Arto Luukkanen

Ukrainan kriisin väliaika: Yle syyniin?

Ukrainan kriisin tässä vaiheessa on hyvä tarkastella Venäjän aloittaman krimin miehityksen voittajia ja häviäjiä.

1.Länsimaat

Ukrainan kriisi paljasti salamaniskun tavoin Lännen ja Naton heikkouden.

Läntinen sotilasliitto makaa vieläkin kylmän sodan jälkeisessä skleroosissa eikä kykene muuhun kuin osoittamaan pahaa mieltä jos joku siihen kuulumaton maa joutuu avoimen sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi.

Opetus on terveellinen siinä mielessä, että se palauttaa politiikanteon takaisin sen fyysiseen perustaan; avoimen hyökkäyksen kohteeksi joutuva maa joutuu nojaamaan ennen kaikkea itseensä ja ns. konkreettisiin toimiin hyökkäyksen torjumiseksi.  

Kriisi paljasti myös Obaman hallinnon noudattavan mieluiten ”lepyttelypolitiikkaa” (appeasement a la Chamberlin) kuin suoraa toimintaa. Ainoa tepsivä keino näytti olevan talouspakotteiden ja kurssilaskujen yhdistelmä, joka sitten saikin Kremliä lähellä olevat oligarkit toimiin neuvottelujen puolesta.  

Ongelmana on kuitenkin se, että niitä ei käydä tilanteesta, jossa Venäjä olisi vetäytynyt Krimiltä vaan miehityksen oloissa.

Hyökkääjää palkitaan.

2. Venäjä

Myös Venäjä on häviäjä.

Paradoksaalista kyllä, presidentti Putin sukelsi Ukrainan kriisiin tahtomattaan.

Kiovan vallanvaihto oli kaikille yllätys ja vaikka Venäjällä on alueella parhaimmat tietolähteet sen politiikka ei ollut proaktiivista vaan laahasi perässä. Osittain syy tähän piili olympialaisissa, joiden läpivienti ilman ongelmia oli itänaapurissa kansallinen prioriteetti.  Maidanin väki ei kuitenkaan odotellut vaan toimi.

Kiovan vallanvaihto osoitti myös sen miten eristyneessä ja todellisuuspakoisessa maailmassa Venäjän johdossa eletään (kt. http://avmalgin.livejournal.com/4390720.html). Toisaalta, Putinin oli pakko toimia sillä Kiovan vallankumous asetti hänen oman asemansa kyseenalaiseksi; entäpä jos väki Moskovassa tekisi samoin? Entä jos venäläiset eivät lähtisi kaduilta ja kohta esiteltäisiin Putinin loistoautoja ja huviveneitä televisiossa? Toisaalta presidentin prestiisi ja suurvallan arvovalta vaativat jotain hyvitystä. Putin ei käännä toista poskea!

Krim valittiin epäilemättä siksi, että se oli ns. helpoin kohde. Alueella oli jo venäläisiä sotilaita ja sinne oli helppo tuoda tunnuksettomia ”spetsnats” joukkoja Toljatin alueelta tai muualta Etelä-Venäjältä. Sotilaille annettiin ohjeeksi pitää suunsa kiinni, siksi että lännen "hyödylliset idiootit" eivät hiffaisi.

Hyökkäyksen hinta oli kuitenkin kova.

Venäjä hävisi mediasodan 10-0. Kaikki ne astronomiset summat, joita uhrattiin Sotšiin menivät nyt kankkulan kaivoon. Venäjä nähdään nyt joka puolella imperialistisena ja häikäilemättömänä valtiona, joka on uhka Euroopan rauhalle.  Tai mikä mielenkiintoisinta  – lännessä ei syytetä Venäjän kansaa vaan ainoastaan sen sodanhimoista johtajaa (oli tämä totta tai ei).

Venäjä myös rikkoi törkeästi myös itse kannattamiaan arvoja - kansallisen itsemääräämisoikeuden ja valtioiden alueellisen koskemattomuuden periaatteita.  Kiista slaaviveljien kanssa on pitemmän päälle myös erittäin vaarallinen sille itselleen sillä tämä kähinä madaltaa mahdollisen sisällissodan ja verenvuodatuksen estoja myös Venäjällä. Tämä selittää myös Venäjän pidättyvyyden suhteessa ukrainalaisiin joukkoihin.  Kysymys kuuluu: kuka vuodattaa ensimmäisenä slaavien verta? Toivottavasti ei kukaan.

3. Suomi – YLE syyniin?

Suomi oli tässä kriisissä – yllättävää kyllä – jossain määrin voittaja.

Tärkein voitto lienee kai siinä, että Krimin miehitys avasi päättäjien silmät hetkellisesti näkemään maamme turvallisuuspoliittisen tilanteen perusteet: me olemme yksin. Vastuulliset päättäjät (paitsi tietenkin ne joille tosiasiat eivät merkitse mitään) vetävät nyt olletenkin tästä selvät johtopäätökset.  

Miinat takaisin ja armeijalle rahaa! Nämä signaalit olisivat terveellisiä merkkejä ulospäin siitä, että täällä halutaan elää rauhassa ja päättää asioista itse. Kyse olisi vertauskuvallisesti siitä, että Suomi-niminen tervahöyry päättäisi itse kunnostaa omat pelastusveneensä – niin ettei kenenkään muun tarvitsisi tulla niitä korjaamaan. Halpaa verrattuna siihen, että kävisi hassusti...?

Kaikki ei ollut kuitenkaan positiivista.

Suomi koki suoran aseellisen uhkauksen; Venäjä järjesti 100 kilometriä Suomen rajasta ja Lappeenrannasta (Perkjärvellä) sotaharjoituksen, jossa käytiin läpi sitä miten asutuskeskus valloitetaan. Kyseessä oli suora uhkaus Suomen suuntaan; ojennettu pistooli kohti Suomi-neidon lantiota.  Putin oli henkilökohtaisesti seuraamassa tätä manööveriä.

Niin.

Uhkailiko Putin meitä kaikkia? Kuullostaa käsittämättömältä.

Tavallisille ihmisille kyse oli niin vaikeasta asiasta, että siihen ollaan vasta nyt heräämässä. Ikään kuin meillä kansana olisi edessä hammaslääkärikäynti, joka inhottaa ja ajatukset käännetään siitä pois. Järki kuitenkin sanoo, että hampilääkärintuoliin on pakko joskus istua; tosiasiat on tunnustettava.

Suomalaisten horros johtuu siitä, että neuvostoaikana täällä totuttiin siihen, että sen maan johtajat eivät uhitelleet ja kalisuttaneet aseitaan uhkaillakseen rauhallista pohjoista naapuriaan. Toisin kuin nykyisen Venäjän johtajat, vanhenevat neuvostojohtajat olivat yleensä reaalipoliitikkoja, jotka eivät turvautuneet sotaseikkailuihin. Vasta vanhuuden kynnyksellä arviointikyky petti (1979 – Afganistan).

Pahimmat tappiot koettiin kuitenkin mediassa. YLE:n tiedotus joutui kriisitiedottamisen tulikokeeseen, jonka se läpäisi vain osittain. Paljon oli hyvääkin; kirjeenvaihtajat olivat erinomaisia ja ammattitaitoisia. Samoin yleislinjassa pyrittiin objektiivisuuteen ja puolueettomuuteen.

Jossain kohdissa kompastelu oli kuitenkin ilmeistä.

Kaikille on kai selvää, että tässä maassa toimii vahva Venäjä-lobbi. Sitä tuetaan ulkopuolelta Venäjän virallisilta kanavilta. Myös Venäjää koskeva tutkimustoiminta on osin pahasti politisoitunutta.

Tässä on meillä suuri ongelma: entä jos kriisi olisi koskenut Suomea? Miten me olisimme pärjänneet? Tiedotussodassa käytetään härskistä disinformaatiota, valheita ja hämäyksiä. Niihin ei meidän valtiollisen YLE:n kuitenkaan kannata langeta; meillä ei ole varaa siihen – rahat ei riitä hömppään.   

Herätys YLE:n hallinto!

Olisi siksi kansallisen edun mukaista, että YLE:n hallintoneuvosto pyytäisi tämän kriisin jälkeen jotain ulkopuolista tahoa tutkimaan Ukrainan kriisin aikana Pasilassa tapahtuneen tiedottamisen linjat ja motiivit.

Tämä selvitys olisi tärkeää siksi, että kansalaiset voisivat tulevaisuudessa luottaa 100% YLE:n toimintaan ja että jos – toistan jos – tiedotuksessa ja sen suunnittelussa oli mukana ns. ”mätiä omenia” niin nämä toimijat voisi korottaa uusille aktiviteetin tasoille: esimerkiksi ruokaohjelmien tai tositeeveen kiehtovaan maailmaan.

Kuten huomataan: Ukrainan kriisissä on paljon häviäjiä ja vähän voittajia.

Toisaalta ruoka-ohjelmille olisi kiva saada uusia energisiä toimittajia!)) Nämä olisivat niitä onnellisia Ukrainan kriisin voittajia!

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Onko YLE:ssä jotain mätää?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Nyt näyttää Ukrainassa todella pahalta. Krimi aiotaan liittää pikavauhtia Venäjään. Edessä umpikuja. En usko, että Kiina esim. hyväksyy. Supervoiman julistus ilman todellista voimaa. Mielenkiintoisia muita tietoja: Novo-Orgarjovossa (Putinin huvila) Sigmar Gabriel (Saksan SDP:n pj)Putin, Medvedev ja Gabriel keskustelivat. Piti tulla lehdistötiedote mutta nyt ei tule. Ilmeisesti täysi epäonnistuminen; ei löydetty yhteistä linjaa. Saksan välittävä linja epäonnistunee...ilmeisesti sanktiolinja otetaan käyttöön.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

otaksun seuraavaa: Venäjä vähentää Viron vastaista "negatiivista energiaa" ja suuntaa sitä Suomeen. Viro on nyt "safe"; Venäjän suhteet Viroon lämpenevät tulevaisuudessa??

Seppo Hildén

Hieman Ukrainan-kriisin (joka mielestäni on vasta alkamassa) tiedottamisesta. Olen seurannut YLE:n, CNN:n, BBC:n ja venäläisen valtiollisen TV-kanava Russia 24TV:n live-lähetyksiä Ukrainan tilanteesta ja jos jätetään Venäjän kanava (En osaa kieltä, mutta kanavalla näytetyistä ja valikoiduista videokuvatuista otoksista saa kyllä tyhmempikin kuvan, mitä seikkoja painotetaan. Mutta hyvä sitäkin kanavaa on seurata, että saa jonkinlaisen näkökannan mihin Putin pyrkii. Ja Putin näyttää valitettavasti pyrkivän ratkaisemaan asian lopulta sotilaallisella väliintulolla) pois vertailtaessa tiedottamisen tasoa, niin yllättäen CNN:n tiedot ovat olleet neutraaleimpia ja lähimmäs oikean informaation jakamiseen pyrkivää.

YLE:ltä on tullut totuttua peittelyä ja varovaisia kannanottoja sekä suoranaista väärää tietoakin, kuten eilen iltapäivän klo 15 TV-uutisissa, jossa sanotttiin Nato-edustajien ja Venäjän ulkoministeri Lavrovin tavanneen, vaikka kansainväliset viestimet olivat jo pari tuntia aikaisemmin todenneet Venäjän peruneen koko Nato-tapaamisen.

BBC, johon olen aina luottanut jonkinlaisena tasokkaana tiedon välittäjänä menetti kuitenkin eniten arvostustani sortumalla tahalliseen tiedon vääristelyyn. Se näytti live-uutissivustollaan maanantaina päivän mittaan useaan kertaan videopätkää jossa Putin oli seiraamassa Viipurin lähellä olevia sotaharjoituksia, mutta BBC väitti harjoituksen pidetyn aivan Ukrainan rajan läheisyydessä. Tämä oli täysin tietoista valehtelua BBC:ltä ja ihmettelen, että oliko sillä tarkoitus lisätä uutisfilmin dramaattisuutta vai mitä. Minusta päinvastoin se olisi ollut uutinen, että sotaharjoittelu tehtiin aivan Venäjän toisen rajanaapurimaan vastaisella rajalla, joka myöskään ei ole Nato-jäsen kuten ei Ukrainakaan ja juuri sen seikan BBC:n olisi pitänyt nostaa uutisjutussaan esille, eikä antaa valheellista informaatioita sivustonsa miljoonayleisölle.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Todistaa että BBC on myös ihan kuolevaista tasolla...ei pidä luottaa mihinkään noin vain...

Seppo Paasikallio

Eikohän Venäjä reagoinut ensisijaisesti USAn osin epäonnistuneeseen vallankaappaukseen,mikä epäonnistui sikäli, että oikean sektorin asemiehet ottivat kaappauksen haltuunsa uhaten venäläisiä ja juutalaisia ja jenkkejä. Mikä oikeus USAlla on yrittää tarkoituksella kaapata rahalla valta demokraattisesti valitulta hallinnolta. Tätä ei Suomen edustajat kuitenkaan pidä kansainvälisen lain rikkomuksena, mielestäni pitäisi.

Victoria Nulandin ja Puattin puhelinkeskustelu, jossa he suunnitelevat panevansa haluamansa henkilot valtaan vallankaapauksen onnistuttua.
http://www.youtube.com/watch?v=MSxaa-67yGM&feature...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

On falsifioitu ja todettu disinformaatioksi. Se ankka ei lennä enää...

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Miten sä sen puhelun falsifioit?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Uutisoinnista sen verran, etten ole vielä Suomen mediassa nähnyt seuraavaa uutista, joka kyllä huolestuttaa: Krimin "kansanäänestys" aiotaan aikaistaa ensi viikon sunnuntaihin (16.3)! Aiemmin oli puhe kuun lopusta, joka sekin oli silkkaa hulluutta. Sen jälkeen Putin voi vedota "laillisuuteen", hohoijaa. Ukrainalaiset ja tataarit ovat järkyttyneitä ja syystäkin.

Tuore lähde on tässä: http://www.telegraaf.nl/buitenland/22357863/__Refe...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ilmari. Luin juuri ja erittäin paha juttu. Lopullistaa ja finalisoi tämän kriisin...sillä sen jälkeen ei ole enää mitään neuvoteltavaa. Seuraa pakotteita ja vastapakotteita. Uskomattoman typerää.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Tänään Aljazeera kertoi, ehkä mielenkiintoisimman tiedon Krimin parlamentin päätöksestä. Kaikki edustajat eivät olleet saaneet tietoa, että kansanäänestysasia olisi esillä. Tapahtumia on nyt niin paljon, etteivät luotettavina yleisesti pysy mukana.

Maamme on pieni ja hankalassa tilanteessa media alkaa harrastaa itsesensuuria kuin vanhasta muistista, vaikkapa vai tasapuolisuuden kaapuun pukeutuen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Luukkaselta napakka pläjäys ja mielestäni aiheellinen. Kotimaisista lehdistä Kauppalehtikin tuppaa olemaan YLEä nopeampi. Yleensäkin elinkeinoelämää lähelläolevat tiedonlähteet Euroopassa ovat nopeita uutisoinneissaan ja talouspuolen ennusteista voi päätellä myös poliitikkojen tulevia arvioita. Rupla istuu tiukasti neuvottelupöydissä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kauppalehti tänään:
"Putin omaisuus on yli 200 miljardia dollaria, tai toisten lähteiden mukaan "vain" 80 miljardia dollaria, mikä sekin riittäisi tekemään Putin yhden maailman rikkaimmista miehistä."

Näin kirjoittaa Neuvostoliitosta 1980-luvun lopulla toisinajattelijana loikannut ruotsalaisvenäläinen kustantaja-kirjailija Vera Efron talouslehti Dagens Industrin debattisivulla.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

No, on siellä ankka, joka lentää. Kyllä venakoille tehtiin provokaatio ja ansa, johon oli ihan pakko astua. Artolla unohtuu aika lailla kahden kaupasta konfliktin toinen osapuoli, joka on länsi ja lännen suurvaltaedut.

En mä silti mitään suurvaltoja rakasta. Tai niiden suurvaltapolitiikkaa.

Analyysi lännen osuudesta tuossa alussa on mun mielestä käsittämättömän ohut. lännen intressejä Ukrainan suhteen ei käsitellä mitenkään.

En varmaan jaksa kyllä nyt kauheasti keskustella, kunhan sanoin mielipiteeni..

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Miksi linkki uutiseen Ashtonin ja Paetin puhelinkeskustelusta piti poistaa? Eikö tukenut näkemyksiäsi?

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen

Koska propaganda ei ole uutisointia.

Salakuunneltu puhelu, jota on pätkitty mielivaltaisesti ja kuvitettu puheluun kuulumattomalla kuvamateriaalilla on propagandaa, se ei täytä oikean uutisoinnin kriteerejä.

Joihinkin ihmisiin propaganda tehoaa aivan kuten salaliittoteoriatkin. Mutta ei se niistä sen enmpää totta tee.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Toisiin taas ei aatteen palossa tehoa mikään edes epäilyksiä herättävästi. Ei ilmeisesti edes kiinnosta tietää, kuka laukaukset ampui, kun ollaan valmiita tuomitsemaan Janukovits kansanmurhasta ja Venäjä näyttää hyökkäävältä. Puhumattakaan hiljaisesta hyväksynnästä sille, kenen puoli tässä ollaan valittu ja millaisia tietoja on selkeästi ja tarkoituksenmukaisesti peitelty.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Viron ulkoministeriö vahvistaa nettisivuillaan puhelun autenttiseksi http://www.vm.ee/?q=en/node/19353

Ankka ui yhä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Yle teksti-tv: Krimin kansanäänestys 16.3! Kriisin väliajasta tulee todella lyhyt.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei ole väliaikaa tässä kriisissä ainakaan tänään. Krimin aluejohto haluaa erota välittömästi Ukrainasta ja liittyä siitä vaan heittämällä Venäjään. USA:n sotalaivat painelevat kohti Mustaa merta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan kasvoilta on nähtävissä Lännen provokaatio ja häpeällinen tappio Ukrainassa. CIA:n, USAID:n ja RFE/RF:n kautta valutetut dollarit menivät tällä kertaa täysin hukkaan.

Nuland, Puyatt. Päet ja Ashton sössivät tavalla, minkä paikkaamiseen ei riitä tuhatkaan tutkijaa ja toimittajaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Moni muu Aaltolan lisäksi pitää Venäjää taantuvana ja väistyvänä mahtina. Krimin sotaisat mafiosot eivät tuo Venäjälle kunniaa vaan päin vastoin.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Aaltolan tapaiset puolensa valinneet tutkijat on kyllä yhtä tyhjän kanssa. Lausuntoautomaatteja, joilta saa juuri sitä mitä tilaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Paras kait lähettää Haglund Moskovaan mukanaan ullakolta löytyneet todisteet Mainilan laukausten tulenjohtokomennot Klubiaskin kannessa, kumarrus Shoigulle ja nöyrä Ursäkt, anteeksi på finska. Josko leppyisi savijalkainen mammutti.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Mis on Arton Fan club? Liityn heti. Natoon natoon ennenkuin Ukraina on siellä. Hävettää nämä meikäläiset vellihousut. Meidän Venäjän kauppa on viisituhatta miljoonaa egee tappiolla. Loppuiskin.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Erinomainen kooste! Väheksymättä Kannaksen sotaharjoituksia millään tavoin, niin todettakoon, että Luoteis-Venäjän ykkösprioriteetin omaavia joukkoja eli nopean toiminnan joukkoja ja niiden harjoitusalueita sijaitsee Kamenkassa (ent. Perkjärvi), Pskovissa sekä Kaliningradissa. Näillä harjoitusalueilla on vuosittain useita sotaharjoituksia - aivan kuten esim. Pahkajärvellä Kouvolassa. Mutta ajoitus sekä Putinin läsnäolo sen sijaan viestii kyllä jostain muusta.

Oma veikkaukseni Viron suuntaa kohdistuvasta paineesta on toisenlainen. Käsitykseni on se, että jollei EU ja länsimaat Saksan, Englannin ja USA:n johdolla kykene reagoimaan millään muulla tavoin kuin debatoimalla ja pitämällä kokouksia kokousten perään taloudellisten menetysten pelossa nöyristellen kääntyy tämä kehitys Baltian maiden vahingoksi. Venäjällä vahvistuu näkemys, että länsi ei kykene toimimaan riittävän nopeasti ja ottavat Baltian haltuun nopeammin kuin lännessä ehditään edes aivastamaan.

Suomelle Venäjällä on käyttöä diplomatian astinlautana tässä edellä maalaamassani kuviossa.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Venakot ei NATO-maahan mene edes "kutsuttuna" eivätkä tule menemän. Mitä jäbä kelaa?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Tuota ei ole vielä testattu missään ja todistettu tähän mennessä. Minusta tuokin - pienten NATO-maiden koskemattomuuden rikkominen - on eräs spekulatiivinen vaihtoehto, jos Venäjällä on kerran kaikesta päätellen etsiä kauhun tasapainon rajaa lännen puuttumattomuuden avulla.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki Vastaus kommenttiin #31

Pitää muistaa että "jos hmm..venäläistä kumartaa se potkasee, jos sitä potkasee nii se kumartaa"

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

On surullista miten pinnallista ja tarkoitushaukuista voi akateemisen ihmisen teksti olla.

Blogisti voisi hakea työpaikkaa samantien ulkopoliittisesta instituutista sillä sinne ovat nämä nato hysteerikot kasaantunteet johtajattarenaan eurofiili Teija Tiilikainen.

Blogisti ei tee kunniaa työnantajalleen (Helsingin Yliopisto) yksipuolisella analysoinnillaan ja pelottelullaan. Tästä perkeleen maalamisesta seinälle puuttuu kokonaan vastavoima.

Asia ei ole yksiselitteinen eikä mustavalkoinen. Siinä on toimijoina valtio joka on joutunut suurvaltapolitiikan keskipisteeseen. Kaikilla osapuolilla (Ukraina, Venäjä, Eu ja Yhdysvallat) on omat intressinsä tässä asiassa. Silti blogisti onnistuu oikomaan kaikki mutkat ja pääty lopputulemaan missä vain yksi toimija on aiheuttanut nykyisen kriisin. Ei näin.

Loppuun linkki jossa peilataan nykykriisiä Ukrainassa historiaan ja kerrotaan miksi tähän on tultu.
Blogistille toivoisin samankaltaista älykkyyttä ja viisautta.

http://www.vapaamaailma.com/2014/03/venajan-ukrain...

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Jos ihmiskunnalla olisi peräsuoli, niin arvaa missä se sijaitsisi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kaikista seuraamistani viestimistä Yle on selvinnyt parhaiten siitä huolimatta että se on jossain määrin mennyt miellyttämään venäjävastaisia liittymällä osittain siihen länsimedian sopulilaumaan, joka tarkistamatta ja varmistamatta yhtään mitään kertoo sodan syypäistä ja sankareista ja asettuu sokeasti Ukrainan äärioikeistokeskeisen hallituksen taakse. Vain koska se on venäjänvastainen.

Kaupalliset viestimet ovat sortuneet pääsääntöisesti läntiseen propagandaan, joka toki on hienovaraisempaa kuin Venäjän brutaali propaganda, mutta paljon tehokkaampaa täällä päin maailmaa.

Torsten Brander

Ei kai kgb-everstin palkalla saada aikaan tuollaista omaisuutta eikä edes presidentin. Minkähän takia Halonen, eläkeläinen antaa jatkuvasti lausuntoja? Jos on Putiniin niin hyvät välit, niin käyttäisi niitä maamme hyväksi. Miinat takaisin ja kiireesti Natoon!

Torsten Brander

Ei kai kgb-everstin palkalla saada aikaan tuollaista omaisuutta eikä edes presidentin. Minkähän takia Halonen, eläkeläinen antaa jatkuvasti lausuntoja? Jos on Putiniin niin hyvät välit, niin käyttäisi niitä maamme hyväksi. Miinat takaisin ja kiireesti Natoon!

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Kovin tunnepitoisia kommentteja. Kylmät faktat: Putin tahtoi luoda Euraasian liiton. Onko mahdollista ilman Ukrainaa? Puollammeko Putinin pyrkimyksiä suojellaksemme Suomea?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Miksi Putin ei saisi luoda Euraasian unionia?

Ovatko Yhdysvallat ja Eu ainoat sallitut? Siksikö piti Jugoslavia tuhota? Ettei monikulttuurisuuden ideologian standardeihin sopimatonta mallia olisi?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Luukkanen kirjoittaa: "Tavallisille ihmisille kyse oli niin vaikeasta asiasta, että siihen ollaan vasta nyt heräämässä."

Mitä me tavalliset ihmiset täällä edes keskustellaan kun ei mtn tajuta, näin on sanottu. Kuunnellaanko vaan viisaampien opetusta?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niinpä, Luukkasen mielestä meidän olisi vain parasta kuunnella dosenttien viisasta puhetta, ei kuitenkaan epäsopivien kuten Bäckman. Parasta onkin siis kysyä Luukkaselta ketkä dosentit kelpaavat meitä ojentamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset