Arto Luukkanen

Paremman väen viskisoodailusta suven juhlaan?

Kokoomuksen viime viikonlopun puoluekokouksen villistä melskauksesta tulee julkisuuteen yhä enemmän uutta tietoa. Siellä törttöiltiin, sensuroitiin, riekuttiin ja röhellettiin. Näyttää siltä, että puolue valitsi maallemme uuden pääministerin aikamoisessa tuiskeessa.

Edustajat olivat niin henkisesti kuin myös ihan fyysisestikin vaikuttuneessa tilassa; viina virtasi ja tanssilattialla esitettiin niin kuolevaa joutsenta kuin myös kaatuvaa risikkoa. Näytti siltä, että totisesti, totisesti – Kokoomus aloitti juhannuksenvieton hieman liian aikaisin.

**

Viime viikonloppu kertoo siitä, että alkoholin käyttö ja politiikka ovat kuuluneet yhteen aina. Riippumatta siitä kuka sitä käyttää.

Raittiuden ja järjen aikakaudella viinan avointa käyttöä pyrittiin kuitenkin hillitsemään. Esimerkiksi Englannissa oli 1700-luvulla tuli tavaksi, että tuomarit eivät saaneet langettaa kuolemantuomioita lounas-ajan jälkeen; serviisi oli siihen aikaan niin kosteaa, että pelättiin tuomareiden tekevät humalaspäissään liian drastisia päätöksiä.

Meilläkin täällä Suomessa tapakulttuuri on muuttunut alkoholin käytön ja politiikan suhteen vähitellen 1980-luvulla; kosteat lounaat ovat vähentyneet. Viime aikoina siitä on kuitenkin tullut hyväksyttävämpää. Ehkä jääkiekkoilijoiden ja urheilijoiden esimerkki on ollut tässä merkittävää? Terve ruumis kipeässä sielussa? Vai miten päin se meni?

**

Ehkäpä viime viikonlopun "paremman väen" sekoilu selittää sen maailmanlopun tunnelman, jossa uusi pääministeri valittiin. Ei valittu sitä arkista, tavallista ja turvallista vaan mentiin vähän "villille puolelle". Ehkä jälkeenpäin monet edustajat ovat epäilemättä miettineet uudelleen sitä mitä he oikein tekivätkään.

Nyt se on kuitenkin mahdotonta; maan uusi pääministeri on nyt karnevaali-Aleksi.

**

Tämän villin episodin tärkeimpänä opetuksena lienee se, että niin paremman väen viskisoodailulla tai tavallisten suomalaisten kossuhuuruilulla ei ole paljoakaan eroa. Kenties se voisi myös vähentää sitä tekopyhyyttä, jota ilmenee mediassa näiden erilaisten juomatapojen ja kulttuurien tirkistelylle: niin rikkaat kuin köyhät, niin Bättre Folk kuin myös "aitosuomalaiset" juovat päästäkseen pois arjesta: kaikki sekoilevat ja horjuvat; örisevät ja ottavat selfie-kuvia. Molemmat ottavat kuvan siitä tärkeimmästä jota heillä on: niin Hakkarainen kuin myös Stubb.

**

Juhannuksena suomalaisten enemmistö lähtee viettämään suven ja kesän juhlaa; alkoholin kera. Jokainen haluaa tarttua kiinni tässä juhlassa siihen hauraaseen ja ihmeelliseen keskikesän tunnelmaan. Ja mikä ettei…vaikka sää on mitä arktisin niin se on kuitenkin meidän oma juhlamme.

Keskikesän jubileerauksen ihmeellisin ominaisuus on kuitenkin siinä, että Juhannus vilahtaa salamana ohitse eikä sen olemusta koskaan voi saavuttaa pelkästään lasisesta laulukirjasta vaan myös sisimmän, luonnon ja lähimmäisen kuuntelemisesta.

Kuten eräs runoilija toteaa:

"Olkoon siis ryyppysi kohtuullinen; ota veljeni se ajatuksella

ettei kivistys, kangistus mieltäsi vie ja täytä sitä haikeudella…"

Parahinta juhannuksen odotusta kaikille!

Niin Uuden Suomen väelle toimituksessa kuin myös lukijoissa! Kiitos taas monista hyvistä kommenteista näissä blogeissa!

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. pikkulinnut kertoivat niistä minihallitusneuvotteluista, että siellä esitettiin juuri näytelmä: "Kuinka äkäpussi kesytetään". Entiset kovat karjut ovat nyt toistensa kaulassa ja muinaiset ay-kovikset niin pehmeitä, taipuisia ja nöyräpäisiä...fantsuu!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Juhannuksena perisuomalaisen kossu on ulkomaisia juomia suositumpaa. Hyvä niin, mutta silti kohtuudella!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

NÄin on Reijo! Hyvää Jussin odotusta!

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Iloitkaamme vielä kun voimme.
Voi olla että perisuomalaista kossua on enää tämä juhannus saatavilla.
Eduskunta on hyväksynyt tänään hallituksen esityksen, jonka mukaan valtio voi luopua Altian omistuksesta.Altia on tällä hetkellä valtion omistava alkoholijuomatehdas.

http://www.uusisuomi.fi/raha/69954-hallitus-sai-lu...

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Hyvää juhannusta sinullekin, Arto! Ja kiitos taas näistä hauskoista - ja asiallisistakin blogeista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kiitos sinulle Kaija! Ja hyvää juhannusta!! Jatketaan...

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Hyvää juhannusta sinullekin, Arto! Ja kiitos taas näistä hauskoista - ja asiallisistakin blogeista.

Antti Jokinen

Tuntuu siltä, että ns. parempi väki pitikin puoluekokoustaan muualla, kuin Lahdessa.

Käyttäjän anneliseppala kuva
Anneli Seppala

Koohotusta on niin kaapinpäällä kuin sen allakin viinapäissään makaavissa. Eri mieltä olen kuitenkin Arton kanssa siinä, etteikö paremman väen viskisoodailulla tai tavallisten suomalaisten kossuhuuruilulla olisi paljonkaan eroa.

Mielestäni iso ero kun on juuri siinä, että nää kaapinpäälliset juovat viinansa - siis ne konjakkinsa ja viskinsä - meidän veronmaksejien rahoilla, mutta uskallan väittää, että ne kaapin alla makaajat ostavat, lainaavat tai varastavat viinansa - siis sen kossunsa tai mitä lie tikkuviinansa - ihan ite.

Kaapinpäällä maakaavien ei tartte tehdä mitään noista, sillä viina kaadetaan kultamaljoissa suoraan heidän kurkkuunsa. Ihmekös tuo, jos sitten juojakin kaatuu pitkin lattioita, kun tarpeeksi selkäänsä taaksepäin siinä taivuttaa.

Pitää ymmärtää heitä, joille kaikki on mahdollista, luvallista ja kaunista! Vaikka he sikailisivat kuinka ja missä. :)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

bravo Anneli! Hyvää Juhannusta Sinulle!!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Näyttää siltä, että puolue valitsi maallemme uuden pääministerin aikamoisessa tuiskeessa."

Kas kun toimittajat eivät maininneet mitään vaikka olivat paikalla Stubbin tultua valituksi ;)

Sen sijaan tältä pohjalta ymmärtää miksi Soini on leimannut jotkut persujen kannanotot vitsiksi:

IS: Ruohonen-Lerner pyysi poliisikansanedustajia vahtimaan törttöilijöitä

"Meillä on kolme poliisia, Reijo Hongisto, Ismo Soukola ja Tom Packalén. Olen turvautunut heihin kokouksissa, koska he osaavat käsitellä ammattitaitoisesti juopuneita henkilöitä. Olen pyytänyt epävirallista virka-apua ja sitä myös saanut, mistä olen kiitollinen", Ruohonen-Lerner kertoi.

"Aika usein pystyttiin estämään lööpit, kun poliisiosasto hoiti tilanteet ammattitaitoisesti", Ruohonen-Lerner kertoi Ilta-Sanomien mukaan.

http://www.hs.fi/politiikka/a1400376579632

Hauskaa juhannusta tasapuolisesti kaikille :)

Heikki Tala

Kokoomuksella ei taida olla riittävästi poliisikansanedustajia? ;-)

Arvokkainta, mitä kullakin on; Hakkaraisella kikkeli ja Stubbilla hampaat. Aika tasapuolista, eikö vain? Miten nyt kukanenkin selfiensä suuntaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Taitaisi olla ainakin saman verran kuin perussuomalaisilla, jos tarvittaisiin, joten pyytäkää kokouksiinne lisäapua kun tarvitsette seuraavan kerran :)

Stubb ei tainnut suunnata pelkkiin hampaisiin, kuten Hakkarainen kohteeseensa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ruski Standard Platinum tehtaan mainoksen mukaan tehdään jäätikköperäisestä puhtaasta Laatokan vedestä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset