Arto Luukkanen

Itellan saatanalliset orgiat

Willian Gladstone - brittiläinen valtiomies ja Iso-Britannian pitkäaikainen pääministeri käytti yllä mainittua sanaa: "satanic orgies" kuvaamaan turkkilaisten bulgarialaisiin kohdistamia joukkomurhia (teoksesta "The Bulgarian Horrors" 1876). Silloinen ottomaanien imperiumi oli hajoamassa ja yritti pitää sitä pystyssä syyllistymällä murhiin ja raakuuksiin Balkanin kansoja ja myös esimerkiksi armenialaisia kohtaan.

Kyseinen termi sopii hyvin kuvaamaan nykyistä Syyrian sisällissotaa ja myös Ukrainan tilannetta. Syyriassa epäsuosittu hallitsija yrittää pysyä epätoivon vimmalla vallassa.

Oman kansan tappaminen on silloin pikkujuttu. Sama näyttää toistuvan Ukrainassa: omien kansalaisten terrorisoiminen sopii kun on pidettävä kiinni kleptokratian jätteistä ja kun pyritään ylläpitämään luhistuvan imperiumin kulissia.

Samaista sanaa voisi ehkä käyttää myös täällä kotoisessa Suomessamme - hieman laimennettuna mutta yhtä osuvana - kun kuvataan hallituksen epätoivoista säästövimmaa. Nyt käynnissä oleva säästökuuria viedään lävitse kuin jotakin "saatanallista orgiaa"; välittämättä kansalaisten pahoinvoinnista ja kurjuudesta.

Itellan kohdalla on nähtävästi käynnissä prosessi, jossa lopputuloksena koko yhtiö yksityistetään. Ensin nostettiin hinnat kattoon; sitten todettiin ettei kannata ja heivataan ikävät työntekijät pois. Sen jälkeen rahapulassa murjottava valtio myy Itellan yksityiselle.

Kyseessä on herkkupala, joka tuottaa omistajalleen sievoiset voitot sen jälkeen kun se alentaa hintojaan ja työntekijöiden palkkoja.

Tuloksena on huonosti toimiva "saluunaposti". Kirjeet haetaan pitkien matkojen takaa r-kioskista, joka toimii samalla terveyskeskuksena, apteekkina, pankkina ja olutjuottolana ynnäs Kelan toimistona. Palvelu on kurjaa. Rikkaat perustavat oman kuriiripostinsa, jossa postimies vaikka laulaa "Metsäkukkia" kirjettä vastaaanottavalle kroisokselle.

Näiden "saatanallisten orgioiden" loppu on Suomi, jossa palvelut ovat 1800-luvulta, kansalaiset ovat nöyriä alamaisia 1700-luvulta ja hallitus, joka on kivikaudelta.

Arto Luukkanen

Järvenpää 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kyllä tämä aika orkiaa on: Henna Virkkunen eu-vaaleihin...huhuh!

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Virkkunen on väärin ymmärretty kuntanero ja siivet karrella.
Pakoon pakoon pahaa kuntamaailmaa.
-- Työväenpuolue kokoomus hoitaa työväkeä ihan tosimielellä.
Pihalle.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olipa raskaan sarjan strateginen veto Kataiselta ja Virkkuselta. No - katsotaan miten Sipilä vastaa.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski
Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin Rolf ja Tarja? Miten oli mahdollista, että meillä oli posti 1800-luvun lopulla vaikka olimme 10 kertaa köyhempiä? On tää ihme?

Käyttäjän HannuMyllynen kuva
Hannu Myllynen

Kukaan ei tee enää mitään ilmaiseksi eikä ruokapalkalla eikä 16 tunnin työpäiviä eikä kohtuukustannuksilla ja ehdoilla jne.

Kukaan ei myöskään enää maksa mitä pyydetään vaan valitsee hyödykkeen ja toimittajan joka on oikeaan tarpeeseen.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Mutku mitää´ei tehä´ ellei joku tee sillä voittoa?

Ei kyse ole siitä onko jokin tarpeellista vai ei. Kyse on millä se tarpeellisuus mitataan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Realismia on, että postinjakelu Suomessa siirtyy kahdesti viikossa tapahtuvaksi. Kaikki asiat, jotka pitää saada nopeammin perille siirtyvät sähköisesti.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

S-postin liikkuminen on ollut viimesen vuoden aikana jotenkin kankeaa.

Muutaman kerran on pitänyt viedä asiakkaalle tarjous "näppiin" kun s-posti ei ole perille löytänyt useista yrityksistä huolimatta.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Kai perussuomalaiseksi kelpaa vähemmänkin raflaavilla rinnastuksilla kuin blogistin käyttämällä? Itella tekemässä kansanmurhaa "hieman laimennettuna"? Eipä jäänyt puuttumaan kuin väite, että postikonttorien kellareissa kidutetaan tyytymättömiä asiakkaita.

Blogisti näyttäisi olevan sitä mieltä, että jaettavan väheneminen yhdistettynä hintojen alentamiseen toisi "sievoiset voitot" (palkkojen alentamisessa on vaarana, että tekijät poistuvat muualle). Kuinka tämä on mahdollista? Jos tämä olisi oikeasti näin helppoa, miksi Itellassa ei ole sitä jo tehty?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jussi kai sitten saa kirjeensä kuriiripostina. Hyvä hyvä!

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Voisitko vastata kysymyksiin ja jättää nälvimisen johonkin toiseen yhteyteen?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Aivan varmasti Itellasta löytyy " kevennettävää " tavallisen kirjepostin vähentyessä nopeasti vuosi toisensa perään. Maksavan asiakkaan kannalta olisi suotavaa, että postin määrän ja työn määrän puolittuessa myös työntekijöiden määrään suhtauduttaisiin varauksella kustannussyistä.

Miksi yleensä nykypäivänä kirjeposti tulisi jakaa jokaisena arkipäivänä ?

Eikö karran tai kaksi kertaa viikossa suoritettava postinjako olisi jo tänä päivänä täysi riittävää, sillä tuskin siellä montaakaan todella tärkeää ja kiireellistä postia jaetaan kotioville päivittäin, joita ei voitaisi tässä tapauksessa toimittaa perille toisin keinoin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

It is elementary dear Jussi! Yksityistämisen ideana on tuottaa postipalveluja halvemmalla ts. huonommalla laadulla. Nyt Itellaa vaan "tuunataan" yksityistämiskuntoon. Kyllä niitä halvemmalla työtätekeviä tulee vaikka vuokrafirmoista. Tariffien pienentäminen sen jälkeen kun on yksityistetty ajaa muut pois markkinoilta. Jussi hyvä...tämä ei ole rakettitiedettä - tämä on sitä nykyistä saalituskapitalismia, jossa "huonoilta omistajilta" ts. valtiolta napsitaan pois kannattavat alat. Faktum est.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miksi Itella on saanut polkea hintoja kuljetusmarkkinoilla, maksavat niin huonosti alihankijoille, että moni on mennyt konkursiin. Virolaiset valtaavat kuskien paikat, ei tarvitse maksaa työehtojen mukaista palkkaa?

Miksi Itella hukkasi miljoonia VR Transpointiin?

Miksi Itella kapulan käyttöjärjestelmä ei ole toiminut niinkuin pitäisi, paljon siihen uppoaa joka päivä rahaa?

Tai se Itellan hieno postilajittelukone, joka tuhoaa edelleen asiakkaiden posteja?

Miks näistä asioista ei puhuta julkisesti?

Itella koko johto pitäisi erottaa samoin kuin Itellan hallitus!

Siel ihmiset uupuvat jatkuviin yt neuvotteluihin, jotka jatkuvat vuosi toisen perään.

Jatkuva uudistuminen maksaa valtavasti henkistä hyvinvointia, ihmiset masentuu ku ei ole mitään varmuutta tulevaisuudesta!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kiitos. Kuudessa vuodessa näin kuinka Itellan toiminta on mennyt huonoon suuntaan.

Mitta tuli täyteen ja irtisanoin itseni, olin alihankkijallla.
Ja tuskin saisin edes puhua näistä, mutta mua ei kiinnosta enää oikeastaan mikään.

Nykyisella toiminnalla ihmiset poltetaan loppuun.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kun viitisen vuotta sitten täällä Mäntässä Itella KÄSKI ( mukamas hyvässä yhteistyössä asiakkaiden kanssa sovittiin!?)siirtämään postilaatikot kauemmaksi kadun varteen, protestoin sitä, ja lähinnä siirron perusteita, usein lehtikirjoituksin. Kukaan muu postin täkäläisistä asiakkaista ei ottanut mitään kantaa asiaan. Kiltisti vietiin laatikot sinne minne käskettiin. Kun kysyin siirtäjiltä, että missä ovat Itellan lupaamat "yhteistyöpystyttäjät", naurekelivat vain. Toin esiin sen, että jos nyt (silloin) ei pistetä Itellalle yhtään hanttiin, niin kohta saa postinsa noutaa kilometrien päästä, Siwasta.
Ja mikä naurettavinta oli Itellan se väite, että toimenpiteellä palvelu paranee!?! Ei ainakaan asiakkaan kannalta.

Käyttäjän PauliVuorio1 kuva
Pauli Vuorio

Vaihtoehtona olisi ollut jo aikoja sitten järkevämpi hinnoittelu ja ja isompi kokonaiskate,ei kate / lähetys, mutta se ei ole Itellalle käynyt. Tuotteita on lopetettu, koska ei ole kysyntää. Miksiköhän? Itellan byrokratiaan ja omiin järjestelmiin menee todenäköisesti järkyttäviä summia, sillä se on luonut ihan omat systeemit monelle asialle, joita asiakkaiden ( ainakin yritysasiakkaiden ) muka täytyis osata. Omaa kieltänsä puhuu se, että systeemit on ilmeisesti osasyy siihen, miksi Itellan sisällä on ihmisiä, jotka tietävät vain suppeasti asioita, joka lisää varmasti mahdollisuuksien puutetta ja kuluja. Ennenkaikkea ostamista ei ole tehty helpoksi vaan vaikeutettu! Olisi pitänyt luoda uusia tuotteita joita on helppo ostaa tai kehittää vanhoja, sen sijaan ainoana keinona on lähinnä käytetty, että hintaa lisää.Tällainen kulttuuri ilmeisesti tulee, kun alkulähtökohtana on ollut jotain muuta kuin "oikea" yritystoiminta. Selvästi myynnin toimintaa on systemaattisesti vaikeutettu omatoimisesti, ei vain olosuhteiden pakosta.Kun pitäisi myynnin perussäännön mukaan helpottaa ostamista, on tehty päinvastoin.

Moni vuosia Itellan kanssa paininut sanoo samaa: hinnoitteluun tutustunut, ja jos se on siitä vielä viety sfääreihin. Esimerkiksi: pienten kustantajien ongelmat pähkinän kuoressa: Itella lopetti edullisemman osoitteettoman jakelupalvelun ja toi tilalle huomattavasti kalliimman osoitteellisen jakelun. Kun on määräävä markkina-asema, oikeastaan monopoli, voi tehdä mitä lystää. Siinä markkinatalouden säännöt saavat kyytiä, kun entinen valtion virasto pistää tuulemaan. On ilmeisesti unohdettu ettei enää ole virasto eikä aina ole monopoli maailmanloppuun asti.Ylpeys käy..... miten se meni...
Ja miten ihmeessä Suomen jakelun epäselvyyksiä selvitetään Filippiineillä? Miten se on sieltä parempaa kuin itse alueella?

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Arto, unohdit kalastusluvat! Nekin saa Ärrältä. Sitten vain jonoon, "nopeaa ja mukavaa on asiointi". Ilman huumoria näitä kauhukuvia on vaikea käsitellä, koska ne saattavat hyvinkin olla totta, ja hyvinkin pian, ellei mikään muutu.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kaija. Anteeksi. Unohtui. Ja kirjastokin tietysti...kirkko...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset