Arto Luukkanen

Venäjältä uutta sisäpiirintietoa Itä-Ukrainan kriisistä

(leipäteksti ilmestyi alun perin Turun Sanomissa to 13.11. 2014)

Isänpäivänä, 9 pnä marraskuuta käynnistyi Itä-Ukrainassa kiivas tykistötulitus hallituksen joukkojen asemiin. Kapinalliset ja Venäjän armeija keskittävät materiaalia ja joukkoja alueelle. Nyt ilmeisesti valmistellaan rajoitetuin voimin tehtävää hyökkäystä, jonka tarkoituksena on laajentaa kapinallisten aluetta ja ottaa haltuun Debaltseven risteys, laajentaa Donetskin hallintaa ja mahdollisesti myös työntyä satamakaupunki Mariupoliin saakka.

Venäläisten ammattilaisten rooli tässä hyökkäyksessä on ratkaiseva. ”Pohjoiset vapaaehtoiset” toimivat tykistössä ja tulenjohdossa sekä näiden panssarit toimivat kapinallisten ”keihäänkärkenä”.

Uusin vastaansanomaton todiste venäläisten tärkeästä roolista tässä konfliktissa on sanomalehti ”Zavtrassa” 24 lokakuuta julkistettu artikkeli (http://zavtra.ru/content/view/chelovek-s-severa/ №43 (1092) jossa salanimellä haastateltu ”mies pohjoisesta” kertoo kiinnostavia ensikäden tietoja Itä-Ukrainan rintamalta; erityisesti elokuun lopun hyökkäyksestä hallituksen joukkoja vastaan. Kyseinen lehti on lähellä Venäjän armeijaa ja sen johtoa; sen sivuilla ei viitsitä turhaan salailla Venäjän johtavaa roolia Ukrainan kriisissä. Venäjä on siellä ja sillä siisti!

Haastateltu mies on mahdollisesti pietarilainen (ehkä Murmanskista)  tai Pihkovan 76:ssa maahanlaskudivisioonassa palveleva esikuntaupseeri, joka on toiminut Itä-Ukrainassa komentajana elokuun lopun hyökkäyksen aikana. Toimittaja Vladislav Šuriginin haastattelema venäläinen esiupseeri ts. ”mies pohjoisesta” analysoi asiantuntevasti vastustajaa, kapinallisia, omia ”pohjoisia” vapaaehtoisia ts. venäläisiä joukkoja.

Mies pohjoisesta” kertoo totuuden venäläisten roolista Itä-Ukrainassa

Analyysin omakohtaisin osa koskee ns. Ilovaiskin motin syntymistä ja sen tuhoamista elokuun lopulla ja syyskuun alussa. Silloinhan Venäjän tukemat kapinalliset laajensivat huomattavasti omaa aluettaan ja tempasivat aloitteen itselleen. Ukrainan armeijan vapaaehtoispataljoonat ja sen ”terrorismin vastaisen sodan yksikkö” kärsivät silloin kirveleviä tappioita.

Miehen korkea asema ja auktoriteetti heijastuu artikkelin jokaisesta lauseesta. Hän on selvästikin sotilasalan ammattilainen, joka osaa arvostaa myös vastustajaa.

”Mies pohjoisesta” ei soimaa Ukrainan armeijaa tai sen taisteluhenkeä vaikka arvosteleekin murskaavasti sen amatöörimäisyyttä, johdon heikkoa organisaatiota ja heikkoutta. Erityisesti Ukrainan maajoukkojen huono taistelumoraali hämmästytti, haastateltava kutsuu näitä tahdottomiksi ja veltoiksi ”zombeiksi”. Hänen mukaansa Ukrainan parasta miehistöä ovat sen erikoisjoukot, joissa näkyy vielä vanha neuvostoliittolainen henki ja koulutustaso.

Samoin hän toteaa, että vastustajien vapaaehtoispataljoonien (Azov, Aidar, Donbass…) taisteluhengen olevan hyvä vaikka heidän aseistuksensa on kevyttä ja koulutuksensa on huono. Mikä tärkeintä ”mies pohjoisesta” ennustaa, että Ukrainan armeijan kyky taistella tulee puolen vuoden kuluessa saavuttamaan kapinallisten tason ja tarjoamaan kunnon vastusta myös heille.

Hänen ennustuksensa mukaan Naton kouluttamat sotilaat, runsas rahoitus lännestä ja uudet aseet tulevat muuttamaan Ukrainan armeijan tasoa. Toisin kuin Venäjän armeija, joka on saanut harjoitusta Tšetšeeniassa ukrainalaiset joukot eivät ole vielä niin harjaantuneita…aika on kuitenkin ukrainalaisten puolella.

Kapinalliset – ryöstelijöitä ja oman käden oikeutta harjoittavia

Kapinallisia Donbassin joukkoja ”mies pohjoisesta” tietenkin kehuu estoitta ja pitää näiden taisteluhenkeä hyvänä. Ainoa ongelma näissä joukoissa on ns. ”mahnolaisuus” ts. ryöstely ja oman käden oikeus, jota nämä joukot harjoittavat estoitta valtaamillaan alueilla.

Nimitys tulee Venäjän sisällissodan aikaisesta komentaja Nestor Mahnosta, jota taisteli joskus punaisten puolella mutta toimi ennen kaikkea anarkismin puolesta. Hänen johtamansa armeija ryösteli, tappoi ja raiskasi erityisesti Ukrainan alueen juutalaista väestöä.

Venäläiset vapaaehtoiset – ”severjaanit”

Omia venäläisiä vapaaehtoisia ts. ”severjaaneja” salanimellä haastateltu venäläinen upseeri piti erinomaisina ja teknisesti pätevinä joukkoina. ”Mies pohjoisesta” kuitenkin torjui päättävästi torjuu väitteet siitä, että venäläiset olisivat kääntäneet ratkaisevasti voimat kapinallisten hyväksi.

Salanimellä haastateltu venäläinen upseeri myös torjui väitteet siitä, että venäläiset olisivat tehneet joukkomurhan Ilovaiskin motista vetääntyvien keskuudessa. Heidän tarjouksensa mottiin jääneille ukrainalaisille oli, että jos hävinneet heittävät aseensa pois heidät säästetään. Nämä aikoivat kuitenkin evakuoida raskaan kalustonsa pois motista ja sitä ei sallittu.

Tulevia tapahtumia upseeri kommentoi siten, että Kiovalla on nyt edessään vaikea valinta: aikooko se tehdä jotain ennen ”talvitaukoa”. Toisaalta haastattelun mukaan Donetskin lentokentän alueella on vahva vastustajan keskittymä, josta käsin voi tehdä ”paikallisia hyökkäyksiä”. Näyttää siltä, että isänpäivänä aloitettu operaatio ja sitä seuraava offensiivi tullaan suuntaamaan juuri Donetskiin - ”ehkäisemään” ukrainalaisten tulevia hyökkäyksiä.

Venäjän rooli Itä-Ukrainassa selviö

Avoin haastattelu osoittaa selvästi sen että Venäjän armeijan upseerit eivät haluaisi salailla omia operaatioitaan. Haastattelu paljastaa myös sen, että todellinen voimainkoetus on tiedossa seuraavana keväänä kun keli paranee.

Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

Ps. On ollut mielenkiintoista katsella suomalaista Ukraina tiedotusta ja kommentointia. Hupaisimpia ajatusflatuksia ovat olleet kaikenlaiset teoriat Kremlin ”koulukunnista”; onpa tässä kierrellyt mukana pieni haisu sosiologisista nelikentistä.

Mielenkiintoisinta on kuitenkin ollut seurata trolli-partisaanien kiihtyvää kampanjaa, Kremlin pikkupoliitikkojen armotonta painostusta ja sitä miten meille niin rakas Venäjän lapsiasiamies on otettu takaisin naftaliinista. Paine Suomea kohtaan tulee kasvamaan…samalla kun hallituksemme tulee antamaa periksi. Ikävä juttu. Eliittimme on paniikissa.

ps. tervetuloa tutustumaan vaalisivuihini: www.artoluukkanen.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Minusta paniikkia on havaittavissa lähinnä osassa opposition eliittiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Venäläiseen hallintokulttuuriin kuuluu, että mitä tahansa voidaan valehdella eikä sellaisesta kiinni jäämistä tarvitse hävetä. Tällainen on niin vastoin suomalaista ja länsimaista ajatusmaailmaa, että sitä ei ymmärretä. Siksi osa Venäjän propagandasta otetaan todesta, koska kukaan ei voi uskoa, että "kissa menee ulos" tarkoittaa "koira tulee sisään".

Vaikka Ukrainaan lähetettäisiin kaksisataatuhatta venäläissotilasta ja tuhansia panssareita y.m. niin Putinilla ei olisi mitään kynnystä pitäytyä ilmoituksessa, ettei siellä mitään venäläisiä ole. Tämä on päätetty viralliseksi totuudeksi ja sellaisena se pysyy niin kauan kuin katsotaan hyväksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.K.> ..."kissa menee ulos" tarkoittaa "koira tulee sisään".

ooo

Päivän paras.

Jukka Laine

Trollit esiintyvät salanimellä haastatteluissa. Mitä sitten tavaliset ukrainalaiset miettivät. Ukraina tarvitsee nopeasti lainaa. Kuka rahoittaa tämän kriisin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ukraina ei pysty maksamaan käyttämäänsä kaasua ja EUn pitäisi vissiin ottaa osaa maksuun, vai pitääkö venäjän antaa lahjaksi. Mikähän olisi tuohon ongelmaan oikea ratkaisu?

Sepetius Kangas

Kyllä EU maksaa sehän on niin länttä niin länttä jolla on rahaa. Kaikki EU maaat tuskin niin kovin sitä haluaa. Kaiketi siksi , että osa rahasta menee Ukrainan politiikkojen taskuun.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Mitä annettavaa n-liitt,-oops venäjällä olisi ukrainan länsiosalle ?
Siis eneergian lisäksi
Demkratiako,,vai toimiva oikeujärjestelmä,,vai kenties vapaa lehdistö,,vai rehelliset vaalit,,-aivan,,,ei mitään noista !!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Veljellinen ja turvallinen venäläinen syleily!

Jukka Laine

Muistellaan muutama vuosi taaksepäin. Ukraina taantui länsikomennossa ja venäjänkielisten asema oli maassa todella huono.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/ukrainan-...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lainauksia linkkisi takaa:

"Mielipidemittausten perusteella vaalien voittajaksi nousee Juštšenkon arkkivihollinen Viktor Janukovytš, 59, jonka karkea vaalivilppi johti satojen tuhansien ihmisten mielenosoituksiin syksyllä 2004 ja nosti länsimielisen Juštšenkon valtaan." (Siis KARKEA VAALIVILPPI)

”Ongelma on se, että Janukovytšia pidetään lännessä venäläismielisenä, vaikka hän ei olekaan enää sellainen." (Hyvin näytti Venäjä hänelle uudeksi kotimaaksi kuitenkin kelpaavan ...)

Käyttäjän AattoKellman11 kuva
Aatto Kellman

Niin, että länsi-komennossa? Taantui? No, mene ja tiedä? Että venäjän kielistenkin asema olis huonontunut? Varmaan sitten niin!

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Minua kiinnostaisi tietää Venäjä-asiantuntijana esiintyvän Esko Ahon venäjän kielen taito? YLE:n toimittajat eivät ainakaan kehtaa kysyä.

Pääseekö Suomessa Venäjä-asiantuntijaksi vaikka ei osaisi edes kyrillisiä kirjaimia?

Suomen poliittinen johto on mainostanut Suomea ja suomalaisia Venäjä-osaajaksi. Onko väitteellä mitään todellisuuspohjaa?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Esko on käynyt joskus Venäjällä. Näin sen kerran. Puheli ihmisille huonoa englantia...

Sepetius Kangas

Se että on asiantuntija vaikka kiinan tai japanin ei välttämättä kaipaa sitä, että osaa kieltä. Toki suuri apu se on. Mutta tällaisia muut kuin kiinalaiset ja japanilaiset ei ole jotka hakevat kirjoituksista nyansseja. Tosin heillä pitää olla kyllä hyvät kääntäjät. Mutta kirjoituksissa kuitenkin puhuvat asiat. eikä lisukkeet joskin nekin mielenkiintoisia ovat. Kyse tässä ei ole mistään kaunokirjallisuudesta. Kyllä minäkin saan jopa lääkärini kirjoituksesta selvää käyttämällä niin yksinkertaista työkalua kuin googlea. Vastaavia työkaluja lukemisen ymmärtämiseen löytyy kyllä erilaisista sanakirjoista. Eli kielen ymmärtäminen tukijalle ei ole pakko.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Hmm... jos asiantuntijoita tarvitaan niin kannattaisiko tässäkin tapauksessa kääntyä ELY keskuksien puoleen? Sieltä tuntuu löytyvän asiantuntija kaikenlaisiin pulmiin...

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

”Nimitys tulee Venäjän sisällissodan aikaisesta komentaja Nestor Mahnosta, jota taisteli joskus punaisten puolella mutta toimi ennen kaikkea anarkismin puolesta. Hänen johtamansa armeija ryösteli, tappoi ja raiskasi erityisesti Ukrainan alueen juutalaista väestöä”.

Terrorisoiko Mahno erityisesti juutalaisväestöä? Minulla on käsitys hänen joukkojensa syyllistyneen vähemmän kuin muut juutalaisväestön vainoon tai eivät ollenkaan? Ukrainan kansallisen kansantasavallan johtajan Simon Petljuran alaisia joukkojahan on erityisesti moitittu pogromeista. Mahno oli yksi hänen joukkojaan vastaan taistelleista sotaherroista. Näihin kuului mm. Zeleni (ns. vihreä atamaani), jonka joukot ja hän itsekin järjestivät ahkerasti pogromeja.

Oli monia muitakin eikä kaikissa konkreettisissa tilanteissa ollut välttämättä selvää, kenen joukot olivat kysymyksessä. Yleensä mainitun laiset sissikomentajat operoivat Venäjän valkoisia vastaan ja saattoivat tehdä taktisia sopimuksia bolsevikkien kanssa (Mahnolla oli sellaisia pariinkin otteeseen).

Kansainvälisesti melko kuuluisan anarkistin Nestor Mahnon joukoissa oli sitä paitsi paljon juutalaisia. Ainakin Israelissa väitteitä hänen juutalaisvastaisuudestaan pidetään epäuskottavina.

Eikö olennaistahan ollut, että Ukrianan alueen väestö ei ollut halukas pysymään Moskovan kontrollissa riippuamtta siitä, oliko Moskova valkoinen tai punainen? (Kommunistienkin piirissä oli kansallinen suuntaus) Miksi nostetaan esille yksittäisiä henkilöitä ja heidän mukaansa nimetään vastarinta? Tämä riippumattomuustendessi kanallisena tai alueellisena unohtuu jatkuvasti.

Petljura taas murhattiin 1926 ja juutalaisen murhaajan motiivina oli Petljurab miestensä tekemä pogromi Odessassa. Muistaakseni natsien metsästäjä Simon Wiesenthal kertoi Islannin televisiolle antamassaan haastattelussa petljuralaisten juutalaisvainoista ja olleensa itse heidän vankinaan. Venäjän valkoisten (erittäinkin Denikinin) on todistettu järjestäneen pogromeja, samoin bolsevikkien ja puolalaisten. Petljura ei näytä itse olleen antisemiitti, vaan pikemminkin kyvytön estämään joukkojensa pogromit.

Terminä mahnolaisuus, kuten banderalaisuuskin, sai Neuvostoliitossa leimaavan tai suorastaan demonisoivan merkityksen. Tällaisia termejä käytetään laajemmasta joukosta toimijoita kuin pelkästään niistä, joihin se oikeastaan soveltuu. Niillä viitattiin väljästi ja kaikenlaisista aineksista, jotka koettiin Neuvostoliittoa uhkaavaksi poliittiseksi rikollisuudeksi.

Nuo termit kummittelevat yhä. Voi ihmetellä, onko Ukrainan historia kirjoitettu aina joidenkin muiden kuin Ukrainan väestön oman näkökulmasta. Kaiketi terrorin historiaa pitäisi valottaa sen harjoittajien,uhrien ja relevanttien sivullistenkin kannalta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Timo. Mahnovtshina on Venäjällä termi ts. kuriton armeija ryöstää ja iskee säpäleiksi...jonka muuten mainitsitkin...aivan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Kapinalliset ja Venäjän armeija keskittävät materiaalia ja joukkoja alueelle."

Venäjän Ääni eilen: "Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi Kanadan pääministeri Stephen Harperille, ettei Ukrainassa ole venäläisiä joukkoja.

Kätellessään tänään G20-huippukokouksessa Harper sanoi Putinille, että Venäjän ”on poistuttava Ukrainasta”.

”Venäjän presidentti vastasi, että se olisi valitettavasti mahdotonta, koska siellä ei ole joukkojamme”.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Joskus on pakko sanoa toveri Putinista jotakin hyvääkin - Ainakin pokka pitää vaikka varmaan sisällä naurattaa niin että pallit rytkyy aataminomenassa saakka :)

Käyttäjän JuhaDubbe kuva
Juha Dubbe

On ihan selvää, että itäisen Ukrainan pieni vähemmistö ei pärjäisi Kiovan hallinnolle ihan tyhjin käsin. Sotilaskoulutukselliset ja muut koulutukselliset historiat yms. ovat molemmilla puolilla samankaltaiset johtuen olemisesta samassa valtiossa, mutta lännen puolella on isompi osa väestöä ja sotakalustoa ja -materiaalia. Ei tällaista tilannetta, jossa itä lähtee paisuttamaan omaa alaansa lännen kustannuksella voi perustaltaan selittää, kuin ulkoa tulleella miehistötäydennyksellä, tai ulkoa tulleella ylivoimaisen hyvällä kalustolla ja välineistöllä. Sellaisenaan tämä lopputulos olisi ihan mahdoton miltään näkökulmalta.

Antti Harjula

Naton kouluttajia Ukrainassa? Natohan on puolustusliitto - pakko olla venäläistä propagandaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Siinä mielessä pahkasianomaista venäläistä propagandaa että Natolla ei ole operaatioita eikä missiota Ukrainassa.

Sensijaan yksittäisillä länsimailla voi hyvinkin olla, jos ei nyt neuvonantajia, niin tukihenkilöitä kuten ksh tai abc-tiedustelukaluston käyttäjiä. Toivottavasti ainakin on.

Antti Harjula

Eli Länsimaan omat vihreät miehet häärivät Ukrainassa:)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #21

Eihän kukaan ole edes kiistänyt etteivätkö länsimaat toimittaisi Ukrainan armeijalle esim varuste-, lääkintä- ja vaateapua, joiden toimittamiseen ja kouluttamiseen käytetään sotilaita.

Taistelutehtäviin sellaiset eivät voi osallistua eikä sellainen ole edes mahdollista. Naton tai jonkin länsimaan esittäminen sotijaosapuolena on sitä mainittua kökköpropagandaa.

Saa sitten nähdä jatkossa, pystyvätkö Nato tai EU tekemään päätöksen suorasta sotilaallisesta osapuolesta. Voi olla niinkin että Yhdysvallat joutuu jälleen kerran pelastamaan Euroopan.

Antti Harjula Vastaus kommenttiin #23

Yhdysvaltain halu pelastaa Eurooppa on vilpitön. Nauhoitetussa keskustelussa Nuland kaavailee uutta hallintoa Ukrainalle, joka myös pantiin täytäntöön. Lisäksi hän arvioi EUn kykyä edustaa Euroopan parasta luonnehdinnalla F*** the EU. Homma hanskassa.

http://www.washingtonpost.com/world/national-secur...

Pekka Kosonen

Putinin ei kannata myöntää että Venäjän armeija olisi taistelemassa Ukrainassa,vaikka olisikin.(Mitään varmoja todisteita ei ole esitetty)Vaikuttaa siltä että ihmiset vaatii että Venäjän johto myöntää osallisuutensa.Ajatelkaa mitä tapahtuu sitten jos Putin jokupäivä sanookin nyt me aletaan sotimaan Ukrainaa vastaan. Se on sodanjulistus.Se sota loppuu todennäköisesti viikossa ja koko Ukraina on sen jälkeen osa Venäjää.Voitte varmaan kuvitella miten siihen reagoi Usa,Eu ja Nato.Maailmansota 3.alkaisi ja se saataisi poistaa elämän kokonaan tältä planeetalta.Minä ainakin toivon kovasti että Putin ottaisi Mauno Koiviston ohjeesta vaarin ,eikä provosoituisi vaikka länsijohto ja media kuinka provosoisi.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Uuden "putinistin" Henry Kissingerin mielestä EUn ja USAn toimet Ukrainassa ja reaktio Venäjän toimiin on ollut "fatal mistake". Mielenkiintoista.

“At the same time, I do not want to say that the Russian response was proportionate,” the Cold War veteran added, saying that Ukraine has always had a “special significance” for Russia and failure to understand that “was a fatal mistake.”

http://globaleconomicanalysis.blogspot.fi/2014/11/...

Reaalipolitiikka on reaalipolitiikkaa ja silmien sulkeminen todellisuudelta on tyhmyyttä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kissinger näyttää haikailevan aikaa, jolloin Euroopan asiat päätettiin Moskovassa ja Washingtonissa. Venäläiset saivat vapaat kädet mellastaa Itä-Euroopassa, kunhan Lontoo ja Pariisi säilyivät vapaina. Jos tuo kylmän sodan asetelma palaa, on se kohtalokasta myös Suomelle, joka kuului kylmän sodan etupiirilaskelmissa itään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onneksi meillä on DDR-taustainen Angela Merkel, joka on istunut Putinin kanssa tapaamisissa kahdeksan tuntia ja soittelee hänen kanssaan yhtenään. Hän tietää mistä puhuu. Aamun uutinen Saksassa on Merkelin täyslaidallinen Putinille: Ukrainaa ei jätetä!

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/ukraine...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Onneksi meillä on ..."

Tuo "meillä" taisi tulla aivan vaistonvaraisesti sinulta?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #29

Ajattelen Euroopan stubbilaisesti, ei se ole mikään salaisuus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

En toki ilkeyttäni asiasta huomauttanutkaan. Ainoastaan mielenkiinnosta havaitsemastani suomalaisten spontaanista viiteryhmäidentifikaatiosta.
Suurin osa lukijoista tuskin tuohon nykysuomessa edes olisivat kiinnittäneet huomiota.

Käyttäjän KaarleAkkanen kuva
Kaarle Akkanen

Tätä juuri "pelkään", "pullamössö-hallitus" ja presidentti "joustavat" ja antavat periksi! Naapuri tietää meidän sivistyneen "heikkouden" ja suomettumisen historian. Tätä nyt hyväksikäytetään ja katsotaan kuinka pitkälle päästään? Epävarmuutta luodaan ja varmistetaan Natokeskustelun siirtyminen taka-alalle, pois päivänpolitiikasta?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Bild: Kuinka vaarallinen on tilanne Itä-Ukrainassa?

Poroshenko: Ukraina on nyt maailman vaarallisin paikka, vaara on suurempi kuin ISIS ja kaikki, mitä Lähi-idässä tapahtuu. Maassani on tuhansia venäläissotilaita, satoja panssareita, raskasta tykistöä. Yksi maailman suurimmista armeijoista uhkaa meitä ja koko Eurooppaa. Me emme halua sotaa, me haluamme rauhaa ja taistelemme eurooppalaisten arvojen puolesta. Mutta Venäjä ei pidä kiinni sopimuksistaan.

http://www.bild.de/politik/ausland/petro-poroschen...

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Kaarle, olet aivan oikeassa. "Pullamössöhallituksen" sijaan olen nimittänyt valtioneuvostoamme "marakattihallitukseksi" syystä, joka selviää blogistani http://anterohelasvuo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178... Etelärannan häkäapukokit hyppyyttävät sitä mielensä mukaan varjelleen Venäjän bisneksiään isänmaamme kokonaisedun kustannuksella.

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Mielenkiintoinen juttu,mutta mistä tiedämme tietojenluotettavuuden?

Arto kirjoittaa: "Avoin haastattelu osoittaa selvästi sen että Venäjän armeijan upseerit eivät haluaisi salailla omia operaatioitaan."

Kun ei puhuta omalla nimellä ja kun silloin ei voida tietää, kuka puhuu, niin ihan täysin avointa tämä ei - kuten ei yleensä mikään sodassa. Sodankäynnin klassikko Sun Tsu on ollut hyvin ajankohtainen jp yli 2 000 vuotta: hämäys, hämäys, hämäys.

"Kaikki sodankäynti perustuu harhaanjohtamiseen"

Sun Tsu:

"Kun olet lähellä, anna vaikutelma että olet kaukana, kun kaukana, että olet lähellä"
"Saata hänen kenraalinsa raivon valtaan ja hämmennä hänet"
"Uskottele olevasi heikompi ja rohkaise hänen ylimielisyyttään"
"Valmistaudu häntä vastaan, kun hän kokoaa joukkoja, vältä häntä missä hän on voimakas"
"Tarjoa viholliselle syötti ja houkuttele häntä, teeskentele hajaannusta ja lyö hänet" - See more at: http://se.donkr.com/forum/sun-tzu-sodank%C3%A4ynni...

Ehdotan, ettei ehdoteta ehdottomia ennustuksia. Arto kirjoittaa:

"Haastattelu paljastaa myös sen, että todellinen voimainkoetus on tiedossa seuraavana keväänä kun keli paranee."

Kannattaa lukea Sun Tsuta ja Clausewitzia.

Sun Tsu:

The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting.

If you know the enemy and know yourself you need not fear the results of a hundred battles.

All men can see these tactics whereby I conquer, but what none can see is the strategy out of which victory is evolved.
Read more at http://www.brainyquote.com/quotes/authors/s/sun_tz...

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Tärkein ajatus: "Suurin taito ei ole saavuuttaa sata voittoa sadassa taistelussa. Suurin taito on kukistaa vihollinen taistelematta."
-Sun Tzu. Hän oli kiinalainen kenraali ja filosofi yli 2 000 vuotta sitten

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Ainakin Putinia vaivaa huonon sotapäällikön pahin vika, ylimielisyys.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset