Arto Luukkanen

Kun Nusut kuoli, ”lipikset” hävisi ja SDP näivettyi?

Kirjailija Väinö Linna totesi kerran historiallisesta muutoksesta ja sen seuraamisen vaikeudesta jotenkin seuraavaa: ensin se tulee kuin vieno tuuli mutta vähitellen muutoksen merkit yltyvät oksistossa riehuvaksi myrskyksi.

Tämä on sattuvasti sanottu, vaikka Linna ei ollutkaan mikään historioitsija.

Kyseistä kielikuvaa käytetään myös historiallisten muutosten tutkimuksessa (future studies)  kun yritetään tunnistaa ns. heikkoja signaaleja (weak signals). Nämä ovat niitä muutosten esi-airueita, jotka sitten esiintyvät juuri ennen suurta muutosta.

Voiko juuri pidetyistä eurovaaleista nähdä jotain näitä heikkoja signaaleja? Ilmeisesti voi.

Eräiden puolueiden kuolema?

Poliittisten tutkijoiden mielenkiinnon kohteena on aina ja ikuisesti ollut se miten keskiluokka ja työväenluokka äänestää. Mitä muutoksia tapahtui viime vaaleihin verrattuna? Näkyykö tuloksissa suuria liukumia tai puolueiden järjestyksen muutoksia?

Kun tutkitaan esimerkiksi Järvenpäässä annettuja ääniä, niin muutos näkyi selvästi. Puolueiden suuret voimasuhteet ovat muuttumassa: niiden järjestys on nyt: Kokoomus, Perussuomalaiset, SDP.

Perussuomalaisten kannatus nousi 4,4% ja SDP:n kannatus vähentynyt 7,9%. Miten tämä on mahdollista? Miten tämä ennen niin SDP:n ja Kokoomuksen hallitsema paikkakunta on muuttanut väriään näin paljon?

Onko tämä heikko signaali, joka kertoo mihin suuntaan poliittisten ryhmien kannatus on kulkemassa. Ainakin se kertoo Järvenpään PS:n voimasta mutta entä muusta?

"Lipilaarien" tuho

Jos verrataan tätä muutosta esimerkiksi liberaalisen kansanpuolueen häviöön, niin merkit ovat samantyyppiset ja yhtä dramaattiset.  Vuonna 1966 ”lipilaarit” saivat vielä 9 kansanedustajaa ja 6,47% äänistä mutta jo vuonna 1987 se sai enää 0,97% äänistä.

Muutos oli 20 vuoden aikana huima ja äkillinen. Liberaalit menettivät äänestäjänsä keskustalle, hiukkasen liberaalimmaksi muuttuneelle kokoomukselle ja myös vihreille.  Aate vietiin ja äänestäjät päättivät että ”lib-puoluetta” ei enää tarvita. Me suomalaiset olemme niin käytännönläheisiä – mitä ei tarvita - se heitetään pois. Ei edes kierrätetä!

NUSUjen nopea kuolema

Toinen mielenkiintoinen puolueen kuolema koettiin vuosina 1994-1999, kun maamme poliittisella taivaalla loisteli tähdenlentona Nuorsuomalaisten puolue. Se oli aikoinaan trendikkäiden kaupunkilaisten oma puolue, joka sai kannatusta erityisesti Uudellamaalla (5,2%, 1995 eduskuntavaaleissa).

Vuoden 1999 vaaleissa se hävisi. Syitä tälle puolueen kuolemalle etsittiin kissojen ja koirien kanssa mutta ehkä suurin syy oli se, että käytännölliset suomalaiset hylkäsivät puolueen, jolla ei ollut mitään merkitystä ja jossa oli liikaa ”päälliköitä ja liian vähän intiaaneja”.

Tarvitaanko kuolevaa puoluetta?

Kysymys kuuluukin: jos SDP:n kannatus hupenee näin keskiluokkaisissa ja työvaltaisissa kunnissa tätä vauhtia niin merkitseekö se tulevaisuudessa tämän vanhan ja traditionaalisen puolueen kuolemaa?

Tarvitaanko tätä kuolevaan puoluetta, jos Arhis osaa singuttaa katkeruuden ja luokkataistelun vanhaa gramofonia paremmin? Tarvitaanko tätä ideologista konkurssipesää, jos PS puolustaa duunarien asiaa paremmin?

Kuten maaseudulla nähdään - vanhat äkeet jätetään tontin reunalle sovinnolla.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Eilen juteltiin näistä asioista kuomien kanssa. Tosiasiassa: "

"SDP:n kannatus Järvenpäässä ei suinkaan vähentynyt "vain" 7,9 % vaan noin 35 %. Vastaavasti PS:n kannatus nousi noin 41 % eikä "vain" 4,4 %....PS:n ja SDP:n kannatuksen muutosluvut eivät olleet suhteellisia yksikköjä eli prosentteja vaan absoluuttisia yksikköjä eli prosenttiyksikköjä, joita käytetään, kun verrataan prosenttilukuja toisiinsa...."

Eli suuria muutoksia tulossa! Siirros on tapahtunut. Vapiskaa muut puolueet!!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Kysymys kuuluukin: jos"

Tai jos ei käykään kuten tässä ennustuksessa:

Keskusta romahtaa ensi vaaleissa pysyvästi keskisuureksi puolueeksi

http://www.reijotossavainen.net/blogi/2010/12/14/111

- Minkähän puolueen persut ovat seuraavaksi kuoppaamassa;)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Seija. Silloin Kepu oli köysissä mutta sehän ei ole normaali puolue...)))

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuosta päätellen SDP sen sijaan on :) Ja tuota noin, onko päässyt unohtumaan että tässä pari päivää sitten SDP:n ja PS:n vaalituloksissa oli 0,4 %-yksikköä eroa.

Pekka Iiskonmaki

#1
Pelkästään Susanna Huovisen tulo ministeriksi ja ulostulo lopetti monelta tuttavaltani mielenkiinnon demareihin.

Persuille meni nekin äänet.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Seija. Tässä vain aprikoidaan ja mietiskellään...kysellään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Yrjönkatu vastaa:)

• Meiltä kysytään:
Voiko Puolue koskaan erehtyä?
• Me vastaamme:
Periaatteessa kyllä. Mutta käytännössä Puolue ei erehdy.
• Lisäkysymys:
Kuinka voitte tietää sen niin varmasti?
• Me vastaamme:
Kysyimme Puolueelta

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Oletko itse kysellyt Georginkadulta näin asioita?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Miksi olisin, ilmoittivat lehdessään lähtevänsä vaaleihinkin sammutetuin lyhdyin - puolueenne jäsen näet jokunen päivä sitten valisti että PS on vain nimen muutos 50-luvulla perustetulle SMP:lle.

Siellä se on vieläkin etusivulla:

PS: Vanhat puolueet lähtevät vaaleihin sammutetuin lyhdyin

Käyttäjän JaakkoSalomaa kuva
Jaakko Salomaa Vastaus kommenttiin #10

Miten sinä voit nähdä tämän ylipäätään persuihin liittyvänä asiana? Kaikki ihmiset eivät jaa sinun persuantipatiaasi eivätkä ole välttämättä kiinnostuneita jostain epäoleellisista persuihin liittyvistä yksityiskohdista.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #6

Rkp-läiset älyävät rahan päälle joten säästivät kirjemaksuissa koska pystyivät käyttämään samoja esipainettuja osoitekuoria joita Nils Torvalds oli hankkinut taistolaisaikoinaan; rkp:n toimisto sijaitsee näet samassa Koiton talossa Simon-ja Georginkadun kulmassa kuin missä taistolaiset pitivät majaansa. Kaikki vaan eivät ymmärrä aatteiden elitististä yhteyttä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Samoilla linjoilla.
Tänään kirjoitin tuosta "tuulien vienosta huminasta" mm:
Euroopasta sen paremmin kuin Suomestakaan Jytky ei ole siis kadonnut ja EU-elitistien laskema sumuverho ei tule pitämään.
Niin kutsutun poliittisen eliitin on nyt syytä aloittaa itsetutkiskelu.
Jos oikeisto ei ota nyt lusikkaa kauniiseen käteen, on sillä mahdollisesti edessä demarien kohtalo.
http://reijopaunonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1690...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Aivan. Sitä ei vain nyt tule. Näytti siltä, että se "voitonhuuma" piti vain saada ulospäin. Kokoomus luulee, että onni on neliskulmainen.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

...neliskulmainen....:=)
tarkotat kai kun Katainen sanoi että talouskasvu on ihan kulman takana.
Taitaa olla kyseessä rubikin kuutio jossa kulmia riittää pyörittämällä ikuisesti.
Eikä tehtävä ratkea koskaan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kun liberaalien tai sosiaalidemokraattien kaltaisista ylikansallisista eurooppalaisia liikkeitä tarkastellaan, olisi vertailtava myös sitä, mitä tapahtuu maissa, joissa on samankaltainen puoluejärjestelmä kuin Suomessa (esim. Ruotsi & Saksa). Näissä maissa SDP porskuttaa ihan mukavasti. Siksi en usko, että Suomen SDP:n notkahdus jää pysyväksi ilmiöksi.

Viime edusuntavaalien jälkeen niin ikään keskustasta ajateltiin tulleen pysyvästi keskisuuri tai pienisuuri puolue. Mutta niin vain kävi, että sen kannatus palautui ennalleen. Keskustan pysyvälle surkastumisen povaamiselle olisi vieläpä perusteita kun tarkastelemme vaikkapa Ruotsin esimerkkiä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jiri. Kannatuksen vähäisyys johtuu ehkä siitä, että 10 vuodessa on hävinnyt tuhansia teollisia työpaikkoja. SDP ei kyennyt puolustamaan niitä...valitettavasti...aika vie nyt ohitse...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luukkanen kirjoitti, että Demulit eivät ole kyenneet puolustamaan. Minä epäilen halun puutetta, ihan samaa kuin PerSuleillakin joka oikeasti on Kokkuleiden valitusosasto.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Rakennemuutos on koetellut samalla tavoin myös Saksaa ja Ruotsia, mutta miksi siellä sosiaalidemokraateillä menee ihan hyvin? Tai siis, jos siellä sosiaalidemokraatit ovat pystyneet uudistumaan, niin miksi eivät täällä?

Joo, siirtymä teollisesta tuotannon jälkiteolliseen tuotantoon, selittää osan puoluekannatuksesta, mutta niin tekee myös sukupolvikokemus.

Vasemmiston kannatus oli suurinta sodankäyneiden ja jälleenrakennuksen sukupolvella. Oikeastaan viimeinen suuri demarisukupolvi olivat ne, jotka pääsivät ensimmäistä kertaa äänestämään vuonna 1966. Tätä viimeistä sukupolvea alkaa vaivaamaan jo luonnollinen poistuma, sotaveteraanien sukupolvi on jo käytännössä kokonaan haudassa. Tämä oli yksi tärkeä tekijä sille, miksi Niinistö meinasi yllättää Halosen jo vuoden 2006 presidentinvaaleissa: perusdemareita oli kuollut kymmeniä tuhansia siinä välissä.

Demareiden olisi kasvatettava kokonaisia sukupolvia kääntääkseen kannatuksensa nousuun. Mahdoton tehtävä se ei ole. Vasemmistoliitolla oli samanlainen tilanne vajaa kymmenen vuotta sitten, mutta sukupolvenvaihdos meni yllättävänkin kivuttomasti.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen Vastaus kommenttiin #17

Rakennmuutoksen toteutumattomuudesta ja verotuksen kiristämisestä kertoo tänään Front Capitalin päästrategi Ari Aaltonen.

Aaltonen arvostelee kovin sanoin suomalaisia poliitikkoja, joiden päätöksentekokyvyn hän sanoo romahtaneen.

-Suomi on tällä hetkellä menossa kovaa vauhtia samaa tietä Kreikan kanssa. Näin kirjoittaa katsauksessaan Front Capitalin päästrategi Ari Aaltonen.
-Ainoana erona on vain se, että Suomessa verotusta ollaan valmiita kiristämään tappavalle tasolle, ennen kuin hyväksytään rakennemuutosten vaatimus

http://www.uusisuomi.fi/raha/69440-eturivin-poliit...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #18

Sitä saa mitä tilaa: kokoomus on ollut hallituksessa yhtäjaksoisesti jo seitsemän vuotta ja sinä aikana ei talous Suomessa ole kasvanut.

Toisaalta kuinka on mahdollista, että esimerkiksi Ruotsissa on Suomea korkeampi verotus ja siellä talous kasvaa?

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki Vastaus kommenttiin #22

Merkittävin ero Suomen ja Ruotsin talouspolitiikan välillä on se että Ruotsilla on oma valuutta ja keskuspankki, eli Ruotsi pystyy tarvittaessa ohjaamaan taloutta rahapolitiikalla. Suomella ei ole omaa valuutta eikä rahapolitiikkaa.

Tietty Ruotsilla on myös vahvempi teollisuus ja tunnetumpia brändejä kuin Suomella ja lisäksi ovat kovempia myyntimiehiä. Mutta juurikin nämä syyt alleviivaavat sitä että myös Suomella pitäisi olla oma valuutta ja rajapolitiikka oman keskuspankin käsissä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #17

"Rakennemuutos on koetellut samalla tavoin myös Saksaa ja Ruotsia, mutta miksi siellä sosiaalidemokraateillä menee ihan hyvin?"

Nähtävästi näisssä maissa SDP on puolustanut kotimaista työtä ja työntekijöitä koska kannatusta ja talouskasvua heiltä löytyy, Suomessa SDP:stä ei voi sanoa samaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #17

Nieminen kirjoitti: " Tai siis, jos siellä sosiaalidemokraatit ovat pystyneet uudistumaan, niin miksi eivät täällä?"

Itse asiassa Suomen sosia(a)lidemokraateilla on rasitteenaan melkoinen "oikeistopoikkeama". Se alkoi Tannerista ja on jatkunut Lipposeen ja Urpilaiseen. Se on aiheuttanut suunnattoman kuilun tekojen ja sanojen välille.

Veljespuolueet toisaalla ovat ja ovat olleet tiukemmin vasemmalla ja siten tiukemmin tukemassa työväkeä ja vähempiosaisia. Siitä niiden parempi uskottavuus ja menestys.

Vassuleilla on sama ongelma. Uskottavuus on mennyt kun on yritetty mennä porvareista oikealta ohi. Yksien vaalien melkein 10 % tulos ei vielä kesää tee kun aiemmin edeltäjän aikaan huideltiin parhaimmillaan yli 20 %:n lukemissa. Näyttäisi siis Niemisen sukupolvenvaihdospuheista huolimatta kannatus jämähtäneen hyvin alhaiselle pikkupuoluetasolle, samalle tasolle jolla oltiin tuo mainittu kymmenen vuotta sitten Suvi-Anne Siimeksen johdolla.

Molempien puolueiden ainoa keino yrittää tavoittaa parempaa uskottavuutta ja sitä kautta kannatusta olisi alkaa noudattaa omia puolueohjelmia ja niiden pohjalta annettuja vaalijulistuksia myös niiden välillä. Hienot aatteet ja tavoitteet pitäisi näkyä myös käytännön politiikassa.

Ville Nieminen

Kyse onkin siitä, mitkä puolueet hoitavat parhaiten eri kansanryhmien asioita.

Vasemmistoliitto tyydyttää radikaalin vasemmiston, kommunistien ja anarkistivihreiden tarpeet. Siksi demareiden ja vihreiden kannatus on laskussa.

Perussuomalaiset taas vetoaa duunareihin ja tavalliseen työtätekevään keskiluokkaan demareita paremmin. Perussuomalaiset on työväenpuolue ilman sosialismia.

Kokoomus vetoaa suureen virkamiesrälssiin ja akateemiseen eliittiin demareita paremmin.

Keskusta haalii maalaiskuntien pikkuvirkamiehet riveihinsä. Sielläkään demareilla ei ole jakoa.

Suomen puolekartalla demareille jää aika pieni sauma. Lähinnä AY-liike ja eläkeläiset, jotka äänestävät demareita vanhasta muistista. Kannattajakunta kuitenkin hupenee luonnollisen poistuman kautta kovaa vauhtia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Demuleiden kuolemaa on ennustettu niin kauan kuin minä yhteiskunnallisia asioita olen seuraillut. Ensimmäiset muistikuvat on 1960-luvun lopulta. Silloin jo ennustettiin puolueen kokevan luonnollisen kuoleman muutaman vuoden sisällä kun ne ovat niin penteleen vanhoja eikä kukaan nuorempi ilkeä sellaiseksi ryhtyä. Heidän nykyinen puhiksensa olis silloin alle viisi vuotias taapero.

Ennen Demuleiden kuolemaa on kuollut myös yksi PerSuleiden edeltäjä. Samanlainen yhden miehen yritys nimeltä Suomen maaseudun puolue (oik. Sirkka, minä ja Pekka, aik. Suomen pientalonpoikien puolue.

Luukkanen kyselee Demuleiden tarpeellista "PS puolustaa duunarien asiaa paremmin?" En ole huomannut tuollaista puolustamista. Sen sijaan puheet ja teot ovat olleet pikemminkin päinvastaisia. Jos siis Demulit ryhtyisivät puolustamaan tavallisia suomalaisia työttömiä niin heille olisi todellakin sosiaalinen tilaus.

Anna-Leena Nieminen

Ei "Demulit" voi puolustaa työttömiä, koska ay-liikkeen laillinen erityisasema ja koska insider-outsider-teoria

"Demulit" korkeintaan kyykyttävät työttömiä kuten A.Remes kommentissaan mainitsi eli huuhaa-kurssittavat, "valmentavat" työelämään tai palkkatukityöllistävät. Viimeksimainitusta hyötyvät erityisesti lukuisat verovaroilla jo alunperin toimivat ja korkeapalkkaisten johtajien johtamat järjestöt ja yhdistykset, jotka pääsevät valitsemaan suuresta ja koulutetusta työttömien joukosta parhaimmat tarjoamatta koskaan pysyvää työpaikkaa.

"Demulit" kuvittelevat harhaisesti, että valtio voisi luoda työpaikkoja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Nieminen kirjoitti: ""Demulit" kuvittelevat harhaisesti, että valtio voisi luoda työpaikkoja."

Itse asiassa valtio on perustanut suuren osan suomalaisten työpaikoista. Juurikin niitä Rautaruukkeja joita nykyinen porvarihallitus (ml. Demulit) on myymässä pois.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jorma keksii omia uusia sanojaan kuin savolainen)))

Ville Nieminen

Minulle putinistit ovat suuri arvoitus. He arvostelevat kaikkia puolueita, mutta annas olla jos joku uskaltaa arvostella Putinia....

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minä OLEN savolainen, tosin sudeettisellainen mutta kuitenkin Suur-Savosta (ei kuitenkaan ossuuskaupasta).

Käyttäjän AnttiKorhonen1 kuva
Antti Korhonen

Hyvä Arto! Taas ihan nappiin. Hyvää ja hauskaa tekstiä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Virasta päästyään Tarja Halonen liittyi Kallion seurakunnan jäseneksi, koska "jokin suurempi on uraani suunnitellut". Vastaavasti Urpilainen huokailee, että "niin käy kuin käy".

Keskustassa aletaan jännittää pysyykö kannettu vesi kaivossa, eli satoiko Nokian huumassa puolueen päälle mannaa taivaasta? Häkäpönttöautoilija on varmuuden vuoksi vaihtanut sähköautoon kuultuaan epäilyksen että Suuri Soittaja oli hänet keksinyt osoittaakseen että uskonto ei ole tässä maassa oopiumia.

Kv-järjestöissä on ammattikunta joka hengittää kansainvälisyyttä, nimittäin simultaanitulkit, Stubb on yksi heistä. Eri asia on ymmärtää kansan paikallista luonnetta, eikä sitä voi vaihtaa.

Italiassa sd-henkinen Demokraattinen puolue sai äänistä 40%. Siellä sanotaan hallitukseen pyrkijöistä ensiksi torpattavan ne, jotka väittävät pilven reunalla istuvan jonkun tyypin, jolla on ihmisjärkeä parempaa tietoa elävien ihmisten olosuhteiden järjestämisestä.

Seppo Hildén

"Tarvitaanko tätä kuolevaan puoluetta, jos Arhis osaa singuttaa katkeruuden ja luokkataistelun vanhaa gramofonia paremmin? Tarvitaanko tätä ideologista konkurssipesää, jos PS puolustaa duunarien asiaa paremmin?"

Ehdottomasti SDP:tä tarvitaan ja selitän miksi.

Minulle kuten varmaan monelle muullekin SDP tuo huvia politiikan seuraamiseen.

SDP kannattaa säilyttää ihan pelkästään sen takia, että saa katsella TV-uutisista joka toinen vuosi SDP:n puoluekokouksesta avauspuheenvuorokatsausta, jossa sen hetkinen SDP:n puheenjohtaja aina vaivautuneena toteaa alussa, että hyvät toverit ja heti perään näytetään klippi, jossa kokousyleisö laulaa vaivautuneena "Tää on viimeinen taisto"-kipaleen. Vaikka osa katsojista tuntee TV:tä katsoessaan myötähäpeää niin kyllä moni minun tapaani tuntee myös nauruhermojen kutitusta.

Ja eikä tässä vielä kaikki, SDP on antanut bonuksensa lisähupia kun Jungner otettiin puolueeseen. Jungneri keksi rakkauden, ajoi Paavo Lipposta presidentiksi ja Jutta Urpilaista pitämään puheenjohtajapallistaan kiinni.

No kaikkihan me näimme miten niissä kävi. Eli hupia on ollut.

Kiitos siitä SDP.

Käyttäjän HannuMyllynen kuva
Hannu Myllynen

Ei työpaikkoja puolusteta eikä ainakaan nostamalla kustannuksia, lakkoilemalla , spontaaneilla ulosmarsseilla, vähentämällä työnmäärää ja laatua.

Työsuorituksia myydään avoimille markkinoille ja niitä ostetaan avoimilta markkinoilta. Kenenkään ei ole pakko myydä eikä ostaa työtä eikä millä ehdoilla tahansa.

Nk etujärjestöjen tulisi toimia niin, että työnkysyntä kasvaisi eli investoinnit lisääntyisivät, työntarjonta vastaisi laadullisesti kysyntää ja muutenkin tekemällä yhteistyötä muitten sidosryhmien kanssa kilpailukyvyn kehittämiseksi. Johdon ja koko organisaation turhaa kuormittamista tulisi varoa. Päinvastoin.

Vain taloudellinen aktiivisuus, innokas ja innostava työnteko ja yrittäminen turvaavat "työpaikat" eli työsuoritusten kysynnän.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

"Onko tämä heikko signaali, joka kertoo mihin suuntaan poliittisten ryhmien kannatus on kulkemassa."

Perussuomalaisten nousun osalta ensimmäiset heikot signaalit ovat kymmenen vuotta vanhat. Vahvat signaalit ovat viitisen vuotta vanhoja. Nyt on menossa jo Päätalon myrsky-vaihe. Vastaavasti demarien laskun osalta heikot signaalit ovat jo 15 vuotta vanhoja. Demarit ovat olleet hämmästyttävän uudistumiskyvyttömiä, kun ongelmatkin ovat olleet näkyviä yli 10 vuotta. Perussuomalaisten osalta poliittisen metamorfoosin (hallituspuolueeksi) pitäisi alkaa nyt. Vanhat eväät on syöty. Ainakin Saarakkala näyttäisi olevan kartalla tämän suhteen.

Onnistunein viime vuosien poliittisen puolueen muutos on Kokoomuksen Kataisen aika ja näyttää siltä, että uusi muutos on taas tulossa. Kataisen eväslaukku on havaittu tyhjäksi. Keskusta uusiutui Sipilän avulla, mutta nähtäväksi jää, onko se lopulta onnistunut.

Vasemmistoliiton uusiutuminen Siimeksen kaudella oli erittäin onnistunut myös, mutta nyt heillä on etsikkoaika. Heikot signaalit Vasemmistoliiton uudesta noususta ovat n. viisi vuotta vanhat, mutta Arhinmäen aikana Vasemmistoliitto on mennyt lähinnä takapakkia, nousupotentiaali on lähes kokonaan hukattu. EU-vaalien protestiäänistä (demareita vastaan) ei voida sanoa vielä mitään. Jos EK-vaalit menevät samoin, silloin Vasemmistoliiton oppositio-valinta voidaan katsoa taktisesti oikein ajoitetuksi ja puolueloikka näiden äänestäjien osalta on pysyvä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Sain tällaisen hyvin huomautuksen:
Hei,

SDP:n kannatus Järvenpäässä ei suinkaan vähentynyt "vain" 7,9 % vaan noin 35 %. Vastaavasti PS:n kannatus nousi noin 41 % eikä "vain" 4,4 %. Muutokset siis olivat oikeasti paljon isompia kuin väitit.

Esittämäsi PS:n ja SDP:n kannatuksen muutosluvut eivät olleet suhteellisia yksikköjä eli prosentteja vaan absoluuttisia yksikköjä eli prosenttiyksikköjä, joita käytetään, kun verrataan prosenttilukuja toisiinsa.

Läheskään kaikki lukijat eivät taatusti kyenneet saamaan oikeaa kuvaa kannatuksen muutosten mitoista, koska käytit kirjoituksessasi prosenttimerkkiä sekä prosentin että prosenttiyksikön merkityksessä.

Tervehdyksin

Markku Lehtola
toimittaja

Käyttäjän htoimela kuva
Heikki Toimela

"Kuten maaseudulla nähdään - vanhat äkeet jätetään tontin reunalle sovinnolla."
Näin on, varsinkin Itä-Suomessa ja ilmeisesti Järvenpäässä. Muualla tavarat pidetään muualla kuin tontin reunalla.

Muutama kommentti tarpeettomista puolueista. Nuorsuomalaiset ja vanhasuomalaiset ovat nykyinen Kokoomus.
Tarkan Nusu oli tähdenlento kuten konkurssin tehneen SMP:n seuraaja Persukin. Nusulla oli liikaa johtajia ja Persulla vain yksi- "peruspomo", joka luonnehti kirjassaan puolueensa johtamista "paskan lapioimiseksi"..

"Lipilaarit" taas olivat Edistyspuolueen (presidenttipuolue muuten), Suomen kansanpuolueen viimeinen ponnistus.

Muutoksen tuuli näkyy siinä että jos eduskuntavaaleissa puolue saa 19% ja seuraavassa vaalissa 12% niin edessä on lopun ajan enteet.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Sdp:n uskomattoman alhaisen kannatuksen perussyy on täysin virheellinen hallituspolitiikka. Sosialidemokraattisen Labour-puolueen olisi pääsääntöisesti pyrittävä istumaan hallituksessa pääministeripuolueena. Niin on käytäntö oikeissa parlamentaarisissa demokratioissa Britanniassa, Australiassa, pohjoismaissa.
Konservatiivipuolue Kokoomus on demareille mahdollisimman huono hallituskumppani. Kaikkein onnettominta on istua Kokoomus-vetoisen hallituksen valtiovarainministerinä sellaisina taantumavuosina kuin 2011-2014. Ei ihme, että vaaleissa tulee turpiin.
Vuoden 2011 vaalien alla olisi pitänyt pyrkiä Sdp-vetoiseen hallituskoalitioon, joka olisi saanut pääministerin paikan. Sellaista ehdotin jo ennen 2011 vaaleja. Jos niin olisi tehty, pääministerin nimi olisi Jutta Urpilainen. Nyt tyydyttiin puolueiden keskeiseen "pääministerivaaliin". Kokoomus sai hieman yli 20 prosenttia äänistä. Pääministerin paikka ei ole itsestäänselvyys sellaisella kannatuksella.
Jos tuleva pääministeri Alexander Stubb lupaa "enemmän kokoomuslaista politiikkaa", demarien on pikimmiten tehtävä "arhinmäet" ja lähdettävä hallituksesta. Se lupaisi jonkinlaista kannatuksen nousua ennen ensi vuoden vaaleja.
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/169261-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset