Arto Luukkanen

Stalin vuonna 1940: suomalaiset rikkaita mutta eivät maksa turvallisuudestaan?

Vuonna 1940, huhtikuun 14 – 17 pnä pidettiin Moskovan Kremlissä NKP:n keskuskomitean kokoonkäskemä sotilaiden istunto. Mukana oli talvisodan venäläisiä komentajia ja komissaareja, jotka keskustelivat Suomen vastaan käydyn sodan kokemuksista. Virallisena puheenjohtajana toimi itse Stalin.

Ilmapiiri oli avoin ja spontaani. Omia virheitä ruodittiin ankarasti ja kriittisesti. Vastustajaakin kehuttiin rivien välissä.

**

Kokouksen lopuksi puheenjohtaja Stalin käytti tärkeän puheenvuoron, jossa hän luonnehti sodan syitä sekä sodan kulkua. Tässä yhteydessä ”ihmiskunnan suurin nero” luonnehti Suomea ja sen armeijaa kovin sanoin.

Se ei Stalinin mukaan ollut oikea armeija vaikka se kykeninkin kaikenlaisiin ”simänkääntötemppuihin”.

Stalinin mukaan syy oli siinä, että Suomen valtio ollut halunnut investoida tarpeeksi armeijaansa. Esimerkkinä Stalin käytti ruudinvalmistusta. Suomalaisilla oli kyllä pääomaa ja erinomaisia sellutehtaita; maa oli rikas.

Mutta. Suomen valtiojohto ei ollut kuitenkaan käyttänyt tätä rikkautta armeijaansa. Siksi se oli heikko. Ja heikkoja Stalin ei kunnioittanut.

**

Stalinin todistuspuheenvuoro antaa meille suomalaisille vielä nytkin kovasti ajattelemista. Neuvostoliiton diktaattori oli oikeassa sillä ennen sotia meillä ei haluttu panostaa maanpuolustukseen tarpeeksi.

Poliitikkojen jatuksen oli se, että ”sotaa ei tule” ja että ”ihmiskunta ei ole niin hullu, että rupeaa sotimaan”.

Talvisodassa näistä epärealistisista arvioista maksettiin kova hinta. Torjunta maksettiin kansalaisten verellä.  

Ehkäpä talvisotaa ja jatkosotaa ei olisi tullut, jos Stalinilla olisi ollut suurempi luottamus Suomen armeijaan?

Ehkä Suomen tärkein, konkreettisin ja tehokkain rauhantyö on palvelu armeijassa ja varusmiespalvelu? Pitäisikö sen Tuomiojan enempikin laittaa leijonapinssi omaan takkiinsa?

Se rauhanmerkki taitaa merkitä tässä puhunnassa enempikin ”tervetuloa meille” viestiä?

**

Vaalienjälkeisen hallituksen tärkeimpiä tehtäviä on ns. armeijan alasajamisen jälkeen tapahtuva armeijan elvyttäminen.

Onneksi tämä asia on nyt saanut yhä laajempaa kannatusta; kun se päivä ei aina paista.

Peruasiat pitäisi aina pitää perusasioina.

Arto Luukkanen

Järvenpää

www.artoluukkanen.com

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ei mitään uutta auringon alla ja Suomessa.

Suomi toistaa samat virheensä, vaikka sodasta on aikaa vain 70 -vuotta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin on Pekka...ei me opita helposti...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto, eikös meillä olikin puolustusvoimat, mutta ei armeijaa.

Pekka Iiskonmaki

#2
Nyt Suomi saa vielä lainaa. Tehdään venäjät. Annetaan Puolustusvoimille 6 miljardia kerralla ja nykyaikaistetaan armeija.

Hankinnoista pitäisi mahdollisimman paljon tehdä kotimaasta. Hoituisi samalla työllisyys.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Olisi aika radikaali temppu)))

Pekka Iiskonmaki

#4
Realismi ei ole koskaan haitaksi kenellekään.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Muistetaan myös suojeluskuntien vaikutus, eli se että sodankäyntitaito säilyi ihan innokkain, oma-alloitteisin vapaaehtoistoimin, vaikka varsinainen armeija säästi. Varusteitakin kaiketi hankittiin omin rahoin.

Niin se vain menee että kun valtio näyttää karvansa, eli sen että siitä ei ole mihinkään, itse pitää kaikki tehdä.

Huomionarvoinen vertailu, että suojeluskuntaa/kodinturvajoukkoja vastaavaa aktiviteettia harrastetaan mm. Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Virossa ja Puolassa(joilla viimeaikoina huomattava lisäpanostus), mutta meillä ei ja lisäksi jostain ihmeen syystä valtaosa puolueista vastustaa. Samoin aseharrastusta.

Herää kysymys, tahallaanko, vai vain tahallisuuden rikollisuutta vastaavaa tyhmyyttäkö?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kehottaisin Suomen armeijan johdon esittämään kysymyksen ruotsalaisille "Miten olette selvinneet viimeiset 200-vuotta sotimatta"

Pekka Iiskonmaki

#9
Suomi on aina ollut Ruotsin ja Venäjän välissä. Artoa on aina kiva valistaa.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Minä kuvittelen tähän Ruotsin puolustusvoimien ylipäällikön vastauksen: "Kuinka monta kertaa Ruotsille on esitetty perusteeton vaatimus alueluovutuksista viimeisen 200 vuoden aikana? Yhtä monta kertaa Ruotsin armeija on ilmoittanut, että jokaista maahantunkeutujaa kohdellaan hyökkääjänä ja se käyttää kaikki materiaaliset ja inhimilliset voimavarat maahantunkeutumisen estämiseksi."

Tämä on Ruotsin historiaa viimeisen 200 vuoden ajalta. Ja siitä huolimatta Ruotsin armeija pärjää kuvitteelliset Suomen armeijan sinne tekemät hyökkäykset vasemmalla kädellä. Ruotsin armeijalla on materiaaliylivoima Suomeen verrattuna, ei meidän sinne kannata hyökätä, niin kuin ei kannata hyökätä mihinkään muuhunkaan ilmansuuntaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kylläkai viimeisen Venäjän ja Ruotsin sodan jälkeen rajan oli tarkoitus tulla Kalixjokeen, mutta ruotsalaiset onnistuivat alkoholitarjoilussaan ja rajaksi muodostui tornio-ja Muoniojoki.
Venäläisethän etenivät Uumeoon saakka, jossa solmittiin aselepo ja rauhansopimus.

Käyttäjän JussiHietala1 kuva
Jussi Hietala

Hyviä pointteja, mutta on toki muistettava myös yksi hyvin varustautunut puolustusliitto, jota Putin kunnioittaa vielä enemmän kuin Suomen reserviläisiä - voisihan siihenkin liittyä?

Suojeluskuntien jälleenperustaminen olisi myös hyvä.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Jep. Väittely uskottava oma puolustus vai NATO vai pohjoismainen yhteistyö vai suojeluskunnat vai jokumuu on harhaanjohtavaa hajota&hallitse paskanjokellusta idioottien lampaiden juoksuttamiseksi vaalien alla ja muutenkin. Kaikki nuo käyttöön.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Toisaalta onni onnettomuudessa lankeaa kommunismin osalle. Maailman syöpään verrattu idealismi halvaannutti luonnovaroiltaan maailman rikkaimman Venäjän 70 vuodeksi georgialaisen lahjan Stalinin harventaessa kansakunnan ylärakennetta unohtamatta tosin alinta luokkaakaan verikarkeloissa. Äskeisessä dokumentista Putinista, oppositiopoliitikko vielä totesi 15 vuoden hukkaamisesta uudistaa rakenteita valiten sapelien kalistelun kuten hyvin nyt tiedämme.
Kun ydinasevaltion ylin johto alkaa puhua ydinaseen käytössä, kuulostaa se siltä, että korttipakasta on jäljellä vain viimeinen kortti. Jos puhutaan Ukrainan konfliktin ohella venäläisestä logistiikkatehosta, tulee mieleen kaatuneiden lomailevien asevelvollisten käsittely jopa eläinten hävitykseen tarkoitetuissa kuorma-autokrematorioissa. 180 auton avustussaattueet ovat vitsi, joka ilmeisesti upposi mutta ei vakuuta. Noilla eväillä ei mennä puolan tasangoille eikä juuri mihinkään muuhunkaan maahan. Jos otetaan se viimeinen kortti käyttöön, tiedän ainakin yhden maan, mistä ei ole jälkipolville varmasti enää minkäänlaista haittaa.

Pekka Iiskonmaki

#12
Kommunismi tuhosi Venäjän ja eniten siitä on kärsinyt Venäjän kansa.

Minulle sopisi oikein hyvin wanha Tsaarin Venäjä. Suomella ei ollut koskaan sotaa Tsaari-Venäjän kanssa. 1809- 1917. Se oli historiassa suomalaisten parasta aikaa.

Ruotsi oli tosin kuin terrieri ja suomalaiset saivat vuodattaa vertaan niiden kahjojen puolesta. Voimassa on edelleen pakkoruotsi tuolta ajalta.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Onhan se kerta kaikkiaan ihmeellistä miten Venäläiset ei saaneet pidettyä hengissä ja jalostettua pidemmälle noita historiansa helmiä, kuten tiettyjen Tsaarien edistyksellistä kunnianhimoa maansa nostattamiseksi. Bolshevismin jälkeen ei juuri muuta ole nähty kuin hirmuhallintoa toisensa perään kera korruption sun muun halpamaisuuden.

Pekka Iiskonmaki

#23
Kiertoajelu Moskovan ja Pietarin ulkopuolella kertoo karua kieltä. Maan infra on lyöty täysin laimin.

Logistiikka ei toimi edes rauhan aikana kuin rautateitse. Rataverkko on laajentunut niukasti vuoden 1917 jälkeen.

Venäjän väestö ei riitä maan asuttamiseen ja siten muodostuu autiomaita ilman ihmisiä. Idässä ilmiötä seurataan mielenkiinnolla.

Maastamuutto on kirmaissut jälleen uusiin ennätyksiin. Siinä olisi Suomella tilaisuus.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo Vastaus kommenttiin #25

Onko kuukauttakaan kun Kauppalehti uutisoi ryhmästä koodareita, jotka oli muuttaneet meille. Kommentit oli tyyliin ei tuollaisessa paikassa kehtaa lapsiaan kasvattaa.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Hyvä kirjoitus, tähänkin hetkeen valoa tuova. Stalin oli raakalainen ja sanoi halveksivansa heikkoutta ja osoitti sen myös käytännössä niin diktatuurinsa sisällä kuin suhteissa naapurikansoihin. Siinä Stalin oli oikeassa, että suomalaiset olivat liian hyväuskoisia luottaessaan siihen ettei Venäjä hyökkää. Olisi siis kannattanut olla realistisempia ja ostettava enemmän tykkejä ja lentokoneita.
Nyt ollaan samassa tilanteessa. Hyväuskoisuus jyllää. Putin on uhka, hyökkäämisen mahdollisuus Suomeen on otettava vakavasti.
Putin noudattaa Stalinin oppia: jos on mahdollisuus voittaa, on hyökättävä. Paras turvallisuuden tae niin 1939 kuin 2015 on: varustautukaamme sodan varalle ja sen ehkäisemiseksi liittykämme mitä pikimmin Natoon, niin Putin ei hyökkää.

Pekka Iiskonmaki

#18

Johan minä ehdotin.

Annetaan kerralla 1000 euroa per suomalainen armeijalle ostoksiin. Sieltä löytyy ammattitaitoa, mitä tarvitaan.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Arto, mitä opimme tästä? Spiraali jatkuu ja jatkuu. Niin kauan kuin on ns. roistovaltioita, jotka kunnioittavat valtaa ja voimaa, väkivaltapolitiikkaa ja valtapolitiikkaa, on toistenkin itseään suojellakseen varustauduttava. Joten se spriaali jatkuu ...

Tämä on täydellisen järjetöntä puuhaa. Keskeinen kysymys on, miten tällaiset imperialistiset valloittajavaltiot saadaan muuttamaan politiikkansa?

Venäjän kohdalla vastaus on mielestäni selvä. Putin ei politiikkaa muuta, mutta hän on jo ajanut itsensä niin pahasti nurkkaan, ettei sieltä päästä pois kuin väkivallan kautta. Ja kun väkivalta johtaa väkivaltaan, spiraali jatkuu.

Kunnes tulee Venäjän luhistuminen Neuvostoliiton tavoin. Vasta kun Venäjä on hajonnut 10-15 itsenäiseen valtioon, se rauhoittuu ja huomaa, että jatkuva varustutumisen kierre on järjetöntä tuhlausta.

Kuinkahan paljon Putinkin on tuhlannut kansallisvarallisuutta lihasten pullistelussa eli sotaharjoituksissa? Se on valtava summa. Kansallisomaisuuden ryöstämisen ja korruption sekä kaikkien muiden resursseja syövien tekojen jälkeen luhistuminen on päivä päivältä todennäköisempää.

Valitettava, Arto, olet nyt oikeassa. Suomella ei ole muita mahdollisuuksia kuin osoittaa Venäjälle, että Suomeen hyökkääminen tulee liian kalliksi. Joten spriaali jatkuu vielä ainakin vähän aikaa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

On aivan totta, että meidän on sotilaallisesti varauduttava ottamaan vastaan vain yksi vihollinen: Venäjä. Sotilaallista uhkaa ei meihin mikään muu valtio kohdista. Venäjän uhkan voimakkuus vaihtelee, mutta poistu se ei, ennen kuin tapahtuu Veikko Saksin esittämä kommenttinsa neljännen kappaleen skenaario.

Ellei olisi imperialistista itänaapuria, voisimme armeijamme supistaa melko vähiin.

Stalin kyseli aikoinaan divisioonien lukumäärää neuvottelukumppaniltaan. Se ratkaisi suhtautumisen.
Miten lie tänä päivänä presidentti Putinin laita? Tai, tarvinneeko tuota edes kysyä.

Euroopassahan taottiin aseita auroiksi oikein urakalla, myös Suomessa, mutta sitten iski itänaapurin johtajaan järjetön vallanhimo, ja sotilaspoliittinen peli meni uusiin puihin. Eli Euroopan uudelleen militarisoitumiseen suurin syyllinen on selviö.

Pekka Iiskonmaki

#24
''Suomeen hyökkääminen tulee liian kalliksi.''

Siihen pitäisi nyt investoida nopeasti muutama miljardi, kun lainaa vielä saa.

J.a. Tauriainen

Uskon, että maastamme löytyy suurijoukko kansalaisia, jotka kunnioittavat ja ylistävät Tarja Halosta presidettinä.
He ummistavat silmänsä ja unohtavat yhden täkeän teon, jonka Tarja rouva hoiti venäjän eduksi.
Venäjän matkoistaan kuuluksi tullut Tarja teki tietämäni mukaan 12 vuodenaikana 26 venäjän matkaa.
Oliko näillä matkoilla sovittu siitä, että suomen tulee toimia Ottawan sopimuksen mukaisesti. Hävittämällä miinat.
Suomi poloinen on hävittänyt miinat, halvimman ja tehokkaa puollustusaseen.

Oli siinä hauska kävellä käsikoukkua Putinin kanssa, kun velivenäläiselle jätettiin miinat lualliseksi aseeksi.
Näin aukaistiin ovi sepposenselälleen venäjän armeijalle marssia vapaasti suomen maaperälle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset