Arto Luukkanen

Rinne valtion vierasmajassa ja...juoksuhiekassa

Hallituksen elo on kesällä ihqua.

Väki on lomalla ja toimittajatkin ovat rentoja – ilman sitä ainaista aggressiivisuutta ja tarmoa.  Hallitus voi myös käyttää hyväkseen kansakunnan virallisia lomakartanoita ja huviloita. Niitä riittää.  

Kesäisin Königstedin vierastalon rauhallinen ilmapiiri on miellyttävä; toisaalta puolustushallinnon Santahaminan vierasmaja on läpi vuoden mainio paikka sen merellisen tunnelman takia.  Näissä molemmissa paikoissa onkin siksi ollut tapana pitää budjettineuvonpitoja. Hyvät kokit loihtivat makuhermoja kutkuttavia ihania ruokia ja iltaisin on ollut mahdollista hieman rentoutua saunomalla.  

Mainittakoon vielä, että valtio on varustanut saunaosastot ilmaisilla deodoranteilla; valittavana on Axe ja Mennen merkkisiä dödöjä.  Molempien paikkojen ödööri ja atmosfääri muistuttaakin hieman ruotsinlaivaa; siellä on meneviä miehiä ilman huolia huomisesta.

Todellisuus odottaa sitten maissa.

**
Valtakunnan viralliset pikkulinnut ovat kertoneet budjettineuvotteluiden rennosta ruotsinlaivanilmapiiristä. Budjetti on saatu viritettyä –kun on poliittisesti haluttu niin. Ikävä todellisuus on torjuttu.  Axe on tuoksunut.

Valtion uuden talousarvion ongelmana on se, että sen pohja muistuttaa juoksuhiekkaa.  Normaalissa tilanteessa taloudelliset kalkyylit ja numerot antavat suunnittelijoille selvän perustason minkä pohjalle voi rakentaa.

Nyt tätä perustaa ei ole – on vain juoksuhiekkaa – olemme vapaan pudotuksen tilassa.

Näyttää siltä, että budjettimme perustuu toiveajatteluun, jota joudutaan kohentamaan myöhemmin reippaalla velanotolla.  En puhu tässä nyt Venäjän pakotteiden aiheuttamista lisäkustannuksista vaan pelkästään laskevan kulutuksen ja kansantalouden pudotuksen aiheuttamasta repeämästä. Hyvänä esimerkkinä oli esimerkiksi kaupan alan tieto, jonka mukaan se työllistää 9000 henkilöä vähemmän.  

Toinen mielenkiintoinen menoerä odottaa meitä lukuisista "Pyhän Hengen pankeista", Euroopan pankkien stressitestien tuloksista ja Kreikan velkapaketin mahdollisesta suurenemisesta. Sanalla sanoen, budjetin pohja ei pidä: emme tule saamaan niin paljon tuloja ja menoja on odotettavissa enemmän.  

Toisinsanoen, Antti Rinne on apulaisineen – Axe ja Mennen deodoranttien hajussa – luonut meille satubudjetin.

Valtakunta nimeltä Suomi elää nyt seuraavan vuoden ”mikä-mikä-maan” arvioissa ja näitä mielikuvituslukuja puolustaa pontevasti meidän reipas Peter Panimme – Antti Rinne. 

Runollisesti ja täynnä myötätuntoa voisi todeta: valtionvarojen käytössä on odotettavissa toverillisten vihreiden trikoiden sutinaa ja kansalaiset saavat informaation sijasta taikapölyn pölinää.   

Ministeri Rinteen puheet velan määrän puolittamisesta ovat samanlaisia lupauksia kuin aikoinaan oli työttömyyden puolittaminen. Todellisuudessa Antti puhkuu nyt juoksuhiekassa ja samalla kun muruset tulevat jo kitusiin hän huutelee meille Saharan pohjasta että ”ei hätää…!”.  

Miksi näin?

Kansalaisten hämäämisen tarkoituksena on tietenkin varmistaa se, että nykyinen hallitus kykenee linkuttamaan loppuun saakka. Rinteelle onnistuminen ministerintehtävässä on absoluuttisen tärkeää.

Tämän todellisuudenkieltämisen ja talousvoodoon maksajina ovat ihan tavalliset kansalaiset – meidän lapsemme ja heidän lastensa lapset. Antin mandaatti taas loppuu vuonna 2015.  

Arto Luukkanen
Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tosi on. Odotteluun ei vain olisi aikaa. Ja näin Rinne epäonnistuu varmasti. No aina voi olla väärässä.

Työmarkkinajärjetöjen valta on muutenkin liian suuri. Ne pitäisi pistää oikeaan asemaan suhteessa hallitukseen ja eduskuntaan. Nyt ne tekevät monia päätöksiä, jotka vain eduskunta siunaa meni syteen tai saveen. Huonoa päätöksentekoa on ollut paljon.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Tismalleen näin.
Portugalin "pyhän pankin" mukana alkaa horjua muuten jo Ranskankin pankit.
Tähän hallituksen luomaan ja Axen suitsuttamaan satuilmapiriin on tippunut ja tippuu kokoajan uusia kielteisiä taloussignaaleja ja uutisia. Siis vaikkei pitänyt. Muun muassa Kreikka on hinkumassa lisää rahaa ja lainaehtojen löysennystä. Siis vaikkei pitänyt. Kreikkaa valvova troikka on myös tarkoitus hajottaa. Mitäs sitä turhalla kun ei toinna niin ei.
Eli kyllä Rinteen laajat hartiat ovet tarpeen tulevien vastuiden kantamiseen.

Menossa on politiikan keilailun tiukkatempoiset paikkoheitot.
Säälittävän paljon jää keiloja vielä pystyyn.

http://reijopaunonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1731...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Axe viittaisi siihen, että kirveellä olisi töitä, mutta vasta "Morgen, Morgen, nur nicht heute sprechen immer faule Leute!"
Huhtikuun vanhentuneisiin ja ylioptimistisiin ennusteisiin perustetaan elokuussa seuraavan vuoden budjetti... Spirito Sanco meitä auttakoon!

Juha Hämäläinen

Taitaa olla tullut aika, jolloin perustetaan "puolen hehtaarin metsä", jossa politiikan valheille altistuneet voivat parantaa haavojaan kotikutoisessa "Maidanissaan"....

"PHM" on paikka, jossa Liisa ei juttele Hymykissan kanssa, eikä Berliinin julma kuningatar rullatuolikuningas rinnallaan ei kiusaa periferiassa asuvia kansalaisiaan kroketti- tai shakki-peleineen!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ehkä tuosta "Miksi näin?"-kohdasta voisi vaatia dosentiltakin hieman enemmän analyysia?

Heikki Tala

Jopas sattui kohalleen - minulla kun mökkisaunan arkifraganssit ovat juuri AXE ja Mennen. Mennen tullen! Sivistyneessä ympäristössä luotan Paco Rabanneen. Silti en muista hetkeen rapanneeni, mutta toki on roiskunut.

Yllä oleva on yhtä järjetöntä kuin Stubb-Rinteen (rpk-valvonnassa) hallituksen politiikka. 1) Alex-axe, 2) Rinne-vastaranta, 3) Calle-på-svenska. A) uinti(puinti), B) pyöräily (kyöräily), C) juoksu(hiekka).

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Axe ja Mennen haisevat kärpäsmyrkylle.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

MArgareta...niin se vaimonikin ajattelee....)))mutta eivätpähän hyönteiset lennä...))

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Luuletko että tulevat sukupolvet välittävät vanhempiensa veloista?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos porvoolaisen syntyperäinen tuotemerkki olisi Taru Tajunen, niin eikö voisi kuvitella hänen tietään ohjattavan kohti jonkun puolueen rautanyrkkiyttä valtakunnan politiikan vielä EU-ajallakin pohjautuessa Vanhan testamentin arvopohjaan?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tarun kohdalle ehkä nyrkkirautaa???)))

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Meinaan Vanhan testamentin arvopohjalla ihmisen kohtalon olleen aika pitkälle ennaltamäärätyn, niinpä jos sait nimeksi esim. Pönkkö ja luulit kelpaavasi ns. ajattelijaksi, niin sille sanottiin puuhevostenkin nauravan.

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Toivottavasti kumpikaan satu ei pidä paikkaansa. Joskus todelisuus on satuakin ihmeellisempää

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vähän lippaa vierestä, mutta ehkä juuri siksi HS joutuu julkaisemaan kaikenlaista, mutta hupaisempaa tuskin tulee mieleen, kuin moninkertainen uutisointi "rongan sonnin" odotetusta vierailusta Jutta Urpilaisen vastaanotolle hämyisten verhojen ministeriön huoneeseen "halukkaana " Maailmanpankin johtokunnan virkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset