Arto Luukkanen

Oikeutta 1990-luvun laman uhreille ja epä-ihmisille!

Flunssa voi olla joskus hyvä stoppi. Arjen stressi-rytmi on pakko pysäyttää. On vain kuunneltava ja levättävä. Toisten ihmisten palaute voi olla toinen samanlainen ”veretseisauttava pysäyttäjä”; on vain pysähdyttävä ja mietittävä.

Sain viime viikolla kovasti palautetta ja pysähdyin hyväksi toviksi.

Asia liittyi viimeistä edelliseen blogikirjoitukseeni Uudessa Suomessa, jossa sivuutin 1990-luvun laman uhrien ikävää asemaa. Haluan tässä kiittää kaikkia niitä, jotka lähettivät omia lamakertomuksiaan; kaikki mitä tiedän siitä lamasta on kuitenkin vain kuivaa kirjatietoa. Nyt on todellista tietoa.

Vielä kerran. Sain sosiaalisessa mediassa ja sähköpostissa iso vyöryn silmät avaavaa ja sydäntäriipaisevaa palautetta. Omakohtaisia kokemuksia, tavallisista ihmisistä, jotka menettivät ihmisarvonsa, omaisuutensa ja terveytensä. Niitä kokemuksia ei ollut varmasti helppo kirjoittaa sillä niihin liittyy henkilökohtaisen elämän haaksirikkoja ja häpeää.

Minun täytyy tunnustaa että järkytyin ja sisuunnuin näiden ihmisten puolesta. Kaiken kaikkiaan minulle selveni ajatus siitä, että nämä kärsineet ihmiset ovat tavallisia kunniallisia suomalaisia, jotka silloiset päättäjät uhrasivat. Luettuani nämä kertomukset ja muutamia asiaa käsitteleviä kirjoja rohkenen todeta seuraavaa:

1990-luvun vaiettu lama ja sen sydämettömät päätökset, joista halutaan olla hiljaa

Silloisen laman suurin virhe oli näin jälkeenpäin tarkastellen päättäjien kokemattomuus ja ymmärtämättömyys. Pankkikriisin pelastukseksi pelattiin peliä nimeltä: ”valtiososialismia ilman sosialisointia”. Suomen kielellä tämä tarkoittaa sitä, että pankit pelastettiin siitä huolimatta, että pankkien johtajat tekivät harkitsemattomia päätöksiä.

Sen aikainen kepu-kokoomus hallitus päätti pelastaa rahansa hupuloineet pankkiherrat yksinkertaisella päätöksellä, joka mursi suomalaisten pk-yritysten selkärangan. Eduskunta rupesi harjoittamaan pankkitoimintaa ilmoittautumalla lopulliseksi takaajaksi ts. hallitus kaasi veronmaksajien syliin koko ongelman. Ilman ylärajaa. Piikki oli nyt auki.

Suuri 1990-luvun teurastus

Tämän ilahduttavan päätöksen jälkeen suuret pankkimme riensivät välittömästi ”suureen lahtivajaan” ja teurastivat usein terveet mutta väliaikaisissa maksuvaikeuksissa olevat pk-yritykset. Ne oli edullista ajaa konkurssiin sillä valtio korvasi luottotappiot kokonaisuudessaan. Joka markan. Pankin olisivat voineet neuvotella joustavista maksuehdoista tai harkita mahdollisuutta elää laman ylitse mutta se ei olisi ollut se edullisin vaihtoehto.

Mielenkiintoiseksi tämän pankkien ahneuden teki se, että pankit oli nyt ulkoisesti pelastettu ja ”sosialisoitu” mutta asiakkaisiin sovellettiin riistokapitalismin jyrkintä kirjainta. Ihmisten kohtelu ei paljoakaan eronnut 30-vuotisen sodan terrorista.

Pankkien voittomarginaalit olivat tämän edullisen lahdin jälkeen erinomaisella kannalla. Ongelmat kaadettiin valtion syliin ja työttömät jätettiin oman onnensa nojaan. Rahakkaiden omistajien kannalta tilanne oli edullinen sillä vaikeuksiin joutuneet yrittäjät joutuivat realisoimaan omaisuuttaan.

Tilanne oli mitä suloisin sille, jolla oli rahaa. Halpaa mammonaa tarjolla!!! Talot ja tavarat vaihtoivat omistajaa. Pankkien hammasrattaisiin raahattiin myös ulkopuolisia; hyväuskoisia takaajia, joiden kimppuun käytiin hanakasti. Takaajien omaisuus oli nyt vapaata riistaa.

Verottajan sydämettömyys

Yrittäjien ahdinko kaksinkertaistui verottajan kynsissä. Kiireesti realisoidusta omaisuudesta piti maksaa veroja täysimääräisesti. Näiden kertomuksien ikävin puoli on juuri tässä. Verottajan armoton ja häikäilemätön toiminta ajoi nämä ihmiset vuosikausiksi ”epäihmisiksi”.

Tässä kohtaa on kysyttävä mitä Keskustan ja Kokoomuksen poliitikot tekivät silloin? Miten nämä suuret puolueet ajoivat ihmisten asiaa? Eivät mitenkään. Keskustan ja Kokoomuksen linja oli silloin yhtä armoton kuin nytkin. Iskelmän sanoin: sydän kylmä kuin jää.

Koiviston konlaavi

Kansan valitsema presidentti sekaantui myös asioihin. Mauno Koivisto kutsui luokseen 6 toukokuuta 1992 tuomioistuinten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten edustajia. Mukana oli silloisen korkeimman oikeuden täysivaltainen kokoonpano.

On väitetty, että presidentti painosti häikäilemättä oikeuslaitosta olemaan positiivisempia pankeille velallisten ja pankkien välisissä oikeudenkäynneissä. Presidentti evästi kuulemma oikeuslaitosta loppukaneetilla: ”pankit voittavat aina”. Korkeimman painostuksen tuloksena Korkein oikeus taipui; riippumattoman oikeuslaitoksemme linja muuttui. Tämä tulkinta on erittäin todennäköinen vaihtoehto siitä syystä, että todisteita salataan vieläkin. Näistä keskusteluista on olemassa muistiinpanot, joiden julkistamisen presidentti Tarja Halonen aikoinaan esti.

Mitä pitäisi tehdä? Vetoomusoikeusistuin!

Tässä maassa ei ole tapana korjata historian virheitä. Meillä oikeuden aika koittaa pitkän ajan kuluttua. Tämä pätee myös historiantutkimukseen – näyttää siltä, että ehkä noin 40 vuoden päästä on mahdollista päästä edes tutkimaan näitä asioita.

Siihen on syynsä; eliitti ei mielellään myönnä rahaa tai projekteja sille ikävien asioiden tutkimiseen. Suomessa ei ole tapana antaa oikeutta eläville – ainoastaan kuolleille.

**

Edellä mainitun takia ehdotan kunnioittavasti seuraavaa vuonna 2015 valittavalle eduskunnalle.

1) Sen pitäisi välittömästi tehdä päätös siitä, että lähimenneisyyden dokumentit julkaistaan. Muistiinpanot Koiviston toiminnasta on julkaistava yhdessä ”Tiitisen listan” kanssa. Kansalaisia ei voi enää taluttaa lastenkamariin vaan asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä! Hohouksen aika on ohitse.

2) Eduskunnan olisi tehtävä päätös erityisen 1990-luvun laman asioita käsittelevän vetoomusoikeusistuimen perustamisesta. Sille annettaisiin oikeus nostaa syytteitä, hankkia materiaalia ja tehdä korjaavia päätöksiä näistä asioista, jotka periaatteessa ovat jo vanhentuneita. Kyseiseen oikeusistuimeen olisi mahdollista viedä valituksia pankkien toiminnasta ja verottajan kohtuuttomuudesta.

3) Laman uhrien ääntä on kuultava! Uuden oikeusistuimen tärkein tehtävä olisi antaa ääni epä-ihmisiksi tuomituille ihmisille. Siellä nämä laman uhrit voisivat saada äänensä kuuluville ja oikeutta. Kyse on menneisyyden virheiden korjaamisesta ja siitä, että kansalaiset voisivat kokea elävänsä oikeusvaltiossa. Väärän politiikan harjoittajat jääkööt rauhaan ja eläkööt omantuntonsa kanssa miten kykenevät. He tekevät vielä selkoa omasta toiminnastaan isomman tuomarin edessä.

Jotain konkreettista voisi ehkä tehdä. Anteeksipyyntö voisi olla demokratian uskottavuuden kannalta loistava asia. Nykyiset Keskustan ja Kokoomuksen johtajat Sipilä ja Stubb voisivat pyytää anteeksi puolueensa silloisia virheitä. Se vaatisi rohkeutta. Kyseinen teko voisi kuitenkin antaa meikäläiselle demokratialle ylimääräistä energiaa.

Sipilä ja Stubb - se vaatisi pikkuriikkisen rohkeutta mutta jättäisi teistä valtiomiehen maineen.

**

Tärkeintä on kuitenkin oikeus.

Kuten Hyvä Kirja toteaa: ”…mutta oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus niin kuin ehtymätön puro…”

Arto Luukkanen

Järvenpää

Katso vaalisivut: www.artoluukkanen.com

 

ps. Vuoden ensimmäinen radio Ravun "dosentin-iltapäivä" on omistettu laman uhreille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (141 kommenttia)

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Hyvä Arto, tämä olkoot varotukseks tulevasta.
Ja jaetaan useampaan kertaan, ja moniin eri lähteisiin.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Hyvät blogin lukijat!

Jakakaa tietoa tästä blogista internettiin, ja myös kahvipöytä- ja kassajonokeskusteluihin.

Ehdotan seuraavan blogin aiheeksi "Koiviston konklaavi".

Sain eilen puhelinsoiton, jossa toivottiin Koiviston konklaavin muistion laittamista kotisivulleni.

Laitan vasta joulun jälkeen. Kerätään joukkoja sitä ennen.

Terveisin
Jorma Jaakkola
http://jormajaakkola.fi

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Hyvä Jorma, meillä on tehtävä..
Kerrotaan siellä missä liikutaan.

Joka vaikenee asiasta, se samalla hyväksyy vääryyden.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #140

Kiitos Tapani kommentista!

Vääryys koskee tavalla tai toisella jokaista suomalaista.
Jokaisen suomalaisen on puututtava asiaan.

Minua henkilökohtaisesti se koskee

1.
veronmaksajana, koska valtion velka lisääntyi ja lisääntyy edelleen sekä verotulot vähenevät. Tämä taas näkyi ja näkyy edelleen kuntien valtionavun leikkauksissa.

2.
Suomen itsemääräämisoikeuden luovuttamisessa maan rajojen ulkopuolelle.
Jo ETA-jäsenyys oli super-laki. Tästä on Sauli Niinistön dokumentointia.

.

Ensi vuoden puolella latelen dokumentointia nettiin.

Rauhallista Joulua!

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #141

Rauhallista joulua myös minulta. :)

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva

Huomenta Jorma. Kuinka uni maistui? Otan kehoitusestasi "vaarin" ja toteutan sitä mahdollisismman suurella innostuksella ja tehokkaasti. Tätä tulevaa vyöryä ei enään kukaan voi pysäyttää eika muutamat "aa-sällit" uhkailuillaan, että "tuollaiset jätkät hommataan linnaan ja siihen kyllä löytyy keinot" voi sitä estää. Voin todeta, että röyhkeys on ollut aivan äärimmäistä.

Mitä pikimmin kansanedustajaehdokkaat ja tietenkin ne jotka jo Eduskunnassa ovat, mutta hakevat uudistuspestiä, ottavat nämä asiat vakavasti sitä nopeammin Suomi (mahdollisesti) palaa laillisuuteen ja ihmisoikeussopimuksen kunnioitukseen viranomais- ja oikeushallintotoiminnoissa.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #145

Huomenta!

Nukun levollisin mielin, sillä olen laittanut kotisivulleni linkin
http://jormajaakkola.fi/Koiviston_konklaavi

Ennen jouluahan lupasin, että vuoden vaihteen jälkeen tapahtuu. Sunnuntaina tein konklaavin taustoihin liittyvän löydön...
Toistaiseksi olen salaperäinen, koska en vielä kerro ihan kaikkea.
Kerätään sitä ennen joukkoja ison nettirummun soittamiseen.

Tässä on aloittamani keskusteluketju, jossa myös kerron asioita ja johon kotisivullani kävijät voivat osallistua
http://www.promerit.net/2015/01/koiviston-konklaavi/

Eilen laitoin luettavaksi tiivistelmän "Pankkituki vuodesta 1992 alkaen"
http://www.promerit.net/2015/01/koiviston-konklaav...

Otan vastaan yhteydenottoja nettiverkoston pystyttämiseen.

Terveisin Jorma
jorma.a.jaakkola(a)gmail.com
044-565 9234

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

"Nykyiset Keskustan ja Kokoomuksen johtajat Sipilä ja Stubb voisivat pyytää anteeksi puolueensa silloisia virheitä." Miksi Sipilä ja Stubb? Ovathan Aho ja Viinanenkin vielä elossa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Minusta se anteeksipyyntö nykyisilta johtajilta olisi tehoisampi...tulevaisuuden kannalta parempi.

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Lämpimät kiitokset Arto tekstistäsi! Olet ihan oikeasti paneutunut asiaan ja se on hieno merkki ihmisestä, joka yrittää vaikuttaa asioihin. Pidä tätä lamanuhrien teemaa esillä kaikkialla missä liikut ja esiinnyt. Ainakin minun tarinaani voit referoida aivan vapaasti, sehän löytyy tuolta aikaisemmasta blogistasi. Siinä on linkki tarinaani. Kysyit jossain blogissasi olenko Facebookissa, en ole jaksanut siihen liittyä. Haluaisin lähettää sinulle sähköpostiosoitteeni, ehkä saan sen jotenkin tehtyä! Vielä laitan uudelleen linkin , jossa kerron kuinka jouduin valtion törkeän ryöstön kohteeksi.

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18163...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Voitaisiinko käyttää ilmaisua "valtiokapitalismia ilman sosialismia". Eihän Suomessa juuri mitään merkittävää tapahdu ilman valtion myötävaikutusta kapitalismin tukijana. Ei Sailas kuulosta sosialistilta vaan kapitalistilta, samoin Wahlroos ja Hetemäki ja Talvivaara, Pisara-rata ja Finanssivalvonta, Sitra, Eduskuntatutkimuksen keskus ja Helsingin Yliopisto jonka kansleri on juuri nimitetty YLE:n hallituksen puheenjohtajaksi ilman aikaisempaa kokemusta ko. hallituksesta.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Tämä on äärest tärkeä asia. Älä anna periksi, taistele avoimuuteen saakka!

En ole sitä aikaisempaa kirjoitustasi lukenut, mutta laitan muutaman tiedon tuosta 1990-vaiheen tilanteesta. Se on huonompi kuin luulet.

Kyse ei ollut vain pankkikriisistä. Kyse oli ainakin seuraavista asioista:

- pankkien holtiton luotonanto
- poliitikkojen virheet (esim. valuutta), jotka maksatettiin yrittäjillä
- Neuvostoliiton sortuminen

Tarve oli kokoluokkana 200 mrd. markkaa. Se piti saada jostain, etteivät poliitikot joudu vastuuseen. Joten turvauduttiin SDP:n suunnitelmaan 1980-luvulta. Sen mukaan tulevien ongelmien viulut maksatettiin yrityksillä, yrittäjillä, näiden perheenjäsenillä ja takaajilla.

Pahimmillaan luotot maksatettiin neljä kertaa, koska KUKAAN ei saanut alkuperäisiä asiakirjoja.

Koivistolla oli merkittävä rooli Koiviston konklaavin eli oikeuspoliittisen seminaarin kautta. Halonen salasi nämä paperit Koiviston pyynnöstä, eikä niitä saanut käyttää oikeudenkäynneissä.

Oikeuskanslerille meni tiettävästi 19 000 kantelua, vain yhden voitti muu kuin pankki.

Kirkkohallituksen katakombiprojekti tutki 300 tapausta – ja järkyttyi. Ja sen jälkeen lopetti kaikki ns. pankkikriisiin liittyvät tutkimukset. Ilmeisesti käsky tuli ylhäältä.

Kirjoitin jutun asiasta vuonna, Karjalan Kuvalehti 13 / 2013. Laitoin sen erikseen serverille. Jos haluat katsoa, se löytyy tästä: http://karjalankuvalehti.com/KarjalanKuvalehti/kri...

Suosittelen, että juttelet Kelle Möllerin kanssa. Hän tuntee asian hyvin. Hänen excel-taulukkonsa tapahtumista on nyt minulla.

Kyse oli noin 400 000 ihmisen harkitusta siirtämisestä B-luokkaan ja 40-60 000 yrityksen harkitusta tappamisesta. Verottajalla oli oma osuutensa asiassa. Samoin ulosotonhaltijalla.

Pekka Heliste

Niinistöhän voi purkaa salauksen ? Ja pistää Tiitisen listankin jakoon ?

Mutta ei tee sitä

Hän oli myymässä lamavelaliset pilkkahintaan norjalaiselle perintäyhtiölle eli 12 miljardin euron velat myytiin 100 miljoonalla .Valtio oliis voinut armahtaa velaliset 100 miljoonalla ja jos valtiolla ei olisi ollut varaa, niin varmaan velalliset olisivat keränneet kolehdin mielellään

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Ei Niinistö uskalla "keikuttaa venettä". Eikä laita Tiitisenkään listaa jakoon. Ei suomalaispoliitikoista ole minkään rohkean teon tekijäksi. Joten - olet aivan oikeassa.

Pilahintaan meni norjalaisille myyntikin.

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Veikko
Kiitos tiedoistasi! Itse yritin ajaa omaa asiaani aikoinaan, mutta vaikeaa se oli. Ainostaan toimittaja Hannu Karpon avulla pääsin aika pitkälle,eli sain kunnallisveroni pois, tosin siitäkin osa valtuutetuista valitti Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen, mutta valitus ei mennyt läpi. Verohallitus ja valtionvarainministeriö eivät suostuneet poistamaan valtionverojani, vaikka Oulun Lääninverovirasto, joka tiesi tapaukseni oli puolellani. Mauno Koivisto armahti samaan aikaan ex kansanedustaja Kokoomuksen Eero Lattulan, joka oli saanut ehdottoman vankeustuomion veropetoksesta. Hänen verotettavat summansa olivat jotakuinkin samat kuin minun, mutta niihin oli kait liittynyt rikos, siksi tuomio. Minä en ollut tehnyt mitään rikosta, enkä ollut edes saanut satojentuhansien summia,(en lantinlanttia) joista minua verotettiin. Tilanne tuntui täysin kohtuuttomalta. Nousee mieleeni Raamatullinen tilanne. Jeesus oli syyttömänä tuomiolla, mutta kansa sai päättää päästetäänkö Barabbas, joka oli kovan luokan rikollinen, vapaaksi vai syytön Jeesus. Kansa huusi:- BARABBASA VAPAAKSI! Kun kysyttiin mitä tehdään Jeesukselle? Kansa huusi: RISTIINNAULITSE, RISTIINNAULITSE! Näin Mauno Koivisto teki minun tapauksessani. Tosin minun päätökseni, jossa siis minua ei voitu armahtaa, on allekirjoittanut Koiviston avustaja Martti Manninen. Eero Lattulan taisi armahtaa virallisesti itse Mauno Koivivisto

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Kiitos, Hannu. Ei ihme, ettet saanut mitään läpi. Ei ollut tarkoituskaan. Koko homma oli silloin ja on edelleen käsittämätön tappomeininki.

Arto on lähes ainoa poliitikko, joka on asiasta kiinnostunut. Kukaan muu ei uskalla koskea kepilläkään. Olen kirjoittanut asiasta aika monta juttua, enkä koskaa ole saanut keneltäkään viranomaiselta tai vastuulliselta sanaakaan vastaukseksi.

Jos sinut olisi armahdettu, se olisi ollut sama kuin olisit tunnustanut tehneesi vääryydet, joista sinua syytettiin. Hankala asia! Tsemppiä!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Veikko. Tänä aamuna on puhelin soinut ja on tullut meiliä. Olen vasta tajuamassa miten valtava tulonsiirto tämä oli. Iso kysymys: oliko tässä harkintaa mukana? Jokin suuri ajatus kaappauksesta? vai pelkkä tilaisuus?

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Arto, kyllä se oli suuri suunnitelma, SDP:n suunnitelma. Jos täysin harkittu. Kyyneleet, joita esim. devalvaatiosta esitettiin, olivat käsittääksen krokotiilin kyyneliä.

Tässä tuli tilaisuus, tarve ja suunnitelma samanaikaisesti. Ymmärtääkseni eliitti näki, että suohon ollaan menossa. Liikaa vääriä päätöksiä Joten otetaan maksajat yrittäjistä ja heidän lähipiiristään.

Kysyin artikkelissani, kenet seuraavassa lamassa laitetaan maksajiksi. Yrittäjiä ei vielä ole, eivätkä he ole riittävän iso ja varakas porukka. Joten veronmaksajat ovat se joukko, joka maksaa. Poliittiset päättäjät eivät koskaan itse maksa. Stainin tavoin he laittavat syyn toisille.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Jatkan parilla sanalla.

Muistanet, että oli 2 KOP:ia, 2 SYP:iä. Toiseen pankkiin laitettiin roskaluotot ja kolmen vuoden kuluttua, yllätys, yllätys, pankki jakoikin osinkoja. KOP ja SYP olivat molemmat täysin konkurssikypsiä.

Hallitus pelasti pankit antamalla avoimen piikin, johon PANKIT saivat valita, mitä luottoja halusivat laittaa. Täydellisen järjetön juttu. Pankit laittoivat hyviä yrityksiä lihaksi, koska ne saivat heti rahat sisälle. Ja sitten vaativat suorittamaan velan ja ihan lopulta myivät koko loppuroskan.

Kannattaa muistaa, että samalla alkoi ilmestyä haamutakauksia, joita ei koskaan oltu annettu. Mutta kun pankeilta ei koskaan oikeudessa vaadittu alkuperäisiä asiakirjoja, oli helppo väärentää.

Voisin kertoa todella paljon erittäin ikäviä asioita pankkikriisistä, mutta annetaan olla. Olen sitä aika kauan sivussa tutkinut. Kelle on tehnyt siitä väitöskirjan, mutta sitä ei saanut Koiviston käskystä laskea läpi.

Kaikkiaan kyse oli paljon enemmän kuin törkeästä poliittisesta pelistä. Eiköhän niitä syyllisiä vieläkin löydy.

Pekka Heliste

Ahon ja Viinasen käyttäytyminen oli loogista ja he ovat sen osittain tunnustaneetkin.

KOP:lla ja SYP:llä oli omistajia n 500000-600000 ja he kaikki olivat Kokoomuksen ja Kepun äänestäjiä ja hallitukset ym hallintoelimet olivat täynnä kepu/kokoomuslaisia. Myöskin OP oli kiikun kaakun ja sen hallinto täynnä kepulaisia.

Sen vuoksi oli pelastettava pankit, ei asiakkaita.Noiden n 60000 uhraaminen oli vain murto-osa noista 500000-600000

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Vastuun välttelyn loogisuudesta voidaan vältellä. Eivät ole Aho tai Viinaen koskaan tunnustaneet tekojaan. Koivisto kaikkein vähiten.

En muista omistajien määrää, mutta ei toki "vain" 60 000 uhrattu. Ihmisiä uhrattiin noin 400 000. Ja siihen päälle yrityksiä 40 - 60 000.

Yrittäjäprofessori Arto Lahti on laskenut, että noin 500 000 jäi työttömäksi. Kuinka paljon tässä on päällekäisyyttä? Ei välttämättä kamalasti.

Pankit ja yritykset olisi voitu pelastaa, mutta se oli vastoin SDP:n suunnitelmaa. Lisäksi kyse ei ollut vain holtittomasta luotonannosta, vaan myös poliittisista virheistä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #12

Nuo työttömät olivat pääosin sossuja ja vassareita, se ei Ahoa eikä Viinasta huolettanut.Päinvastoin

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #13

Voi olla, mutta hirmuinen paukku siitä koko yhteiskunnalle tuli. Sen korjaaminen vei noin 12 vuotta.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #12

Veikko Saksi:
" Lisäksi kyse ei ollut vain holtittomasta luotonannosta, vaan myös poliittisista virheistä."

Ei ollut kysymys mistään virheistä, vaan suunnitelmallisesti tehdystä lamasta ja laittomasta jälkihoidosta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #21

Jorma. Tämä on iso kysymys. Oliko tosiaan näin? Kuka sen suunnitteli...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #23

Kysymys oli laman tekemisestä tarkoituksella, jotta tavoitteet toteutuvat:

Suomen perustuslain etukäteisesti tehty EY-mukautus ja Suomen Pankin toimivallan ryöstö.

Kuka suunnitteli?

Vastaukseni tiedon lähteenä on kirja Kalevi Sorsa: UUSI ITSENÄISYYS, 1992.

Koivisto markkinoi itseään vallan parlamentarisoijaksi. Kyse ei kuitenkaan ollut vallan parlamentarisoinnista, vaan Koivisto määräsi myös EU:n vaatimista Suomen perustuslain sopeuttamisista.

Annetaanpa Sorsan kertoa vallan kolmijako-opista, sitaatti sivulta 47 luvusta:

”Suomen kansan valta”:

"Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta yhdessä tasavallan presidentin kanssa. Ylin toimeenpanovalta on uskottu tasavallan presidentille. Sen ohessa on valtion yleistä hallitusta varten oleva valtioneuvosto. johon kuuluu pääministeri ja tarvittava määrä ministereitä. Tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet, ylimmässä oikeusasteessa korkein oikeus ja korkein hallinto-oikeus."

Seuraavaksi EU:n vaatimat perustuslain muutokset sivulta 53:

”Kansanvaltainen perustuslakimme luo edelleen kestävät kehykset kansalliselle kehitykselle. Se on palvellut monin tavoin erityisissä olosuhteissa elävää kansaamme niin hyvin, että sitä on yleensä muutettu varoen. Viime vuosien uudistushankkeet, erityisesti siirtyminen enemmistöparlamentarismiin, harkittavina olevat sosiaaliset ja sivistykselliset kansalaisoikeudet, ovat niin radikaaleja uudistuksia, että niiden toteuduttua on tarpeen hankkia kokemuksia uudistusten toimivuudesta - samalla kun hallitusmuotoon tehdään Euroopan integraation vaatimat muutokset. ”

Kommentti:

Alkuperäiseen Hallitusmuodon 2 pykälään kirjoitetun vallan kolmijako-opin hävittäminen tarkoittaa vallan siirtämistä maanrajojen ulkopuolelle. Kysymyksessä on valtiopetos.

Kalevi Sorsa: UUSI ITSENÄISYYS, 1992.
Sitaatti suvuilta 114-115:

”Ilmeisin kantava linja Koiviston toiminnassa on mielestäni ollut Suomen hallitusmuodon parlamentarisoiminen. Tavoitteeseen tultiin kahta kautta: presidentin toimin ja parlamentin. Siihen suuntaan kävivät kaikki Koiviston toimet; siihen suuntaan myös kaikki hänen toimettomuutensa silloinkin kun yksi ja toinen olisi jo vaatinut presidenttiä liikkeelle. Tätä presidentin linjaa on vastannut ja tukenut eduskunnassa kohta Kekkosesta päästyä syntynyt harrastus saada kaikki valta eduskunnalle."

.

Siis "...harrastus saada kaikki valta eduskunnalle..."

Koivisto halusi riisua eduskunnan vallan eli laman avulla purkaa määrävahemmistösäädökset ja samalla tehdä tien ETA- ja EU-jäsenyyden hyväksymiseen 2/3 enemmistöllä vaikka jäsenyys olisi vaatinut vallan kolmijaon osalta 5/6 kiireellisyysenemmistön.

Näin siis siirryttiin enemmistöparlamentarismiin purkamalla valtiosäännön vaikeutettuun säätämiseen liittyvät esteet eli määrävähemmistösäädökset.

Valtiopäiväjärjestyksen (VJ) 69 §:stä poistettiin viittaus vaikeutettuun VJ 67 §:n mukaiseen perustuslain säätämisjärjestykseen. VJ 69 §:n tekstin rukkaus ei ilman lamaa olisi onnistunut.

Valtiotalous oli tarkoituksella saatettu kuralle, joten Eduskunnan 1/3 määrävähemmistö ei saanut estää laman hoitoon tarvittavia leikkauksia, jotka kohdistuivat perustuslakiin kirjoitettuun kansalaisten perusturvaan.

Näin laman seurauksena eduskunta antoi sille kuuluneen valtansa hallitukselle - sodan kaltaisen tilanteen tavoin - poikkeuslailla jo 9.1.1992.

Eikä tässä vielä kaikki...

Ks kotisivuni
http://jormajaakkola.fi/Koiviston%20CV

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #21

Jorma, kyllä me olemme samaa mieltä, että lama tehtiin tahallaan ja jälkihoito oli rikollista. Mutta syinä olivat poliittiset virheet, NL:n romahtaminen japoliittisen johdon virheet. Oli hyvä laittaa toiset maksamaan omat virheet.

Niinhän maailman sivu on tehty.Ja niin kauan kuin maailma hyväksyy realismin periaatteet tai ainakin niitä sietää, näin tullaan toimimaan.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #33

Veikko,
tekstiäsi
"...lama tehtiin tahallaan ja jälkihoito oli rikollista..."
tukee seuraava luonnehdinta Mauno Koivistosta kirjassa
Kalevi Sorsa: Muistikuvia, mielikuvia, Otava 1995:

”Kaukopartiomiehenä minä häntä ennen kaikkea pidän: hän tähtää kauas, ei paljon hiisku tavoitteistaan, iskee rajusti, häipyy ja peittää jälkensä.”

.

Olen hankkinut sen varran paljon dokumentointia, etten käytä sanaa "virhe".

Jo vuoden 1989 valtionhallinnon dokumentointi kertoo, mitä tuleman piti.
Kaikki kansanedustajat eivät tosin tienneet, mitä oltiin tekemässä, vain Koiviston juoksupojat ja -tytöt.

Holkerin hallituksen oikeusministeri Tarja Halonen tiesi tarkalleen, mikä oli Koiviston ja demareiden tavoite.

Rivikansanedustaja Sauli Niinistö aavisteli vuonna 1992 jotakin useissa eduskunnan pöytäkirjoista löytyvissä puheenvuoroissaan.

Klikkaa ja lue Halosen paljastus vastauspuheenvuorossa Niinistölle sivullani
http://jormajaakkola.fi/Niinist%C3%B6n%20puheita%2...

Maaliskuussa 1989 perustettu valtiosääntökomitea oli saanut valmiin ratkaisun, vain perustelut piti keksiä.

Sama oli Sirkka Hämäläisen pankkien pelastamiskeinojen kanssa. Presidentti Koivisto ei halunnut jättää jälkiään minnekään.

Lukekaa linkin teksti loppuun. Koivisto nimittäin siirsi valtiopetoksellisen EY-päätösvaltansa jo joulukuussa 1991 pääministeri Aholle.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

uhraamisen oikeutus ... huh ... kenen käsissä ja tuhoa tulee ... edes lupaa ei vaivauduttu kysyä ... Viinasen tv-puhe uutisissa on muistissa, missä lupasi sellaista, että kuvottaa, kansalle valehtelu pitäisi kriminalosoida ministereitä, kansanedustajilta ...

Muistin jatkeeksi: Usa presidentti Clinton joutui kansalaisille yksityissuhteestaan valehtelusta pois virastaan

Käyttäjän AskoRantala kuva
Asko Rantala

Sama toistuu tämänkin taantuman tai laman aikana. Näin on käynyt aina ennekin. Uudet sukupolvet tekevät samat virheet kuin edelliset. Eivät varaudu suhdannevaihteluihin riittävän hyvin. Pahinta on, että valtiovalta tekee samat virheet ja me olemme maksajina.

Tästä nykyisestä lamasta lisi pitänyt varoittaa Matti Vanhasen, Jyrki Kataisen ja Jutta Urpilaisen, mutta he tekivät juuri päinvastoin.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Sama tulee toistumaan määrävälein. Yrittäjät tai yleensäkin keskiluokka putsataan rahoista, kun niitä on alkanut kertyä. Joko lama tai kriisi tai joku muu syy ja suuri osa rahoista katoaa. Ei se katoa, se vaihtaa haltijaa.

Samanlainen bluffi oli USA:n ns. finanssikriisi. Sen eskaloivat New Yorkin kuuluisat pankkiirit. Ja sitten ostivat halvalla yrityksiä. Saattaa olla, että homma eskaloitui vähän liikaakin, mutta eihän se koskaan todella rikasta haittaa. Hän aina voittaa, mitä pahempi kriisi tulee. Ehkä väärin sanottu, että tulee. Tehdään, on oikea ilmaisu.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Veikko. Fundeerasin tätä eilen kovasti. Entisissä pajatsoissa oli "etu-ressu", joka täyttyi ja sitten kun se oli täynnä sen sai tyhjentää onnekkaalla sipasulla.

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva
Olli Toivo Olavi Puolitaival

Case; Konekersantti Oy vs. Keskipohjan Aluesäästöpankki/SKOP/Suomen valtio. Tämä on yksi törkeimmistä tuolloisen ajan jutuista. Kysymys on erittäin törkeästä oikeusmurhasta;

Säästöpankit eivät saaneet enään rahoitusta kun edes Säästöpankkien Keskuspankki eli SKOP ei enään niitä kyennyt rahoittamaan. Meillä on hallussa asiakirja, joka todentaa, että SKOP haki "epämääräisistä lähteistä" 300.000.000,-usd-määräistä luottoa kun mistään muualta eivät rahoitusta saaneet. Jotta asianvakavuus tulisi esille niin tuo mainittu rahoitushakemus oli n. 1.700.000.000,- FIM-määräinen.

Konekersantti Oy oli asiakkaana Keskipohjan Aluesäästöpankissa. Yhtiöllä oli uusia tuoteinnovaatioita ja erittäin hyviä kansainvälisiä suhteita sekä Länteen/Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Englantiin jne. kuin myös Itään eli Intiaan, Malesiaan, Taiwaniin. Myös tuotesorttimentti oli kannattava ja monipuolinen, osin ilman varsinaista kilpailua. Yhtiön kasvupotentiaali oli hyvä ja pankki luotti yhtiöön ja osakkaisiin siten, että päätettiin yhdessä lähteä hakemaan yhtölle pitkäaikaista rahoitus "maailmalta".

Pankki kuitenkin vaati ulkopuolista selvitystä yhtiön tilasta ja tulevaisuusnäkymistä. Perustellisen yritystutkimuksen suoritti Hansacon Oy/tunnettu liikkeenjohdon konsulttitoimisto/Seniorikonsultti Eero Järvempää. Hän antoi perusteellisen työn jälkeen kirjallisen raporttinsa, jossa suositteli pitäaikaista rahoitusta yhtiöllemme.

Rahoitushakemukset neuvoteltiin ja laadittiin pankissa, jossa läsnä olivat pankin toimitusjohtaja, yhtiön pankinjohtaja ja pankin lakimies valvomassa ja vahvistamassa sopimusten oikeellisuus ja sitovuus. Tämän jälkeen Konekersantti Oy:n henkilökunta alkoi työstämään omaa sopimusvelvoitettaan eli aukaisemaan ko. pankille rahoituskanava. Työn tuloksena se löytyi henkilökohtaisin kontaktein Luxevburgista B.N.E. Swedbank. Kun tämä tuli KEP-pankin tietoon niin pankin toimitusajohtaja Aimo Hietala totesi spontaanisti, että "pojat, te olette pelastaneet pankin". (Ks. edellämainittu SKOPn 300.000.000,- usd-määräinen hakemus).

Konekersantti hankki KEP:lle 20.000.000, usd-määräisen luoton, josta piti tulla Konekersantti Oy:lle pitkäaikainen perusrahoitus. Ei tullut vaan alkoivat törkeät tuhotoimet yhtiötä kohtaan ja aivan käsittämättömät valheet ja panettelut. Tämän ko. pankki vielä lopuksi vahvisti törkeillä valheilla, että yhtiön johto hävittää omaisuuttaan ko. pankin vahingoksi, ja Konekersantti Oy haettiin törkeästi prosessipetoksella konkurssiin. Eikä siinä kaikki. Sama pankki ryöväsi yhtiön johdon henkilökohtaisen omaisuuden. Pankki siis sai rahat ja heti sen jälkeen petoksella konkurssiin. Tuosta omaisuushävittämisväittestä yhtön johto sai rikosoikeudellisen tuomion. Oikeudessa todistajana (maksettu) paikallinen maanviljelijä todisti jonkun vanhan arvottoman vaihtokoneen hinnan, jota asiaa ei edes yhtiön johto osannut mitenkään reagoida. Se väite oli niin ......jätän sanomatta.

Yhtiö nosti kanteen pankin pankia vastaan, mutta paikallinen käräjätuomari ei havainnut sopimusrikkomusta eikä muutakaan moitittavaa pankin menettelyssä. Sopimukset kansanvälisen käytännön mukaan ovat sitovia ja p e r u u t t a m a t t o m i a.

http://pankkikriisi.blogspot.com/2009_07_01_archiv...

Konekersantti Oy;n johto teki perusteellisen rikosilmoituksen pankin menettelystä. Paikallinen polisiikonstaapeli Esa Heikkinen tutki asian" ja tutkinnan tulos oli, että "pankilla ei ollut oikeutta sitoutua vaikutuksiin menevästi." Konstaapeli ei huomannut sopimusrikkomusta eikä törkeää petosta, mutta huomasi, ettei pankilla ollut oikeutta....

Murha ja oikeusmurha ei vanhene koskaan eli mitään ei ole lopullisesti ratkaistu ennenkuin on oikein ratkaistu. Allaolevissa linkeissä näkyy ko. peruuttamattoman sopimussuhteen asiakirjat.

Olli Puolitaival

email; olli.puolitaival@suomi24.fi
tel: + 358 50 463 4038

http://pankkikriisi.blogspot.com/2009_07_01_archiv...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

"Väärän politiikan harjoittajat jääkööt rauhaan ja eläkööt omantuntonsa kanssa miten kykenevät. He tekevät vielä selkoa omasta toiminnastaan isomman tuomarin edessä."

Miksi päästät politiikot näin helpolla. Tuskin heillä on omaatuntoa, eikä tuota isompaa tuomaria edes ole olemassa. Poliitikoilla tulee olla myös muuta vastuuta kuin pelkkä poliittinen vastuu, etenkin kun tämä meidän demokratia on kansanvallatonta EU-bankstereiden ohjaamaa puoluekuripukarointia. Häkki heilumaan titteleistä riippumatta ja omaisuus vahingot kärsineille tai valtiolle. Näin tulevat poliitikot tuntevat vastuullisuutta ja ansaitsevat arvostusta sekä palkkionsa yhteisten asioiden hoidosta.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Arto kirjoituksesta!

Asiaa pitkään tutkineena satun tietämään jotakin.

Kellen toivomuksesta lähdin etsimään EY-/EU-asiakirjoista syytä, miksi pankit pelastettiin siten kuin ne pelastettiin.
Eipä löytynyt Suomen EY-/EU-sopimuksista.

Syy löytyi jo ETA-sopimuksen liitteisiin kirjoitetusta mukautusmääräyksestä:

Suomen pankit eivät täyttäneet joulukuussa 1989 tehdyn pankkien vakavaraisuusdirektiivin 8 %:n vakavaraisuusehtoa, joten Suomen ulkopolitiikasta määränneen henkilön toivomuksesta pankkien taseet oli kaikin keinoin saatettava jo 1.1.1995 mennessä kuntoon.

Keinoja alettiin koota listaksi joulukuussa 1991 Sirkka Hämäläisen johdolla. Lista pankkien pelastamiseen oli valmis 16.3.1992 ja 18.3.1992 aamulla pidettiin kokous keinojen käyttöön ottamiseksi.
Samana päivänä Suomen Pankki lähetti kirjeen pankeille, jotka saivat 1.5.1992 alkaen ottaa listalla olleet keinot käyttöönsä.

Yksi keino - pankin yksipuolisesti tekemä yhden prosentin koronnosto - oli ollut Tampereen Alue-Säästöpankin käytössä.
Koronnostosta seurannut kiista oli ollut raastuvanoikeudessa ja hovioikeudessa, jonka ratkaisun jälkeen Koivisto oli ohjeistanut Korkeimman Oikeuden presidenttiä Olavi Heinosta, että KKO tekisi ratkaisun, jossa pankki voittaisi.

Heinonen (Korkein Oikeus ratkaisullaan KKO 50:1992, 3.4.1992) ei kuitenkaan totellut Koivistoa.
Niinpä Koivisto kutsui konklaavin koolle.

Kysymyksessä on valtiopetos, rikos, joka ei vanhene.

Ks. päivittämätön sivuni
http://jormajaakkola.fi/Koiviston%20CV

Kokoan joukkoja, sillä samat keinot tulevat olemaan käytössä nykyisten velallisten listimisessä.

Jorma Jaakkola
Yhteystiedot löytyvät tästä
http://jormajaakkola.fi/

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jorma. Toimitaan porukalla...laitetaan asiaa eteenpäin. Tehdään tästä liike!

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Arto
Mietin uskallanko tätä kirjoittaa, ilman että joudun perättömästä tiedonannosta tilille, no ei se minua enää haittaa, kaikki on mennyt muutenkin mutta kuulin, että kansallisarkistosta voisi löytyä ylläkertomaani ex kansanedustaja Eero Lattulan tapaukseen liittyen ihan oma kansionsa lehtileikkeineen päivineen. Miksi Presidentti Koivisto on sellaisen erikoiskansion luonut sitä minä ihmettelen. Sitten aloin miettiä olisivatko ne kuitenkaan tuhonneet kaikkia minuun liittyviä dokumentteja, niin kuin sanoivat verohallituksesta ja valtionvarainministeriöstä? Minulla itsellä on kaikki materiaali tallella, voisin toimittaa ne Sinulle. Karpon ohjelma minulla on DVD:llä. Asustelen täällä etelässä, että jos haluat mustaa valkoisella, niin toimitan Sinulle!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #26

Hannu. Kiinnostaa tottakai... pelkästään tiedonhankinnan nimissä. Puhellaan meilissä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Voisivatko lamavelkaiset nostaa joukkokanteen Suomen valtiota vastaan esim. ulkomaisten lakifirmojen kautta?
Voisiko tätä viedä Eu-tuomioistuimeen?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #29

Ei tarvita Suomen rajojen ulkopuolista menettelyä.

Suomen korkea valtiojohto teki 1990-luvun alussa muutamia dokumentoiden todistettavia valtiopetoksia, rikoksia, jotka eivät vanhene.

Kansan on vaadittava valtiopetokset käsiteltäviksi.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #34

Ei suomalaiset lakifirmat lähde ajamaan kannetta tälläisessa tapauksessa valtiota vastaan.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #35

Valtiota vastaan?

Ulkopolitiikasta määränneenä Mauno Koivisto teki/teetti useita valtiopetoksia, jotka kaikki liittyivät nimenomaan ulkopolitiikkaan (eli ETA-/EU-jäsenyyteen).
Myös pankkikriisin laiton hoito (Koiviston konklaavi eli vallan kolmijaon romutus) Korkeinta Oikeutta käskyttämällä, jotta ETA-sopimuksen määräys saatiin Suomessa toteutettua.

Valtiopetokset käsitellään valtakunnanoikeudessa.

Tarvitaan painetta kansalaisten taholta!

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #29

Onko 90-luvun laman aiheuttamat rikokset jo vanhentuneita? Muuten kyllä tuota joukkokannetta kannatan. Siinä tulisi yleisempään tietoisuuteen ne virheet joita poliitikot teki 1987 alkaen.
Tuo EU-tuomioistuin, onko se tässä asiassa puolueeton?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Toivomukseni on jo kauan ollut, että tästä tehdään liike, joka valtamedian on otettava kestouutiseksi.

Minulla on dokumentointi, että
1990-luvun lama Koiviston konklaaveineen ja seurauksineen
liittyy perustuslain EY-mukauttamiseen ja Suomen Pankin toimivallan ryöstöön sekä itsenäisen valtion raha- ja talouspolitikan instrumentin ja päätösvallan luovuttamiseen jäsenmaista riippumattoman EKP:n hallintaan ja hoitoon.

Nyt todellakin tarvitaan kaikkia kansalaisia Suomen salatun lähihistorian julkituomiseksi, nykyisestä valtion- ja kuntatalouden ahdingosta ja nykyisten velallisten selviytymiseen.

Tarvitaan oma itsenäinen Suomen Pankki ulkomaanvelan ottamisen sijaan.

Käyttäjän anjakoivistoinen04 kuva
Anja Koivistoinen

Silloin tapahtui valtiorikos, joka ei vanhene. Olen samaa mieltä Jouni Halosen kanssa, että häkki heilumaan.
On sen verran kovat kokemukset. Pahinta on epäoikeudenmukaisuus.

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva
Olli Toivo Olavi Puolitaival

Hyvä Markku Perttula. Ei tässä tarvita suomalaisia lakitoimistoja, pikemminkin aivan päinvastoin. Alan tuntijoita, huippuosaajia on naapurimaissamme, joista joku tai jotkut tutustuvat mielellään asioihin ja ovat mahdollisesti valmiit yhteistyöhön omalla taloudellisella vastuullaan. Muutamia lakitoimistoja kiinnostaa mahdollisimman "isot ja merkitykselliset jutut, joissa liikkuu isoraha.

Suomessa tarvitaan yhteyshenkilö, joka voisi olla esimerkiksi Jorma Jaakkola.

Joko viimeinkin tulee aika, että Suomi joutuu riisumaan "hyvinvointiouesvaltiokaapunsa" ja sen jälkeen siirtyy aidoksi oikeusvaltioksi todellisetn oikeusvattioiden joukkoon?

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Useita professoreja oli mukana yhdessä vaiheessa. Mutta mitään tuloksia ei tullut. Rahaa ei ilmeisesti liikkunut tarpeeksi. Tai sitten homma vaiettiin.

Tältä sivulta näkyy vähän, jo vanhoiksi jääneitä, asioita: http://pankkikriisi.net

Joten huippuasiantuntijat ovat ...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Se oli varmaan se pelko-niminen olio...se vaientaa

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #43

Pelko todellakin vaientaa.

Mainittakoon, että Jukka Kekkonen oli kutsuttuna mukana konklaavissa.

Kutsuessaan Kekkosen linnaan Koivisto sai ängettyä vaientavan luurangon Kekkosen kaappiin.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Minhän ehdotinkin kommentissa#29, että annettaisiin juttu ulkomaalaisille lakimiehille.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Valitettavasti se on ihan turha ehdotus.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Olli kommentista!

Kysymys on ennenkaikkea Suomen perustuslaista ja sen rikkomisesta.

Pitää tuntea Suomen perustuslaki sellaisena kuin se oli kirjoitettuna kirjassa Suomen laki II 1992.

Seuraavana vuonna oli jo osittain EY-mukautettu perustuslaki.

Valtiosäännön emeritusprofessori Antero Jyränki on arvostelut presidentti Koiviston toimintaa.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Musitioita onko heitä? ... samoihin aikoihin 1990-luvulla vietiiin kansalaisilta paras nuoruus, sukuperinteiden ihanteet ja sairastutettiin uhilla mm. ympäristö-ministeriön epäinhimillisillä gestapo-kidutuspakkotoimilla ... rantojensuojelusta kansan piti maksaa kova hinta ... pakkotoimien jälkeen muut raiskasivat totaali avohakkuilla saaret ja maat ... tulevaisuus mitätöitiin raukkamaisella tavalla, isänmaallisuus ja rakkaus isänmaahamme koitettiin ottaa väkisin pois. Vastuuseen koko konklaavi. Kun toisilta vääryydellä viedään, niin verovarojamme jaetaan Martin (Sdp) busineksiin. Virkakautensa jälkeen presidentti Ahtisaari perusti CMI:n, rahat suoraan valtion budjetista, kaiketi lähes 60 miljoonan lisäksi tilasi nyt lisää 17 miljoonaa, lähes 120 miljoonaa mummonmarkkaa. Eikö mikään riitä? – Onko kyseessä sisäpiiriväärinkäytös, saalistaminen vai ei? – Kaikille sama mahdollisuus. Jaetaan kaikille kansalaisille mahdollisuuksia menestyä.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Jo 22 taistelun vuotta, että saisi edes piirun verran oikeutta.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176316-t...

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Täällä meni parhain 15 vuotta ja tuhoja korjataan. Kerätään hyvä porukka yhteen ja pannaan tuulemaan ja puolustetaan yhteisiä asioitamme!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Mauri! Kannatan! Tätä pitäisi ajaa yli puoluerajojen. Vaikkapa "lista niistä ehdokkaista, jotka kannattavat tämän asian läpikäyntiä"...ja ennen kaikkea keskustelua, haastamista, kansanliikettä, joka kokoaa kaikki...ei vain jotain väkeä vaan ihan kaikki.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Hyvä. Ota yhteyttä. Porukkaa on Helsingistä Ivaloon pientoimijoista ja keksijöistä lähtien mukana.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #52

Olen jonkinaikaa koonnut nettiverkostoa, joka H-hetken tullessa etukäteen informoi ison rummun käynnistämisajankohdasta.

Yhteystietoni löytyvät US-profiilistani.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Olen tässä Arto sitä yrittänytkin jo omalta osaltani tehdä. Tein kirjoitus sarjan aiheesta, josta nyt julkaistu kolme osaa. Ensimmäiselle osalle tuli 10 712 FB tykkäystä ja kymmeniä tuhansia lukijoita.

Osiossa 3 on lista kiinnostuneista ehdokkaista korjaamaan tilannetta. Kokonaista yksi kappale on nimiä listaan kertynyt. Ensimmäisen osion "Laillisesti ryöstetyt" voit lukea täältä http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18062...

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #57

Mitä olen tietooni saanut, niin asioita on yritetty korjata, mutta hallitus vastuussa olevat eivät ole suostuneet ajamaan asiaa. Pankkien painostus on ollut kuulemma todella kovaa ja on peräännytty.

On tärkeää tajuta, että tämä ei todellakaan ole vain lama-ajan ongelma vaan samaan soppaan ollaan menossa nykypäivänä.

Rahan mahti on luja. Perintä ja pankki business on mahtava business, tosin vain muutamille harvoille. Seuraavana tulilinjalla on nyky asuntovelkaiset ja lopulta koko valtio.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #57
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sitä minä vain, että missä vaiheessa 1990-luvun lamasta on vaiettu?

Pelkästään Google heittää yli 88 000 osumaa. Myös keskustelua on mielestäni käyty ahkerasti, niin laman lääkkeistä, uhreista kuin syistäkin. Varsinkin laman vaikutuksista sen aikaisten lapsien mielenterveyteen on tehty lukuisia tutkimuksia. Laajojakin.

Tietysti lamasta sietää aina lisää puhua, kun siitä nyt on tullut heti Talvisodan jälkeen se toinen tarina, kun puhutaan selviytymisestä. Lamasta nimenomaan selvittiin, vaikka useiden henkilökohtainen tragedia siitä tulikin. Todellinen ongelma lepää 2000-luvulla harjoitetussa mielipuolisessa politiikassa, jonka kautta onnistuttiinkin sössimään kaikki mahdollinen talouteen ja hyvinvointiin liittyvä.

Joka tapauksessa ehdotuksesi anteeksipyynnöstä on hyvä. Pieni elehän se on, mutta parempi kuin ei mitään. Älkää koskaan unohtako ketkä menneissä hallituksissa ovat palleja lämmitelleet.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Ei siitä ole vaiettu ihmisten tasolla, koska se kosketti satojatuhansia ihmisiä. Ei sellaista asiaa voi vaieta.

Mutta oletko nähnyt ainuttakaan kirjoitusta, jossa vastuullinen henkilö olisi ryhtynyt korjaamaan tahallisia rikkomuksiaan tässä asiassa? Minä en ole havainnut.

Koivisto vaikenee. Aho ja kumppanit kuorruttavat asiaa omalla tavallaan. Ehkä pahinta on tässä vaiheessa se, että valtiojohto on hurskaasti esittänyt tätä ratkaisua vientituotteeksi. Ulkomaillakin on ainakin osittain kuviteltu, että 1990-alun laman hoito on hyvä esimerkki muille. Eli tapetaan yrityksiä ja maan tulevaisuutta minkä ehditään, niin se on hyvä esimerkki. Huh.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Just näin. ... muisteluista, kohdalle tulleista kataluuksista eriskummallisin ... Tilanteiden ollessa akuutti ja silloisen pääministerin sovittu tapaaminen puoluekierroksellaan hotellin käytävällä. Kättelytilanteesta muodostui karmiva kokemus, mitä ei voi unohtaa. – Tuli hurja tunne. Eskon silmät näyttivät kauttaaltaan pikimustilta. Järkytyin ja mielessäni totesin hurjia aatoksia, tuntui kuin aika olisi pysähtynyt, analysoin voiko olla totta – aivan kuin edessäni seisovan ihmisen sisällä olsi asunut pahuus. Ajattelin, ettei ole viisasta liata käsiäni, vaikka olisi ollut aimo verroin syytä. – Arvatkaapa, pitikö Aho lupauksensa? Ei todellakaan, Esko Aho petti lupauksensa, vaikka valtion toimilla laitettiin kiirastuleen, riistettiin ihmisiä, perheitä, elämäntehtäviä ja perheyrityksiä tuhottiin, nimenomaan näännytystekniikalla. Kenen asiamiehenä lie toiminutkaan kansakuntamme johtotehtävissä ja tuleehan sieltä sit kuvioihin mukaan Nokia? Sitran johdossa hukkasi alkuun toivottomasti suunniteltuun 190 miljoonaa tietokoneohjelmisto-pilottiin ... ja paljon muuta on mennyt mäkeen ... Oisko tutkimuksia aiheista saatavana?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen
Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Martti Asikainen:

"Sitä minä vain, että missä vaiheessa 1990-luvun lamasta on vaiettu?"

Tottahan toki netistä 1990-luvun lamasta keskustelua löytyy. Koiviston konklaaviin liittyen sitä on ollut kesästä 2002 lähtien.

On olemassa lamatutkimustakin, mutta julkistettu lamatutkimus on vain näennäistutkimus.

Mutta laman todellisista syistä ja laittomasta jälkihoidosta on vaiettu.

Siis kysymys vaikenemisesta onkin valtamedian vaikenemisesta. Eläkepresidentti Koiviston käsi on edelleen Suomen oikeuslaitoksen ja valtamedian yläpuolella.

Ylen toimittaja Mikko Haapanen teki kunnioitettavasti töitä Koiviston konklaavin johdosta, mutta Haapanenkaan ei saanut kopioida konklaavin muistiota perehtyäkseen siihen tarkemmin, joten homma kuivui kokoon.

Uutta tietoa on olemassa.
Toivoa vain sopii, että valtamedia lopultakin ottaa asian valtakunnan oikeuteen johtavaksi kestoaiheeksi.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Minä näkisin mieluusti sellaisen projektin, joka yhdistäisi 90-luvun laman ja nykyisen pikavippi-, perintä- ja ulosottobisneksen uhrit saman pöydän ääreen, ja ratkaisisi ongelmat heille suotuisasti. Tarvitaan useita lakimuutoksia mm. perintälakiin ja luottotietorekisterien ylläpitoon, jotta nämä henkilökohtaiset tragediat eivät enää koskaan toistu.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

juuri näin ... ja hyviä asioita eteenpäin ... kunniakkaasti

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Lisään edelliseen vielä tämän päivän velalliset, jotka ovat ottaneet lainaa luottaen alhaisten korkojen autuuteen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Keskustelun perusongelma on termin "lama" virheellinen käyttö. Niin kauan kuin 1980/90-luvun vaihteen tapahtumista puhutaan lamana, mitään korjausta ei "vääryyksiin" tule.

Vasta, kun hyväksytään, että kyseessä ei ollut lama, vaan tietoisesti ja harkitusti, jopa onnistuneesti, toteutettu hallittu rakennemuutos, jonka päämäärä oli Suomen kansantalouden rakenteen muuttaminen EU-yhteensopivaksi, voidaan ongelmiin saada edes jonkinlainen korjaus ja mahdollinen korvaus.

Ennen ei.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Jouko!

Tuo on ytimekkäästi ilmaistu teksti!

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Arto

Kari Rosenlöf on blogissaan pitänyt pitkään aihetta esillä. Blogilla on ollut kuukaudessa yli 175000 lukijaa ja paljon kommentoijia. Kari on haastanut kansanedustajat ja kansanedustajaehdokkaat ilmoittautumaan yhteisiin talkoisiin asian puolesta. Ei sinne tungosta ole ollut. Ryhtyisitkö Arto Sinä sinne kannattajaksi? Alla linkki

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18233...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hannu! Heti. Miten sinne talkoisiin mennään? laitan menemään!

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Olittekin jos keskustelleet. Anteeksi en huomannut!!

Jouni Nordman

Tässä on hyvä syy miksi itse kannatan euroa, sillä juuri suurimmat vahingot tehtiin devalvatiolla, jonka käyttäminen nyttemmin on estetty. Eli nyttemmin joudutaan niitä epäterveellistä rakenteita joita demarit suojelevat 90 luvulla purkamaan kunnolla, jossa nimen omaan maksaisi tulee joutumassa julkisen puolen hallinto, josta demarit ovat suojatyöpaikkansa hankkineet.

Eli vaikka eurossa on omat vikana, niin se säästää meidät sosialistien riistoa, jossa ne ovat aina vieneet siemen viljatkin.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Jouni,

et taida tietääkään, että juuri Mauno Koivisto oli devalvaatioiden taustalla. Jo syksyn 1967 suurdevalvaatiosta lähtien. Dokumentointia löytyy.

Tuskin kukaan tietää kertoa, kuinka monta sataa miljardia euroa Suomelle on tullut vahinkoa euron eli Mauno Koiviston tahdon toteutumisen johdosta.

Kysymys on euro-sosialismista, jolla omaisuudet ryöstetään.

Vakuudeksi pitkäjänteisestä fundeerauksesta bernsteinilaisen sosialismin toteuttamiseksi Suomessa:

Seppo Lindblom: Kyllä se siitä, sivu 130:

”Koivisto kirjoitti jo 1950-luvulla, että taloudellisen toiminnan luonteen muuttuessa ja yhteiskunnallisen uudistustyön jatkuessa yksityisestä omistusoikeudesta voidaan tehdä täysin sisällyksetön käsite.”

Jos kuitenkin olet demari, jatka vaan samaan malliin Mauno Koiviston tarkoitushakuisesti väärän raha- ja talouspolitiikan puolustamista...

Jouni Nordman

Eli se mitä tehtiin laman aikana markalla, on nytten estetty eurolla, johon meidän hallituksella ei ole suoranaista vaikutus mahdollisuutta. Jolloin tämän nykyisen hallituksen linjan veropolitiikka , ei tarvitse enään saman porukan valuutalla sählätä.

Eli euro neutraalin ammattitaidottomia poliitikoista riippuva pienen valuutan maata, joka vielä on korviaan myöten veloista, pakottaa sen tasapainottamaan kulunsa järkevällä tasolle, josta hyötyy kansa, eikä vain pieni virkamies eliitti.

Eli loppupeleissä Koivisto esti omilla toimillaan uudestaan yksityipääoman realisoimisen uudestaan, sillä avoin pääomamarkkina, jossa puuttuu valuutta riskit on yritysten toiminnalle edullista. Jossa omalla valuutalla emme olisi samaa vakautta luoda, jossa yrittäjien ei tarvii pelätä devalvaation tulemista.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #85

Valitettavasti Jouni Nordman on todella pihalla.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #90

Eli se että euro on liberiaali valuutta, voi monelle sosialistille kova paikka, jossa muutoksia joudutaan tekemään muualla kuin valuutasta, joka on aina itse järjestelmä muokkaava. Sillä en ole kuullut yrittäjien valittavan eurosta, vaan järjestelmästä joka nostaa työn hintaa. Jossa vasemisto vilisee työmarkkinoiden olevan jo joustavat, mutta eivät tajua että niiden pitää olla vielä paljon enemmän vielä joustavat.

Eli loppupeleissä, sinä itse elät historiassa, jossa voit etsiä kanssa kumppaneita Venäjän kommunistit jotka haikailevat neukkulandia takasin.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #93

Jouni Nordman,

et ilmeisti ole klikannut linkkejä US-profiiliini ja kotisivulleni.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #99

Kerro minulle sitten, kumpi on enemmän vakautta luova ja mistä yhteiskunnan pitää joustaa? Itse pidän tämän hetkistä tilannetta poliitikkojen syynä, sillä he eivät ymmärtäneet miten tulee toimia euron kanssa, joka ainoan järkevän jousto paikan tekee julkishallinnon hinnan kohdalle, tässä moni luulee sen tarkoittavan palveluiden karsimista, mutta kokonaan puuttuu keskustelu siitä teemmekö palvelut nytten järkevästi. Sillä jos katsomme julkishallintoa it järjestelmien kauta, niin se on niin sekava ja hajanainen, että luo vain sekaannusta, mutta jättää tehokkuudessa vain suuret kustannukset.

Eli meille on tullut malli maihin ainiaisen Ruotsin kanssa Viro, joka monelle näyttää miten valtio voi keskusjohtoisesti it järjestelmät luoda, jolloin ne myös palvele kansaa. Eikä niin kuin meillä, jossa tämä sektori on se missä olemme eniten täysin toimimatona ostamista nähty, sillä Suomen viranomaiset ovat yhden perusasian unohtuneet, eli ostaminen on vaikeanpaa kuin myyminen.

Eli loppupeleissä euro vain on ilmi tuonut sosialismi suurimmat ongelmat, eli tehottoman virkako naisten, joka vääristää yritysten verorasitetta.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #137

Anteeksi vain, mutta tällainen "keskustelu" (#137) harhailee aivan sivuraiteella.
Se ei liity millään tavalla minun kotisivuni sanomaan.

Rauhallista Joulua!

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva
Olli Toivo Olavi Puolitaival

Kiitos Jorma kommentistasi. Ymmärrän nyt, että kysymys on SUOMEN perustuslaista. Se on vieras alue lähes mille hyvänsä ulkolaiselle lakitoimistolle. Näyttää siltä, että tämä forum viimeinkin saattaa yhteen lähes kaikki "kynnellekykenevät", jotka joutuivat kärsimään ja suuri osa suorastaan ryöstetyksi jälkeen 6.5.1992 eli K-konklaavin.

Tätä en unohda koskaan. Erääsä palaverissa Suomen Asianajajliitto Ry:n varatuomarijäsen huuti naama punaisena, että "tuollaiset jätkät hommataan linnaan ja siihen löytyy keinot". Mikään ei koskaan ole loukannut mieltä ja jäänyt kytemään, että me vielä tavataan, mutta eri astelmassa.

Tämä on äänittetty ja on tallella. Tuona ajankohtana meillä yhtiön hallituksen jäsenillä oli aina mukana pikkunauhurit ja niitä käytettiin aktiivisesti. Kasetit ovat tallelokerossa ja avain on hukassa.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Olli!

Konklaavissaan Koivisto asettautui Suomen kaikkein korkeimmaksi tuomariksi Hallitusmuodon 2 §:n vallan kolmijakoon liittyvän riippumattoman Korkeimman Oikeuden yläpuolelle.

Suomen Markka puolestaan hävitettiin Hallitusmuodon 72 §:stä ilman lakiesitystä.
Tähän valtiopetokseen ryhtynyttä Koivistoa puolustamassa eli salaisen EMU-varaumakokouspöytäkirjan salassapitoargumentointia koventamassa oli
nykyinen Korkeimman Hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori.

Valtiosäännön eli perustuslain rikkominen ja muuttaminen laittomasti on valtiopetos. Siis rikos, joka ei vanhene.

Valtiopetokset käsitellään valtakunnanoikeudessa.

Pekka Vihervuori on yhtenä valtiopetoksen peittelijänä jäävi tuomarina osallistumaan valtakunnanoikeuteen.
Vihervuorellakin on Koiviston toimittama luuranko kaapissaan.

Kuka vielä väittää, että Suomen oikeuslaitos on korruptoitumaton?

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Mitä johtopäätöksiä edellisistä puheenvuoroista voidaan vetää?

Poliitikko pettää aina, eliittiin kivunnut politiikko pettää vielä varmemmin. Kukaan poliittisen eliitin jäsen ei halua tunnustaa rikoksiaan, ei myöskään talouselämän päättäjä (pankin pääjohtaja tms.)

Niin kauan kuin kansaa ei saada hereille, tämä hanke kuivuu kerta toisensa jälkeen. Jotenkin tietoa on saatava kansalle, mikä on suuri ongelma, koska media ei ole köyhien hallussa.

Ei tähän taistoon pidä kutsua vain lamavelkaisia ja uhreja, vaan kaikki oikeudenmukaisesti ajattelevat ihmiset. Kyse ei ole vain 1990-luvun vaihteen ns. kriisistä, vaan yrittäjien, yritysten, veronmaksajien, ym. tavallisten ihmisten tulevaisuudesta ja aina oikeudenmukaisuudesta.

Olisikohan ihan mahdotonta, että Suomen yhteiskunta ryhtyisi ajattelemaan globaalieettisesti ja win-win -pohjalta? Ei olisi mahdotonta, se on VAIN ihmisistä kiinni.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitä johtopäätöksiä edellisistä puheenvuoroista voidaan vetää?"

Ainakin sen että näiden edellämainittujen epäkohtien lisäksi pitäisi pystyä keskustelemaan myös tästä liittovaltiokehityksestä joka etenee edelleen pankkiunionin muodossa vaikka suurista kuvitelmista on luovuttukin ainakin puheissa. Itseasiassa koko roska on lähtenyt liikkeelle tästä tavoitellusta liittovaltiosta.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Juuri näin.

EY:ssä jo joulukuussa 1989 sovitut pankkidirektiivit tehtiin tulevaa pankkiunionia varten.

Presidentti Koivisto ajoi ko. direktiivit Suomea koskeviksi ovelalla tavalla eduskunnassa jo 27.10.1992 hyväksytyssä ETA-sopimuksessa.

Todistettavasti (eduskunnan pöytäkirjat) kukaan silloisista kansanedustajista ei tiennyt, mitä ETA-jäsenyys piti näiltä osin sisällään.

Ja mitä muuta ETA-sopimus pitikään sisällään?

Vastaus:
Tuomiovallan siirtämisen maan rajojen ulkopuolelle.
Koiviston konklaaviin osallistuneet oikeusoppineetkaan eivät tienneet tästä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kannatusta tuolle vetoomustuomioistuimelle ja palautetulle ihmisoikeudelle löytyy heti kymmeniätuhansia, ellei enemmänkin, jos enää jaksavat, puolueista riippumatta.
Joku olisi tyytyväinen saadessaan jonkun korvauksen suhteessa menetyksiinsä. Menetettyjä ihmishenkiä on vaikeaa korvata- ja niitähän menetettiin.

Kaikki dokumentit ovat olemassa oikeuden päätöksistä, ellei joku ala niitä kilvan hävittämään tällaisen uhan ilmaantuessa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Arto, tervetuloa mukaan korjaustalkoisiin!

Nyt on menossa jälleen velkaannuttamisvaihe Suomessa, millä saadaan moninkertainen uhriluku 90-lukuun verrattuna. Siitä olen varoitellut täällä kohta neljä vuotta, mutta eipä ole hirveästi korvia lotkautettu.

EVP yrittäjänä ja yrityskonsulttina voisin kertoa kymmeniä karuja tarinoita tosielämästä, kuinka nämä hommat oikeasti menevät. Sillä ei kuitenkaan ole suurta merkitystä, koska nyt on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta se ei enää toistu.

Oikeusjärjestelmämme ei noihin enää puutu, kuin niiltä osin, mitä vanhenemissäännöt eivät koske, eli lähinnä valtiopetoksia. Silti olisi ehdottoman tärkeätä tuoda väärinkäytökset esille ja palauttaa niiden ihmisten kunnia, jotka silloin joutuivat järjestelmän uhreiksi.

Poliitikothan eivät edes yrittäneet selittää toimiaan kenellekään, jotta kansalaiset olisivat osanneet varautua tulevaan. Eivätkä tee sitä nytkään ja ihmiset ovat jo syvällä velkaloukuissaan.

Kentältä katsoen tilanne on jo paljon pahempi kuin 90-luvun alussa, vaikka velkojat venyvätkin nyt viimeiseen saakka ennen perintätoimia ja konkursseja. Edes alhainen korkotaso ei nyt pelasta, koska maksukyky viedään muilla keinoin.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

On tää vaan kovvoo hommoo.
Ensinnäkin minulle ei valitettavasti riitä mikään pelkkä anteeksipyyntö.
Olen kärsinyt näistä pas....puhujien kieroiluista pitkälti yli kaksikymmentä vuotta ja tulen myöskin kärsimään loppuelämän.
Se aika jolloin olisi pitänyt eläkekertymää saada on mielipuolisesti tuhottu.
Olen sitä paitsi satavarma että samassa veneessä kanssani on kymmeniätuhansia ihmisiä.Siis kymmeniätuhansia ihmisiä jotka kohta tulee eläkeikään niin pienellä eläkkeellä ettei tule toimeen moisella.
Tämä tulee tarkoittamaan että sosiaalivarastojen ovet tulevat käymään vieläkin tiuhempaan kun tänä päivänä.
Toisin sanoin, kyseisistä kuse...a ei koko summaa vielä ole yhteiskunnan puolelta edes vielä maksettu.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Samalla tavalla ryöstetään nyt elinkeinonharjoittajat.

Jos on ketku ”asiansa osaava” osakeyhtiöyrittäjä, niin pääsee mistä tahansa ilman seuraamuksia.

Hän voi teettää työmaansa valmiiksi pahaa aavistamattoman työntekijän kustannuksella ja jättää sitten palkat ja verot maksamatta. Sitten kun töihin huijattu työntekijä antaa asiansa palkkaturvaan niin ketku ”työnantaja” voi vielä vitkutella ely-keskuksen papereiden kanssa niin että palkkaturva ei etene moneen kuukauteen. Siellähän on muutenkin jo noin 10 kuukauden jono.

Ei aikaakaan kun ketku yrittäjä kaivaa ns. ”pöytälaatikosta” uuden firman ja alkaa uuden kusetuskierroksen.

Samaan aikaan umpirehelliseltä elinkeinonharjoittajalta viedään kaikki maallinen omaisuus ja jos ei perintöjä tai muuta ryöstettävää ole niin sitten hän lusii tiukassa kontrollissa ainakin 15 vuotta ja jos töihin erehtyy niin joka pätkätyötilistä lähtee kolmasosa verovelkojen lyhennykseen.

Kyllä, yrittäminen kannattaa Suomessa, riippuu vain siitä miten sen ketkuilee!

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Olen läheltä seurannut ja nähnyt takausdokumentteja, jotka ilmiselvästi ovat jälkikäteen kopiokoneella tehtyjä. Alkuperäisiähän ei pankin tarvinnut tuomioistuimeen toimittaa.

Yhden tällaisen seurauksena vanha äiti menetti talonsa. Hän oli papereiden mukaan taannut poikien lainaa, mitä hän ei koskaan ollut tehnyt.

Yksi erittäin paha menettely oli ns. summaarinen menettely. Siinä notaarit päättivät kymmenistä tuhansista velkomuksista ilman, että ne menivät mitenkään oikeuteen. Ja kas kummaa, notaarit päättivät pankin eduksi, jolloin syntyi yksipuolisia tuomioita, joista saattoi tulla tieto vuoden kuluttua tai 5 vuoden kuluttua.

1990-luvun vaihteen kriisissä oli niin paljon törkeitä tapauksia, että yöunet siinä menee, jos niitä tosissaan ryhtyy selvittämään. Kuitenkin suosittelen, koska luottamus ei koskaan palaa, ennen kuin vanhat asiat asianmukaisesti korjataan.

Olet, Arto, oikealla asialla, mutta työsarka on hirvittävä, eikä yksikään eliitin edustaja tule sinua auttamaan. Voi tapahtua päin vastoin, sinut teilataan. Anteeksi suorasukaisuuteni, mutta tämä mahdollisuus on hyvin todennäköinen, joten kannattaa olla siitä tietoinen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Veikko...totuus ei pala edes tulessa. Luultavasti yritetään teilata...mutta mitä se Churchill sanoi kerran: "luota kansaan"...tosin hän oli "Melperin" herttuan sukulainen ja hopealusikka suussa jo syntyessään.

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Arto
Sinulle pitää kyllä nostaa sinibarettia.En ole vielä tavannut kaltaistesi poliitikoksi pyrkivää, saati jo eduskuntaan päässyttä henkilöä. Politiikkaa olen seurannut 1950 luvun lopusta saakka. Opettelin näet lukemaankin ennen kouluun menoa Veikko Vennamon Pientalonpoika lehteä tavaamalla. Ehdokasta joka tarttuu näin ikävään asiaan ei ole vielä ilmaantunut. Olen vuosien saatossa tosiaan yrittänyt asiaani vaikka kuinka monen poliitikon tai sellaiseksi aikovan tiedoksi, mutta ei ole asia heitä kiinnostanut. Ja Arto, minä ajatelen, että ruumiin ne voivat tappaa,mutta sieluani eivät saa, se on lunastettu jo 2000 vuotta sitten Golkatalla. Ajatele Sinäkin samalla tavalla.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hannu ja Veikko. Nyt pitää vastata vakavasti.

Niin...yhden ihmisen maineen voi aina yrittää tuhota ja se on helppoa jos on käytettävissä joku media ja lurjustoimittajia, jotka uskovat tekevänsä hyvää. Loanheitto kuuluu tietysti politiikkaan. Yliopisto on kuitenkin sellainen lipeäkeitos että siitä on vaikea pistää paremmaksi. Sielua ei kannata myydä - ei vaikka voittaisi koko maailman.

Täällä Suomessa ei onneksi tarvitse pelätä olevansa hengenvaarassa. Minä itse uskon, että kaikki on Luojan kädessä; jokainen ihminen joutuu joskus vastaamaan Luojansa eteen ja katsomaan iänkaikkisuuden horisonttiin. Toivon, että siellä ei sanota että pistin kynttiläni vakan alle...tai että pelkäsin maallista herraa enemmän kuin taivaallista.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Hyvin sanottu, joten toivotan menestystä ja rohkeutta.

Olen useinkin ajatellut, että mikä on Leninin, Stalinin, Hitlerin, ... Koiviston, Halosen, ... pitkä kohtalo. En halua vaihtaa osaa heidän kanssaan.

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Allaolevasta linkistä löytyy mielestäni sopiva laulu meile jo monenlaisilla haavoilla raihnautuneille uhreille. Mennään loppumatka toistamme tukien.

Video aiheesta youtube sodan jälkeen
www.youtube.com/watch?v=wU_x04k6D78

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Uhreja on syntynyt. Aikaisemmin mainittiin yrittäjäprofessori Arto Lahden esittämät 60 000 yritystä. Toinen lähde sanoo 40 000 yritystä. Hirmuinen määrä joka tapauksessa.

B-luokkaan joutuneita ihmisiä oli noin 400 000. Hirveä määrä.

Itsemurhan teki 14 000 -15 000 ihmistä. He eivät jaksaneet enää. Tämä ei näy itsemurhatilastoissa piikkinä, koska se ajoittuu usealle vuodelle. Lisäksi kuolinsyy on voinut periaatteellisesti näyttää "luonnolliselta", vaikka sydämenpysähdykseltä. Hirveä määrä.

Äkkiä arvioiden vähintään 2 000 000 eli kaksi miljoona ihmistä joutui kärsimään. Se on hirveä luku vähän yli 5 miljoonaisesta kansasta. Tämä kaksi miljoonaa on tuskin ylimitoitettu määrä, vaikka tilastokeskuksen mukaan talousyksikön suuruus on 2.1 henkilöä. Yrittäjät eivät ole kokemukseni mukaan vain "talousyksikön" kokoisia.

Asia on tutkimisen ja esille nostamisen arvoinen. Ei koskaan enää!

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kyllä 14 000-15 000 tavanomaisesta poikkeavan määrän pitäisi näkyä piikkinä tilastoissa, vaikka sen tasottaisi 30 vuodelle. Vuositasolla Suomessa "normaalisti" tuhatkunta ihmistä päättää päivänsä itse.

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Muistelen,että Presidentti Kekkonen säädätti 1960 luvun lopulla lain, jolla armahdettiin pienviljelijöiden joitain vanhoja velkoja. Silloin oli maalta/ maastapako kovaa ja Kekkonen halusi jotenkin lievittää näiden ihmisten elämää ja antaa toivoa jatkaa elämää kotikonnuila. Voisiko tuleva eduskunta säätää samantyyppisen lain, että 1990 luvun paljon kärsineet ihmiset armahdettaisiin ja pääsisivät vielä loppuelämäksi inhimilliseen elämään kiinni. Se vaatisi kansalaisadressin, johon paljon nimiä. Ehdottaisin Arto Luukkasta venäjäksi projektiin. Adressi eduskuntaan ja kansalaisaloitteella läpi. Ennen äänestystä kaikki kynnellekykenevät joita tuo 1990 luvun ryöstö on koskettanut sitten ennen äänestystä hiljaiseen mielenosoitukseen eduskuntatalon eteen. Tuolla tyylillä hoitivat homorummuttajat agendansa läpi, miksi emme mekin siihen kykenisi, pitää vain jaksaa kaikkien nousta viimeiseen ponnistukseen.

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Kirjoitin painovirhepaholaisia edelliseen tekstiin. Piti olla Arto Luukkanen VETÄJÄKSI projektiin. Olin kirjoittanut venäjäksi projektiin. Pahoittelen, kirjoitan tabletilla, kun ei ole tietokonetta,siksi tulee virheitä

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Muuan hyvä lähde olisi pankkitarkastus.
Joukossa on lahjomattomia pankkitarkastajia, jotka pitivät tarkastuskertomustensa ohella yksityistä päiväkirjaa työstään. Niistä käy ilmi se, että mm. pankinjohtajat, hallitukset ja ns. isännistöt (mm. säästöpankeissa) toimivat monissa tapauksissa toinen toisiaan suojellen, joskus pienen "suostuttelunkin" jälkeen, yhteistuumin.

Nykyisin jo eläkkeellä olevat säästöpankkitarkastajat voisivat kertoa paljon sellaista, josta he työnsä puolesta eivät vielä 1990-luvulla voineet. He konsultoivat toimimaan oikein, vaikka heidän neuvojaan esim. vakuuksista jne. ei aina otettukaan huomioon. Osa pankinjohtajista taas toimi oikein, mutta heidänkin päälleen laskeutuu nyt muiden aiheuttama varjo. Heillä olisi hyviäkin esimerkkejä.

Nuo pienet ruudulliset vihkot eivät saisi kadota. Avoin julkisuus ja virheiden korjaamisen mahdollisuus ovat merkittäviä luottamuksen palauttamiseksi.

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva
Olli Toivo Olavi Puolitaival

Keskiohjan Aluesäästöpankin johtaja kertoo;

Kesken tämän työn tuli päätös pankkituesta. Korpela sanoo, että tyhminkin pankinjoh-taja tajusi Esko Ahon luvanneen ilmaista rahaa pankeille. Katkaisimme rahoitusneu-vottelut kaikkien vaikeuksissa olleiden yritysten kanssa. Tajusimme, että on turha kes-kustella ongelma-asiakkaan kanssa, koska valtio maksaa pankin luottotappiot. Koska luottotappiot olivat tuottavia, niitä alettiin tehdä…kun poliitikot näkivät ratkaisunsa jäljet he painoivat paniikkinappulaa ja alkoivat pilkkoa SSP:tä. SSP:n pilkkoneilla pankeilla ei ollut riskiä. kaikki yrittäjät ja yksityiset kansalaiset, joilla oli maksuhäi-riöitä, siirtyivät kyllä SSP:ltä uuden pankin asiakkaiksi. Mutta heidän ongelmaluot-tojensa maksajaksi tuli valtio. Pankki sai valtiolta rahat, mutta pyrki silti edelleen perimään velallisilta ja heidän takaajiltaan alkuperäisessä velkakirjassa mainittuja summia korkein koroin.
Lisäksi pankinjohtaja Veikko Korpelan autenttinen, äänitetty todistushaastattelu, jossa Veikko Korpela selostaa kuinka yritykset kaadettiin ja pankki sai luottotap-pioihin rahat valtiolta. Korpela: ”Sitten alkuperäisillä velkakirjoilla perittiin samat velallisilta ja takaajilta 16 %:n korolla niin kauan kuin saatiin.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Olli:
"...tyhminkin pankinjoh-taja tajusi Esko Ahon luvanneen ilmaista rahaa pankeille."

Tuttua tekstiä.

Ilmaisen rahan lupaamisen taustalla kuitenkin oli Mauno Koivisto konklaaveineen.

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva
Olli Toivo Olavi Puolitaival

Huomenta Jorma. Näinhän se on ollut. En ole aivan varma miksi Veikko Korpela tuli julkisuuteen tuolla asialla. Hän oli kuitenkin henkilö, joka tuhosi yhtiömme ja käytti rahoituskanavan pankille ja ainostaan pankille eli otti täyden hyödyn meidän tekemästä työstä ja potki Yhtömme syrjään. Äärettömän röyhkeä menettely. Hänen käsialaansa oli myös prosessipetos, joka kohditui yhtiömme hallituksen jäseniin "myymme vanhaa vaihtokonerisaa alihintaan". Tämä sama poliisi, joka "tutki rikosilmoituksemme pankin menettelystä" oli mukana asiassa. Tällaista virkaluotettavuutta Pohjanmaalla.

Kortteja on vielä katsomatta, molempien suhteen.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Sattuuhan sitä, että tulee puhuneeksi sivu suunsa.

Tässä on taustatiedoksi palanen TEM:n neuvottelevan virkamiehen Pekka Tiaisen aloittamasta keskustelusta
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Kannattaa klikata.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Tämä kortti on jo katsottu
http://www.promerit.net/2013/01/presidentti-koivis...

Kannattaa lukea, analysoida ja tallentaa tuo Ilta-Sanomien teksti.

Tuohon konklaavin jälkeiseen Koiviston selittelykorttiin liittyen olen saanut käteeni lisää kovia kortteja, joita en vielä paljasta.
Kerätäänpä ensin nettiverkosto, joka laittaa ison nettirummun soimaan, kun sovittu H-hetki koittaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Arvoisat Hannu, Jorma, Olli - kaikki. Meijän pitäisi nähdä & ja muidenkin vaikka joskus uuden vuoden jälkeen. Tuletteko Helsinkiin vain nähdäänkö missä. Niinhän se isommatkin hankkeet lähti liikkeelle - kuten aikoinaan etäs liike Ostrobotnian tapaamisella. Ehdotuksia?

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Kiitos Arto

Ainakin minulle sopii mainiosti tulla Helsinkiin. Pitää vain sopia aika joka kaikille sopii. Pistä tietoa myös tuonne Kari Rosenlöfin blogiin tapaamisehdotuksesta, sielläkin on paljon lukijoita.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Etsin ETA-sopimuksen hyväksymiseen liittyvistä eduskunnan pöytäkirjoista tietoja pankkien vakavaraisuuteen liittyvistä mahdollisista viittauksista. Siis mukautusmääräyksestä pankkien vakavaraisuuden nostamiseksi.

Toistaiseksi ei ole löytynyt.

Sensijaan presidentilliseen vallankäyttöön ja salailuun liittyvä sitaatti kirjasta "VP 1992 pöytäkirjat 5 istunnot 132-164 22.10.-1.12.1992" löytyi sivulta 3823:

"Pahinta eduskunnan kannalta tasavallan presidentin ulkopoliittisessa ja sisäpoliittisessa vallankäytössä on sen kontrolloimattomuus. Ensinnäkin vallankäyttö on sillä tavoin valvomatonta, että se tapahtuu julkisuudelta salassa. Lisäksi presidentti voi olla kertomatta, selittämättä ja perustelematta tai vetäytyä korkean asemansa suojaan sillä tavoin, että vallankäyttö näyttää vaihtoehdottomalta isänmaan etujen ajamiselta. Tämä asia tietenkin koskee koko vallankäyttöä, ei pelkästään nyt puheena olevaa sopimusta. Tasavallan presidentti ei ole myöskään sidottu eduskunnan tahtoon eikä ole vastuullinen eduskunnalle sillä tavoin kuin valtioneuvoston jäsenet ovat."

--

En voi olla lisäämättä seuraavia tekstejä:

Suomen Kuvalehti kertoi maaliskuussa 1991 eduskuntavaalien aikaan, että Ulkoministeriössä suoritettiin syksyllä 1990 keskeisten virkamiespestien miehittäminen sosiaalidemokraateilla.

Ulkoministeriö - presidentin ministeriö - bysanttilainen avoimuuden arkkivastustaja

Matti Vuorian alaisuudessa ETA-neuvotteluissa toiminut ja sittemmin keskeinen EY-neuvottelija Antti Kuosmanen kirjoittaa (hätäisesti myynnistä pois kerätyssä) kirjassaan:
Suomen tie EU:n jäseneksi, luku 38.3. Koordinaatiojärjestelmä vakinaistetaan, sitaatti sivulta 227:

”Omassa hiljaisessa mielessäni en voinut välttää pientä vahingoniloakaan, olinhan virkatovereideni kanssa saanut tottua siihen, että juuri ulkoasiainministeriö leimattiin bysanttilaisten juonittelujen pesäksi ja kaiken avoimuuden arkkivastustajaksi.”

Kuosmasen kirjaa on todistettavasti myyty, mutta virallisesti sitä ei ole olemassakaan, vaikka sille on annettu ISBN-numero.

Lainmukaisia vapaakappaleita ei ole Helsingin yliopistoon toimitettu. Eikä Helsingin yliopisto välitä eikä ole edes kiinnostunut, mille kirjalle kyseinen ISBN-numero kuuluu.

Koiviston lonkerot siis ulottuvat kyseisen kirjan sensurointiin?

Kuka maksoi Kuosmasen kirjan hävittämisestä korvaukset Kustannusosakeyhtiö Ultima Thulen omistajille Matti Vuorialle ja tämän isälle professori Pekka Vuorialle?

Vai onko Matti Vuorian uraputken taustalla jokin salaisuus?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Koiviston aikaisesta Tasavallan Presidentin Linnan arkistosta on olemassa kolme diaariluetteloa.

Lähes 50-sivuisesta diaariluettelosta nimeltä "Arkiston muodostajana Mauno Koivisto" löytyy koko joukko salaisia kansioita. Yksi kansio on erittäin salainen.

Valtionhallinnon salaiset asiakirjat murskaavat demokratian kivijalan eli Koivisto oli diktaattori.

Löytyypä eduskunnan pöytäkirjasta eräs sellainenkin kohta, jossa kerrotaan salaisista asiakirjoista, joista selviää Koiviston ohjeistaneen ETA-neuvottelijoita. Puhuja jatkaa epäilevänsä, että EY-/EU-neuvotteluista on vastaavat ohjeistukset.
Kukaan kansanedustajista ei kiistänyt kyseistä puhetta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Toivottavasti kuulun ennakkoilmoittautuneen ominaisuudessa kutsuttavien joukkoon :)

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Ensin ajattelin pienen ydinryhmän tapaamista Tampereella eräässä kodissa.

Eilen sain puhelinsoiton Tampereelta. Tilaa yksityiskäytössä olevassa paikassa olisi 20 hengelle.

Soittaja ehdotti ajankohdaksi viattomien lasten päivää eli sunnuntaita 28.12. klo 12-15. Kauemminkin voidaan olla koolla.

Keskustelu koskisi laillisuutta eli Suomen alkuperäistä perustuslakia ja Koiviston konklaavia sekä suunnitelmaa asioiden nostamiseksi valtamediaan.

Sopiiko ajankohta vai siirretäänkö ensi vuoden puolelle?

Otan ilmoittautumisia vastaan.

Yhteystietoni löytyvät US-profiilistani ja kotisivultani
http://jormajaakkola.fi/

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Olen samaa mieltä. Ehdotan paikaksi Tamperetta.

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva
Olli Toivo Olavi Puolitaival

Kyllä, jos suinkin on mahdollista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Siis. Tampere...Paikka ja aika?? joku kiva missä saa jutella rauhassa...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Itseasiassa kutsun Jorma ja Hannnu teidät radio Rapuun (puheradio) ensi vuonna. Puhutaan kaksi tuntia asiaa. Käykö?

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Kiitos Arto

Minulle käy Tampere viikonlopun aikaan, koska viikolla yritän vielä hankkia leipää 6 henkiselle perheelle. Sovitaanko joku viikonlopun aika?
Mikä se radio Rapu on? Voin tulla keskustelemaan, jos vain aika on sopiva.

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

OK käy minulle rupattelu radiossa. Missä muuten ovat muut uhrit, kun ei kommentteja näy? Pojat, viimeiseen taisteluun!!

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kommentoinnit tosiaan loppuivat.
Ovatko Koiviston salaiset kansiot aiheuttaneet hämmennyksen?

Nyt ei vielä mennä viimeiseen taisteluun, vaan valmistellaan huolella kunnon offensiivi. Laitetaan oikein iso rumpu soimaan.

Ottakaa allekirjoittaneeseen yhteyttä. Yhteystietoni löytyvät käyttäjäprofiilista
http://jormaajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kay...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Laajennan keskustelun koskemaan jokaista Suomen kansalaista.

Esitin Kauppalehden keskustelussa kysymyksen TEM:n neuvottelevalle virkamiehelle Pekka Tiaiselle:

>>
Pekka Tiainen, voisitko selvittää, kuinka suuri kansantaloudellinen menetys tapahtui 1990-luvun lamassa, eli mikä oli sovitun käytänteen kokonaishinta niillä toimilla, joilla pankkien vakavaraisuus nostettiin ETA-sopimuksen vaatimusten mukaiseksi.

Edellä siteeramani Kotilieden kirjoitus (valtioneuvoston tiedonanto 1996) osoittaa, että me emme tässä keskustelussa vilkuile pelkästään peruutuspeiliin, vaan näemme tälläkin hetkellä olemassa olevan käytänteen vuoksi synkän tulevaisuuden nykyisten velallisten kannalta.

Siis Koiviston konklaavi on edelleen pankkien käytänteen ja tuomioistuinlaitoksen toiminnan taustalla.

Eikä kysymys ole vain tuomioistuinlaitoksen ohjeistamiskäytänteestä tulevaisuuden taloustilanteessa, vaan kysymys on myös harjoitetun vaihtoehdottomuuden seurauksista tulevassa lamassa.

Tulevaisuus on vielä synkempi kuin mitä 1990-luvun lamassa koettiin.
<<

Pekka vastasi seuraavasti:

>>Vastaus kysymykseesi vaatisi monipuolista eri asioiden selvittämistä ja on mielessä monia asioita. En suoralta kädeltä vastaa kysymykseen koko laajudessa, mutta otan tähän erään näkökulman.

Tässä on eräs näkökohta ja viite aiheeseen.

Artikkelissa Tiainen, Pekka (2000), Työttömyyden kustannukset 1990-luvun Suomessa. Yhteiskuntapolitiikka 4/2000(julk. Stakes, nykyinen Terveyden ja hyvin voinnin laitos THL) s. 213 http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/10030...

”Vuosina 1990–99 työttömyyden kokonaiskustannus ilman muita rahoituskustannuksia oli käyvin hinnoin kumulatiivisesti yhteensä noin 370 miljardia markkaa. Tällä summalla työttömyys on lisännyt julkisen talouden katettavaksi tulevaa alijäämää. Verrattuna vuoden 1990 tason mukaiseen työttömyyden kustannukseen lisäkustannus on kumulatiivisesti 290 miljardia markkaa vuosilta 1991–99. Velalla katettavasta osuudesta aiheutuvat korkomenot kasvattavat lukuja. Kustannukset ovat suuria palkkatyöhön”

Eli 290 miljardia markkaa on euroissa 49 miljardia. Vuosina 2000¬-2013 saadaan vastaavalla tavalla luokkaa toinen puoli lisää eli 1990-2013 100 miljardin euron verran eli valtion velan verran. Tällöin on laskettu veromenetykset kun on työttömyys työn sijaan ja työttömyysturva mukaan lukien toimeentulo- ja asumistukia. Tässä vertailukohta ei ole nollatyöttömyys vaan sellainen 1990-luvun lamaan edeltäneen tasoinen tai hieman alempi. Tämä ei ole kattava laskelma työttömyyden kustannuksista, ja voi lisätä eri tekijöitä, joskin määrällisesti vaikeammin ilmaistavia ja mitattavia.

Toinen lähestymistapa (artikkelissakin selostettu) on laskea tuotannon menetyksiä kun työpanos on alempi kuin täystyöllisyys. Siitä voi tehdä laskelmaa, mutta vaatii jonkin verran töitä. Yllä selvitetty kuvaa julkisen sektorin osuutta tästä.

Kolmanneksi tuleva erilaiset muunlaiset kustannukset. Niistä voisi tehdä listaa ja sitten miettiä, miten voi kuvata tai mitata luvuin. Eräs asia ovat konkurssit. Palaan niihin.

Eli tämä on menetysten mittaamista ja kuvausta. Sitten on kysymys eri syistä, että näin on käynyt ja mikä on 1990-luvun laman ja sitä ennen ja sen vuoksi omaksuttujen toimenpidelinjausten vaikutusta. Suuren luokan kysymys syissä on tämä pankkien vakavaraisuuden pönkittäminen ja pääomittaminen mutta miten ja keiden varoilla ja mikä on tämän merkitys. Millainen on laman pitkä varjo?

Aihekokonaisuutta on varmaankin tarpeen purkaa pala palalta että kokonaisuus hahmottuu ja osatekijät. Miten muut näette Jorma Jaakkolan kysymyksen ja Jorma itse.
<<

.

Pekan teksti löytyy alkuperäisenä osoitteesta
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/me...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kiitos Arto hyvä avaus ja kiitos keskustelijoille. Onneksi meillä on some ja kanavat avata tapahtumaketjut uudelleen. Printtimedia ei välttämättä viikkoliitettä tai erikoispainosta aiheen ympäriltä halua tehdä.

Lumipalloefektin liikkeelle saaminen lienee paras keino. Tulen antamaan oman vaatimattoman panokseni asian edetessä.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Jorma, olisiko parempi laskea BKT:n perusteella, mitä joku rahamäärä tekee euroissa kuin suoralla konversiolla? Minusta silloin tulee täysin vääriä lukuja, koska yhteiskunnat ovat täydellisesti erilaisia.

Otan esimerkin. Suomen Neuvostoliitolle sen aloittamasta sodasta johtuvat sotakorvaukset olivat 216.5 milj. kuladollaria. Suorana konversiona se on 4-5 mrd. euroa.

Mutta laskettuna bruttokansantuotteen pohjalta, sotakorvaukset ovat 50-60 mrd. euroa vuoden 2012 tasolla. Eli 10-kertainen ero, mutta tosin aikaa myös oli mennyt melkoisesti.

Nykyinen professori, silloinen Suomen Pankin ekonomisti, Pekka Sutela on antanut tahallaan väärää tietoa, jotta summa näyttäisi pienemmältä.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Lainaamani teksti oli Työ- ja elinkeinoministeriön neuvottelevan virkamiehen Pekka Tiaisen antama vastaus Kauppalehden keskustelussa. Kysyin Pekalta laman kansantaloudellista hintaa. Kysymykseni tekstikin oli lainattu ko. keskustelusta.

Tiaisen Pekka olisi oikea henkilö vastaamaan BKT-perusteisti laskettuun laman hintaan.
Vastaus mahdollisesti tulisi kuin apteekin hyllyltä, sillä Pekka on näissä asioissa kävelevä ja puhuva tietokone.
Kyseinen keskustelu on yhteen laman keissiin - perusteettomaan perintään - liittyvä. Tunnen ko. keissin asianosaisen.

Joka tapauksessa 1990-luvun alkuun järjestetyn kriisin - ja yhä jatkuvan - hinta on järkyttävä niin kansantaloudellisesti kuin henkisestikin.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen usein ihmetellyt miten pankkien annettiin realisoida pienyrityksiä ja ihmisten asuntoja (koteja) mielin määärin. Ei mene oikeustajuun, että valtion ja pankkien johto sekä oikeuslaitos saivat toimia puolikollisella tavalla ilman seuraamuksia. Kansalainen ei enää voi luottaa päättäjiin =(

Meillä pitäisi olla samanlainen systeemi kuin USA,ssa. Siellä esim.asuntovelallinen saa lainansa anteeksi jos menettää asuntonsa lainanmaksukyvyttömyyden takia. Kun on velaton voi päästä jaloilleen nopeasti.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Suomen pankkikriisissä hääri päsmärinä (EY-diktaattorina) Mauno Koivisto. Koivisto halusi, että pankit täyttävät euro-kriteerit jo 1.1.1995 mennessä. Kriteereiden täyttäminen annettiin pankkien tehtäväksi 1.5.1992 eli 5 päivää ennen konklaavia.

Tästä on tyystin vaitettu, koska julkisuudessa Koivisto ei kertonut kantaansa EU-jäsenyyteen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

yksi perusongelmista suomalaisessa yhteiskunnassa on suomalaisten lapsenusko: pitää voida luottaa "päättäjiin".

Höh!

Päättäjiin, jotka itse olemme valinneet EI SAA luottaa! Heitä pitää valvoa. Ja sitten, jos päättäjä ei toimi, niin kuin kansa haluaa, vaihdetaan päättäjiä. EI valiteta siitä, että VOI VOI, EI TAASKAAN VOINUT LUOTAA. YHYY!!

Jokaista meistä yli 7 miljardista voi huijata joskus, joitakin meistä voi huijata jatkuvasti. Miksi tuo jälkimmäiset olemme me suomalaiset?

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva
Olli Toivo Olavi Puolitaival

Hyvä Jouko;

On hyvin helppo yhtyä kommenttiisi. Me itse valitsemme päättäjämme. Eikö ko. valinnan lisäksi todellakin kuulu myös vastuu valinnoistamme vähintäinkin siten, että valvomme ja seuraamme heidän toimintaansa ja vedämme johtopäätöksemme seuraavaa valintatilannetta varten.

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva
Olli Toivo Olavi Puolitaival

Hyvä Jouko;

On hyvin helppo yhtyä kommenttiisi. Me itse valitsemme päättäjämme. Eikö ko. valinnan lisäksi todellakin kuulu myös vastuu valinnoistamme vähintäinkin siten, että valvomme ja seuraamme heidän toimintaansa ja vedämme johtopäätöksemme seuraavaa valintatilannetta varten.

Mika Lahikainen

Markus Kajo on todennut teoksessaan "Ihmisen Käsikirja", että maapallon asiat ovat näin huonossa jamassa, koska ainakin länsimaisen ihmiskäsityksen mukaan elämme vain kerran. Eli maapallon asiat ovat aina ensikertalaisten käsissä. Lohduttominta on, että ainakaan Suomen poliitikot eivät joko tiedä tehdyistä virheistä, tai eivät kykene niistä oppimaan. Ei siinä paljon inhimillisyyttä ollut, kun minun omaisuuteni kimppuun käytiin 2008 alkaneen taantuman aikana. Onneksi Suomessa on Laki Yrityksen Saneerauksesta. Sen turvin sain toiminnan uuteen nousuun ja työllistän taas 7 henkeä sen sijaan, että olisin heidän kanssaan yhteiskunnan elätettävänä ihmisraatona.

Käyttäjän ArtoAalto1 kuva
Arto Aalto

Puheenvuorossaan Uudessa Suomessa Arto Luukkanen ehdottaa seuraavalle 2015 valittavalle eduskunnalle kolmen kohdan ohjelmaa ja sen jälkeen, että pitäisi vielä tehdä VETOOMUSTUOMIOISTUIN vielä nyt noin kolmenkymmentä vuotta sitten alkaneen 90- luvun laman virheiden korjaamiseksi ja oikaisemiseksi sekä ehdottaa sen aiheuttaneiden tahojen anteeksipyyntöä.
Tämä on kannatettava asia, mutta vielä TÄRKEÄMPÄÄ olisi nyt saada aikaan ENNALTAEHKÄISY, jonka avulla voitaisiin välttää uudet turhat ja pitkälle koko yhteiskuntaan vaikuttavat katastrofit tässä pitkittyneessä ja edelleen pitkittyvässä vallitsevassa lamassa.
Pitäisi luoda "ennaltaehkäisevä elin", joka tasapuolisesti puuttuisi pankin asiakkaidensa ja pankin välisiin hyvin epäsymmetrisiksi muodostuneisiin asemiin silloin, kun vaikeuksia seuraa ja yleensä ulkopuolisen tahon aiheuttamana.
Kolmantena osapuolena toimii yleensä ulosottoviranomainen, johon "heikommalla osapuolella" ei myöskään ole juurikaan vaikutusmahdollisuutta. Omaisuus voidaan myydä alihintaan vain, todistamalla, että tässä lamatilanteessa siitä ei muuta saada. Omaisuusarvot ovat taantuvilla alueilla pudonneet jopa puoleen ja vielä allekin. Mitkään perustelut eivät auta.
Valtiovallan tulisi myös kantaa vastuunsa näistä ihmisistä, jotka menettävät "ihmisarvonsa" ja pienemmän tai suuremman omaisuutensa jota ovat hankkineet. Monilta tämän lisäksi menee vielä terveyskin ja joutuvat joka tapauksessa useita vuosia taistelemaan siitä asemastaan pois nuorempinakin henkilöinä. Useille tämä on "elinkautinen tuomio" ja vaikeuttaa yhteiskuntamme kehitystä kaikin tavoin. Tätä ei tule enää sallia nyt 2000- luvulla. Vai voiko?

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva
Olli Toivo Olavi Puolitaival

Hyvä Arto. Näinhän se pitäisi olla todellisessa hyvinvointioikeusvaltiossa. MUTTA; mehän elämme "hyvinvointioikeusvaltiossa". Tämä on todistettu julkisesesti Suomen valtiohallinnon ylimmältä tasolta. Emmekö me jäärät ala viimeinkin uskomaan? Valitettavasti Suomessa on lukuisia kansalaisia, jotka ovat karmealla tavalla kokeneet henkilökohtaisesti sen mitä merkitsee suomalainen "hyvinvointioikeusvaltio".

Anteeksi tuo toisto ja jotkut siiheen ehkä ovat jopa kyllästyneet, mutta joka/jotka sen ovat kokeneet oikeusmurhattuna, omaisuus ryöstettynä, ei holposti voi unohtaa vaikka kuinka yrittäisi henkisesti itseään siihen unohtamiseen kouluttaa, valitettavasti.

Käyttäjän Jusii kuva
Jukka Pursiainen

Uuden Suomen omistaja Niklas Herlin on kirjoittanut aiheesta kirjan nimeltä "Lihakirves ja leimakirves". Olen saattanut kirjan luettavaksi oman lähipiirini nuorisolle, jotka nyt ovat tätä maata ja omaa elämäänsä rakentamassa.

Aktivistit täällä, jos ette ole kirjaa lukeneet, suosittelen sen lukemista. Lukemisen jälkeen voitte harkintanne mukaan yrittää heittää kopin tämän alustan omistajalle, josko hän innostuisi vielä asiastanne.

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Tasan ei käy onnen lahjat. Vesa-Matti Loiti kutsuttiin valtionvarainministerien Erkki Liikanen ja Ulla Puolanne luokse ja sanottiin, että verosi armahdetaan. Itse yriitin myös Ulla Puolanteen luokse, ei otettu edes vastaan . Ja summat joista minua verotettiin en ollut koskan saanutkaan. Loiri oli saanut mutta "unohtanut" maksaa verot. Joo, näinhän se pitää mennä!

http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1420262627872...

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Pankki sitä ja pankki tätä, pankkien pelastaminen, ja toisien orjuuttaminen jne. jne....

Miten ihmeessä kaiken tämän pankkien paapomisen ja orjailun jälkeen ihmiset suostuvat kaikkeen tähän nykyajan pankkiorjuutus kuvioon? Miksi hankkiutua pankin orjaksi omistushimon vuoksi? Miksi ihminen tarvitsisi omistaa elinaikanaan mitään velallisena tai ainakaan sellaisen velkaorjana, joka on pakottanut ihmiset itsensä alemmuuteen? Pankkien dominoiva asema nykyaikana itseensä nähden on niin valtava, että ilman pankkia ei voi elää tässä yhteiskunnassa. Eikö tästä pitäisi jo olla huolissaan? Eikö pitäisi jo luopua velka- ja omistuskuplasta ennemmin, kuin alkaa pankin orjaksi?

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva

Hyvä Viivi; siinäpä hyvä kysymys. Sen verran lisäisin, että miten on mahdollista ettei Yliviekan käräjäoikeuden tuomari JN, Vaasan hovioikeusntuomari, Suomen korkeimman oikeusn tuomarit eikä myöskään Euroopan ihmisoikeistuomioistuimen tuomarit havainneet mitään väärää tai lainvastaista tai mitään muutakaan, edes moitittavaa tässä jutussa, jossa Yhtiömme edustajat (eli Konekersantti Oy) hankki ps. Keskipohjan Aluesäästöpankkille 20.000.000,--määräisen luoton kun edes SKOP ei sitä enään kyennyt rahoittamaan. Rahat saatuaan ko. pankki alkoi laittomat ja petolliset tuhotoimet yhtiön TAPPAMISEKSI.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset