Arto Luukkanen

Kärsivä Frodo ja ”orgastinen veuhtaaja”

Ensinnäkin, kiitos YLE:lle, joka on televisioinut Kokoomuksen puoluekokousta niin kiitettävästi.

On ollut ällistyttävää ja mielenkiintoista havainnoida maamme hallitsevan puolueen päätöksenteko-showta.  

Sen meno muistutti joskus rock-konserttia, toisinaan yli-vainiolaista parannusjuhlaa ja koko ajan sirkus Finlandiaa. Muilla puolueilla on paljon oppimista, jos he haluavat päästä samanlaiseen riekkujaistunnelmaan. Ilmapiiri Lahdessa oli ilmeisen juovuttavaa - parempi väki näytti ”epäsuomalaisen paljon” tunteitaan ja meno oli villiä kuin Lapissa rykimäaikana.

**

Oli myös koskettavia hetkiä. Erityisesti Jyrki Kataisen jäähyväispuhe järkytti.  

Sitä oli ilmeisesti valmisteltu tulevaisuuden historioitsijoita varten. Puhe välitti inhimillisen viestin siitä, että tämä mies oli totisesti pelastanut maansa ja että se tehtiin keinoista välittämättä. Päämäärä oli tärkein. Nyt puhui Historian Hahmo ja kaikkensa antanut suomalainen valtiomies.  

Kataisen puheessa käytettiin ns. jesuiittamoraalista tuttua ajatusta siitä, että päämäärät pyhittävät keinot.  Ehkä se oli tarkoituskin, se antoi puheeseen ryytiä.

Jesuiitat tuomittiin aikoinaan 1700-ja 1800-luvulla tekopyhiksi ja vaaralliseksi veljestöksi, jonka paavi Klemens XIV hajotti. Se perustettiin uudelleen myöhemmin mutta jesuiittamoraali merkitsee nykykielessä samaa kuin moraaliton tekopyhyys. Ehkä tämä oli tarkoituskin: puhe kertoi armottomasta pääministeristä ja turhista moraalisista kielloista vähät välittävästä Kohtalon Miehestä.

Katainen - kärsivä Frodo

Valitettavasti Kataisen hallituksen toiminnassa ei ollut kuitenkaan mitään moraalittoman jesuiittamaista tai tekopyhää; se epäonnistui ihan normaalin arkisesti.  Kataisen hallitus ei kyennyt toteuttamaan sote-uudistusta tai kuntauudistusta.  Sen ainoa talouspoliittinen hokkuspokkus oli leikata, leikata ja leikata.  

Kataisen ainoa avu oli - anteeksi vain ilmausta - nautamainen kyky kärsiä kun hänen hallituskumppaninsa potkivat häntä nilkoille ja kun esimerkiksi SDP etsi itseään. Kataisen hallituksen toimintaan ei kuulunut mitään suurta dramaa vaan ihan normaalia hallinnollista kaaosta;   tunnuslauseena oli: ”hei me lennetään”. Kataisen hahmo oli enemmänkin kärsivä Frodo tai Pyhä Sebastianus, jonka ruumiiseen pakanat ampuvat hervottomasti nuolia.  Ehkä sekin on suuruutta?

Puheenjohtajataisto puhelimessa?

Johtajuuden tavoittelu on aina kovaa. Niin se oli myös Suomessa.  Stubb ei kuulemma häikäillyt käyttää suurinta avuaan: taivuttelukykyään puhelimessa.  Kamppailussa käytettiin ilmeisesti kulissien takana kovia temppuja ja myös itse julkisessa osuudessa puhuttiin suoraan.

Jan Vapaavuori kertoi avoimesti, että puheenjohtajan tärkeimmät avut ovat tolkku, maltti ja arkijärki. Lause oli kuin avoin syytös tulevaa voittajaa Alexander Stubbia vastaan.

Itse kansan syvien rivien keskuudessa Stubbin valinta herätti ääretöntä tyrmistystä. Lainaan tässä suoraan erästä

” …miten pääministeriksi pääsi ”tällainen ideologi”; tai sehän on sellainen ”orgastinen veuhkaaja”.  

**
Stubb on epäilemättä hyvin kyvykäs poliitikko. Olen päässyt aivan läheltä seuraamaan hänen työskentelyään ja tottahan se on. Mies on älykäs, kielitaitoinen, nopea oppimaan, järkyttävän työkykyinen ja hänessä on yhtä aikaa silmänkääntäjää ja hurmuria sekä hyvälle poliitikolle tarpeellista tunteettomuutta ja armottomuutta, joka ei siekaile henkisten asioiden edessä. Siis täydellistä valtiovarainministeriainesta.

Valinnan dramaattinen ongelma oli se, että Kokoomus hankki itselleen nyt liiankin vaativan tanssipartnerin, joka kyllä taivuttaa puolueensa sellaiseen tangoon, että sen selkäranka saattaa murtua.

Ensiksi: kokoomusnaiset vaikenivat taas. Tärkeät miehet jyräsivät. Tilanne on paradoksaalinen sillä leijonanosa puolueen äänistä tulee sari-sairaanhoitajilta ja oona-opettajilta. Milloinhan naisten ääntä kuunneltaisiin tässä tosimiesten puolueessa? Vai onko ainoa keinoa kiroilla kuin turkkilainen ja olla miesten korvaamaton pikku apulainen?

Toiseksi: Stubbin valinta käveli Kokoomuksen tärkeimpien arvojen: kodin, uskonnon ja kotimaan ylitse.  Ne vanhat arvot saavat nyt armotonta kyytiä kun kelkkaa ohjaa kansainvälinen kosmopoliitti ja uskonnollisesti vapaamielinen ihmepoika, joka halajaa Natoon ja näkee kosteita päiväunia siitä, että Euroopasta tulisi kuin USA.  

Kolmas ja suurin kysymys on: miksi ihmeessä kokoomus halusi juuri hänet tulevia vaaleja varten?  Vapaavuoren salattu arvostelu on todella perusteltua: pääministerillä pitää olla malttia ja arkijärjen tajua. Stubb on tässä mielessä liian spontaani, arvostelukyvytön ja potentiaalinen peluri, jonka ympärillä tuoksuu aina vaaran ja epävarmuuden parfyymi. On mahdollisuuksia mutta ennen kaikkea hazardia.

Lopuksi: eihän Stubb edusta meitä! Kansan enemmistö on hupsun kiinnostunut perinteistä arvoista, se on irrationaalisen uskonnollista ja on vielä järjettömän kiinnostunut omasta kotimaastaan.  Myös todellinen ja aito kokoomus on.  Tunnen heitä paljon ja kunnioitan heitä.

Kun median tyrmistys ja myötätunto häviää, joutuu Stubb vastaamaan kiperiin kysymyksiin omista ääri-oikeistolaisista arvoistaan.  Stubbin oikealla puolella ei ole enää mitään…vain pelkkä tyhjyys.

Myös kansan reaktio on helppo ennustaa: eihän tämä orgastinen veuhtaaja edusta meitä?   

Arto Luukkanen
Järvenpää 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun Sauli Niinistö oli aloittamassa työtään valtionpäämiehenä, tunnusti Ritva Santavuori väistynyttä Tarja Halosta tarkoittaen: ei hän koskaan ollut minun presidenttini.

Voin soveltaa saman ajatuksen Alexander Stubbiin: tuollainen mies ei ole minun pääministerini.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Vapaavuoren salattu arvostelu"

Miten niin salattu arvostelu? Eivätköhän persut olleet etujoukoissa arvostelemassa Vapaavuoren taustaa.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Jos Stubbissa ilmenee puutteita, on niistä hyvä tietää. Voi vaatia täydennystä sekin paketti. Eiköhän tämä ole jonkin sortin yhteispeli?

Markus Lehtipuu

Huh, olipa mahtava kokemus lukea tätä kirjallista ilotulitusta. Kiitos!

Pidän Stubbin tuomana vaarana lapsenomaista, naiivia ja yli-innostunutta suhdetta kaikkeen "kansainväliseen".

Perustelut: Suomihan ei voi fyysisesti liikahtaa mihinkään suuntaan vaan olemme täällä kuin tatti. Silloin ainoa keino "kansainvälistyä", on avata ovet auki, jolloin nyt jo ryöstelevät pakettiautoporukat ja kaivosyhtiöt saavat seuraa isommista ryöstäjistä, ja meille jäävät auki väännetyt saranat, hylätyt tehtaat ja kuonakasat.

Toinen seuraus stubbilaisesta kansainvälistymisestä on se, että meidän oma vahvuutemme eli ihmiset, houkutellaan keskuksiin vaurastuttamaan niitä ja jäljelle jäävät vaivaiset vanhukset ja syrjäytyneet nuoret. Se on AINA reunavaltion kohtalo, ja sitä vastaan toimivat vain kansallismieliset ihmiset, joita sivumennen sanoen löytyi ennenvanhaan lähinnä juuri Kokoomuksesta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Stubb vahvistaa suomenkielisen kulttuurin itsetuhoista kehitystä aatetoveri Lipposen viitoittamalla "Pelastakaa ruotsinkieli" tiellä.

Suomen Leijona ei enää pärjää; Iisalmessakin löytyy pian Tiger of Sweden ja se toinen Tiger, tanskalainen Tiimarin syöjä. Gigantti myös.

Saksalainen filosofi Hannah Arendt käytti osuvaa luonnehdintaa, kun hän selitti, että valtava pahuus ja tuhoavat joukkoliikkeet eivät tarvitse levitäkseen läpeensä pahoja ihmisiä vaan jokapäiväistä piittaamattomuutta ja kyseenalaistamatonta tottelemista. Arendtin mukaan paha kertyy ja kasvaa "pahuuden arkipäiväisyydestä".
Ilmiöstä saa viitteitä – kuten luonnehdinta antaa ymmärtääkin – jokapäiväisessä elämässä. Suomalaisille näyttää olevan vaikeaa puuttua, katkaista piittaamattomuus. On helpompaa katsoa muualle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisiko Katainen pikemminkin väsyneeksi kulunut, sormuksen, Sauronin kaksiulotteiseksi ohentama Bilbo, joka tökkää pintaliitäjä Frodolle sormuksen ja poistuu Rivendeliin?

Frodo taas ei ole vielä koskaan kohdannut omia painajaisiaan, sillä hänen tietään on aina tasoitettu. Ehkä hänen pitäisi tavata ihan tavallisia hobitteja vaikka "Missio-Kahvilassa", jotta hän ymmärtäisi oman tehtävänsä todellisen vaativuuden ja sen heijastumat myös muihin?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Epäilemättä ydinvoimakäyttöisen triathlonistin johdolla tehokkuusvaatimuksia nostetaan vielä yksi taso ylöspäin, missä pysyy mukana kenties 20 % väestöstä, mutta muilla ei ole enää jalan jakoa.

Jos kotimaan päämäärissä ei ole mitään tolkkua, niin kelataan sitten vauhtia johonkin tuntemattomaan galaksiin. Jospa sieltä löytyisi sen verran resursseja, mitä tarvitaan Kokoomuksen agendan toteuttamiseen.

Meillä persjalkaisemmilla on käytössä vain tämä maa ja sen resurssit, joiden käyttämiseen ei oikein ole mieltä sijoittaa. Ainakin, jos vertaa vaikkapa Bulgariaan, mistä saa mustan mullan alueelta omakotitalon alle 20 000 eurolla ja tonttia sen verran, että siinä kasvattaa perheelleen sapuskat.

Jos täällä haluaa kilpailla noihin kustannustasoihin, niin alle 8 metrin askelilla ei pärjää. Stubbin mielestä se on vielä aika vähän.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minulle eli kansan syville riveille Stubb oli oikea valinta. Fantastista, että persujen tie hallitukseen on taas vähän kivisempi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

(#8: Jouni Snellman) Taidanpa kutsua Mr. Stubbin tutustumaan kansan syviin riveihin "Missio-Kahvilaan". Siellä kahvi ei asiakkaille maksa mitään, jos ei ole rahaa. :D

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Tästä ei ole helppo jatkaa mutta on pakko

Käyttäjän MarkkuStenholm kuva
Markku Stenholm

Kun ei kerran jesuiitoista mitään tiedä, niin kannattaako heitä käyttää kirjallisena tehokeinona? Ei kai tämä mikään Seiska ole?

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Melkoinen kirjoitus tämä. Otetaan yksi esimerkki, joka kuvaa koko kirjoituksen sävyä ja totuudellisuutta aika hyvin:

"Ensiksi: kokoomusnaiset vaikenivat taas. Tärkeät miehet jyräsivät. Tilanne on paradoksaalinen sillä leijonanosa puolueen äänistä tulee sari-sairaanhoitajilta ja oona-opettajilta. Milloinhan naisten ääntä kuunneltaisiin tässä tosimiesten puolueessa?"

Todellisuus:

Puheenjohtaja: Alexander Stubb
Puoluesihteeri: Taru Tujunen
Puoluevaltuusotn puheenjohtaja: Mari-Leena Talvitie
Varapuheenjohtja: Janne Sankelo
Varapuheenjohtaja: Anne-Mari Virolaine
Varapuheenjohtaja: Sanni Grahn-Laasonen

Miten voit väittää, että tässä tiimissä ei naisten ääntä kuulla?

Btw. veikkaan, että kohta näemme vähintään yhden, mutta todennäköisimmin kaksi uutta naisministeriä.

Petteri Hiienkoski

"Kun median tyrmistys ja myötätunto häviää, joutuu Stubb vastaamaan kiperiin kysymyksiin omista ääri-oikeistolaisista arvoistaan. Stubbin oikealla puolella ei ole enää mitään…vain pelkkä tyhjyys."

Miten niin Stubbin arvot ovat äärioikeistolaisia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset