Arto Luukkanen

Stubb olisi Lännessä poliittinen ruumis

Jos me eläisimme normaalissa länsimaisessa poliittisessa järjestelmässä, odottaisi pääministeri Sipilä maanantaina ministeri Stubbin eronpyyntöä.

Tästä ei voi sanoa toista sanaa.

Vanhoissa demokratioissa parlamentille valehtelu on aivan mahdoton asia. Se on poliitikon kannalta itsemurha. 

Valehtelu ei vain käy siellä missä parlamentti on tottunut suvereeniuteen. Edes oma puolue ei tulisi pelastamaan tai puolustamaan valehtelijaa. Koodit ovat näin jyrkkiä siellä missä on totuttu parlamentarismiin.

Poliitikko, joka tietoisesti valehtelee tai pettää kansanedustuslaitoksen on näissä maissa sen jälkeen aina poliittinen ruumis.

Stubbin "keskari"

Stubb ei tee edes "vanhasia" ts. ei muista mitään vaan on todennut vain röyhkeästi: siinäpä se! Aivan kuin Stubb osoittaisi korkeimman poliittisen vallan keskukselle ja kansanvallalle henkisesti jonkinlaista keskisormea.

Muualla maailmassa parlamentit eivät antaisi syljeskellä näin kasvoilleen - meillä se on maan tapa.

Kuten olen aina todennut: Suomi on parlamentarismin slummi.

Tai kuten Väinö Tanner totesi Lapuan liikkeestä: "Tämä on täyttä Meksikoa!"

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Meksiko on toisaalta hieno maa))) että sori vaan meksikolaiset. Väiski sanoi sen - en minä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto, mutta Stubb oli lukenut kiireessä väärin lausuntojen lopputuleman tai sitten laskenut väärin päin vahingossa niiden puoltavien lausuntojen antajien määrän. ;)
Alex pyysi anteeksi virheellistä puhettaan ministerinä.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Suurinta valhetta Suomessa edustaa 90-luvun salailu. Joka ainoa poliitikko, joka on mm. ollut talouspoliittisenvaliokunnan jäsenenä tai valtionvarainministerinä vuonna 2000, jolloin allekirjoitettiin Arsenal -sopimus, jossa 76 000 velkaa ja 57 000 velallista myytiin norjalaiselle perintäyhtiölle velkaorjiksi - valehteli ja salasi, että pykälä 4.2.3.2 em. sopimuksessa vei Suomen itsenäisen valtion, vapailla vaaleilla valitun Eduskunnan lainsäädäntövallan 10 (kymmeneksi!) vuodeksi vain vajaan 10 ihmisen toimiessa sopimuksen kätilöinä. Käsitättekö Te -vajaa 10 ihmistä, mitä Te olette tehneet?

Elän toivossa, että Suomi palaa takaisin oikeusvaltioksi ja sen kautta hyvinvointi valtioksi.

Kaikki lähtee 90-luvun uhrien oikeusturvan palautuksella ja korvausten maksamisella. Maksajat löytyvät Islannin ja Viron malleista.

Olen kanssasi samaa mieltä, että Stubbin kannattaisi näyttää esimerkkiä ja reilusti myöntää valehdelleensa Eduskunnalle ja kansalle ja erota. Ties, millainen laviini siitä syntyisi.

Pekka Iiskonmaki

#3
Tuo on verrattavissa kultasormuskampanjaan sota-aikana ja miten se kulta katosi ihan muualle kuin sotaponnisteluihin.

''Arsenal -sopimus, jossa 76 000 velkaa ja 57 000 velallista myytiin norjalaiselle perintäyhtiölle velkaorjiksi - valehteli ja salasi, että pykälä 4.2.3.2''

Tässä on suurin syy Suomen talousvaikeuksiin ja sen vaikutus tulee olemaan vuosikymmeniä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eieiei.. Maan tapahan on, että kynsinhampain pidetään kiinni omasta pallista, luottaen siihen, että kyllä kansa unohtaa nopeasti. Jos ei muu auta, niin hyssytellään asiat lyttyyn. Kukaan nykypolitiikoista ei eroa. Ei ole eronnut ennenkään, eikä tee sitä jatkossakaan vapaaehtoisesti.

Ikävää on myös se, että missä meillä olisi oikeasti ne luotettavat vaihtoehdot maan johtoon ? Ahon ja Sipilän yhteistyö tuottaa ikäviä tuloksia kansalaisille. Soini on unohtanut lupauksensa ja sukeltanut pää edellä ministerinvirkaansa ja Kokoomus on seonnut sukkiinsa Kataisen maahanmuuttoideoista lähtien.

Demarit ? Vihtreät ? Vasemmisto ? En ole vakuuttunut.

Julistetaan sota Ruotsille ja antaudutaan.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Parlammentin kehdossa Englannissa lehdistö olisi jo lynkannut Stubbin ja Sipilän.

Valehdella saa hyväveli-Suomessa, koska verkosto suojelee eliittiä, vaan ei tavallista kansaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Suomalaiset odottavat lehdistön reakointia, saapa nähdä kauvanko meille valehdellaan.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Siinäpähän odottavat. Suomen lehdistö on pikemminkin vallan sylikoira kuin vahtikoira.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin. Arvoisat ystävät. Joku kysyi yksityisesti miten se menisi käytännössä - jos siis Suomi olisi normaali demokratia. Ensiksi, oma puolue olisi jo alkanut keskustella seuraajasta. Jos asianomainen valehtelija ei tokenisi niin puolueen seniorit pitäisivät puhuttelun, jossa kysyttäisiin asettaako tämä yksilö oman etunsa puolueen edun edelle. Lehdistö taas ristiinaulitsisi valehtelijan ja ridekuleeraisi hänen uskottavuutensa. Lopullisesti.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Mites teidän oman puolueenne puheenjohtajan ja edustajien puheet? Olisko niistä syystä Persujenkin tehdä poliittisia ruumita ja alkaa hakemaan seuraajia?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Mutta kun meillä kokkarit alkavat puolustamaan ja sylikoiramedia peesailemaan.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Hyvä kirjoitus mutta valitettavasti uskottavuus aidosta närkästyksestä jää ontoksi. On oikein ja tuiki tarpeellista haastaa puolueet ja politikot sekä vaatia selkärankaisuutta myös oman viiteryhmänsä ulkopuolelta. Kuitenkin homma jää ontoksi, ellei uskalla tai pysty arvostelemaan omiaan silloin kun he ovat selkärangattomia.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kun Arto Luukkanen ilmoittaisit missä asioissa Stubb on valehdellut, niin voisi ottaa kantaa blogiisi. Oletatko valehtelua tarkemmin julkituomatta ilman muuta lukijoiden asian laillasi ymmärtävän?
Toisaalta, jokainen kansanedustaja ja ministeri on valehdellut enemmän tai vähemmän. Eli yleistyksenä väittämäsi kyllä koskee Stubbiakin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Seuraa Pertti uutisia. ja vähän hesariakin)))) "lukeminen kannattaa aina"!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Toki uutisia seuraan hyvinkin, "hesari" on täälläpäin Aamulehti.

"Lukeminen kannattaa aina". Totta! Siksi olen himolukija ja lukenut Sinunkin kirjojasi mielenkiinnolla.

Mutta, kun en voi sanoa uutisoinnin perusteella huomanneeni Stubbin valehtelevan yhtään kollegoitaan enemmän, siksi pyysin tarkennusta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto Luukkanen, olen täysin samaamieltä, siitäsyystä suosittelen sinua lukemaan PS_puolueen sääntöjen 16 §:län ja kertomaan onko puolue Timo Soinin johdolla toiminut sääntöjensä mukaisesti ?

Vesa-Matti Mesia

Poliitikko puhuu totta ainoastaan haukkuessaan toista poliitikkoa valehtelijaksi vai miten se meni ja toisaalta onhan Hilary Clintonkin vielä politiikassa mukana. Jostain se sanonta kiero kuin poliitikko tulee.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

"Sori siitä", "näitä voi tulkita monin tavoin"....miten häpeämätöntä!))))

Käyttäjän anneliseppala kuva
Anneli Seppala

Juuri noin! "SORI SIITÄ." Ei kuulosta kovin katuvaisen ministerin sanomiselta. Stubb on ollut aina ylimielinen tavallista suomalaista kohtaa, eikä hän siitä ainakaan paremmaksi muutu. Päinvastoin.

Joka tapauksessa on mielenkiintoista kuulla, miten tämä asia ratkaistaan ja kenen korteilla pelataan. Jollekinhan se musta pekka käteen jää. Ja mitä sitten tapahtuu?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Löytyykö hallituksesta sellaista kokoomusministeriä joka mielestäsi voisi jatkaa tehtävässään?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tässä Stubbin tuore bloggaus aiheesta ja yleisemmin hallintarekisteristä:

http://www.alexstubb.com/?p=1269

Petteri Hiienkoski

Johtuisko välinpitämättömyys Stubbin edesottamuksille siitä, että PS istuu hallituksessa kuin tatti piittaamatta siitä mitä hallituskumppanit tekevät?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Täysi tukeni VMI Stubbille. Teemme kaikki joskus virheitä. Hallintarekisteriin palataan suunnitellusti ensi viikolla," twiittasi äsken pääministeri Juha Sipilä. Kyllä tätä asiaa tietysti Twitterissä vatvoo muutama trollikin, etunenässä Paavo Arhinmäki.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Voihan Arhinmäkikin olla joskus oikeassa, kuin Stubbi väärässä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kerrankin olen samoilla linjoilla kanssasi Arto. Tuo "ruumis" sana on tosin vähän kammottava. Väänsin asiasta rautalankaversion kun oli aivan pakko itsekin reagoida -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2074...

Erkki Kelloniemi

Arvossapidetty eduskunta on SSS-hallituksen aikana muuttunut lähinnä Berlusconin ajan Italian parlanenttiä ja jopa raamatun synagokien kertomuksia muistutavaksi poliittisten juonittelujen, lehmänkauppojen, petosten, solvaajien,miljoonikkojen, rahanvaihtajien, veronkiertäjien, fariseusten, pappien ja tyhjänpäiväisten julkkisten yhteiseksi poliittiseksi bordelliksi.

Tulee mieleen eilen TVssä esitetty elokuva Kaappaus. Hallitus vatuloi edestakaisin kuin koneen kaapannut houreinen Aaro Lamminparras.
Emme tiedä vielä, minne lennämme seuraavan tankkauksen jälkeen.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kai nyt dosentti Luukkanen ymmärrät, että valtiovarainministerin suistaminen edellyttää nimenomaan eduskunnan enemmistön epäluottamusta häntä kohtaan? Opposition kanta tässä on aika selvä, mutta enemmistön saamiseksi pitäisi jommankumman hallituspuolueen edustajien myös vetää tukensa Stubbilta. Kokoomushan sitä tietenkään ei tee.

Tässä kohtaa tietysti katseet kääntyvät siihen hallituspuolueeseen, joka viimeksi oppositiossa ollessaan oli Stubbin kovin vihollinen, ja joka oli aiemminkin aktiivinen ministerien eron vaatimisessa ja haistoi oitis paikalla veren Stefan Wallinin kohdalla.

Eli toisin sanoen, miten oma puolueesi aikoo toimia? Aikovatko he vaatia Stubbin lähtöä? Vai pysyvätkö he vaiti hallitusyhteistyön nimissä, koska tärkeintä on varmistaa Soinille kelpo eläke ministerikauden jälkeen?

Mikäli Stubb pysyy pestissään, niin pidä siis mielessäsi se, että tällä hetkellä suurin este kaiken tuon mainitsemasi demokratian, parlamentarismin ja normaalin länsimaisen poliittisen järjestelmän toteutumiselle on se puolue, jonka jäsenkirja sinulla itselläsi on.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Minä, heinäsirkat, preeriapallot ja katakombin luuranko odotamme Luukkasen vastausta tähän kommenttiin. Itsetuhoiset pidättäkää hengitystänne.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Stubbista voi olla mieltä ja toistakin. Ei mulla valittamista jos ei erityistä syytä ylistääkään.

Yhdessä asiassa tuo tekee kyllä poikkeuksen. Suomalainen politiikko joka pyytää tekoaan anteeksi on kyllä niin harvinainen yksittäistapaus että eipä tule toista mieleen. Siitä isot kiitokset.

Verrattuna tämänkertaiseen, tulee mieleen montakin möläytystä ja tekoa jotka ovat osoittautuneet Suomelle vahingolliseksi aina 60-luvulta tähän päivään. Eikä anteeksi pyydetä vaikka tuomiostuin antaisi tuomion.
Ja ne samat lierot kävelevät ja osa jopa vaikuttaa siellä herrakerhon yläkerrassa tänäkin päivänä. Muissa, sivistyneemmissä maissa sellaiset olisivat itse päättäneet päättää poliittisen uransa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Täytyy muistaa, että Stubb kirjoitti ylioppilaskirjoituksissa pitkän matematiikan ja sai arvosanakseen alimman mahdollisen hyväksytyn eli approbaturin.

P.S. Sinänsä matematiikka onnistui Stubbilta paremmin kuin yleissivistystä mittaava reaalikoe, josta hän sai hylätyn arvosanan eli improbaturin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Meppi, ulkoministeri, ulkomaankauppaministeri, pääministeri, valtiovarainministeri ...

Jollain kriteereillähän ihminen posteihinsa päätyy. Voimme kukin tykönämme miettiä missä itse olemme epäonnistuneet.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Totta, Stalin sai potkut pappisseminaarista ja Hitler ei päässyt piirustuskouluun.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Löytyisiköhän väitteillesi Pekka Toivonen vahvistusta? Mustaa valkoisella, tai kelpaa mikä väri hyvänsä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Googlaamalla löytyy monen ministerin yo-todistus.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #47
Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Tämä hallintarekisteri tuntuu olevan todella tärkeä Stubbille, ei kai siitä muuten tahallaan rupeaisi valehtelemaan? Hänen asemassaan melkoisen anteeksiantamatonta, sitähän ei edes tosissaan pyydetä? -Ehkä on olemassa jokin syy, miksi Stubbin harkintakyky on täydellisesti pettänyt (taas)?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tällainen ministerien kouristuksenomainen omien "saavutettujen etujen" puolustelu on ikävä kyllä tyypillistä suomalista poliittista "kulttuuria".

Anneli Jäätteenmäki joutui lähtemään paljon lievemmässä tilanteessa. Hänet pudotti lähinnä hallituskumppani demarien kanta. Nyt perussuomalaisilla olisi samanlainen ratkaisun paikka. Saapa nähdä, onko heillä selkärankaa.

Sipilällä sitä ei ainakaan ole. Hänhän ilmoitti, että Stubbilla on hänen "täydellinen luottamuksensa".

Mutta niinpä Sipilä kertoi hiljattain "luottavana täydellisesi" myös Anne Berneriin ja Lenita Toivakkaan, joita arvosteltiin veroparatiisikytköksistä.

Veroparatiiseista tässäkin on kysymys. Stubb on lobbaillut veroparatiisien hyväksi ja antanut siinä tarkoituksessa väärää tietoa eduskunnalle ja Suomen kansalle.

Miten pirullisen oikeassa Finlandia-palkittu kirjailija Laura Lindstedt olikaan puhuessaan palkinnon saatuaan Suomen veroparatiisikytköksistä!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kirjailija Leena Lindstedtin uskottavuuden vei tässä asiassa hänen vuosikausia nauttimansa apurahansa ja verovapaa 30 000 euron Finlandia-palkintonsa.

P.S. Ennen sanottiin, ettei ruokkivaa kättä pidä purra.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Meinaatko, että ne Lindstedtin apurahat ja palkinto ovat peräisin jostain Luxemburgissa olevalta pankkitililtä, vai mihin se uskottavuus kariutui?

Tässäkin keskustelussa on jokseenkin ääliömäistä ihmisten tapa julistaa, että veroparatiisikytköksiä ei saisi moittia mikäli itse nostaa säätiöapurahaa. Hitto vie, se säätiöapuraha tulee laillisesti kotimaassa pysyneestä omaisuudesta, ja siinä se pääoma nimenomaan _palautetaan_ hyödyttämään kotimaista tutkimusta ja taidetta, vieläpä vapaaehtoisesti.

Ei pitäisi olla liian haasteellista tajuta, että tämä eroaa melko lailla siitä miten täpäkkää jemmataan hämäräperäisissä oloissa Cayman-saarille, eikä siitä ole ikinä mitään hyötyä kellekään. Mutta tuntuu vain olevan, vieläpä oletettavasti normaalijärjellä varustetuille ihmisille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #51.
Miten ihmeessä tuo apuraha ja palkinto veivät kirjailijan uskottavuuden? Päinvastoin hän teki hyvin vaatimattomilla stipendirahoilla upean ja moniulotteisen romaanin ja paljasti vielä kiitospuheessaan hallitusherrojen veroparatiisilurjustelut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #56

Nobel-kirjailija Ernest Hemingway totesi jo vuonna 1954 kyseisen palkinnon kiitospuheessaan, että kirjailijan tulee kirjoittaa, ei puhua.

P.S. Hemingway itse ei matkustanut Tukholmaan vaan ainoastaan lähetti kirjoittamansa puheen tekstin muiden luettavaksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #57

Hyvä muistutus. Sanotaan myös, että se mikä on kirjoittamalla luotu, on myös kirjoittamalla muutettava. Siksikö pappien, joiden tulee puhua, kirjoitukset tuntuvat monen kertaan sanotun toistolta?

Käyttäjän TimoLaine1 kuva
Timo Laine

Tietenkin valehtelevat, vielä 3 vuotta ja ne äänestetään sinne uudestaan. Jos haluatte muutoksia pitää laittaa kynä pois ja ottaa miekka tilalle, mutta hyvinvointi rapauttaa niin sielun kun ruumiin. Kirjoitus on totta mutta se on turha, parempi käydä polvillleen kaikkivaltiaan(hallitus)edessä koska muutakaan et voi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jos ja kun kirjailija tai kuka tahansa kansalainen näkee vääryyttä ja epäreiluutta, hänen oikeutenaan ja itse asiassa velvollisuutenaan on sanoa se julki niin korkealta foorumilta kuin mahdollista.

Niin teki Laura Lindstedt. Kiitos siitä hänelle.

Nyt odotamme, mitä tekee Timo Soini. Juha Sipilä ei tehnyt mitään.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Soini ei tee muuta kuin tukee Stubbia 100%, Soinilla ei ole muuta mahdollisuutta sillä mahdolliset uudet vaalit olisivat täystyrmäys persuille.

Mitä muutakaan voidaan odottaa puoluejohtajalta joka lausuu tällaista - " Moraalinen selkäranka on murtunut, eikä se voi olla vaikuttamatta hänen uskottavuuteensa ministerinä ja yhtenä keskeisenä sote-asian toimijana, Soini sanoi Iltalehdelle......Yleensä kun tulee tällainen kysymys, ihmiset alkavat lukea lakikirjaa, kun pitäisi lukea sydäntään - eli mikä on moraalisesti oikein. Se voi usein olla eri asia kuin se mikä on laillista." - aivan laillisesti lääkärin tointa harjoittavasta.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014082518602655_u...

Kuitenkin mitään tuollaista ei kuultu kun poliisi sopivasti lomaili ja päästi oman ministerin syyteoikeuden vanhenemaan.

Linkkaan tähän hyvän kirjoituksen jossa pääosia esittää työtön ja ministeri. Miten meni niin kuin Soinin mielestä työttömän kohdalla?

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eihän Mäntylälläkään ollut mitään kirjallisia todisteita velkaneuvojan ohjeista, mutta selitykset kelpasivat.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo Vastaus kommenttiin #66

On hieman surkuhupaisaa, että ministerin sanaan luotetaan kyseenalaistamatta asiassa jossa hänellä on vahvakin henkilökohtainen intressi puhua puuta heinää ja jopa valehdella.

Oikeudenkäynti johon hän tarvitsi rahaa, oli jo alkujaankin hyvin ruma ja Mäntylän aivan itse aiheuttama. Lopputulema oli vain kovin onneton hänen ex-miehelleen. Mies on ihan ymmärrettävästä syystä nyt hiljaa sillä ei kukaan halua menettää uudelleen sellaista mikä on korvaamatonta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kiitoksia kaikille kommentaattoreille. Onpa ollut asiaa ja asian vierestä. Odotan kovasti Stubbin vastausta. Vaihtoehdot vähissä: a) Stubb ei tunne prosenttilaskuja - 90% on sama kuin 10%. b) Stubb valehteli eduskunnalle. Kristittynä tietysti toivoo aina lähemmäisen parasta - eli että vaihtoehto a on oikea. Tietysti sitä toivoo myös samalla sitä, että Stubb oppisi prosenttilaskut. Kävihän Vanhasellekin ihmeparantuminen vaikeasta amneesiasta (minulla ei ole selvää muistikuvaa) ja sitten polvien ihmeellinen parantuminen.

Käyttäjän NiiloValtuustoonKrki kuva
Niilo Kärki

Media ja osa keskustelijoista on ehkä unohtanut, että nyt on kyse tupla'vahingosta' !
Minusta merkittävää on ministerinä eduskunnalle puhutut asiat. Enää emme voi hyväksyä " arvaa mitä todellisuudessa" - leikkiä kun ministeri puhuu! Ohessa mielestäni jo valmiiksi hyvä keskustelupuheenvuoro.

"Syyskuun alussa hallitus tiedotti heikentävänsä tiettyjä työntekijöiden etuja: muun muassa sairasajan palkkaa sekä ylityö- ja sunnuntaikorvauksia. Seuranneessa keskustelussa kyseltiin, eivätkö tällaiset heikennykset ole perustuslain vastaisia. Ministeri Stubb totesi radiohaastattelussa:

"Me kävimme tottakai läpi juurta jaksain virkavastuulla sekä työ- ja elinkeinoministeriön työlainsäädäntöammattilaisten välityksellä että sitten myös perustuslakiprofessoreiden ja muiden kanssa sen kokonaisuuden, että me toimimme tässä lain puitteissa".

MTV Uutiset teki asiasta valtioneuvostolle tietopyynnön ja kysyi, keitä perustuslain asiantuntijoita asiassa tarkalleen oli kuultu, sekä pyysi kopiot heidän lausunnoistaan. Eri ministeriöt pompottelivat pyyntöä toinen toisilleen puolitoista kuukautta (julkisuuslain mukaan tietopyyntöön vastaaminen saisi kestää korkeintaan kaksi viikkoa). Lopulta myönnettiin, ettei mitään asiantuntijoiden lausuntoja tai edes listaa kuulluista asiantuntijoista ole olemassakaan.

MTV Uutisten toimittaja Salla Vuorikoski käyttää tapauksen jälkeen poikkeuksellisen kovaa kieltä: "Se mitä hallitukselta ja ministereiltä ei perinteisesti ole siedetty, on pötypuhe."

* * *

Ministeri Stubb on näin jäänyt lyhyessä ajassa kaksi kertaa kiinni "housut kintuissa" valehtelemisesta julkisuudessa.

Suomen perustuslain (§60) mukaan "Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia."

Demokraattisessa sivistysvaltiossa ministeri, joka on toistuvasti jäänyt kiinni julkisuudessa valehtelemisesta, eroaisi, tai hallituskumppanit eivät antaisi hänelle muuta vaihtoehtoa."

Panu Raatikainen
Kirjoittaja on professori Tampereen Yliopistossa

Käyttäjän SeppoHongisto kuva
Seppo Hongisto

Muunnellun totuuden kertominen ja suoranainen valehtelu näyttää viime vuosikymmenen aikana levinneen jo pääministerienkin toimintatapoihin
http://seppohongisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2076...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset