Arto Luukkanen

Politiikka - likaista peliä tupailloissa?

Vaalipäiväkirja No. 10 – 18 maaliskuuta 2015

**

”…vaalien jälkeen se halu keskustella kansan kanssa kyllä vähenee…”

Edellinen naapurin miehen kyyninen tokaisu tänä aamuna pysäytti minut. Tätä samaa kuulee nyt joka paikassa.

Kansa puhaltaa poliitikkojen niskaan kaiken sen mikä on jäänyt hampaankoloon. Esimerkiksi viime sunnuntaina Lohjalla eräs valveutunut eläkeläinen antoi minulle tylyn täysilaidallisen: ”…kyllä te makeilette ennen vaaleja mutta antaapa olla kun se paikka on saatu niin kyllä tämä meidän asia unohtuu…” 

Politiikka näyttää olevan monille ihmisille pelkkää valtataistelua ja likaista peliä tupa-illoissa.

Paavo – kun mikään ei riitä

En yhtään ihmettele näitä reaktioita.

Johtopäätöksiä politiikan likaisuudesta voi vahvistaa lukemalla esimerkiksi keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen kirjoittaman ”Väyrysen valtakunta” nimisen kirjan. Korhonen repäisee ja revittelee poliittisen elämän raadollisuudella ja turhuudella.

Poliittisten loikkarien paljastusteokset ovat yleensä mielenkiintoista lektyyriä. Tämän kirjan vahvuus on sen autenttisuudessa; vuosien 1984-1988 välinen Väyrysen ja Sorsan valtataistelu esitetään hienosti ja mukaansatempaavasti.  Korhoselle on tietysti kana kynimättä entisen puolueensa kanssa mutta siitä huolimatta kirja kannattaa lukea.

Se, mikä kirjassa vavahduttaa eniten on sen lohduttomuus. Väyrysen ”tahtopolitiikka” ei oikein onnistu vaikka päähenkilö – talttumaton Paavo - vääntää taivaat ja maat omaan SDP:n vastaiseen taisteluunsa. Lopuksi seuraa murskaava tappio...mutta sekään ei lannista sankaria.

Seuraa turhia voittoja, intrigejä, juonia ja selkäänpuukotuksia. Mikään ei ole valkoista eikä mikään ole mustaa; on vain hellittämätön tahto musertaa vastustaja ja osoittaa kansalle oman itsen erinomaisuus. Tärkeintä on aina se, että Paavo on aina oikeassa. Totuus on Paavo ja Paavo on totuus. 

Kirjan jälkeen lukijan valtaa itse asiassa suuri sääli päähenkilöä kohtaan.

Jos asiat ovat kuten tässä kirjassa esitetään, on Paavon elämä yhtä helvettiä. Paavon poliittinen näiverrystauti on kuin keskiaikaisen kirkon gehenna-maalausten kuvitusta. Niissähän syntiset joutuvat ikuisiksi ajoiksi tavoittelemaan sitä syntiä mitä he janosivat tässä maailmassa. Korhosen mukaan Paavon piinatulle sielulle lohduton vallanjano on kuin täyttymätön malja tai saavuttamaton onni. Epäonninen tahtopoliitikko on tässä kirjassa kuin pakkomielteinen rakastaja, joka ei koskaan saa sitä mitä hän haluaa.

Kirjan viisaimpana vanhuksena esiintyy sivuraiteelle ajettu Johannes Virolainen, joka muistuttaa puoluetovereitaan siitä, että vastustajaa ei kannata tuhota lopullisesti tai että tämän päivän voittaja on usein huomispäivän hävinnyt. Politiikka on parhaimmillaan sitä, että kannattaa kuunnella toista ja oppia kokeneemmilta. Näyttää siltä, että nykyinen keskusta henkilöi Sipilässä tämän kohtuuden periaatteen.

Ongelmana on kuitenkin sen, että viisaan ja maltillisen Sipilän takana vaanivat politiikan retrosaurukset. Puolue on se wanhastaan tunnettu…ja sen sisällä asuu se sama wanha.

Nyt näille retrosauruksille on asetettu kuonokoppa – kyse on vain siitä, miten pitkään he jaksavat olla hiljaa.

Ihmisten kohtaaminen on parasta

Tässä kampanjan vaiheessa ihmisten reaktioita kannattaa kuunnella. Ottaa opiksi ja painaa ne sydämeensä. On tehtävä parannus ennen kuin edes lankeaa…

Se herkällä korvalla liikkuminen on itse asiassa parasta. Kuunnella sitä mitä ihmisillä on sanottavaa ja pitää huolta siitä, että ei ikinä aseta itseään jalustalle tai luule olevansa korvaamaton.

**

Käykää ensi lauantaina antamassa minulle lisää palautetta! Olen Järvenpään torilla 21 pnä maaliskuuta 9-11 ja sen jälkeen Askolassa klo 12-13.

Arto Luukkanen

Järvenpää

www.artoluukkanen.com

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=c2hBU4rJ3l8

pps. Tänään oli meillä yliopistolla pj-paneli. Opiskelijat (silminnäkijät) tulivat kertomaan miten kepun arvovalta romahti pj.tentissä kuin puhjennut ilmapallo (olin silloin opettamassa - en kerennyt paikalle). Sipilä hannasi - ehkä pelosta ja Rehn käyttäytyi kuin prinsessa (!). Kepulla joku kriisi.

Onko varma vaalivoitto lipumassa ohitse? Livahtiko Onnetar Sipilän sylistä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Loistava kirjoitus. Nyt on hyvä ja asiantunteva mies tuulettamaan maalaisliittolaiskepulaisia tupailtoja. Ovet ja ikkunat auki ja raitista kevätilmaa sisään!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tosin näitä Tyrannosauruksia näyttää olevan monenkin puolueemme johdossa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ikean kahvilassa kirjoitan pohjoismaisten ja saksalaisten yritysten vyörystä Suomeen, mutta seinänkokoisissa lakanoissa tarjotaan Venäjän tuntemusta eduskuntaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

”…vaalien jälkeen se halu keskustella kansan kanssa kyllä vähenee…”

Minä en ole huomannut talouskeskustelua nyt, ennen vaalejakaan. Muutama leikkauslista on julkistettu, mutta ei mitään analyysiä näiden vaikutuksista Suomen talouteen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto,naureskelin kun luin MTV:n uutiskirjoitusta Olli Rehnin poistuessa keskenkaiken EU-tentistä, protesti mikä protesti. Olisko tuota kuitenkaan odottanut vaaliehdokas, europarlamentin 2. puhemieheltä Olli Rehniltä? Kovin ovat herkkähipiäsiä keskustan ehdokkaat. Kuinkahan maata johdettaisiin tuollaisin eväin? :D

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/keskus...

Tässä IL:n kirjoituksessa hieman enemmän tilaisuuden tunnelmasta. Siellä ovat olleet Arhinmäki ja Rehn pääosissa.

http://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2015/20150...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Sirpa! Niin. Opiskelijat tulivat kertomaan miten kepun arvovalta romahti pj.tentissä kuin puhjennut ilmapallo (oli silloin opettamassa en kerennyt paikalle). Sipilä hannasi - ehkä pelosta ja Rehn käyttäytyi kuin prinsessa (!). Kepulla joku kriisi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto, olen muistavinani Sipilän osallistuneen tässä muutama kuukausi sitten EU politiikan ja ulkopolitiikan opiskeluun Brysselissä. Oletko lukenut tai kuullut moisesta? Jos noin on kuten muistelen, niin taitaa olla Sipilän opiskelut vielä siinä määrin kesken ettei uskallusta tenttiin riittänyt vaan syynä oli liian täyteen ahdettu allakka.

Sipilä oli pari vuotta sitten kyllä ruotsinkielen kurssilla päätähtäimenä pääministeriys mitä ilmeisimmin. Mahtanee insinöörismiehellä englanti olevan hanskassa sen verran kuin Kataisellakin oli.

http://translate.googleusercontent.com/translate_c...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin Sirpa. Ihmettelen sitä väistämistä. Eihän hän voi ikuisesti leikkiä kuurupiiloa. Epäilen, että syynä voi olla puuttuva sisu? Kuka tietää...kun tulee kova paikka niin ei housunpuntit kestä??

Mika Samuel Kiekkijev

Ehkäpä Olli Rehn oltiin valjastettu osoittamaan Keskustan pärjäävän Kokoomukselle ihan kaikessa, ylimielisyys mukaanluettuna?

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Aivan samaa on tullut vastaan toreilla ja turuilla. "Ihan sama - mikään ei muutu". Kansaa on kurjistettu samojen puolueiden taholta yli 25 vuotta, mutta vuoronperään vastuussa ovat olleet samat puolueet. Kansa on kurkkuaan myöden täynnä leikkauksia, kurjuuden jakamista kansalle, mutta "porsastelijat" jatkavat samaa linjaa.

Samat puolueet ovat vuorotelleet hallituksessa viimeiset 50 vuotta. Reilu 20 vuotta sitten syöstiin Suomen talous tuhon tielle. Silloinen hallitus päätti, että pankit pelastetaan pankkituella. Ne kiittivät kaatamalla 65 000 yritystä; ryöstämällä ne, omistajat ja takaajat. Syntyi 500 000 työttömän joukko, joista osa eli asuntovelalliset saivat saman kohtelun, kuin yrittäjät. Suomelle, joka oli lähes velaton, syntyi 100 miljardia valtionvelkaa. Näillä päättäjillä on ollut yli 20 vuotta aikaa korjata tilanne, antaa uhreille oikeutta, leikata Suomen velkaantumiskierre laittamalla pankkien ja perintätoimistojen harjoittama kiskonta ja veronkierto kuriin!

Eu:sta piti tulla ratkaisu. Mikä meillä on tilanne nyt 2015? Suomen valtionvelka on lähes 100 miljardia, meillä on 500 000 työtöntä ja 90-luvun laman perintönä 57 000 nuorta aikuista syrjäytyneenä! Sama tilanne, kuin 90-luvulla lisättynä nuorten hädällä. Kuka vielä uskoo vanhoihin keinoihin ja entisiin päättäjiin? EU on, kuin käenpoika linnunpesässä - sen ruokkiminen on liian kallista emolle eli Suomelle! Tässä siis Varsinais-Suomen vinkkelistä faktaa pöytään!

Kannattaa käydä lukemassa tämän päivän blogini posiitivisista ratkaisuista -siinä vasta muutama, millä pyörät lähtee pyörimään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Simultaanitulkkeja saa rahalla, mutta kansaa ei voi vaihtaa.

Vain suomalaiset pystyvät yhä valitsemaan etelä-espoolaisen kielimiehen isäntien isännäksi, Il Capoksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset