Arto Luukkanen

Ukrainan asia on meidän asiamme

Kävin juuri tutkimusmatkalla Ukrainassa.

Ensimmäisenä huomiona palatessani tähän rakkaaseen isänmaahani oli se, että Suomi näyttää nyt kahlaavan uussuomettuneisuuden ja itsesensuurin rämeessä. Me emme näe tosiasioita. Propaganda on sumuttanut kansan hiljaiseksi.

Tosi-asiat ovat tylyjä.

Samaan aikaan naapurimaamme Ukraina käy omaa talvisotaansa. Maa kamppailee olemassaolostaan ja horjuu itäisen naapurin imperialismin edessä. Venäläis-ukrainalainen veljessota näyttää tuhoavan näiden kahden maan yhteistyön vuosikausiksi. Yhteenotto näyttää myös romuttavan Putinin Venäjän tulevaisuudennäkymät. Itäisestä naapuristamme on tulossa imperialistinen valtio.

Kyseessä on paradoksi: Ukrainalle tämä on kansallisen identiteetin vahvistumisen aikaa. Näin on laita myös Venäjällä – vihanlietsonta ja propaganda luovat uudenlaista sota-Venäjää. Asian tekee merkilliseksi se, että itänaapurista on tulossa kansainvälinen hylkiö; maa on Krimin haltuunotolla tuhonnut kaikki kompromissin mahdollisuutensa. Nyt Putin voi vain ”kaatua eteenpäin”.   

Suomi on kovasydäminen maa

Suomalainen keskustelu ei kuitenkaan pääse näin pitkälle.  Kuten tänään Uudessa Suomessa nähtiin, se märehtii synkkänä pakotteita ja sitten kuten pohjalaisissa häissä tehdään…ruvetahan painimahan! Jos ei ole muuta tekemistä niin käydään lopuksi ähisevää Nato-painia. Ukraina unohtuu.   

Huvittavinta tässä kiistassa se, että kriisi on houkutellut koloistaan kaikki vanhat suomettumisen mestarit, ex-diplomaatit, ex-ministerit, ex-ajattelijat, ja ex-tutkijat vielä viimeiselle ristiretkelle puolustamaan militarismia ja aggressiota. Venäjän hyökkäys olikin aivan perusteltu! Erityisesti erään puolueen gerontologinen siipi elää nyt uudestisyntymisen ihmettä.

Kukaan näistä Venäjän puolustajista ei muista menneisyyttä - Vladimir Putin vaati kivenkovaan vuonna 2003 sitä, että sotavoimaa ei saa käyttää toista valtiota vastaan muuten kuin YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä. Entä nyt?

Pahinta on taas se, että meillä on vallassa nyt pelon ilmapiiri, jossa kansalle muistutetaan nyt alistumisen iloista. Pakotteet pelottavat mutta eniten pelottaa itänaapurin arvaamattomuus. Tämän takia Ukraina on jätetty nyt henkisesti yksin.

Ukrainan asia ei ole meidän.

Harkittu muistinmenetys?

Talvisodan aikana Suomi sai runsaasti tukea. Etenkin Ruotsissa tämä tuki realisoitui iskulauseessa ” Finlands sak är vår” – Suomen asia on meidän.

Vaikka itse Ruotsin hallitus oli kylmäkiskoinen, ei kansa ollut penseä. Sen lämmin tuki ja kansan innostus vaikuttivat yleiseen ilmapiiriin. Lopulta hallituksenkin oli taivuttava ja annettava vapaehtoisten ruotsalaisten tulla pohjoisen rintamalle.  Suomessa tätä tukea ei hävityn talvisodan jälkeen osattu vielä arvostaa mutta jälkipolville tämä oli tärkeä solidaarisuuden osoitus. Meillä taas tämä pienten kansojen välinen solidaarisuus – asettuminen pienen rinnalle suurta vastaan - näkyi ehkä parhaiten suhteessa Viroon. Sitä tuettiin sotavuosien aikana sikäli kun pystyttiin ja myöhemmin 1990-luvulla toimittiin innokkaasti pienen eteläisen naapurin puolesta.

Se olemmeko me pakotteiden rintamassa vai kieltäydymmekö niistä, on asia sinänsä. Minusta meidän ei pitäisi koskaan mennä maksumieheksi suurpoliittisiin talkoisiin. Tärkeintä olisi kuitenkin oman kansallisen itsekunnioituksemme takia aina muistaa se mikä on oikein ja mikä väärin. Kuka harjoittaa imperialismia ja kuka ei?

Kuten presidentti Paasikivi kerran totesi:

”…kylmä reaalinen analyysi on aina välttämätön…” Juho-Kusti Paasikivi päiväkirjassaan 14.4.1946

Toisaalta Juho-Kusti Paasikivi omissa päiväkirjoissaan käytti maamme ulkopolitiikan todellisuuspakoisesta itseymmärryksestä omaa suorasukaista termiään.  Hänen mukaansa suomalaisen ulkopolitiikan heikkous oli siinä, että sitä ei johdettu päällä vaan takapuolella.   

Kun haluttaisiin niin kovasti että Venäjä on kiva!

Harha-Venäjän paluu

Syy on yksinkertainen. Jotkut tutkijat kuin poliitikotkin ovat luoneet oman harhaisen maailmansa, jossa Venäjä ei esiinny sellaisena kuin se on, vaan sellaisena kuin sen haluttaisiin olevan.  Meille niin elintärkeään asiaan on sekoitettu omia poliittisia intohimoja ja toiveita. 

Kyse on ollut ennen kaikkea historiantuntemuksen ja tutkimuksen pinnallisuudesta: on ollut paljon seksikkäämpää tutkia Venäjän kansalaisyhteiskunnan (sic??) kasvua kuin esimerkiksi historiaa.  Poliitikoille ja median edustajille ”toivioretki Venäjä” on ollut paljon mieluisampi lähtökohta kuin ”realiteettien Venäjä”.

Ukrainan kohtalon unohtaminen ja suomettumisen refleksien helliminen merkitsee oman menneisyyden unohtamista. Meille oltiin solidaarisia talvisodan aikana: olemmeko unohtaneet sen kauhean ajan kun jäimme yksin?

Tapammeko sielumme tällä suomettumisella?

Kuten JKP totesi kerran:

”…Minua painaa tavattoman raskaasti se valheellisuuden ja moraalittomuuden ilmapiiri, jossa meidän pitää elää. Minä ole aina ottanut asiat kovin vakavalta ja raskaalta kannalta, ja sentähden on elämä nykyään minulle niin painavaa. Pelkään, että me, jotka olemme nyt mukana, tuhoamme kansamme sielun, ja se merkitsee kansalle kuolemaa…” (J.K. Paasikivi, 25.10. 1946 lähettämättömässä kirjeessä ministeri Eero.A. Vuorelle.)

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

46Suosittele

46 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (111 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kiitos,-ei lisättävää,moitittavaa tai poisotettavaa,eka kunnon analyysi tilanteesta viikkokausiin !

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Paavo Väyrynen juuri todisti suomettumishalua täällä. Toisaalta hän on myös vaikuttamassa pääkallon paikalla brysselissä? Mikä sitten olisi oikea tapa? Todeta, että suuri saa ajaa etujaan pieneen nähden halutessaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin tämä sama argumentti on kaikkien näiden Talviteiden ja Väyrysten huulilla. Kuten JKP totesi: hän on vanhasuomalainen - ei bobrikovilainen. Tässä on vinha ero. Jos kuljetaan Väyrysen tietä edessä on protektoraatti; omalaatuinen henkinen keminmaa jossa johtaja tietää kaiken.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mites luonnehtisit Timo Soinia, jonka näkemykset Venäjän vastaisista talouspakotteista alkavat päivä päivältä muistuttamaan Väyrysen ulostuloja tai siis hänkin on niitä vastaan, koska saattavat mahdollisesti ehkä potentiaalisesti häiritä Suomen kansantalouden khietystä.

Tätä menoa vihreistä ja vasemmistoliitosta löytyvät ainoat, jotka uskaltavat heiluttaa sateenkaarilippua Vladimir Putinille.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #8

Taitavat olla sateenkaariliput marginaali-ilmiö isojen poikien leikeissä. Siitä huolimatta olisi varmaan parasta puhua Venäjän ongelmista niiden oikeilla nimillä. Suomessa on vielä sananvapaus, jonka venäläiset ovat taas kerran menettäneet. Jos koskaan ovat siitä täysin siemauksin nauttineetkaan.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo Vastaus kommenttiin #8

Sitähän minäkin. Olen vinoillut Artolle hänen liittymisestään Persuihin, ja hänen suhtautumisensa perusteella tuntuu siltä, että se on hänelle jonkinlainen vitsi. Mitä se muuta voisi olla ottaen huomioon Timo Soinin Väyrystäkin härskimmän moraalittomuuden? Eikä vihreiden ja vassareiden politiikka Venäjän nykyjohtoa vastaan jää pelkästään sinänsä tärkeän sateenkaarilipun heiluttamisen asteelle. Ainakin vihreille militarismin ja totalitarismin vastustaminen on keskeinen periaatteellinen asia. Horjuvat ja tuuliviirit löytyvät niistä kiipijäpiireistä, jotka ovat tiukimmin sitoutuneita kaupan ja teollisuuden intresseihin. Heitä ohjaa kvartaaliajattelu ja oman voiton pyynti. Ja sitten tulevat vielä omassa sarjassaan nämä lapamadon selkärangalla varustetut persut.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Mikä sitten olisi oikea tapa? Todeta, että suuri saa ajaa etujaan pieneen nähden halutessaan.

60% kansantuotteesta aseisiin,armneija pakolliseksi naisille ja kaikille miehille,siviilipalvelus kumottava heti ja aseiden vienti/tuonti käyntiin täysillä,-jos venäjä saa viedä aseita lähes pelkästään kriisipesäkkeisiin niin miksi ei suomi,,no siksi kun vihervasemmistoidiootit pitää ryssän aseita edelleen rauhanaseina,varmaan niiden luodit tappaakin jotenkin pehmeämmim ??
Kommunistit turvasäilöön,samoin hituippi vihreät kasvissyöjät ja hörhöt !

Hannu Töyri

Juuri näin ja miinat takaisin moninkertaisina

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mielenkiintoisinta tilanteessa tuntuu olevan, että unohdetaan tieteellisen historiantutkimuksen olevan nimenomaan sitä, tiedettä. Tieteellinen historiantutkimus ei ole tarinankerrontaa, vaan vaikkapa fysiikkaan verrattavaa eksaktia tutkimustoimintaa. Se etsii toistuvuuksia ja pyrkii niillä mallintamaan menneisyyttä ja antamaan mahdollisuuksia välttää se, että "historia toistaa itseään". Kuten tunnettu suurmies totesi, "kansa, joka ei tunne menneisyyttä, on tuomittu toistamaan sen".

Ukrainan tilanne on historiantutkimuksen kannalta helpohko. Analogia toisen Maailmansodan "syntyyn", kehittymiseen, on selvä: Putimen Venäjän ja Hitlerin Saksan toiminna yhteys on ilmeinen. Samoin on helppoa huomata "lännen" toiminna samanlaisuus. Aivan kuten Hitlerin imerialismin alkuvaihe, myös Putimen toiminta motivoiaan "ulko-X-laisten" suojelulla jne. Krimin kehityksen vertaaminen Saarin tai Sudeettimaan haltuunottoon on selkeää.

Tämä ei ole kuitenkaan ongelman ydin. Ongelman ydin on muun maailman reaktio: "Vain neuvottelemalla voidaan saavuttaa jotain", "Pakotteet tulevat taloudellisesti raskaiksi" jne. Lista on loputon ja läpinäkyvä. Päämääränä on "Rauha meidän ajallemme". Kun lähtökohta on analoginen ja kehitys analoginen, on oletettavaa, että myös tulos on analoginen, aivan kuten fysiikassa - jos asialle ei tuoda radikaalia ulkoista muuttajaa.

Ukrainan tilanne ja sen kehitys on myös Suomen Talvisodan näkökulmasta surullisen samanlainen. Aivan kuten suomalaiset ovat vuosikymmenet itkeneet kuinka "meidät jätettiin yksin", jättävät Suomi ja suomalaiset nyt Ukrainan ja ukrainalaiset yksin.

Koska emme enää tunne menneisyyttä (tai ennemminkin emme siitä enää välitä), olemme näköjään tuomitut toistamaan sen.

Hyvä kirjoitus Luukkaselta.

Kiitos.

Käyttäjän SampoHonkala kuva
Sampo Honkala

Historia käyttää tieteellisiä menetelmiä kuten tilastotiedettä, mutta historia ei ole tiede. Historian prosessit eivät ole toistettavissa eikä niiden pohjalta voi luoda teoriaa historian kulusta. Historia ön ainutkertaisia tapahtumasarjoja ja se muodostaa kyllä sivilisaation muistin, mutta tulevaisuuden ennustamiseen se ei tähtää eikä kykene.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #86

Esittämäsi on yleinen väärinkäsitys. Tieteellinen historiantutkimus on nimenomaan nk. eksaktia tiedettä. Jos muuta väittää, ei ole ymmärtänyt, mitä historiatieteessä tutkitaan. Asian oikea tila paljastuu, kun siirtää perusteluanalogiasi vaikkapa tähtitieteeseen: "Historian prosessit eivät ole toistettavissa eikä niiden pohjalta voi luoda teoriaa historian kulusta. Historia on ainutkertaisia tapahtumasarjoja ja se muodostaa kyllä sivilisaation muistin, mutta tulevaisuuden ennustamiseen se ei tähtää eikä kykene."

Näin ollen siis: "Avaruuden, tähtien, prosessit eivät ole toistettavissa eikä niiden pohjalta voi luoda teoriaa tapahtumien kulusta. Avaruuden tapahtumasarjat ovat ainutkertaisia ja ne muodostavat kyllä maailmankaikkeuden muistin, mutta tulevaisuuden ennustamiseen tähtitiede ei tähtää eikä kykene."

Vai onko niin?

Historiatiede, sen enempää kuin vaikkapa fysiikka, ei pyri ennustamaan tulevaa, vaan mallintamaan olevaa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Uuden Suomen tohtorikaruselli tasapainottui hetkessä! Oliko Ukrainasta jotakin huomioita, vai onko ne varattu arvokkaampaan tutkimukselliseen yhteyteen?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

niistä myöhemmin eräässä toisessa mediassa...

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Ukrainalla tehdään bisnestä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Hmm. eikös tämä tämänhetkinen pakotepolitiikka ole juuri sitä, että isommat saavat ajaa etujaan pienempien kustannuksella?

Saksalaiset ostavat Venäjältä kaasua, niinkuin ennenkin. Amerikkalainen Exxon availee öljykenttiä yhdessä Rosneftin kanssa. Ranskalaiset myyvät Venäjälle lentotukialuksia. Mutta yhdessä sovittiin, että nyt loppu se Violan kauppaaminen. On toki pelkkää suomettumista kysellä, menikö kaikki nyt ihan loogisesti.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Näin päivinä on ilmassa sellaista tarjontaa, jotta se Suomi nyt kaatui kun Viola ei myy. Oisko vastapuolessa mitään vikaa myös?
Kauppaa tehdään edelleen, juuri tilasivat meiltä kolme laivaa Helsingin telakalta. Ja molemminpuoleisesti paljon muuta.

Kaikki maat kärsivät vienti- ja tuontipakotteista ja erityisesti ne joissa valmistusta on eniten. Ei pelkästään USA tai EU. Mukana on ainakin Norja, Japani, Kanada ja oisko vielä muita. Rehellisyyttä ja tasapuolisuutta puheisiin.

Vääräänlaista suomettumista mulle henkkoht on sellainen että annetaan Suomesta kuva jonain ainoana pienenä uhrina.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, ihan yhtä lailla se vastapuoli toimii siten, ettei tule turhan paljon ärsyttäneeksi niitä isoja vastapelureita. Käydään vähän kahdenkeskisiä neuvotteluja, ja sovitaan että peliä jatketaan taas pienillä nappuloilla.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #26

Yleensä se menee niin että pakotepolitiikassa asetetaan x määrä eri tavaroita tai hyödykkeitä joita ei sitten saa pakotteiden kohteeksi joutuneeseen maahan viedä.
On vain luonnollista että pakotteiden ulkopuolisia tavaroita viedään.
Käsittäkseni noita Suomessa rakennattavia arktisen alueen murtajia tilataan jotta voidaan edelleen jatkaa sitä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Se ala kun jätettiin pakotteiden ulkopuolelle.

Elintarvikekielto oli Venäjän itsensä asettama. Eu ei kieltänyt niitä viemästä.
Mutta on toki luonnollista että jokaisessa pakotepoliitikan kohteeksi joutuneessa maassa on tahoja jotka esittävät oman maansa suurimpana, ja jopa ainoina kärsijöinä. Viola-omenat, viola-kalat ja viola-broilerit.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #33

"Yleensä se menee niin että pakotepolitiikassa asetetaan x määrä eri tavaroita tai hyödykkeitä joita ei sitten saa pakotteiden kohteeksi joutuneeseen maahan viedä."

Juu, tuo logiikka on kyllä selvä. Tässä sen sijaan kyseenalaistetaan sitä logiikkaa, jolla nuo pakotteisiin sisällytetyt hyödykkeet on valittu. Ja siinä on astunut kansalliset edut peliin. Eikä siinä mitään, se on reaalipolitiikkaa.

Tällaiset avaukset ovat hiukan hassuja. Suomi on nyt jättämässä Ukrainaa yksin, ihan kuin kukaan maailmassa olisi kiinnostunut siitä, mitä Suomen kaltainen pikkuvaltio tekee tai jättää tekemättä.

Kylmä tosiasia lienee että tämä kriisi, aivan kuten edellisetkin, ratkeaa siten että isot pojat ja tytöt sopivat asiat meidän pienten ohi ja meistä tuon taivaallista välittämästä. Siihen saakka että isot pääsevät yksimielisyyteen siitä miten bisnes jaetaan, esitetään tätä pakoteteatteria, toki siten ettei bisnes liikaa kärsi.

Käyttäjän petrikivenheimo kuva
Petri Kivenheimo

"Saksalaiset ostavat Venäjältä kaasua, niinkuin ennenkin." - Jotkut muutko sitten eivät sitä enää osta? Eikös nyt ole niin, että näiden EU:n Venäjä-pakotteiden ei ole tarkoituskaan olla kaikenkattavia ja että suomalaiset saavat niiden estämättä ostella kaasua siinä kuin saksalaisetkin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Nämä juustopakotteet nyt eivät auta tässä konfliktissa yhtään mitään, ainoastaan perusvenäläisillä on suppeammat valikoimat ruokapöydässään. Miksi ei potkasta suoraan Putinin munille ja lopeteta isojen miesten bisnekset ja rahansiirrot. Muuten olen sitä mieltä että kaikkia valtioita jotka hyökkäävät toisen maan alueelle pitää kohdella samalla tavalla, siis myös USA:ta ja Ranskaa jos nyt lupauksensa mukaisesti hyökkää Irakiin.

Käyttäjän petrikivenheimo kuva
Petri Kivenheimo Vastaus kommenttiin #57

Juustopakotteethan ovat käsittääkseni Kremlin idea eivätkä EU:n. Sinänsä mielenkiintoista, että Venäjän johto on päätynyt siihen, että paras tapa vastata läntisiin talouspakotteisiin on vähentää tavallisten venäläisten jokapäiväisen elämän vaihtoehtoja entisestään. Mutta ehkä niin on siellä aina ennenkin tehty?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Huvittavinta tässä kiistassa se, että kriisi on houkutellut koloistaan kaikki vanhat suomettumisen mestarit, ex-diplomaatit, ex-ministerit, ex-ajattelijat, ja ex-tutkija.."

Sama tuossa tuli omassa blogissa julkituotua.

-----
P.s. Huvittavaa on, että saat Väyrysen plussaajilta blogiisi pisteitä.
Meitä kun on moneksi toiset enemmän toiset vähemmän omillaan ajattelevia.
Kun voi olla vain eri mieltä.

Tapio Vehmaskoski

Kommentoippa uudestaan:

1.) Onko Ukrainan kriisi yksittäinen asia vai voitko verrata sitä esim. siihen mitä tapahtui Jugoslavian hajotessa?

2.) Sekä Venäjä että Ukraina ovat osa entistä Neuvostoliittoa. Eikö Ukrainan kriisissä ole hyvin paljon kysymys Neuvostoliiton pesänselvityksestä?

3.) Kansat voivat pahoin oli sitten kysymys Ukrainasta tai Venäjästä, mutta oligarkeilla pyyhkii hyvin. Ellei kansojen tilanteeseen saada parannusta se on ihan ja sama mitä mieltä me olemme US-blogeissa, olimmepa tohtoreita tai dosentteja taikka muutoin vain mielipiteillä rasitettuja.

4.) Suomi tarvitsee realismia ilman sotaa eikä se ole uussuomettumista.

Onko yksittäinen käyntisi Ukrainaan valaissut sinut niin, että erimieliset ovat vain uussuomettuneita?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

2.) Perinnönjaossa vain harvoin vainaja palaa pöytään niinkuin nyt on käymässä.

Tapio Vehmaskoski

Neuvostoliitto on vainaa. Venäjä ja Ukraina eivät ole.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #44

Mitäpä muuta "Euraasian Unioni" on kuin Neuvostoliiton haamu joka nousee pinnalle. Putin entisenä Neuvostoliiton kasvattina on muokkaamassa Venäjästä jonkinlaista NL 2.0 versiota.

Pirkka Nilfisk Vastaus kommenttiin #75

Sehän on hauskaa, kun sillä on naapurina EUvostoliitto.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Väyrynen vie ja Soini vikisee, yleisö pyörittää silmiään.

Tapio Vehmaskoski

Älä sinä Sini enää vikise ja pyörittele silmiäsi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olipa vaikeaselkoista, mikä tosin voi olla pitkälti ikiomaa ymmärrysvajettani. Talvisota, Ukraina, ruotsalaiset, Paasikivi.

Venäjän tunkeutuminen Krimin niemimaalle minkäänlaista vastarintaa kohtaamatta ei ole verrattavissa talvisotaan. Itä-Ukrainan separatismia voidaan ehkä yrittää ajatella Terijoen hallituksena, vaikka Kuusisella esikuntineen ei kansan keskuudessa ollut minkäänlaista kannatuspohjaa. Etnis-kulttuurisesti erittäin hajanainen ja maa-alueeltaan valtaisa 2010-luvun Ukraina on erittäin epäyhtenäinen kokonaisuus verrattuna tiiviiseen, homogeeniseen 1930-luvun Suomeen.

Ehkä bloggaaja toivoo, että läntinen Eurooppa ryhtyisi "talvisodan Ruotsiksi", josta toimitetaan paitsi sympatiaa ja varusteita, myös vapaaehtoisia taistelijoita vapauden itärajaa puolustamaan. Taitaa moinen temppu olla pahasti EU-kansalaisen mukavuusalueen ulkopuolella.

Paasikivi oli reaalipolitiikan henkilöitymä, ja tietääkseni Neuvostoliiton "legitiimi turvallisuusintressi" -käsitteen isä. Ja Kreml ei edelleenkään ole kihlakunnanoikeus, jonka pöydälle todisteita laittomuuksista kannattaisi toimittaa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kerro kuinka paljon vapaaehtoisia/varusteita saatiin talvisotaan Ruotsista.

En ole itse löytänyt paljonkaan lukuja ao. aiheesta.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #65

Noita sivuja lukiessa tuli paitsi paha olo niin heräsi myös kysymys: Mitenkä tämä sopii Luukkaisen blogivertaukseen.

Sensijaan järkevämpää olisi lukea blogia: http://blogit.iltalehti.fi/jussi-niinisto/2014/03/...

"Laittamalla oma puolustus kuntoon ja irtisanoutumalla jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta viestimme Venäjälle ja muille maille, että Suomi ei ole Ukraina."

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #73

Lisäisin tuohon vielä, että kansa täytyy pitää yhtenäisenä ja tyytyväisenä. Jos esimerkiksi Ukrainassa olisi ollut tyytyväinen ja yhtenäinen kansa, tuskinpa olisi Venäjä edes yrittänyt mitään tällaista. Mutta siellähän ovatkin poliitikot söhlineet asiat parhaimmalla mahdollisella tavalla viimeiset 20 vuotta.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #74

Niin Suomen kansa oli yhtenäinen Talvisodassa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kiitos linkeistä,
Tämä kannattaa jokaisen Ruotsin kanssa liittoa harkitsevan lukea.
Ruotsalaiset ovat viimeiset 500v. sotineet aina viimeiseen suomalaiseen saakka. Muista vaikka Hakkapeliitat.

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Talvi...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #95

En oikein ymmärrä miten he olisivat voineet sotia viimeiseen suomalaiseen koskaan kun vuoteen 1809 asti he sotivat ainoastaan Ruotsin kansalaisista koostuvalla armeijalla + mahdolliset palkkasoturit.

Ruotsi lahjoitti myöskin elintarvikkeitta, riihikuivaa rahaa noin 230 miljoonan kruunun arvosta( arvo noin puolet Suomen vuoden 1938 budjetista) ja vaatteitta talvisodan aikana.Komasosa Ruotsin ilmavoimista saapui Suomeen ja otti koko pohjois-Suomen ilmapuolustuksen hoitaakseen. Noin 13.000 miestä ehti saapua Suomeen joista 8000 joutui koulutukseen kun taas 4.600 sijoitettiin rintamalle Sallan suunnalla. Moni näistä uhrasivat henkensä Suomen puolesta. Kun sota päättyi Karjalan evakuoinnissa tuli kokonainen kuljetuspataljoona johtajanaan Majuri Mortimer Sederholm auttamaan. Pataljoona toi mukanaan noin 500 kulkuneuvoa mm kuorma-autoja, busseja ja henkilöautoja. Linjojen takana palveli monta ruotsalaista siviiliä mm ambulanssi ja lääkintätehtävissä sekä auttamassa linnoitustöissä.

Mitä tulee tuohon katkeruuteen että Ruotsi ei halunnut ryhtyä sotatoimiin Suomen rinnalla kannattaa muistaa että NL ja Saksa olivat vielä silloin liittoutuneita ja rautamalmin kuljetukset Kiirunasta Saksaan olivat äärettömän tärkeitä. Mikä tahansa heilahdus politiikassa, joka olisi asettanut tuon raaka-ainevirran vaaraan, olisi laukaissut Saksan hyökkäyksen Ruotsiin viimeistän operaatio Weserubungin aikana kun Norja ja Tanska miehitettiin. Länsiliittoutuneiden suunnittelema Suomen avustusoperaatio oli suunnattu juuri näiden malmikenttien valtaamiseen. Englannin entinen pääministeri Chamberlain myönsi tämän ja myöskin Churchill kertoo muistelmissaan tästä ja myöntää ettei mitään aitoa suunnitelmaa ollut edetä Karjalan kannakselle tai Sallan yli Venäjälle.

Käyttäjän SampoHonkala kuva
Sampo Honkala

Erittäin osuva vasta-analyysi Ukrainasta ja Suomesta.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Pakkohan toi kaikki on uskoa kun oikein kaikki tietävä on tullut meitä valistamaan

anita frisk

Minulle jäi epäselväksi, mitä blogisti tavoittelee käyttämällä ilmaisua "naapurimaamme Ukraina".

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ei niin kovin kaukana...miltei rajanaapuri. Kaksi tuntia lentokoneella...siinä se on miltei vieressä...

anita frisk

No jaa, voihan sen noinkin ajatella. Siis myös rajanaapurimme Saksa, rajanaapurimme Valko-Venäjä etc. Tietenkin tämä on puoleltani saivartelua, mutta kun sen yhden tietyn maan osalta aina viitataan puolustellen geopoliittiseen asemaan...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Luulen, että se on propagandistinen tapa sitoa yhteen kohtalomme Ison Pahan Venäjän varjossa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Ukrainalla Venäjän naapurina on enemmän yht. rajaa kuin meillä.
Eikö naapurin naapuri ole lähellä ?

Jukka Laine

Luukkanen matkusti Ukrainaan nähdäkseen suomalaiset kovasydämmisinä. Ukrainan vallananastajat tapattavat sotilaita ja hyökkäävät omaa kansaansa vastaan.

Miten Ukrainan talous voi pyöriä ilman Venäjää? Lännen aggressio Ukrainassa tuhosi ihmisten toimeentulon, jakoi kansan kahtia ja ajoi maan umpikujaan.

Mitä Suomi voi tehdä?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Käy Jukka ite kahtelemassa; lento on halpa. Ja kysele ihmisiltä...elä usko propagandaa...elä usko muiden puheita...

Pekka Iiskonmaki

#23
Jukka on laajasydämellinen mies. Hänen sydämeensä mahtuu kerralla kaksi ämmää.

Janne Hilden

Kenen meidän? Ukraina ei ole ainakaan minun asiani.
Ei ole penniäkään kiinni koko maassa :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kuvaava perustelu! Stubb on kutsunut kaupankäyntiä parhaaksi rauhantyöksi, joten eivätkö pakotteet silloin merkitse sodanlietsontaa?

Antti Jokinen

Täytyy sanoa, että Hildenin kanssa kerrankin samaa mieltä. Ukrainalaiset poliitikkoineen ovat itse sössineet maansa. Korruptio hullumpi, kuin Venäjällä ja BKT heikompi. Maassa on teollisuutta, Euroopan parhaimmat pellot ja Mustanmeren turismikohteet. Olisi ollut hyvä yhtälö rakentaa vauras ja onnellinen kansa/maa. Mutta, kun ei niin ei. Ei riittänyt 20 vuoden aikana Ukrainan poliitikoilta myötätuntoa omalle maalleen, miksi meidän pitäisi nyt kärsiä heidän valinnoistaan?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

On henkisiä pennejä kiinni ihastuttavassa Kiovassa.

Janne Hilden

Ei MEILLÄ kaikilla suomalaisilla, kuten Luukkanen väittää yleistävästi.

Jukka Laine

No kerro Arto mitä muuta näit kun suomalaisten kovat asenteet? Venäjä ei taivu pakotteilla vaan asettaa vastapakotteita. Pitäisikö aloittaa aseellinen yhteenotto vai mitä tehdä?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sen verran kykenen samaistumaan myös kovan linjan kannattajiin, että vastaan heidän puolestaan: pakotteet on tuplattava tai triplattava, ja koska ne silloin väistämättä kirpaisevat myös tällä puolella, on opeteltava nauttimaan siitä tunteesta. Vähän kuin löylykilpailussa: kaverista tuntuu varmasti vähintään yhtä pahalta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Silloin Väyrys-Paavon huippuvuosina täällä toppuuteltiin ja vähäteltiin Baltian itsenäisyyspyrkimyksiä ja palautettiin N-liiton loikkarit takaisin rodinaan.
Asenne oli kova, ja silloinkin omasta mielestäni väärä.

Jukka Laine

Hitlerin huippuvuosina kirjoiteltiin että Saksan asia on meidän. Mikään ei ole siis muuttunut.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Muu maailma pärjää varsin hyvin ilman Venäjää, mutta Venäjän eristäytyminen johtaa tavallisten venäläisten paluun kymmenien vuosien takaiseen elintasoon. Siihen he kai pyrkivätkin kun 80 prosenttia kansasta antaa tukensa vastapakotteille ja Putinin politiikalle. Ei kai siihen sitten ole mitään vastaan sanomista. Energiaa riittää kyllä eikä Venäjältä oikein muuta tuomista olekaan. Onnenpotku vaihtoehtoisten energialähteiden kehittäjille ja vihreille. Vastapakotteiden merkitys on laskettu olevan Suomelle alle 500 miljoonaa ja sen taloutemme kestää varsin helposti eli antaa mennä vain näin, meillä riittää Valion maitoa ja juustoa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ihmettelen puheenjohtaja Sipilää ja hänen "ohut" puheitaan. Ei Ukrainan tilannetta voida ratkaista ukrainalaisten päänylitse Venäjän ja EU:n kesken. Tuommoinen puhe osoittaa melkoisen ylimielistä asennetta Ukrainan kansaa kohden.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Bravo. Sipilän jutussa oli sellaista siirtomaaisäntä-pöyhkeyttä. Ukranalaiset päättäkööt omista asioistaan.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Niin oikke, mutta sitä vain ihmettelen, että kuinka voit itse marssia Suomen pääputinistien, perussuomalaisten riveissä. Onko se jonkinlainen perverssi performanssi, vai onko päässäsi jokin salaperäinen madonreikä tyystin uuteen ulottuvuuteen?

Jukka Laine

''Ukrainan kansa'' odottaa EU;lta ja USAlta apumiljardeja. Missä rahat viipyy. Ukrainan teollisuus kun on venäläisomistuksessa ja maan talous on käytännössä tuhoutunut. Miten ukrainalaiset aikovat elää ilman Venäjää?

Kalle Helske

Hyvä kirjoitus Arto. Nyt kuitenkin kun näytät suhtautuvan kriittisesti pakotteisiin samalla kun puhut "Ukrainan unohtamisesta ", niin minun on pakko kysyä sinulta, mitä konkreettisesti tarkoittaa tässä tilanteessa "Ukrainan muistaminen". Jos kerran mielestäsi Suomen edun mukaista ei ole osallistua Venäjän vastaisiin talouspakotteisiin, niin miten sitten Ukrainaa tulisi muistaa? Pelkkä henkinen tuki lehtikirjoittelun muodossa tai yleisessä keskustelussa tuskin sekään ukrainalaisia lämmittää, ellei mitään konkreettista tehdä.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kävin äskettäin Donetskissa liikematkalla. Yhteiskunta oli varsin rauhallinen, eikä mitään kieliriitoja tuntunut esiintyvän.
Kaikki puhuivat ukrainaa/venäjää keskenään, kaikki ymmärsivät toisiaan sovussa.
Provosointi on tapahtunut ulkoapäin.

Vastakkain asettelu on syntynyt siksi, että venäläiset menettivät eliittiasemansa Ukrainan itsenäistyessä taloudellisesti ja kulttuurisesti. (Suomenruots. ovat vähän samassa tilanteessa )

Nyt sodalla he kaipaavat sitä takaisin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Omat silmät, korvat ja keskustelu paikan päällä sekä lisäksi riittävä historian tuntemus, jota ei rasita 70-luvun nöyristely- ryydittää Arton teksiä. Toivottavasti yhtä moni tekee retken Ukrainaan kuin meillä oli heinäkuussa mansikanpoimijoita.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Viimeinen JKP:n lainaus sopii edelleen Suomeen saatuamme sielullemme pitkäaikaisesta UKK-ajan traumasta (finlandisierung) juontuvan vahingon, jolla on pitkät varjot edelleen.

"Tyynellä säällä kirkonkukollakin on luonnetta", totesi S.J. Lec, mutta nyt, kun hieman tulee, moni palaa takaisin vanhoihin vuorosanoihin ja kolohin. Se "valheellisuuden ja moraalittomuuden ilmapiiri" tuli alta aikayksikön takaisin.

Reino Jalas

"Samaan aikaan naapurimaamme Ukraina käy omaa talvisotaansa."

Minusta sota nykyisellään muistuttaa enemmän Suomen 1918 sisällissotaa, valkoiset vastaan punaiset. Voimasuhteetkin ovat suunnilleen samat.

Maa kamppailee olemassaolostaan ja horjuu itäisen naapurin imperialismin edessä.

Aika dramaattisesti sanottu? Tähän mennessähän Ukraina on menettänyt jo ennestään autonomisen aseman omanneen Krimin niemimaan. Sama juttu kuin jos me menettäisimme autonomisen Ahvenanmaan Ruotsille, joka liittäisi sen itseensä.

Potuttaa tietenkin manner-suomalaisena, kun syvästi rakastamamme yksikielinen/ruotsinkielinen, tärkeä saari meiltä vietiin. Imperialistiset Hannu Hanhet nappasivat. Mutta eihän koko Suomea ole silti vallattu.

"Sen lämmin tuki ja kansan innostus vaikuttivat yleiseen ilmapiiriin. Lopulta hallituksenkin oli taivuttava ja annettava vapaehtoisten ruotsalaisten tulla pohjoisen rintamalle."

Ilmeisesti Suomen olisi omaa lämmintä suhtautumistaan osoittaakseen varustettava vapaaehtoinen pataljoona, ja lähettää se sotimaan Ukrainan hallituksen rinnalle? Toistaiseksi meiltä on lähtenyt vapaaehtoisia vain Irakin ISIS-järjestön joukkoihin. Mutta kaipa se olisi tasapuolisuuden vuoksi syytä alkaa haalia naapurustosta innostuineita nuoria miehiä vapaaehtoisiksi Ukrainaan myös.

"Ukrainan kohtalon unohtaminen ja suomettumisen refleksien helliminen merkitsee oman menneisyyden unohtamista. Meille oltiin solidaarisia talvisodan aikana: olemmeko unohtaneet sen kauhean ajan kun jäimme yksin?"

Ihanko yksin? Vaikka tähän mennessä Ukrainan hallituksen tueksi ja kavereiksi ovat lyöttäytyneet EU, USA ja NATO.

Haluaisin myös tietää tai kuulla mielipiteitä että mitä meiltä suomalaisilta tarkalleen oikein edellytetään?

Riittäisikö se että me suomalaiset kaikkialla puhumme positiivisesti Ukrainan hallituksen puolesta? Vai pitääkö sinne oikeasti lähettää suomalaista sotaväkeä myös, ettei vaikuta niin penseältä meidän suomalainen suhtautumisemme?

Janne Hilden

Azov-pataljoonassa on ulkomaalaisia taistelijoita, kuten tämä ruotsalainen neo-natsi tarkka-ampuja. Olemme kansana ehtiväistä porukkaa, joten eiköhän siellä ole jo sinivalkoistakin sotavoimaa. White power!

"Mr Skillt says there is only a handful of foreign fighters in the Azov Battalion and they do not get paid. "They see it as a good thing, to come and fight," he explains. However, Mr Skillt is expecting more foreigners to join soon: he says there is now a recruiter who is looking for "serious fighters" from outside Ukraine."

http://www.bbc.com/news/world-europe-28329329

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En näe Ukrainan sisällissodassa punaista osapuolta. Voisitko mainita jonkun sen edustajan?

Janne Hilden

Kiova ainakin lakkautti kommunistisen puolueen toiminnan. Siinähän sitä punaista riittämiin.

Janne Hilden

"My goal is a white Ukraine," Skillt told newspaper Svenska Dagbladet (SVD) last week. "I am a nationalist and I want there to still be white Europeans in Europe."

Four Swedes are fighting with the Ukrainian task force Azov - a squad which flies a flag with Nazi symbols and, according to one Swedish soldier, fights for "a white Ukraine".

http://www.thelocal.se/20140730/swedish-neo-nazis-...

Sairastahan tuollainen fasismi on, oli se sitten yleistäkin siellä paikan päällä tai vaan muutamien taistelijoiden päänupin sisällä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #64

Keitäköhän ei-valkoisia hän aikoo tuolla tappaa?

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #66

Heh, en tiedä. Kun en ole samaa aatesuuntaa.
Villi veikkaus on, että ajavana voimana on antisemiittiys ja russofobia.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Erittäin hyviä kysymyksiä. Paasivi pysyisi erossa koko jupakasta. Mutta Suomen oltava mukana Mauno Koiviston, Paavo Lipposen ym. sitoumuksilla.

Paras neuvo Ukrainalaisille ja Venäläisille on "tapelkaahan pojat, isä näyttää valakiaa"

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yhdessä sodassa Paasikivi halusi sitoa Suomen Saksan keisarikuntaan saksalaisella kuninkaalla.

Toisessa sodassa Paasikivellä oli puhe valmiiksi kirjoitettuna sitä riemun päivää varten, jolloin saksalaiset valtaavat Leningradin.

Kun tuuli kääntyi, Paasikivi kieltäytyi Marshall-avusta, vaikka Stalin ei sitä vaatinutkaan.

Ehkä ei enää kannata etsiä päivänkohtaisia neuvoja 1800-luvulla maailmankuvansa muotoilleilta.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki Vastaus kommenttiin #70

Millä perusteella Suomi olisi voinut ottaa apua? KGB\nkp ei sitä hyväksynyt. JKP\UKK linja oli: "paskaa silmät ja korvat täyteen ystävyys liturgiaa. Selän takana niin pitkälle länteen kuin voidaan päästä ilman miehitystä"
Vaikka koko maailma muuttuisi sosialistiseksi, Suomi ei muutu- ukk Hrutsheville..

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki Vastaus kommenttiin #70

Mikäli Saksa olisi voittanut niin silloin natsit eivät olisi tapahtunut ja mikäli talvisota olisi kuitenkin tapahtunut niin Leningradin miehityspuheen olisi voinut pitää hieman Moskovan miehityspuhetta ennen.
Koska meillä olisi ollut valtioliitto Saksan kanssa(kuten nytkin, JKP:n jälkiä seuraten) "Suomi on liitossa Venäjän kanssa jos emme voi valita ja Saksan jos voimme itse valita" -JKP

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Koivisto ja Lipponen ovat täysin suomettumisen ajan hahmoja. Paasikivi olisi liittänyt suomen natoon 1985.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Koivisto ja Lipponen ovat täysin suomettumisen ajan hahmoja. Paasikivi olisi liittänyt suomen natoon 1985.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kiitän ansiokasta blogistia kirjoituksesta.

Millaisessa maailmassa haluamme elää, se kai on kysymys.
Jos Itänaapurimme valtaapitävien toiminta on okei, on okei myös muunlainen väkivalta, kansalaisten alistaminen ja lypsy, kuten pääpomo aiemmin Ukrainassa teki, käänsi kansan kassan.

Minusta Venäjän toimia Ukrainassa ei voi hyväksyä.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

täällä Venäjällä yli 20 vuotta asuneena muistutan myös Paasikivrn sanoista: (I agree)

"Venäläisten muuttumattomana politiikkana on saada, mitä he voivat, niin vähällä kuin mahdollista, ja sitten pyytää lisää. He eivät uhraa koskaan välittömiä etujaan tulevaisuuden päämäärien hyväksi. He eivät kiinnitä koskaan huomiota siihen mitä on sanottu, vaan ainoastaan siihen, mitä on tehty. He pyrkivät saamaan korkean hinnan siitä, minkä ymmärtävät joutuvansa tekemään joka tapauksessa. He ovat immuuneja eettisille, humanitaarisille ja abstraktiin oikeuteen perustuville tekijöille ollen pelkästään käytännöllisten ja realististen näkökohtien vaikutettavissa."

Reijo Tossavainen

Arto L: " Itäisestä naapuristamme on tulossa imperialistinen valtio."

Sanoisin, että Venäjä on imperialistinen valtio.

Niko Sillanpää

Hyvä kirjoitus. Puolueesi Putin-siipi ja mystikko Soini tuskin tykkäävät, eli ihan rohkea siltäkin osin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Hienoa toimintaa käydä itse paikanpäällä tarkistamassa tilanne!

Jään odottamaan mielenkiinnolla mitä separatistit ovat kertoneet blogistille päämääräkseen,koska tietysti on myös keskustellut heidänkin kanssaan.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Älä nyt hassu ole, Artohan kävi vain pääkaupungissa, jossa kaikki on autuaan onnellista...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Näin hieman epäilen,mutta pitää avoimin mielin antaa Artolle tilaisuus kertoa mitä siellä oli.

Niko Sillanpää

Tuonhan voi kysyä ihan "Donetskin kansantasavallan" viralliselta tiedottajalta, kipin kapin sinne!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Luukkainenhan nyt tahtoo sen roolin perimäisen totuuden kertojana itselleen ja kaikki arvo pitää antaa sille.

Perustan tämän siihen,että noin perussuomalaiseksi melko härski tyyppi tulla haukkumaan suomalaisia..siis meitä typeriä joita hän edustaa fiksuuttaan. Jokin tässä ei aivan natsaa..mutta osaat varmasti kertoa mikä se on?

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Ihan mielenkiinnosta: Kiovassako olit kestitettävänä vai mistä tämän totuuden kävit hakemassa?

Suomettuneisuus-termiin jumiutuminen on omiaan johtamaan harhapoluille. Itseasiassa harha jostain vahvana edelleen elävästä suomettuneisuuden ilmiöstä on yhtä paha ongelma älyllisesti rehelliselle keskustelulle, kuin Venäjä-kuvansa perustaminen sen varaan, millaiseksi sen parhaimmillaan kuvittelee. On totta, että Venäjä on ehkä yksi maailman ristiriitaisimmista valtioista; sanotaan, ettei se jätä ketään kylmäksi, vaan sitä joko vihaa tai rakastaa. Väitän, että myös herra Luukkanen on jumissa tässä jakolinjassa.

Kyky neutraaliin suhtautumiseen, kun kyse on Venäjästä, on harvojen herkkua. Luukkanen esittelee jonon jatkoksi vain näkemyksen, jonka voi pudottaa kaikkien näiden objektiiviseen tarkasteluun kykenemättömien sofioksasten ynnämuiden kategoriaan, jonka voisi kuvailla jotenkin seuraavasti: "selvitintotuudenukrainastajavenäjästäjatässäolkaahyväkiittäkääjakumartakaanyt"

Martti Kauppila

Venäjää tai sen hallintoa ei rakasta kuin pinttyneemmät putinistit ja russofiilit. Vaikka suhtaututisi kuonka neutraalisti, Venäjän toimet ja pullistelu herättää kuvotusta ja imha.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Separatistit ampuivat buk ohjuksella mh17 ohjaamon täyteen pieniä pyöreitä reikiä.

Linkin jutussa kuvaa hylystä, katsokaa itse.

http://www.anderweltonline.com/wissenschaft-und-te...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Täysin kahjoa menoa puolin ja toisin.

Jos tämä homma kärjistyy siihen, että kaivetaan rynkyt kaapista ja aletaan oikein kunnolla hippasille, niin se hyvä puoli siinä ainakin on, että ei tarvitse murehtia, erotaanko eurosta vai ei. Savun hälvettyä lasketaan sitten eloonjääneet ja eiköhän se nousukausi siitä ala.

Tällä hetkellä tuntuu, että minkään nurkan johtajistossa ei löydy ensimmäistäkään edes lähes täyspäistä.

Minkä helvetin takia pitää vain puida nyrkkiä ja uhitella, kun voisi tapella ihan kunnolla.

Joskus tuntuu, että jos joku kävisi kysymässä niiltä reilulta 10% ukrainalaisista, jotka ovat itsenäistymisen jälkeen äänestäneet jaloillaan, sieltä selviäisi, että he ovat jo lähtiessään tienneet, että tässä käy näin. Eivätkä ole viitsineet jäädä paskan jalkoihin. Ainoat koko remmissä, joilla on aivot tallella.

Jokohan jenkit ja Israel lastaavat koneita Iraniin lähtöä varten? Sehän menisi tässä vähän kuin vasemmalla kädellä. Siitä ei Mosulin päältä ole enää pitkä matka Iranin ydinlaitoksiin.

Kirsti Hermunen

Kimmo Kautolle, mitä on 'älyllisesti rehellinen keskustelu' Putinin ja hänen lähipiirinsä toiminnasta? Entä 'kyky neutraaliin suhtautumiseen'?
Ajattelen, että parhaimmillaan 'ajattelen', kun asetun ajattelemaan, vapaasti liikuteltavaan sisäiseen tilaan (ilman että itsetunnolliset kysymykset rajoittavat tai estävät)ja käytän kaikkea sisäistä kykyä,mitä minulla on. Jostain olen tietoinen ja jotain tapahtuu tietoisen rinnalla - niin kuin ajattelen nukkuessani. Tänään olen ajatellut (kun muistan, että aikoinaan venäläiset psykiatrit uhattiin erottaa kansanvälisestä yhteisjärjestöstä sen vuoksi, miten toisinajattelevia kohdellaan psykiatrisissa sairaaloissa...): millaista on lääkärikoulutus Venäjällä ja millaista psykiatrinen opetus? Traumatisoitunut toistaa, jotta ei muistaisi. Mikä tulee todistetuksi Putinin ja muiden toimijoiden kohdalla - ja meidän. Kukaan ei ole vapaa. Mitenköhän Venäjällä tämä on otettu huomioon? Jos traumaattiseen kokemuksen läpielämiseen ei saa apua ja aikaa, se siirtyy seuraavalle ja seuraavalle sukupolvelle - ja johtaa 'toistamiseen', väkivaltaa itseä ja toisia kohtaan. (Väkivaltaiselle alistumiseen, uhriksi)

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Luin Uuden Suomen Puheenvuoroista Paavo Väyrysen ja Arto Luukkasen kirjoitukset Ukrainan tilanteesta. Niiden analyysit eroavat jyrkästi toisistaan, suorastaan kuin päivä ja yö. Väyrysellä on paljolta Kremlin näkökulma, Luukkasella Kiovan kansallismielisten näkökulma. Luukkanen oli juuri käynyt Kiovassa.

Kummallisinta on, että pystyn paljossa ymmärtämään ja jopa hyväksymään sekä Väyrystä että Luukkasta. Olen jo pitkään pohtinut sitä, että tällaisessa propagandasodassa totuus uhkaa hävitä ääritulkintojen katveeseen. Tasapainoiset toisaalta-toisaalta-näkemykset heitetään helposti roskakoriin.

Arto Luukkaselta kysyisin, eikö Perussuomalaisten olisi jo syytä vaihtaa puheenjohtajaa, kun Timo Soini on Ukrainan kysymyksessä asettunut väyrysläiselle kannalle. Miten Luukkanen voi myöskään sietää puheenjohtajaa, joka tukee kritiikittömästi Israelin verisiä toimia ja vastustaa tasavertaista avioliittoa?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Huomisaamuna lisää Ukrainasta radion "ykkösaamussa"...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari
Pirkka Nilfisk

Ukraina & talvisota? Joo... Vähän huono analogia, jolla vain progandisesti halutaan herättää suomalaisissa mielikuvia, kun tilanne ei ole yhtään sama.

Tapio Vehmaskoskella yllä hyviä kommentteja. Onko merkittävästi eri tilanne kuin Jugoslavian hajoaminen? Itä- ja länsi-Ukraina ovat niin erilaisia, että voi vain olla luontaista tämän konstruktion hajoaminen ja niiden ajautuminen eri teille tai löyhäksi liittovaltioksi. Ja venäläinenkin vähemmistö (joka Krimillä on enemmistö) otettava huomioon ja jätettävä vapaaksi vainolta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Huomatkaa Venäjän humanitäärinen saattue joka tulee vielä pääsemään kohteeseensa....vaikka väkisin.

Käyttäjän HannuHaikonen kuva
Hannu Haikonen

Näemme vaihtoehdon a tai b.

Onko länsi riittävän ponnekkaasti - oma poliitikan kaartimme mukaanlukien - onnistunut vakuuttamaan Putinin siitä, että vaihtoehto b tulee liian kalliiksi?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Saapa nähdä, kehtaavatko venäläiset kieltää Punaista Ristiä hoitamasta jakelua:

http://yle.fi/uutiset/ukraina_ei_aio_paastaa_venaj...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Et kai vain epäile Venään vilpittömiä aikeita...? :D

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Uskonto on ihmiskunnan lapsuuden filosofia, joka uusiutuu jokaisessa lapsuudessa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Varomaton vertailu vie helposti metsään, vaikka voi joskus elähdyttääkin, kuten savolaisten kaivoskriitikkojen arvio, että Kiovasta ja pitemmän päälle Moskovasta tulee nykyisen Helsingin kaltainen yrityslupakonttori josta kansainväliset kaivosyhtiöt käyvät noutamassa toimilupia laajentaakseen Talvivaaran tapaisia kokemuksia isommille markkinoille.

Även Ryslands sak är vår.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset