Arto Luukkanen

David Cameronin ja Iso-Britannian ”hienoin hetki”

Euroopan Unionin eliitti valitsi eilen komission uudeksi puheenjohtajaehdokkaaksi Jean-Claude Junckerin.

Kansalaiset eivät osallistuneet tähän valintaan. Sen tekivät jotkut muut. Iso-Britannia ja sen pääministeri kuitenkin vastusti tätä kabinettivalintaa ja piti tapahtunutta ”huonona päivänä Euroopalle”.

Pääministeri David Cameron jäi yksin.  

Uhmakas britti kohtasi kulissien takana surkuttelua ja median vahingoniloa; Britannia on nyt eristämässä itseään Euroopasta! Euro-hihittelijät pääsivät pistelemään takaapäin: Daavidin linko ei toiminutkaan ja EU:n jättiläis-Goljat näytti voittaneen.  Näin kävi myös kotimaassa.

**
Iso-Britannian historiassa on ennenkin ollut synkkiä hetkiä, jolloin se on joutunut kohtaamaan yksin manner-Euroopan haasteen.  Kesällä 1588 Euroopan johtava valta – Espanja yritti tuhota Englannin. Menestyksettä. 

Myöhemmin 1700-luvulla aurinkokuningas Ludvig XIV pyrki mannermaan hegemoniaan Espanjan perimyssodassa mutta sai vastaansa Englannin. Tälläkin kertaa Iso-Britannia selvisi voittajana.

Viimeisin näistä suurista yhteenotoista tapahtui vuoden 1940 keväällä kun natsi-Saksa oli murtanut Ranskan armeijan vastarinnan.

Näytti siltä, että myös Iso-Britannian pitäisi pyytää aselepoehtoja Hitleriltä. Olisi ollut ehkä viisasta alistua?

Saarivaltakunnan vastarinnan hengeksi muodostui silloin pääministeriksi tullut Winston Churchill, joka uskalsi todeta maansa tärkeimmiksi aseiksi päättäväisyyden ja uhmahengen.  Hänen taipumaton kantansa neuvotteluihin ja kompromisseihin natsi-Saksan kanssa tuntui silloin mielettömältä ja hulluudelta. Eikö saarivaltakunnalle olisi ollut parasta seurata tervettä järkeä ja kumartaa yhdenmukaista ja yhdennettyä Eurooppaa haluavaa Hitleriä?  

Sen hetken viisaat ja reaalipoliitikot olivat Ranskassa, marsalkka Petain solmi aselevon valloittajan kanssa ja uskottiin, että Iso-Britannian olisi pian pakko pyytää rauhaa hinnalla millä hyvänsä. Myös omissa riveissä vapisi myöntyreitä; lordi Edward Halifax toivoi Iso-Britannian luovuttavan ja oli halunnut maansa neuvottelevan kansallissosialistien kanssa.  Pääministeri Churchill oli kuitenkin sitä mieltä, että periksi ei anneta ja nyt oli kaikesta huolimatta käsillä maan historian ”hienoin hetki”.

**
Nyt on taas käsillä Ison-Britannian ”hienoin hetki”.

David Cameronin Iso-Britannia on vastakkain nyt EU:n kasvottoman byrokratian ja federalistien yhdenmukaistamis-vimman edessä.  Omiensakin hylkäämä Cameron puolustaa maansa vanhojen perinteiden mukaan maanosamme monimuotoisuutta; demokraattisia perinteitä ja kansojen itsemääräämisoikeuden periaatetta. Cameron on nyt EU:n suurvisiirejä vastaan mutta syvästi sen kansalaisten puolella.  

**
On todennäköistä, että tästä kiistasta alkaa EU:n murenemisprosessi.  Sen etunenässä on nimensä mukaisesti Suuri Iso-Britannia, joka astuu vähitellen ulos EU:n pakkovallasta. Sen vanavedessä tulevat seuraamaan kaikki omaa tietään etsivät EU:n jäsenet: Ruotsi etunenässä.
**
Näin EU jakautuu syvemmin ja samalla tietenkin myös federalistien vauhti kiihtyy. Kun jarruttelijat ovat poissa, on edessä suuri yhdenmukaistamisen aika. Se aloitetaan yhteisellä verotuksella ja talouspolitiikan yhdenmukaistamisella.  

Kaiken kaikkiaan edessä on jyrkkä mäki josta ei ole paluuta; maamme päätösvallan liusuu yhä enemmän protektoraatiksi.

Pahimmissa skenaarioissa maastamme sukeutuu integroitu Suuri Lamala; EU:n pohjoinen aputalous, poliittisesti välinpitämätön eliitti-Suomi, syrjäinen raaka-aine reservaatti ja radioaktiivisten jätteiden hylkypaikka. Se hyvinvointi Suomi, johon nykyinen sukupolvemme on kasvanut, häviää juuri nyt kuin jäätelö helteellä.

Osamme on pahimmillaan seurata nöyrästi kuorma-aasina uuteen pilttuuseen ja peesata federalisteja & Saksaa. Loppuun saakka. Nyt meillä ei ole Rytiä tai Mannerheimiä painamassa jarrua.

**
Miehitetyn, murennetun ja masennetun Euroopan ainoa tie on seurata brittien jälkiä.  Sen eräs hienoimmista hetkistä oli eilen.

Meidän suuri hetkemme voi olla tulevaisuudessa. Aivan piankin.

Arto Luukkanen
Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Hyvä että edes Englanti puolustaa demokratiaa Euroopassa. Nämä federalistit kusisivat demokratian päälle jos pystyisivät.

Johan Von

Milloin Englanti on deokratiaa puolustanut mietippä mitä sanot. Englanti on aina ollut se joka nauttii toisten ruokapöydästä sattumat. Siellä yläluokka joka ei edes tervehdi tavallisia ihmisiä. Sellaiseksi ilmeisesti sinä euroopaa haluat.Etkö ollenkaan historiaa seuraa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Aivan. Irlantilaisten 1800-luvun aktivisten ja esim. Parnellin kritiikki on murhaavaa. Mutta....kyllä siellä tämä tasapainon idea on hyvä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Osuva kirjoitus.
Yhden tasitelun häviäminen ei ole se pointti. Kyse on siitä, minkä puolesta osapuolet ottelevat ja millä perusteilla, kenen kustannuksella ja millaisella "ruumiskasojen koolla". Tässä eilisen voittajat voivat olla huomisen häviäjiä.

Olipa syy ulko- tai sisäpoliittinen, itse case on tärkeä: jonkun täytyi kehdata ja uskaltaa puhua nyt keisarin uusista vaatteista ("EU on menestystarina vailla vertaa"), jotta itse pääajatus - EU:n ongelmallinen luonne, kipukohdat ja koko euroalueen kriisi heijastuksineen - tulee päivänvaloon riittävän suurella äänellä.

Tämän viikon huippukokouksen argumentteihin tullaan palaamaan vielä, mm. Cameronin ansiosta, vähättelmättä muita euroskeptisiä toimijoita. Äsken oli FT:ssa esillä suomalainenkin puheenvuoro:
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/03bafa4c-fae3-11e3-...

Markus Lehtipuu

Hei, kysymys, on tää sama Arto Luukkanen, joka tuolla Iltalehdessa kirjoitteli levottomia, kuinka

"netistä löytyneet lätinät ja puheet ovat tyypillisesti vain yhden ihmisen mielipiteitä. Et saa faktaa sillä tavalla".

Onkohan tällainen ajattelu yleistäkin, eli että "tyypillisesti" netissä on "lätinää" ja "yhden ihmisen mielipiteitä", eikä netistä saa "faktaa" vaan ainoastaan "tiedotusvälineistä" ja jos joku on eri mieltä, ja perustelee sen, hän on "foliohattu", ja tiedostusvälineisiin uskova ei "usko sinisilmäisesti" tiedotusvälineisiin, vaan se, joka seuraa debattia netissä?

On tää netti vaan niin kamala media. Muuttaa kaiken vain lätinäksi ja mielipiteiksi ja salaliittohölinäksi. Yksi kysymys jää voimaan: miten netti pystyy tuohon kaikkeen?

Ja toinen kysymys: onko tästä lähtien Luukkasen tekstit "foliohattu"-materiaalia, kun ne löytyvät vain netistä?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jaa. En tiedä. En ikinä kirjoita Iltalehteen. Minun nimissä voi olla trolleja ja eräs Arto Luukkainen riehuu siellä kyllä...

Markus Lehtipuu

Joo, sori kamalasti. Ihmettelin todellakin, miten fiksu mies voi kirjoittaa tuollaista soopaa. Sinulta puuttuu se i-kirjain.

Kauan eläköön Arto Luukkanen Järvenpää!

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Sen verran jämerää tekstiä kirjoittajalta, että eipä tuohon ole paljon lisättävää.

Iso-Britanniassa on vielä kansallinen itsetunto tallella. Ei mennä "suuna päänä" hehkuttamaan suurempaa kokonaisuutta jotta federalisteilla olisi hyvä olla!

Itsekin totesin tuolla uutispuolella, ettei pidä aliarvioida englantilaisten klaani-henkeä, heillä kun on vielä "juuret syvällä" omassa maaperässään.Heillä on vielä sanansa sanottavana.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lännen romahduksen edetessä Eduskunta on varautumassa vaihtoehtoiseen pelastukseen luomalla suhteita Moskovaan. Menneellä viikolla arvovaltainen valtuuskunta perustuslakivaliokunnan pj. Johannes Koskisen vetämänä kävi osallistumassa Duuman seminaariin.

Nettilätinää seuraamaan syrjäisemmätkin varuskunnat ovat saamassa omia some-agentteja. Heitä varten esitän, että Mikael Jungner (miksei yhtähyvin Timo Soini) tervaisi ja höyhentäisi itsenäisyyden 100-vuotisjuhlinnan ennakkona Hakaniemen rauhanpatsaan Yle:n nauhoittaessa demonstraation poliisipartion varmistaessa vieressä, kuten silloin kerran.

Tapahtuma elävöittäisi eliitin ikuista taistelua enemmistötyranniaa vastaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Uutisten mukaan Cameron on joutunut kovan ryöpytyksen kohteeksi Britanniassa. Cameron laittoi arvovaltansa peliin, arvovaltaansa jota ei kuitenkaan ollut ja nyt pelätään Cameronin pilanneen välit kumppanuus maihin. Mieleeni tulee työtoverini joka luuli olevansa korvaamaton ja ilmoitti esimiehellemme, "jolle palkka nouse otan lopputilin" Ei noussut, ja oli lähtö edessä, mikä ei suinkaan ollut hänen tarkoituksensa.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Ohhoh, onkohan Iso-Britannia nyt järjettömän pahassa pulassa kun välit meni?

Noh, joskus se vaan on "uhrattava" itsensä, eikä aina niin tarmokkaasti miettiä, että mitäköhän ne nyt sanoo siellä Brysselissä.

Jospa Cameron on sittenkin yllätys, yllätys...suoraselkäinen poliitikko joka ei nöyristele, köyristele, eikä hännystele. Hän on vaan sitä mieltä minkä oikeaksi kokee? Jospa se ajattelee maanmiestensä tulevaisuutta tai peräti laajemmin jopa itsenäisten valtioiden suveneriteetin säilymistä?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Cameron nimeenomaan nöyristelee puolueensa Eu-kriittistä siipeä säilyttäkseen poliittisen asemansa, että se suoraselkäisyydestä.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #27

Ainahan sitä saa kukin yrittää tulkita mielensä mukaan..

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minäkin otin kerran lopputilin. Vaihdoin myöhemmin paljon parempiin hommiin. Ei kaduta, vaikka silloin olikin epävarma tilanne.

Reijo Tossavainen

Arto Luukkasella on kyky nähdä asiat "pitkässä juoksussa".

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kiitos Reijo! Siihen pyritään....

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"On todennäköistä, että tästä kiistasta alkaa EU:n murenemisprosessi. Sen etunenässä on nimensä mukaisesti Suuri Iso-Britannia, joka astuu vähitellen ulos EU:n pakkovallasta."

Vaihtoehtoisesti Cameron lyö pöytään faktat, jotka seuraisivat Iso-Britannian EU-erosta. Saapa nähdä kummin päin käy.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kuuluuko niihin:

  • Saamme päättää omasta verotuksestamme.
  • Saamme päättää sosiaaliturvastamme.
  • Saamme päättää, ketkä saavat Britannian kansalaisuuden.
  • Saamme päättää omasta raha- ja finanssipolitiikastamme, ja toimia ketterästi niiden avulla silloin, kun tarve niin vaatii.
Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Arto, sanot "-On todennäköistä, että tästä kiistasta alkaa EU:n murenemisprosessi"
Tämä on juuri näin.
Nigel Farage ei turhaan vastannut minulle että "he", britit tulevat potkaisemaan EU:ta arkaan paikkaan jos heidän kantojaan mm pankkiveroon ei oteta tarpeeksi vakavasti huomioon. Tämä keskustelu käytiin Fragen kanssa jo 2 vuotta sitten.

On aivan ilmeistä tai jopa selvää että nyt asiasta käydyt uutisoinnit pitävät sisällään huomattavasti vakavemmat sanktiot brittien taholta mitä on EU:n taholta annettu ymmärtää.
Vääntöä on siis käyty pitkään brittien ja EU:n välillä ja nyt tulee se "potkun" aika nivusiin.

Tässä Nigel Faragen vastaus EU:n änkyröintiin:
http://reijopaunonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1364...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kyse on kuitenkin Cameronista, joka pyrkinee tekemään mahdollisimman suuren pesäeron Farageen, tavalla tai toisella.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Samalla puolen aitaa kuitenkin molemmat herrat

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Mutta vaalit tulossa, eikä Cameron alun perin pyrkinyt eroon EU:sta.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen Vastaus kommenttiin #21

Cameron joutuu totta kyllä vastaamaan kotimaassaan kiusallisiin kysymyksiin toistuvista eriävistä linjauksistaan EU:n kanssa mutta Lontoo on sen verran merkittävä finanssikeskus että kompromissit löytynee omien (brittien) keskuudessa.
Cameron ei ole maansa myyjä, joten ei hätää siinä mielessä.
Faragenkin kanssa homma hoitunee ja täytyykin.
Tosin matalalla profiililla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Tuohon matalaan profiiliin en oikein usko, arvelisin että käydään tiukkaa sananvaihtoa siitä mitä ero EU:sta merkitsisi Britannian taloudelle, mutta kuten sanottu niin nähtäväksi jää.

Edit: Juhani Huopainen linkitsi johonkin blogiin tutkimuksen siitä mitä erosta EU:sta Britannialle koituisi; en valitettavasti muista kenen blogiin. Hänkin oli kuitenkin sen pohjalta sitä mieltä, ettei UK eroa EU:sta.

PS. Reijo: huomasin että olit suositellut ennen lisäystäni, poistathan jos se muutti.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Myös Helsingin Sanomien pääkirjoituksesta oli tänään rivien välistä luettavissa että Juncker-äänestyksen tosiasiallinen voittaja on Cameron ja Britannia. "Cameronin remonttipuheita ei tule tulkita kiusanteoksi ... Hyviä käytännön ideoita ei ole koskaan liikaa. Tämä on Suomellekin tilaisuus kunnostautua ja nostaa profiilia."

EU:n kuripolitiikka ja sen valvonta on saanut Suomessa omavaltaisia piirteitä, esimerkkinä finanssipolitiikka-lain läpiajo eduskunnassa yön tunteina ja sitten lain valvontatemput, VTV:n röyhistely austerity-politiikan puolesta. Tuollainen EU murenee ennen pitkää tavalla tai toisella. Britannia ennakoi tulevaa kehitystä omalla tavallaan.

Pari vuotta sitten olin Lontoossa tieteellisluontoisessa keskusteluseminaarissa (Institute of Ideas). Minua kummastutti kun he puhuivat Euroopasta ja EU:sta jonain toisena ja selvästi vieroksuen. Sitten tajusin että hehän ovatkin brittejä, puolittain ei-Eurooppaa.

Silti ei pidä sortua ihannoimaan Cameronin ja brittien sosiaali- ja talouspolitiikkaa. Se lienee yläluokkaista ja kovaa oikeistolaisuutta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Silti ei pidä sortua ihannoimaan Cameronin ja brittien sosiaali- ja talouspolitiikkaa. Sen lienee yläluokkaista ja kovaa oikeistolaisuutta."

Cameron nyt kuitenkin on brittikonservatiivien pääministeri ja perussuomalaiset brittikonservatiivien europarlamenttiryhmässä, joten hienotunteisuus perussuomalaisen blogissa kaiketi olisi paikallaan. Olkoonkin että nyt ovat yläluokkalaisten europarlamenttiryhmässä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisi utopistista ajatella, että Englanti olisi osa EU:n liittovaltiota. Tai sitten sen liittovaltion tulisi olla todella löyhä, jotain aivan muuta kuin USA.

90-luvulla Britanniassa taitettiin peistä lakiehdotuksesta, jonka mukaan pubit saisivat olla auki iltapäivisin, kun siihen asti niiden piti sulkea ovensa ennen kolmea ja saivat avautua vasta kuudelta uudestaan. Kun kadunihmisten mielipiteitä kyseltiin ja viitattiin siihen, että ovathan pubit auki muuallakin Euroopassa koko päivän, niin tyypillinen vastaus siihen oli: "Hehän ovat ulkomaalaisia ja heillä on muitakin omituisia tapoja."

Muuan britti totesi samoihin aikoihin minulle, että "haluanpa nähdä sen päivän, kun britti menee pubiin ostamaan "puoli litraa" olutta kahdella "ECU":lla". (Siihen aikaan "euroa" nimitettiin "ECU":ksi ja Englannissa kaljamitta on "pint".)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Muuan britti totesi samoihin aikoihin minulle, että "haluanpa nähdä sen päivän, kun britti menee pubiin ostamaan "puoli litraa" olutta kahdella "ECU":lla"."

Muuan suomalainen totesi armon vuonna 2014 haluavansa nähdä sen päivän kun Suomessa voi mennä markettiin tai lähikauppaan ostamaan viskipullon kuten muissa eurooppalaisissa sivistysvaltioissa ja Englannissa.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Toiset suomalaiset päättivät lähteä joukolla Viroon hakemaan virvokkeita lisää vielä kun kerkiää.

Suomalainen ei nimittäin saa kohta enää tuoda Virostakaa virvokkeita riittävästi syntymäpäivä juhliin, jonkun mielestä kun se ei nyt vaan enää käy päinsä.

Taas meitä holhotaan. Ei olla ilmeisesti vielä ihan kypsiä muiden sivistysvaltioiden joukkoon?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa vertailussa ero on siinä, että se engelsmanni puolusti omia traditioitaan kun taas sinä toit esiin moisen erovaisuuden esimerkkinä todellisesta halusta muuttaa Suomea. (Kuten myös minä tekisin ...)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Lopullisessa liittovaltiossa: Saksa, Ranska, entiset Varsovanliiton maat, etelänhedelmät, Georgia ,Moldova ja Turkki. Revi siitä huumoria.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Cameron pelaa sisäpoliittista peliä. Englannin Itsenäisyyspuolue on noussut sen verran merkittäväksi tekijäksi että se on otettava huomioon jo sisäpolitiikassakin.

Suuri ajattelija Soini meni Cameronin selän taakse ja "lupasi" kansanäänestyksen Suomen eu-jäsenyydestä josko hänet ensin valitaan pääministeriksi jonka jälkeen hänen johdollaan neuvotellaan Suomen eu-ehdot uusiksi = uusi perussopimus.

Tätä mullistavaa ajatusta kutsuttiin jossain vaiheessa Cameronin ja Soinin linjaksi.

Nyt on kuitenkin Cameronille tehty selväksi että Britannia ei tule saamaan merkittäviä uudistuksia läpi. Britanialle on esistetty mielummin Sveitsin tietä jossa Iso-Britannia voi neuvotella erillissopimuksia unionin kanssa.

Jotta asian naurettavauus näin suomalaisten kannalta tulisi selväksi niin eduskuntapuolueet, Perussuomalaisten johdolla edelleen jaksavat jankuttaa "vähemmmän mutta perempaa" mantraa kansalaisille.

Sokea Reetakin näkee että Suomi ei tule IKINÄ saamaan mitään "vehempää mutta parempaa" suhmurointia läpi.

Sen sijaan että EK-puolueet ajattelisivat kansakunnan etua ja nostaisivat aidosti unionin hyödyt ja haitat punnittavaksi laajaan kansalaiskeskusteluun, niin he mielummin jatkavat valehteluaan kansalle.

Mahtaa tuntua hyvälle...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Britanialle on esistetty mielummin Sveitsin tietä jossa Iso-Britannia voi neuvotella erillissopimuksia unionin kanssa."

Sveitsin tietä Britannialle tuskin tulisi, hyvä jos säilyy Sveitsilläkään. Pikemminkin Norjan tie jos niikseen tulee.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Koko unioni hallintobyrokraatteineen, direktiiveineen ja pankkifasismineen kuuluu historian roskatynnyriin.

Käyttäjän MarkkuStenholm kuva
Markku Stenholm

Winston Churchill julisti Suomelle sodan Suomen itsenäisyypäivänä. Kommari, mikä kommari.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ei ole toista niin typerää kuin luku - ja kirjoitustaitoinen suomalainen, sillä hän ei ymmärrä kansallisen tietoisuutensa määrittyvän elämisestä Ilmestyskirjan pedon vieressä.

Käyttäjän anneliseppala kuva
Anneli Seppala

Churchill tosin julisti Suomella sodan, mutta pyyteli sitä samalla anteeksi. Myös C oli Amerikan j muitten ympärysvaltojen paineen alla, eikä muuta voinut. Suomalaiset ja englantilaiset eivät koskaan sotineet toisiaan vastaan.

Jokin aika sitten Yle Teemalla tuli hieno kolmiosainen elokuva toisesta maailmansodasta, jossa nuoret saksalaiset lähtivät innolla sotimaan maansa puolesta.

Katsoitteko ohjelman? Jos ette, niin menetitte paljon, jos katsoitte, niin opitte, ettei tässä maailmassa mikään ole ollut, eikä ole, sitä, miltä se ensi katsomalla näyttää.

Käyttäjän otsorajakontu kuva
Otso Rajakontu

Saksa on meidän, esimerkki, ja liittolainen, he ovat samalla huolehtineet taloudestammekin, esim Mercedes-Benzin valmistus ja tuleva telakkayhteistyö, jolloin voimme valmistaa taas loistoristelijöitä.
Metalliteollisuuden suurostaja, ja Suomen suurin kauppakumppani.
Mercel istuttaa Kataisen näkyvään virkaan Venäjän takia!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset