Arto Luukkanen

Pelataanko ”kalluppipeliä”? Ossootko säännöt?

Jouluaikana oli hupaista pelata ”kalluppipelia” ts. vertailla erilaisien ”tutkimusten” välisiä painotuksia. Se oli siinä kinkun syönnin ja saunan lämmityksen lomassa aivan mainiota ajanvietettä.

Pelejä oli Herramme syntymäpäivän aikoihin kaksi: YLE oli tehnyt oman tutkimuksen suomalaisten Venäjä-käsityksistä ja olipa myös MTV3 tehnyt omansa.  Molemmat kanavat markkinoivat omia ”tutkimuksiaan” jumalansanana ja saivat tietenkin heti myös ”asiantuntijat” kommentoimaan niitä.  Niiden saamat tulokset olivat suloisesti kovin vastakkaiset. Mistä se johtuu?

Ensiksi, poliittisesti tärkeän tutkimustiedon käsittely on nykyään bisnestä. Toiseksi, näiden ristiriitaisten kyselytulosten takia ihminen voi alkaa aprikoida tutkimusten objektiivisuutta. Siellä suuressa maailmassa nimittäin harjoitetaan manipulaatiota informaation jakamisen nimissä. Joidenkin väitteiden mukaan näin tapahtui esimerkiksi EU jäsenyyden kanssa. Esimerkiksi lehdistöneuvos Lauri Helveen mukaan Helsingin Sanomat harjoitti selvästi puolueellista mainontaa EU:n puolesta ennen tärkeätä kansanäänestystä. (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012050815545686_uu.shtml). EU oli herrojen suosikki...

YLE:n agenda?

Mitä kansalainen voi sitten tehdä näiden galluppien meressä?  Niitä kannattaa tarkastella cum grano salishyppysellisellä suolaa. Kannattaa olla kriittinen. Esimerkiksi YLE:n vaaligalluppien tärkein tieto lienee se, että liikkuvien äänestäjien määrä on kasvussa ja että Kokoomuksen kannattajat ovat järkyttyneet oman pääministerinsä käytöksestä. 

Perussuomalaisten keskuudessa vallitsee selvä käsitys siitä, että YLE:n tärkein agenda lienee nyt vuoden 2011 ”vahingon välttäminen”. Jokaisen miettiä ja harkita pitääkö tämä käsitys paikkaansa. Nähdäkseni tällä ajatuksella on perusteensa.

Valistuneiden kansalaisten kannattaa siksi tarkastella näitä kyselyjä kriittisesti ja herkällä korvalla. Tärkeintä lienee se, että keskustelu on vapaata eikä mitään tietoa nielaista sellaisenaan. Näin demokratia etenee! Tämä siitäkin huolimatta, että äänestäjiä vietäisiin niin mieluusti…niin kuin pässiä hihnassa.

Äänestyskopissa voi onneksi vielä sanoa vapaasti mielipiteensä.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Radio Ravussa on ensi tiistaina – 13.1. klo 15-17 - mielenkiintoinen keskustelu.

Maksaisitko 5 kertaa samasta kahvipaketista?  Entä maksaisitko velkasi 4 kertaan korkoineen?  Entä halusitko roikkua vuosikymmeniä ristillä vain siksi, että pankit saisivat omansa? Dosentin Iltapäivä 13.1. 2015 klo 15-17 kertoo korutonta kertomaa 1990-luvun laman uhrien kohtaloista. Näyttää siltä, että meillä on Suomessa  iso sosiaalinen ja poliittinen ongelma, josta ei uskalleta puhua eikö pukahtaa. Pitäisikö perustaa erityinen lamakomitea? Saada oikeutta niille, jotka eivät sitä saaneet. Studiossa mukana Hilkka Laikko ja Hannu Tapani Lehto. Haastattelijana Arto Luukkanen.

www.artoluukkanen.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tapaan tänään Hilkan ja Tapanin!!

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Arto
Tarkoitit HANNUN, minun toinen nimi on Tapani. No, ei se haittaa.Oli muuten mielenkiintoinen tapaaminen. Kiitos Arto!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Maksaisitko 5 kertaa samasta kahvipaketista?" Miksi kysyt itsestäänselvyyksiä? Selviääkö vastaus tähän siinä radiojutussa?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kyllä löytyy Matti...järkyttävä juttu tämä 1990-luvun laman uhrien kohtalo...

Mika Samuel Kiekkijev

Totta,kaikkeen informaatioon tulisi suhtautua kriittisesti ja erityisen kriittisesti tulisi suhtautua mielipidekyselyihin perustuvaan informatioon.

Aivan ensisijaisen tärkeää on kysyä itseltään, onko minulla mielipide ja jos on, tarvitsenko uuden, vai onko olemassa oleva ihan hyvä ja käyttökelpoinen edelleen.

Mikäli nyt kuitenkin kokee välttämätöntä tarvetta vaihdolle, on ominaisuuksia harkittava hyvin huolellisesti, sillä toisin kuin esim. autoa vaihtaessa, mielipiteen kanssa joutuu elämään koko ajan, auton kanssa ainoastaan sitä käyttäessä, jolloin pelkästään uusi mukavampi väri saattaa tuottaa tyydytyksen tunnetta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tässä tuorein yhdenlainen selvitys jonka tehnyt Talouselämä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015010918990479_u...

IL; "Lehti ja Turun yliopiston tutkimusyksikkö ovat selvittäneet puolueiden paikkajaon jokaisessa vaalipiirissä. Aineistona on käytetty Taloustutkimuksen Ylelle tekemiä puoluekannatusmittauksia viime kesän ja syksyn ajalta."

Tuon selvityksen mukaan mm. PS saisi 37 edustajan paikkaa, kokoomus 42 ja keskusta 50. SDP menettäisi kaikkein eniten jopa 11 paikkaa ja jäisi 31 paikkalukuun.

Kovin ovat kaikki julkaistut kyselytutkimukset/selvitykset erisuuntaisia. Eiköhän katsella vaalien tulosta. Sitä todellista. Saattaa olla monelle taholle ylläri.

Lisään Talouselämä-lehden kirjoituksen aiheesta; http://www.talouselama.fi/uutiset/talouselaman+sel...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Onneksi et sortunut samaan kuin Tossavainen. Otoksen suuruudella ei ole vastaavaa merkitystä tarkkuuden kannalta kuin normaaleilla kuukausittain tuotettavilla ennusteilla. Pitkä aikajakso todennäköisesti hukkaa kaikki muutokset. Tuosta ei suoraan näy, onko muutossuuntia edes pyritty ottamaan huomioon.

Muutama mielenkiintoinen asiahan tuossa on.

Keskustan kannatuksen keskiarvo tuolta puolelta vuodelta on 24,3%. Siis aika lähellä tuota 50 paikkaa. Sama pätee Kokoomukseen. Molemmilla tuo paikkojen määrä on hieman yli valtakunnallisen kannatuksen keskiarvon. Suurimmat yleensä hyötyvät viimeisistä paikoista.

SDP:n ja PS:n kannatus on keskiarvoltaan lähellä toisiaan. PS taitaa olla hieman edellä. Paikkaero on kuitenkin 6 paikkaa. Miksi? Häviävätkö demarit viimeisiä paikkoja pienissä vaalipiireissä. Menevätkö esimerkiksi Lapin äänet kokonaan hukkaan?

Vastaavanlainen iso ero on Vihreiden ja Vasemmistoliiton välillä. Käykö Vihreille sama kuin demareille? Häviävätkö hekin pienten vaalipiirien viimeisiä paikkoja? Onko Vasemmistoliitolla sama etu kuin RKP:llä. He ovat selkeästi vahvoja joillain alueilla.

Suurin ero on tuossa KD:n ja RKP:n välillä. Puolueiden kannatus on parin prosenttiyksikön sisällä toisistaan mutta RKP saa nelinkertaisen määrän paikkoja. Siihen lienee selkeä selitys. KD saa tasaisesti vähän ääniä ympäri maan, mikä ei missään riitä mihinkään.

Uusimaa ja Helsinki olisivat äänikynnyksen kannalta hyviä paikkoja pienellekin kannatukselle mutta pääkaupunkiseutu taitaa olla niin pakanallista, että sieltä ei paljon ääniä KD:lle heltiä. RPK taas jää suurimmassa osaa maata lähes nollille mutta vastaavasti sitten muutamassa vaalipiirissä selkeän kannatuksen.

Luotan edelleenkin eniten tuohon YLE/Taloustutkimuksen kuukausittaiseen arvioon. Niissäkään ei kannata katsella tarkkoja prosenttiosuuksia vaan puoluekohtaisia muutoksia. Ja siinäkin kannattaa tarkastella myös tasoitettuja lukuja.

Niiden perusteella Kokoomus ja PS olivat vielä marraskuussa (siis 5 kuukautta ennen vaaleja) selkeässä laskussa, Keskustan nousu tasaantumassa ja SDP oikeastaan aina vain aika tavalla muuttumattomassa tilassa. Kun tammikuun tulokset tulevat, lasken vuodenvaihteen tilanteen. Joulukuun lopun tulos osoitti aika selkeästi, että SDP:n käynti Kokoomuksen edellä oli vain virheiden osumista heidän kannaltaan edullisesti. Todellisuudessa siis SDP ei ole juurikaan noussut mutta PS ja Kokoomus valuvat alaspäin...

Joten kyllä kyselyt kertovat aika paljon. Niitä vain pitää osata lukea. Eikä ole mitään takuuta, että puolueet pystyvät välttämättä tekemään oikeita johtopäätöksiä muutoksista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset