Arto Luukkanen

Eduskunnan arvoton rasismijenkka

Eduskunnan arvoton rasistijenkka

Eilen näyteltiin Suomen eduskunnassa arvoton ja masentava ilveilynäytelmä: rasismikeskustelu.

Periaatteessa on tietysti aina hyvä ja tarpeen keskustella ihmiselon perusasioista: lähimmäisenrakkaudesta, välittämisestä ja empatiasta. Peruslähtökohtana lienee kuitenkin se, että jokainen, joka valitaan eduskuntaan, on lähtökohdallisesti sivistynyt ja järkevä ihminen.

Sitä ei tarvitse erikseen korostaa – jokaisen valitun pitäisi automaattisesti vastustaa ihonväriin, tai muuhun erilaisuuteen liittyvää syrjintää. Lähtökohdallisesti jokainen edustaja vastustaa rasismia. Nyt sitten puolueet allekirjoittivat julistuksen rasisminvastustamisesta.

Nasima ja hänen hevosensa

Tällainen ”rasisminvastaisuuden hevosella” ratsastelu on moraalisesti tekopyhää. Sillä on kuitenkin oma ihmeellinen poliittinen hyötynsä. Se tuo keskustelunaloittajan näkyvästi esille. Tämän henkilö saa erityistä glooriaa. Hän korottaa itsensä toisten yläpuolelle.

Nasima on nyt moraalisella kukkulalla, josta hän voi näkyvästi olla muita parempi ja ennen kaikkea sanoa kuka on kuka.  

Nasimasta tuli tässä keskustelussa ulos kaapista vähän niin kuin entinen pääministeri Paavo Lipponen, joka on omissa kirjoissaan valinnut suomalaisia intellektuelleja. Paavo Lipponen – aikamme sankari - kuurmitsoi aikoinaan todelliset älyköt muka-älyköistä (ja aikoo kuulemma jatkaa tätä harrastusta).

Näin tehdessään Paavosta tuli suomalaisen älyllisen elämän suurmufti – se todellinen Delfoin oraakkeli, joka tietää kuka on viisas ja kuka ei.

Nykyajan tauti: etsitään syyllisiä ja vihollisia!

Eduskunta voi tietysti aina keskustella mistä se haluaa. Vaikka siitä, että hevosvarkaus on väärin ja jokaisen puolueen pitäisi sanoutua irti siitä että himoitsee lähimmäisensä hevosta. Valitettavasti tämä vuohiin ja lampaisiin erottelu on meille suomalaisille ollut läheinen ja hyvä tapa tehdä sisäpolitiikkaa.

Suomettumisen aikana se merkitsi neuvostovastaisten ihmiset etsimistä ja löytämistä. Se oli jonkinlaista mccarthyismiä, jossa vihollisten tunnistaminen oli tärkeää.

Rasisti- tai fasisti-sanan käyttö on myös varsin ongelmallista. Kirjailija Matti Pulkkinen vihastutti aikoinaan romaanillaan oman aikansa hyväuskoiset kertomalla ikäviä tarinoita Afrikassa toimivasta kehitysyhteistyöväestä. Leímakirveet heiluivat.

Asiasta oli kuitenkin hyvä puhua – avoimesti ja myös kriittisesti. Ja ennen kaikkea moniarvoisesti.

Sitä tämä meidän aikamme tarvitsee! Moniarvoisuutta ja järjenkäyttöä, empatiaa ja välittämistä.  

Arto Luukkanen, Järvenpää

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kyllä tämä pakolaiskriisi ja sitä kautta myös koko rasismikohu ovat täysin ratkaistavissa. Uusimpien tietojen mukaan nimittäin Venäjä on pakolaisille turvallinen maa, vaikka Ruotsi ei olekaan:

http://yle.fi/uutiset/norja_alkaa_kaannyttaa_venaj...

Meidän tulisikin nyt nopeasi ryhtyä toimimaan sillanrakentajina idän ja lännen välissä ja alkaa myydä venäläistä ihmisoikeusosaamista Ruotsiin. Meiltähän löytyy Nobel-tasoisia asiantuntijoita niin ihmisoikeusasioissa kuin venäjänkaupassakin.

Kun Ruotsi saadaan Venäjän tapaan pakolaisille turvalliseksi maaksi, on tilanne taas hallinnassa ja rasisteina jatkaa vain se 20 hengen pilottitakkijengi kuten ennenkin. Tällä hetkellähän Eduskunnan määritelmän mukaan rasisteja on 87% kansasta, mikä on tietysti vähän huolestuttavaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Perinne jatkuu: 1970: "Olet neuvostovastainen!" - 1995: "Olet Devalvaatiomies!" - 2010: "Olet euroskeptikko! - 2015: "Olet rasisti!" - 2020: "?"

"Sitä tämä meidän aikamme tarvitsee! Moniarvoisuutta ja järjenkäyttöä, empatiaa ja välittämistä."
Ja siihen päälle rehellisyyttä ilman (itse)petoksen kuorrutusta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aivan oikea havainto. Rasismi on tämän päivän neuvostovastaisuus. Rasismiväitteen tueksi ei tarvita todisteita, pelkkä syytteen esittäminen riittää. Rasismiksi voidaan leimata kaikki kritiikki, joka kohdistuu muihin kuin kantasuomalaisiin, täysin riippumatta siitä, mitä kritiikki koskee ja kuinka paikkansapitävää se on. Tästä on se ikävä seuraus, että asiallinen keskustelu muuttuu erittäin vaikeaksi kun asioiden käsittely muuttuu syntipukkien metsästämiseksi. Ja siinä sivussa vielä tapahtuu sekin, että kun jokaisessa mahdollisessa käänteessä huudetaan "susi, susi" niin ne todelliset rasismin ilmentymät, joita niitäkin joskus on, jäävät huomiotta, kun syytösistä 99 % on perusteettomia.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hyvä Seppo! Hyvää perjantaita Sinulle!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ihmettelen tosin sitä ettei romaanin nimittäminen mustalaiseksi ole rasismia, mutta vuosisatoja käytössä ollut neekeri on rasismia.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ei se olekaan, koska romaani on kirja. Romani mielletään mustalaiseksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos samoin Arto. Kyllä tästäkin jenkasta Suomi selviää selviää.
On aika valmistautua seuraavaan Impivaara-humppaan, jonka mukaan vastuullinen six-pack -konkurssiklaani julistaa, että SuomenServiSystems tarvitsi taloutemme tuhoamiseen vain 5 kk. :-)

Esa Niemi

Itsetuhoisen maahanmuuttopolitiikan jatkamiselle ei löydy rationaalisia perusteita, joten Suomen tuhoamista kannattavilla ei ole muita keinoja kuin yrittää tehdä tästä tunteellista höttöä, jossa itseä nostetaan jalustalle.

Jos maahanmuuttopolitiikka olisi toimiva, niin se kestäisi keskustelua.

Jos Nasima olisi oikeasti huolissaan rasismista, niin maahanmuuttajien väkivalta kantaväestöä kohtaan kuuluisi myös Nasiman puheissa.

Maahanmuuttopolitiikkamme on niin vahingollista Suomelle ja suomalaisille, että se halvaannuttaa rationaalisen päätöksenteon ja pohjautuu vain uskonnollisen hurmoksen kaltaiseen julistamiseen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tilastotietoa ei nyt ole käytettävissä, mutta korjatkoon tämän hypoteettisen näppituntuman se joka voi numeroita ja käppyröitä esittää. Mitä ilmeisimmin valtaosa Suomen alueella ilmenevästä rasismista ja viha-asenteista on mm. Lähi-idän ja Afrikan maiden ja Venäjän kulttuuripiireistä tulleiden maahanmuuttajien keskinäistä ja osin kantasuomalaisiinkin kohdistuvaa:

Esimerkiksi muslimit monista merkeistä päätellen huolestuttavan laajasti myös maanpaossa ollessaan halveksivat/vihaavat juutalaisia ja kristittyjä ym. länsimaisia 'vääräuskoisia' ja erityisesti islamin toisia uskontonurkkakuntiaan kuten ko. maiden monikulttuurisesta rauhanomaisesta vuoropuheluperinteestä näemme (sunnit/shiiat/alaviitit/jesidit...), mikä näkyy ja kuuluu myös aika ajoin sotaisissa mielenosoituksissa esim. "rauhan puolesta juutalaisia vastaan". Turkkilaiset mellakoivat kurdeja vastaan ja kurdit kivittävät Turkin lähetystöä, somalit vs. irakilaiset, huivinkäyttäjät vs. maallistuneet melkein vääräuskoiset "suomalaissiat", juutalaisten rukoushuoneita on sabotoitu luultavammin muslimien kuin kristittyjen toimesta jne.

Väkivaltaisiin mielenilmauksiin ovat Lahden putinistijohtoisen tötteröpäätempauksen ja Kouvolan polttopullonheiton lisäksi syyllistyneet Suomessa lähinnä maahanmuuttajataustaiset ääriryhmät ja suomalaiset anarkisti-idiootit, jotka ovat mm. räjäytelleet ratapihalaitteistoa ja kivittäneet rauhanomaisten järjstöjen ikkunoita ja häiriköineet laillisia rauhallisia mielenilmauksia järjettömällä demokratiaatukahduttavalla metelillä ja poliisin vastaisilla hyökkäyksillään ja törkeällä kielenkäytöllään mm. Narinkkatorilla - ihmisten ja hevostenkin koskemattomuutta/terveyttä loukanneiden itsenäisyyspäivämellakoiden lisäksi.

Onkin täysin väärin olettaa kantasuomalaisia ja maahanmuuttokriittisiä kansalaisia syyllistäen, että heillä olisi rasismiasenteita ja -aggressioita enemmän kuin maahanmuuttajataustaisilla. Kantasuomalaiset ovat syyllistyneet todistettavasti vain pariin kolmeen ylilyöntiin ja rasismimotiiviseen väkivallantekoon naurettavine KKK-tötteröburkhineen, kaikki tietysti liikaa ja yhtä tuomittavia kuin mamujen lukuisat erilaiset viha-aggressiot.

Osa tästä selittyy pohjoisen ja etetäisen luonteen ja temperamentin tunnetuilla ja sinällään kai hyväksyttävillä eroilla, mutta osa on kulttuuriperäistä asennevammaa. Tässä pari esimerkkiä rasismiasennevammaisista teoista (joista jälkimmäinen saattaa todistamattomana olla periaatteessa myös ei-maahanmuuttajan tekemä false flag -rikos):
- http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/oikeus-r...
- http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013053017082361_u...

Raiskauksella uhkaaminen muuten on rikos, jota en hevin usko kantasuomalaisen tekemäksi - ei mitenkään sovi suomalaisen kulttuurin kuvaan. Julkisuudessa raportoidut tapaukset ovatkin uskoakseni false-flag -tapauksia tai sepitettyjä. Vain yksi todistettavasti suomalaisen tekemä uhkaus taitaa olla yleisessä tiedossa, mutta Karita Matilaa raiskaamisella uhannut Jon Hellevig ei olekaan kulttuuriltaan suomalainen vaan venäjämielinen putinisti-idiootti. - Se ei ole raiskauksella uhkaamista, että joku toinen idiootti on esittänyt julkisesti 'toiveensa', että "femakkohyysärit" joutuisivat maahanmuuttajien raiskaamiksi, mutta ääliömäistä pelottelua se on ja yliampuvan huonoa tuomittavaa käytöstä sekin. Fiksumpaa olisi toivoa ihan vaan rauhallisesti silmien avautumista ja realismiin kasvamista liian sinisilmäisille päänpensaaseentyöntäjille.

Kaikki kansalaisten keskinäinen vihapuhe ei näy sellaisenaan netissä eikä siihen netiketti pure, mutta kuitenkin se heijastelee sielläkin. Siihen eivät auta myöskään poliitikkojen hurskaat kansainvälistymis- ja suvaitsevaisuuskampanjat vihapuhelistoineen enempää kokkareiden, kepuleiden, persujen, vassareiden kuin demareidenkaan tyyliin. Päinvastoin ne saattavat jopa rohkaista ylläpitämään vanhentuneita kulttuuripohjaisia "perittyjä" fobioita, jos esim. uskonnollistaustaiseen harhatulkintaan ei tohdita puuttua.

Toivottavasti kenenkään kotikulttuurissa ei enää opeteta vääriin tietoihin perustuvia asenteita erilaisia ihmisiä kohtaan. Itse kuulin tavanomaisena pidettyyn nähden ehkä odottamatonta asennevääristymäpuhetta metrossa Helsingin keskustasta Itäkeskukseen keväällä 2014. Oletan kolmen rasistisesti puhuneen pojan ja läheisen rouvan olleen Suomen kansalaisia. Noin kymmenvuotiaat pojat juttelivat keskenään suomeksi ja vanhempi ehkä 50 v nainen kuunteli ja kommentoi mummimaisesti ehkä somaliaksi. Jutut olivat ensin kivoja aiheena uudet mailat joiden ominaisuuksia vertailtiin. Sitten sävy muuttui kun tuli erimielisyyttä paremmuudesta ja puututtiin ulkonäköasioihinkin. Yksi poika ilmoitti toiselle, että tämän nenä on samanlainen kuin suomalaisilla, joilla on sian kärsä koska syövät sianlihaa.

En voi tietää ymmärsikö rouva suomea täysin, mutta toiset pojat näyttivät naureskellen myötäilevän esitettyä stereotypiavääristymää suomalaisista/kristityistä. Yhtä "totuudenmukaisia" propagandatietoja levittelevät monet putinistit desanttidosentteineen mm. balteista, suomalaisista ja ukrainalaisista.

Rasismi on vastenmielistä ja väärin, mutta myös esim. putinisteja tai islamisteja suosiva rasismikorttisuvaitsevaisuus on yhtä lailla pahan hyväksymistä ja väärin. Putinismi ja islamismi kun ovat sinällään hyvin rasistisia äärisuuntauksia. Esimerkkitapauksen lapsi ei ymmärtänyt puhuvansa rasistisesti, mutta mummin tai muun aikuisen pitäisi varmaankin puuttua asiaan ja kertoa onko tuollainen soveliasta.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Tilastotietoa ei nyt ole käytettävissä, mutta korjatkoon tämän hypoteettisen näppituntuman se joka voi numeroita ja käppyröitä esittää. Mitä ilmeisimmin valtaosa Suomen alueella ilmenevästä rasismista ja viha-asenteista on mm. Lähi-idän ja Afrikan maiden ja Venäjän kulttuuripiireistä tulleiden maahanmuuttajien keskinäistä ja osin kantasuomalaisiinkin kohdistuvaa:"

En suoraan sanottuna usko tuohon.

"Raiskauksella uhkaaminen muuten on rikos, jota en hevin usko kantasuomalaisen tekemäksi - ei mitenkään sovi suomalaisen kulttuurin kuvaan."

Kyllähän somalialaisia naisia uhkailtiin raiskauksella Tapanilan tapauksen aikoihin, ihan suomalaisten miesten toimesta. Tällainen toiminta näemmä kuuluu suomalaiseen kulttuuriin.

"Rasismi on vastenmielistä ja väärin, mutta myös esim. putinisteja tai islamisteja suosiva rasismikorttisuvaitsevaisuus on yhtä lailla pahan hyväksymistä ja väärin. Putinismi ja islamismi kun ovat sinällään hyvin rasistisia äärisuuntauksia. Esimerkkitapauksen lapsi ei ymmärtänyt puhuvansa rasistisesti, mutta mummin tai muun aikuisen pitäisi varmaankin puuttua asiaan ja kertoa onko tuollainen soveliasta."

Jos kohteena olisi ollut valkoihoinen suomalainen lapsi, niin olisitko itse puuttunut asiaan?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Kyllähän somalialaisia naisia uhkailtiin raiskauksella Tapanilan tapauksen aikoihin, ihan suomalaisten miesten toimesta."
- Enpä ole kuullutkaan? Hellevig vai al-BinNgMokomako vai Matti Meikäläinen, vai esitettiinkö taaskin vain idioottimainen 'toive' että mamut valitsisivat joskus myös "mamusuvakkeja" uhreikseen? Törkeää sekin olisi, muttei raiskausuhkaus.

"Jos kohteena olisi ollut valkoihoinen suomalainen lapsi, niin olisitko itse puuttunut asiaan?"
- Ei puuttumatta jättäminen uhrista johtunut vaan rasistisesta solvaajasta ja hänen huoltajanaan toimineesta. Hetken jo mietin pitäisikö puuttua, mutta uskaltaisitko sinä huomauttaa/syyllistää julkisella paikalla somalinaista ja somalipoikaa rasistisesta käyttäytymisestä, vaikka kohde olikin myös somali? Olisit todennäköisesti 1) joutunut muiden matkustajien paheksunnan kohteeksi ja itse rasismiepäillyksi ja 2) selittelemään miksi muka et hyväksy tuota teoriaa suomalaisten/kristittyjen siankärsän synnystä tieteellisuskontouskomukselliselta kannalta ja/tai leikkimielisenä heittona joka on lapsen suusta otettavana pikku kevennyksenä pikemminkin kuin heidän perhe/kulttuuritaustaansa liittyvänä kiihotusluonteisena harhaoppihokemana. Olisin puuttunut, jos herjaaja-kohde-asetelma olisi ollut "poliittisesti korrekti" rasismikuvio etnisiltä taustoiltaan. Mutta kun eivät olleet, vaikenin kuten varmaan sinäkin realistina olisit tehnyt. Vain ne tapauksethan saanee tuoda hovikelvolliskunniallisesti esiin, joissa herjaaja olisi ns. kantis ja kohde mamutaustainen. Väkivaltatapauksessa olisin auttanut uhria käytettävissä olevin keinoin motiiveista huolimatta, mutta se olisikin sitten toinen juttu.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #11

Anteeksi Karo, huomasin profiiliasi tutkittuani että oletkin afrosuomalainen, joten tuo lauseeni "mutta uskaltaisitko sinä huomauttaa/syyllistää julkisella paikalla somalinaista ja somalipoikaa rasistisesta käyttäytymisestä" ei ole ihan sinulle sellaisenaan käypänen. Mutta siellä Joensuun tienoilla olet varmaan oppinut eläytymään josjonkinmoisiin juttuloihin. Sinulla on parempi "oikeus" huomauttaa maahanmuuttajataustaista huonostakin käytöksestä kuin kunnon suvaitsevaisilla kantiksilla, mutta mietipä jos Stadissa alkaisit kalpeanaamana läksyttämään viherkuplayleisön keskellä mamuja tuommoisesta vääräuskoisuuskappaleesta. :)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #12

http://www.hs.fi/kaupunki/a1426400447703

"Millä oikeudella joku tulee ahdistelemaan minua ja tytärtäni ja uhkailee muun muassa raiskaavansa meidät ja kaikki muut somalialaistaustaiset?"

Tuossa on linkki uutiseen, niin että näet etten keksinyt tätä itse.

En tiedä onko tuo Helsingin "viherkupla" koko kaupungin kattava, kaipa se vähän riippuu siitä missä päin Helsinkiä ollaan. Minun on vähän vaikea eläytyä kalpeanaamana olemiseen, mutta olen kuitenkin periaatteessa sitä mieltä ettei huonoon käytökseen puuttuminen kysy ihonväriä ja että huono käytös on huonoa käytöstä oli tekijä kuka tahansa. Ei tällaiseen käytökseen puuttuminenkaan ole aina helppo valinta.

Tietysti mainitsemassasi tapauksessa törkeä käytös ei kohdistunut suoraan paikalla oleviin, vaan yleisesti ihmisryhmään, mikä varmaan tekee puuttumisesta hankalaa myös.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #17

Onko sinulla jotain lähempää HS-toimitukselta saatua tai muuta sisäpiiritietoa, josta voi päätellä, että väitetty raiskausuhkaus olisi tullut "ihan suomalaisten miesten toimesta"?

Itse lehtijutusta ei ilmene mihin kansanryhmään tuo vihjailtu "joku" mahdollisesti kuuluu. Eli pitää olla ainakin pikkupiru lukemassa raamattua/koraania jos siihen päätyy edes rivienväleistä. Mutta mistäpä toisaalta nykyajan globaalistuneessa monikulttuurissa kaikkea voi tietää, tiedä vaikka noin sitten olisikin. Joka tapauksessa se ei ole ihan itsestäänselvää/todennäköistä vertailtaessa tyypillisiä kulttuurisia kostorangaistusmenetelmiä, ei edes omankädenoikeudellisia sellaisia ajatellen. Niihin kun ei meilläpäin ole (joukko)raiskaus kuulunut tiettävästi rikollispiireissäkään ainakaan vuosisatoihin. Tässä suhteessa voisi ounastella pikemmin uudempaa tuontiperinnettä maista, joissa näillä sivistysalueilla ollaan paikoin satoja vuosia länsimaita jäljessä myös sharia-kivityksineen ja raajojenkatkomisineen. Hyi helvetti, jos tuommoiseen barbariaan tosiaan alkavat syyllistyä jo suomalaisetkin!

Mutta ei tuollainen kuvottava viha-asenneperinne tarkoita, että kaikki tai valtaosa minkään kulttuuripiirin tai muun kansanryhmän jäsenistä olisi jotenkin muita altistavampi tai pahempi. Uskonnosta ei ainakaan ole kysymys, eikä pyhää sotaakaan varmaan ole edes olemassa muuten kuin tekouskovaisten valheissa. Itse en voi kehua olevani erityisen uskonnollinen, mutta kuulun toki kirkkoon ja valtauskontomme perinnepiiriin. Se ei ole estänyt lukuisia kertoja äänestämästä maahanmuuttajataustaista eriuskoista kansanedustajaa, jonka vaimo sattuu olemaan myös toisuskoinen ja maahanmuuttajataustainen, vaikka joidenkin "oikeaoppisten" mielestä juutalais-islamilainen "seka-avioliitto" ei olekaan sopiva. Ben Zyskowiczin ajatukset ja linjaukset vaan ovat yleisinhimilliseltä kannalta ajatellen kolahtaneet ja tuntuneet fiksuilta ja järkeenkäyvällä tavalla suvaitsevilta, ks. esim. pakolaiskriisiä koskien: http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/zyskowicz%20tu...

Anssi Salmi

25% Suomessa tehdyistä rasismirikoksista oli ulkomaalaistaustaisten tekemiä. "Rasismirikos", tarkoittaa siis vaikkapa pahoinpitelyä, jonka syynä oli rasismi. Rasismi nähdään koventavana tekijänä rangaistuksessa. Itsessään rasismihan ei ole rikos. 25% siis, rasismirikoksista väestönosalta, jonka osuus muutamia prosentteja koko väestöstä...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tuossa luvussa on siis mukana vain virallisesti luokitellut rikokset, ei muut rasistiset teot ja purkaukset ja asenteenilmaukset esim. mamujen kesken ja suomalaisia vastaan. Mitä ilmeisimmin valtaosa kaikesta Suomen alueella ilmenevästä rasismista ja viha-asenteista on mm. Lähi-idän ja Afrikan maiden ja Venäjän kulttuuripiireistä tulleiden maahanmuuttajien keskinäistä ja osin kantasuomalaisiinkin kohdistuvaa, ks. http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2048...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #29

Tuohan tarkoittaa myös että 75% rasistisista rikoksista on kantisten tekemiä. Pitäisikö näistä kantisten tekemistä viharikoksistakin kuitenkin myös puhua? Katsos kun kokonaisuuttakin pitäisi vähän tarkastella.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #30

Minkälaisia ne mamujen tekemät rasismirikokset muuten ovat julkisen keskustelun ja uutisoinnin perusteella? En ole seurannut sellaisia keskustelusivuja ja uutisissa on kerrottu kai vain yhdesta koskaan, kun siellä Mäkelänrinteelläkö se oli jotkut hakkasivat ihmisiä ilmeisesti suomalaisetnisyyden vuoksi. Eduskunnassakin ihan kuin ei oltaisi koskaan kuultukaan että ei-suomalainen voisi syyllistyä. Ehkä niin onkin, joten kokonaisuutta voi kai sitten tarkastella kattavasti suomalaisrasistien rikosten ja viha-asenteitten kautta. ;)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ehkä eduskunnan pitäisi miettiä: miten saamme rahaa että tämän kalliin samban laskut saadaan maksettua???

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Persuille tuo keskustelu näytti olevan tuskan paikka.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eikös resurssit ole aika "rasistisia" tai syrjiviä, lopulta rajallisuutensa vuoksi ne aina syrjivät joitakin? Aina joku jää ulkopuolelle, kun niukkuutta jaetaan.

Toisaalta jos resurssien rajallisuuden suhteen ollaan laajemmin kaikkia kohtaan "rasistisia" tai syrjiviä, niin kohdellaanko silloin lopulta meitä kaikkia tasa-arvoisesti? ;-)

Ne rahat, ne rahat. Resurssien niukkuus sulkee rajoja Euroopassa. Niin tulee käymään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Outo käsitys kansanvallasta tuo blogistin esittämä: "Lähtökohdallisesti jokainen edustaja vastustaa rasismia."

Miten niin? Kansaahan ne edustavat. Eduskunnassakin rasisteja on vähemmistö, ehkä prosenteissa pienempikin kuin koko kansassa, mutta tuskin ihan vähäinen joukko kuitenkaan.

Juha Kuittinen

Keitä tähän rasistien vähemmistöön kuuluu?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eikö oppositio ole se kaapisssa oleva vähemmistö?

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Minä toivon Suomeen kunnon supisuomalaista kunnon pakkastalvea.
Olenko siis rasisti?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ei enää koskaan "valkoista joulua" :D Kiitos ilmastonmuutos!

Kaarina Piipponen

Kun luin sinun blogiasi, niin tästä lauseesta "Tällainen rasisminvastaisuuden hevosella” ratsastelu on moraalisesti tekopyhää." tuli mieleen monet suomalaiset sananlaskut. Ja niitä on paljon.

"Nöyryys ei niskoja taita."

"Ei nöyrän selkä taitu."

"Ylpeys käy lankeemuksen edellä."

Löydetty täältä: http://www.nettilinja.fi/~pniikko/sananlaskut.htm

"Nöyrä sydän varmat askeleet." "Nöyrällä hevosella on hyvä ajaa."

http://saaressa.blogspot.fi/2011/10/sanonnat-ja-sa...

Täällä on paljon viisaita lauseita:

http://www.hyvejohtajuus.fi/aforismit-mietelauseet...

Ja vielä raamatullinen näkökulma:

"Joka teistä on suurin, olkoon teidän palvelijanne. Sillä joka itsensä ylentää, hänet alennetaan, ja joka itsensä alentaa, hänet ylennetään."

http://www.pihkala.net/Saarnat/Matt231-12Itsensatu...

Ja vielä...

L. Runeberg kuvasi Saarijärven Paavossaan ja Topelius Maamme-kirjassaan. "Suomen kansa oli oikeudentuntoista, rehellistä, nöyrää, kärsivää ja työteliästä."

”Oikea” Suomen kansa eli maaseudulla ja teki rehellistä suomalaista työtä. Oikean kansan rinnalla olivat herrat, jotka elivät nautinnonhakuista elämäänsä. Herrat saivat ruusut ja kansa nokkoset Ja että Suomen kansa oli köyhää mutta nöyrää ja oikeudentuntoista. ”(Vennamo 1970).

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Minusta tämän keskustelun ajankohta oli todella huonosti valittu, kun Suomen ongelma ei ole nyt rasismi, vaan kansainvaellus, joka on ulottunut tänne Suomeen asti, ja mikä Suomen kaltaisessa taloudellisessa tilanteessa on suorastaan edesvastuutonta.(Ja EU:n toimet kestävät ja kestävät.) -Keskustelu eduskunnassa oli Pikku Kakkosen tasoa, enkä voi oikein käsittää mistä Nazimaa kiiteltiin. Nämä asiat ovat aivan perusasioita, myös se, että eri mieltä saa olla politiikassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset