Arto Luukkanen

Sotatohtorin kova pyrky

Tutustuinpa sotatohtori Jantusen uusimman kirjan sanomaan.

Sen viesti näyttää olevan jonkinlainen poliittinen kiljahdus siitä, että nyt on aika mennä Natoon ja että trollit uhkaavat Suomea. Jantusen maailmankuvassa kaikki vanha on pahasta - niin Kekkoset kuin suomettumiset. Tämä kaikki perustellaan suurella määrällä erilaisia tulkintoja ja kertomuksia.  

”Hei – mulla on skandaali!”

Ensinnäkin pitää kehua sotatieteen tohtoria ahkeruudesta ja yrityksestä. Niin sitä pitää. Kirjan sisältö on sitten hieman kontroversiaalinen.

Kirjan suuret skuupit liittyvät aivan jonkinlaiseen uuden uutukaiseen mediatutkimus-metodiin.  

Tarkemmin sanottuna Jantunen käyttää jotain sellaista metodia, että ensin luikerrellaan ensin jonkin vaikuttajan fb-kaveriksi ja sen jälkeen tarkkaillaan. Tällaista ”kiss and tell” journalismia tai paremminkin ”wish and tell” metodia on käytetty aina antiikin Roomasta näihin päiviin saakka. Palvelijoita on värvätty kertomaan isäntäväen lakanoista. Nyt metodi näyttääkin saavuttaneen Saaran kanssa aivan uusia voittoja. On päästy tiedon syvimpään lähteeseen.   

Mainittakoon, että sotatohtori Jantusen eräänä heuristisena taktiikkana oli löytää minun fb-toimintani, joka Saaran mukaan osoittaa selvästi minun poliittista suuntautuneisuuttani. Se on hänen tulkintansa.

Tässä seuraavaksi on taas minun. Selitin tämän Jantuselle jo kerran aikaisemmin fb-sivuillani mutta ilmeisesti sotatieteen uusiin metodeihin kuuluu se, että vastustajaa ei kuunnella.  

Selitän sen nyt vielä kerran Saara-hyvä. Rautalangasta että ymmärrät.

Liitän fb-seinälleni kaikenlaisia kuvia ja juttua. Osa niistä on vakavia, toiset humoristisia, kolmannet kauhistelevat tai ovat tarkoitettu vaikkapa vain viikonlopun iloksi kaikille. Siellä on vaikka mitä. Tarkoituksena on käydä käynnistää keskustelua, harjoittaa sananvapautta. Materiaali vaihtelee rajusti. Olen käyttänyt pari kertaa MV-postauksia vaikka olen suoraan todennut että en pidä niistä. Ne ovat kyseenalaisia. On kuitenkin hyvä tutkia kaikkea – sitä ihtiäänkin että tietää mitä se on. Tutkijan ei pidä pelätä mitään.

Vielä kerran: postaukseni eivät välttämättä kuvasta minun poliittisia käsityksiäni.

Poliittisia kantojani voi lukea avoimesti US:n blogeissa tai Perussuomalaisten sivuilla. En kyylää keskustelujani fb:ssä koko ajan – elämässä on muutakin eikä aina ei ole aikaa siihen.  Etenkään kesällä. Yleisohjeenani on kuitenkin ollut aina että asiallista keskustelua ainoastaan, toista pitää kunnioittaa ja hyvä maku säilyttää. Jokainen kantaa vastuun omasta mielipiteestään. Jos ei olla kunnolla, heitän pois kavereista tai sitten suljen koko jutun.  Olen kertonut sen parin kertaa ja sitten on pitänyt tehdä ikäviä tekoja. Pahimmat suupaltit on blokattu pois.

Saaran viittaama keskustelu oli pakko ottaa pois. Heitin samalla kunnianarvoisan sotatohtorinkin pois sillä hänen suurin motiivinsa oli käydä keskustelua ilmeisesti jonkinlaisella teollisuusvartijan raivolla (??) (anteeksi teollisuusvartijat- teitä tarvitaan ja te olette ihania ihmisiä, ja teette tarpeellista työtä) ja provosoida keskustelua.

 Itse kaipaan yleensä rauhaa enkä välitä tällaisesta.

Unto Hämäläinen kertoi (16.10. 2015 – HS)  että kirjan kirjoittajaa kiusataan monilla nettipalstoilla ”pöyristyttävillä tasoilla”. En epäile sitä. Itse vältän tällaisia keskustelupalstoja sillä siellä loataan ja ryöpytetään ala-arvoisilla puheilla. Mutta toisaalta, jos mediatutkija ryntää sinne sotivaksi osapuoleksi tarkoituksenaan meuhkata siellä, niin sitten lopputulos on näin ikävä.

Sympaan Hämäläisen kanssa Saaraa. ”Immeisyys pittää säelyttää”. Ketään ei saa haukkua tai uhata.  Jokaista pitää kuunnella (muista tämä Saara-hyvä itsekin -  sivistys ja hyvät tavat pitää säilyttää). Toisaalta, tällä metodilla tietysti syntyy paljon herkullista materiaalia, jota sitten voi marttyyrina kommentoida.

Tämä sotatieteen tohtorin käyttämä menetelmä on kuitenkin sen verran surkea, että toivoin itse asiassa Saaran edustavan Venäjän tai USA:n sotatiedettä. Näin hyvin asiat eivät kuitenkaan liene. Jostain syystä Jantunen on puolustusvoimain palveluksessa – ei 7 päivää tai Iltalehden.   

”Hei mä keksin pyörän!”

Jantusen peruslöydöt siitä, että Venäjä haluaa meidät eristää ja saada itselleen ovat vanhoja.
Tämä ei ole Saara-hyvä mitään uutta. Näitä kamppailuita käytiin vielä silloin kun sinä Saara-hyvä olit aivan pieni ja syntymätön.  Ei tarvitse käydä näitä läpi nettilikaviemäreitä todetakseen sen.  Jos olisit historioitsija, ymmärtäisit tämän pitkän linjan tässä asiassa.

Informaatiosodasta on tehty tärkeitä avauksia ja esimerkkinä mainittakoon Pekka Virkin ”Lustraatio” kirja, joka perehdyttää tähän ilmiöön historian valossa.  Monet muutkin tutkijat ovat havainnoineet tästä eivätkä nämä Pietarin trollit ole heille mikään uutuus.

Kamppailu jatkuu.

Tätä kamppailua itsenäisen Suomen puolesta on käyty koko ajan ”miekoin, auroin miettehin” eikä vähiten valtionhallinnossa, jossa virkamiehet ovat pyrkineet vuosikausia laajentamaan maamme vaikutusmahdollisuuksien määrää. Uuden Venäjän aikana Suomea vastaan on käyty offensiivia aina vuodesta 2000 (jolloin Saara taisi olla kirjoittamassa itseänsä ylioppilaaksi?) ja erityisesti vuodesta 2008 lähtien (jolloin Saara vielä oli kovasti maisteri).

Tässä muutama opetus sinulle Saara: maailmaa ei ole luotu eilen tai toissapäivänä. Kaikki vanha ei ole pahasta – Saara-hyvä. Kannattaa perehtyä historiaan. Ei se Kekkonen ollut yksinomaan paha henkilö.

Kannattaa tutkia maailmaa muualtakin. Siinä on sekin hyvä puoli, että ei tarvitse luoda netin saippukuplista itselleen jotain tutkimusaihetta. Blogisfäärin ja erityisesti netin maailma on juuri tätä saippuakupla todellisuutta.  Maailman todellisuus on kuitenkin paljon suurempi ja laajempi.

Näyttää siltä, että sotatohtori Jantusen kirjan tärkein viesti on että heti Natoon. Itse en kannata Natoa mutta pelkään pahoin, että jos Suomen kansaa viedään sinne tällaisin metodein ja näin heikoin argumentein, niin toivo tästä suuresta avauksesta länteen on turha. Harmi. Olisin kaivannut Nato-asialle parempia puolestapuhujia.  Saara kirja ei sitä ollut. Päinvastoin. Luotan kuitenkin siihen, että nuori tohtori oppii ja pystyy kehittymään eteenpäin.

Päätän tämän kannustavan ja ystävällismielisen arvostelun Jantusen kirjasta kehumalla tekijän aktiivisuutta. Kirja on totinen yritys kuuluisuuden ja mediajulkisuuden saamiseksi. Se on suorasukainen, sekava ja brutaali.

Toivon onnea ja menestystä hänen valitsemalleen uralle ja murehdinpa samalla MPK:n puolesta. Eivät tulevat upseerit ole tehneet mitään sellaista, että he ansaitsevat tämän. Eivätkä suomalaisetkaan.   

rakkaudella

Arto Luukkanen, Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko niin, että Venäjän tutkijaksi olisi pitänyt syntyä Paasikiven aikaan? Sen jälkeen syntyneet olivat vauvoja, kun oikeaa tutkimustyötä tehtiin...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Tuskin sekään olisi hyvä, kun osallistuvaa tutkimusta menetelmänä vähäteltiin. Se, että MPKK:n lyhenne on väärin, kertoo paljon.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Teksti ei ole kirja-arvostelu eikä ” kannustava ja ystävällismielinen”.

Mitä kuuluisuuden ja mediajulkisuuden saamiseen tulee, Jantunen näkyy tällä saralla menestyvän. Helsingin Kirjamessuilla Jantunen esiintyy avajaispäivänä kello 17.30 Mika Waltari –lavalla ja haastattelijana on Sofi Oksanen. Dosentti Arto Luukkanen sen sijaan on laitettu lauantaiksi kello 11.00 Eino Leino –lavalle. Syrjintäkokemukset saattavat myrkyttää mielen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ilari hyvä. Kyllä se oli täysin positiivinen. Jotkut kollegat olisivat voineet puhua "bulevardihömpästä" mutta olisi ollut väärin. Pitää aina nähdä parhaat puolet ja kannustaa....niin...ja perjantaina en olisi päässyt paikalle. Mutta nähdään siellä Ilari sitten...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Joo kyllä vaan, mutta tarkoitukseni on myös jossakin sopivassa tilaisuudessa kannustaa Sofi Oksasta, jollei äärimmäinen tungos sitä estä. Avajaispäivä on torstai 22.10.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Helsingin Kirjamessuilla Jantunen esiintyy avajaispäivänä kello 17.30 Mika Waltari –lavalla ja haastattelijana on Sofi Oksanen."

Jep, siellä on Jantuselle ja Oksaselle hyvä foorumi julistaa miten he ovat objektiivisessa tutkimuksessaan tulleet siihen lopputulokseen, että kaikki heidän kanssaan eri mieltä olevat (olkoon sitten kysymys NATO-jäsenyydestä, avioliittolaista, tasa-arvosta, you name it) ovat Putin-trolleja ja maanpettureita.

Keskustelu on nykyään helkkarin helppoa, kun omia argumenttejaan ei tarvitse perustella. Käytössä kuluneiden natsi-, kommunisti-, kukkahattutäti jne. korttien rinnalle on noussut uusi, kaikki väittelyt ehdoitta voittava kortti, putinisti-kortti.

Maria Salo

Tervehdys Arto Luukkanen,
Miten ihmeessä mediassakin näkyvä Arto Luukkanen voi käyttää sanoja "ystävällismielinen" "rakkaudella", kun artikkeli paljastaa syvän halveksunnan ja pilkan Jantusta kohtaan?

Arto Luukkanen. Sano, että olet vihainen ja haluat, että sinä olet vaikuttaja. Usealla suomalaisella on ymmärrys, että Suomella ei ole muuta mahdollisuutta kuin kuulua joko Euraasiaan ja sen totalitaristiseen maailmaan, jossa diktaattorit hallitsevat(olet henkesi kaupalla toisinajattelija)(tämä määritelmä Euraasiasta on yl.länsimainen ymmärrys) - tai - Natoon, mikä on vain puolustusliitto, eikä hyökkää. Kaikkine puutteineen Nato edustaa länsimaista arvomaailmaa, demokratiaa, ihmisoikeuksia.(Venäjällä todetaan, että puutteita on ihmisoikeuksissa länsimaissa ja että heilläkin demokratia, who knows?)/// Heikot tulevat syödyiksi, Nato on peloite.
Luukkanen, onko sinulla joku kolmas vaihtoehto kuin Euraasia tai Nato; kriisien lisääntyessä, liittoutuminen on välttämättömyys. Haluaisimme kyllä kuulla sen kolmannen vaihtoehdon? Suomi kun ei vielä toistaiseksi ole ollut mikään Jumalan valittu kansa, kuten Israel, mitä Jumala johdattaa
Kanssamatkaajasi, Maria Salo

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jokainen on elämänkokemuksensa perusteella filosofi, paitsi suomenkielinen tohtori, joka on hyödyllinen idiootti.

Sellainen ei voi tavoitella pysyvää rauhaa naapureiden kesken, koska aina on oltava valmiina puolustamaan Dragsvikia tavallisia tossunkuluttajia vastaan.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Kirjoitin eilen (15.10.) kotisivulleni

http://www.tapionajatukset.com/125

että mielensäpahoittajia (tohtori Saara Jantusen esittämistä ajatuksista) löytyy pilvin pimein.

Olen täältä siis löytänyt yhden henkilön (voi voi sentään onko nyt paha mieli?). Enempää mielensä pahoittajia en aio etsiä, on nimittäin tärkeämpääkin tekemistä.

PS. Jantunen ei ole sotatohtori, vaan sotatieteen tohtori.

Ei se ”pyörän keksiminen” aina niin huono ajatus ole! ”Sotatohtorin” kirjassaan käsittelemä aihe on tärkeää saattaa ihmisten tietoisuuteen.

Suomi tulee pärjäämään tulevaisuuden myrskyissä vain pitämällä kaikki puolustuksensa peruspilarit ajan tasalla ja myös tuomalla ne kansalaisten tietoisuuteen. Me kaikki puolustamme Suomea, niin rauhan kuin poikkeustilankin aikana.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Arto - hyvää retoriikkaa taas pisteet siitä!

Mutta kun se ei muuta sitä tosiasiaa että Natoon Suomen pitäisi mennä ja kiireesti. Olenhan minäkin sinua tässä haastanut, että muuten ihan fiksun oloinen mies, mutta miksi ihmeessä se niin venkoilee -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1977...

Ja siitä pyrkyryydestä - Hirvimäki vie sen jatkossa ihan uudelle tasolle - mutta milläs tämän kiistät?

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2027...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ehdotan otsikon muuttamista tekstiä kuvaavaksi: Menneisyystohtorin suuri mielipaha.

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Tällä kertaa Luukkanen ei kirjoittanut mielestäni hyvin. Vuoden 2014 alusta Suomi on ollut Venäjän väkevän infosodan yksi taistelutanner. On tyrmistyttävää miten paljon Suomessa on Venäjän ja venäläisen politiikan ystäviä. Vai mitä mieltä olette tästä eduskunnan suuren valiokunnan sihteerin Peter Saramon kirjotuksessa, jossa mm. syy Ukrainan levottomuuksiin pannaan EU:n ja Ukrainan piikkiin:

http://filosofiklubi.blogspot.fi/2014/08/peter-sar...

Törkeää ainakin niiden mielestä, joiden mukaan totuus on hyve.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Venäjän propagandan teho perustuu salaisuuteen. Mikä salaisuus sellainen olisi joka näkyisi?

Ylen tv-kanavilla ainakaan ei näy. Silloin kun sinne sattuu, tarjoavat pohjoismaista ystävätoimintaa, kollaboraattista sosialidemokratiaa.

Tämän päivän Italiassa edes kaikkein oikeistolaismmat eivät halua samaistua kollaboraattoreihin, fasistisiin yhteistoimintamiehiin jotka vainosivat oman kansan patrioottisia puolustajia.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Primaariaineiston eli Saara Jantusen kirjan Infosota – ”Iskut kohdistuvat kansalaisten tajuntaan” (Otava 2015)valossa tarkasteltuna syy kirjailija, dosentti Arto Luukkasen henkilökohtaiseen pahastukseen paljastuu sangen vähäpätöiseksi.

Kymmenen minuutin pikaluvulla (teoksessa ei ole henkilöstöhakemistoa) Arto Luukkanen löytyy sivulta 233. Esittelystä päätellen tämä on ensimmäinen kohta, missä Luukkanen esiintyy:

”Häkellyin kuitenkin täysin, kun huomasin, kuka jutun oli sivulleen jakanut. Se oli Helsingin yliopiston dosentti, vastikään vaaleissa ehdolla ollut perussuomalaisten Arto Luukkanen. Jutun alle oli ilmestynyt jo pitkä liuta rasistisia kommentteja. En voi olla kommentoimatta. ”Jaoit sitten MV-lehden linkin”, totesin Luukkaselle. Hän vastasi: ”Minusta naisiin, heikkoihin, lapsiin ja vanhuksiin kohdistuva väkivalta on väärin…”” (2015, 233-234.)

Seuraavan kerran Luukkanen esiintyy sivulla 256: ”Puututtuani Arto Luukkasen valintaan jakaa seinällään MV-lehden jutun Tapanilan raiskauksesta ja ilmoitettuani MV-lehden olevan disinformaatiosivusto….” (2015, 256.)

Muita mainintoja Arto Luukkasesta ei löydy.

Kyse oli siis MV-lehden ilmeisen virheellisestä Tapanilan raiskausjuttua käsitelleestä kuvasta ja kirjoituksista. Jantusen mukaan MV-lehti lienee paras esimerkki sivustoista, jotka käyttävät poliittista tilannetta keppihevosenaan tulojen hankinnassa mutta samalla lietsovat uskomuksia perinteisen median salaliitoista – ”kuka tahansa voi lähettää vihatekstinsä. Klikkausten tuomat mainostulot kuittaa kuitenkin sivuston perustaja, Ilja Janitskin.” (2015, 199.)

Jantusen teoksessa on myös vakavia virheitä. Esimerkiksi sivulla 151 alaotsikko ”Jos mikään ei ole totta, kaikki on mahdollista” on selvästi otettu Peter Pomerantsevin kirjan Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista (Otava 2015, vielä sama kustantaja!) nimestä, mutta Pomerantsevia ei ole mainittu. Muutenkin ko. alaluku on aiheelta ikävä käsitellessään melko myötämielisesti niitä amerikkalaisia, vanhoja amatööridiagnooseja, joiden mukaan Putinilla olisi Aspergerin oireyhtymä (mikä on nyttemmin lakkautettu itsenäisenä diagnostisena kategoriana uudessa DSM-V:ssä).

Perusteellisemman kirja-arvostelun laatimiseksi täytyisi varsinaisesti lukea ko. teos.

Antti Jokela

Maikkarikin uutisoi Arto Luukkasen osuudesta virheellisen uutisen levittämisessä otsikolla Suomalaistaho syyllistyi infosotaan:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sotatu...

Käyttäjän HannuHillo kuva
Hannu Hillo

Luukkasen lasitalosta ei kannata heitellä kovasti kiviä.

Jari Rauhala

En tiennyt tällaisen sotatohtorinnan olemassaolosta, mutta nyt ei ole voinut siltä välttyä. Mainetta toki neidolle kaiketi on tullut, mutta kansansuosio, ei ainakaan somessa olevista kommenteista päätellen, ole päässyt nousemaan ylivoimaiseksi. Ilmeisesti ihmiset ajattelevat itsekin ja eri raiteella.

Ja että ihan S. Oksanen on haastattelemassa messuilla, mihin väliin Tervo sopii? Tämä vaikuttaa, että varsin pieni piiri taputtaa toisiaan rohkaisten selkään. Toisaalta hyvä että on vaikeina aikoina tukea.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ken on käynyt kirjamessuilla tai herännäisten massatapahtumissa, tietää minkä vuoksi Suomea voidaan kutsua rumien naisten hallitsemaksi vähemmistöjen paratiisiksi.

Heikki Toivola

"Yleisohjeenani on kuitenkin ollut aina että asiallista keskustelua ainoastaan, toista pitää kunnioittaa ja hyvä maku säilyttää."

Arto-setä on hyvin, hyvin vihainen. Eikö Arto-setä ole vielä tähän ikään oppinut, että pitäisi itsekin noudattaa muille asettamiaan vaatimuksia. Arto-hyvä, kun tällä tavalla käyt halventamalla kiinni toisen ihmisen henkilöön, suurimman vahingon kärsii oma uskottavuutesi. Hyi Arto-setää! Nyt on jumaluustohtorilla parannuksen tekemisen paikka.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jaaha. Kiitoksia palautteesta ja keskustelusta. Täällä on aprikoitu olenko kovasti nyt vihainen. En ole. Olo on samanlainen kuin puutarhurilla, joka kitkee rikkaruohon. "No emotions". Kohtelias yritän olla aina...ja kannustava. Tässä sitten loppukaneettini.

Katselin kirjaa uudelleen ja havaitsin, että kirjoittajan mukaan kirja ei ole "objektiivinen". Näinhän se on.

Sen metodia voisi luennehtia lähinnä sanoilla: "seikkailuni ja riitelyni netissä" tai "sinkkuelämää" metodiksi, jossa ensin toimittaja Carrie Bradshaw riekkuu ja sitten kirjoittaa siitä. Jokainen suomalainen voisi kirjoittaa tällä metodilla kirjan: ensin ryökellän netissä ja sitten kerron miten ihmiset ovat kamalia.

Tätä dilemmaa havainnollistetaan yleensä opetuksessa näin: jos haluaa tehdä tutkimuksen "Sosiaaliset suhteet nakkijonossa klo 23 jälkeen" ei kannata mennä sinne itse tappelemaan tai rähisemään. Oikea tutkimus tulee toisella tavalla.

Jokatapauksessa pamfletit ja romaanit ovat aina mielenkiintoisia. Jälkimmäisissä kirjoittaja pääsee nauttimaan sadunkertojan vapaudesta. Niitä kaikkia tarvitaan. Mielenkiintoista on kuitenkin sen, että Jantusen pamfletti nauttii julkisuudessa "tutkimuksen" arvovaltaa. Se ja edellinen havainto laittaa vain epäilyttämään. Onko edellisiä töitä tehty samanlaisella huiskimismetodilla? Ehkä joku tutkii asian?

Jokatapauksessa kirjan heuristinen havainto siitä, että Venäjä käy infosotaa Suomea vastaan hymyilyttää. Asioista perille olevat tahot kyllä tietävät, että ko. infosota alkoi kipinöidä jo 1997-1998, jolloin Leningradin oblastissa jotkut paikallislehdet alkoivat puhua "Suomen" uhasta".

Ilmiö alkoi viattoman näköisesti ja kehittyi Suomessa ensin amatöörimäisestä vakoilusta ja vouhkaamisesta ammattimaiseen suuntaan. Tästä infosodasta on jauhettu ja kirjoitettu jo yli 10 vuotta - nyt sitten tulee joku joka julistaa nämä itsestäänselvyydet ja tehdyt havainnot suurena löytönään.)) Kriittiset tutkijat ovat olleet kaikenlaisen mustamaalauksen kohteina jo todella pitkään. Jo ennen tätä kirjaa tai ennen Sofi Oksasen kirjoja.

Mutta positiivisesti: Jantunen on aktiivinen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Sen metodia voisi luennehtia lähinnä sanoilla: "seikkailuni ja riitelyni netissä" tai "sinkkuelämää" metodiksi, jossa ensin toimittaja Carrie Bradshaw riekkuu ja sitten kirjoittaa siitä. Jokainen suomalainen voisi kirjoittaa tällä metodilla kirjan: ensin ryökellän netissä ja sitten kerron miten ihmiset ovat kamalia.

Tätä dilemmaa havainnollistetaan yleensä opetuksessa näin: jos haluaa tehdä tutkimuksen "Sosiaaliset suhteet nakkijonossa klo 23 jälkeen" ei kannata mennä sinne itse tappelemaan tai rähisemään. Oikea tutkimus tulee toisella tavalla. "

Törkeää vähättelyä ja nettiahdistelukulttuurin suojelua.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Petra hyvä. Vakavan tutkimuksen tekemisen eräs hermeneuttinen paradigma on pyrkimys objektiivisuuteen ja siihen, että tutkija pystyy havainnoimaan viileästi asioita. Antropologiassa tästä dilemmasta kerrottiin vitsi: kun kerran Borneon tutkittavan kylän lapselta kysyttiin mikä on perhe hän vastasi: isä, äiti, lapset, isovanhemmat ja ovensivussa istuva antropologi. Kyllä se nyt on vain näin että tämä kirja oli enempi sellainen pamfletti - eikä siinä mitään...sellaisiakin tarvitaan. Ja sellaiseksihan tekijäkin sen alussa tarkoitti. Media vain sekoitti...)))

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #23

Arto hyvä. Tiedän, että olet historiantutkija etkä välttämättä arvosta osallistuvaa tutkimusta menetelmänä, mutta sillä voidaan kyllä tehdä ihan vakavasti otettavaa tutkimusta ainakin, jos muutakaan menetelmää ei ole käytettävissä.

Mitä nyt sitten tulee tieteen julkaisemiseen mediassa noin yleisesti, niin ihan varteenotettava tutkimus harvoin saa mediahuomiota osakseen. Yksikin 2000-luvun alussa tehty tilastotieteellinen tutkimus oli niin kuivaa tavaraa, ettei se kiinnostanut edes Optulaa saatikka lehdistöä. Kyseinen tutkimus tehtiin suht räväköiden lehtiotsikkojen innoittaman, mutta lehdistön "tutkimuksessa" esittämä hypoteesi osoittautui tilastollisesti täysin paikkaansa pitämättömäksi.

Koski korkeimman oikeuden äänestyskäytäntöä. Lehdistön "tutkimuksessa" kyllä oli selkeä tulos, mutta kun KKO:n vuosikirjassa ei ole kaikki, vaan vain julkaistut tapaukset.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #23

Kerran kun kerran tutkijalta kysyttiin Järvenpäässä mikä on perhe hän vastasi: isä, äiti, lapset, isovanhemmat ja ovensivussa istuva filosofi.

Sokea Reettakin ymmärtää ajan hengen muuttuneen: jokainen on elämänkokemuksen perusteella filosofi jonka kannattaa luottaa omien aistiensa välittämiin havaintoihin pikemmin kuin Suureen kaalihuijaukseen. Mutta Soinin Timo onkin jo nähty luterilaisessa kirkossa! Toivoa siis on. Joskaan hän ei liene mennyt sinne omasta tahdosta, vaan narun päästä vedettynä.

Käyttäjän JuhaHakala kuva
Juha Hakala

Oliko Saara Jantusen havainto sellainen, että jos somessa kommentoi NATO-myönteisesti, niin tulee kymmenen trollia parjaamaan? Niinkö se some toimii?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Saara Jantusen kirjassa on paljon jo ennestään tiedossa olevaa, niin kuin Arto Luukkanen toteaa, mutta haittaako tuo, että asioita kerrataan? Ja tuodaan suorasukaisesti esiin kaikelle kansalle.
Kyllä itänaapuri kaikenlaisine trolleineen ja muine "peikkoineen" on sellainen valheen pesä ja ihmiskunnan mätäpaise, että pois alta!

Siinä olen Luukkasen kanssa yhtä mieltä, että Jantusen esiintyminen ei kaikilta osin ole soveliasta maanpuolustustehtävissä toimittaessa. Kirjasta saa sen kuvan, että tohtori pyörii aivan liikaa somessa, ja vastailee kaikenlaisiin älyttömiin viesteihin. Käy turhanaikaista keskustelua.

Mutta kyllä Arto Luukkanen suotta mollaa kirjan pelkästä omaan persoonaansa kohdistuneesta Saaran kommentoinnista johtuvana. Ei kirja ole niin huono. Ei alkuunkaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset