Arto Luukkanen

Hallitus haluaa kumota perustuslain?

Torstain A-talk oli tylyä katseltavaa. Ministeri Susanna Huovinen hymyili ylimielisesti ja perusteli hallituksen sotehanketta. Tässä muutama huomio keskustelusta.

1.Perustuslain tarkoituksena on suojata kansalaisia ja valtiota sellaisilta päättäjiltä, jotka mahdollisesti yrittävät kumota ja kääntää yhteiskunnan tärkeinä pitämiä instituutioita, lakeja ja oikeusjärjestelmää. Eräs näistä instituutioista on kunnallinen itsehallinto. Selkokielellä ja käytännössä se on sitä, että kunta X:n asukkaat voivat itse päättää minkälaisia terveyspalveluja he saavat. Pieni on kaunista. Kunta X:n asukkaat yleensä valitsevat lähellä olevat palvelut kotikunnastaan. Eivät he halua matkustaa montaa sataa kilometriä terveyskeskukseen. Ja ennen kaikkea - heillä on sananvaltaa omiin asioihinsa!

2. Nyt hallitus yrittää äkkirynnäköllä kaataa tämän periaatteen. Kaataa perustuslain. Syy on selvä. Pitää päästä suureen! Huovisen tulevaisuuden Suomessa pienten kuntien asukkaiden ääntä ei enää kuunnella. Päämääränä on Urbaani Suomi - Isojen Kaupunkien ketju, jossa ympäröivät kunnat ovat mökkireservaatteja. Toisena päämääränä on tietysti vähentää agraaripuolueen ts. keskustan asemaa. Kepun murskaaminen on tässä hypessä lisäbonus.

3. Tulevaisuuden Suomessa olisi näin vain Kok. tai Sosdem kaupunkeja. Siellä asuvat täysivaltaiset kansalaiset saisivat hyviä palveluita. Ympärillä olevan kakkosluokan aboriginaali-Suomen väki matkustaisi, ajaisi autoilla ja tungeksisi näissä kaupungeissa. Lopulta maassa olisi vain 5 aluetta - 5 vaalipiiriä - 5 kuntaa.

Sote ajaa perustuslain ylitse nyt tsip ja tsap.  Just ennen kuin joulupukki tulee käymään...etteivät kansalaiset tajua mikä heiltä meni.

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

33Suosittele

33 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin. Meille tulee "apartheid-Suomi" ja "City-Suomi". On se melekosta...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Arto Luukkanen. Pitäisiköhän asia alistaa oikeuskanslerin tai eduskunnan oikeusasiamiehen tutkittavaksi, onko ministeri noudattanut virkatoimissaan hyvää hallintotapaa ja lainmukaiisuutta? Esimerkiksi PL 115 pykälän 2) kohdan mukaisesti perustuslakivaliokunnassa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #4

Aivan. Voiko hallitus "runnoa" tai "ohjeistaa asiantuntijoita"? Minusta se on virkamiestyöhön sekaantumista. Kävellä sen jälkeen perustuslain ylitse. Onneksi joululomalla edustajat tapaavat kansaa - kansanedustajille vaarallista aikaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #16

Arto Luukkanen. Politiikassa näyttää olevan niin, että maallikot ovat viisaampia kuin asiantuntijat ja alan ammattilaiset. Muissa duuneissa ja työtehtävissä on suorastaa vaarallista, jos maallikko ryhtyy esimerkiksi sähkömieheksi tai putkimieheksi. Mutta politiikassa se on mahdollista: pätemättömät johtavat ja tulos on usein sen näköistäkin tai fiasko.

Politiikassa muna on usein kanaa viisaampi. Poliitikko tarvitsee runsaasti ns. rautalankamalleja eikä aina ymmärrä niitäkään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Taitaa tämäkin sataa Sipilän laariin!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tämän hallituksen pääpuolueilla on selvät sävelet, eikä niihin liity mitään muita tavoitteita kuin oman poliittisen vallan lisääminen.

Yllä kerrotun lisäksi ne leikkaavat kunnilta edelleen mahdollisuuksia toteuttaa nämä surkeatkaan palvelut ja sillä verukkeella avataan tie kansainvälisille sijoittajille poimia halvalla kuntien pakkorealisoinnista kansallisomaisuutta ale-hinnoilla.

Näiden tarpeisiin on myös halpaa työvoimaa tarjolla, yritysten liputettua valmistavan teollisuuden tämän ja edeltävien hallitusten toimesta ulos.

Minusta on aivan sietämätöntä, jos yksi tämän alasajon pääarkkitehdeista, Keskusta, äänestetään kammottavien virheidensä jälkeen vaalivoittoon.

Kaikki nämä pääpukarit halveksivat paitsi perustuslakia, myös demokratiaa, ihmisoikeuksia ja ennen kaikkea omia kansalaisiaan. Syyllisiä ovat ainoastaan väärin äänestäjät ja nukkuvien puolue. Se on kyllä hyvin tarkkaan käynyt tämän hallituskauden aikana selväksi.

Myös aikataulu on tarkkaan harkiten venytetty. Se todella jää joulun jalkoihin, mutta koko peli on vedetty niin, että katse kääntyy heti alkuvuodesta eurovaalien kautta integraation syventämiseen, eikä soten haitallisimmat piirteet ehdi nähdä päivänvaloa ennen ek-vaaleja.

Suunnitelma on saatanallisen halpamainen ja iljettävä. Tarvitaan hyvin paatunutta luonnetta jopa poliitikolta, että langettaa epäonnistumisestaan koston omien kansalaisten niskaan.

Eikä pelkästään omien. Takuutuspaketilla lyötiin kreikkalaisia kuin vierasta sikaa. Sitten vedotaan, että on meidän vuoromme kärsiä. Kuten siat kuulemma tekevät. Heikoimmat hoidellaan sitten sosiaaliteurastamolla (SoTe), ellei kykene osoittamaan riittävää talouskasvukuntoa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Arto Luukkanen. Vanha totuus: ryhmätyönä tehdystä hevosesta tulee kameeli, kirahvi, aasi ja nyt susihukkanen.

Johtopäätös: hallitus on kohonnut kuuluisan Peterin Periaatteen (Peter et Hull) mukaan pätemättömyytensä tasolle. Vertaa Murphy ja Parkinsonin lakiin.
- "Kerma nousee pintaan, kunnes happanee. Tai puinen keulakuva johtaa laivaa" jne... PP kannattaa lukea.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Timo Isosaari. Puhut pelkkää asiaa. Hallitus kuvittelee olevansa kuin Ludvig XIV "Aurinkokuningas" - "Valtio,se olen Minä" - Olemme Omassa Ylhäisessä Korkeudessamme kaikkien lakien ja paragraafien yläpuolella.

Valta nousee näköjään joillakin lettiin ja tekee ihmisestä lähes yli-ihmisen nietzscheläisittäin ajatellen. Liekö tuo sitä sosiaali-darvinismia?

Kansanomaisesti sanoen keltainen Jaffa nousee heillä nuppiin ja kaaliin. Tämä on sitä demokratiaa, altruismia ja empatiaa sekä isänmaallisuutta parhaimmillaan - heidän mielestään. "Me hyödymme siitä." Niin ketkä me?

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Oli siellä sote -työryhmässä yks järkevä

http://www.kuntalehti.fi/Ajankohtaista/Kuntauutise...

vaikka ei se paljon auta.
Tämä hallitus on tottunut menemään perse x) edellä puuhun. Harmi vaan, että puut ovat olleet senverran nuoria ja notkeita, että ne eivät ole kaatuneet. Täytyy toivoa, että sote -uudistus kipuais nyt lahoon kuuseen, jotta seuraava Suomeen saapuva myrsky sen sujuvasti kaataa. Ennen kevättä!

Jos tavallinen taariainen rikkoo lakia, niin rangaistuksen siitä saa.
Hallitus saa näköjään tehdä ihan mitä vaan!
On tämä kummallinen maa!

x) "turha täs hienostella o!"

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin Marjatta. Perustuslain rikkominen on vakava asia. Ei auta vaikka miten istuskelisi ylimielisen näköisenä...

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Susanna Huovisesta näki selvästi, että ei hän itsekään usko esitykseen, sehän on pelkkä poliittinen tekele. Miksi "vastuukuntaa" kiinnostaisi, miten peräkylällä terveydenhoito pelaa? -Esitys toteutuessaan kaventaisi selvästi paikallisten asukkaiden demokraattista vaikutusmahdollisuutta omiin asioihinsa. -Hinnasta ei ole mitään käsitystä, sitä ei ole edes laskettu. Esitys ei myöskään ole mitenkään simppeli, vaan aivan täysi himmeli, ehkä tarkoituksella? Kuka hyväksyisi tällaisen tekeleen, ja miksi? Mitä pienpuolueilla on tässä saatavaa?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin Marjatta. Ei ole kuulema painostettu mutta sitten kyllä onkin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Aivan. Se ruumiinkieli oli paljastava: "kuningatar ei ole kiinnostunut alamaistensa mutinoista".

Käyttäjän koivan25 kuva
anja koivistoinen

Peruspalveluministeri taitaa tietää, että hän saa puhua mitä sylki suuhun tuo.

Suomen perustuslakihan on alistettu EU-lakien alaisuutteen. Näin olen saanut lukea sen jostain.

Sitaatti Risto Uimosen kirjasta:
HÄIRIÖTILÄ 1983-200?- häntä heiluttaa koiraa.
" Politikko kantaa niin sanotun poliittisen vastuun. Hän joutuu alistamaan itsensä äänestäjien arvioitavaksi vaaleissa, mutta se ei ole kovin peloittavaa. Äänestäjä ei tiedä tarkoin, mitä on tapahtunut eikä tunne syy-ja seuraussuhteita."

Tiistai 15.11.1994, sivu 4874 eduskunnan pöytäkirja n:o 118
"Suomi liittyy Euroopan unioniin tavalla, joka on häpeäksi suomalaiselle kansanvallalle. Jälkikäteen tätä prosessia tullaan paljon tutkimaan ja siitä tullaan paljon keskustelemaan. Siksi on ollut ja on tärkeää, että kaikki olennainen on tullut ja tulee kirjatuksi eduskunnan pöytäkirjaan. Vakavinta on se , että liittymisratkaisu tehdään tavalla, joka on maamme valtiosäännön hengen ja periaatteiden , monien asiaintuntijoiden mielestä myös sen kirjaimen vastainen." kyseisen puheenvuoron käyttäjä oli Paavo Väyrynen.
lähde: Suomalainen vaalipetos-salaten ja valehdellen EU:hun. Jorma Jaakkola.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eilisen tv-keskustelun ja eduskunnassa ministeri Henrikssonin puheen perustein lieneekin jo hallituspuolueissa päätetty soteuudistuksen läpiviemisestä hallituspuolueiden ryhmäkurin voimalla. Eihän siinä mikään perustuslaki mitään paina kun perustuslakivaliokuntakin on miehitetty hallistuspuolueiden enemmistöjäsenillä.
Huovinen ja Henriksson kumpikin sanoivat perustuslailliset ongelmat olevan selvitettävissä. Että silleen. Ei siis väliä vaikka kuinka ja paljon rikottaisiin kansalaisten perusoikeuksia.

Kansalaiset herätys, äänestämällä nyhyhallituspuolueiden ehdokkaita jatkossa saatte samaa "tavaraa" aivan varmasti. Mihinkäpä se vanhoista tavoistaan mikään noista puolueista pääsisi.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin Sirpa. Se on ryhmäkuri vs. perustuslaki. Kuri voittaa!

Kaarina Piipponen

Ei kuulosta hyvältä eikä oikeudenmukaiselta. Jos noin voidaan tehdä, mitä muuta vielä suunnitellaankaan.

Kävin tällä viikolla pitkästä aikaa Jouko Pihon sivustolla ja siellä oli mielenkiintoinen kirjoitus.

"Syyskuussa 2013 WSOY:n kustantamana ilmestynyt 480-sivuinen Omertan liitto on Ilkka Remeksen paras ajankohtaisia tosiasioita ja fiktiota yhdistävä trilleri.

Nimi Omertan liitto viittaa EU:n ydinrakenteeseen eli politiikan, rahavallan ja rikollisuuden yhteyteen, johon kuuluu asioiden sopiminen pienen piirin kesken kabineteissa, kaukana julkisuudesta, samalla tavalla kuin mafian sisällä vallitsee Omertan eli vaikenemisen laki."

http://www.jouko-piho.fi/211357856

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Perustuslakivaliokunnan pj. Johannes Koskinen (sd) katsoo, että julkaistussa sote-lain uudistuksessa on "suuria perustuslaillisia ongelmia."

Prof. Kaarlo Tuori täydentää: "Nuoret ministerit ja heidän avustajakuntansa tuntuvat ajattelevan, että vaalivoiton jälkeen on lupa tehdä melkein mitä tahansa - ja melkein mitä tahansa on tehtykin."

Loka-Laitinen sanoisi ehkä, että "kauppakamarinulikoilla on vielä paljon oppimista".

Vaikeasti muutettavan perustuslain mukaan Suomi on EU:n jäsen. Jos EU hajoaa, kirjaus taitaa euroideologien toimesta säilyä laissa edelleenkin. :D

Onneksi "Suomen ulkopolitiikan perustaa, YYA-sopimusta", ei kirjattu perustuslakiin, muuten senkin puolesta kai yhä liputtaisi Vihervasemmisto.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Onko perustuslakiin kirjattu teksti pätevää myös perustuessaan aiemmin tehtyyn prosessivirheeseen?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Perustuslakivaliokunta = Pukkeja kaalimaan vartijoina.
Yhtä tyhjän kanssa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Enpä malta olla vielä puuttumasta ministeri Huovisen moneen kertaan esille ottamaan toteamukseen että työryhmä on itsenäisesti työskennellyt eikä hän ole sakaantunut mitenkään ryhmän työhön. Vai niin, mutta kysymys ja erittäin merkittävä on se, jonka esille toi eri mieltä ollut työryhmän jäsen Pentti Itkonen että työryhmälle on asetettu niin tiiviit reunaehdot että hän katsoo hallituksen haluavan tietynlaisen raportin. Koskaan aiemmin ei ole hänen mukaansa ollut asetettu noin paljon kiinteitä ehtoja.

Huovinen ei voinut myöntää hallituksen haluavan juuri tämänsuuntaisen raportin jonka asiantuntijaryhmä on saanut koostettua. Miksi siis ylipäätään perustaa 50 asiantuntijansuuruista ryhmää, kun raportin olisi voinut tehdä pienemminkin panostuksin hallituksen toivomalla tavalla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkäpä sote-uudistuskin on niin haastava, että asiantuntijoille olisi pitänyt antaa paljon vapaammat kädet muotoilla esitystään, jotta se olisi toimiva. Tässä olisi hyvä vertaus tilanteeseen:

Maurice Ravel sävelsi sodassa kätensä menettäneelle luutnantti Paul Wittgensteinille (pianisti) ns. vasemman käden konserton, jotta tämä voisi jatkaa taiteilijanuraansa. Rajoitus oli todellinen. MUTTA:
http://yle.fi/radio1/musiikki/konsertteja/ravelin_...
"Se on niin haastava että siinä tarvittaisiin yhden käden sijaan ennemminkin kolme kättä."

Jos hallituksen tehtävänanto on kädetön, miten suoritus voisi olla kuin kolmekätisen?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Eiköhän kansalaisillakin ole perustuslailliset oikeutensa, joten perustasoiset palvelut on tuotava tasapuolisesti jokaisessa kunnassa tarjolle. Perustuslakivaliokunnan tulkinta ratkaisee lopulta asian. Toistaiseksi asiasta ei julkisuudessa ole keskusteltu ja ihmettelenkin miksei edes oppositiota kiinnosta kansalaisten perustuslailliset oikeudet, vaikka kuntien itsehallinto ja perustuslailliset asiat aiheuttaa meteliä enemmän kuin tarpeeksi. Se tässä äänestäjää ihmetyttää.

Keskuskuntamallissa sosiaalipalvelut on joka tapauksessa tarjottava siellä missä palveluiden tarvitsijat ovat, eli pelottelu ympäryskuntien autioitumisesta palveluista ei taida pitää ihan paikkaansa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

A-talkissa ministeri kannatti asukaslukuun perustuvaa äänimäärää uudessa systeemissä eli keskuskunta jyrää pienet. Toisekseen jos joku viereinen pikkukunta vikisee on lakiehdotuksessa kaikkea kivaa tätä varten kuten

5 §
Palvelujen saatavuus ja saavutettavuus

Palvelujen tulee olla sisällöltään ja laadultaan sellaisia kuin sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö sekä sosiaali- ja terveysalueen ja perustason alueen kuntien asukkaiden tarve edellyttävät. Palvelut on toteutettava mahdollisuuksien mukaan lähellä asukkaita. Paveluja voidaan kuitenkin keskittää, jos palvelujen saatavuus ja laadun turvaaminen tai niiden tarkoituksenmukainen ja kustannustehokas toteuttaminen edellyttävät sitä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kaima hyvä, toistan Kankaanniemen blogissa esittämäni näkemyksen. Jos vaivaudut tutkimaan miten kunnallisvero on "kehittynyt" vuosikymmenien aikana huomaat miksi nykymeno ei voi jatkua. Entisen kotikuntani veroprosentti oli aikoinaan 14% nykyisin lähestyy kahtakymmentä. Kunnallsvero on tasavero johon pääomatuloilla elävät eiät suoraan osallistu vaikka käyttävät palveluita enemmän kuin vähävaraiset. Kepu, persujen tuella, haluaa säilyttää nykyisen kuntarakenteen joka pakottaa niin valtion kuin kunnat velkaantumaan, nykymenon jatkuessa kunnallisveroprosentit väistämättä jatkavat nousuaan, Onko persut siis varakkaiden asialla, näin näyttäisi olevan. Hyvää joulua kuitenkin ja muista, ei nimi miestä pahenna, varsinkaan etunimi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset