Arto Luukkanen

Uimahallin miehet: rosmot linnaa ja rikkaat maksamaan!

Uimahallin miehet: rosmot linnaan ja rikkaat maksamaan!

Edellinen populistisen politiikan vaatimus on liittynyt yleensä vaalikampanjoihin.

Mielenkiintoista on se, että näitä vaatimuksia kuuluu juuri nyt vaikka mitään vaaleja ei ole lähelläkään. Niitä on nimittäin kuulunut uimahallissa: aamu-uinnin aikana tai iltasella miesten saunassa. Kotikaupungissa tai naapurikunnissa. Näitä juttuja on ollut kiva kuunnella sanattomana tarkkailijana. Pari kertaa viikossa.

Ehkä tämä porukka ei tiedä mistään mitään. Toisaalta parempaa ja viisaampaa väkeä on vaikea löytää. Jutut ovat yleensä olleet oikeasta elämästä; tavallisia ihmisen arjen asioita.  Suruja, murheita ja ilon aiheita.

Saunan lauteilla ihmetellään myös politiikkaa. Lainaan näitä juttuja in extenso ja olen pahoillani, jos en ole osannut siteerata oikein. (Saunaan on ikävä tuoda nauhuria. Menee piloille.)  

Miltä tämä näyttää keskiluokan – tavallisten ihmisten silmissä?

Asiat eivät usein ole niin kuin ne näyttävät. Mielikuvat ovat kuitenkin vahvoja vaikuttajia ja uimahallin lauteilta maailman näyttää seuraavalta.

1)      Suomi niminen tervahöyry on tehnyt hätäjarrutuksen: valtio kuristaa kansalaisia ja   yrityselämä heittää ihmisiä kilometritehtaalle.

 2)      Ainoa jolle valtiolta riittää rahaa ovat eurooppalaiset spekulantit ja harmaan rahan ystävät.

 3)      ”Timpelitompelimaat” elävät EU:n rahoilla (meidän rahoillamme) ja samalla myös eurooppalainen rikollisuus odottaa lisäsiirtoja etelään.

4)      Hallituksen eväänä on riipiä kasvun silmut. Idea on kuin pöhköllä puutarhurilla joka nyppii silmut omenapuun oksista sillä tekosyyllä että puuta on karsittava.

5)      Velat kasvaa – euro-alueella on keskimäärin 95% bruttokansantuotteesta. Kohta päästään tähän 100% . Juhlitaanko tätä myös meillä; onko se suuren juhlan aihe – hulttiotalouden riemujuhla!

6)      Mitä tehdään työttömille: tapetaanko ne niiden omaksi parhaaksi? Samalla kun vähennetään avustuksia luodaan oikea ja epätoivoinen kurjalisto, joka vielä muistaa että asiat olivat paremmin. Pitäisikö työttömille tehdä jonkinlainen aivoleikkaus. Kirurginen muistinmenetys lääkäritoimenpiteenä?

7)      Keskiluokka säästää nyt kaikessa, maksaa ylikallista ruokaa, kustantaa lasten harrastuksia ja ennen kaikkea pihistelee.  Enää ei mennä ulkomaille lomille ja ostetaan makkaraa.

8)      Miten pitkään tämä kurjula jatkuu? Olisiko ne persut pitänyt ottaa hallitukseen vai puhuvatko ne vaan lämpimikseen?

Ovatko uimarit väärässä? Jos ovat - niin miten heidät saisi ajattelemaan oikein? Onko se edes tarpeellista? Pitäisikö uimahallin saunaan asentaa mikrofonit niin tiedettäisiin kuka ajattelee väärin? Vai asustaako siellä se demokratian peikko?

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Lasse Laaksonen

Ilahduttaa tai sitten ei virke: "Mitä tehdään työttömille: tapetaanko ne niiden omaksi parhaaksi? Samalla kun vähennetään avustuksia luodaan oikea ja epätoivoinen kurjalisto, joka vielä muistaa että asiat olivat paremmin. Pitäisikö työttömille tehdä jonkinlainen aivoleikkaus. Kirurginen muistinmenetys lääkäritoimenpiteenä?"

Suomessa on kolme yhteiskuntaluokkaa:
A. Rikkaat
B. Normaalityöllistetyt
C. Köyhät.

Köyhät jakaantuvat kahteen osaryhmään:
C1. Kurjat
C2. Teuraat.

Olet havainnut ihan saman.

Luokan C lukumäärät:
Kurjat 500.000
Teuraat 500.000.
Suunnilleen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Teuraat teuraaksi: makkaralinjalle???

Raimo Luukkanen

Mielestäni meidän pitäisi ostaa suurennettuja lastenhattuja, jotka saadaan leuan alta kiinni. Silloin ei tarvitse pitää hatusta kiinni, kun ollaan syöksymässä kohti lamaa. Mutta onhan sitä kiva kuunnelle pääministerin fantastisia puheita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja mahtuisi silloin myös meloonin päälle?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

vantastista! sehän on aika vänkä sana...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ennenvanhaan nämä viisaat kokoontuivat Esson Baarissa? Essoon loppumisen jälkeen näköjään siirtyneet uimahalleihin!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Siellä se kansa on vieläkin: Esson paarissa. Hyvä paikka.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Oliskos tuo vain juoni? Kun miehet käyvät kuumana uimahallin lauteilla, niin kunta säästää saunan lämmityskuluissa...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kyllä se aika kalsaa ja pidätettyä raivoa on...

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Arto, sinulla on fiksua uimahalliporukkaa. Hämmästyttää kuulla, miten paljon saunan lauteilla puhutaan. Voi olla, että olen ihan väärään aikaan käynyt saunassa, kun siellä ei yleensä ole kuin 1 - 2 ihmistä, korkeintaan (Tallinnassa).

Luulen, että valtiovallalla on nyt kova mietintä siitä, kenet teurastetaan. Ns. pankkikriisin aikaan oli sentään helppoa, kun Arto Lahden mukaan laitettiin 60 000 yritystä nurin (yleensä luku ilmoitetaan 40 000) ja 500 000 jäi työttömäksi.

Kun yrityksiä on muutenkin tässä välillä tapettu, niin pienyrityksiä ei voida teurastaa. Niitä muutamaa kymmentä vientiveturia ei oikein voi teurastaa, kun ne saattavat häipyä ulkomaille ja Suomen taru loppuisi niiden teurastamiseen muutenkin.

Joten valtiovalta koittaa ottaa veronmaksajilta. Siinä on aikamoinen homma, varsinkin kun lukee Lasse Laaksosen lukuja.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Veikko. Kyllä sieltä tulee höpöjuttujakin. Mutta nyt on sävy muuttunut. Vakavaksi vetänyt. Pahalta näyttää...

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Jees, tilanne on vakava, jos noin selvästi havaitset sävyn muuttumisen ja elämisen vakavaksi vetämisen. Ei sellainen asenne ole suotta - valitettavasti. Ihmettelen kovasti, miten siitä kykypuolueesta näyttää suomalaisten kannalta tulleen täysin kyvytön?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #9

Aivan. Kannattaisi viskaalien käydä uimahallissa joskus niin tietäisivät mitä heistä ajatellaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Uiminen on myös hyvää liikuntaa ja saa veret liikkeelle. Eräs parhaista kunnallisista palveluista. Eikä sitä karvahattua tarvita; puolipimeässä saunassa voisi istua vaikka kuka...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Harvoja niitä kuntoilumuotoja, jossa ei tule edes hiki. :)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hetkonen, jos ui kilsan niin ettei sukeltele niin kyllä kuontalo on aieka hikiset. Mutta Henri on oikeassa. Uinti: herrasmiehen urheilua.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #15

Arto hyvä, "täti" kysyy: onhan Sinulla varmasti uimalakki ? Uskon, että on ja silloin kuvan kuontalo on varmasti hikinen.

Uimalakkia tulee käyttää!

PS. Suuhun uiva hius, pitkä tai lyhyt on todella etova. Tämä ei ole niuhotusta: uin siten, että pää on enimmäksen veden alla.

Onko pyyntö hyväksyttävä?

Kuulen korvissani moitteet: siksi kommentoija onkin sivupersoonani" Täti".

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #23

Tuula hyvä. Hiukset ovat perin lyhyet ja törröttävät päässä. "...Tässä päässä arpikin kaunistus on".

Tuula Saskia

Uimahallin saunan yhteiskunnallisessa hyödyllisyys-kysymyksessä luotan Luukkaseen. Tosin hän on ymmärrettävästi hiukan stilisoinut lausumia.Viittaan saatujen tietojen luotettavuuteen.

Naisten saunoista en tiedä, mutta käytyäni vuosikymmenten ajan eri uimahalleissa Espoossa ja Helsingissä voin kertoa, että niissäkin kuulee mielenkiintoisia näkemyksiä( en sauno uimahallissa )

Mutta mitään keskustelua ei voi syntyä, koska kävijät ovat niin erilaisia. Joskus on tehnyt mieli kommentoida, mutta tuntemissani uimahalleissa käyttäytymiskoodi on lähinnä vaikeneminen tai lähinnä kohteliaisuus ( paitsi tietysti espoolaiset ruotsinkieliset luokat).

Ne tytöt luulevat olevansa omalla pihallaan: esiintyvät näytösluontoisesti, mekastatavat, eivätkä noudata peseytymissääntöä. Ryhtyvät räksyttämään, kun asiasta huomauttaa. Mutta tämä lienee harvinainen piirre pukuhuonetavoissa.

Olisikohan tilanne muualla toinen? Onko naisilla omia saunaparlamentteja?

Jospa joku kertoisi!

Jukka Mäkinen

Linnanhan ne rosmot menevät. Joka joulukuun 6. päivä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Oon siellä Järvenpään uimahallilla ollu minäkin. Tutuksi on tullut altaan pohjakin.On sitä sen verran tullut ammennettua päästä päähän. Oon kuulovammainen. En oo voinu pitää kuulolaitetta korvassa, joten oon joutunu vaan ihmetteleen mitä ne ukot oikein turisee. Suuret kiitokset Artolle keskustelujen valaisemisesta. Kovasti tuntuvat käyvän kuumina, koskapa siellä kaakelilavotkin ovat niin hemmetin tulikuumat.
Viisaita puhunevat ukot. Ja "persut" ilman muuta hallitukseen. Sittenhän nähtäisiin mistä puusta heidät on veistetty. Slooganeita ilmaan ovat jo riittämiin heitelleet. Nyt olis jo aika siirtyä konkretiaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hyvä veli! Aivan. Ne kaakelit ovat tietysti helppo puhdistaa mutta takapuolelle ätsyn kuumia. Tulee samanlainen olo kuin sillä Blinkströmmilla siinä mainoksessa. JÄrvenpään uimahalli muuten hyvä.

Tuula Saskia

Hyvä Arto,

hieno blogi.

Vimeistään nyt herää mieli ja kysymys, tähtäätkö näillä oivallisilla "tavallisuusblogeillasi " johonkin tehtävään politiikassa?

On vaikea uskoa, että voisi olla olemassa stiletinterävä teoreetikko ja tutkija, joka miettii kansanmiesten tuumailuja. Ja ymmärtääkin niitä.

Etkä edes ole PS-puolueen jäsen.

Pitäisiköhän Sinun miettiä asiaa?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tuula hyvä. Viime vaaleissa kävivät hakemassa (eräs puolue) kotoa että tulisi ehdokkaaksi. En kuitenkaan mennyt. Kiitin ja kumarsin. Ajattelin että näin ulkopuolella voisi palvella kaikkia tasapuolisesti.

Tämä on vain tällaista uteliaisuutta ja ajatusta siitä, että keskustelu vie eteenpäin tätä demokratiaa. Se ja tasa-arvoissuus ovat kalliita asioita. JA Suomihan on vapaa maa...

Tuula Saskia

Olen kyyninen, mitä pahoittelen.

Sinä, tässä mediakentässä, olet jotenkin liian aito.On se vaan kumma, että

rehellisyys ei pure.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #35

Tuula hyvä. Eppäileväinen ja riittinen pittää olla mutta toisaalta; pitäähän sitä jotenkin uskoa tähän sydeemiin. Rehellisyys on paras.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #41

Näinhän se varmaankin on.

Muuten: Sinun tapasi kirjoittaa on kovasti mieleeni, olipa aihe miltei mikä tahansa!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #42

Tuula. Kiitos. Lämmittää melekosesti kun tiedät että olet viisas ja ajatteleva henkilö. Hyviä helan aikoja sinulle ja lupsakkata kevättä muutenkin!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Uimahallin miehet toistavat Soinin sloganeita. Hyvin perussuomalainen manipulointi mennyt perille!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ikävä juttu kun kansa on menettänyt luottamuksesi; hajotetaan kansa!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #29

Pekka hyvä. Sitähän se Stalin yritti ja olisi ehkä onnistunutkin mutta Suomen kansalla oli toinen mielipide. Kuten Molotov totesi (Djilas) vuonna 1947 "ne suomalaiset ovat hyvin itsepäisiä"....

Aki Mönkkönen

Itse olen käynyt Lieksan uimahallissa. Samanlaisia tuntoja on sielläkin tullut esille, löylyissä ähkiessä. Kerran ei malttanut lähteä kiivaasta keskustelusta vilvoittelemaan, niinpä seurauksena olikin, että maailma pyöri silmissä ja suihkujakkaralle istumaan vartiksi;) Vai ei politiikka ole muka kiinnostavaa!

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Aki Mönkkönen 6.5.2013 19:59. No johan. Ihan uutta tietoa uimahalleista. Olen miekii Järvenpään hallissa muutaman kerran käynyt ujuskentelemassa, vaan en muista, että siellä olisi saunassa kukaan mitään höpöttänyt. Ei tullut mieleeni, että Arto tietysti puhui Järvenpään uimahallista. Lieksassa en ole käynyt.

Silloin kun poikasena kävin luokan kanssa Helsingissä Yrjönkadun uimahallissa, mekastus oli kova, vaan ei siellä silloin politiikkaa puhuttu. Pitää ryhtyä kuuntelmaan ihan eri korvalla - tai käymään eri aikaan. Ne ammattikeskustelijat taitaa nousta aikaisin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset