoi sanoneensa jo myös aikaisemmin kesällä, joten hänen kantansa ei ole muuttunut. Siinä on vain se puute, että tämä Suomen ja Venäjän välinen sosiaaliviranomaisten yhteistyö ei ole tuottanut mitään tuloksia?

Dosentti B saa edelleen kertoa valheellisia juttujaan tuhansista Suomessa huostaanotetuista venäläisistä lapsista. Lehdistön kirjoitukset ja mielenosoitus Moskovassa suomalaisia- ja suomalaisia tuotteita vastaan on edelleen voimissaan eli oikeat tiedot eivät ole kantautuneet viranomaisilta julkisuuteen, jotta väärät luvut edes olisi voitu oikaista. Juuri siksi tarvitaan korkeantason tietoja suusta-suuhun:D

Venäjä tekee suomalaisten avulla vain omaa sisäpolitiikkaansa ihan niin kuin se on aina tehnyt. Likakamppanja tehoaa juuri siihen köyhään osaan kansasta, joka ei seuraa länsimaiden medioita mistään muualta. Varakkaimpien venäläisten tiedot Suomesta ovat niin hyviä, että heitä eivät nämä p-puheet heilauta mihinkään. Dosentti B:n toimet sen sijaan voisi asettaa vähän tarkempaan syyniin ja hänen olisi aika ottaa vastuuta puheistaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kaija Kelhu,näin minäkin asian tulkitsen,samaa kantaa edustaa myös pres.Niinistö ja ulkoasiainvaliokunnan varapuh.joht.Salolainen.Luukaisen tulkinta Tuomiojan lausunnosta on todella outo ja harhaanjohtava.Se että jotkut peesaavat Luukaista on heidän omaa tyhmyttään.

Olli Pusa

Venäjä selvästi kokeilee, miten Suomen hallintoon voi tunkeutua. Sitä se on kokeillut muidenkin naapureiden kanssa. Ja aina on verukkeena ollut naapurimaassa asuvien venäläisten suojeleminen. Sitähän Venäjä yritti Virossakin patsaskiistassa. Naton takia ei uskaltanut pitemmälle kuin mellakoiden organisointiin ja kyberhyökkäykseen. Nyt kokeillaan Suomen heikointa lenkkiä. Onko se demarit?

Käyttäjän HeikkiPorkka kuva
Heikki Porkka

Heli Hämäläinen: "Olisikin asioiden käsittelyn kannalta hyödyllistä kuulla Moskovan mielipiteitä siitä, millaisia puutteita he näkevät viranomaistemme toiminnassa. Tällä tasolla keskusteleminen on hyödyllistä."

Voi olla, että jollakin toisella tasolla ja forumilla on hyvä käydä keskusteluja, mutta miksi ihmeessä meidän tulisi kysellä ministeritasolla Moskovan mielipiteitä viranomaistoiminnastamme? Ulkoministerin lankeaminen suomettuneen ajan käytäntöön on merkki siitä, että mies vaihtoon ja nopeasti. Tuomiojan mentaliteetilla varustettu henkilö ehtii saada paljon pahaa aikaiseksi, mikäli saa edelleen jatkaa nöyristelyään. Irvokkainta tilanteessa on se, että keskustelu lähti alusta pitäen väärille urille.

N-liitto käynnisti aikanaan sodan valheellisin perustein (Mainila) ja tässä keskustelussa on samanlainen pohjavire. En kuitenkaan tarkoita, että kyseessä on sodanjulistus tai edes suunnittelu. Uskon, että kyse on perinteisestä uhittelusta, jolla on kaksi tarkoitusta. Testata suomalaisten nöyryyden astetta ja toisaalta siirtää huomiota pois omista sisäisistä ongelmista.
Kansallisen itsetunnon ja yhtenäisyyden kohotuksen keinona on usein käytetty jotain ulkopuolista elementtiä. Naapurivaltion syyttäminen ilkeästä toiminnasta oman maan kansalaisia kohtaan on erinomainen strateginen temppu, jonka avulla saavutettiin nyt molemmat päämäärät, joita mahdollisesti haettiin. Suomalainen ministeri nöyrtyi polvilleen ja huomio saatiin joksikin aikaa pois oman maan ikävistä asioista. Venäläiset voivat jälleen röyhistää rintojaan ja jatkaa perinteisin menoin.
Edellisen suomettumisen ajan poliittiset haamut (mm.Tuomioja) toimivat venäläisten kannalta kuin entinen junan vessa. Luukku auki ja sonta uppoaa sadan prosentin teholla.

Mistä syystä meidän tulisi kysyä ylipäänsä miltään ulkomaiselta taholta mitä mieltä he ovat maamme viranomaistoiminnasta?

Mieleen tulee väistämättä ajatus siitä, miksi suomalaiset ovat edelleen hyvin kiinnostuneita siitä, mitä muut ajattelevat meistä.

Vanha vitsi norsusta ja stereotyyppisestä kansallisesta ajattelusta:

Saksalainen, japanilainen, amerikkalainen ja suomalainen näkevät Afrikan savannilla norsun. Saksalainen ajattelee: "Miten saan norsun tekemään minulle työtä?" Japanilainen ajattelee: "Mitä ruokaa norsusta voisi tehdä?" Amerikkalainen ajattelee: "Miten norsu voisi ansaita minulle rahaa?" Suomalainen ajattelee: "Mitähän norsu miettii minusta?"

Vitsi kerrotaan ryhmässä, jossa on monen eri kansallisuuden edustajia. Kaikki muut nauravat paitsi suomalainen. Suomalainen nyökyttelee päätään, kasvoilla ei näy hymyn häivää.
Onko merkittävintä se, mitä vitsissä tapahtuu, vai se, miten suomalaiset suhtautuvat siihen?

Suomessa muutetaan/on jo muutettu näinä vuosina monia käytäntöjä ja jopa laintulkintoja sen mukaan, mitä kansallisuutta syylliseksi epäilty edustaa.
Pauli Vahteran viimeisin kirjoitus IL:n blogissa kertoo karusti millaista väärää alamaisasennetta Suomeen on pesiytynyt jopa ylimpiin [sosialidemokraattisiin] oikeusistuimiin.

Tuomiojan toiminnan, Vahteran kirjoituksen ja monen muun käytännön esimerkin perusteella näyttäisi hieman siltä, että N-liiton romahdettua Suomen poliittinen johto ja virkakoneisto etsivät epätoivoisesti uusia kohteita, jonka suuntaan voisi kumartaa.

Tähän mennessä kumarruslistalta löytyvät esim. EU-komissio ja kaikki mahdolliset [sosiaaliset] maahanmuuttajat, jotka kokevat tulleensa väärin kohdelluiksi tai harhaanjohdetuiksi. Myös N-liiton jälkeinen Venäjä on hiljalleen hilannut itsensä samalla listalle oltuaan muutaman vuoden lievässä paitsioasemassa.
Monen suomalaisen päässä taitaa pyöriä nykyisin kysymys siitä, kuinka kauan täytyy sietää nykyistä menoa (=kumartelua muille paitsi omalle kansalle).
Tilanne ei muutu miksikään niin kauan kuin politiikassa ja virkamieseliitissä säilyy vanha valta. Vanhalla vallalla tarkoitan lähinnä sosialidemokraatteja, kommunisteja (vas), keskustalaisia ja osaa kokoomuslaisista poliitikoista sekä kyseisten puolueiden mandaatilla virka-asemaan nousseita virkamiehiä. Tämä konsensus-kombinaatio on luonut nykyiset käytännöt ja sama konklaavi soveltaa itse laatimiansa lakeja varsin laveasti ja voisiko sanoa jopa ”kantasuomalaisvastaisesti”.

Paras tilanne suomalaisen kannalta olisi tietysti se, että poliittinen johto ja virkamieskunta kunnioittavat ja ”pelkäävät” omia kansalaisiaan päinvastoin kuin nykyinen tilanne on. Poliittisen johdon tulisi palvella omaa kansaa ja saman periaatteen tulisi koskea koko virkamieskuntaa.
On toisaalta hyvin kummallista, että virkamieskunnassa ne, joilla pitäisi olla ammattinsa laadun vuoksi auktoriteetti ja kunnioitus puolellaan, ovat lainsäätäjän toimin menettäneet monen kansalaisen kunnioituksen. Tällä tarkoitan erityisesti kentällä käytännön työssä toimivia opettajia, joiden oikeutta ja mahdollisuutta toteuttaa varsinaista tehtäväänsä on vesitetty monin lainsäädännöllisin toimin ja tulkinnoin.

Suomella ei ole siis mitään syytä ryhtyä kyselemään ulkovalloilta niiden suhtautumisesta omiin sisäisiin asioihimme. Kaikesta voi tietysti keskustella, mutta millä forumilla ja kenen toimesta, on eri asia.
Ennen kaikkea se, ryhdytäänkö ulkovalloilta kysymään mielipiteitä maan sisäisistä laintulkinnoista tai käytännöistä, on siirtymistä vaaralliselle tielle, jossa kansallinen itsemääräämisoikeus saattaa vaarantua. Historiassa on riittävästi esimerkkejä siitä, millaiseen myllyyn liiallisella ”mielipiteiden tiedustelulla” joudutaan.

On myös kansallisen itsetunnon vuoksi tärkeää, että annamme ymmärtää olevamme edelleen suvereeni valtio, jolla ei ole tarvetta kysellä naapurista ohjeita omiin käytäntöihimme. Luotetaan siis enemmän omiin kansalaisiin ja heidän valitsemiinsa päättäjiin ja jos emme ole tyytyväisiä tilanteeseen, vaihdetaan päättäjät toisiin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Porkka kirjoitti: "Suomella ei ole siis mitään syytä ryhtyä kyselemään ulkovalloilta niiden suhtautumisesta omiin sisäisiin asioihimme."

Ehkä emme sitten puutu myöskään heidän sisäisiin asioihinsa emmekä varsinkaan siihen miten suomalaisia siellä kohdellaan? Emme myöskään salakuljettele sieltä suomalaisina pitämiemme lapsia? Muutenhan olemme kaksinaismoralisteja, vai?

Käyttäjän HeikkiPorkka kuva
Heikki Porkka

Jorma Myyryläinen, etkö näe kirjoittamani (ja lainaamasi) lauseen ja oman kommenttisi välillä mitään ristiriitaa?

Selvennän, jos et havaitse. Totean, että meillä ei ole mitään syytä ryhtyä kyselemään ulkovalloilta niiden suhtautumisesta (=mielipidettä) sisäisiin asioihimme.

Se, mitä edellisessä kappaleessa kirjoitan, ei taas poista sitä puuttumisen oikeutta ja velvollisuutta, joka maamme viranomaisilla on, jos suomalaisia kohdellaan kaltoin jossain toisessa maassa.

Viranomaisselvityksiä tulee toki aina tehdä, jos jotain epäselvää ilmenee, mutta kontalleen meno ministeritasolla vieraan vallan edessä on aivan eri asia.

Et tainnut lukea kirjoitustani kovin huolellisesti?

Tapaus otettiin Venäjällä esiin ensin pelkkien huhujen ja juorujen perusteella. Suomalaiset selvittelivät aihetta presidentin (Niinistö) ja kolmen ministerin (Katainen, Tuomioja, Guzenina-Rickhardson) julkisin lausunnoin ja Tuomiojan nöyristelyn kautta.
Ihan tosissaanko juttu vaati näin monta korkeaa poliittista lausujaa?

Uussuomettumiseksi tätä voi oikein hyvällä syyllä kutsua semminkin, kun koko suomalainen media nosti aiheen framille kuin kyse olisi sodanjulistuksesta.

Mistä syystä sama media ei nosta esiin niitä lukuisia ongelmallisia esimerkkitapauksia, joita meillä on oman maan sisällä (lue esim. Pauli Vahteran viimeisin kirjoitus IL-blogista).
Miksi mediamme pyrkii piilottelemaan tiettyjä asioita, mutta tarttuu aina siihen, mitä joku toinen maamme rajojen ulkopuolella toteaa, vaatii tai uhittelee?

Suomessa olisi pitänyt työntää koko suomettuneen ajan poliittinen eliitti syrjään vallan kahvasta. Tätä toimenpidettä ei saatu vaalien voimalla aikaiseksi, koska meillä oli ja on edelleen niin vahvasti hallinnon kanssa naimisissa oleva media. Kansalaisille kuuluvaa tietoa kymmenien eri poliitikkojen toimista pimitettiin ja pimitetään edelleen.

Suomalainen media käyttäytyy edelleen hyvin kollektiivisesti, tavalla, joka pistää useasti miettimään sitä, onko voimakas verkottuminen aina kovin järkevää ja toisaalta sitä, onko toimittajilla aidosti samanlainen ajatusmaailma joka ainoan asian suhteen.
Samanlaista mediakonsensusta ei liene missään muussa läntisen Euroopan maassa.

Vapaa media Suomessa on vitsi. Hallinnon korruptoima media sen sijaan on todellisuutta.

Olli Pusa

Nimimerkki Myyryläinen vääristelee asioita. Anton poika kaapattiin Suomesta ja vietiin Venäjälle. Venäläiset viranomaiset haistattivat pitkät suomalaisten viranomaisten puheille asioista. Sitten Anton tuotiin Suomeen diplomaattiautossa.

Siis Antonin vienti Venäjälle tapahui rikollisesti. Nämä KGB-trollit vääristelevät asioita tahallaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #176

Itse asiassa Rimma Salonen taisi viedä pojan Venäjälle ennenkuin hänen isänsä määrättiin huoltajaksi. Toisaalta Anton Salosella on syntymästään lähtien ollut kaksoiskansalaisuus jonka toteuamisessa on ollut kummallisia byrokraattisia koukeroita niin Venäjällä kuin Suomessakin. Esimerkiksi suomalaiset rekisteriviranomaiset ovat pyrkineet päättämään myös Venäjän kansalaisuudesta.

Taitaapa Pusa hieman muistaa väärin tuon Antonin matkan sillä hänhän ei vääristele.

Nimua herkkähipiäisempi saattaisi vaikka katsoa KGB-nimittelyn loukkaavaksi mutta Pusan onneksi minulle on ehtinyt tähän ikään parkkiintua nahka jo melko paksuksi ja kestäväksi.

Heli Hämäläinen

Tarkoitan tässä nimenomaan diplomatian vuoropuhelua kahden suvereenin valtion välillä. Sanelua tai venäjän lakien ulottamista Suomen maaperälle en hyväksy.

Mutta siis toimintamalleista voidaan keskustella kunhan se pidetään irti lastensuojelutapauksista. Ja Moskovan mielipiteitä voi suvereeni valtio kuunnella, ei siitä tarvitse ottaa allergisia reaktioita.

Olli Pusa

Tässä ei ole kyse toimintamalleista keskustelemisesta vaan Venäjän yrityksestä tunkeutua suomalaiseen hallinnon käyttöön. Olet kumman sokea asialle.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #177

Aika heikoissa kantimissa ovat asiat, jos pääsevät.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #178

Niin vain näkyy olevan. Ja kumman monet suomalaiset ovat välinpitämättömiä asialle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kelhu kirjoitti: "Dosentti B saa edelleen kertoa valheellisia juttujaan tuhansista Suomessa huostaanotetuista venäläisistä lapsista. Lehdistön kirjoitukset ja mielenosoitus Moskovassa suomalaisia- ja suomalaisia tuotteita vastaan on edelleen voimissaan eli oikeat tiedot eivät ole kantautuneet viranomaisilta julkisuuteen, jotta väärät luvut edes olisi voitu oikaista. Juuri siksi tarvitaan korkeantason tietoja suusta-suuhun:D"

Onko Kelhu aivan vakuuttunut, ettei Bäckmanin puheissa, kaikesta paisutteluistaan ja liioitteluistaan sekä sensaatioiden hakemisesta huolimatta ole mitään perää? Ovatko suomalaiset, huonosti venäjää osaavat lastensuojeluviranomaiset erehtymättömiä toimiessaan huonosti Suomea osaavien venäläisten parissa?

Mitkä ovat oikeasti oikeita tietoja suomalaisten lastensuojeluviranomaisten toimista? Ennen näitä kohuja uutisoitiin heidän käsittämättömän raaoista toimistaan suomalaisia lapsia kohtaan. Miten heidän menettelytapansa olisivat muuttuneet kun kohteena ovat venäläiset? Miksi meillä tiedotusvälineet eivät tutki noiden viranomaisten toimia vaan kaiuttavat yhdestä suusta heidän erehtymättömyyttään.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ei millään pahalla Myyryläinen, mutta Bäckman puhuu mitä sylki suuhun tuo. Sinun kannattaisi lukea tämä Iltasanomien artikkeli:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128850719415...

Tässä yksi lainaus Bäckmanin puheista:

"Missä ovat lapsioikeuden uhrit? On yksi hyvä esimerkki venäläisestä nuoresta naisesta, joka eli koko lapsuutensa suomalaisella keskitysleirillä ja sai tavata vain kerran kuukaudessa venäläistä äitiään. Hän sanoi minulle, että haluaa vaieta asiasta, koska hän haluaa mennä naimisiin ja unohtaa koko asian. Hänellä ei ollut edes Suomen kansalaisuutta, mutta hänet pantiin Lappiin keskitysleirille siihen asti, kunnes hän täytti 18."
Johan Bäckman, luento lapsioikeudesta, tammikuu 2001, Moskova

Jos Iltasanomat ottaa näin tiukan linjan suhteessa Bäckmaniin, niin heillä on aivan varmasti kyseiset videoklipit hallussaan. Tästä seuraa se, että Bäckmanin on kaksi kertaa harkittava, että kannattaako Iltasanomia haastaa käräjille, koska silloin Iltasanomat varmasti antaisi kyseiset klipit puolueettoman tahon käännettäväksi.

Itse toivoisin, että Iltasanomat julkaisi myös videoklipit, joissa Bäckman sanoo asiat, jotka hänen on suomennettu sanoneen. Käsitykseni mukaan Iltasanomien Arja Paananen on erittäin pätevä toimittaja ja hän tuntee myös toimittajien työskentelyolosuhteita Venäjällä. Paananen palkittiin journalistisesta työstään, jossa hän paljasti valelääkäreitä, jotka väittivät hankkineensa koulutuksensa Venäjällä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luin tuon kyseisen jutun jo viikonlopun paperilehdestä. Olen edelleenkin mieltä, että Bäckman paisuttelee, liioittelee ja hakee sensaatioita. Sen lisäksi Iltasanomat tekee ihan samaa mutta kohteenaan Bäckman.

Kaipaisin Iltasanomilta ja muilta tiedonlevitteiltä tutkivampaa asennetta jossa ihan oikeasti otettaisi selvää väitteiden todenperäisyydestä. Nythän ne jäävät vain sen varaan, että eihän meillä Suomessa voi noin olla ja Ry**ssät nyt aina ... Palkittu Paananen on tämän suunnan täysiverinen edustaja. Hänhän yritti kääntää suomalaisten valelääkärihuijareiden tekoset Venäjän syyksi mutta juttu lähti sitten selviämään ihan omia latujaan ja ilman Paanasta. Onneksi sillä vain hänen käsissään se olisi ollut vain russofobinen oksennus.

Missä ovat objektiiviset tutkivat journalistit selvittämässä suomalaisen lastensuojelun tilaa? Siinähän havaittiin paljon korjaamisen varaa suomalaislastenkin osalta ennen tätä venäläisäitien ja -lasten kähinää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

No, eipä tämä Kelhu nyt voi mennä vannomaan yhtään mitään kun en ole ollut itse yhdessäkään tapauksessa paikalla. Eipä ole kyllä Herra B:n. tiedot muuta kuin pelkkää pahantahtoista, mutta Venäjällä suosittua lännen mustamaalausta. Siitähän hänelle palkkakin maksetaan.

Viime toukokuussa ollut järkyttävä 8-vuotiaan tytön murha Vantaalla vanhempien pahoinpitelyn seurauksena, ei kyllä anna sitä kuvaa, että suomalaiset sosiaaliviranomaiset toimisivat liian heppoisin perustein. Tyttöparasta oli valitettu monelta taholta, mutta hänen kohdallaan apu tuli aivan liian myöhään, jota tuntui myös koko Suomi surevan. Eikä syyttä.

Mitähän venäläinen media dosentin myötävaikutuksella olisikaan sanonut, jos jollekin venäläiselle lapselle olisi käynyt samoin? Taitaisi olla sodanjulistus lähellä?
Lasten hyvinvointi on joka tapauksessa suomalaisilla täysin eri linjassa kuin on koskaan ollut Venäjällä.

Pietarin katulapsista on näytetty meillä ihan riittävästi dokumenttia ja myös näytetty suomalaisten kukkahattutätien suurenmoista työtä näiden lasten auttamiseksi, niin Pietarissa kuin myös Viipurissa. Putin saisi hoitaa ensin oman tonttinsa paremmin, jotta ei tarvitsisi syyllisiä lännestä etsiä omaksi sumuverhokseen...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuossa kahdeksanvuotiaan tapauksessa lastensuojeluviranomaisille sattui erehdys jonka he lienevät itsekin myöntäneet. Sen sijaan venäläislasten tapauksissa he näyttävät olevan erehtymättömiä näiden russofobikkojen ja misorussistien mielestä.

Venäjän katulasten huono tilanne on ainakin suomalaisten asiantuntijoiden mielestä jo käytännöllisesti katsoen korjattu. Sinällään toki kummallista, että suomalaisten huoli lasten asemasta Venäjällä ja puuttuminen siihen vieraalla maalla näyttää olevan kohdallaan mutta venäläiset eivät saisi vastaavalla tavalla huolestua asioista muualla. Minusta tuosta huokuu ääretön kaksinaismoralismi. Oikeasti meidän pitäisi olla huolissaan aina kun ihmisiä kohdellaan huonosti.

P.s. viimemmäksi olen nähnyt katulapsia ja muitakin asunnottomia asumassa kadulla Brysselissä, alle kilometrin päässä EU-eliitin pesäpaikoista.

Tuomas Taivasaho

Samantekevää. Itsenäisyys meni jo silloin, kun EU:iin ja rahaliittoon liityttiin. Hyvä se vain on, että idästä tulee jotain vastavalkeaa.

Itse kyseiseen asiaan tematiikkaan liittyen, Suomessa kaikki ei välttämättä ole niin oikeusvaltiomaista kuin uskotaan. Tuskin siitä venäläisten asema kohenee tai alenee, jos jokin kahvikerho kokoontuu keskustelemaan millaisia ongelmia lastensuojelussa tässä maassa on. Ehkä Viro ja Ruotsikin voisivat oman edustajansa samaan ompeluseuraan lähettää.

Olli Pusa

EU:sta tai eurosta pääsee eroon, jos tahtoo. Usko pois. Mutta Venäjästä ei pääse. Ja sinne joutuu vaikka ei tahtoisikaan. Läheltä piti 1939-1944.

EU:n byrokraateissa on suunnaton määrä sekopäitä, mutta Venäjä on vielä kauheampi vaihtoehto. Ei EU:n hullujen byrokraattien takia Suomen sentään kannata itsemurhaa tehdä.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Joskus luin, että venäläiset naiset tulevat Suomeen synnyttämään korkealuokkaisen hoidon perusteella.

He eivät ilmeisesti ole kuulleet vielä nolladosentin "totuuksia".

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Venäjälle yhä houkuttelevampi ja mukavaksi paikaksi koettu Suomi saatiin mustattua kertaheitolla. Tarvittiin vain kuuliaisia medioita ja tarpeeksi primitiivinen sekä villi valhe. Disinformaation resepti oli yksinkertainen: 5% totta siteeksi ja 95% valhetta. Tärkeintä on luoda ns. ”suuren valheen” avulla täysin todenvastainen maailma ja vaikutelma siitä, että ”jotain siinä täytyy olla takana”. Tämä valhekampanjointi saavutti uskottavan huippunsa viime viikolla. Enempää sitä ei olisi voinut viljellä edes Venäjällä”, toteaa kirjoittaja.

Tähän liittyen on korkea aika uudistaa rikoslakia niin, että sillä estetään oman maan kansalaiselta vahingollinen toiminta isänmaata kohtaan maan rajojen ulkopuolella, kun se tapahtuu tarkoituksellisen harhaanjohtavalla tiedolla tai tiedotuksella.
Tällainen toiminta saattaa vaarantaa vakavasti valtioiden välisiä suhteita. Valtiosta yksilötasolle siirrettynä se saattaa vaarantaa tuhansien ihmisten työpaikat ja toimeentulon. Tämä ei ole hyväksyttävää ja siihen on saatava korjaus. Suomessa asuu noin 50 000 venäjänkielistä kansalaista ja tähän liittyen lisää hankaluuksia disinformaatiosta johtuen voi olla tulossa.

Disinformaatiokielto on hyvä saada kirjattua rikoslakiin. Yhteiskunta tarvitsee ehdottomasti tällaista suojaa. Näissä asioissa on liian paljon pelissä, kun on kysymys valtioiden välisistä suhteista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mitäpä jos pysyteltäisi niissä n.s. länsimaisissa arvoissa kuten sananvapaus j.n.e.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Disinformaatiokielto ei loukkaa Suomen perustuslain määritelmää sananvapaudesta:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

"12 § Sananvapaus ja julkisuus

Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia."

Perustuslain mukaan Suomessa ei saa olla ennakkosensuuria. Käytännössä kuka tahansa saa Suomessa julkaista mitä tahansa, jos pystyy itse kustantamaan julkaisun. Jos julkaistu materiaali on jonkun mielestä loukkaavaa, niin silloin oikeuslaitos ratkaisee asian. Tämä prosessi tapahtuu kauan julkaisun jälkeen ja se vie aikaa.

Bäckmanin tapaukseen disinformaatiokieltoa ei voi soveltaa, koska lakeja ei länsimaissa sovelleta taannehtivasti. Sen sijaan jos joku Suomen kansalainen jakaa ulkomailla Suomesta virheellistä tietoa disinformaatiokiellon voimaan astumisen jälkeen, niin kyseinen henkilö voidaan tuomita disinformaatiokiellon perusteella.

Itsessään disiformaatiokiellossa tulisi korostaa, että kyse tulee olla hyvin järjestelmällisestä ja korkean profiilin toiminnasta. Tämä on tärkeä sen takia, että myös epäiltyjen oikeusturva tulee ottaa huomioon. Toiseksi tätä lakia ei tulisi käyttää kuin äärimmäisissä tilanteissa juuri Bäckmanin kaltaisia ihmisiä vastaan ja pyrkiä todistamaan, että he valehtelevat Suomesta räikeästi.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #71

Petri Luosto kirjoittaa täyttä asiaa kommentissaan. Siinä on hyviä neuvoja lainsäätäjille. Juuri näin tulisi toimia. Epäiltyjen oikeusturva olisi otettava huomioon ja mahdollista lakia tulisi käyttää vain äärimmäisissä tilanteissa, kuten kirjoittaja toteaa.

Rikoslaissa on nyt disinformaation kokoinen aukko, jota voidaan nyt hyödyntää.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kannatan oikeusvaltion periaatteita ja länsimaisia arvoja. Mitä sananvapauteen tulee, niin näen asian myös niin, että siihen sisältyy SANANVASTUU, varsinkin silloin, jos disinformatiivinen toiminta vaarantaa maiden välisiä hyviä suhteita. Sellainen on täysin anteeksiantamatonta ja sopimatonta.

Olli Pusa

Valheellisen tiedon levittäminen vahingoittamistarkoituksessa voidaan tietenkin kriminalisoida.

Petri Haapa

”Tuomioja kertoo MTV3:lle, että ministerit olivat tapaamisessa yhä samaa mieltä siitä, että Suomen ja Venäjän kannattaa lisätä yhteistyötään, jotta lapsikiistojen kaltaisia tapauksia ei pääse syntymään. MTV3:n mukaan Tuomioja korosti Lavroville, että yhteistyö kuuluu viranomaisten hoidettavaksi, eikä valtioiden kiisteltäväksi”.

Missä Tuomioja on sanonut, että edellä siteerattu lausunto on väärä tai vääristelty? Kai nyt ilman muuta jokaisen järkevän ihmisen mielestä pitää lisäätä yhteistyötä ja omituista, että jos näin sanoo, niin joku valopää kuvittelee sen olevan myönnytys Venäjälle. Taitaa blogisti olla vielä niissä YYA-sopimuksen vastaisissa poteroissa maailmaa tutkailemassa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olisiko lievää ylireagointia. Kyllä lainsäädännöstämme voi keskustella myös venäläisten kanssa. Iso osa lainsäädännön pohjasta rakennetaan jo nykyisinkin yhteisesti sopien Brysselissä. Jatkossa yhä suurempi osa.

Aivan erityinen pohjanoteeraus oli kohta "Vaikka media menikin disinformaation edessä ”nutulleen”, niin kansan enemmistö suhtautui tähän kampanjaan täysin asiallisesti. Kansa tiesi ja tietää vieläkin. Tämä yhteisymmärrys syntyi yli puoluerajojen ja muiden kiistojen. Sisältö oli yksinkertainen: Suomen kansan kurkusta ei voi tunkea alas valheita. Ei ikinä."

Nytkin odotamme 15% prosentin kansasta menevän täysillä juuri tuohon disinformaatiokusetukseen, jossa on 5% totta ja loput keksittyä. Populistin on yllättävän helppo kusettaa kansaa niin Suomessa kuin Venäjälläkin. Sitähän sinäkin juuri teit.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Olisiko lievää ylireagointia. Kyllä lainsäädännöstämme voi keskustella myös venäläisten kanssa. Iso osa lainsäädännön pohjasta rakennetaan jo nykyisinkin yhteisesti sopien Brysselissä. Jatkossa yhä suurempi osa."

Ongelma tässä asiassa on se, että meillä eräs suomalainen dosentti, joka oman etunsa nimissä on valmis antamaan Suomesta väärä tietoa Venäjälle. Tämän jälkeen Venäjä jopa ulkoministerinsä suulla alkaa kovistelemaan Suomea ja väittämään, että maamme ei ole sivistysvaltio.

En usko, että tämä dosentti olisi ainoa lähde Suomesta Putinille ja hänen lähipiirilleen. Tämän lisäksi Putin ja monet hänen lähipiirinsä miehet ovat Pietarin alueelta (esim. Sergei Ivanov ja Igor Setsin), joten he kyllä tietävät Suomesta enemmän kuin antavat ymmärtää. Pitää muistaa, että Putilla ja useilla hänen läheisillä liittolaisillaan on tausta joka entisessä KGB:ssä tai puna-armeijan upseeristossa. Nämä miehet ovat luoneet uransa ennen politiikkaan siirtymistä voimaministeriöissä ja siksi heitä kutsutaan silovikeiksi.

Tälläiset ihmiset eivät ole naiveja idealisteja, vaan he ovat rutinoituneita tiedustelun ammattilaisia. He voivat olla mitä tahansa muuta, mutta tyhmiä he eivät ole. He pyrkivät vahvistamaan saamansa tiedot muista lähteistä. He käyttävät kyseisen dosentin antamia tietoja Suomea vastaan, koska se palvelee heidän etujaan.

Olli Pusa

Kuka uskoo, että tuollainen on sattumaa Venäjällä, jossa Kreml valvoo pikkutyttöjen laulunluritustakin Kirkoissa? Kyse on ilmiselvästi tilaustyöstä.

Aki Mönkkönen

No niinpä. Lainsäädäntö on ulkoistettu Brysseliin, tosi on. EUfoorikkojen toimesta ja kansan kusetuksen tuloksena. Juuri näin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Olipa rankka mustamaalaus Tuomiojaa kohtaan. Itse en raporteista ollenkaan tavoita sitä, mitä Luukkainen uumoilee jopa maanpetokseksi, "lyyhistymisestä" tai "nuoleskelusta" puhumattakaan. Mutta ehkä en ole tarpeeksi talvisotahenkinen, jotta näkisin tuollaiset Luukkaiselle itsestäänselvästi aukeavat draamat ja salaliitot.

Dosentti Luukkaisen argumentit lepäävät niin hataralla uskomuspohjalla ja ovat niin yksisilmäisiä ja jopa kunnianloukkauksen tunnusmerkit sisältäviä, että herää kysymys, onko hänen kirjoituksensa yhtä tarkoitushakuista disinformaatiota kuin hänen venäläismielisen vastineensa dosentti Johan Bäckmanin.

Olli Pusa

Ja millähän valtuutuksella ulkoministeri Tuomioja neuvottelee Venäjän ulkoministerin kanssa Vantaan sosiaalitoimen toimivaltaan kuuluvista asioista? Juridisesti tai periaatteellisesti.

Petri Haapa

Suomen hallituksen ulkoministerinä. Et kai nyt kuvittele, että Vantaan sosiaalitoimenjohtaja tms. neuvottelisi vieraan maan ulkoministerin kanssa.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #189

Ja ulkoministerillä ei ole toimivaltaa Vantaan sosiaalitoimen asioissa. Eikä ulkoministerillä ole edes oikeutta saada asiasta tarkempia tietoja.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #206

Olisikohan niin, että Suomen ulkoministeri voisi kysyä Vantaan sosiaalitoimenjohtajalta sitä ja tätä? Vai olisiko sinun mielestäsi parempi, että sen tekee vieraan valtion ulkoministeri?

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #209

Vieraan valtion úlkoministeri voi kysellä, jos haluaa tehdä itsestään pellen. Eri asia on, saako vastausta.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #215

Mutta on aika noloa olla sellainen ulkoministeri, joka ei saa vieraan valtion kollegan kanssa keskusteltaessa sanaa suustaan.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #220

Vastaamattomuus on yksi diplomatian perustaitoja. Sitä suomalaiset sovelsivat aikoinaan menestyksellä Neuvostoliiton suhteen. Jos asia suunnattomasti kiinnostaa, voihan Venäjän ulkoministeri mennsä Vantaan sosiaalitoimistoon täyttämään hakemuslomaketta tietojen saannista. Ei muuten mene ja jos menee ei ole kauaa ulkoministeri.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #222

Niin, sitähän minä just tarkoitin, että Olli-poika pitää vissiin parempana sitä, että vieraan valtion ulkoministeri sekaantuu Suomen sisäisiin asioihin ohittamalla ulkoministerin.

Jukka Kaulanen

Tuomioja on ensimmäinen suomalainen politikko pitkiin aikoihin, joka on onnistunut siirtämään Suomen itärajaa: nyt Suomen itäraja mutkittelee keskellä maata ja se on jokaisen Suomessa asuvan venäläisen ympärillä.

Lopetamme ryssittelyn ja alamme kutsua venäläisiä "porkkaloiksi".

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Suomen täytyy olla suvereeni. Suomessa noudatetaan Suomen lakeja.

Suomalaisen hallinnon pitäisi olla kokonaisuudessaan läpinäkyvämpi ja paljon joustavampi. Ei Suomi voi myöskään olla sinisilmäinen talouden talutusnuorassa olematonta karhua haukkuva Suomen pystykorva. Kaikkeen kritiikkiin olisi syytä suhtautua vakavasti. On sallittava se - mikä on ihmisen kasvua eniten edistänyt nimittäin, arkipäiväisten asioiden ihmettely ja uteliaisuus niitä kohtaan. On uskallettava kokeilla uutta, joustaa ja lisättävä valmiutta etsiä uusia läpinäkyviä ratkaisuja. Joillekin suomalaisille on sosiaaliviranomaisten toiminta 5% totta siteeksi ja 95% valhetta ja näinollen heidän loukkaantumisensa on ymmärrettävä. Koko sote sektori olisi rakennettava uudelleen - avoimuuden ja läpinäkyvyyden pohjalle. Sote sektorilla ja kaikella siihen liittyvällä toiminnalla on omat intressit puolustettavana vika onkin siinä, että ne eivät ole sairaiden ja lasten intressien puolustamista. Suomi on ajautunut hyvin kauaksi avoimuudesta.

Suomessa lakien täytyy toimia kaikkien kansalaisten parhaaksi. Sinällään yhteistyön lisääminen on hyvä asia.

Heli Hämäläinen

Olen tästä asiasta kanssasi täysin samaa mieltä. Osaat pukea sanoiksi ajatukseni paremmin kuin mihin pystyn itse.

Olli Pusa

Useimmat meistä tietävät, että suomalaisessa sote-sektorissa on lukemattomia asioita pielessä. Mutta ei Venäjällä ole näyttöä siitä, että se kykenisi antamaan järkeviä ideoita. Ja tässä ei ole kyse lastensuojelusta, vaan koepallosta jolla Venäjä yrittää tunkeutua suomalaiseen hallintoon. Sitä se on kokeillut useiden naapureidensa kanssa.

Jaakko Tuononen

Ihmettelen, miksi Suomi ei liittynyt Natoon jo heti Neuvostoliiton romahdettua? Nyt tässä ollaan ihan turhaan tulilinjalla.

Totta kai Venäjä yrittää murtaa EU:a, sehän kuuluu sen "lähialuepolitiikkaan". Ja nyt Suomi on tässä kohteena, kun meillä ei oikeasti ole mitään mahdollisuutta puolustautua ydinasevaltaa vastaan - yksin. Venäjän painostus Suomea kohtaan on ihan kokonaan Naton vastustajien ja mustamaalaajien syytä. Ydinasevallan ei tarvitse pudottaa pommeja päästäkseen päämäärinsä - pelkkä uhkailu ja painostus riittää. Eikö tämä ole jo tullut selväksi?

Pitäisi ottaa oppia Virosta miten pienen kansan tulee menetellä? Se on Viron tie, josta Suomikin voisi oppia.

Olli Pusa

Naton jäsenyys voisi olla paras keinó lopettaa tällaiset Venäjän manööverit.

Käyttäjän PekkaAImmonen kuva
Pekka A. Immonen

Zavidovon vuoto ja nyt tämä. Ei pidä antaa Tuomiojan olla tekemisissä venäläisten kanssa. Pyörittävät häntä mennen tullen.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Luukkanen on niin terävä vasta-argumentoija, ettei mieli tee kovin perusteellisesti täältä lillukanvarsista vastata.

Mutta johtopäätökseni kehtaan kuitenkin tähänkin kiveen hakata:

Tuskin voisi enempää jotain asiaa "väärin lukea" kuin Luukkanen tekee.

Tuskin voisi huonompia ja asiattomampia perusteita kannalleen esittää kuin Luukkanen tekee.

Mutta kirjoitus on "magee" ja sopii erittäin hyvin tälle agendalle ja osaan aiempaa Luukkasen tuotantoa.

"Niinkuin nyrkki silmään"

Tuula Saskia

Jos kirjoitat noin ylimielisesti ja maustat sanomasi "mageilla" adjektiiveilla,kertoisitko ystävällisesti, mitkä olivat Luukkasen "huonot" ja "asiattomat" perusteet.

Odotellen uteliaana.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Ystävällisesti vastaan Saskialle huonojen ja asiattomien perusteiden käyneen jo ilmi tässä keskustelussa ennen omaa kommenttiani.

Arroganssi-kokemuksellesi (joka tuntuu toistuvalta tuntemukseltasi kohdallani) en voi mitään.

Virtuaali-hahmomme eivät tule toimeen keskenään.
Luukkasen kanssa mie kyllä pärjään, vaikka noudatankin sananlaskua:

"Niin metsä vastaa kuin siihen huudetaan"

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #136

Et tietenkään voi ylimielisyydellesi mitään.

Mutta vastausta Luukkasen mielipiteisiin jäin kaipaamaan.

Niin se vain on, että niitä ei tullut.

Kiva , kun " sie" pärjäät hänen kanssaan.

Luulen, että minunkin mielipiteeni .

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #143

Saskia.

Vastaan Liikkasen puolesta, koska ymmärrän miksi hän ei voi vastata: Dosentti Luukkasella ei ole esittää minkäänlaisia argumentteja. Hän olisi yhtä hyvin kuin käyttää nyt dosenttikieltä, sanoa suoraan: mä en tykkää Erkistä ja mä haluun et Erkki eroaa ulkoministerin hommasta.

Siinä koko Luukkasen sanoma perusteluineen. Suomeksi.

Jukka Korhonen

Ei voi kuin hämmästellä tätä poliitikkojen JA hämmästyttävän monen kansalaisen yhä jatkuvaa syvää suomettumista. Se on ilmeisesti kasvanut kiinni selkäytimeen. Se on aina yhtä surullista huomata.

Vrt. Ruotsi: 2008, kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan, Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt vertasi Venäjän toimia natsi-Saksaan. Noh, siellä ei ollakaan suomettuneita.

Suomen sisäisestä lainsäädännöstä ei tule tietenkään keskustella venäläisten viranomaisten tai poliitikkojen kanssa. En voi edes uskoa, että tämä itsestäänselvyys pitää sanoa ääneen vielä vuonna 2012.

Eikö sellaista venäläistä naista saa karkotettua Suomesta, joka käyttäytyy niin törkeästi lapsiansa kohtaan, että ne pitää ottaa suomalaisen yhteiskunnan hoitoon?

Tapio Ahti

Tuomioja siis taas kerran toisti virallisen kannan: valtiotasolla ei asiasta sovi kiistellä mutta viranomaisten yhteistyötä kannattaa lisätä. Kauheaa! Valtakunnanoikeus koolle!

Olli Pusa

Venäläiset viranomaiset sekaantumassa Vantaan sosiaaliviraston viranhoitoon Suomessa kun kohteena on Suomen kansalaiset. Se siis on "normaalia"?

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Mistähän ihmeen lysähtämisestä arvon dosentti oikein pihuu? Sen toisen dosentit teot kyllä tunnetaan.

Petri Haapa

Dosentti-nimityksestä on tulossa pikku hiljaa kirosana.

Mark Bayer

Erkki Tuomioja edustaa maansa myyntiä jo toisessa sukupolvessa ja se ei ole mitenkään yllättävää.
Demarit saisitte hävetä että pidätte tällaista äijää riveissänne!

Petri Haapa

Milloin Sakari Tuomioja on ollut maataan myymässä?

Olli Pusa

Sakari Tuomiojasta ei ainakaan ole tietoa. Ehkä se on väistyvä ominaisuus, joka esiintyy joka toisessa sukupolvessa?

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #188

Eikös Ella Murrik ollut alunperin virolainen?

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #194

Taisi olla. Mutta ei hän Vironkaan hyväksi toiminut. Ja perinnöllisyys ei kysy kansallisuutta.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #207

Ja herjaat tässä Hella Wuolijokea maanpetturiksi, niinkö?

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #214

Maanpetturiksi Hellan suomalainen oikeuslaitos totesi. Avusti venäläistä desanttia, jonka tehtävänä olisi ilmeisesti ollut avittaa pommikoneita osumaan tarkemmin Helsinkiin. Ne kun harhautuksen vuoksi pommittivat Vuosaaren metsiä. Olisivat varmaankin pudottaneet leipää Kallion dunareille?

Sellainen hyväntekijä se Hella oli.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #214

Herjauksen tunnusmerkit eivät täyty, koska Wuolijoki todellakin tuomittiin maanpetoksesta. Sen sijaan puhe Tuomiojan "mahdollisesta maanpetoksesta" on kyllä juridisestikin kiintoisaa.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #217

Kai Hella Wuolijoki sovitti tuomionsa, vai jäikö hän maanpetturiksi aikojen loppuun? Ei hän ainakaan tuomiotaan vältellyt.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #217

Tuomiojaa ei ole tuomittu. Mutta hänen julkisen toimintansa arviointi ei ole herjausta. Ja hänellä on pitkä historia Venäjää suosivia operaatioita urallaan. Alkaen Zavidovosta ja jatkuen esimerkiksi EU-sopimuksen puolustusartiklojen poistamiseen, jalkäväkimiinojen hävittämiseen, kaasuputken kautta tähän hässäkkään.

Kyllä Tuomiojan asemassa olevan henkilön toiminnasta pitää voida esittää kysymyksiä. Siksi Luukkasen kysymys provosoivuudessaankiin on perusteltu. Ainakin se on saanut aikaan vilkaan keskustelun.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #221

" Mutta hänen julkisen toimintansa arviointi ei ole herjausta."

Eli hän ei olekaan mielestäsi maanpetturi?

Petri Haapa

Minä nyt kuitenkin taletan tämän viestin omalle koneelleni siltä varalta, että jos ao. henkilö nostaa kanteen.

Tapio Vehmaskoski

Itsekseni ihmettelen koko tätä Venäjän lasten "lapsikatastrofia" Suomen sosiaalitoimessa?

Oliko Suomen valtiolla sen poliittisilla johdolla itseasiassa tarvetta minkäänlaiseen toimintaan? Eihän tämä asia olisi mihinkään kaatunut taikka Venäjä Suomeen hyökännyt, vaikka ulkoministerimme olisi hoitanut pelkästään ulkoministerille kuuluvia hommia ja lapsiasioiden kohdalla olisi vain todennut: "Mitähäh oliko muutakin kysyttävää höh? Se olisi muutenkin sopinut ulkoministerimme epäsosiaalisen näköiseen ulkoasuun ja muotoon paremmin kuin tuo mairea partasutihymy Lavroville...."ai, että mitä kohtaa saisi nuolaista."

Muuten tästä ulkomuodosta, joka nousi esiin Perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaiden kuvastosta kysymyksellä: "Antaisitko tämän kuvaston ihmisten hoitaa asioitasi?" En antaisi, vaikkei ulkoministerimme kuvastossa ollutkaan.

Olli Pusa

Kun on kyse Vantaan sosiaalitoimen päätöksistä Suomessa Suomen kansalaisia koskien, miten ylipäätään Tuomiojalla oli mitään valuttutusta tuollaiseen neuvotteluun?

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

On yhtä masentavaa lukea näitä kommentteja kuin itse blogikirjoitusta.

Onkohan Luukkainen ollut kirjoittaessaan ihan tosissaan ja selvin päin? En näe näet kirjoituksessa mitään järkeä: Luukkaisen mielestä se, että Tuomioja ehdottaa yhteistyötä Venäjän ja Suomen viranomaisten kanssa, jotta vastaavilta tapauksilta vältyttäisiin, osoittaa ulkoministeriltä maanpetoksellista toimintaa.

Mitä? Maanpetoksellista toimintaa? Ja valtava määrä kommentoijia peesaa perässä, nähtävästi ilman että on ymmärtänyt kirjoituksesta mitään muuta kuin että Tuomioja on Luukkaisen mielestä paska ministeri.

Harvoin näkee vastaavaa, näin alkeellista ja läpinäkyvää propagandaa nyky-Suomessa. Mutta kuten Goebbels aikanaan puhui valheesta, mitä härskimpi se on, sitä varmemmin se menee läpi.

Luukkaisen tyhjänpuhuminen ja disinformaatio täällä Suomen mediassa muistuttaa kolleegansa Bäckmanin puheita Venäjän mediassa. Ehkäpä hänellä on ollut ketunhäntä kainalossa ja kokeilee nyt, miten Bäckmanin metodi läpäisee Suomen median. Ja hyvinpä näyttää toimivan niin täällä kuin naapurissa.

Jaakko Tuononen

Niinpä. Mutta olen sitä mieltä, että kyllä suomalaisilla on samanlainen oikeus "tuohtua" Venäjän median ja poliitikkojen toimista. Miksi ihmeesä pitäisi olla rähmällään, kun venäläinen "mainila" ampuu täyslaidallista?

Mielestäni on ihan hyvä, miten suomalaiset saavat oikean käsityksen siitä, mitä suurvallan painostus merkitsee? Kyllä siitä pitää - ja saa olla huolissaan. Itsäni aina tympäiseen kaikki poliittinen tai diplomaattinen matelu, jos vastapuolikaan ei noudata pelin sääntöjä.

Vaikka itsellänikin olisi muutama asia kynittävänä suomalaisen lastenhuollon ja sairaiden sossuakkojen kanssa, niin mielestäni näitä asioita ei voi hoitaa tai ratkaista vieraan vallan toimesta. Venälaisillä politiitokoilla tai diplomaateilla ei voi olla mitään asiaa määräämään Suomen sisäisiä asioita.

Jorma Kemppainen

Erittäin hyvä kommentti, Erkki Tuomioja on hallituksen fiksuin älykköministeri, hän pystyy analysoimaan poliittisia suhteita objektiivisesti turvautumatta "suomalainen vs ryssä" demagogiikkaan.
Monien kirjoittajien olisi syytä ottaa kypärä päästä, nousta poteroista ja yrittää ymmärtää maailmaa sellaisena kuin se nyt on. Toinen maailmansota loppui vuonna 1945.

Aki Mönkkönen

Olen samaa mieltä, E.T. on fiksuin. Se seikka ei sinänsä kyllä mairittele koko hallituksen henkisiä kykyjä.
Sota kyllä loppui 1945, mutta Tiltu se vaan jaksaa laulaa edelleen!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ihan selvin päin Suomen suvereenisuuden puolesta. Ajatus, jota epäilen aika monen suomalaisen kannattavan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Göbbels-metodit kuuluvat siihen toiseen suuntaan.

Aki Mönkkönen

"Anna venäläiselle pikkusormi, kohta on hotkaistu koko käsi(varsi)".
Jos Suomen laki ei riitä (lapsiasioissa) venäläisille, jotka täällä asuvat, niin mistä otetaan puutuva osa lakia? Joko nyt menee jakeluun?
Riittääkö venäläisille Suomen laki tämän desantintyön jälkeen muissakaan tapauksissa? Pikkuhiljaa hiipii venäläinen laki Suomen lain tilalle.

Jukka Kaulanen

"Ota ryssältä pikkulapsi ja se vie taas Porkkalan".

Aki Mönkkönen

Pitäähän lapsille saada turvalliset ja kodinomaiset olot, vartiotorneineen kaikkineen.

Olli Pusa

Ja muistutus vielä kerran. Kyseä on Suomen kansalaisista Suomessa. Miksi ihmeessä yritetään väärentää asia koskemaan venäläisiä?

Matti Jalagin

Venäjän lapsiasemies pelaa Nato-peliään ja vanha isovenäläinen kikka puree täällä kuin ennenkin.

Pelotellaan tsuhnaa, mutta ei ymmärretä lainkaan kuinka umpimielinen ja vittumainen pässinpääkansa täällä omilla tantereillaan asuu.

Ei ymmärrä naapuri vaikka maamme on täynnänsä näitä halosia, tuomiojia ja muita punavihreitä quislingejä, joille oma etu on aina kirosana.

Luulee, että nämä edustavat meidän kantaamme. Eivät muuten edusta.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #193

Höyrähtiväthän Talvisodassakin uskomaan Otto-Willeä. Se paraati.marssi tuli venäläisille kalliiksi.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Arto Granlundille: Lausumasi "Se että jotkut peesaavat Luukkaista on heidän omaa tyhmyttään." ei ole oikein eikä kohtuullinen. Luukkanen tuo esiin hyvin perusteltuja ja olennaisia argumentteja ja hän tuntee Venäjää enemmän kuin keskiverto suomalainen.

Eipä muuten Tuomioja näy tuoneen esiin, että Suomen viranomaiset joka tapauksessa noudattavat ja tulevat noudattamaan Suomen lakeja. Tämä olisi tarvittu tasapainottamaan hehkutusta Venäjän viranomaisten kuulemisesta lapsiasioissa.

Luulenpa, että Venäjän propagandakampanjan johtoryhmässä tunnetaan Suomen lapsimyönteinen lainsäädäntö ja jopa nyt esillä olleen tapauksen yksityiskohdat. Dosenttia on tässä käytetty lähinnä naamiona. Porukan lapsiasiantuntijat omassa mielessään tietävät, että Suomessa tehty ratkaisu oli aivan oikein. Kyllä he ovat senverran perillä oman järjestelmänsä epäkohdista. Ymmärrän, että tämä sinänsä ammattimaisen tasoisesti toteuttu kampanja palvelee Luukkasenkin kuvailemaa lapsiasioita suurempaa pyrkimystä.

Olavi Nieminen

Suomen eduskunnan on puututtava asiaan heti!
On se kumma, että ministeri lipsuu YK:n ja länsimaiden lapsiasioiden linjasta!
Tuomiojan lähtölaskenta aloitettava ja asia on vietävä EU:n tutkittavaksi.

Ei Suomi voi näin erota EU:sta ja toimia vastoin länsimaisia sopimuksia.
Venäläiset lapsetko jätetään nyt ilman suojelua venäläisen mallin mukaisesti. Rimma Salonenkin kaappaa Antonin ja suomalaiset levittelevät käsiään.

Tätä menoa Suomi ei ole enää itsenäinen ja suvereeni valtio. Tällä systeemillä se jatko meneekin ja itänaapuri juoksuttaa loputtomiin.

Käyttäjän AleksisPekkalin kuva
Aleksis Pekkalin

Kiitos virkistävän rehellisestä puheenvuorostasi, Arto!

Käyttäjän AleksisPekkalin kuva
Aleksis Pekkalin

Toisella puolella demokratia, oikeusvaltio, sananvapaus, vaitolovelvollisuuskin. Toisella puolella sitten diktatuuri, sensuuri, disinformaatio, hallinnon määräämät tuomiot, kaikenkattava korruptio, miljoonat katulapset, reuna-alueitten kansanmurhat, HIV-tilastot pilvissä, abortit ensisijainen ehkäisykeino jne jne.
Snadisti yhteensopivuusongelmia.
Dostojevskin, Repinin, Kandinskin, Ljubimovin, Glinkan jne jne ja Pushkinin mitä kauneimman kielen maa on kouristellut vainottuna, tukahdutettuna jo liian pitkään!
Älkäämme sotkeko mieltämme, älkäämme pitäkö nykyisiä diletantteja vallanpitäjiä Venäjän kansan edustajina, vaan venäläisten vihollisina!
Eivät venäläiset tyhmiä ole, eivät hekään nykyistä sortovaltaa rakasta.
Outo maailman- ja elämänkatsomus niillä, jotka loukkaavasti laatikoivat venäläiset sisimmässään orjakansaksi jolla pitääkin olla satraappeja ja me demokraattisuomalaiset sitten näiden autoritääristen kääpiökeisareitten kanssa käsikynkkää käyden sovimme käytännön pikkuongelmamme, puutullit, Anton-pojat, rekkajonot.
Suomalaiset saivat juuri Nobelin palkinnon, rauhanturvaajat jo toistamiseen.
Eiköhän olisi jo aika alkaa luottaa itseemme EU:n demokratiaperheen täysivaltaisina kansalaisina, ja suoda pieni ajatus myös demokratiavajeesta niin pitkään kärsineelle Venäjän ihan hyvälle kansalle!

Tuula Saskia

Hieno kommentti: olin lähellä kyyneliä. Ironiaa!

Suon siis pienen ajatuksen tälle Dostojevskin , Repinin, Tolstoin etc
syvälliselle maalle.

Suon myös ajatuksen nykyiselle, jossa suurten klassikkokirjailijain ajatukset eivät ole ohjenuora.

Käyttäjän AleksisPekkalin kuva
Aleksis Pekkalin

Kyllä siellä tiedetään ja tunnetaan mistä on kysymys. Suurimman osan ohjenuorana klassikot ovat ja pysyvät. Vertaus kolmanteen valtakuntaan ei ole koskaan ollut kaukana eikä vieras; kyllä Goethe, Beethoven, Heine, Schiller usw jatkuivat HitlerHimmlerGöbbelGöringin jälkeen – ja elivät myös ennen sitä.
Ei tietenkään natsipomoilla ohjenuorana ollut Goethe, eikä bolshevikeillä Gogol' tai Dostojevskij, mutta kyllä ne ohjenuorana silti olivat.
Ei kai Francokaan Cervantesia pystynyt tuhoamaan.
Eikä Kaarle I Shakespearea.
Kun vapaudet on viety, vaikka millä huijauksella, ja vaikka miten vaivihkaa, niin perusihminen kyllä alkaa pelätä itsensä ja läheistensä puolesta. Ainoastaan pieni määrä hullunrohkeita ryhtyy vastarintaan välittämättä mistään.
Näitä hullunrohkeita imponoivat mm. Pushkinin jo 190 vuotta sitten sensuroidut runot.
Putinilla nyt tuskin Pushkinin vapausrunot ohjenuorana ovat.
Pitääkin valita puolet!
Kannatatko demokratiaa vaiko harvainvaltaa?
Oletetaan, että demokratia olisi se toivotumpi vaihtoehto...
Oletko siis Venäjän (tai minkä tahansa kansallisen tai muun entiteetin) väestön puolella vai samaistatko valtaapitävät itse kansaan?
Olivatko espanjalaiset Francofänejä Keihäsmatkareissujen aikaan?
Portugalilaisetko uskovat yhä Salazariin?
Italiaan matkustavat varmaan törmäävät paikallisen väestön ylivoimaisen enemistön jatkuvaan Mussolinihaikailuun.
Kamaan, kyl noilla aika vankka kulttuuripohja, okei, jengi innostuu ja luulee saavansa nopeesti jotain. Mut ku petytään, niin palataan kiltisti kotiin.
Onko Berliinissä sotamuseota?

Tuula Saskia

Eräs seikka hämmästyttää minua suuresti. Se on maassamme asuvien ja tänne sopeutuneiden venäläisten totaalinen vaitiolo. Ei kirjoituksia Hesarissa, ei kommentteja US:ssa, ei näkyvyyttä televisiossa.

Kuitenkin heitä on laaja joukko huomattavan tärkeissä tehtävissä mm. sairaaloissa , jopa johtopaikoilla puhumattakaan kulttuurielämästä.

Heitä on siis niin runsaasti, että jos he haluaisivat, he voisivat oikoa desantti Bäckmanin näkemyksiä.

Tunnen itsekin useita. Miksi he antavat maansa median solvata meitä suomalaisia, jotka olemme useillekin heistä avanneet ihan uuden elämän Venäjän jälkeen.

He tuntevat olosuhteet, vähintäänkin ne monet lääkärit.

Miksi he vaikenevat?

Aki Mönkkönen

Nimenomaan sen vuoksi, että he tuntevat olosuhteet Venäjällä.

Tuula Saskia

Hämäläisen ja keitä teitä nyt onkaan Luukkasta moittimassa kommentoinnin alkupäässä sopisi myös vastata tähän näkemykseen.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Kannattaa kiinnittää huomiota myös suomalaisen diplomaattikunnan hampaattomuuteen Venäjällä. Bäckmanin on annettu huseerata siellä vuosikymmenen verran ja suomalaiset diplomaatit eivät ole oikoneet hänen puheitaan. Tässä on luultavasti yksi keskeinen syy miksi Bäckmania pidetään Venäjällä luotettavana tietolähteenä, sillä kukaan kyseenalaista häntä Suomea koskevissa asioissa. Hiljaisuus on myöntymisen merkki.

Poliittisen vastuun suomalaisen diplomaattikunnan aneemisuudesta kantavat Suomen ulkoministerit ja etenkin pitkäaikainen ulkoministeri (2000-2007 ja 2011-) Erkki Tuomioja. Viimeisen kahdentoista vuoden aikana hän on ollut ulkoministerinä 8 vuotta ja hänen suhtautumisensa Suomen valtion intressiden ajamiseen ulkomailla on ollut aneemista.

Olli Pusa

Bäckmania pidetään luotettavana tietolähteenä tai sellaista teeskennellään, koska Bäckman on yksi pelikortti suuremmassa pelissä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"IS löysi lukemattomia videoita, joilla Bäckman kommentoi Venäjän medialle Suomen lastensuojelua hyvin värikkääseen ja tarkoitushakuiseen tapaan.

Bäckmanin mukaan Suomessa on olemassa muun muassa virallinen suositus, jonka mukaan venäläiset lapset pitää ottaa pois äideiltään. Pelkkä kansallisuus riittää hänen mukaansa huostaanottopäätökseen, jonka jälkeen lapset voidaan laittaa Suomessa keskitysleirille.

Vastaavanlaisia videoita on runsaasti viime ajoilta, mutta vanhimmat netistä löytyvät videot ovat usean vuoden takaa. Tämä kertoo siitä, kuinka ahkerasti Bäckman on rakentanut julkisuuskuvaansa Venäjällä.

Osa videoista on Venäjän valtiollisten tv-kanavien uutislähetyksiä, osa on puolestaan Venäjän johtavien tv-kanavien keskusteluohjelmia. Monessa ohjelmassa Bäckman on esiintynyt suomalaisena asiantuntijana Venäjän presidentin lapsiasiamiehen Pavel Astahovin rinnalla.""

Kopsasin tänään tuon pätkän Iltasanomista ja voi vain ihmetellä miten joku desantti - dosentti voikin vapaasti kertoa näkemyksiään Suomesta tuohon tyyliin? Nähtävästi Iltasanomilla on myös vakuuttavat todisteet dosentin sanomisista koska ne on kopsattu taas suoraan venäläisistä lähteistä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Lukemalla Aleksandr Solzhenitsynin merkittävän 7-osaisen kirjasarjan ”Vankileirien saaristo” (Arhipelag GULAG) 1918 – 1956, niin asian ymmärtää. Heillä on sukulaisia Venäjällä ja he eivät halua heille mitään turhia vaikeuksia, mikä onkin järkevää.

Mihail Hodorkovski ei tätä asiaa ymmärtänyt. Häneltä oli jäänyt ilmeisesti kirjasarja lukematta. Kirjat kannattaa lukea. Sitä kautta oppii tuntemaan ”systeemin” perimmäisen luonteen riippumatta kansallisuuslipun väristä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On ollut yksi ihan hyvä kirjoitus. Se alkoi jotenkin: jos olisin vielä Venäjällä ei elämäni olisi niin turvallinen kuin se on täällä Suomessa.
Oli hyvin kirjoitettu ja karusellissa.

Jorma Kemppainen

"Suomen suvereniteetin puolustaminen jää – kuten ennenkin tavallisten ihmisten harteille."
Käsittämätön kommentti! Joko Teillä, arvoisa dosentti on reppu pakattuna, kokardi lakissa, lapio vyöllä, rynnäri ja suunta kohti itärajaa poteroa kaivamaan ja iivanaa odottamaan.

Tuula Saskia

Pahoittelen,

sarkasmisi /ironiasi ei oikein toimi.

Olet kaiketi suomalainen. Jos olet, ymmärrät, miten me kansalaiset, ehkä sinä et, inhoaa tätä Bäckmanin rottamaista toimintaa. Mutta voimatahot eivät sitä ole saaneet kuriin.

Yrittäisitkö ymmärtää sitä, että suurin osa kansalaisistamme ajattelee näin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jorma hyvä. Kyllä sen ulkoministerin pitäisi hoitaa leiviskänsä eikä jättää sosiaaliviranomaisia vastaamaan tästä itsekseen. Herrat ovat monesti jättäneet kansalaiset pulaan ja itsekseen kansa on saanut selviytyä kaikesta...mutta se on tietysti kenen puolella sympatiat on...

Käyttäjän PerttiHeikkinen kuva
Pertti Heikkinen

Jaa että yhteistyö viranomaisten kesken asioissa, jotka tavalla tai toisella koskevat molempia maita tai niiden kansalaisia, on arvon desantin mielestä Paha Juttu ja nöyristelyä.

Näinhän ne sodat aina on saatu aikaiseksi...

Olli Pusa

Niin näyttihän venäläiset viranomaiset suomalaisille malliesimerkkiä Anton-pojan tapauksessa. Kun poika kaapattiin laittomasti Suomesta ja vietiin Venäjälle, suomalaiset viranomaiset olivat yhteydessä venäläisiin. Vastauksena venäläiset haistattivat pitkät. Olisiko se ollut oikea toimintamalli? Ainakin olisi linjassa bnaapurin toiminnan kanssa.

Käyttäjän TimoLehtil kuva
Timo Lehtilä

Aika kärkevää tekstiä. En usko, että tämä dosentti Luukkanen itse pystyisi hoitamaan Venäjä-suhteita paljon Tuomiojaa kummemmin. Pikemminkin voisi odottaa että hänen suhteiden hoitokykynsä olisivat samaa luokkaa kuin erään toisen dosentin, Bäckman nimeltään, vaikkakin täysin toisella laidalla.

Ei Venäjän pullistelu merkittävästi poikkea Usan pullistelusta, paitsi siinä suhteessa, että Usa pullistelee kaikkialla maailmassa ja Venäjä enemmälti vain tässä lähialueella (tosin vain sen takia etteivät resurssit riitä enempään).

Venäläiset lukevat itsensä tietyllä lailla muita merkittävämmäksi kansaksi (samoin kuin mm. jenkit ja ranskalaiset). Tämä ylivertaisuus antaa heille yhtäältä luvan hallita muita kansoja ja toisaalta oikeuttaa puuttumaan tilanteeseen missä tahansa, jos näyttää siltä, että venäläisiä ovat jonkin vähämerkityksisemmän kansan käskettävänä. Venäläiset itse taas saavat kurmuuttaa toisiaan miten paljon hyvänsä. Se ei kuulu tähän asiaan.

Lueskelin vähän mitä venäläisessä sosiaalisessa mediassa tuumitaan tästä aiheesta. Aika yleisesti sitä pidetään vallanpitäjien temppuna vähän tölväistä Suomea, jotta se muistaisi, kenen vieressä sijaitsee. Jonkin verran hämmästellään suomalaisen lastenhuollon tiukkaa suhtautumista ruumiilliseen kuritukseen. Lastenhuollossa olisi syytä muistaa, että pieni fyysinen ojentaminen on Venäjällä yleisesti hyväksyttyä, kuten se on aivan hiljattain ollut myös Suomessa.

Mites näitä juttuja sitten pitäisi hoitaa? Kekkonen olisi tuuminut, että eiköhän tässä nyt olisi hyvää syytä vähän saunoa.

Olli Pusa

Tuomiojanhan ei olisi tarvinnut tehdä muuta kuin todeta, ettei hänelle kuulu Vantaan sosiaalitoimen lain mukainen toiminta. Sillä se olisi kuitattu. Mutta kun Tuomiojalla oli valtava kiire rynnätä tekemään palvellusta "emomaalle".

Seppo Isotalo

Tässä on kysymys kansainvälisestä kiistasta. Se pitää ratkaista kansainvälisten normien puitteissa. Venäjä on usein saanut moitteita Strasbourgista EIT:ltä. Nyt on Suomen vuoro. Meillä otetaan huostaan kymmen kertaa enemmän lapsia kuin Ruotsissa. Heinäkuussa EIT tuomitsi pakkohoitoon oton Suomessa mielivaltaiseksi. Korkein hallinto-oikeus vastasi heti kieltämällä EIT:n aseman.

Erinomaista, että yksi naapuri reagoi kun Suomessa poljetaan ihmisoikeuksia juuri arimmassa kohdassa, lasten ja psyykkisesti sairaiden kohdalla. Olisipa niin, että venäläislapsia ei oteta huostaan Suomessa suhteessa enempää kuin suomalaisia lapsia. Ja kuitenkin Venäjän on syytä reagoida.

Olli Pusa

Höpö höpö. Tässä ei ole kyse mistään kansainvälisestä kiistasta. Kysymys on tapauksesta, jossa vantaalaiset viranomaiset ovat toimineet Suomen lakien mukaan Suomessa ja kohteena on ollut Suomen kansalaiset. Piste.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Luepa uutinen tuosta alta. Mistä hemmetin Vantaan tapauksesta tuossa muka on kyse? Eivätkö molemmat ulkoministerit ole moneen kertaan tehneet selväksi, että he eivät ole lastensuojeluviranomaisia.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #202

Niinhän sitä luulisi. Mutta ei tässä olekaan kysymys lastensuojelusta vaan venäläisten yrityksestä päästä sekaantumaan Suomen hallintoon.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Luin tuon uutisen moneen kertaan:

”Tuomioja kertoo MTV3:lle, että ministerit olivat tapaamisessa yhä samaa mieltä siitä, että Suomen ja Venäjän kannattaa lisätä yhteistyötään, jotta lapsikiistojen kaltaisia tapauksia ei pääse syntymään. MTV3:n mukaan Tuomioja korosti Lavroville, että yhteistyö kuuluu viranomaisten hoidettavaksi, eikä valtioiden kiisteltäväksi”.

Luukkanen ei liene lukenut samaa uutista, vaikka siihen avauksessaan viittaakin, tai todennäköisemmin: suomalaisen yliopiston dosentiksi voi päästä ilman auttavaa lukutaitoa.

Käyttäjän olavisalko kuva
Olavi Salko

Luukkanen ja kaikki muutkin kovasti itään päin uhoavat voisivat nyt ottaa ihan rauhassa ja katsella vaikka

http://www.youtube.com/watch?v=zjtlbPIzPl4

tämän loistorainan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jaha...blogini on houkutellut kaikenlaista väkeä JB & consortiones paikalle. Mikäs siinä.

Tuula Saskia

Arveletko, että US-suodatin ei heitä pysty ehkäisemään?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Taisi käydä niin. Laitoin kahvinsuodattimen tietokoneen päälle. Mutta ei...porot eivät jääneet sinne. Sekaanhan niitä lorahti.

Juhani Klaus

Enpä ole vieläkään unohtanut Ministeri Häkämiehen vastausta muutama vuosi takaperin USA:n vierailullaan, kun häneltä kysyttiin mitkä ovat Suomen suurimmat uhkakuvat tällä hetkellä: Venäjä..Venäjä..Venäjä! Repikää siitä huumoria sitten....Onko asiat sen jälkeen muuttuneet!?ps.Kun toiselle kumarrat,niin toiselle pyllistät.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Yhteistyö!
Lähes jokainen tapaaminen ja kokous pättyy lausuntoon yhteistyön lisäämisen tarpeeseen - ei mitenkään omaperäinen tapa Lavrovin tapaamisessa.

Arhi Kuittinen

Bäckmanin mediaperformanssihan on onnistunut ihan kybällä. Tosiasiassa Stubb antoi käytännössä valtakirjan Turun oikeistoeiittiin kuuluvalle miljonääri Bäckmannille kun Stubb ajoi alas Suomen Venajan suurlahetyston ja juuri Stubb on ohittanut velvollisuutensa olemalla puuttumatta Bäckmannin disinformaatioon. Nato-Kokoomuksen ideologinen päämäärä on saada mahdollisimman räikeä konflikti Suomen ja Venäjän välille jättämällä diplomatia tahallaan retuperälle - juuri kuten ennen talvisotaa.

Tuula Saskia

Onpa, onpa.

Meillähän onkin tällainen "takatasku"- Suomen syöjä ihan lähimaastossa.

Mistä onkaan kyse?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

San Franciscon entinen oopperanjohtaja Kurt Herbert Adler totesi kerran talostaan:
"If there was no crisis in my opera house I had to create one!"

Tuula Saskia

Totta!

Mutta Venäjä haluaa puuttua lainsäädäntöömme.

Se ei ole mitätön liike.

Jokainen suomalainen tietää, että kaikista lapsista pidetään huolta meillä.

Nämä venäläiset naiset, jotka ovat maassamme saavat kaikki samat palvelut kuin suomalaisetkin.

Luultavasti heiltä puuttuu kykyä asua asiallisissa puitteissa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Kaikista lapsista meillä pidetään huolta",mites sen kahdeksanvuotiaan tytön taas kävikään monista ilmoituksista huolimatta.En itse ainakaan ole huomannut uutista jossa olisi mainittu venäjän vaatimusta Suomen lainsäädännön muuttamista.Luukainen nyt vaan kyllä paljastaa todellisen karvansa,elää harhaisessa maailmassansaan,mitä tulee suhteessaan Venäjään.

Käyttäjän olavisalko kuva
Olavi Salko

Ketään sen kummemmin pelottelematta. Konflikti mediassa on hyvää bisnestä ja konfliktin jatkaminen (keinolla kuin keinolla) on erityisen hyvää bisnestä - ja mitä isompi valtio, sitä parempaa bisnestä.

Mitä on tekeillä? Sitä ei tiedä kukaan - mutta rumpujen päristely, uhoaminen, vastaanhangoittelu taitaa nyt olla se huonoin ratkaisu. Vai sietokyvyn rajojako nyt pitäisi hakea?

Tämän hetkisessä maailmassa, jossa talous on täysin kuralla - Venäjä tekee mitä tahtoo, vaikka ihan vain osoittaakseen olevansa selviytyjä, suurvalta, USA:n ja Kiinan veroinen supervalta. Siinä ei taida riittää talouspakotteet, tai edes taloussaarto - varsinkaan em. kuralla olevan maailmantalouden tilanteessa.

Mitä Tuomiojan olisi pitänyt tehdä? Lyödä luu kurkkuun? Lukea Lavroville madonluvut? Vain koska Suomi on suvereeni valtio? Oh please.

Käyttäjän TimoLehtil kuva
Timo Lehtilä

Tämä kommentti on selvästi oikeilla jäjillä.

Arvo Koiso

Mksi edes luin tuon? Onneksi ei tarvinnu maksaa ¿

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

”Tähän riitti pelkästään se, että hän tunnusti sen, että Suomen lainsäädäntö ei riitäkään Venäjän kansalaisten tapauksessa. Tarvitaan kuulemma yhteistyötä.”
En nyt lukenut koko ketjua kun se on niin pitkä, mutta tarkoittiko Tuomioja todella sitä, ettei Suomen lainsäädäntö riitä venäläisille?

Yhteistyötä ja -ymmärrystä tarvitaan varmasti joka tapauksessa, venäläistä lastenhuoltoa kun ei ole olemassakaan. On vain koti ja koulu ja isoäiti, mutta aina ei niitäkään.
On ihan aiheellista Guzenina-Richardsonin selvittää äidinkielellään venäjäksi venäläisille toimittajille, että Suomessa toimii varhaisen puuttumisen linja, joka koskee kaikkia lapsia. Venäläiset toimittajat ymmärsivät sen oikein hyvin nyt, heillä kun ei tätä välinettä ole. Siellä vain harvat lapset pääsevät minkään sosiaalitoimen piiriin. Vanhempien vakava alkoholisoituminen on ollut vähimmäisvaatimus, ja silti suurin osa lapsista jää kaiken turvan ulkopuolelle.
Luulisi Tuomiojankin tietävän tämän.
Tietääkseni Suomessa maahanmuuttaneita vanhempia valistetaan Suomen sosiaalilainsäädännöstä minkä ehditään. Siitä huolimatta tieto ei mene aina perille, jos ollenkaan.
Uskon toiveikkaasti, että Tuomioja tarkoittaa tätä, eikä mitään komissiota käsittelemään ja sovittelemaan eri maiden lainsäädäntöä toisiinsa, jonkin muun maan lainsäädännöstä käsin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minkäänlaista erityislainsäädäntöä tai komissiota ei ole suunnitteilla, nämä ovat Olli Pusan mielikuvitusta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Saraskari kirjoitti: "Uskon toiveikkaasti, että Tuomioja tarkoittaa tätä, eikä mitään komissiota käsittelemään ja sovittelemaan eri maiden lainsäädäntöä toisiinsa, jonkin muun maan lainsäädännöstä käsin."

Juuri näin tilanne käsittääkseni on. Lainsäädäntöjä ei olla muuttamassa eikä olla soveltamassa muiden maiden lakeja Suomeen eikä kukaan ole sellaista vaatinut. On ehdotettu epäselvien tilanteiden selvittämistä yhteistyössä ja siitä on sovittu. Lisäksi venäläiset ovat ehdottaneet tälläisen selvittelytyön organisoimista komissioksi mutta siihen suomalinen osapuoli ei ole halunnut mennä, ihmettelen miksi. Ollaanko mieltä, että tapaukset loppuvat vaikka venäläisten määrä kasvaa vai eikö haluta luoda uusia elimiä jotka sitovat resursseja vai eikö haluta antaa mielikuvaa, että venäläisten kanssa tehdään jotakin muuta kuin muiden ulkomalaisvähemmistöjen. Veikkaan jälkimmäistä. Itse pitäisin jonkinlaisen verkottumisen olevan paikallaan nimestä piittaamatta. Toivottavasti yhteystietolistat toimivat.

Käyttäjän KlausHemanus1 kuva
Klaus Hemanus

Eikö tällaisiin suuriin epäkohtiin, kuten venäläisten lasten laiton kohtelu Suomessa olekin olemassa jo valitusväylä eli Euroopan Ihmisoikeus Tuomi(oja)istuin ? Sergei Lavrov, Johan Bäckman ja Erkki Tuomioja voisivat valittaa sinne ja koska asia venäläisten mielestä koskee venäläisten lasten huonoa kohtelua niin jos tämä juttu laitetaan kaikkien EIT:ssä olevien kymmenien tuhansien venäläisoikaisujen perään niin tulisivat nekin sitten käsitellyksi. Tosin EIT Venäjän pyynnöstä asettaisi todennäköisesti tuomareiksi venäläisten heimoveljiä, esim serbejä joten juttu kääntyisi venäläisten voitoksi, kuten on käynyt kun Karjalassa asuneet suomalaiset ovat vaatineet kotejaan takaisin sopimuksiin vedoten EIT:ssä. Valtiojohdollamme tai oikeuslaitoksellamme ei ole ollut syytä kommentoida niitäkään päätöksiä. Tosin ei myöskään media juuri korvaansa ole lotkauttanut.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Viime kädessähän EIT:een joutuu jos hallintotoimet eivät mene kohdalleen. Sen ovat kokeneet niin Venäjän ja kuin Suomenkin viranomaiset. Suomalaiset asukaslukuun suhteutettuna useammin.

EIT:ssä on paha vedota kansainvälisiin sopimuksiin jo havittelee revanssia II Maailmansodan lopputuloksesta eli Natsi-Saksan ja sen liittolaisten tappiosta. Alueiden luovutus on Pariisin rauhansopimuksen ja ETY-kokouksen päätösasiakirjan kautta aika vankalla sopimuksellisella pohjalla samoin kuin noiden kiinteistöjen omistuskin NL:ssa tuolloin voimassaolleen lainsäädännön jatkumon kautta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kiitoksia kaikista kommenteista. Myös niistäkin, jotka eivät minusta olleet kovin analyyttisiä. Asiasta enemmän tänään Ajankohtaisessa kakkosessa klo 21.00.

Kuten yläsavolainen sananlasku sanoo: "pittää toinen toistansa arvostoo, eikä liikoja toista sua kalavoo, vuan jos toinen ihan mahottomaks ärveltää, niin sillon se pittää salavoo"

Tuula Saskia

Sinä ne kiitokset ansaitset! Ilman Sinun tekstejäsi ilma olisi aika tunkkainen, vaikka ulkona tuuleekin raikkaasti.
Ajankohtaista kakkosta odotellessa kaunista syysiltaa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset