Arto Luukkanen

”Jos sota tulee huomenna?”

Kyseinen laulu ”Jos sota tulee huomenna” oli 1930-luvulla Neuvostoliitossa
suuri hitti. Siinä kerrottiin neuvostokansalaisten olevan valmiina iskemään hyökkäävää
vihollista, niin maalla, merellä kuin ilmassa.

Nyt laulut ovat miltei samanlaiset. Eläkkeellä olevan Ukrainan armeijan kenraali ja puolustusministeri Yevhen Marchuk varoitti 27 pnä maaliskuuta, että Venäjä näyttää olevan valmis ns. ”toiseen vaiheeseen” ts. iskemään muutaman päivän kuluessa Itä-Ukrainaan ja ”eliminoimaan Ukrainan kansakuntana”.  Kenraalin arvaus voi olla vääräkin ja kuten Venäjä on ilmoittanut kyseessä ovat normaalit ”kevätharjoitukset”. (kt. http://www.kyivpost.com/content/ukraine/state-of-war-341161.html).

Venäjän iskuvalmius on kuitenkin huomattu myös lännessä. Jotain on tapahduttava. Fakta on se, että rajalle mobilisoituja miehiä ei voi pitää kovin pitkään valmiudessa vaan näiden on joko siirryttävä takaisin kasarmeihinsa tai ryhdyttävä operaatioon.  Tässä parin päivän kuluttua alkavassa invaasiossa olisi kyse suorasta siirtymästä harjoituksista tositoimiin. Mahdollisesti.

Edellä mainittu ”toinen vaihe” olisi salamaoperaatio, jossa operaation alkamisen edellä Ukrainan sotilaalliset viestiyhteydet tuhottaisiin. Tätä seuraisi ilmaiskujen sarja, jonka jälkeen maahanlasku ja  erikoisjoukot ”vapauttaisivat” venäläisväestön asuttamia keskuksia. Muut joukot seuraisivat tätä invaasiota ja varmistaisivat Dneprin suunnan. Lopullisena päämääränä olisi sitten Kiova.  

Kyse on tietysti vain spekulaatiosta mutta näyttää siltä, että nyt on kovin hiljaista – kuin tyyntä myrskyn edellä.  Itse operaation sujumisesta ei voi tietenkään vielä sanoa mitään. Näyttää kuitenkin siltä, että kyseessä ei olisi Georgian sodan kaltainen sotilaallinen 4 päivän retki vaan oikea yhteenotto.

Todellisuudessa ideologinen ja moraalinen sota USA:ta ja länttä vastaan

Analysoitaessa Venäjän omaa sotapropagandaa on huomattava muutama seikka, joka näkyy monien ”ideologien” kuten Aleksandr Duginin kannanotoissa. Venäjän sota Euromaidania vastaan on samaan aikaan tietysti sisäpoliittinen siirto ja sen motivaatioissa on paljon pelkoa siitä miten Ukrainan oma valinta voisi inspiroida venäläisiä itseään.

Tärkeintä lienee kuitenkin se, että näiden ideologien mukaan kyse on kahden maailmanvallan taistelusta, jossa todellinen ja aito vihollinen on USA ja länsi yleisesti. Nyt Venäjällä etsitään ja haetaan vihollista;
sisäisesti se on jokainen, joka kyseenalaistaa sotaa, Venäjän imperiumi tai ymmärtää länttä. Ulkoisesti se on loppujen lopuksi se paha Amerikka, valtio, joka pyrkii tyrkyttämän dekadensseja arvojaan Venäjälle.

Näiden geopoliitikkojen puheissa on jotain apokalyptistä ja lopun ajan retoriikkaa. Heidän Ilmestyskirjasta tuttu antikristuksensa on USA ja sen ”Goog ja Maagoog”.  Vastustajien riveissä on homoja, lesboja,
liberaaleja, pettureita, perverssejä, luonnonvastaisia ja perkeleen palvojia.  EU on taas heikko ja ansaitsee vain sääliä ja halveksuntaa. Nato on paha mutta impotentti ja Syyriassa Obama osoitti olevansa
heikko kun ei tehnyt kuten lupasi.  Tämä avasi sitten mahdollisuuden ”Venäjän keväälle”.

Venäjän kevään preludi soitettiin Krimillä ja se näyttää täydentyvän myöhemmin Ukrainassa. Myös muita naapureita pelotellaan ja katsotaan miten nämä reagoivat voimannäyttöön. Heikkouden merkit pannaan
merkille ja tulevissa operaatioissa on mahdollisuus korostaa Venäjän voimaa.

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Teki varmaan hyvää vaihtaa viihteelle ja huitoa hetki persukännissä, Arto. Nyt sait taas järjen juoksemaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Antero. Haha! Hyvä heitto. Mutta mitä se persukänni on? Onko se joku mielentila? Kerro...kuuntelen.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Hyvä kysymys. Luullakseni seuraus saman eliksiirin nauttimisesta, joka muutti tohtori Jekyllin herra Hydeksi ;)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #5

Olisiko Putin nappaillut tuota eliksiiriä jo pitemmän aikaa, kun sen havaitsi jopa persutoimittaja Toivanenkin kuusi vuotta sitten. :D
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4242...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Siltä varalta että ei ole kuultu teologian kuolleen kehittyneemmän läntisen ajattelun perustana -autuaita ovat puupäät sillä he eivät huku- lainaan viisaampaa:

Mitä sitten on läntinen ajattelu? Toisen maailmansodan jälkeen kehittynyttä läntistä älymystön ajattelua sanotaan eksistentialismiksi. Sitä edustivat mm. ranskalaiset nobelkirjailijat Jean Paul Sartre ja Albert Camus. Heidän ajatteluunsa oli puolestaan syvällisesti vaikuttanut pietarilainen Fedor Dostojevski, joka kirjoitti 1800-luvun puolivälin tienoilla mm. että ”todellinen venäläisyys tarkoittaa nimenomaan sitä, että on pyrittävä ratkaisemaan lopullisesti eurooppalaiset ristiriidat, pyrittävä löytämään ratkaisu meidän sielumme kaipuuseen kohti ihmisten yleismaailmallista yhdistymistä ja sisällytettävä siihen veljellisen rakkauden nimissä kaikki meidän veljemme, ja viimein on tuotava julki lopullinen aate kaikkien kansakuntien yhteisestä harmoniasta ja lopullisesta, veljellisestä sopusoinnusta kristillisen evankeliumin lain mukaisesti" (Kirjailijan päiväkirja, s.335)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tähän pitää lisätä että pappien runsas mukanaolo maallistuneissa EU-vaaleissa on ihan meidän oma suomalainen ilmiö. Eikä se ole piankaan muuttumassa, siitä on saatu varmuutta perussuomalaisten alettua pitää Diana-puiston Jytky hengessä valtuuskuntansa kokouksia Kauniaisissa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Heikki hyvä: veljessopuunhän tässä pitäisi päästä. Ihan kaikkien.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Käytännön teologiaa: kumman absoluutin mahassa veljessopu syntyi paremmin NL:n vai Jumalan?

Ei kummankaan, vaan ihminen on kokonainen, eikä ideologioiden pelinappula, saati muovailuvahaa. Kenenkään ei pidä unohtaa syntyperäänsä, sieltä kumpuaa voima vastustaa pakko-opettajia.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Luuletko, että Venäjä on varautunut kipakkaan vastarintaan Ukrainan taholta? Jos epäilysi osoittautuvat oikeutetuiksi, Venäjä aikoo toteuttaa perinteisen invaasion. Tähän asti se on uskonut voivansa valloittaa alueita pelkästään maahan tunkeutuvan mies- ja kalustoylivoiman turvin, kuten Krimillä. Hataran tietopohjani perusteella rohkenen epäillä, että edes itäisen Ukrainan valloitus ei ole samanlainen läpihuutojuttu. Putin on siellä saanut aktivoitua pieniä venäjänkielisiä/venäläisiä ryhmiä, mutta mistään laajasta kansanliikkeestä Venäjään liittymiseksi ei minusta ole kyse. Siispä täytyy varautua erittäin katkeraan ja likaiseen hyökkäykseen, jolloin vastatoimet ovat sen mukaisia. Putin ei tietenkään piittaa ihmishengistä, mutta hänen epäonnekseen vastassa ei ole mitään alempirotuisia tai edes vääräuskoisia, kuten Hitlerillä, vaan "fasistien" valtaan jäänyttä "veljeskansaa". Se harhakuva poksahtaa hyvinkin pian saippukuplan tavoin. En ennustaisi suurta menestystä Putinin seikkailulle.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venäläiset viettävät joka vuosi 9.5. suuren isänmaallisen sodan Voiton päivää. Sen sanoma on, ketään ei jätetä, mitään ei unohdeta. Kaikki muu on turhaa spekulointia.

Venäjän alueellinen hajottaminen pysähtyi Tshetsheniaan, EU:n ja Naton itälaajentumin pysähtyy Ukrainaan. Katkeraahan se lännelle on, mutta siihen on tyytyminen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ylen mainiossa Ulkolinja-ohjelmassa Venäjän ulkopoliittisen neuvoston Sergei Karaganov todella kehui Venäjän "pysäyttäneen Naton." Ensimmäinen huolenaihe näyttää nyt olevan Baltian puolustaminen.

Amerikkalaisia joukkoja ollaan sijoittamassa Baltiaan. Latvialainen media on puhunut Stryker-prikaatista.

http://www.postimees.ee/2742364/obama-nounik-kinni...

minnam ahonen

Rooma raunioina ja rappiolla mutta Bysantti still going strong...

Antti Jokinen

"Jos sota tulee huomenna"

Taitaa se sota tulla. Tässä pari linkkiä virosta.

http://www.postimees.ee/2742364/obama-nounik-kinni...

Eli amerikkalaiset sotilaat tulossa baltiaan.

http://www.postimees.ee/2741516/usa-luure-hoiatas-...

Eli Usa:n vakoilu varoitti Obamaa Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä Ukrainaan ja Baltiaan.

http://www.postimees.ee/2742798/vene-valjaanne-roo...

Eli Kremliä lähellä oleva lehti "Vzgljad" kirjoittaa, että Ruotsin ja Suomen liittyminen Natoon olisi Venäjälle punaisen viivan ylittäminen.

http://www.postimees.ee/2742422/cameron-lubas-balt...

Eli Britannian Cameron lupaa suojella Balttiaan Venäjältä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eli onko sinulla linkkiä tuohon Vzgljadin juttuun?

Antti Jokinen

Valitettavasti Postimees ei anna linkkiä. Mutta sinä kun osaat venäjää niin ehkä löydät.

http://www.vzglyad.ru/

Myös Latvia venäläisradikaalit aktivoituneet.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/kri...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #15

Ukraina, Georgia, Ruotsi ja Suomi ovat "puskurivaltioita", joita Venäjä pitää jatkuvasti silmällä - näin Vzgljadin Jevgeni Krutikov. Tuo on sen verran mielenkiintoista, että pitäisi löytää alkuperäinen jostain.

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #21

Iltasanomissa oli sama uutinen. Mutta sielläkään ei linkkiä.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128867068653...

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Arto Luukkanen:

"...´toinen vaihe` olisi salamaoperaatio, jossa operaation alkamisen edellä Ukrainan sotilaalliset viestiyhteydet tuhottaisiin. Tätä seuraisi ilmaiskujen sarja..."

Eihän tuo olisi mitään uutta nykypäivän Euroopassa; täsmälleen noinhan NATO toimi USA:n johdolla vuonna 1999 Serbiassa, kun Kosovon maakunta riistettiin Serbialta sotilaallisin voimatoimin.
Mielenkiintoista on, että Suomen silloinen, virassaoleva tasavallan presidentti toimi aktiivisesti operaation toteuttamisen puolesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyseessä oli kansanmurhaan rinnastettavan toiminnan kohteeksi joutuneen pienen ja puolustuskyvyttömän kansanosan suojeleminen. Milosevič on vankilassa ja Kosovossa on YK:n rauhanturvajoukot.

En näe yhtäläisyyksiä asioilla.

Reijo Tossavainen

Historiaa ei kannata unohtaa. Siitä pitää ottaa opiksi ja muistaa, että maanpuolustus on sananmukaisesti henkivakuutus.

Olemme seuranneet Venäjän toimia Ukrainan Krimillä. Hätkähdyttävän samankaltaisen kaavan mukaisesti Venäjä toimi Suomessa vuonna 1939 ja sen jälkeen Prahassa, Budapestissä ja Georgiassa.

Krimin tapahtumienkin aikana olemme törmänneet räikeään propagandaan. Tässä samanlainen Suomeen ja suomalaisiin kohdistuva vuodelta 1940: http://youtu.be/NRZrH6gdpyQ

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tuollaisia videoita siellä Diana-puiston toimistolla pyöritettäessä varmaan tuntee saaneensa omansa takaisin? Ettei teitä taas viedä narun päässä?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tässä on nyt melkoinen kolmiodraama näytelmäksi.

Kollektiivisella väkivallalla uhkaileva osapuoli on hädin tuskin selvinnyt tolpilleen täydellisestä yhteiskunnallisesta romahduksesta ja Ukrainan tapaus osoittaa, miten suuri riski sillä on hajota hallitsemattomiin purkauksiin toistamiseen. Sellaista ei oikein mikään valtiojohto voi lähtökohtaisesti hyväksyä, jos katsovat puolustamiselle olevan jotain arvoa. En ole mikään Venäjä-fani, mutta omista lähtökohdista ymmärrän tarpeen suojella isänmaata valloittajilta.

Merentakainen osapuoli on numeroiden valossa ja yhteiskunnallisen liikehdintänsä perusteella myöskin romahduksen partaalla. Lisäksi se on hajoittanut sotilaallisen voimansa lukemattomiin kohteisiin ja rapauttanut toimiensa legitimaation erityisesti ulkoisin silmin tarkasteltuna. Sisäinen kriittisyys kasvaa eettisesti ja moraalisesti arveluttavien paljastusten siivittämänä.

Sitten meillä on tämä jatkuvaa kemiallista valkopesua kaipaava tilkkutäkki, joka ampuu Saksan vaatimuksesta itseään jalkaan lähes päivittäin. EU on henkisesti juuri niin heikko, mitä Venäjä on antanut ymmärtää. Sotilaallisella kyvyllä ei ole mitään merkitystä, ellei sen käyttöön löydy haluja, eikä niitä löydy kuin äärettömän pieneltä vähemmistöltä.

Meillä on tässä vähän tuulinen ja tuiskuinen paikka ja sen verran viheliäinen asuttavaksi, ettei tänne muita ole tulossa kuin hetkellisessä mielenhäiriössä tai poistamaan turvallisuusuhkia.

Käpykaartilaisia varten tällainen maailmankolkka ei sovi, joten pidän erikoisena niiden hinkua hankkiutua mukaan politiikkaan, josta eivät itsekään usko selviytyvänsä. Suomi on erinomainen, joskin pieni esimerkki siitä, millaiseen jamaan maa voi ajautua lyhyessäkin ajassa, ellei kukaan seiso puolustamassa sen etuja. On aivan turha kuvitella, että tällaista raiskiota viitsisi enää kovin moni nousta puolustamaan tosipaikan tullen. Varsinkaan suomalaisten lisäksi sitä ei tule kukaan muu tekemään.

Sitten meillä on vielä kansa, joka luottaa johtamisensa kokonaan itseluottamuksensa kadottaneelle porukalle. Sokea on luotto siihen, että joku muu hoitaa. Hoitaa nyt toki, mutta ei lainkaan meidän oman etumme mukaisella tavalla.

Itsenäisyys olisi arvokas asia vaalittavaksi, mutta ei riittänyt kyky eikä ymmärrys tällä kierroksella. Nyt olisi paikka pedattuna omille jaloille nousemiseen, mutta riittääkö rohkeus?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Putin aloitti vanhan Stalinin kehittämän kansan terveyden parantamisohjelman "Valmis töihin ja puolustukseen"

Ajatus on sama kuin oli myös Hitlerilla samaan aikaan, eli kansa valmistellaan sotaan.

http://e24.postimees.ee/2738894/putin-taaskaivitas...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset