Arto Luukkanen

Levottomuutta sekä median murrosikä

Ilmassa on nyt ilkeää levottomuutta.

Kansa on jakaantumassa kummallisiksi kupliksi, joissa ei enää kuunnella toista osapuolta. Niin ”rakkaudenmielenosoitukset” kuin näiden vastustajat ovat valmiita näkemään toisensa vain vihollisina. Huudetaan toisensa korviin eikä kuunnella.

Tämä tapahtuu samaan aikaan kun talouden perusteet murenevat ja entinen hyvinvointi-Suomi haipuu historiaan. Se on kohta yhtä romanttinen ja epätodellinen muisto kuin Suomi-filmi tai Tauno Palon ja Siiri Angerkosken elokuvat.

Kansainvälisesti Suomi uskoo pelastuvansa seuraamalla Saksaa. Ollaan tilanteessa, joka muistuttaa vuotta 1918. Silloinhan valittiin kuninkaaksi Hessenin prinssi Friedrich Karl.  Tosiasiallisesti oltiin kuitenkin kulkemassa Saksan protektoraatiksi ja luovuttamassa kaikki vallat eteläiselle suurvallalle. Suljettiin silmät siltä, että Saksan keisarikunta oli jo tappion kynnyksellä.

Nyt on samoin. Nytkin seurataan silmät ummessa Saksaa. On kuvaavaa, että Suomessa ei eduskunta ole vielä päässyt keskustelemaan tai päättämään Kreikan uudesta paketista. Näyttää siltä, että meillä on edessä vielä pääomien puolitus, korkojen alennus, ja lopuksi velkaleikkaus. Tämä yhdessä sen kanssa, että meillä on 400 000 työtöntä ja teollisuuden pyörät sutivat tyhjää.

Media puhuu kuitenkin mieluiten jostain muusta kuin ympäröivästä todellisuudesta. Se haluaa keskustella: mistäpä muusta kuin mediasta.

Haaksirikon tunnelmia

Todellisuus on kaksinainen. Samalla kun media hoipertelee, niin kansa syyttelee, närkästyy ja huitoo ympäriinsä vaikka meillä olisi oikeasti todellisia ongelmia.

Maan tilanne on kieltämättä synkkä. Sipilän hallitus yrittää sopia yhteiskuntasopimuksesta, jossa työn tuottavuutta voisi kohottaa. Suuryritykset ja talouden napamiehet ovat hurmaantuneet tästä tilaisuudesta ja tulkitsevat tilanteen merkitsevän sitä, että lisätään työaikaa ja samalla heitetään ihmisiä pois.

Ammattiyhdistysliike on taas valmis ainoastaan siihen, ettei se keskustele mistään. Sen ainoana vaihtoehtona on jurnuttaa yhdessä SDP:n kanssa menneisyyden kuopissa. Ehkä järjestää miekkareita.

Asiantuntijat ja kansakunnan oraakkelitkin ovat neuvottomia.  Pitäisikö lähteä eurosta ulos, tehdä puoli tuntia ilmaista työtä vai jättää kesälomarahat maksamatta? Epätoivoisessa tilanteessa keksitään triviaaleja keinoja; jotkut talousmiehet ajattelevat, että ainoa vaihtoehto olisi nyt massiivinen migraatio. Se hoitaisi laman ja murtaisi suomalaisen duunarin liian suuret liksat. Suomen työvoima saataisiin näin korvattua ulkomaalaisella halpatyövoimalla.

Median murrosikä pahimpaan mahdolliseen aikaan

On kuvaavaa, että kun valtakunnan perustukset vapisevat, niin media keskustelee siitä miten perussuomalaiset suhtautuvat mediaan. Kaikella kunnioituksella: näyttää siltä, että sen käytöstä voisi verrata murrosikäisen rutinoihin.

Kuten edellä on mainittu, puberteettinen media keskustelee mieluusti mediasta. Siitä miten jotkut suhtautuvat siihen oikein ja toiset väärin. On kuvaavaa, että toimittajat viettävät tuntikausia sosiaalisessa mediassa – kuin peilin edessä ihailemassa itseänsä – härpäköimässä omanmielisten keskusteluja ja tuomitsemassa muita.

Sama koskee hyvää tarkoittavaa kritiikkiä. Media on sairaanloisen herkkähipiäinen. Aivan kuin murrosikäinen, se ei kestä arvostelua. Edes rakentava puhe hyvästä journalistisesta tasosta tai asioiden ottamisesta selvää eivät saa aikaan harkintaa.

Aivan kuin puberteetissa: syy on aina muissa - vanhemmissa, kansassa ja väärissä puolueissa.

Ja aivan kuten murrosikäinen teini niin mediakin innostuu suunnattomasti jostain kampanjasta tai ”parannetaan maailmaa” kerhoista tai tempauksista.

Aina kolmeksi kuukaudeksi. Sitten seuraa jokin uusi ristiretki.

Niitä odotellessa….

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Tunnen monia ammattitaitoisia median edustajia ja olen vakuuttunut, että he liputtavat yhtä varmasti kuin minäkin median a) integriteetin b) tasapuolisuuden c) kriittisyyden ja ennen kaikkea d) asiaosaamisen puolesta. Että tämä vastauksena moniin kysymyksiin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Pekka Heliste

Onhan se ikävää kun media muistelee tällaisia ....

Pitäisköhän se Putkosen perättömien puhumisen tutkiminen suunnata persuihin itseensä ?

Tietysti persuväite on, etteivät persut ole koskaan puhuneet näin, media vain vääristelee

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/soini_ei_le...

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Persut ovat tämän hallituksen rikollistermein ns."kilpimiehiä"...
Kokoomus ja kepu saavat touhuta varjoissa mitä lystää kun kaikki salamavalot sojottaa yhteen porukkaan...

Tarkoituksella ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä LOMALTAPALUURAHOJEN poistaminen tässä taloustilanteessa olisi tehokkain keino, ei koskisi kaikkein heikoimpi ja voitaisiin palauttaa talouden korjaannuttua.

Tällaisella eduskunnanenemmistöllä olisi valta vaikka määräaikaiseen lakiin,
mutta tuskin tulee tapahtumaan.

Keijo Räävi

Kansalaissodasta tämä nykymeininki muistuttaa. 1918 oltiin omissa poteroissa eikä keskusteluyhteyttä ollut. Tuloksen tiedämme.

Perussuomalaiset ovat syyllisiä. He ovat lähteneet keikuttamaan Suomen vakaata yhteiskuntaa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Keijo - siis persueliitti tarkemmin ottaen.

http://e-liike.net tsekkaa vasen pasaje ja "valtaholismi" sori kännykkä;-)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Keijo. Päinvastoin. PS pitää tätä purtta vakaana)))) Tietenkin muiden puolueiden mielestä on kamalaa kun hiekkalaatikolla on muitakin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Pursi saattaa tosiaan pysyä "vakaana" uudesta hiekkalaatikkoleikkikaverista huolimatta.
http://pirkkomattila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2000...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Persuja harmittaa kun media ei tanssikaan hallituksen tahtiin. Eipä se niin ole tehnyt aiemminkaan, mutta silloin oltiinkin oppositiossa räksyttämässä kuinka aina vaan meitä sorretaan.

Riippumaton media on niin kauhean punainen. Se on niin kovin punainen. Varsinkin jos sattuu olemaan härkäpäinen.

Ehkä se siis taitaakin olla vain punainen vaate se riippumaton media. Olisi paljon kivempaa, jos puhuttaisiin vain meille kivoista jutuista niin kuin me kirjoitettais itse.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Media on sairaanloisen herkkähipiäinen. Aivan kuin murrosikäinen, se ei kestä arvostelua."

Meniköhän tuossa media ja perussuomalainen sekaisin?

Reino Jalas

Koko ajan noiden erilaisten kuplien välillä on kuitenkin jotakin liikettäkin tapahtumassa.

Näyttelijä Krista Kosonen kertoi varovaisesti opetelleensa tuntemaan elämänsä ensimmäisen perussuomalaisen ihmisen. Siis noin vaan, siellä jossakin, teatteriväen takahuoneissa tai hommissa.

Toisaalta Eduskunnan puhemies Maria Lohela, nuivan manifestin allekirjoittaja ym., hän asuu nykyään aatteellisten arkkivastustajiensa keskellä. Suoraan punavihreän kuplan sisällä, Kalliossa.

---
Yhdessä suomalaisessa kuplassa ollaan huolissaan yhdeltä suunnalta katsottuna maan asioita. Toisessa kuplassa ollaan huolissaan ihan niistä samoista asioista, mutta toiselta suunnalta katsottuna,

Kaikki kuplat kuitenkin lopulta haluavat rakentaa kaikille turvallista ja hyvää Suomea. Siinä mielessä perimmäinen tavoite on kaikilla tähän mennessä löydettyjen kuplien huolestuneilla asukeilla saman suuntainen.

---
Tähän kaikkeen voi lopuksi vaan lainata persujen tuliterää kolmatta varapuheenjohtajaa ja voitokasta Big Brother finalistia Sebastian Tynkkystä:

    “Me kaikki asumme täällä samassa Suomessa.”
Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Alustuksesta sen verran:

"Kansainvälisesti Suomi uskoo pelastuvansa seuraamalla Saksaa. Ollaan tilanteessa, joka muistuttaa vuotta 1918. Silloinhan valittiin kuninkaaksi Hessenin prinssi Friedrich Karl."

Rohkenen olla sitä mieltä vertauksesta. Keisarillisen Saksan tappio kesällä 1918 ollut vielä kirkossa kuulutettu. Neuvosto-Venäjän kanssa oli solmittu rauhansopimus ja Tallinassa, Toompean mäellä marssi saksalainen vartio-osasto. Saksan laivasto hallitsi itämerta. Ei se täällä siltä näyttänyt, että Saksa on tappion kynnyksellä.

Saksa näki kyllä Suomen osana "deutsche Mitteleurope" hankettaan tulevana protektoraattinaan. Liikkumavaraa ei kuitenkaan ollut yhtään. Maamme asema oli täysin riippuvainen I maailmansodan lopputuloksesta.

Pekka Heliste

Ei Saksa sotaa hävinnyt.Ruoka vain loppui ja kansa nousi kapinaan ja ajoi keisarin maanpakoon

Kun hallinto oli sortunut ei Saksa kyennyt jatkamaan sotaa

Pekka Heliste

Aamu-uutisissa Sampo Terho selitteli laikkauksia

Hän väitti, että vain etuuksista voidaan leikata.

Mutta miksei niitä kohdistettu silloin vain hyvätuloisten etuuksiin ? Luulisi priorisoinnin olevan niin, että heidän etuuksia leikataan ? Jos etuudet käytetään pörssisijoituksiin niin tuskin sitä tarvitsee tukea ?

Saadut tulonsiirrot

I 10910 / II 15255 / III 17077 / IV 17564 / V 17051 / VI 14239 / VII 13026 / VIII 12225 / IX 12219/ X 14784

Kuten kuvasta näkyy keskituloiset kotitaloudet III/IV/V saa reilusti enemmän tulonsiirtoja kuin köyhin eli I desiili

Myös varakkain desiili saa enemmän tulonsiirtoja kuin köyhimmät mutta silti leikkaukset kohdistuvat noihin alapään desiileihin

Ja persut ovat ihailleet miten Baltian maat ovat selvinneet alijäämistä.
Oleellinen osa oli virkamiesten palkkojen leikkaaminen 10-30 %.

Eivätpä persut ole uskaltaneet mainostaa tätä ?

Tällaista on seteliselkärankaisuus

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Hei Pekka,

Voisitko antaa tietoa mistä olet löytänyt luvut saatuihin tulonsiirtoihin ?

Pekka Heliste

Tilastokeskuhan näitä tilastoja suoltaa

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Kaksi alinta desiiliä ovat lapsettomien yksineläjien talouksia.

http://www.stat.fi/til/tjt/2013/03/tjt_2013_03_201... (2013)

Pekka Heliste

"Esimerkki tulokymmenysten muodostamisesta:

Nykyisin tulonjakotilastossa käytössä olevat desiiliryhmät eli tulokymmenykset on muodostettu jakamalla ensin kotitalouden tulot talouden kulutusyksiköillä (ns. ekvivalentit tulot). Jokaiselle kotitalouden jäsenelle tulee sama ekvivalentti tulo. Henkilöt järjestetään tämän jälkeen tulojensa mukaiseen järjestykseen ja jaetaan kymmeneen yhtä suureen ryhmään. Jokaisessa tulokymmenyksessä on siten 10 prosenttia väestöstä. Ensimmäiseen tulokymmenykseen kuuluu pienituloisin kymmenes ja viimeiseen suurituloisin. Tulokymmenysten tulo-osuudet osoittavat, kuinka suuren osan kyseessä olevien tulojen kokonaissummasta kukin kymmenys saa."

Eli jokaiseen tulodesiiliin kuuluu saman verran ihmisiä eli n 520000

Taulukkosi kertoo aivan muusta asiasta

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tilanne muistuttaa pian kuolinpesää, jossa pesänselvittäjän, uskotun miehen, kimppuun käyvät kaikki, jotka vielä ruumiista luulevat jotain saavansa irti - kuten ennen vanhaan...

Käyttäjän MaritaSalenius kuva
Marita Salenius

Niin siis YLEhän on koko häslingin priimus moottori. Siellä on niin suuri kasa veroilla kerättyjä euroja, että toimittajia riittää roikkumaan sos.mediassa. Yle on läpeensä asenteellinen. Paras esimerkki siitä "teinimäisyydestä" on Yle radio1 ykkösaamu. Yle on valtio valtiossa ja sen ei tarvitse katsella mainostajien tai tilaajien mielenliikkeitä, huomioidakseen jonkin tasoisen tasapuolisuuden.

Jo olisi aika katsoa Yle-veron perään ja ottaa siitä kolmannes vaikka suoraan koulutukseen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Söinpä palan niin hyvää mustikkapiirakkaa että suvaitsen nyt kovasti kaikkea!!)))

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Jo Lenin puhui"lastentaudeista" tarkoittaessaan sosiaalidemokraatteja. Yleensä Venäjä-tutkimuksessa propagandaa kaiketi pidetään kriittisen tutkimuksen aiheena eikä hyvänä opetuksena omaan puoluetoimintaan, kuten Luukkanen.

Jos Suomi seuraisi Saksaa silmät ym. avoinna, kai silloin valmistava teollisuus säilyisi Suomessa. Nyt suomalaiset suuryritykset ovat todenneet, ettei Suomessa saati sitten Saksassa voi toimia riittävän kannattavasti. Saksalaiset firmat taas voivat aivan kannattavasti harjoittaa Suomessa telakka- ym. teollisuutta.

Suomessa on aika vähän mielenosoituksia ja niitäkin ylitulkitaan. Oma kesäohjelma mielenosoitusosiossa jäi aika sovinnaiseksi, mutta ehdottomasti paras oli Varsovan Parada Rownowsky eli ns. Gay Pride. Kuvia löytyy Vapaavuoron puolelta. Te ette tiedä mitään Itä-Euroopan historiasta, jos ette ole edes Varsovassa marssineet vallankumouksellisessa väkijoukossa Marszalskowaa ja kohdanneet vihamielisiä vastamielenosoittajia vastapäätä Stalinin "lahjaa", Palac Kultut i Nauki".

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Hienoa, Arto, että otit esille tämän Suomen marssin silmät ummessa Saksan vieressä. Tämän pitäisi olla tällä hetkellä suurin poliittinen kysymys. Jos saksalaisten suunnitelmat hallitsemansa mutta missään EU:n perusdokumenteissa mainitsemattoman "euroryhmän" nostamisesta euroalueen todelliseksi, lakien ja sääntöjen rajoituksista vapaaksi vallanpitäjäksi onnistuvat, vajoaa Suomi muiden euroryhmän pikkumaiden kanssa samanlaiseksi protektoraatiksi, mitä Kreikasta ollaan tekemässä. Ja tämä riippumatta siitä säästetäänkö vai ei. Suunniteltu valvova "budjettivaltuutettu" on tarkoitettu kaikille maille niiden velkaantumisasteesta riippumatta -paitsi tietenkin "johtomaalle" itselleen.
Suorastaan aavemaiselta tuntuu, että keskustelu tässäkään ei ole yhtään huomioinut tätä ydinkohtaa. Vain historiallinen paralleeli vuodelta 1918 on jaksanut kiinnittää itseensä huomiota ja erikoisesti niin että väitetään, ettei Saksa olisi hävinnytkään 1918 ja että kesällä 1918 ei lähestyvää tappiota olisi voitu Suomesta käsin havaita. Asian puolesta häviö sodassa ei muutu miksikään siitä, että järkevästi myönnetään että kotirintaman romahduksen jälkeen on taistelurintamankin tappio vain hyvin lyhyen ajan kysymys. Ja jo kesällä 1918 Saksan johdossa tiedettiin tappion väistämättömyys sukellusvenesodan epäonnistuttua ja USA:n jättimäisen teollisen kapasiteetin jyllätessä hillittömästi yli Atlantin. Suomi kaiken huipuksi valitsi Väinö-kuninkaansa vieläkin myöhemmin, vasta lokakuussa 1918, kuukautta ennen Saksan antautumista. Mutta subjektiivisesti, miksi tätäkään jo vuosientakaista Suomen analyyttistä jättimunausta ei haluta tunnustaa?

Käyttäjän heikkikolehmainen kuva
Heikki Kolehmainen

Ilo oli taas lukea. Kirjoituksen tärkein osio jäi tällä kertaa jälkikirjoitukseen, jossa peräänkuulutit ASIAOSAAMISTA. Toki on vaikeaa yrittää samojen toimittajien avulla pysyä perässä kiivaaseen tahtiin muuttuvan mailman kanssa, mutta Yleisradiolla ja Hesarilla oli ja on edelleenkin niin vahva asema suomalaisessa mediakentässä, että heille riittäisi kyky valita osaavat asiantuntijat halukkaista vierailijoista. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole sopinut omaa erinomaisuuttaan rakastaville toimittajille ja näin on kaksi kotimaisen median yksinvaltiasta (audiovisuaalisen ja painetun sanan yksinvaltias) menettämässä uskottavuuttaan palvella todenperäistä ja merkityksellistä tietoa kaipaavia kansalaisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset