Arto Luukkanen

KGB:n agenttien perkaamisesta – Suomi vaarassa!

Suomen Yleisradioyhtiö YLE unohti uutisoida (miltei kokonaan) tiedot Mitrohin-papereista saadut tiedot 40 uudesta agenttinimestä. Asia ei ilmeisesti kiinnostanut. Sitä ei ehkä uskallettu kommentoida. Suomalainen julkisen rahoituksen mediayhtiö jänisti.

Miksi?

**

Suomi tarvitsee perkaamista

KGB:n suomalaisnimien ja NL:n tiedusteluverkostojen paljastaminen on yleisen edun takia tärkeää.  

Tässä asiassa tarvittaisiin suurta kansallista projektia, jonka ensimmäisenä tehtävänä olisi a) tietojen hankkiminen b) saatujen tietojen tarkistaminen haastattelujen avulla c) suomalaisen yhteiskunnan perkaaminen l. lustraatio.

Asialla on kiire. Suomi eliitti teki aikoinaan päätöksen siitä, että kommunismin aikaisia tekoja ei tutkita ts.  ”tunkiota ei pöyhitä”. Päätös oli väärä.

Tämän viimeisen tehtävän – perkaamisen - merkitys on siinä, että nämä henkilöt ovat vielä elossa ja voivat itse puhdistaa nimensä. Tämä näkökulma on tärkeä tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden takia. 

Agentit – Suomen turvallisuusuhka!

Toisaalta, monet näistä henkilöistä ovat mahdollisesti vieläkin turvallisuusuhka maallemme; he ovat mahdollisesti ”kloonanneet” itselleen sopivia henkilöitä seuraajiksi ja agenteiksi. He ovat voineet muodostaa uudenlaisia vaikuttajaverkostoja. He voivat vieläkin – joka hetki – toimia omaa isänmaataan vastaan.

Näiden ”hämärien hämähäkkien” verkostojen tutkiminen ja neutralisoiminen ovat kansalliselle turvallisuudellemme mitä tärkein prioriteetti. Viittaan tässä nyt Ukrainan tilanteeseen.  Siellä entiset KGB:n tiedusteluoperatiivit loivat vaikuttajaverkostoja, joka sitten aktivoituivat kriisitilanteessa.  

Samalla on uudelleen tarkasteltava uudelleen ns. Tiitisen listan julkistamista ja ns. korkean tason vaikuttaja-agenttien perkaamista Suomen poliittisesta toiminnasta.

Uhrien oikeusturva tärkeä

Tällä toiminnalla on myös merkitystä niille henkilöille, jotka ovat joutuneet NL:n tai Venäjän harjoittaman ”negatiivisen toiminnan” kohteiksi. He ovat uhreja.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että näiden entisten ja nykyisten aikuttaja-agenttien ja normaalien agenttien harjoittama poliittisten vastustajien ”diskriminointi” on paljastettava.

Suomi on pieni maa ja siellä harjoitettu diskreditaatio l. maineenmustaaminen on voinut vahingoittaa vakavasti näiden ”neuvostovastaisten” ja ”venäläisvastaisten” ihmisten uraa ja elämää.

Etenkin YLE julkisena toimijana on huolellisesti perattava näistä vaikuttaja-verkostoista. Se, että se ei uskalla kertoa näistä asioista tuo väistämättä mieleen ajatuksen siitä, että nämä verkostot mahdollisesti toimivat vieläkin YLE:ssä. Nämä mahdolliset "hämähäkit ja heidän verkkonsa" on perattava esille. Tämä on tärkeätä myös siksi, että siellä työskentelee hyviä ja ammattitaitoisia toimittajia, joilla ei ole mitään tekemistä vieraiden maiden tiedustelun kanssa. Kansalaisten on voitava luottaa tähän julkisen rahoituksen varassa toimivaan yhtiöön.

Asialla on nykyisen poliittisen tilanteen takia kiire. Isänmaa on vaarassa.

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Arto, kaikki 40 "uutta" nimeä eivät ole agentteja. Joukossa myös "lähteitä" eli ihmisiä jotka virkatehtäviensä puitteissa olivat tekemisissä tiettyjen neuvostodiplomaattien eli KGB-agenttien kanssa. Osaa ehkä yritettiin (menestyksettä) värvätä, mutta kirjattiin yhteistoimintaihmisinä jotta saatiin KGB:n Helsingin-aseman pikkujoulukassaan ylimääräistä rahaa.

Suurin osa listasta silti varmaan tietoisia agentteja, joita motivoi ideologia, raha, kiristys tms.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No sittenhän asiaa voisi lähestyä niin että tehtäisiin listoja poliitikoista ja virkamiehistä jotka EIVÄT kuuluneet KGB´n listoille. Ainakin voisimme oman identitettimme takia katsoa niitä jotka eivät varmasti olleet sekaantuneet ollenkaan neuvostoliiton lonkeroihin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Sini hyvä...hauska ajatus...Gordievki (eräs loikkari) mukaan Suomessa oli n. 160 agenttia.

Käyttäjän pekkavirkki kuva
Pekka Virkki Vastaus kommenttiin #5

Vaikuttajaverkostot lienevät kyllä monin verroin suuremmat.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Mainitsin siitä lehdessä. Tärkeimpiä ovat vaikuttajaverkostot, jotka vielä mahdollisesti toimivat.

Pekka Heliste

Listassa on 38 nimeä , lista ei ole mitenkään salainen.Suurin osa on kuollut, joten heitä ei löydy puolustamaan itseään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tässä yksi kuvaus SDP:n ja KGB:n yhteydenpidosta 1970-luvulla:

"Suomessa usein puhutaan Neuvostoliiton suurlähetystöstä, "Tehtaankadusta," ikään kuin se olisi ollut yhtenäinen, tehokkaasti johdettu ja aktiivinen valtakeskus Suomessa. Itse en sitä sellaiseksi kokenut. Minulle ei oikeastaan tullut yhtä omaa yhteyshenkilöä, "kotiryssää." Niitä tuli useampia. Vaihteleva määrä eritasoisia neuvostodiplomaatteja halusi olla yhteydessä Suomen johtavan puolueen kansainvälisten asioiden sihteeriin (...)."

"Keskustelut midin (=ulkoministeriön, JS) miehen kanssa tapahtuivat yleensä puoluetoimistossa, mutta saatettiin tavata Tehtaankadullakin. Tapaamiset KGB:n miehen kanssa tapahtuivat yleensä, joskaan eivät aina, jossain helsinkiläisessä ravintolassa. Lounastimme keskimäärin kerran kuussa. Tapaamiset olivat jokseenkin julkisia. Ravintoloissa oli aina muutakin väkeä. KGB maksoi laskun. Loppuaikoinani toisinaan lounastettiin myös KGB:n miehen kotona. Rouva valmisti ruuan. Arvaan tämän johtuneen budjettisyistä.

Puoluesuhteissa NKP:n keskuskomitea käytti etupäässä KGB:n miestä Valentin Kossovia (...) Varsinkin, jos oli kyseessä tärkeä tai arkaluontoinen asia, piti puhua Kossoville. Esimerkkinä sellaisesta voisi mainita vaikkapa Kalevi Sorsan minulle antaman luottamuksellisen tehtävän." (koskien Sorsan ystävän sukulaisen viisumiasiaa, JS)

Pentti Väänänen: Purppuraruusu ja samettinyrkki, Kellastupa 2012. ss. 35-36

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tai siis ei viisumiasiaa vaan poispääsyä Neuvostoliitosta:

"Kun seuraavan kerran tapasimme, lähetti Valentin kauttani Kaleville terveisiä: "Sano sille Kaleville, että ei enää sekaannu tuommoisiin paskajuttuihin. Sano sille lisäksi, että se nainen on nyt Suomessa." Asiaan ei koskaan palattu"

Sama, s. 37

Käyttäjän pekkavirkki kuva
Pekka Virkki

Täkynä ajatus: vakoojiksi todistetut Riitta Juntunen ja Timo Kivimäki saivat suojatyöpaikan, siinä missä Mats Dumell saatettiin linnaan - siitä huolimatta, että hänen KGB-yhteydenpidossaan oli ollut "vaikeuksia." Miksi näin?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tämä on kyllä kinkkistä. Olettaisin esim se että jollain poliitikolla tai virkamiehellä oli omaa varallisuutta teki hyvässä tapauksessa tämän poliitikon immuunimmaksi lähestymisyrityksille Tehtaankadulta käsin. Ehkä myös kristillinen vakaumus saattoi toimia samalla lailla. Jos oli elämässä muitakin näköaloja kuin poliittishallinnollinen karriääri oli varmaan helpompi pysytellä poissa joiltakin ovilta tai torjua kutsuja niille oville.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Asia on ongelmallinen, koska selvitysmies voi olla agentti tai kaksoisagentti, entä minä, entä Arto Luukkainen, entä poliitikko, toimittajat -kuka ? Muusikot,lääkärit,luottamusmiehet ? Menkää Tampereen vakoilumuseoon, saatte hieman käsitystä laajemmin vakoojatoiminnasta.
Sitten kysymys: CIA, KGP, Stasin jälkeläiset, Kiina, Saksa Israel jne..

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Berliinin Normannenstrassen Stasi-museo on myös vaikuttava, ei suositella vainoharhaisille : D

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tiitisen listaa ja muita listoja varjellaan kuin ydinjätettä lyijykuoressa ennen maan uumeniin poraamista, mutta toisaalta syyttömiä ihmisiä on hiillostettu samoista asioista julkisuudessa todella rankasti (esim. Alpo Rusi).

Tässä on jotain outoa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Suomen Yleisradioyhtiö YLE unohti uutisoida (miltei kokonaan) tiedot Mitrohin-papereista saadut tiedot 40 uudesta agenttinimestä. "

En tunne näitten nimilistojen historiaa, mutta eikös esim. Oleg Gordievskin loikkaus ole jo vuosien ellei vuosikymmeninen takainen, ja Mitrohininkin nimen muistan nähneeni jo vuosia sitten. Onko jotakin uutta ilmennyt ja milloin? Ovatko nuo 40 uutta nimeä suomalaisia, miten ne tulivat ilmi?

Onko Internetissä jossakin "päivitys" siihen, mitä näistä asioista tiedetään nykyään julkisuudessa?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Vaikka Eila Kännö KGB:n agenttina ja ulkomaalaisviraston johtajana varmasti pilasi monen ihmisen elämän, olisin silti enemmän huolissani tämän päivän maahanmuuttajien oikeusturvasta tai laittaisin sen parantamiseen resursseja mieluummin kuin historian kaiveluun.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Näitä asioita tulee tutkia ja selvittää.

Erityisen suurella innolla Mitrohinin arkistoa on pöyhitty Norjassa.
Olen ollut heidän kanssaan yhteistyössä, ja lehden sivuilla esiintyvä on tietenkin vain jäävuorenhuippua.

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17416...

Salaisten operaatioiden organisaatioiden, ovat ne sitten valtiollisia poliiseja tai sotilastiedustelua tai muita turvallisuuselimiä, papereihin ja niissä esiintyviin henkilönimiin on tietenkin syytä suhtautua asianmukaisella epäilyllä ja viileydellä, nielemättä aivan nikottelematta yhtään mitään.

Menneet pitää selvittää.

Mutta erityisen tärkeää on pysyä "hermolla" siitä mitä nyt juuri tapahtuu, ja on jo tapahtunut.

Venäjä on luonut länteen erittäin laajan ja "syvän" agenttiverkoston. Niin myös Suomeen, ja erityisesti Suomeen, jossa sillä on melkeinpä kotikenttään verrattava etu. On vanha yya-Suomen pohjamaa, ja sitten oma eloisa vähemmistö, kaksoiskansalaisuuksineen, ja muine preparoituine ja artefikoituine henkilöllisyyksineen ja tuplahahmoineen. Tämä sektori pitää pystyä pitämään tiukasti näpeissä, mutta pahaa pelkään, että naivinpuoleinen ja niukkoja resursseja vikakohtisiin suuntaava maa ei ole ihan selvillä siitä "mitä maailmassa juuri nyt tapahtuu".

Muistumana menneestä ja pienenä esimakuna siitä, missä mennään, vielä linkki eräisiin vanhoihin operaatiohin, kosteisiin sellaisin, tässä nyt yhdestä vinkkelistä tarkateltuna. Se mikä oli takavuosikymmeninä tuollaista, on tänään ammattitaitoisten huippuosaajien käsissä vielä laajempaa, kovempaa, amottomampaa ja ennenkaikkea osaavampaa ja tehokkaampaa.

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17273...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kysyit:

"Suomen Yleisradioyhtiö YLE unohti uutisoida (miltei kokonaan) tiedot Mitrohin-papereista saadut tiedot 40 uudesta agenttinimestä. Asia ei ilmeisesti kiinnostanut. Sitä ei ehkä uskallettu kommentoida. Suomalainen julkisen rahoituksen mediayhtiö jänisti.

Miksi?"

Vastaus on ilmeinen. Ja valitettava.

En malta olla vertaamatta, mitä eilen Ylessä uutisoitiin - taas. Jääkiekkoliiga pyörähti käyntiin. Ja mikä oli uutisoinin näkökulma?

Sekö, että Suomen suosituin urheilumuoto käynnähti kesäpaussin jälkeen ja olisi jotenkin tarkastelu suomalaista urheilupanosta siinä?

Ehei.

Näkökulma oli:

Liigasta lähteeneen Jokerien poistuminen Suomen liigasta ja Helsinkiläisen HIFK:n paikallisottelu-vastustajan poistuminen.. ja ounailu siitä, miten Espoon Blues pystyisi mahdollisesti paikkaamaan "poistuneiden Jokerien" jättämän ammottavan aukon

Voi sösses sentään.

Tätä neuvostorahalla pyörivää Jokkeria on nyt verorahoin pyöritettävässä YLEssä toden totta pyöritetty. Liikaa. Kyllästyttää jo.

Keijo Räävi

YLE:n toimittajat lienevät nykyisin puhtaita pulmusia eikä vanhojen asioiden tonkiminen tuo asiaan mitään uutta.

Parempi katsoa tulevaisuuteen.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ylen perinteet velvoittavat, totuuskomissiota kaivattaisiin niin organisaation kuin myös tekijöiden osalta. Muuten ei edistytä, puheet vellovat ja karavaani kulkee.
Joku freelancer-toimittaja voisi tehdä Loka-Laitiset (suunnilleen) ja koota YLE Puheelta kultavista arkistopätkistä medleyn Mikko Valtasaaren dokumenteistä Kiinassa, Olli Alhon keskustelukerhon aiheista jne. Helposti saisi sellaisen 120 sivuisen bestsellerin ihan vain äänitystä purkamalla. On niin mahdotonta tuubaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Agenttien perkaamisen voisi aloittaa turistimassoista ja Jokereiden faniporukoista. Tullessani tiistaina Helsinkiin Norwegianin lennolla Roomasta edessäni istui kolme venäjää puhuvaa nuorta, uutisissa kerrottiin Jokereiden fanimatkan Pietariin SKA:n otteluun olevan loppuunmyyty.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Antoivatko lahjoja? Siinä vaiheessa viranomaiset kiinnostuvat - kuulemma.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Iltalehti 12.9.2014;

Mitrohinin arkistot ovat vain jäävuoren huippu siitä vaikuttamistyöstä, jota Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB harjoitti Suomessa, kirjoittaa valtiotieteiden tohtori Alpo Rusi.

”Verkkouutisten toimittaja Juha-Pekka Tikka on ansioitunut entisen itäblokin arkistojen tutkijana. Hän paljasti 2007 kuuluisaksi tulleen Tiitisen listan takana olleen Stasin Helsingin aseman viimeisen päällikön, eversti Ingolf Freyerin oikean henkilöllisyyden. Freyer oli salanimellä Hans Pfeiler Helsingissä 1. lähetystösihteerin vakanssilla tammikuusta 1986 marraskuun alkuun 1989.”

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014091218655447_u...

”On todennäköistä, että Tikan esille tuomia tietoja tullaan väheksymään. On tietenkin ilmeistä, että joidenkin nimien osalta kyse oli vasta valmistelujen kohteina olleista henkilöistä. Heidän syyllisyytensä vakoiluun on siten kyseenalaista. Toisaalta professori Kimmo Rentola, ansioitunut SKP:n tutkija mutta myös entinen SKP:n aktivisti, on ehtinyt kommentoimaan SKP:n pääsihteerinä 25 vuotta toimineen Ville Pessin, KGB:n värvätyn "Baranovin" merkitystä.
Rentolan mukaan Pessi ei ollut varsinainen agentti, vaan "poliittinen luottohenkilö". Pessi oli kuitenkin hyvin vaarallinen agentti. Hän sekä hoiti NKP:n rahalahjoituksia että rekrytoi KGB:lle uutta kaaderistoa, mistä on useita esimerkkejä. Lisäksi hänellä oli verkostot hallituksessa ja eduskunnassa, joiden piiristä vuoti herkkää tietoa KGB:lle ja Stasille.
Pessi toi Moskovasta terveisiä suoraan hallitukselle. Hän otti tehtäviä vastaan KGB:ltä. On arvioitu, että SKDL:n parlamentaarisesta kannatuksesta olisi hävinnyt 30-50 prosenttia, jos KGB:n ja NKP:n apua ei olisi ollut käytettävissä. Tällä oli vaikutusta myöhemmin Vasemmistoliiton kannatukseen.

Mitrohinin arkistot ovat vain jäävuoren huippu siitä vaikuttamistyöstä, jota Neuvostoliiton ja laajemmin Varsovan liiton tiedustelupalvelut harjoittivat Suomessa. Tässä kaikkein keskeisimpiä henkilöitä olivat korkean yhteystason kontaktit, KGB:n ja Stasin "hoitamat" ministerit ja muut vaikuttajat.”

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014091218655447_u...

Näin siis Alpo Rusi.

Rusi julkaisee lokakuun alussa teoksen "Etupiirin ote - Suomen valtapeli Euroopan rajalla 1700-2014".

*

Listalta peitenimellä "Jan" löytyvä Jaakko Laakso kertoi Iltalehdelle, että suojelupoliisi on käynyt listan läpi jo 1990-luvun alussa. Portaankorva ei tarkenna ajankohtaa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014091218655947_u...

*

Pekka Heliste

Virossa nuo vanhat kommunistit ja KGB -miehet ja naiset ovat kelvanneet jopa presidentiksi ja vieläkin heitä on vallan kahvassa.Esim Ruutel oli johtaja jo NL aikaan

Eivät virolaisetkaan ole paljoa kaivelleet menneisyyyttä, sillä suurin osa maan johdosta olisi joutunut oikeuteen.

Viro katsoo eteenpäin ja haluaa integroitua länteen, ei taakse.Suomi on alkanut elää 1970-lukua uudestaan ja haluaa palata Impivaaraan

Risto Koivula

Se voi olla provokaatio; siellä voi olla vaikkapa Halonen, Tuomioja, Hautala, Raimo Väyrynen, Ari Vatanen, Esko Aho, Anneli Jäätteenmäki, Erich von Frenckel, Kaari Utrio, Liisa Jaakonsaari, Olli-Pekka Heinonen, Mikael Jungner, Aatos Erkko, Lauri Kivekäs, Matti Apunen, Janne Virkkunen, Adolf Ehrnroot, Tatu Vanhanen, Matti Viialainen, Yrjö Ahmavaara, Riitta Hari, Kaisa Häkkinen, Jorma Ollila, Nalle Wahlroos...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kaima, ehkä kannattaisi jättää ne "dekkarien" lukeminen vähemmälle.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Siellä olevat luottavat näkymättömään käteen, esim. Arto Luukkanen.

On tämä sen verran hauskaa että eiköhän Arto oteta kupit Bottalla, pohdittaisiin miten tämä täydellinen pimeys voi olla olemassa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Kyllä se on parempi olla kaivelematta vanhoja ja korottaa Supon ja armeijan (tiedustelu) määrärahoja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luukkanen on huolissaan "NL:n tai Venäjän harjoittaman ”negatiivisen toiminnan” kohteiksi" joutumisesta. Kannattaisiko olla huolissaan myös innokkaiden lustraattoreiden kynsiin joutumisesta ettemme joutuisi enää syvemmälle mccarthyismin vetelään?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset