Arto Luukkanen

Miten Putinin järjestelmä kaatuu?

Sodan uhka ja järjestelmäkriisi Venäjällä

Terrori-iskut Pariisissa ja sota Syyriassa ovat mullistaneet Venäjän kansainvälistä aseman. Venäjä ei ole enää eristyksessä vaan mahdollinen hyödyllinen liittolainen ISIS:in vastaisessa sodassa. Toisaalta, Lähi-idän rintamat eivät ole yksinoikoisia. Turkin ja Venäjän välinen vastakkainasettelu tulee hiertämään suurvaltojen yhteistyötä. Turkki hamuaa itselleen isompaa roolia hajoavan Syyrian kakusta ja asettuu näin Venäjän ja etenkin Iranin poliittisten pyrkimysten tielle.  

Venäjän yleinen mielipide: ”naulatkaa Turkki!”

Uusi sota Syyriassa monimutkaisti Venäjän viholliskuvat. Vielä vuosi sitten Ukraina ja USA olivat perivihollisia kun taas nyt Venäjän pahin vihollinen onkin sunni-jihadistinen liike (ja Venäjän mukaan sen luoja:USA). Myös halu ”naulata Turkki” eli kostaa Turkille velloo yleisenä vaatimuksena itänaapurin yleisessä mielipiteessä.

Venäjän voimattoman opposition jäsenet taas toivovat, että terrorisminvastainen sota kääntäisi Venäjän lännen vastaisuuden. Esimerkkinä tällaisesta voidaan mainita poliitikko ja ekonomisti  Grigori Javlinskin kannanoton, jonka mukaan nyt Venäjällä olisi nyt mahdollisuus päästä pois Euroopan-vastaiselta kurssiltaan (Vedomosti 15.11. 2015). Javlinskin mukaan nyt tiedetään missä se todellinen vihollinen on ja miltei jokainen venäläinen ymmärtää, että ISIS:in terrori merkitsee kuolemanvaaraa venäläisille. Ongelmana on vain Ukrainan kriisi, johon lännen pitäisi ehdottaa järkevää ratkaisua.

Ukraina hiertää sovintoa ja Lähi-idän labyrintti

Ukraina onkin todella kivi kengässä mutta nyt se on kokonaisuudessaan siirretty sivulle. Venäjä näytti syksyllä miltei unohtavan Ukrainan omasta mediastaan. Läntinen slaavivaltio ja sen kapina jätettiin oman onnensa nojaan samalla kun Venäjän avasi Syyrian rintaman. Syyt olivat geopoliittisia; piti sivuuttaa USA ja kerätä yhteinen rintama ”islamilaisten valtioiden kanssa” (Syyria, Iran, Irak).

Venäjän aloittama Syyrian gambiitti on kuitenkin jo herättänyt vastustavia ääniä. Sotiminen siellä voi viedä vuosikymmeniä. Poliittinen tehtävä on miltei mahdoton; ilman tehokasta maasodankäyntiä poliittista ratkaisua ei voi ajatella ja reipas sotilaallinen toiminta taas siirtää aina paikallisen väestön tuen ISIS:in taistelijoille.

Venäläiset asiantuntijat ovat myös korottaneet äänensä. Esimerkiksi Novoe Vremjassa (38/2015) idäntutkija Georgi Mirskij on varoitteli tarmokkaasti maan johtoa äärimmäisen vaikeasta sodasta. Hän vertaa aluetta labyrinttiin, jossa Venäjä joutuu vaeltelemaan päämäärättä, jollei se löydä oikeaa poliittista ratkaisua.

Mirskij varoitti, että Assadin hallinto ei ole venäläisellä kalustolla kyennyt ratkaisemaan sotaan, edes kevyesti aseistettuja oppositioryhmiä tai ISIS:in taistelijoita vastaan. Assadin armeijan taisteluhenki on maassa ja taistelu näyttää olevan shiiojen ja sunnien sekä alawiittien välinen sisällissota, jossa ei ole saavutettavissa helppoja voittoja. Amerikkaisten vaihtoehto: pommittaa ja sitten lähteä ei ole sekään hyvä vaihtoehto. Ärsyyntyneet islam-taistelijat tulisivat lopulta Kaukasukselle ja Tshetsheeniaan. Assadin vallan vaihtaminen taas ei sovi Venäjän geopoliittiseen suunnitelmaan.

Kun rahat loppuvat kotona: järjestelmäkriisi käsillä

Vaikea ulkopoliittinen tilanne on dramatisoitunut myös siksi, että asiat ovat kotona lievästi sanottuna huonosti. Maan taloudellinen tilanne on 4% laskussa ja maa talous tiellä syvempää lamaan. Pahinta on se, että valtion tulot ovat romahtaneet öljyn ja kaasun hintojen laskettua. Tätä lamaa pahentaa myös lännen kanssa käytävä kauppasota. Kotimaiset rahastot ovat pian lopussa.

Hyvänä esimerkkinä tästä rahojen loppumisesta on se, että pääministeri Medvedev on päättävästi esitellyt idean eläke-iän nostamisesta. Vedomosti-lehdessä ja ”Rossiiskaja Gazetassa” 11 pnä marraskuuta haastateltu pääministeri pitää sitä välttämättömänä. ”On ymmärrettävää, että ennemmin tai myöhemmin täytyy hyväksyä päätös siitä, että eläkeikä nostetaan – keskimääräinen elinikä nousee koko maailmassa. Se on objektiivinen prosessi…”

Medvedevin alleviivasi haastattelussa tämän epäsuositun idean tärkeyttä sillä ”meidän pitää olla moraalisesti valmiita siihen”. Venäläiset naiset ovat päässeet eläkkeelle jo 55 vuoden iässä ja miehet 60 vuoden iässä. Nyt on tarkoitus nostaa vuodet 65 vuoteen. Myös valtion palveluksessa olevien ihmisten kokonaistyöaikaa ja täyden eläkkeen ansainta aikaa aiotaan nostaa 20 vuoteen.

Rekkamiesten protesti – järjestelmä mätänee?

Eläkeläisten mahdollinen protesti ei kuitenkaan ole vielä akuutti ongelma vaan Venäjän kuljetussektorin ärsyyntyneet työntekijät. Kreml painoi paniikkinappulaa venäläisten rekkamiesten protestin seurauksena. Nämä maan taloudelle tärkeät ja logistisesti elintärkeät ihmiset ovat suuttuneet uudesta tieverosta (venäjäksi ”Platon”).

Kyse on uudesta 20% vero, jonka suomalaisillekkin tutut Rotenbergin veljekset ovat aikovat kerätä näiltä ajajilta. Omana vastauksenaan rekkamiehet uhkasivat saartaa Moskovan kehätien ja tuoda Punaiselle torille kuorma-autoja, jollei tätä järjestelmää kumota. 

Meillä Suomessa tätä tilannetta ei ole kummallista kyllä uutisoitu paljoakaan mutta se eräs esimerkki siitä miten nykyinen Venäjän poliittis-taloudellinen järjestelmä käy läpi perustavanlaatuista kriisiä. 

Rekkamiesten protestit ja sosiaalisessa mediassa leviävät avunpyynnöt ja vaatimukset ovat saaneet jo vastakaikua. Sosiaalinen media pursuaa tekstejä, jossa todetaan, että  ”Rotenberg on pahempi kuin ISIS” tai että hallituksen pitää erota ja Rotenbergeille pitää langettaa puolen miljardin sakko.

Järjestelmäkriisi näyttää hitaasti leviävän joka puolelle maata: energianhinnan laskiessa Venäjän valtiontalous on nyt miinuksella ja jaettavaa on entistä vähemmän. Tämä johtaa aggressiivisiin yrityksiin kerätä rahaa tällaisilla tempauksilla sekä rikostutkinnoilla. Samalla kuitenkin hallinnon omat korruptiosidokset ovat vaakalaudalla (http://www.novayagazeta.ru/news/1698586.html) ja niitä arvostellaan. Myös ulkomaiset suuret firmat ovat lähdössä pois (esim. Toshiba: https://tvrain.ru/news/toshiba_out-400056/).  

Samalla kun raha vähenee järjestelmässä, höllenevät myös tämän hallinnon luomat sidokset.  Edessä on mielenkiintoisia aikoja ja kriisejä, johon maan johto reagoi generoimalla uusia ulkopoliittisia ongelmia: mielenkiinto on suunnattava ulospäin. 

Sota, jota ei saa tulla?

Tässä on vain yksi ongelma: sapelinkalistelu ei saa eskaloitua todelliseksi sodaksi. Silloin hallinnon heikkoudet paljastuvat ja järjestelmä voi vaihtua. Siksi esimerkiksi presidentti Putin voi pohtia ydinaseiden käyttämistä Syyriassa mutta askel niiden käyttämiseen on vaikea (https://tvrain.ru/news/nuclear_isis-399774/; tai esimerkiksi: http://rusjev.net/2015/12/09/chem-nizhe-neft-tem-chashhe-razgovoryi-pro-...) .

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Kirjoitus ilmestyi lyhennettynä viime viikolla Turun Sanomissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaali loppuu ennen seuraavaa satoa?

Jo yli 20 miljoonaa venäläistä elää köyhyysrajan alapuolella

Venäjällä köyhyysraja on tällä hetkellä 9673 ruplan eli nykykurssilla 125,6 euron kuukausitulo. Rosstatin mukaan venäläisten keskimääräinen kuukausitulo on 30 456 ruplaa eli noin 395,5 euroa.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/jo-yl...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Aika korkeita nuo tuloluvut, mutta Rosstatin tilastot ovat joskus muutenkin optimistisempaan suuntaan pyöristetyt. Täällä esimerkiksi on esimerkki siitä miten riippumattomankin toimijan ilmoittama kannatusprosentti muuttuu 39,9:stä 89,9:ksi, mikä taitaa ollakin sattumalta tämänhetkinen virallinen luku ennen ylläolevien ja turkinsodan aiheuttamaa ylöspäinpyöristymistä: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205541-m...

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Käypiä pointteja Artolta. Venäjä tai Putin ei kuitenkaan näillä näkymillä edes horju, mutta aika tekee työtään koko ajan. Odotan Artolta väliaikatietoja silloin tällöin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sapalinkalistelu Nato-maan kanssa ei todellakaan ole vain Venäjän sisäinen asia.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Öö miten Syyria murentuu jos nyt Venäjän avulla Daesh ajetaan pois ja alueita vallataan takaisin kovaa vauhtia Syyrian maavoimien toimesta?

Oli tiedossa jo vuonna -90 kun ensimmäistä Irakin sotaa alettiin käynnistämään, että Saddamia ei kannata pudottaa pois, koska syntyy valtatyhjiö ja koko homma leviää käsiin. Joten tämä oli USA:lla jo tiedossa kun Push jr. kävi toimeen valheiden innoittamana... joten Daesh on syntynyt sen jälkeen ja USA on maksanut, Israelin ja Saudi-Arabin kanssa palkka-sotilaiden palkat sekä aseet ja käyttänyt sitä Proxy-sotansa "instrumenttina" ajaakseen omaa geopoliittista agendaansa kuten nyt voidaan huomata.

https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

Epäilen aika vahvasti paikallisten tukea Daesh terroristijärjestölle joka mestaa paikallisia ja vainoaa heitä, katkoo kauloja ja aiheuttaa syvää pelkoa.

Putinin suosio, asema ja järjestelmä on hyvinkin vahva Venäjällä, ei sitä mikään sota heiluta, varsinkaan kun se on perusteltua oikeaa terrorismin vastaista sotaa Venäjän ja Euroopankin suojaksi!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Putin pitäisi höynäyttää tekstiviestittelemään jonkun nuoren kaunottaren kanssa. Seuraaja kyynelehtisi että sori Vladi, veri sori.

Kyllä se siitä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Melkein maksaisi jos saisi nähdä Putinin tutisevan ja vapisevan kuin haavan lehti, kuten ihminen perinnetiedon mukaan tekee median fokusoidessa huomion korvienvälin sijaan jalkoväliin. Kirjanoppineet huokailisvat isänmaan edun vaativan hälyn vaimentamista ja lopuksi Suuryllyttäjän edustaja panisi valtion päämediassa hyväksyvän kätensä pomon vaihdolle. Armo kävisi oikeudesta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Putin on varmistanut pakoreittinsä, pääsee tarvittaessa paitsi helikopterilla myös jokea pitkin karkuun.

Vladimir Putin’s massive, triple-decker war room revealed

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #8

Eipä ihme, hänet tunnetaan Leningradin pomovuosiltaan kummikaupunki Turun johdon henkiystävänä, mm. arkkipiispa John Vikströmin jalkapallokaverina.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #9

Paikoillaan pysyväkin voi vaihtaa uskontoa kuin takkia luterilaisesta roomalaiskatoliseksi, mutta ei äidinkieltään joka syntyy lastenhuoneessa äidin leperrellessä vauvalle samalla kielellä jonka itse oli oppinut lapsena. Niin kauan kuin tuo side siirtyy sukupolvelta toiselle ei suomalaisillakaan ole todellista uhkaa, puhuivatpa kirjanoppineet vaikka seireenien kielillä. On pysynyt tuhansia vuosia.

Maassa maan tavalla. Italiassa italiaksi, Ranskassa ranskaksi jne.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Arto, eikö ole tullut tarpeeksi asiapitoista kommenttia kun et vastaa mihinkään?

Käykö tämäkään:)

Online Poll Names Putin 'Liar of the Year'

http://www.themoscowtimes.com/news/article/online-...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Arto Luukkanen ja muut Venäjän taloudesta "huolestuneet" voisivat patistaa IMF:n johtoa ja veljiään Ukrainassa maksamaan Venäjälle kolmen miljardin velan, joka lankesi jo aikaa sitten maksettavaksi.

Samalla "huolestuneet" voisivat vaatia EU:ta kustantamaan Ukrainan parlamentin kansanedustajille kypärät. Siellähän tapellaan viikoittain niin että veri lentää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Putinin puolestako puhut? Arveletko kenties ettei pärjää ilman apuasi?

Putin offers Ukraine 3-year extension to pay off debt

https://www.rt.com/business/322402-putin-ukraine-d...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sitten kun Putin on saatu nurin, pelastetaan Alexander Stubb!

Joskus on luettu ns. toisinajattelijoiden (Havel, Kundera) teksteistä kulttuurin sivistystasoa voitavan arvioida sillä miten ihmisarvo näyttää tavallisten ihmisten silmissä toteutuvan yhteiskunnan vaikuttajayksilöiden kohdalla.

Minä en ainakaan haluaisi tänä päivänä olla Alexander Stubb'n housuissa miljoonavelat päällä kouluikäisten holhoojana. Enkä muutenkaan yllytyshulluna.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pian myös Juha Sipilä pitää pelastaa "Suuri kaalihuijaus"- hallitusohjelmasta. Sen toimeenpanon alkumetreillä esitettiin hallituksen joukkoitsemurhaa kuvaillut yöllinen sote-näytelmä "Hätä on tarpeen", jonka jatkoksi luvattiin tuuletuskokous. Sitä odotetaan, jotta nähtäisiin kuka mitäkin sai tungettua taskuihinsa.

Yöllisen näytelmän jälkeen pääministeri sai istua vessanpytyllä ambulanssikoneessa Ouluun. Huumorimiehillä mielessä.

"Suuri kaalihuijaus" ja "Hätä on tarpeen" ovat HS:lle koulitun yhtiöfilosofi Tommi Uschanovin kirjojen nimiä.

Kirkasotsaista, puhdistettua itäsuomalaista filosofiaa.

Kai Nieminen

Putin ei horju, onhan tiedossa, että hän on vallankahvassa kuolemaansa saakka, tosin kuolla voi koska tahansa.
Huonosti käy on vielä vuosikymmeniä Kalihfin paikalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset