Arto Luukkanen

Äärettömän huolestunut johtaja?

Äärettömän huolestunut johtaja?

Huomasinpa tässä Kiovassa työskennellessäni että Aleksanteri-instituutin varapääjohtaja Markku Kangaspuro on ”äärettömän” huolestunut siitä, että Ukraina aikoo muuttaa omaa lainsäädäntöään.

Johtajalla on tietenkin oikeus olla äärettömän huolestunut suvereenin naapurimaan sisäisistä asioista.

Erityisesti johtajan seuraava arvio on mainitsemisen arvoinen:

Herää kysymys, onko Kiovassa tehty sellainen arvio, että poliittinen tilanne on luisumassa ratkaisevasti huonompaan suuntaan, jos parlamentti on valmis tekemään tällaisia päätöksiä.”

Kiovasta käsin Kangaspuron ääretön huolestuminen vaikutti päämäärähakuiselta. Kenen hevosia tässä nyt ajetaan? Kangaspuron kannan voi tietysti ymmärtää. Ne eivät eroa hänen aikaisemmista kannanotoistaan.

Tosiasiassa Ukraina on sodassa Venäjän kanssa. Ukrainan itäinen naapuri on miehittänyt osan siitä ja julistanut sen omakseen. Moskova myös jatkaa aseellista tukeaan Ukrainan laillisen hallituksen vastaisille kapinallisille (jotka se on itse kehittänyt) ja sen omia sotilaita on Ukrainan alueella.

Sodan olosuhteet

Sodan oloissa eivät normaalit lainkäytön käytännöt toimi.

Ukrainan aikomus sanoutua irti joistakin kansainvälisiin sopimuksiin kirjatuista pykälistä, jotka koskevat esimerkiksi ihmisoikeuksia, poliittisia oikeuksia, kansalaisoikeuksia ja perusvapauksia ei ole tässä mikään kummallisuus, siksi, että Ukraina on aseellisen hyökkäyksen uhri ja mobilisoi itseään puolustukseen.

Se aikoo vain käyttää tässä kriisissä ”molempia käsiään” puolustaakseen itseään.

Ukraina on nyt viimeinen kriisin osapuoli, joka poikkeaa linjasta. Venäjä ei noudata omalla alueellaan ja etenkin tähän kriisiin liittyen minkäänlaisia sopimuksia tai ihmisoikeusperiaatteita.

Se ei noudata edes sitä sopimusta, jonka se allekirjoitti joulukuun 5 pnä vuonna 1994 Budapestissä. Siinähän Venäjä allekirjoitti ja ratifioi myöhemmin sopimuksen, jossa se, USA ja Iso-Britannia antavat sille turvallisuustakuut kun Ukraina luovuttaa alueensa ydinaseet Venäjälle.

Sopimuksen 6 artiklassa todettiin, että Ukrainasta tulee ydinaseeton maa ja näin Venäjä tulee kunnioittamaan sen itsenäisyyttä ja suvereenisuutta sekä silloisia rajoja. Venäjä myös lupasi sen toisessa artiklassa pidättäytyä voimankäytöstä, kunnioittaa Ukrainan alueellista integriteettia ja poliittista itsenäisyyttä.  

Itä-Ukrainan kapinallisten yhteydessä ei voi taas puhua minkäänlaisesta lainkäytöstä; siellä vallitsevat gansterismin lait. Luulen, että tässä valikoivassa juristeriassa presidentti Putinkin olisi ”äärettömän huolestunut” alueen tilanteesta. Paikalliset lähteet kertovat, että itä-ukrainalaisia kyliä puhdistetaan ”tshetsheeni-rautanyrkki taktiikalla” sekä ukrainalaisia sotavankeja kastroidaan ennen vapauttamista.

Itä-Ukrainan ihmisoikeustilanne vaatii tutkimista ja jos tässä informaatiossa on hivenkään totta, kuulostaa ”ääretön huolestuminen” krokotiilin kyyneliltä.

Uuden hallituksen prioriteetti: tasapuolisuus ja puolueettomuus

Toistan nyt tässä uudestaan sen saman minkä olen todennut jo aikaisemmin.

Suomalainen idäntutkimus ei saa olla puolueellista tai toisella minkään maan sotapropagandaa. Sen pitää olla korkeatasoista eikä tanssia minkään poliittisen pillin mukaan.  Tiedettä ei saa käyttää keppihevosena.

Tämä tapaus korostaa yleistä ja laajaa konsensusta siitä, että nyt kun ensi vuonna Aleksanteri-instituutti inkorporoidaan normaaliksi Helsingin yliopiston laitokseksi, sen tutkimuksellista ja poliittista linjaa voisi nyt kriittisesti tarkastella. Mitä se on saavuttanut 20 vuodessa - nykyisen johdon aikana?

Samassa olisi mahdollista myös tehdä erikoistilintarkistus ja katsoa, miten paljon rahaa on panostettu ja mitä on saatu aikaiseksi.  Se voisi olla hyödyllistä ja avartavaa.

On mahdollista, että tulevan hallituksen opetus- ja kulttuuriministeri voisi olla tästä kiinnostunut. Suomen veronmaksajien rahoilla tehty Venäjä ja Itä-Euroopan tutkimus on sen verran kallis asia, että siitä pitää voida puhua.

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Jos mielikuvani on oikea, niin kun opetusministeriössä päätettiin perustaaa Aleksanteri -instituutti, ministeriö oli keskustapuolueen mandaattia. Muistelen myös, että tiedepiireissä hämmästeltiin sitä, millä meriiteillä instituutin johto valittiin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mukavan suoraa puhetta suomalaisittain "arkaluontoisesta" asiasta.

Janne Pohjala

Hm. Suoraa puhetta. Ainakin toistellaan oletuksia. Entä jos Venäjä ei tarvinnutkaan hyökätä Krimille ja vallata sitä, vaan tapahtunut oli sen väestön enemmistön tahto.

Ja voin osoittaa että USA on tiennyt asian olleen näin kesäkuusta 2014?

1) Broacastin Board of Governors

On USA:n liittovaltion tutkimuslaitos. Sen hallituksessa istuu USA:n ulkoministeri John Kerry. Sen voi katsoa tästä:

http://www.bbg.gov/about-the-agency/

2) Toukokuussa 2014 BBG teki tutkimuksen Krimin asukkaiden näkemyksestä, että oliko itsenisyysjulistus ja kansanäänestys Ukrainasta irtaantumisesta ja Venäjään liittymisestä se mitä he halusivat?

In June 2014, a Gallup poll with the Broadcasting Board of Governors asked Crimeans if the results in the March 16, 2014 referendum to secede reflected the views of the people.  

A total of 82.8% of Crimeans said yes.  

Tutkimuksen loppuraportti:

http://www.bbg.gov/wp-content/media/2014/06/Ukrain...

3) Näin ollen USA on ollut kesäkuusta 2014 saakka tietoinen

Siitä että Krimille ei hyökätty ja kansaa pakotettu tapahtuneeseen, vaan se oli alueen asukkaiden enemmistön tahto. Tämä on ratkaiseva ero asian laillisuuskysymyksen kannalta.

4) Itsenäisyysjulistuksen tekevällä on oikeus

Itse valita millä tavoin järjestää asiansa. Julistuksen tehneellä on oikeus pyytää apua hekeltä se parhaaksi katsoo. Tässä tapauksessa se ei varmaankaan ollut Ukraina, vaan apua turvallisuusjoukkoihin paikallisten lisäksi pyydettiin Venäjän laivastotukikohdalta. Tämä voi lukea BBC:n uutisesta:

http://www.bbc.com/news/world-europe-26397323

Crimea leader appeals to Putin for help

The unofficial pro-Moscow leader of Ukraine's autonomous Crimea region has asked Russian President Vladimir Putin for help to ensure peace.

According to Mr Aksyonov, soldiers from Russia's Black Sea Fleet based in Crimea are helping to guard strategic buildings

Kaiken tämän olisi voinut lukea BBC:ltä, mutta Suomen yleisölle tätä ei kerrottu. Ei ollut mitään salaperäisiä vihreitä miehiä, muut kuin Suomalaiset tiesivät keitä he olivat ja kenen pyynnöstä he olivat paikalla.

Ja yksipuolinen itsneäisyysjulistus on täysin kansainvälisen lain mukainen toimi:

“YK:n Kansainvälinen oikeus on YK:n peruskirjan 1. artiklan 2. kohdan nojalla hyväksynyt tämän ja todennut 22. heinäkuuta 2010 antamassaan päätöksessä kirjaimellisesti seuraavaa:

Turvallisuusneuvoston käytännöstä ei ole johdettavissa minkäänlaista yleistä kieltoa yksipuoliselle itsenäisyysjulistamiselle Yleinen kansainvälinen oikeus ei sisällä mitään sovellettavaa kieltoa itsenäisyyden julistamiselle."

5) Mutta USA:han sanoo että Ukrainan lain vastaista

USA:lla on huono tai ainakin valikoiva muisti. He eivät muista mitä he kirjallisesti kantanaan esittivät YK:lle 2009 Kosovon kuulemisen yhteydssä:

"USA:n samaiselle Kansainväliselle oikeudelle Kosovo-kuulemisten yhteydessä 17. huhtikuuta 2009 esittämästä kirjallisesta muistiosta:

"Itsenäisyysjulistukset saattavat olla sisäisen lainsäädännön vastaisia, ja näin usein tapahtuukin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kansainvälistä oikeutta olisi rikottu."

Kanta ei voi kääntyä 180 astetta aina sen mukaan mikä milloinkin sopii.

Tässä kaikki käyttämäi lähteet ovat lännestä. USA:n liittovaltio, BBC ja YK.

Missä vaiheessa lopetamme puhumasta Venäjän valtaamasta Krimistä ja ymmärrämme sen olevan Kiovan/USAn väite, jolle ei ole faktuaalista puhjaa ja että YK:ta on tämän väitteen kautta johdettu harhaan, kuten Libyassa ja kuten Irakissa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Sä yrität koko ajan sekoittaa tapahtumia ja hyvin olet omaksunut kaiken venäjän puhuman pupun tapahtumista. Mikähän on sunkin motiivi?

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #50

Herättää sinut tajuamaan mitä sinulle on syötetty. Vai uskotko että paikan päällä ollut YLE:n toimittaja Manninen on muuttunut putinistiksi?

Viime maaliskuussa Ylen kirjeenvaihtaja Marja Mannista soimattiin Venäjän propagandan levittämisestä. Manninen sanoi A-studion raportissa Krimiltä, että Venäjän joukot eivät ole alueella omaehtoisesti vaan kutsuttuna.

RT-kanava toisteli samaa väitettä Krim-uutisoinnissaan. Tästä syystä Mannisen arviota pidettiin venäläismielisenä. Manninen pitää propagandasyytöksiä erheellisinä.

”Tilanne oli juuri näin, sille ei mahda mitään. Krimillä suurin osa ihmisistä oli Venäjään liittymisen kannalla, vaikka kansanäänestyksen tulos olisi kuinka tekaistu.

Heidän mielestään liitos Venäjään oli parempi ratkaisu kuin pysyminen osana Ukrainaa. Tilanne oli kerta kaikkiaan erilainen kuin Itä-Ukrainassa”, hän sanoo.

”Mutta kyllä minä sen huomasin, että näin ei saa Suomessa kertoa.”

”Suomessa ei saisi kertoa mitään, mikä on Venäjälle edullista. Mutta minä teen näitä juttuja sen perusteella, mitä koen, näen ja mitä tietoa hankin, enkä sen perustella, miellyttääkö tieto Suomessa tai jossain muualla.”

http://www.journalisti.fi/artikkelit/2014/12/viral...

Ja nyt miettimään miksi suomalinen toimittaja sanoo että hän ei saisi sanoa samaa kuin itse näki ja minkä minäkin kerroin.

Oletko Jp Lehto totuuden perässä vai suojelemassa sitä sitä miten luulit asian olevan?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Mr Aksyonov" on mafioso, jonka puolueella oli vapaissa vaaleissa muutaman prosentin kannatus.

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #56

Aivan sama sinällään. Mikäli emme usko että USA haastatteli vain mafiosoja, se oleellinen asia on edelleen se että 82,8% Krimiläisistä halusi sitä mitä tapahtui. Ja on halunnut 20 vuotta YLE:n mukaan.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Markku Kangaspuro on mielenkiintoinen henkilö, vaikka kyseenalaistan hänen asiantuntemuksensa, sillä perusteella, että viime vuoden maaliskuun 4. hän esitti, että Venäjä ei tule liittämään Krimiä itseensä:

http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014030418...

Tämän lisäksi hän totesi tuolloin seuraavaa:

"- Koko pointti on se, että Venäjä etsii nyt poliittista ulospääsyä ja ratkaisua kriisiin. Lehdistötilaisuuden ydin oli se, että sotilaalliset toimet suljettiin pois, Kangaspuro sanoo."

Eli siis Kangaspuron mukaan Venäjä samaan aikaan etsi kriisistä poliittista ulospääsyä ja lietsoi itäisen Ukrainan levottomuuksia? On syytä huomata, että Donetskin alue julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Ukrainasta huhtikuun 7. 2014 erään eversti Igor Girkinin pyssymiesten johdolla:

http://en.wikipedia.org/wiki/Donetsk_People%27s_Re...

Tuollainen toiminta ei vaikuta pyrkimiseltä kriisistä pois vaan toimintana se syventämiseksi. Tosiasiassa tässä käytettiin Ukrainan sotilaallista heikkoutta hyväksi.

On syytä muistaa, että vakavassa kriisissä oleva valtio voi yksipuolisella päätöksellä julistaa poikkeuslain ja tätä kautta heikentää kansalaisten oikeuksia. Jos valtion etu vaatii tätä, niin silloin se on hyväksyttävissä. Kuitenkin siviiliväestöä pitäisi pyrkiä kohtelemaan niin hyvin kuin se olosuhteisiin nähden on mahdollista.

Lisäisin tähän, että jo Venäjän toimet Krimillä rikkoivat niin YK:n peruskirjan VI lukua eli valtioiden välisten riitojen rauhanomaista ratkaisemista ja ETYJ:n kymmentä perusperiaatetta vastaan (ns. Helsinki Accords):

YK:n peruskirja:
http://www.unric.org/fi/perustietoa-yksta/13

Helsinki Accords Articles I-X:
http://en.wikipedia.org/wiki/Helsinki_Accords#Arti...

Mielenkiintoista on se, että vaikka Suomessa voidaan sanoa, että Venäjä on toimillaan rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, niin harvoin kyseisiä sopimuksia eritellään mitenkään. Tätä kautta saa helposti sellaisen kuvan, että oikeastaan kansainvälisten sopimusten rikkominen ei ole iso asia, koska yksityiskohdista ei puhuta.

Käsitykseni mukaan tieteen tulisi olla niin objektiivistä ja kriittistä kuin van on mahdollista. Samalla sen tulisi Ukrainan kriisin suhteen palvella maatamme, kansaamme ja päättäjiämme antamalle heille mahdollisimman luotettavaa tietoa ja mahdollisimman oikean kokonaiskuvan tilanteesta ja siitä miten nykyiseen tilanteeseen on jouduttu. Tämän perusteella Aleksanteri-instituutin saavutuksia tulisi arvioida kriittisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ensimmäisen linkin takaa löytyy:

"Putin sanoi ihan suorasanaisesti, että Venäjä ei aio liittää Krimiä Venäjään."

Jos Kangaspuro tuon ilmoituksen perusteella on kuvitellut, että Krimiä ei liitetä Venäjään, niin hän on ilmiselvästi täysin pätemätön Aleksanteri-Instituutin johtajaksi. Jos Putin on tuollaista sanonut, niin jokainen Venäjää ymmärtävä tietää, että se tarkoittaa suomeksi: "Krim tullaan liittämään Venäjään mahdollisimman nopeassa aikataulussa".

Janne Pohjala

Sanoisin että ei tarkoita. Vaan sitä että "Venäjä ei tule liittämään Krimiä Venäjään". Tämähän piti paikkansa.

Sen sijaan se mitä olisi pitänyt älytä, oli se että Putin ei sanonut mitään siitä "Hyväksyisikö Venäjä Kirimin pyynnön liittyä Venäjään?".

Nämä ovat kaksi eri asiaa. Pitää osata kysyä oikein. Tai ainakin tulkita ei se mitä sanottiin, vaan se mitä EI sanottu.

Toinen esimerkki: Putin sanoo "Krimillä ei ole Venäjän armeijan joukkoja". Ja tämäkin pitää paikkansa, sillä kuten BBC:n uutisesta käy ilmi, ne olivat Krimin turvallisuusjoukkoja eikä venäjän armeijan joukkoja.

Se että niihin oli pyydetty lisää miehiä Venäjän laivastotukikohdasta on toinen asia, mutta kun ne olivat Krimin itsenäistyneen aluehallinnon joukkoa, niin Putin vastasi teknisesti aivan oikein.

Ei kai tämä nyt niin vaikeaa ole? Jokaisen PR-kouluteun pitäisi tämä tajuta.

No, otetaan vielä yksi.

Venäjä sanoo että Donbassissa ei ole Venäjän armeijan joukkoja. No ei olekaan.

Mutta onko Venäjä Ruotsin tapaan kuten Suomen talvisodassa sallinut kansalaisiensa mennä vapaaehtoisina puolustamaan vanhempiaan tai entistä kotimaataan tai vaikka muutoin vain Donbassiin? Kyllä on.

Mutta silloin he ovat samalla tavalla kuin ne 8200 ruotsalaista vapaaehtoista talvisodassa. Eivät he olleet Ruotsin kuninkaan sotajoukko, vaan Suomen Armeijan yksikkö, koska he olivat sen alaisuudessa.

Jos silloin Ruotsin kuninkaalta olisi kysytty että onko Suomessa Ruotsin armeijan sotilasjoukkoja tai sotilaita, olisi tämä Putinin tapaan sanonut ettei ole.

Kysymyshän on siitä että vastataan vain siihen mitä kysytään.

Entä huusiko 1939 Neuvostoliitto sitä että Ruotsi on aloittanut sodan Neuvostoliittoa vastaan koska Suomessa oli 8200 ruotsalaista vapaahetoista?

No ei huutanut. Siinä mielessä aika on muuttunut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

"Putin ei sanonut mitään siitä "Hyväksyisikö Venäjä Kirimin pyynnön liittyä Venäjään?"."

LOL

Niinhän Virokin 40-luvulla anoi liittymistä Neuvostoliittoon. Sitten tuo anomus armollisesti hyväksyttiin.

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #26

Niinpä liittyi, mutta eipä ole kenellekään ollut osoittaa etteikö päätös olisi Krimin alueparlamentin laillinen päätös.

Lisäksi sillä ei ole edes merkitystä, vaan sillä että USA:n tutmikus osoittaa että Krimin kansanäänestyksen tulos oli aito.

Tämä on se oleellisin asia.

Äänestyksen tulos oli 94%, koska tataarit (12%) boikotoivat äänestystä. USA:n tutkimuksessa kaikki olivat mukana. 94-12=82%. Eli juuri se minkä BBG sai.

Näin ollen Krimin väestö aidosti USA:n mukaan kannatti päätöstä.

Tämä taasen tarkoittaa sitä että tapahtunut oli aivan yhtä paljon kansainvälisen lain mukaista kuin Viron itsenäistyminen.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #28

Ei kai tuo tee siitä vielä kansainvälisen lain mukaista. Esim. ahvenanmaalaiset kannattivat laajalti liittämistä Ruotsiin, kun Suomi oli itsenäistynyt, mutta Kansainliiton ratkaisu oli, että Ahvenanmaa kuuluu laillisesti Suomelle.

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #29

Riitti tuo ainakin Viroon, Latviaan ja Liettuaan.

Lisäksi kannattaa muistaa että Krimi julistautui itsenäiseksi jo 1992 haluten liittyä mieluummin Venäjää kuin kuulua Ukrainaan:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/21/krim-halus...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #32

"Lisäksi kannattaa muistaa että Krimi julistautui itsenäiseksi jo 1992 haluten liittyä mieluummin Venäjää kuin kuulua Ukrainaan:"

Tiedätkö, että Tsetsenia julistautui itsenäiseksi jo 1991?

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #37

Tiedän. Mutta sitten täysin varattomalle Jeltsinille Clinton lupasi 10,2 miljardia dollaria lainaa IMF:ltä jos Jeltsin käyttää siitä puolet sodan aloittamiseen Tsetsenian kanssa "Venäjän alueellisen koskemattomuuden turvaamiseksi".

Boris Yeltsin's unpopular war effort in Chechnya got a huge shot in the arm recently when President Clinton personally rammed a U.S. loan of $10.2 billion for the Russian Federation through the International Monetary Fund.

Approximately half of that money will go straight to the military occupation of Chechnya. Clinton publicly endorsed the war by saying he backed Russia's need to "maintain its territorial integrity."

http://mashar.free.fr/opn_inf.htm

Venäjän armeija ja poliitikot vastustivat sotaa. Armeijan komentaja erosi itse vastalaukseeksi sodasta.

Minkähän ihmeen takia USA:n doktriini aina tuputtaa uutta naruihin saatua maata aloittamaan sisällissodan?

Tämähän meni Venäjän ja Jeltsinin kanssa aivan samalla tavalla kuin Ukrainassa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #20

Nyt sinä kyllä puhut aikamoista potaskaa.

Jopa Russia Today sanoi, että Krimi liittyi Venäjään virallisesti:

http://rt.com/news/russia-parliament-crimea-ratifi...

Russia Todayn mukaan Putin myönsi, että pienet vihreät miehet olivat Venäjän joukkoja:

http://rt.com/news/crimea-defense-russian-soldiers...

"The armed men in military uniform without insignia, dubbed “the little green men” or “the polite people,” who were present in Crimea before and during the referendum there, were Russian troops, Vladimir Putin acknowledged speaking at a Q&A session with on Thursday."

Noiden Russia Todayn artikkeleiden jälkeen Pohjalan höpinät ovat surkuhupaista luettavaa. On täysin selvää, että Putin ja hänen lähipiirinsä orkestroi Krimin tapahtumat ja sen jälkeen itäisen Ukrainan levottomuudet. Niitä ei oli tapahtunut ilman Venäjän myötävaikutusta.

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #42

Kukaan ei maksa, mutta jospa mennään näihin väittämiisi:

Eihän kukaan kiistä että ne olivat Venäjän joukkoja Sevastopolin laivastotukikohdasta.

Siitä laitoin sinulle BBC:n artikkelinkin.

Lisäksi samasta BBC:n artikkelista Krimin itsenäisyysjulistuksen tehneet aluehallinnon edustajan pyynnön saada kyseisiä joukkoja avuksi Krimin turvallisuusjoukkoihin.

Näin ollen kyseessä oli Krimin turvallisuusjoukko. Ei Venäjän. Osa joukon sotilaista oli, mutta koko joukko ei ollut.

Katsos nyt, kun Ämarissa oli harjoitukset jonne Suomelta pyydettiin hävittäjiä. Se että harjoituksen joukoissa on sitten Suomalaisia ei muuta USA:n ilmavoimia Suomen ilmavoimiksi.

Mutta osa turvallisuusjoukkojen jäsenistä oli pyynnöstä siihen saatuja venäjän sotilaita. Eli aivan kuten itse tuossa viittasitkin.

Selvisikö nyt tämä miten asiat pyöriteltiin, siten että se meni kansainvälisien lakien mukaisesti?

Sitten se liittyminen. Mikä tässä oli epäselvää?

Kuten sanoin että kansanäänestyksen tulos oli että Krimin väestön selvä enemmistö kannatti liitosta. Seuraavaksi Duuma käsitteli Krimin hakemuksen päästä Venäjän liittovaltion osaksi. Tämä hyväksyttiin ja viittaamasi uutinen on tämän sopimuksen allekirjoitustilaisuudesta.

Eli eihän mikään ollut potaskaa.

Janne Pohjala

Vastasin tuossa aiemmin Krimin kysymykseen.

Mennänpä näihin muihin tapahtumiin.

1)

Valtaan nostettu Nulandin ja Pryattin valitsema Radan kabinetti antoi määrätyksen koota Oikean Sektorin Maidanilla mellaikoineista puolisotilaallisista joukoista kansalliskaartin.

2)

Kansalliskaarti lähetettiin terrorisoimaan kaikille alueille, joissa syjäytetyllä presidentillä ja Alueiden puolueilla on enemmistö kannattajia. Tähän liittyvät mm. Harkkovan mellakat, Odessan kansanmurha ja mellakat, Korsunin tapahtumat sekä Donetsin ja Luhanskin mellakat.

Vastalauseena kahden jäkimmäisen oblastin asukkaat nousivat vastarintaan ja ottivat haltuunsa hallitorakennuksia. Girkin oli toki sitä organisoimassa, mutta olihan Mannerheimkin Venäläinen upseeri. Venäjä tai Girkin ei olisi saanut millään keinolla tätä aikaan, ilman että Kiovan kansalliskaarti aloitti mellakoinnit näitä alueita vastaan.

Joko Kiovan USA:n valtaan nostama Oikean Sektorin joukko oli todella siinä uskossa että he voisivat valtioterrorilla laittaa erimieliset ruotuun, tilanteessa missä maa oli muutoikin hajoamassa kahtia. Tai sitten tavoit oli alusta pitäen saada aikaan sisällissota.

Kansalliskaartin terrorin vuoksi 1) krimi julistautui itsenäiseksi ja juoksi venäjälle turvaan. 2) Kaksi oblastia aloittivat vastarinnan ja ilmoittivat haluavansa autonomiaa ja sitten irtautumista.

3)

Kiova ei missään vaheessa millään tavoin neuvotellut asiasta. Tämä viittaa siihen että tavoitekin oli luoda konflikti. Ehkä jopa sen avulla ajaa alueen venäläisväestö pakoon Venäjälle?

Joka tapauksessa Ukrainan vt presidnetti aloitti 14.4.2014 sisällissodan oman maansa kansalaisia vastaan.

Kuten kriminkin osalta, väite Venäjän hyökkäyksestä tai sotilasjoukoista on tehty Kiovassa. Näitä tuhansien miehien joukkoja ei ole löytänyt kukaan, ei edes NATO.

Müchenin kokouksessa Poroshenko väittä Donetskissa olevan 9000 Venäjän armeijan sotilasta.

Seuraavaksi puhumaan noussut NATO:n komentaja Breedlove sanoi:

Näemme satoja venäläisiä sotilaita Ukrainassa suorittamassa tehtäviä ilmapuolustuksesta ja elektronisesta sodankäynnistä tykistöön ja johtotehtäviin. Emme ole nähneet suuria [venäläisten] joukkojen taisteluryhmityksiä, Breedlove kertoi.

http://yle.fi/uutiset/ukraina_separatistit_keraava...

Mihin katosi Poroshenkon 9000 Venäjän sotilasta? Ei mihinkään, koska niitä ei siellä koskaan ole ollutkaan. Niitä ei ole ollut kuin Kiovan mediasodassa. Siksi niitä ei löydä NATO, ei Saksan tiedustelupalvelu, eikä Ranskan tiedustelupalvelu.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Jatkoa kommenttiini: olet mielestäni ehdottoman oikeassa siinä, että nyt olisi tuhannen taalan paikka ottaa luupin alle instituutin 20 -vuotisen toiminnan puolueeton ja erittäin kriittinen tarkastelu, ennnenkuin siitä tulee yliopiston "oma" laitos. Katsotaan, löytyykö siihen rohkeutta... Toivottavasti.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mitenkäs sitä asian kauniisti sanoisi... tuntuu siltä että ulkopolittisten kuvioiden kommentoinnissa ei ihan kauhean paljon faktojen tai objektiivisen analyysin perään tunnuta kyselevän, kun väkeä revitään mediaan kertomaan omia märkiä uniaan ja painajaisiaan "asiantuntijan" nimikkeellä.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Hyvä, analyyttinen blogi.

Rauhanpuolustajat, jossa Kangaspuro näkyvästi toimii, on poliittisesti niin leimaantunut järjestö, että Kangaspuron näkemykset kivasti kallistuvat CCCP:n suuntaan.

Jari Rauhala

Kirjoitat Luukkanen asiallisesti seuraavaa:
"Suomalainen idäntutkimus ei saa olla puolueellista tai toisella minkään maan sotapropagandaa. Sen pitää olla korkeatasoista eikä tanssia minkään poliittisen pillin mukaan. Tiedettä ei saa käyttää keppihevosena."

Harvinaisempi kooste Yle:ltä vielä isommasta kuvasta, joka kertoo vain tapahtumia ja niihin liittyviä asioita, mitä irrallisena on tullut monesta suunnasta. Ymmärtääkseni siinä ei ole keppihevosia mukana.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/05/21/venajan-ym...

Sekä sinun kuten usean muunkin mediassa julkisuutta saaneen "venäjä-asiantuntijan" näkökulmat kummasti tapahtumiin typistyvät?

Mistä johtuu dosenttien ja tohtorien tms. ison kuvan puute, onko ammattitaidossa titteleistä huolimatta puutteita, geopoliittinen opiskelu keskittyy Venäjään ei koko maapallon toimijoihin, poliittinen painostus vai mistä on kysymys?

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Hm... Ihminen uskoo yleensä sen minkä hän haluaa uskoa.

Mutta miksi pitäisi uskoa, ettei Krone-Schmalzin argumentointiin sisälly keppihevosia? Onko hän siis sen saman kritiikin ulkopuolella jota hän kohdistaa muihin.

Jari Rauhala

Jos kritisoit häntä, niin se riittää siihen, että hän ei ole kritiikin ulkopuolelle. Eikö ole yksinkertaista.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl Vastaus kommenttiin #19

No jaa, enhän minä tässä ole esittänyt kritiikiä Krone-Schmalzista vaan kysyin teiltä miksi pitäisi uskoa, ettei Krone-Schmalzin argumentointiin sisälly keppihevosia?

Kyllähän minäkin häntä voisin myös kritisoida mutta minua kiinnostaa enemmän miksi teidän kaltaisenne "ymmärtää", ettei hänen tekstissään ole keppihevosia.

Jari Rauhala Vastaus kommenttiin #31

Yksinkertainen esimerkki, jossa tämä blogikirjoitus on mukana.
Mietitään että on iso valokuva, jossa on mukana Usa-Eurooppa (EU)-Ukraina-Venäjä ja luonnollisesti Suomi.

Tämän blogin kirjoittaja on leikannut kuvasta irti Venäjän ja Ukrainan sekä kertoo niistä nykyisten tapahtumien yhteydessä, ikään kuin ne olisivat koko totuus. Nähdäkseni hän oli kuvaa pienentämällä muuttanut geopolitiikan alueelliseksi. Tosin nykyään Suomessa normaalia.
Krone-Schmalz kuvaa koko kuvaa, ei pelkästään paria maata.

Jos luit koko ketjun, niin huomasit että kaikkia ison kuvan kuvaama todellisuus ei miellytä. Heille sopii paremmin pienempi osa isosta kuvasta.

Blogisti käytti sanaa "keppihevonen". Tarkoittaen myös, että ainakaan hänellä sitä ei ole.
Voi olla että myös Koren-Schmalzilla on "keppihevonen". Mutta todiste ei ole se, että jotkut eivät pidä isosta kuvasta.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl Vastaus kommenttiin #43

Siis onko tämä Krone-Schmalzin ns. "iso valokuva" todellisuutta?

Jos noita Krone-Schmalzin argumentteja käy läpi niin ne myötäilevät suurelta osin Kremlin narratiivia Ukrainan tapahtumista... ja se narratiivi on nimenomaan keppihevonen eli perustelu venäjän toimille.

Sinänsä termiä ymmärtäjä käytetään tässä yhteydessä väärin; ymmärys on eri asia kuin myötäily. Tässä osa sanan sisällöstä katoaa käännökseen.

Janne Pohjala

Samaa mieltä, ei toki ole. Mutta se mitä hän tuossa YLE:n jutussa ja kirjassaan esittää, täsmää siihen mihin tuloksiin itse päädyin vuoden selittelyn aikana, täysin tietämättä Krone-Schwartzin työstä.

Kumpikaan ei ole se versio mitä meille on Kiovan / USA:n suulla kerrottu.

Olisi aika alkaa kurkistaa hieman tarkemmin tähän asiaan, ennen kuin meidät viedään jälleen USA:n toimesta uuteen Irakin sotaan tekaistuin perusten.

Jukka Nieminen

Sen verran kyllä kysyisin tarkennusta noista itä-ukrainan venäläisjoukoista että kun niitä ei ole löytänyt Etyj, Nato, valkoinen talo ja jopa Ukrainan asejoukkojen komentaja on todennut, ettei niitä siellä ole, niin mihin tämä väite perustuu? Onko mahdollisesti olemassa todisteita joista kukaan muu ei ole tietoinen?

mutta tarkennuksena tuohon asian juridiseen puoleen että mikään yksittäinen valtio ei voi irtisanoutua kansainvälisistä ihmisoikeus- ym sopimuksista, erityisesti jos sillä on mielessään niiden rikkominen - kuten ilmeiseltä näyttää. lainmuutos ei millään muotoa vapauta (tulevista?) haagin oikeudenkäynneistä. Kun syytenimike on rikos ihmisyyttä vastaan on seuraus elinkautinen viimeistään siinä vaiheessa kun tuulet kääntyy ja sinne asti joudutaan.
Ei millään pahalla, mutta kirjoituksesi oli tässä mielessä hyvin pöyristyttävä filosofiansa puolesta.

Me tiedämme asiasta sen verran että Ukrainassa on käynnissä sisällissota jonka aloittaja oli vastavalittu presidentti Poroshenko ja yksin tämän sodanjulistuksen vuoksi hän on rikkonut kansainvälisiä lakeja ja on periaatteessa syytteen alainen heti kun menettää diplomaattisen suojansa ts. siirtyy presidentistä ex-presidentiksi. Se haluaako hän sodallaan sitten rikkoa kaikkia mahdollisia ihmisoikeuslakeja ja geneven sotalakeja ei ainakaan lievennä hänen syytelistaansa.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Krone-Schmalz on Saksan Heikki Talvitie. Ymmärrystä löytyy Putinin imperialismiin: Krimin valtaus oli oikeutettu.Nato piirittää Venäjää jne

Näitä Putinisteja lännessä on sanottu myös hyödyllisiksi idiooteiksi.

Jari Rauhala

Ihan hyvin sanottu Ellimäki. Katsotaan hiukan termiä hyödyllinen idiootti.

Tutkimukset ja gallubit ovat omansa, mutta ne antaa viitettä.
Ohessa linkki joka kertoo, että 69% suomalaisista ei enää luota mediaan. Itse voin uskoa tuon. Kiinnostava luku, ulkopuolelle jäävä kaiketi aika lähellä natomielisten määrää, tällä hetkellä.
http://www.t-media.fi/kansanarvot2013/

Yksioikoisesti voi sanoa että meillä on joko 30% tai 70% hyödyllisiä idiootteja.

Toinen asia on tuo viittauksesi "lännessä". Olet varmaan huomannut että se on reilu 10% maapallon asukkaista, jotka edes itse eivät ole kaikin ajoin tyytyväisiä nykymenoon, en tarkoita toki johtajia.
Ketkä muuten lännessä ovat noin sanoneet Ellimäki?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mitkä Venäjän tavoitteet on Ukrainassa? Estää liittyminen Natoon ja EU:n? Laajentaa separatisti aluetta yhtenäiseksi Harkovaan ja Krimille? Onko Venäjällä oikeus toimia näin?

Mitkä ovat Ukrainan tavoitteet. Pysyä itsenäisenä ja kokonaisena. Lähentyä länsimaita. Liittyä Natoon ja EU:n?

Mitä tästä sitten seuraa?

Pentti Kupari

Tässä on suomeksi tekstitetty osio Putinin pitkästä kyselytunnista huhtikuulta. Putin haluaa Minskin tulitaukosopimuksen pysyvän voimissaan ja toivoo sen toteuttamista, mutta toteaa että Ukraina ei ole toiminut sopimuksen edellyttämällä tavalla. https://www.youtube.com/watch?v=RfsKl3tXHtU

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tulitaukosopimuksen jälkeen venäjä separatistien kanssa hyökkäsi vielä delbaltsevaan. Hyvin tuloksin. Vierestä vaan kateltiin ja putinistit hieroivat rasvaisia käsiään. EI sillä, että eivät hyviä selityskiä löydä, kuten tuo porukka aina.

Sakari Ahonen

jos krimillä oli n.15000 sotilasta en sitä sanoisi hirveäksi valloitukseksi, varsinkaan kun ei laukaustakaan ammuttu ,itse ajattelen niinettä venäjä teki sen kuin kaikki muutkin olisin tehnyt ,estivät usan joukkojen tukikohdan tulon eteiseensä .emme mekään halua vierasta sotaväkeä ahvenan maalle ,paitsi haglund ja stupp

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ahvenanmaa kuuluu Suomelle. Vertailusi olisi osuva ainoastaan siinä tapauksessa, että puhuisit Suomen suhteesta vaikkapa Gotlantiin.

Janne Pohjala

Mikähän olisi Suomen reaktio, jos venäjän laivaston tarjouskilpailujen verkkosivustolle nyt ilmestyisi tarjouskilpailutus Ahvenenmaalaisen koulun peruskorjaujsesta ja muuttamisesta esikunnaksi?

Heräisikö kysymys että mitä hemmettiä?

Siksi minulla heräsi sama kysymys kun löysin USA:n laivaston tarjouskilpailujen sivulta SYYSKUULTA 2013 tarjouspyynnön peruskorjata venäjän Laivastotukikohdassa Sevastopolissa sijaitseva tyhjä koulu numero 5 USA:n laivaston käyttöön.

Eihän sentään toisen maan laivasto voi toisamn maan tukikohtaan tulla? Sen enempää kuin demilitarisoidulle Ahvenanmaalle?

Eikä siinä kaikki. Tarjouskilpailu oli avattu syyskuussa 2013. Puoli vuotta ennen Maidania.

Mistä USA tiesi että valta Ukraianassa tulisi vaihtumaan ja että Venäjä häädettäisiin pois Krimiltä?

Ellei se ollut itse vallanvaihdon takana?

Sielä se tarjouspyyntö edelleen köllöttää. Katsoo itse:

https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&...

Renovation of Sevastopol School #5, Ukraine
Solicitation Number: N33191-13-R-1240
Agency: Department of the Navy
Office: Naval Facilities Engineering Command
Location: NAVFAC Europe and Southwest Asia

Synopsis:
Added: Sep 05, 2013 2:58 am

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #23

No, Janne,

Tässähän meillä siis yhtä vedenpitävä 'todiste' siitä että kohtapuoliin Itä-Suomessa 'kansalliskaartit' rientävät kaduille turvaamaan kansan enwmmistön tahtoa Venäjään liittymiseksi. Putin ei o,e puheissaan myöskään sellaisesta tapahtumasta kieltäytynyt.

http://yle.fi/uutiset/venalainen_saatio_rahoittanu...

Jari Rauhala Vastaus kommenttiin #27

Ymmärrän Ketola, tuo asiakirja on hankala paikka. Se ei hämmästyttänyt, olihan pienemmät mediat tuoneet jo kuukausia, USA:ta myöten, USA:n osuuden vallankaappaukseen, ennen kuin Obama sen itse CNN:llä myönsi. Tosin hiljaisen puoleisesti ja vähätellen, mutta myönsi joka tapauksessa.

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #30

No, Ketola varmasti ilahtuu miten korjaustilauksen kanssa myöskin syyskuussa 2013 tapahtui tällaista:

Puolalainen lehti Nie osaa kertoa meille että jo syyskuussa 2013, NATO - Puolan ulkoministeri Radosław Sikorski kutsui 86 Ukrainan Oikean Sektorin militanttisiiven edustajaa Puolaan "vaihto-oppilaina".

Koskaan he eivät päätyneet Varsovan teknilliseen korkeakouluun, vaan tunnin päähän Varsovasta poliisin koulutuskeskukseen Legionowoon, jossa heille koulutettiin mellakointia, mellakoinnin ohjaamista ja tarkkuuskiväärillä ampumista ja muita taitoja.

Nämä pääsivät pian Ukrainaan palattuaan käyttämään taitojaan Maidanilla. Myös ampumista.

According to this source, in September 2013, Polish Foreign Minister Radosław Sikorski invited 86 members of the Right Sector (Sector Pravy), allegedly in the context of a university exchange program.

In reality, the guests were not students, and many were over 40. Contrary to their official schedule, they did not go to the Warsaw University of Technology, but headed instead for the police training center in Legionowo, an hour’s drive from the capital.

There, they received four weeks of intensive training in crowd management, person recognition, combat tactics, command skills, behavior in crisis situations, protection against gases used by police, erecting barricades, and especially shooting, including the handling of sniper rifles. Such training took place in September 2013

Tämän meille kertoo Puolalainen sanomalehti Nie:

http://nie.com.pl/archiwum/tajemnica-stanu-tajemni...

Chrome kääntää tuon hyvin englanniksi. Snip:

Ukrainians trained long and passionately. Day 1 and 2 - accommodation, acclimatization and light exercise. Day 3 and 4 - theoretical: crowd management, choice of target, tactics and leadership. Day 5 - training of behavior in stressful situations. Day 6 - free without the possibility of leaving the resort. Day 7 - help premedical. Day 8 - protection against irritating gases. Day 9 - building barricades.

And so on, and on, for almost 25 days. In real hits: multiple repetition of classes at the shooting range (including, sniper rifles three times!), Tactical and practical training with the storming of the buildings, and even - beware! - Meeting with representatives of the Polish patriotic organizations kibicowskich.

- Did I understand? Or Vistula Legion hooligans and far-right activists at the invitation of the Polish Foreign Ministry Ukrainian fascists learned how to make a riot ?! - I ask, spitting a Coke.

Jari Rauhala

Samansuuntaista Ahonen olen pohtinut.
Venäjällä ja Ukrainalla oli sopimus vuoteen 2042 asti Krimistä tai Sevastopoli laivastotukikohdasta. Venäjän tiedustelu toki tietää suomalaisia asiantuntijoita enemmän, mistä tuuli alkoi Poroshenkon kautta puhaltamaan.

Mustan Meren alue on erittäin tärkeä etenkin energiareittien aknnalta, niitä siellä on. Eli summasummarum näillä tiedoilla ja siitä mitä suomalainen valtamedia ei informoi, niin päätelmä on helposti se, että Poroshenko olisi sanonut sopimuksen irti ja siirtänyt sen Usa:n / Naton tukikohdaksi.

Wikileaksin mukaan Poroshenko on tehnyt töitä mm. Cia:lle. Tämä muuttaa suuresti sitä isoa kuvaa, mitä Suomessa ei edes tuoda esiin, paitsi tietenkin Eversti Visurin, Kenraali Hägglundin ja Suurlähettiläs Talvitien kaltaiset, joille ei riitä oikein tilaa mediassa. Ilmeisesti se vahingoittaisi ainakin Nato-agendaa.

Täällä on keskitytty enemmän Putinin aspergeriin jne.

Janne Pohjala

Poroshenko on ollut USA:n luottopelaaja sitten Orassin vallankumouksen (Edellinen värivallankumous) eli 2005.

Poroshenko ollessaan kauppa- ja teollisusministerinä 2012 valmisteli Ukrainan kansan omaisuuden myyntiin.

Ukraina valmistautui myymään 1492 valtion yrityksestä lähes kaiken. Vain 296 jäisi. Ja kuinka sopivasti sitten nousi länsimielinen hallinto, maa ajattiin talouskriisiin vaikkapa sodalla. Valuutan arvo puoleen ja yritysten hinnat alas.

Ja nyt myydään sitten pilkkahintaan lännelle Ukrainalaisten omaisuus. Ja kuka olikaan se joka organisoi tämän? Kauppa- ja teollisuusministeri Petro Poroshenko. Joka nyt sitten pressana katsoo että homma sujuu.

Pakkohan se on myydä kun rahat ovat loppu. Saadut rahat menevät tietenkin kaikki IMF:n lainoihin. Amerikkalaiset pankkiirit saavat Ukrainan kansan omaisuuden olemattomaan hintaan.

Ja homman valmisteli ja toteuttaa sama Poroshenko, joka on ollut lännen taskussa 2005 alkaen. Big Biz.. Soros on hyvin hyvin iloinen. Hänhän oikein julkisuudessa vaati EU:ta turvaamaan hänen sijoituksensa Ukrainassa.. Joten ostaja löytyi.

http://uzhgorod.in/en/news/2012/sentyabr/the_gover...

Cabinet of Ministers will leave 300 companies in the list of objects that are not subject to privatization, the remaining 1.2 thousand companies will be excluded from the list.

Major energy companies, mines and distilleries will be put up for sale. This was reported by the "Kommersant-Ukraine" in the publication "The country is being prepared for sale."

On the previous day, the Minister of Economic Development and Trade Petro Poroshenko had told about the preparation of this document, reporting only that the list of state enterprises prohibited for privatization would be reduced more than fivefold - from 1,492 to 296. 

Käyttäjän ArtoLuukkainen1 kuva
Arto Luukkainen

Sakari Ahonen, oletko samalla sitä mieltä, että Suomella olisi oikeus vallata meiltä varastetun Laatokan Karjalan lisäksi Pietari, koska emme halua kiinalaista tai pohjoiskorealaista sotilastukikohtaa sinne eli omalle maallemme. Näinkö?

Janne Pohjala

Väärä esimerkki.

Olisiko Virolla oikeus julistautua itsenäiseksi ja päättää liittyä EU:hunja NATO:oon jos Viron kansan enemmistö kansanäänestyksessä niin haluaa?

Kaitapa oli.

Oliko nyt oikeutettua NATOn perustaa sotilastukikohta Ämariin? Kaitpa oli.

No entäpä Laatokan Karjala?

Jos Suomi sinne hyökkäisi, niin eihän se olisi oikeutettua. Mutta jos vaikkapa Karjalan Tasavallan aluehallinto Viron tapaan tekisi itenäisyysjulistuksen ja kansanäänestyksessä päättäisi haluta liittyä Suomeen, niin sitten meidän pitäisi päättää hyväksymmekö ehdotuksen.

Koiviston aikana tällaista tarjottiin pöydän ali, mutta silloin vastaus oli ei. Liikaa korjattavaa ja liiakaa mukana tulevia asukkaita. Venäläisistä olisi tullut 20% osuudella uurin vähemmistö.

Lisäksi en olisi siitäkään varma haluaako alueen väestö tätä, mutta olen kohtuullisen varma ettei meillä ole varaa liitokseen, tässä taloudellisessa tilanteessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #36

Suomelle ei koskaan ole tarjottu Karjalan Tasavaltaa. Keskusteluja on tiettävästi käyty sodan jälkeen luovutettujen Suomen alueiden kohdalta.

Luovutetuilla alueilla asuu noin 300.000 venäläistä, mikä ei ole lähellekään 20% Suomen väestöstä. Itse asiassa vähemmän kuin suomenruotsalaisten osuus.

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #38

Nämä pitäisi laskea oblastien mukaan, koska jos mennään itsenäisyysjulistuksilla niin se on pienin hallintoyksikkö joka käytännössä voi sellaisen tehdä. Ja se tulee sitten kokonaan:

Viipurin piiri 120446
Käkisalmen piiri 43000
Karjalan tasavalta 643548

Yhteensä 806 994

Eli nyt olisi 15%. Silloin taannoin olisi kait ollut lähempänä 20%.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #40

No ei!

Aluepalautuskeskustelun aikana Suomi ei piitannut Venäjän oblasteista, vaan kyse oli Tarton rauhan rajojen palauttamisesta, koska keskustelun ydin oli siinä oliko talvisodassa menetetyt alueet laillisesti menetettyjä vai ei.

Paljonko Venäjä piittasi Suomen "oblasteista" kun se vaati kyseisiä alueita tyhjänä?

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #44

Jos olisi pilkottu sitten toki eri määriä. Jos taas verrataan sitä mikä nyt olisi ainoa tapa, eli itsenäisyysjulistuksen ja kansanäänestyksen kautta, niin silloin luvut olisivat tuota luokkaa.

Muuten jää kaikki Käkisalmen piirin pohjoispuolella oleva pois.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Taitaa Arto Luukkasella olla oma nautaeläin mielessä A-instituutin asioissa. Kirjoituksensa ovat kuitenkin yksi varma totuus muiden totuuksien joukossa.
Mennyttä on hauska spekuloida. Siinä, mitä tapahtui, oli EU taitamattomin ja suuri syyllinen. Eivät EU-viisaat osanneet lukea Putinia, eivätkä myöskään Venäjän kansaa.
Oltaisiinko jo opittu jo osattaisiin lukea kristallipallosta tulevaa tapahtumaketjua Ukrainassa ja lähialueilla.
Krimin kohtalo on jo selkeä. Siltä pohjalta on lähdettävä neuvottelemaan. Neuvottelutaktiikkaan voidaan luonnollisesti käyttää hyväksi, mutta siinä kaikki.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jätän Röllit huomiotta, mutta totean, että on aina aiheellista suunnata valokeila auktoriteetin ominaisuudessa tai lähes monopoliasemassa toimiviin/ esiintyviin instituuutioihin, kuten Aleksanteri-Instituutti.

Luukkanen tekee palveluksen muistuttaessaan tutkijan velvoitteista ja ns. ketunhäntien luottamusta rämettävistä riskeistä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Taitaa olla tutkimuslaitosten tuolileikki menoillaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Esson baarilla on sanottu Suomen kansan saavan asettaa ehdokkaita, joista johtokuntatason kommunistit sitten valitsevat. Näin syntyi politiikan uusi raskassarjalainen Anne Berner, ajatushautomo Liberan aktiivi, joka asetettiin ehdolle tavallisten maalaisten puolueen listoille viime tipassa tukkimaan uusia ajatuksia.

Mutta mitäpä ihminen ei tekisi kun oikein kauniisti yllytetään, onhan yliopiston kansleri valittu myös Yle:n hallituksen puheenjohtajaksi. Näpit irti Ylestä, vaatii nyt oppositio rakkauden kansanpuolueen johdolla uudelta halltukselta.

Rakkautta julistavat myös NATO:n pohjoismaiset pomot, edellinen tanskalainen Rasmussen ja nykyinen norjalainen Ståltenberg, puhumattakaan Pohjoismaisen ministerineuvoston monivuotisesta suomalaisjohtaja Enestamista sekä EU:n korkeimpaan tiedustelujohtoon kerätyistä suomalisista "Venäjän tuntijoista". Sitä vaan ei joka poika yliopistolla hoksaa, että johtokuntien kommunistit rakkauden apostoleineen haluaisivat venäläisille samanlaisen nukkavierun tulevaisuuden kuin on historiallisena kummajaisena toteutunut suomalaisille Suomessa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tässäkin huomaa hyvin, että tietyistä venäjään liittyvistä asioista keskustellaan ilmaantuu paikalle käytännössä sama pieni joukko. Näitä ihmisiä on kourallinen ja ne vetävät aina uusia väitteitä jostain hatusta. Jos joku viisaampi jaksaa kinata ja keskustella tulee uusi satu. Jos niitä lopputtomia linkkejä jaksaa tarkastella sieltä yleensä tulee vastaan jotain sinne päin mitä on höystetty omalla mielikuvituksella.

Hyvin ovat pojat sisäistäneet venäjän sanoma. Eli tuo vanha neuvostoliiton toimintapa, että mitään ei myönnetä. Ei vaikka todisteet ovat edessä ne tuomitaan propagandaksi ja pojat komppaa.

Näin kävi esim molotovin-ribbentropin lisäpöytäkirjan kanssa. Jenkit esitti sen jo sodan jälkeen, koska moisen paperin löysivät. Venäjä kertoi sen olevan impperialistien(siis amerikkalaisten ei venäläisten impperialistien) propagandaa. Pojat ja tytökin täällä komppasivat. Vasta kun se vahingossa julkaistiin venäjän avoimempana hetkenä sitä ei enää voida kieltää. Nyt sitä vain selitellään.

Tähän kategoriaan ja luottettavuus luokkaan pitää pistää tämä porukka. Nyt heitä on vain todella vähän. Tämä politiikka jatkuu venäjällä ja tuottaa haluttuja tuloksia.

Mikä näiden ihmisten motiivi sitten on. Kai aito usko. Niin ne uskoivat suomessa sotien jälkeenkin, vaikka normi ihmiset kyllä jo tiesivät tuosta edellä mainitusta sopimuksesta. Paskanjauhanta vain jatkui loppuun asti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Annetaan Pikku-Röllien toimia vapaasti. Saamme enemmän, tosin huonompaa, viihdettä. :D

Jari Rauhala

Terävä huomio JP Lehto. Tuli heti tuntuma, että kolikosta sanottiin vain toinen puoli. Luosto ja Kuikka oli "suositeltujen" kärjessä. Huomiosi innoittamana katsoin keitä "uusia" sieltä löytyy...EI uusia, sama pieni natomielisten porukka yrittää kannatella kapeaa pientä, valtamedian antamaa kuvaa, kuvaa geopolitiikasta.

Mikähän se sellainen motiivi on? Hyvin on pojat sisäistäneet sanoman.

Tämä herättää jo kysymyksen että onko kaikki syytökset itsenäisyyttä, puolueettomuutta ja Isänmaallisuutta kannattavia vastaan vain käänteisiä kertomuksia omista touhuista, trolleja myöten?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tulipa mieleen lukeneeni HY:n kansleri Wilhelmssonin olleen melkoinen kommari aikoinaan. Miten moni NATOn ottaja mahtaa omata samanlaisen taustan? Ison veljen palvonta ainakin näyttää kiihkeältä, kuin rakkauden kansanpuolueelta opitulta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset