Arto Luukkanen

Mistä perjantaina osoitetaan mieltä?

On mielenkiintoista miten mielialat Suomessa ovat nyt paljon tulehtuneemmat kuin esimerkiksi ennen vaaleja.

Kansalaiset vastustavat työehtojen huonontamista ja koulutukseen kohdennettavia leikkauksia.

SDP:n anarko-syndikalistinen siipi valmistautuu laajasti hallituksen linjauksia vastustaviin mielenilmaisuihin. Tässä tilanteessa hallituksen pitäisi avoimesti kertoa kansalaisille ovatko leikkaus- ja huononnuslistat peräisin hallituksen omasta ideapajasta. Vai ovatko koulutukseen ja työntekijöiden oikeuksiin puuttuvat ehdotukset kansainvälisten  lainoittajien ja rahoittajien Suomelle asettamia ehtoja, toimintavaatimuksia tai muutostoiveita.

Hallituksen leikkausehdotukset nimittäin vaikuttavat kovin epäsuomalaisilta. Täällä korkean koulutuksen ja alhaisten palkkojen maassa on totuttu ajattelemaan, noin puoluerajojen yli, että hyvä korkeatasoinen koulutus kuuluu kaikille, työehdoista sovitaan sekä että sairastuessaan työntekijän - tai hänen lastensa  - ei tarvitse olla syömättä.

Ihmisarvoiset työehdot, tolkullinen toimeentulo kaikille, korkeatasoinen, tasa-arvoinen koulutus köyhien ja rikkaiden lapsille, terveydenhoito kaikille  - ne ovat olleet suomalaisen menestyksen peruspilareita. Edellisen hallituksen käyttämille ulkomaalaisille konsulteille ne ovat olleet kuitenkin ideologisesti punainen vaate.

Suomalaisen terveydenhoidon perusmuotona on kunnallinen ja miltei ilmainen tapa hoitaa ihmisiä. Yksityinen ja rahastava terveydenhoito on sallittu mutta se on ekstraa, joka sopii rikkaimmille kansalaisille.

Toimeentulossa Suomessa on ollut mallina ajatus siitä, että yhdellä työllä on mahdollisuus elättää perhettä ja tulla sen kanssa toimeen. Poliisien ei esimerkiksi ole ollut tarvetta jakaa postia tai ottaa lahjuksia.

Kolmas ulkomaalaisten konsulttien vihaama piirre suomalaisessa yhteiskunnassa on ilmainen ja avoin koulutus, varsinkin kun se todettu korkeatasoiseksi.  Opetusta oli siksi uudistettava.  Yliopistot piti siksi ensin vapauttaa valtion suorasta alaisuudesta, niiden johdosta tehtiin autoritäärinen ja sen jälkeen niitä on nälkiinnytetty, että ne eivät voisi tehdä muuta kuin ottaa lukukausimaksuja.  

Mistä me riitelemme?

Perjantaisessa mielenosoituksessa on kyse yhteiskuntamme perusasioista; siitä että yksinhuoltaja-äiti saa sairastaa ilman palkasta vähennettävää karenssia ja pystyy myös sairaspäivänään maksamaan ruuan itselleen ja lapsilleen.  Halpatuotantomaissa ihmisillä ei ole tällaisia oikeuksia, kun kilpailukyky on rakennettu köyhien selkänahasta.

On kyse siitä pitääkö poliisien ryhtyä tekemään toista työtä (tai hankkia lieverahaa) voidakseen elää.  Näinkin toimitaan monessa kehitysmaassa. Mielenilmauksessa on myös kyse koulutuksesta, koulun, opettajien, palomiesten, kaupan henkilökunnan, poliisien, kuljettajien ja sairaanhoitajien ja meidän kaikkien työoloista, ylipäätään siitä, että arvostamme toinen toisemme tekemää työtä ja kohtelemme toisiamme ihmisinä.

Kuten olen sanonut: symppaan mielenosoittajia.  

Hallituksen olisi siis syytä kertoa ovatko nämä asiat, joista osoitetaan mieltä ja joita yleisesti vastustetaan, hallituksen omia ideoita.

Ja miksi meidän pitäisi luopua arkipyhistämme?? Nehän ovat maailman mittakaavassa osa kulttuurista monimuotoisuutta. Hallituksen leikkauskohteet sopivat huonosti suomalaiseen arvopohjaan ja siksi meidän, ettemme turhaan riitele keskenämme tai suostu johdettavaksi hajota-ja-hallitse  –mallin mukaisesti, pitäisi saada tietää onko leikkauskohteet annettu hallituksen toteutettaviksi ulkoa käsin – kuten Portugalin, Kreikan, Espanjan jne. ajautuessa talousvaikeuksiin.  

Ainakin se on varma, että tämä ylimääräinen mielenosoitus maksaa ja että sillä ei voiteta tätä lamaa.

Mielenosoitus  muistuttaa kovasti Kreikan tilannetta, jossa ensimmäisten leikkausten jälkeen kansa saatiin kaduille voihkimaan ulkomaalaisten konsulttien tekemistä päätöksistä.

On hyvä muistaa, että ylikansalliset lainoittajat tai pääomat eivät pidä kansallisvaltioista ja niiden vahvan hyvinvointivaltiomallin musertaminen on ollut niiden kostea päiväuni jo pitkään.  

Arto Luukkanen
Järvenpää

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"SDP:n anarko-syndikalistinen siipi valmistautuu laajasti hallituksen linjauksia vastustaviin mielenilmaisuihin. Tässä tilanteessa hallituksen pitäisi avoimesti kertoa kansalaisille ovatko leikkaus- ja huononnuslistat peräisin hallituksen omasta ideapajasta. Vai ovatko koulutukseen ja työntekijöiden oikeuksiin puuttuvat ehdotukset kansainvälisten lainoittajien ja rahoittajien Suomelle asettamia ehtoja, toimintavaatimuksia tai muutostoiveita."

Tervetuloa sitten perjantaina 18.9.2015 Helsingin Rautatientorille kuuntelemaan mielenosoittajien huolenaiheita ja kertomaan samalla avoimesti ovatko leikkaus- ja huononnuslistat peräisin hallituksen omasta ideapajasta vai ovatko ne kansainvälisten lainoittajien ja rahoittajien Suomelle asettamia ehtoja, toimintavaatimuksia tai muutostoiveita.

Mielenosoituksen järjestävät palkansaajakeskusjärjestöt STTK, AKAVA ja SAK.

"Anarkosyndikalistinen"?

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Jotain anarkosyndikalistista toki on siinä, että SAK ja Akava saadaan samaan mielenosoitukseen. Mutta että SDP:n anarkosyndikalistinen siipi? Kuulostaa oksymoronilta, mutta mistä sitä tietää. Nykyään talonpojatkin ovat kuulemma porvareita.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

En taida päästä siihen anarko-syndikalistien suurjuhlaan kun juna ei kulje))) Ehkä teillä on lentaviä mattoja lainata?))

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä sinne mielenosoitukseen joku toinenkin hallituspuolueen edustaja voi tulla avoimesti kertomaan em. asioita - me palkansaajat kuuntelemme vakavien työehto- ja palkka-asioiden ohella mielellämme myös näitä huumorijuttuja :)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hyvä Juho. Sinne ei pääse edes autolla. Siellä on 50 000 demarin bemarit. Kaikki hankittu ankarassa luokkataistossa pahoja porvareita vastaan. Ees taas, ees taas tiellä luokkataistojen))))

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itselläni on vuoden 2003 diesel Toyota D4D, jolla on ajettu jo 438 000 km ja käsittääkseni näin kaksien yt-menettelyjen jälkeen bemarin osto jää osaltani myös lopullisesti haaveeksi. Kaltaiseni "keskituloiset" palkansaajat eivät muutoinkaan rahassa suoranaisesti kylve puhumattakaan niistä sadoista tuhansista julkisella sektorilla työskentelevästä pienempipalkkaisesta työntekijästä, joiden leipä on "kapea mutta epäsäännöllisen pituinen" johtuen mm. siitä, että kuntasektorilla sijaistukset ja muut epätyypilliset osa- ja määräaikaiset työsuhteet ovat kuntien heikon taloustilanteen vuoksi yleisiä....

Siitä huolimatta yritän ainakin itse päästä sinne "pääkallonpaikalle" ensi perjantaina...

Käyttäjän TapaniMoilanen kuva
Tapani Moilanen

Ai sinulla on niin tuore auto.Minulla on 17 vuotta vanha mustaa savua työntävä bensavolkkari 345TKM.Minulla on ollut niin monet YT:t että varmaan lähemmäs 10.Palkasta menee noin puolet vuokraan,samaan aikaan kun kultturiset moniosaajat makaavat kotona,ajavat uudemmilla autoilla ja työntävät vatsa pystyssä lastenvaunuja jotka on kalliimpia kun minun auto.Jotenkin tämä yhtälö ei toimi.Onneksi vuoden kahden päästä päästään tästä baabelin tornista Vuosaaressa jossa vuokrat nousee hurjaa niin vauhtia että moni kantasuomalainen on jo lähtenyt pois.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jospa se syy on luottamuksen menettäminen työväen- ja vähäväkis- puolueeseen Perussuomalaiset. Ja sen maan hallituksessa harjoittamaan keskustan ja kokoomuksen perässä juoksupolitiikkaan? Unohtaen aika äkkiä uhostaan huolimatta palkannauttijat ja varsinkin pienipalkkaiset. Sekä vähäväkiset lähiöasukkaat. Joiden äänillä todennäköisesti vallan makuun pääsivät.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Onnea Juho. Parkkipaikan löytäminen tulee olemaan hurjaa. Muutenkin on.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Vielä Artolle.
Huulenheittopolitiikalla ei pitkälle pötkitä. Saathan nähdä. Kansaa voi sillä kusettaa vain kerran. Kyllä kansa tietää nahoissaan mitä "kusetuspolitiikka" on tuonut tullessaan.

Rolle Törnroos

Blogin viimeinen kappale kertoo kaiken. Yksi ja tärkein keino sen märän unen toteutumiseksi on kriisit ja katastrofit. Kriisien ja katastrofien kautta meille opetetaan nöyryyttä ja toisaalta meidän vastustushalua -ja kykyä heikennetään.
Miten meistä yhä useampi oppisi näkemään metsää puilta?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kiitoksia varoituksista. Käsittääkseni tässä blogissa ei ollut mitään hauskaa. Ja kyllä kusetusta ilmeisesti voi harjoittaa vaikka 25 vuotta (demarien valtakausi). Me emme kuitenkaan niin tee.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

30-luvulla oli talonpoikaismarssi. nyt on "työläismarssi", näin muuttuu marssin motiivit.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Sielunvihollisen Saatanallisia Säästöjä (SSS) vastaan. Leikkaukset on lähtöisin itse Perkeleestä, siinä ei välttämättä tarvita edes ”ulkomaisia konsultteja” väliin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomen Servi Systems se vain siivoaa six-packin "fantastisia takuutusjuhlia", vaikka PISA-kansa haluaisi jatkaa niitä edelleen. Joku bem.. anteeksi demari tosin muistutti, ettei paskaduuneja olekaan, joten juhlat jatkukoot entiseen malliin: lisää velkaa, lisää työttömyyttä, lisää kansainvaelluksia, lisää federalismia jne...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Marssittaako Sipilä taivaalliset sotajoukot Rautatientorille, kun poliisit ja maalliset sotilaatkin osoittavat mieltään?

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Kyllä huomaa ettei Luukkanen ole koskaan ollut yksityisellä sektorilla.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Uskon näin myös, Arto! Lisäksi on vielä EK sanelemassa. - Tunnen myös sympatiaa lakkoilevien asemaa kohtaan. Sipilä lienee tuottanut pettymyksen aika monelle, jotka äänestivät Keskustaa, koska pääministerihän on se, joka määrää tahdin ( ja tietysti Kokoomus komppaa iloisena, tämähän sopii heille erittäin hyvin). Sipilän myhäilevän olemukuksen takaa ilmestyi liikemies - mutta sitähän hän onkin ollut aina. Kovan taloudellisen kyydin lisäksi hän kutsui vielä tuhansia pakolaisia ja siirtolaisia tänne, mainostamalla ottavansa heitä omaan kotiinsa. -Mietin jo, onko Perussuomalaiset edes sellaisessa seurassa enää, jossa omia poliittisia agendoja on mahdollista saada läpi.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Mä en tajuu pätkääkään hallituksen ehdotuksista.
Aloitin palkanmaksun 2008 tyel oli 18% nyt se on 23%. Viiden prosentin tuottavuusloikkaa halusivat. Mul ois idea.
Koska jäisi vajaus niin mitäpä jos laitetaan solidium johonki työttymyysvakuutusrahastoon ja valtion eläkevakuutuukseen ja sit leikataan niit maksui 10mrd omaisuudensiirron edestä. Tuli noin minuutin miettimisellä mieleen, vastannee ka. virkamiehen viikkoa, mut kuitenki.
*Huijasin ku kirjoitin muistista. Tyel on noussu vaa 21->24 Pitäis kattoo kaikki maksut läpi et miks mun takaraivos on toi 5% nousu. En yleensä oo väärässä, tosin sitäkin sattuu. Niin siis n.20% nousu sivukuluissa kun kyse on prosenttiyksiköistä eikä suhteellisesta noususta.
EMU-puskureita olisi käytössä, postin yms voi listata ja myydä, sijoitukset kun laittaa näihin sosiialirahastoihin niin silloin palkkaaminen muuttuu halvemmaksi-tulee työpaikkoja-rahostot ei niin hupene. Hyvä puoli on myös se ettei ministerin tarvitse pää punaisena selitellä pörssiyhtiöiden asioita kun ne olisivat hallituksen kontrollin ulottumattomissa mutta tuotot kuitenkin yhteisessä potissa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Sekä Sipilä että Stubb ovat kivenkovia äärioikeistolaisia, joille köyhät ja pienpalkkaiset eivät merkitse mitään. He ovat pelkkiä välineitä, joita tarvitaan yrityksissä. He eivät näe ihmistä. Katainen oli sellainen sosiaalinen porvari, jolla oli sydän paikallaan. Ihmiset kuitenkin haukkuivat hänet pohjamutiin saakka. Kokoomus on mennyt selkeästi oikeammalle Stubbin aikana.

Ja Soini sitten, leikkii kansanmiestä. Ei sitä kuitenkaan ole. Hallitsee ihmisiä hyvillä puheenlahjoilla ja vitseillä. Hän on myös aatteltaan hyvin oikeistolainen. USA,ssa seurustelee vain kovan linjan porvareiden kanssa. Paljon kovempien porvareiden kuin mitä Katainen oli. Katainen on hyvin kiltti poika Soiniin verrattuna.

Säälin perussuomalaisia, suurin osa ovat vilpittömiä ja haluaisivat tehdä hyvää. He ovat nyt vaikeassa tilanteessa.

Neuvoisin heitä näin:
Kannattaako uhrautua Soinin puolesta? Soini jää melko varmasti tämän eduskuntakauden jälkeen politiikasta pois. Hänellä on nyt viimeinen tilaisuus toimia ministerinä, ja vieläpä ulkoministerinä, Soinin pitkäaikainen haave.

Seuraavissa eduskuntavaaleissa perussuomalaiset joko jäävät pienpuolueeksi tai tipahtavat eduskunnasta. Peruskansanedustajien on kuitenkin omilla asuinseuduillaan kohdattava äänestäjänsä. En kadehdi perussuomalaisia, he ovat vaikean valinnan edessä...

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Jaa-a. Juttu o sillee et sit tulee joku toinen täyttämään kysyntää. Olen ollut lukevinani että Suomen sisu olisi politisoitumassa.
Hommalaiset, sisulaiset ja muutoslaiset yhteen jengiin niin nykyisten tapahtumien valossa veikkaan kannatukseksi yli 30%. Siihen soinilaiset persut ni ollaan jossain yli 40% tasossa.
Vaihtoehtoina on toimimaton tai erittäin kansallismielinen hallitus.
Nää typerykset ei tajuu millä ne leikkii. Joku pässi sano et jos ei länsimaiden järjestelmä kestä tätä niin sit ei kestä, miettiköhän sekään toimittaja sekuntiakaan mikä se vaihtoehto on ja kestäisikö hänkään sitä.

Seppo O. Saarela

Moi hyvä ystävä...

"Katainen oli sellainen sosiaalinen porvari, jolla oli sydän paikallaan"...

Oliko tuo jokin vitsi?

Suomessa ei koskaan, ei koskaan ole ollut näin paljon velkaa, kuin herra Käteisen toimiessa ministerinä.

Lisäksi pidän ministerinpostista luopumista maanpetoksena.

Eli selkokielellä...jos ei osaa hoitaa 1 maan taloutta, niin miten ihmeessä sujuu 28 maan talouden kanssa?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#13 -marssittaako............?
Näköjään marssittaa. Katsokaa säätiedoituksia.
Näyttää olevan Sipilällä suhteet kunnossa ja vaikutusvaltaa yläkertaan.

P.s.
Anteeksi kaikilta vähän arveluttavasta huumoristani.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Mainiota, Arto! Näinhän se on, miten kansallisia malleja kohdellaan nyky-Euroopassa, ainakin jos niissä on jotain parempaa kuin läpiajettava ylikansallinen. Mutta mikä olisi positiivinen vaihtoehto, sillä totta kyllä on, että nykymeno ei ole kestävää? Pelkästään uudella lainoituksella ei vajeita voi purkaa. Mieleen tulee kaksi merkittävää kansallista yritystä EU:n sisällä: Velkaantumisen tehokkaasti pysäyttänyt Unkarin talousmalli, jossa varoja ei otettu heikoimmilta sisämarkkinoita lisää halvauttaen vaan kriisiveroilla suuryrityksiltä -niiden vain uhkaillessa siirtymisestä muualle mutta jäädessä Unkariin. Tai Kreikan tämän vuoden alkupuolen uusi, hetkeksi toiminut kurssi kotimaisen tuotannon elvyttämisestä, johon EU:n troikka suhtautui vain vihamielisesti ja sai sen kaadettua kansan vahvasta tuesta huolimatta heikon pääministerin hermojen petettyä h-hetkellä.
Mitenkä, Arto, ovat perussuomalaisten talousstrategit arvioineet näitä vaihtoehtomalleja? Kerropa tästä analyyttisestä keskustelusta!

Pekka Heliste

Persut ovat hallituskiimassa innokkaimpia leikkaajia ja lyöneet vielä nokkiin Kokoomukselle ja Kepulle

EKkin oli valmis leikkaamaan yritystuista 400-1000 miljafdia mutta persujen vaatimuksesta niistä luovuttiin

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nyt blogisti sitten näkee, mikä puolue Perussuomalaiset on.
Se teki saman virheen kuin demarit 2011 eli meni Kokoomuksen kanssa hallitukseen eli herrojen kanssa marjaan. Tuloksena oli rökäletappio seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Perussuomalaiset kantavat nyt hallitusvastuuta niin kuin muutkin hallituspuolueet. Se voi rokottaa hieman kannatusta ensi vaaleissa, mutta paljon ehtii vielä tapahtua ennen sitä. Demareiden on nähdäkseni turha toivoa, että perussuomalaisiin siirtyneet kannattajat palaisivat takaisin suuremmassa määrin. Tai sitten demareiden politiikan on muututtava todella paljon - tuskin ovat enää demareita siinä vaiheessa.

On kyllä sangen huvittavaa, kun demareiden huonoa vaalimenestystä vähän väliä selitellään sillä, että on oltu kokoomuksen kanssa samassa hallituksessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kirjoitan tätä Chicagon kentällä Finnairin yölentoa odotellen epätietoisena siitä pääsenkö Helsingistä enää huomenna eteenpäin.

Täällä ei tunneta yleisiä työmarkkinasopimuksia eikä juuri lakkojakaan.
Kukaan ei ymmärtäisi mitään käsitteellä "yhteiskuntasopimus", koska
lähes kaikesta sovitaan paikallisesti. Työtä tuntuu piisaavan. Näin kaupungilla kadunlakaisijoita, kengän kiillottajia, liikennepoliiseja, näyteikkunoiden pesijöitä j.n.e. Kahvilassa oli pöytiin tarjoilu ja kaikki näyttävät olevan työn touhussa iloisella mielellä.

Täältä kapitalismin kurimuksesta saa nyt sitten palata "yhteiskunta Suomen" sosialistiseen auvolaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sopisiko sinulle New Yorkin minimipalkkalakiehdotus, tai minimipalkkalaki yleensä, Amerikan tapaan?

http://www.nytimes.com/2015/07/25/nyregion/new-yor...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa ei ollut kyse amerikkalaisesta yleisestä minimipalkasta, vaan epävirallisen työryhmän ehdotuksesta koskien yhden osavaltion pikaruokaloiden työntekijöiden tuntipalkkoja. Siitä on vielä pitkä matka laurilylyihin ja kolmikantoihin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Et vastannut kumpaankaan kysymykseen. Tottakai asioiden välillä on pitkä matka, kun meillä näitä asioita ei ole hoidettu lainsäädännöllä.

Yossi Smed

SSS -vitsi, minkä kansa ottaa todesta tiedotusvälineiden yksimielisen painostuksen johdosta. Vaarallista, kun vielä oppositio on tyrinyt kaiken tiedottamisen, haja laukauksia sinne tänne. SDP ja Vasurit eivät osaa toimia oppositiossa, tuloksena Yhden Totuuden Maa, ja historia on näyttänyt, mitä siitä seuraa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset