Arto Luukkanen

Aatu ja Stalin - Suomen parhaat frendit?

Sainpa tässä tietooni ällistyttävän ja vatsanpohjaa tärisyttävän naurunaiheen. Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin hallinnoiman Aleksanteri-listan kautta tuli kevään mojovin huumoripläjäys.

Tässä aivopierussa kerrottiin tyynesti ja ilmeisesti aivan vakavasti siitä, että Helsingissä järjestetään piakkoin ”Venäjän uudet arvot –konferenssi”. Mainos kertoi aluksi, että ”Suomi ja Venäjä lähenevät toisiaan” ja siksi on tarpeellista tulla kuuntelemaan seuraavia selostuksia.

Ensimmäisessä selostuksessa Nikolai STARIKOV, historioitsija, puoluejohtaja (Pietari) kertoo tarinan Stalinista ”Suomen kansan ystävänä ja pelastajana”.

Tämän jälkeen kuulemma Vitali MILONOV, Pietarin lainsäädäntökomitean puheenjohtaja (Pietari) kertoo siitä miksi ”homopropaganda pitää kieltää Venäjällä?”.

Milonov aikoo valistaa ymmärtämättömiä suomalaisia ”homoseksuaalisen elämäntavan julkisen propagoimisen vaarallisuudesta”. Järjestäjinä ovat Venäläiset äidit Suomessa, Suomen antifasistinen komitea, Suomi ilman fasismia ry.

Järjestäjien nimet tietysti kertovat näistä äreistä kinkereistä kaiken mutta sallittakoon muutama avoin kysymys.

Miksi? Miksi ihmeessä tällaisia tarinoita ja niiden kertojia tuotetaan Suomeen ja sitten kuvitellaan, että niihin osallistuisi muita kuin oman asiansa ajamiseen omistautuneita ”viimeisiä mohikaaneja”? Ajatus Stalinista Suomen kansan ystävänä on grotesti ja saa huumorintajuisen ihmisen kiemurtelemaan naurusta.

Miksi yhtä hyvin kerrota Adolf Hitleristä Suomen kansan kohtaan kokemasta rakkaudesta. Ajatus on tietysti huvittava ja edustaa samanlaista huumoria kuin ”Producers” elokuvan (Kevät koittaa Hitlerille) ajatus Hitleristä, jota pitäisi esitellä natsien silmin: ” to show the world the true Hitler, the Hitler you loved, the Hitler you knew, the Hitler with a song in his heart…”

Miksei herkkä ja tiedostava vasemmisto-viher-hömppä poppoo revi pelihousujaan tällaisesta moskasta? Miksei media uskalla nauraa röhönaurua? Ehkä syy on siinä, että se on niin perinjuurin kyllästynyt tämän myllyn tuotoksiin. Tämmöisen uutisointi on kuulemma yhtä virkistävä kokemus kuin omaa oksennuksen syöminen. Ollaan mielummin ikävystyneenä hiljaa.

Eikö kellään järjestävällä taholla ole järjenhiventäkään päässä? Tämmöisen aiheen propagointi on parasta Venäjän-vastaista propagandaa. Kaikki, jotka Venäjää oikeasti arvostavat eivät voi muuta kuin peittää päänsä ja huokailla tämmöisen sanoinkuvaamattoman typeryyden edessä. Miten näin tiiviisti tulpattuja pässinpäitä voi olla edes olemassa? Näistä voi vain todeta ”Ils n'ont rien appris, ni rien oublié”.

Aleksanteri-instituutin omistautuminen tällaiselle propagandalle ihmetyttää eniten. Miten se on mahdollista? Toisaalta, kyse voi olla hyväuskoisuudesta. Onhan Venäjällä uutisoitu esimerkiksi juttu siitä, että kyseinen Instituutti ajaa ”Euraasian Unionia”. Laitan tähän jutun kokonaisuudessaan venäjäksi enkä halua edes kommentoida sitä – niin hirmuinen se on.  

”Видный финский учёный высказался в поддержку Евразийского народного фронта. Директор по исследованиям Александрийского института при университете Хельсинки Маркку Кангаспуро заявил, что Евразийский народный фронт является вполне логичным и даже отличным решением для Финляндии и весьма полезным для ЕС в целом. «Экономика России демонстрирует мощный рост и соответственно имеет огромное влияние на экономическое развитие Финляндии. Евразийские настроения в Москве еще больше укрепляют меня в этом мнении, и даже подталкивая к мысли, что для нашей страны они также были бы логичны», — пояснил ученый.. С такими весьма положительными оценками будущего Евразийского народного фронта Кангаспуро выступил на сессии российско-финской академической школы в Хельсинки…” (Rossijskije Vesti - 17 - 23 декабря 2012   № (33) 2108). Ehkä instituutin hallituksen kannattaisi kysyä asiaa henkilöltä itseltään? Onko hän tätä mieltä?

Mutta ehkä kysymyksessä on vain kevätpila ja se paljastuu nopeasti niille parille toimittajalle (jotka on pakotettu paikalle) ja niille 10 asiaansa uskovalle marginalistille (jotka ovat ilmeisesti jo yöpyneet paikalla). "Usko Sotamiehiä" pitää olla aina!

...niin ja hauskaa pitää olla aina!

 

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Veikko Penttinen

Aleksanteri-instituutti rahoitetaan verorahoin. Kuinkahan monta yhtä turhaa, ellei peräti vahingollista laitosta ja yhdistystä Suomessa on. Liian monta joka tapauksessa. Älyävätkö edes persut ottaa tuota vaaliteemakseen. Luettelo kymmenestä turhakkkeesta, jotka poistetaan heti vaalien jälkeen.

Eihän siinä talous paljon kohentuisi, mutta ilmapiiriin se toisi tuulahduksen raikkautta.

Vesa Kulottaja

Aivopierun syltty on kotoisin Johan Bäckmanin suolistosta. Hänhän on tunnettu rakentavista aloitteistaan. Kyllähän se raivostuttaa, että on epäonnistunut lähes kaikessa, mitä on koettanut kehitellä Suomessa. Tuomiojakaan ei lähtenyt Ulkoministeriöstä. Johan oli yrittänyt siirtoa jo Stubbin kanssa. Mutta tämäkään ei vetänyt oikeita johtopäätöksiä. Herra Syrjään työnnetty yrittää framille venäläisten avulla, kun suomalaisia ei löydy tukijoiksi. Sääliksi käy.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

”Venäläinen miljardi -kampanjan veturina Volynez kertoo, miten Venäjän väkiluku saadaan nostettua yhteen miljadiin vuoteen 2100 mennessä.”
http://venarvot.blogspot.fi/

Niin todellakin miten?

Kysymys on siinä määrin yleistä mielenkiintoa herättävä, että konferenssiin voidaan odottaa suoranaista yleisöryntäystä.
Vuonna 2011 Venäjän väkiluku kasvoi 160 000 ihmisellä, mutta homopropagandaa rajoittamalla voidaan konferenssin asiantuntijoiden mukaan päästä runsaassa 80 vuodessa 860 miljoonan ihmisen väestönlisäykseen netto.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ilmeisesti Venäjällä on sitten todella paljon heteroseksin täydellisesti syrjäyttävää homoseksuaalisuutta.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Dosentti on dosentti, vaikka voissa paistais: "Miksei herkkä ja tiedostava vasemmisto-viher-hömppä poppoo revi pelihousujaan tällaisesta moskasta?" Mitä dosenttimoskaa tämäkin on? Eikö muka esimerkiksi vihreä Heidi Hautala ole kaikkein suorapuheisimmin ja rohkeimmin käynyt Venäjän harjoittaman törkeyden kimppuun? Mitä herra dosentti Luukkasella on hampaankolossa? Ihan oikealla asialla tässä, ja sitten täytyy pilata kaikki tölvimällä juuri niitä, jotka toimivat samaan suuntaan. Aivopieruista puheen ollen...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

No hyvä että Antero sentään hermostui. Fantsuu!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

JA Antero vielä: "ketä herra rakastaa sitä se kurittaa". Arvostan sen verran vasemmistoa että uskallan myös sitä hieman arvostella. Heidin ansiot ovat kiistattomat.

Raimo Luukkanen

Arvoisa Arto. Sinä et ole ehkä huomannut, että me elämme Jälki-Kekkosslovakiassa, jossa aikoinaan mietittiin onko Neuvostovastaisuus rikollinen teko. Tämän pohjalta rähmällään oleva media on löysä ja lihava sekä rajanvedoiltaan hämärä. Tärkeät uutiset tuppaavat hukkumaan " Pallomereen" tenavatähtien ( = katainen-urpilainen) leikkiessä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Näin on. Wanhat hyvät ajat ovat palaamassa ja neuvostovastaisuus on taas uudestaan ajatusrikos.

Mauri Hyhkö

Meiltähän tämä käy, muutetaan vaan nimet. http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen....
Suomen Pankin pääjohtaja Liikanen voisi neuvoa miten tehdä lakialoite Venäjän arvostelemisen kieltämiseksi, hänellä kun on kokemusta neuvostoliiton arvostelun kieltävän lain valmistelusta. (en löytänyt linkkiä)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikös siellä Aleksanteri-instituutissa ole lähinnä niitä taistolaisia vanhwmpina tutkijoina, jotka ovat saaneet levittää siellä sitä ainoa oikeaa Venäjän
tuntemusta myös nuoremmille polville?

Aleksantari-instituutin voisi ihan hyvin lopettaa. Jos uutta Venäjän tutkimusinstituutti todella tarvitaan niin, voidaanhan perustaa vaikkapa uusi sellainen. Minulla olisi ehdotus uuden instituutin nimeksi: Mannerheimin venäjäinstituutti. Olihan Marski todella perehtynyt Venäjän, ja hän osasi käyttää myös tietojaan Venäjästä Suomen hyväksi.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pertti. Marsalkan muistaminen olisi tietysti "oikeistolaisuutta" ja "lapualaisuutta". Se olisi aiiiivan kauheeeeeeta.

Petri Haapa

Olisikohan se dosentinkin jo aika nousta niistä jatkosodan juoksuhaudoista ja kurkata nykypäivään?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Eli Petrikin on siis ylistämässä Isä Aurinkoista suomalaisten pelastajana - lähes messiaana ja hyväksyy ihmisoikeuksien polkemisen?

Petri Haapa

Minkkinen, kommenttisi on tyypillinen persukommentti, jossa tulkitaan rivien välitkin. Kskity nyt vähän muuhunkin kuin keksimään ja tulkitsemaan sellaista mitä en ole todennut

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #12

On se hienoa kun meillä on kaikkea; se on moniarvoisen yhteiskunnan ja suvaitsevaisuuden kypsyyttää halkeava hetelmä: Stalinillakin on näemmä ihailijoita. Älä nyt pyörrä käsitystäsi Petri.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #21

Olenko ilmaisut jonkun käsityksen, vai onko se persutekniikalla luettavissa rivien välistä? Oman käsitykseni mukaan olen puhunut vain jatkosodan juoksuhaudoista nousemisesta ja muu on taas tätä persutulkintaa kukkeimmillaan. Luulisi nyt yhteiskunnan rahoittaman instituutin henkilökuntaan kuuluvan sentään jonkinasteiseen analyyttiseen ajattelutyöhön kykenevän

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

täällä sitä ollaan nykyajassa ihmettelemässä tätä myötäjuoksun sutinaa ja takinkäännön kahinaa...

Petri Haapa

Joo maailma on ihmeellinen paikka.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Arto Luukkanen, kiitokset (jo toisesta) päivän piristyksestä. Sillä nauraahan tälle on parasta. Höyrokonehan on muutenkin kyllä nykymenoa seuratessa suorituskykynsä äärirajoilla, kun höyryä pitää koko ajan pukata korvista ulos. Tässä varaventtiiliksi sopii se nauru.

Ja tulit kyllä todistaneeksi, ettet ole lainkaan liian kiltti.Mahtaa Aleksanteri-instituutissa porukalla korvat soida.

Mutta jällen tuli mieleeni kuinka vanhan ystäväni Timo Kalliokosken nimitys "absurdistan" sopii nykysuomelle kuin nenä päähän.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kiitos Kristiina. Tätä pitää arvioida huumorilla. Muu ei auta.

Timo Härtsi

"Tämmöisen uutisointi on kuulemma yhtä virkistävä kokemus kuin oman oksennuksen syöminen. Ollaan mielummin ikävystyneenä hiljaa."

Taidat olla asian ytimessä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eikö meidän moniarvoisessa ja vapaassa yhteiskunnassamme pitäisi olla moniäänisyys kunniassaan? Eikö edes tieteellisessä maailmassa saisikaan olla vapautta esittää malleja, teorioita ja tietoja vertaisarvioitavaksi? Onko Luukkasella jokin ylimaallinen lahja arvioida jo etukäteen tilaisuuden anti huumoriksi? Eikö meidän kannattaisi ensin katsoa perustelut ja vasta sitten arvioida?

Mitä tulee Hitlerin, tuon Saksan kansan nerokkaan johtajan ylistämiseen niin sen taisi hoitaa jo 1940-luvulla maamme ylin johto silloisen presidenttimme johdolla.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tiedätkö Jorma mikä on oxymoron? Siitä se huumori.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Parhaita paloja löytyi Eino Suolahden kirjasta "Renessanssia ja romantiikkaa", kun hän kuvaa erästä renessanssipaavia (vapaasti muistista) näin:
"Tämä syöminkejä harjoittanut irstailija, jolla oli lukuisia aviottomia lapsia, oli tunnettu hurskaudestaan."
Venäläisessä huumorissa tällä lajityypillä on vankka perinne...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Toki ja tietenkin on oxymoron tyylikeinona tiedossani. Siitä huolimatta, etenkin Luukkasen tuotantoon hieman tutustuneena, jaksan hieman epäillä hänen kirjoitelmiensa n.s. huumorin tarkoitushakuisuutta. Sillä jos kyseessä olisi aito huumori huumorin vuoksi, sen säilän terä osuisi hieman useampaan suuntaan. Nyt Luukkasella rintamasuunta on kovin vakaa ja yksitotinen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #47

Haastan sinut Jorma lukemaan kaikkia blogejani. Siellä kritisoidaan terävästi, huumorilla mutta kuitenkin lempeästi kaikkea sellaista, joka ansaitsee tulla kritisoiduksi. Olen siinä mielessä "värisokea". Lukeminen kannattaa aina Jorma!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #50

Olen lueskennellut kaikenlaista Luukkasen näppäimistöltä tullutta mutta ilmeisesti pitää vielä laajentaa jotta "värisokeus" tulisi ilmi.

Toisaalta värisokea, siis sellainen joka ei tunnista värejä, ei pitäisi ollakaan vaan objektiivinen ja avarakatseinen. Eikä jonkin värin puolesta toimimisessa ole mitään väärää kunhan sen tekee avoimesti eikä niin, että peittelee tarkoitusperiään mukamas-objektiivisuuden savuverhon taakse.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #51

Jorma hyvä. Tottakai saa ottaa ja kannattaa jotain suuntaa. Minä yritän palvella kaikkia tasapuolisesti. Objektiivisuuden, avarakatseisuuden ja rehellisyyden puolesta! Jorma - sillä tiellä kulkekaamme!

Petri Haapa

"Milonov aikoo valistaa ymmärtämättömiä suomalaisia ”homoseksuaalisen elämäntavan julkisen propagoimisen vaarallisuudesta”. Järjestäjinä ovat Venäläiset äidit Suomessa, Suomen antifasistinen komitea, Suomi ilman fasismia ry."

Tässä asiassa tosiaan Milonovin tarvitse suomalaisia valistaa US-blogistan on pitänyt tästä kyllä huolen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

5.3.2013 tuli kuluneeksi 60 vuotta Stalinin kuolemasta. Lainaan Suomen Kuvalehden n:o 11/1953 muistokirjoitusta, joka oli samalla lehden pääkirjoitus. Ensin alusta ja sitten lopusta:

"Josef Vissarionovitsh Stalin on niitä maailmanhistorian suuria johtohahmoja, joiden persoonasta, elämäntyöstä ja vaikutuksesta maailman tapahtumien kulkuun kaikkein vähimmin kiistellään hänen kuolemansa jälkeen."
---
"Suomalaiset ovat kiitollisia siitä, että Stalin on suurena valtiomiehenä suhtautunut suurpiirteisesti ja myötämielisesti kansaamme kohtaan, ja kun hänen elämäntyönsä on nyt päättynyt, tässä maassa uskotaan, että hänen seuraajansa, kunnioittavat siinäkin suhteessa Stalinin luomia perinteitä."
-----
Jos tekstin lukee kirjamellisesti, se on uskomaton. Jos sen lukee satiirina, se on uskomaton. Siis kontekstissaan.

1) Ehkä ne uudet arvot ovatkin vanhoja JA
2) Pässinpäitä on aina olemassa ;-)

Käyttäjän MarkkuKangaspuro kuva
Markku Kangaspuro

Kommenttina kollegani Arto Luukkasen US:n kolumnissa mainitsemaan Starikovin kirjan esittelytekstiin, jossa nimeni virheellisessa yhteydessä mainitaan: En ole puhunut Suomalais-Venäläisen koulun luennolla Euraasialaisesta kansanrintamasta. Siltä osin kirjassa julkastu teksti on totaalisesti virheellinen. Kommentoin toimittajana paikalla olleen Juha Molarin kysymystä Venäjän rakentamasta Euroaasialaisesta tulliliitosta (talousliiton alkiosta) sanomalla kutakuinkin niin, että Venäjän näkökulmasta sen rakentaminen on suhteellisen loogista eikä se välttämättä suuntaudu länttä vastaan. Loogista se on Venäjän kannalta koska Venäjä ei ole läntisissä talousliitoissa ja koska sillä on vanhat siteet entisen Neuvostoliiton alueen valtioihin. Kommenttini ei myöskään ollut kannanotto Venäjän politiikan tukemiseksi, vaan sen avaamista miksi se mahdollisesti toimii niin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hieno Markku että annoit vastineesi. Rohekenen vain epäillä, että tämän tekstin perusteella lukija saa kuvan, että olisit Euraasian Unionin harras kannattaja. Epäilen, että Sinua on siteerattu väärin. Ainakin haluan uskoa niin. En myöskään voi uskoa, että Aleksanteri-instituutti olisi virallisesti ottanut kantaa Euraasian Unionin puolesta sillä sehän olisi aivan pähkähullua eikä kuulu instituutin toimenkuvaan tai sen tieteelliseen objektiivisuutta korostavaa toimintaan. Epäilemättä kyseessä on lehden virhe-informaatiosta; vai mitä? Kiitos Markku!

Juhani Putkinen

Otsikko ei ole ihan kokonaan paikkansapitämätön.

Hitlerin Saksa auttoi Suomea puolustustaistelussamme Venäjää vastaan. Useimmiten nimenomaan Aatun henkilökohtaisella päätöksellä ja tahdosta. Suomeen tuli jo ennen Jatkosotaa viljaa elintarviketilanteen parantamiseksi, jatkossa viljaa, lannoitteita, raaka-aineita, aseita, jne.

Stalinin joistakin toimista oli myös hyötyä Suomelle - esimerkiksi hän apuharvensi venäläisten rivejä melkoisen tehokkaasti.

Käyttäjän MarkkuKangaspuro kuva
Markku Kangaspuro

Kuten sanoin Arto, en kannattanut sen enempää unionia kuin kansanrintamaakaan. Yritin avata sitä, miksi Venäjä on rakentamassa omaa talousliittoaan. Kansanrintamaa en edes kommentoinut. Hauskaa viikoloppua täältä silloisesta Aatun pääkaupungista Berliinistä!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Terveisiä sinne Berliiniin vaan Markku. Hyvä että selvensit ja kerroit meille suomalaisille mitä mieltä oikeastaan olit; se vaatii vahvan miehen.

Raimo Luukkanen

Arvoisa Arto. Jos tilaisuuden otsikkona olisi USA:n uudet arvot ja sisältönä se sama mitä Venäjän uudet arvot- tilaisuudessa. Saisiko se silloin enemmän huomioarvoa mediassa ?

Käyttäjän MarkkuKangaspuro kuva
Markku Kangaspuro

Aleksanteri-instituutilla ei ole mitään tekemistä noiden tilaisuuksien kanssa. Aleksanteri-lista puolestaan on avoin lista, jolle kuka tahansa voi liittyä ja kirjoittaa. Sitä ei edes moderoida etukäteen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Markku hyvä. Jonkinlainen moderointi tapahtuu kuitenkin teiltä käsin - jälkeenpäin; ilmeisen selektiivisesti. Sehän oli 2000 luvun alussa erään tyypin platformi, jolta käsin hän vainosi nykyistä Venäjän-tutkimuksen professoria. Sitä ei silloin nähtävästi saanut loppumaan mitenkään...ei ehkä haluttukaan. Jokatapauksessa se on nyt näiden hallussa ja he pelaavat Aleksanterin hyvällä nimellä...ehkä se on tarkoituskin?

Raimo Luukkanen

" Aleksanteri-instituutilla ei ole mitään tekemistä noiden tilaisuuksien kanssa"????? Ensimmäinen miete sen suurempaa tietämystä on se, että herra Kangaspuro kiemurtelee ja juoksee mutkaa. Ehkä sittenkin joku siellä A-instituutissa on supsuttanut ja suhmuroinut kyseiset luennot, eikä se ole talonmies.

Raimo Luukkanen

Arvoisa Markku Kangaspuro, Onko Aleksanteri-instituution listan tilaisuudet sittenkin eräänlaista piilomainontaa. Ettekö pelkää seksuaalivähemmistön painostusta, kun he saavat tietää kyseisistä luennoista?

Käyttäjän RiittaMustonen kuva
Riitta Mustonen

Hesaria ihmettelen!

Pitkäaikaisena HS:n tilaajana ihmettelen miten he julkaisevat tällaisen tilaisuuden ilmoituksen lehdessään. Jotain rajaa pitäisi olla. Ilmoitus oli eilisen lehdessä. Siis 19.5 ja tilaisuus pidetään 20.5. Oliko näin lyhyen varoitusajan tarkoitus pitää toisinajattelijat poissa? Vai oliko tämä tyypillistä venäläistä viimetipan touhua?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Millä perusteella valtakunnallisen sanomalehden ei pitäisi ottaa vastaan maksettuja ilmoituksia? Sananvapaudenko?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hypoteettinen kysymys ja täysin anakronistinen. Olisitko Jorma julkaissut 1930-luvulla Hitlerin poliittisia mainoksia? Onhan sillä Hitlerilläkin sananvapaus???

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #53

Missä vaiheessa tiedämme jonkin toimijan pahuudesta riittävästi jotta voisimme rehellisin mielin lähteä rajoittamaan hänen sananvapauttaan? Esimerkiksi Hitlerin ja Natsien osalta 1930-luvulla ennen 1933, jälkeen 1933 tai ennen SA:n riehumista kaduilla vai sen jälkeen j.n.e.? Mistä esimerkiksi Luukkanen tunnistaisi esimerkiksi nyt esillä olevien henkilöiden luentojen pahuuden etukäteen?

Ja millaisissa tilanteissa on luvallista sortua jälkiviisasteluun kun tiedämme mitä jonkun pyrkyrin toimien lopullisen vaikutuksen? Miten voimme tunnistaa draaman peripetian jonka jälkeen meidän olisi tunnistettava pahuus?

Luukkanen verrannollisti Stalinin arvioinnin ja Hitlerin teot vaikka siloitteleekin sitä anakronismiksi. Onko jonkun analyysi jostakin historiallisesta toimijasta ja hänen toimiensa hyödyllisyydestä tai hyödyttömyydestä verrannollinen tuon kyseisen tai jonkun muun toimijan oman toiminnan mainostamiseen omana aikanaan? Onko teko ja teon myöhempi analyysi sama tai edes verrannollinen asia kun niiden välillä kolme sukupolvea?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #54

Eli Jorman moraalinen ryhtivastaus on: "missä vaiheessa tiedämme...". Näin ne totalitarismit syntyvät. rehellisyytä ja rohkeutta Jorma!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #55

Eikö Luukkanen erota kysymystä vastauksesta?

Missä poliittisen toiminnan vaiheessa me voimme tietää totalitarismin olevan syntymässä? Mitkä ovat merkit jotka havaittuamme tiedämme idun olevan totalitarismia? Vai pitääkö meidän rajoittaa sananvapautta "vain varmuuden vuoksi" itsellemme epämiellyttäviltä? Eikö sekin ole totalitarismia? Mistä Luukkanen erottaa silloin oikean ja hyväksyttävän totalitarismin väärästä ja pahasta totalitarismista? Vai kikkaileeko Luukkanen vain huumorimielessä anakrotistisella jälkiviisaudella?

Jaakko Anttila

Myyryläiselle:

Kansan uutisten pitkäaikainen toimittaja Kansan Uutiset muisti lokakuun vallankumouksen vuosipäivää 7.11.2002 siten, että puolueen pitkäaikainen toimihenkilö Oiva Björkbacka esitteli Kansan Uutisissa NKP:n keskuskomitean propagandapäällikkönä ja sittemmin Neuvostoliiton Kanadan-suurlähettiläänä toimineen Aleksandr Jakovlevin vuonna 2001 julkaiseman tuhatsivuisen teoksen "Muistojen syöverit. Stolypinistä Putiniin".

Jakovlev siteeraa mainitussa teoksessaan Leninin nimenomaisia ohjeita siitä, miten vanhan yhteiskunnan sosiaaliset ryhmät tuli tuhota fyysisesti: kaikki vallankumousta edeltäneiden puolueiden entiset jäsenet, tsaarinvallan aikaisten sisä- ja oikeusministeriöiden työntekijät, oikeusviranomaiset, tuomarit, poliisit, upseerit, neuvostojärjestelmän salaiset viholliset kuten kaikki valkoisessa armeijassa palvelleet upseerit ja aliupseerit, kirkkokuntien työntekijät, piispat, papit, munkit, diakonit kirkkokuoron johtajia myöten. Jakovlev korostaa, että tuhottaviksi määrättyjä olivat myös neuvostovaltaa vastaan aseellisesti taistelleiden perheenjäsenet.

Totalitarismi syntyi Lenin käskystä ja sitä jatkettiin Stalinin käskystä kaikkialla Neuvostoliitossa.

Lavrentij Berijan allekirjoittamat virolaisten teloitusluettelot olivat valmiina keväällä 1940. "Luokkavihollisten" ja "kansanvihollisten" likvidointi toteutettiin Virossa kesällä 1940 edellä mainittujen Lenin ohjeiden mukaisesti sillä erolla, että ensimmäisinä teloitettavien listalla olivat 20 vuotta aikaisemmin Viroon paenneet bolshevikkeja vastaan taistelleet sosiaalivallankumoukselliset ja perustuslailliset demokraatit, venäläisittäin SR:t ja kadetit. Seppo Myllyniemi, Baltian kriisi 1938-1941. 1977. ISBN 951-1-04443-5. Kaikki, joilla oli yhteyksiä ulkomaille, likvidotiin armottomasti, filatelistit mukaan luettuina. Viron kommunisten parhaimmisto eli omilla aivoillaan ajatelleet ja rajan yli paenneet virolaiset kommunistit likvidoitiin Moskovassa jo vuonna 1935.

Josef Stalin ja Lavrentij Berija olivat maailmanhistorian julmimpia pyöveleitä. Lavrentij Berijan kirje Stalinille huhtikuussa 1940: käsky Katynin joukkomurhan täytäntöönpanosta: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8649435.stm

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ja tämä liittyi millä tavalla sananvapauteen? Tietenkin siten, että myös Anttilalla on sananvapautensa. Suotakoon se myös "Venäjän uudet arvot" -tilaisuuden järjestäjille. Onhan meillä muilla kuitenkin edelleen myös oma oikeutemme olla heidän kanssaan erimieltä. Puututaan totalitarismiin sitten kun sitä ilmenee ja toivottavasti silloin ajoissa.

Käyttäjän RiittaMustonen kuva
Riitta Mustonen

Tampereella sentään uskallettiin!

Siellä tämä arvokonferenssi kiellettiin.

Käyttäjän RiittaMustonen kuva
Riitta Mustonen

Tampere kielsi Venäjän uudet arvot -tilaisuuden, syynä homofobinen ja totalitaristinen sävy. Aamulehti 21.5.13

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Onko Tampereen kaupungin johto ennakkosensuureineen siis totalitaarinen? Onko meidän sananvapautemme niin kapea, ettei tuollainen tilaisuus mahdu monien muiden joukkoon?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset