Arto Luukkanen

Miksei asioista puhuta, niiden oikeilla nimillä?

PS.Huom (3.9.2014) HS tunnusti tänään, että asioista kannattaa puhua niiden oikeilla nimillä. Niin taisi tehdä myös Putin kun teki "pysyvän aselevon" Ukrainassa.

**

Lapinlahdet Linnut veisasivat kerran sattuvasti: ”miksei asioista puhuta – niiden oikeilla nimillä?”

Nyt kyllä kannattaisi.

Meillä on kuitenkin vain sellainen tapa, että kansalaisten älykkyyttä halveksitaan ja toimittajat katselevat alaspäin tätä ”lottokansaa”( erään toimittajan aito nimitys tavalliselle kansalle).

Asioista ei puhuta niiden oikeilla nimillä.

Ukrainan kriisi

Esimerkiksi YLE:n kannattaisi lopettaa Ukrainan kriisissä puheet ns. ”kapinallisista”. Nyt siellä on kyse venäläisistä joukoista. Naapurimaamme on napsauttanut ns. ”low intensity” konfliktin toiseen asentoon. Siellä on täysi sota.

Toisin kuin meillä, venäläisissä tiedotusvälineissä puhutaan asioista suoraan; esimerkiksi ”Sotilaiden äidit” niminen järjestö kyselee sitä kadonneiden ja kuolleiden poikien perään.  Itänaapurissamme jo tiedetään, että viimeiseen hyökkäykseen on osallistunut saratovilaisen ja pihkovalaisen maahanlaskujoukko-osaston sotilaita. Aseita , tankkeja ja tykistöä on sopiva määrä.  Ja lisää tulee.

Meillä tätä ei tiedetä, eikä YLE:ssä uskalleta puhua suoraan ja avoimesti. Tosin on Venäjällä myös avoimia valheitakin näiden ”poikien toiminnasta”; puhutaan siitä, että ovat Ukrainassa lomalla ym. (http://tvrain.ru/articles/premer_dnr_za_nas_vojujut_vzjavshie_otpusk_rossijskie_voennye-374657/).

Sotilaiden äidit myös kyselevät ikäviä kysymyksiä. Onko sota perustuslaillinen? Onko Putinilla oikeus lähettää joukkoja ulkomaille? Nämä naapurimaan sisukkaat ja lannistumattomat naiset eivät hevillä hellitä.

Heillä onkin hyvä syy myös udella sitä: miksi nämä pojat eivät saa kunnon hautajaisia? Jos joku antaa suurimman uhrinsa isänmaan käskemänä, niin miksei näiden poikien uhria haluta tunnistaa vaan heidät on siirretty virallisesti pois armeijan listoilta?

Ylessä ei uskalleta puhua tästä asiasta. Kyyristely jatkuu.

Suomi ja Nato

Sitten Stubbin ja Rinteen väliaikaishallitus! Se on nyt ahdingossa. Pulassa ja kriisissä. Miksei sitä voi sanoa suoraan?

Miksei hallitus voi suoraan sanoa, että kohta allekirjoitettava Nato-sopimus merkitsee ko. sotilasliiton ulkojäsenyyttä? Se nostettiin keväällä Ukrainan kriisin takia naftaliinista ja se vietiin vaivihkaa lävitse siten, että ensi viikolla meillä on virallinen ulkojäsenyys.

Puheet siitä, että kysymys on pelkästä teknisestä paperista tai vanhasta järjestelystä ovat naurettavia.  Siitä tuli meille nyt YYA-sopimusta muistuttava klausuuli, joka on siinä mielessä mielenkiintoinen, että siinä myös tarvitaan molempien osapuolten suostumusta.  Historia toistuu.

Tämä uusi YYA on ehkä tarpeellinen mutta se väsättiin huonoon aikaan. Se tulee saamaan maksimaalisen määrän huomiota Venäjältä.  Sieltä tulee vielä jotain siivotonta ja ikävää kiusantekoa ja aivan konkreettistakin rojua.  

Sitten. Miksi Stubb-Rinteen hallitus haluaa juuri nyt keikuttaa venettä? Vanhan sanonnan mukaan ei kannata ostaa kun on kallista ja myydä kun on halpaa.

Ulkojäsenyys tuli huonoon aikaan. Maksajina ovat taas tavalliset suomalaiset, joiden älykkyyttä arvoisa hallituksemme pitää pilkkanaan.

Budjetti

Kolmas asia, jonka rakas YLE:mme voisi sanoa suoraan on nykyisen hallituksen budjetti.

Se ei vain toimi. Tilanne on nyt niin katastrofaalinen, että meillä ei ole selvää tietoa siitä mihinkä lukuihin tulevan vuoden tulo ja menoarvio perustuu. 

Nyt säätytalolla näytellään suurta ”Divina Comediaa”, jossa viilataan linssiin äänestäjiä ja myös pikkasen itseä. 

YLE kuitenkin jatkanee kyyristelyä ja kansalaisten viilaamista linssiin...parhaiden suomettumisen ajan perinteiden mukaisesti. Hyvä niin.

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Jukka Laine

Kerrankin samaa mieltä. Paitsi venäläisten joukkojen osalta. Mutta ei pilata päivää pienistä kinastelemalla.

Suomi viedään Natoon ja liittoon Venäjää vastaan. Kuka palkkaisi Stubbin ja Haglundin yrityksensä johtoon?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

"Suomi viedään Natoon ja liittoon Venäjää vastaan"

Viejänä putin ja sotahullu esikuntansa,,vois edes hiukan kunnioittaa suomen rauhallista asennetta,mutta eihän se sovi !

Käyttäjän Kehva kuva
Esa Aaltonen

Kyllä tämän sodan esikunta on ihan muualla kuin venäjällä. Tosin esikunnilla ei ole juurikaan väliä kun riittävän monet poliitikot ovat riittävän monessa paikassa täysin irtaantuneita reaalimaailman syy/seuraus-suhteista. Sanotaan että valta turmelee -aina! Vasta viime aikoina olen alkanut ymmärtää, että se koskee myös alykkyyttä laajemminkin kuin oman narsismin suhteen :-)

Seuraava Karjalan mänty löytyy varmaan jostain Ruotsinpyhtäältä, mutta siellähän onkin vanha raja valmiina ;-)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Putin ja Lavrov kiistävät jyrkästi venäläisten joukkojen osallistumisen konfliktiin, joten ei sielläkään kaikkea tiedetä. Putin totesi myös Poroshenkon kanssa käytävien neuvottelujen yhteydessä, että Venäjä ei ole konfliktin osapuoli lainkaan, mutta saattaa yrittää myötävaikuttaa rauhanvälittäjänä.

Thomas Makinen

Miksei asoista puhuta niiden oikeilla nimillä? Totisesti minä sanon teille: se johtuu siitä, että meillä on liikaa tärkeitä ihmisiä, jotka saavat elantonsa särjistä. Särki on näet särki vaikka voissa paistais, ja liika altistus pehmentää järjen. Mutta emminä särkiä vihaa, ne ovat toiseksi suosikein kalani. Kaikkien muiden jälkeen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös Venäjä ole tunnustanut Donetskin Kansantasavallan? Outoa, ettei se ratsasta enempää sillä argumentilla, että sen joukkoja on kyseisen valtion hallituksen taholta kutsuttu apuun Ukrainan aggression vuoksi. Venäjähän voisi lisäksi korostaa, etteivät joukot Donetskin Tasavallan alueelta tule ylittämään Ukrainan rajaa.

Ilmeisesti edes heillä ei pokka pidä moiseen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Eeva Liisa. Olet väärässä. Mutta sinulla on oikeus omaan mielipiteeseesi...vaikka se ei pidä paikkaansa. Faktat ovat sinua vastaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Miten Luukkanen on vahvistanut omien faktojensa luotettavuuden?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Arto, tosi heikkoa on evidenssi molempiin suuntiin, eikä siihen ole tolkkua löytynyt, vaikka yritän seurata niin USAn, Brittien kuin Venäjänkin englanninkielistä uutisointia. Ukrainasta taas ei voi sanoa mitään, koska kansalaiset sotivat toisiaan vastaan. Tarkoittanee lievää törkeämpää yksimielisyyden puutetta?

Ainoa, mikä niihin verraten paljastuu, on suomalaisen journalismin uskomattoman kehno taso. Ilmeisesti hyvä koulutus ei korvaa käytännön kokemuksen tuomaa todellista substanssia. Jopa propaganda on täällä uskomattoman löysää tuubaa.

Ainoa varma asia, mitä Ukrainaa koskevasta tiedosta voi todeta, on sen ristiriitaisuus.

Joka tapauksessa, Venäjän toimivan puolustuksen näkökulmasta Suomen asema vaikuttaa nyt riskialttiilta ja tehokkain tapa on sama kuin Krimillä, eli ennalta estää vihollista valtaamasta tärkeitä hyökkäyssuuntia.

Kävi asiassa miten tahansa, Suomi on ensi viikon jälkeen de facto vieraan vallan miehittämä maa, mikä sinänsä on vähäinen muutos, koska olemme olleet jo pari vuosikymmentä omien maanpettureiden hallitsemia, vai pitäisikö sanoa kanssamyötäilemiä.

Sitähän tämä eurooppalaisuus näyttää olevan, että kun johtajat niin mielellään upottavat kielensä muiden donitseihin, niin kansalaistensa on upotettava kielensä heidän donitseihinsa ja veisattava kuorossa, kuinka hyvältä se tuntuu.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Timo,
viimeisin komenttisi täällä #9 meni kertakaikkiaan pieleen.
Sananvapaus on vielä onneksi säilynyt.

Donitsit ovat filmien mukaan amerikkalaisten poliisien mielisapuskaa, oletko ajatellut työnvaihtoa?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ja isänmaan myynti esim. bankstereiden rahoittamiseksi jatkuu, jatkuu,....

http://yle.fi/uutiset/suomi_myy_rahapulassaan_mets...

Mistähän suomalaisille löytyisi uusi maa, Israelin tapaan? Kysytäänkö Putinilta, tuolta laajan ja harvaanasutun maan presidentiltä? Siellä on paljon muitakin suomensukuisia porukoita. Alkaa tämä germaanihomma ahdistaa. Germaanitkin haikailevat idän rikkauksia, mutta jospa ehtisimme ensin ja sovussa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kotimainen raha ei riitä

Tilojen koko on niin suuri, ettei kotimaisia ostajia riitä, arvoidaan Metsähallituksessa."

Metsät halutaan myydä ulkomaille kuten Fortumin sähköverkkokin, Kokoomukselle on pääasia ettei suomalaiset hyödy valtion omistuksista. Liittovaltioon on helpompi pakottaa köyhä ja velkainen kansa. Myytävät palstat olisi voinut lohkoa pienemmiksi jos olisi haluttu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Halonen kirjoitti: "Mistähän suomalaisille löytyisi uusi maa, ..."

Onkos joku meitä täältä räntäsateen keskeltä mihinkään ajamassa?

Toisaalta isävainajallani oli kovina pakkasaamuina ennen töihin lähtöä tapana haaveilla josko vaihtaisimme tämän Suomen johonkin etelämeren saareen. Siellä voisi makailla palmun alla ja odotella, että hedelmät tippuu suoraan suuhun. Sen jälkeen hän lähti rakennustyömaalle painamaan kirvesmiehen hommia. Ehkä joku hänen kaipaamansa ratkaisu olisi ihan kelvollinen. Pitäisi vain katsoa, ettei vaihdeta saareen jonka ilmastonlämpeneminen pian hukuttaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yllättävän moni Intian valtameren ja muutama muukin saari kuuluu käytännössä Euroopan unioniin. Euro-valuuttakin otettiin ensimmäisenä käyttöön Reunionilla, koska siellä aamu valkeni ensimmäisenä 1.1.2002.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #49

Isävainaa säästyi Euron ihanuuksilta kun ehti alta pois paria vuotta aiemmin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomalaisille osoitettiin jo kauan sitten maa ja asuinsija Arkangelista itään, Uralin pohjoisosan leirillä.

Käyttäjän LeoLppnen kuva
Leo Löppönen

HERÄTKÄÄ NYT jo kaikki te jotka olette toitottaneet ettette usko Venäjän joukkojen olevan Ukrainassa!! Ne ovat (ja niiden aseet myös!) Ei ne ole rantalomalle sinne lähteneet vaikka avaavatkin kiireen kaupalla uutta rintamaa pitkin maarajaa Krimille! Joskus vaan raivostuttaa tämä trollien armeija täällä Luukkasen artikkeleissa. VIELÄ enemmän te sokeat ja kuurot haahuilijat ja rauhanaktivistit jotka ette näe totuutta Venäjän toimista vaikka se tuotaisiin tikulla silmienne eteen! Katsoisitte YLE:n tai Maikkarin uutisista vaikka taas tänään missä mennään...uskoisitte edes "Donetskin taistelijoitten" ilmoituksia missä todistavat sen, mikä on jo havaittu aikoja sitten eri Läntisten tiedustelupalvelujen (HYI MIKÄ KIROSANA...YÄK :) ) toimesta. Joku täällä sanoi "Särki on särki vaikka voissa paistais!" Vanha viisaus on vielä parempi "Ryssä on ryssä vaikka voissa paistais!" Eikä ollenkaan niin hyvä kuin tuo särki!

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Ihan mielenkiinnosta "Eeva-Liisa" uskoitko Putinin valheeseen, ettei Krimin miehittäneet tunnuksettomat sotilaat olleet venäläisiä. Jonka hän avoimesti myönsi jälkeenpäin valheeksi.

Kyllä Putinin on osottautunut täysin valehtelevaksi pelleksi. Mikä valtion mies se sellanen kuvittelee olevansa jonka sanaan ei pysty yhtään luottamaan. Kyllä venäjän kansakin alkaa pian huomaamaan mikä kusettaja valtiota johtaa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Eikös Venäjä ole tunnustanut Donetskin Kansantasavallan?"

Ei ole tunnustanut. Ei myöskään Luhanskin kansantasavaltaa, eikä Donetskin ja Luhanskin yhteenliittymää Novorossijaa. Krimin kansantasavallan Venäjä sen sijaan tunnusti Krimin kansanäänestyksen jälkeen.

Radio Venään Ääni tänään: "Lista Itä-Ukrainassa toimivista Venäjän armeijan ryhmittymistä on vääristetty, sanoi Venäjän puolustusministeriön tiedottaja, kenraalimajuri Igor Konashenkov.

Tämä lista on länsimaiden ja Ukrainan hallituksen keksimä. Sen sisällöllä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, sanoi Konashenkov."

Käyttäjän htoimela kuva
Heikki Toimela

"Ulkojäsenyys tuli huonoon aikaan. Maksajina ovat taas tavalliset suomalaiset, joiden älykkyyttä arvoisa hallituksemme pitää pilkkanaan"
Kuinka niin huonoon aikaan? Ruotsi allekirjoittaa sopimuksen joka tapauksessa. Pitäisikö meidän jättäytyä tämän sopimuksen ja EU:n pakotteidenkin ulkopuolelle, kuten Väyrynen suomettuneelle ajalle uskollisena ehdottaa.
Vertaaminen YYA-sopimukseen aliarvioi tavallisen suomalaisen älykkyyttä.

Mutta US:n palstat on täynnään "tolstoilaisia", joiden mielestä kattoa ei kannata korjata kun ei sadakaan. Mutta heitäkin hölmömpi ei korjaa kattoa edes sateella.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yhdysvaltain YK-lähettilään Samantha Powerin koko puheenvuoro TN:n istunnossa. Ei valittamista:

http://www.washingtonpost.com/world/full-transcrip...

Käyttäjän MikkoSilvennoinen kuva
Mikko Silvennoinen

Vai on Ukrainan alue historiallisesti osa Venäjää, mitä potaskaa, niinhän Suomenkin voi sitten väittää olevan, tosin onhan Suomi samalla perusteella myös historiallisesti osa Ruotsia. Eeva Liisa Billhardtin kommenttien sisältö on suoraa Venäjän propagandan trollaamista, ei kannata edes enempää ruotia.

Putin uskaltaa tehdä mitä tekee, kun Obama lepsuilee niin, että sanoo jo etukäteen, että USA:n (/NATO:n) sotilaalliset toimet eivät tule Ukrainassa kyseeseen.

Venäjän alue on Moskovan porteille asti historiallisesti osa Ranskaa, kävihän Napoleon siellä aikoinaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Sanottiinko Suomen v. 1918 sisällissodassa valkoista osapuolta "saksalaisiksi joukoiksi"?

Se tiedetään että valkoinen osapuoli kutsui punaisia ryssiksi, mutta se ei pitänyt paikkansa, vaikka siellä maahan jääneitä venäläisiä olikin mukana. Tuolloinkin oli kyse etnisestä puhdistuksesta, kun valkoiset halusivat karkoittaa/hävittää venäläiset maasta. Venäläisiksi he tulkitsivat myös punaiset suomalaiset. Mutta suuri osa valkoisten joukkojen mukaan taisteluihin ottamasta väestä kuvitteli ajavansa venäläisiä Venäjälle, mutta joutuivatkin omaksi yllätyksekseen tappamaan suomalaisia.

Maailma oli tietysti aivan eri sata vuotta sitten, mutta tuolloin Saksa sekaantui sotilaallisesti Suomen sisällissotaan, ja ratkaisevalla tavalla. Neuvosto-Venäjä kyllä kannusti punaisia, mutta ei omista syistään lähettänyt sotajoukkoja, vaan Suomessa taisteli vapaaehtoisia venäläisiä, kuten nyt Ukrainassa. Tuolloinkin Saksa havitteli Suomea vaikutuspiiriinsä, ihan niinkuin EU/USA nyt Ukrainaa. Leninin Venäjä taas elätteli illuusiota maailmanvallankumouksesta.

Toivon mukaan EU/USA ei nyt ota Ukrainassa samaa roolia kuin Saksa Suomessa 1918. Ja vielä enemmän sopii toivoa, että jos Ukrainan "valkoiset" kukistavat maan itäosan "punaiset" (Saksan/EU:n/USAn sotilaallisella tai pelkällä materiaali- yms tuella), jälkiseuraukset eivät ole yhtä karmeita kuin Suomessa 1918.

Toivo taitaa kuitenkin olla turha.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Gleb nosti mielenkiintoisen asian esiin, oli syyn Venäjän aggressiiviselle käyttäytymiselle. On aika uskottavaa, että hän tulkitsee oikein myös Venäjän kansan syvien rivien tuntoja. Juuri näistä syistä Venäjän naapurit kokevat itsensä uhatuiksi ja sen vuoksi kaikki me - Suomi mukaan lukien, haemme turvaa lännestä, siitä arvoyhteisöstä, johon me tunnemme kuuluvamme.

Venäjä näkee itsensä piiritetyksi - on läpi historian nähnyt. Tapa jolla se on reagoinut siihen ei ole antanut sen naapureille mitään hyvää. Ukrainalaisten kokemukset Venäjän/Neuvostoliiton ylivallasta ovat vertahyytävän rankkoja. Sen vuoksi saksalaisetkin koettiin vapauttajina, mitä he eivät todellakaan olleet.

Venäjällä ei käyty Neuvostoliiton romahdettua samanlaista kriittistä sisäistä prosessia menneisyydestä, mihin esimerkiksi Saksa pakotettiin sodan jälkeen. Hetki siihen tuli ja meni 90-luvulla. Niin pitkään, kun tällaista prosessia ei ole käyty, ei ole toivoa, että Venäjän politiikka suhteessa sen naapureihin muuttuisi.

Presidentti Putin sanoi, että Neuvostoliiton romahdus oli 20. vuosisadan suurin Geopoliittinen katastrofi. Tämä kertoo karulla tavalla, miten itäisessä naapurissamme ajatellaan ja kertoo meille, mitä meidän on tehtävä kansakuntamme turvallisuuden takia.

Simo Pietiläinen

Kosovo sai onneksi itsenäisyyden mm. Martti Ahtissaren avustuksella, sitä ei liitetty mihinkään valtioon kuten Venäjä teki Krimillä.
Sota maksoi noin 17.000 kosovolaisen hengen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

NATO-sopimus ei ole mikään sopimus vaan kolmetoista vuottaa kestäneen kokouksen pöytäkirja!
Miten YLE:llä voisi olla muita paremmin tietäviä toimittajia?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kaipa se kuule oikeasti muuttaa Suomen suhdetta Natoon. Olen yrittänyt lukea vakavissani kommenttejasi. OK sitten. Suomi on lähempänä Natoa. Hyvä niin.

Toivotaan, että pääset perussuomalaisten ehdokkaaksi ja täysjärkiset ymmärtävät sinun kannattavan itsenäisyyden lakkauttamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset