Arto Luukkanen

Tulevaisuusvaliokunnan Venäjä-dezavuu

Marraskuun iloksi kansalaiset saivat tänään tutustua eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan uuteen Venäjä-monisteeseen.  Kyseinen valiokunta ei ole se kaikkein painavin agora eivätkä siellä toimi parlamenttimme terävimmät kynät tai heilu ne vaikutusvaltaisimmat banaanitertut. Siitä huolimatta se on itsepintaisen ahkerasti paneutunut vuodesta toiseen myös Venäjän skenaarioihin.

Yleensä näiden aikaisempien Venäjä-mietintöjen ns. tieteellinen pohja ei ole ollut sanottava.  Se johtunee siitä, että toimeksiantajat tai skribentit ovat olleet ns. vaiheessa.

Poikkeuksen näissä hallinnon mietinnöissä ovat tehneet puolustusministeriön mietinnöt, joihin onkin osallistunut enemmän ja tasokkaampaa tutkijakaartia. Tämä näkyy myös näiden mietintöjen vaikuttavuudessa.

On siksi valittaen todettava, että tulevaisuusvaliokunnalle kyhätyt kertomukset eivät ole muuttaneet maailmaa tai edes kovasti laittaneet älynystyröitä rahisemaan. Niiden ylivoimaisesti parasta osaa on ollut asioiden kansakoulumainen kerronta ja lattea analyysi, joka ei kovastikaan ole eronnut vaikkapa yleisten saunojen keskusteluista – poislukien se, että näissä saunoissa on yleensä kaikunut aitoja kokemuksia ja historian havinaa. 

Tulosten vaatimattomuus näkyy kaikessa.  

**

Tämänpäiväisen monisteen skenaariot olivat suunnilleen seuraavat:

1.Hyvien suhteiden palautus lännen kanssa

2. Neuvostoliiton kaltainen imperiumi

3. Venäjä keskittyy lähialueilleen

4. Sekalainen näkymä

5. Venäjä eristäytyy...

ymv.

**

Yleensä näiden monisteiden julkaisutilaisuuksissa poliitikot ovat sitten märehtineet sitä, että olisipa se hyvä että olisi enemmän Venäjä-yhteistyötä ja kaikkea kivaa. Venäjä on hyvä asia. Nyt tapahtui aivan samoin. Tulipa aivan dezavuu…

Riemastuttavin kohta näissä nykyisissä skenaarioissa oli tämä ”sekalainen näkymä”.  Ehkä herätelläkseen lukijaa tekijä olisi voinut lisätä sinne skenaarion: ”Venäjä ja ufojen kohtaaminen”.  Se olisi voinut olla se haastavin ja intellektuaalisin osa. Ehkä saamme parin vuoden päästä lukea lisää näitä maan mainioita mietintöjä.

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Olisiko mahdollista saada linkkiä tuohon uuteen raporttiin?

Olet oikeassa, että tulevaisuusvaliokunnan raportit vuosilta 2007 ja 2010 ovat olleet liian optimistisia. Nykyisten skenaarioiden nimistä paistaa läpi se ajatus, että ne eivät kosketa meitä. Olisin kyllä varovaisempi siinä mielessä, että tuskin kukaan uskoi vuosi sitten, että Venäjä tulisi miehittämään Krimin ja liittämään sen itseensä.

Vuoden 2007 raportti perustui kolmeen skenaarioon; Energiakaupalla globaaliksi vaikuttajaksi, Mosaiikkinen Venäjä ja "Kovan vallan Venäjä". Näistä skenaarioista vain kahta ensimmäistä arvioitiin ja kolmas sivuutettiin skenaarion kuvauksen jälkeen.

"Kovan vallan Venäjään" raportin tekijät eivät uskoneet, koska aluksi he kysyivät, että "onko tällainen skenaario edes mahdollinen"? Kovan vallan skenaarion edellytykseksi he ovat määritelleet "vallankeskittymisen ja valvontayhteiskunnan voimistumisen, mikä kohdistuu etenkin tiedotusvälineisiin ja kansalaisjärjestöihin".

Pekka Iiskonmaki

Venäjän varat ovat n. 200 miljardia dollaria maksuvälineinä. Sillä pystyy hoitamaan kolmen kuukauden tuonnin.

Krimillä ja Ukrainan separistialueella asuu n. 3,5 miljoonaa asukasta. Talvi tulee. Riittääkö valtion kassa niiden huoltoon?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomi - Finland tasavalta, sis. Kuningaskunnan. Tänään kylässä kuningas, huomenna myös prinsessa.

Uniikki systeemi. Töpselipuolue hymyilee.
Kriisinhallintaoperaationa Ylen ja Sanoman tueksi on avattu kolmas rintama perustamalla kymmenen maakuntalehden yhteinen propagandaosasto Lännen Media.

Median sota jatkuu eduskuntavaaleihin saakka, jotta Carl Haglund saisi sen jälkeenkin toimia suomalaisten töpselinä lännen verkostoihin. Sitten HS kirjoittaa saavutetun torjuntavoiton.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Kuten blogisti epäilemättä tietääkin, tieteessä on huonoa argumentointia vain viskaista jokin mielipide ulos näppäimistöltä ja laittaa teoksen loppuun kasa titteleitä. Niinpä haluaisinkin blogistin tavallisen peruslällätyksen sijasta kertovan, millaisia asiavirheitä kommenteissa linkitetyssä raportissa on, kun tieteellinen pohja kerran ei ole ollut "sanottava". Entä mitä mieltä blogisti on Venäjä-yhteistyöstä?

Blogistin kummastelema sekalainen näkymä on selitetty Ylen uutisessa:
http://yle.fi/uutiset/miten_venaja_suhtautuu_naapu...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan jäsenet ja Venäjä-raportin kokoaja Hanna Smith pitäisi saattaa vastuuseen Suomen ja Venäjän naapurisuhteiden vakavasta vaurioittamisesta.

Mitähän mahtaisi tapahtua, jos Venäjän duuman tulevaisuusvaliokunta tekisi Suomesta vastaavan raportin ja leimaisi maamme "pahan vallaksi"?

Duuman valiokunta ei tietenkään niin tee, sillä sen jäsenet ovat sivistyneitä ja diplomaattisia kansan edustajia.

Alla eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan jäsenet.

Puheenjohtaja:
Lipponen, Päivi /sd

Varapuheenjohtaja:
Tynkkynen, Oras /vihr

Muut jäsenet:
Alatalo, Mikko /kesk
Immonen, Olli /ps
Jaskari, Harri /kok
Jokinen, Kalle /kok
Karhu, Saara /sd
Lindtman, Antti /sd
Mustajärvi, Markus /vr
Pelkonen, Jaana /kok
Rantakangas, Antti /kesk
Rauhala, Leena /kd
Tiilikainen, Kimmo /kesk
Wallin, Stefan /r
Wallinheimo, Sinuhe /kok
Virtanen, Pertti /ps
Vähämäki, Ville /ps

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kyllä lapsiasiamiehen valheelliset lausunnot ja täydellinen piittamattomuus ilmatilamme suvereniteetista sekä moni muu asia osoittaa että meidät on leimattu alempiarvoiseksi viholliskansakunnaksi jo ajat sitten. Ne vaurioittivat luottamusta naapuriin enemmän kuin osasivat arvatakaan.

Turha tulla noiden jälkeen tasavertaisesta naapurisuhteesta öyhöttämään.

Erno Linnola

Miksi nuo viisaat eivät kiinnitä koskaan riittävästi huomiota siihen että Venäjän naisen lanteet eivät ole viimeisen 23 vuoden aikana synnyttäneet likimainkaan niin paljon uutta väestöä että Venäjän suuruudelle olisi jatkossa mitään reaaliteettia? Eli toisin kysymällä: miltä näyttää se Venäjä jossa ainakin isovenäläisten määrä on jatkossa esim. 70 miljoonaa ja että itse valtakunnan väkimäärä - näillä näkymin - ei olisi kovinkaan paljon yli 100 miljoonaa. Miten käy Siperian? Miten pitää raja etelässä?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tässä alla presidentti Putinin ja Venäjän hallinnon vastaus kaikille russofobeille ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle.

Venäjän Ääni tänään: "Venäjä ei ole uhka kenellekään. Se ei aio sekaantua mihinkään geopoliittiin juoniin, vaikka kuinka meidät yritetään vetää mukaan niihin, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaamisessa armeijan päälliköiden kanssa.

Putin painotti, että Venäjän on suojattava oman turvallisuutensa ja liittolaistensa turvallisuuden. Putin kiinnitti sotilapäälliköiden huomiota siihen, että kaikkien hallituksen järjestöjen ja virastojen on yhdistettävä toimiaan turvallisuuden takaamiseksi."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset