Arto Luukkanen

Joulun peli: valitaan Suomen suurmoukka

Uusi joulupeli: valitaan valtakunnan suurmoukka!

Ihmiset kaipaavat nyt positiivisia uutisia.

Ennen kaikkea nyt kaivataan kaukonäköistä poliittista johtajuutta.  Sellaista rohkeaa otetta, jolla pystytään kurkottamaan omien eturyhmien kapeiden etujen ylitse. Ihmiset ovat valmiita myös tinkimään ja pystyttämään kansalliset talkoot – mikäli kaikki osallistuvat niihin.

Jollei näin tehdä, on meillä edessämme kansallinen hajaannus. Heimoontuminen ja kansallinen rapautuminen.

Pahimmassa mahdollisessa vaihtoehdossa jotkut tahot käyttävät tätä lamaa tekosyynään omien etujen ajamiseen. Se tapahtuu huumeidenvälittäjän moraalilla ts. ”eipä se mitään kunhan minä hyödyn tästä.”

Kansallisen yksimielisyyden nakertaminen näyttää olevan nyt muotia. Sosiaalisessa mediassa huudetaan toisten korviin eikä välitetä siitä mitä toinen vastaa. Tällainen toiminta riipii demokratiaa kuin nälkäinen rotta. Se johtaa Suomeen, jossa häikäilemättömät riistävät, kunnianhimoiset pyrkyröivät ja usko demokratiaan kuolee.

Edellisen laman opetus: yksimielisyys

Edellisessä lamassa poliittinen johtajuus tiivistyi kahden puolueen: SDP:n ja Kokoomuksen hyvään yhteispeliin. Oli johtajuutta ja kykyä nähdä asioiden ylitse. Nyt näyttää siltä, että meillä on johtaja – Juha Sipilä – mutta että hänen johtamassaan hallituksessa on yksi osapuoli, joka ei pelaa palloa eikä syöttele.

Monista kansalaisista näyttää siltä, että kokoomuspuolue pelaa enemmänkin EK:n joukkueessa. On syntynyt mielikuva siitä, että nykyisessä hallituksessa istuu äänetön yhtiökumppani, joka hamuaa kaikkea ja pyrkii kaikkeen, uhoaa voimansa tunnossa eikä kaihda mitään.

EK – sooloilijat kulisseissa

Lyhyesti: EK on vuokrannut itselleen Kokoomuksen, jonka nuori ja kokematon johto liehtaroi rahamaailmaa.

Tilanne on EK:lle mitä edullisin: se aikoo nyt hoidella ay-politiikan suuntaviivat ja musertaa ammattiyhdistysvallan.

Samaan aikaan nämä talousvaikuttajat (jotka ovat mämmäneet talouden asiat) aikovat myös nuijia kuoliaaksi valtion ”turhat rönsyt”: turhan koulutuksen, turhat tulonjaot ja turhan byrokratian. Autokauppias on nyt korkeimman koulutuksen paras neuvonantaja ja sivistystä haukutaan yhteisessä typeryyden sekakuorossa.

Valtakunnanmoukan valinta

Hämmästyttävintä tässä on ns. moukkamaisuuden nousu valtakunnan hallitsevaksi ideologiaksi. Nyt ylpeillään typeryydellä. Valtakunnan ensimmäiset ylvästelevät sillä, että ei ole luettu kirjoja, että ei arvosteta sivistystä eikä kunnioiteta koulutusta. Parhaimpina esimerkkeinä ovat tietysti niin pääministerin kuin valtiovarainministerin tokaisut ”kaiken maailman dosenteista”.

Asiaa voi havainnollistaa tutkimalla viimeisen puolen vuoden aikana annetut sivistyksen vastaiset lausunnot. Tässä kinkkua sulatellessa jokainen voi osallistua tähän peliin. Ei kun kynä käteen ja netti auki.

Tässä laskennassa valtakunnan suurmoukaksi nousee eittämättä maamme nykyinen opetusministeri, jonka puheet paljastavat hämmästyttävän sileän maailmankuvan. Hänen epäinformatiivisessa todellisuudessaan sivistys näyttää olevan taloutta haittaava ennakkoluulo.

Mielenkiintoista kyllä tämän kisan häviävät seuraavat puoluejohtajat: Antti Rinne ja Timo Soini. Epäonnistuminen näissä ”moukka-olympialaisissa” kertoo siitä, että duunarit ovat perinteisesti arvostaneet sivistystä.

Arto Luukkanen

Järvenpää

PS – Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoilleni.

Ajattelin laittaa yllä olevan blogin tähän kaikille lukijoilleni tiivistelmäksi ja kiitokseksi tästä vuodesta. Älköön kukaan pahentuko näistä haja-ajatuksista.

Toivottavasti olen väärässä. Olen varma, että kokoomuksessa on vielä ihmisiä, jotka arvostavat sivistystä. Nyt heitä taitaa olla kuitenkin aika vähän ja he ovat ko. puolueessa sukupuuton partaalla - vähän kuin Serengetin sarvikuonot.

Haluan tässä samalla kiittää kaikkia lukijoitani ja jokaista kommentoijaa – riippumatta siitä mitä mieltä he olivat. Tilastojen mukaan teitä on ollut useita kymmeniä tuhansia ympäri valtakuntaa.

Lyhyesti: keskusteleminen on demokratian pohjavirta ja kun se tehdään kohteliaasti mutta reippaasti niin silloin kansanvalta kukoistaa.

Vielä kerran hyvät lukijani: kiitos tästä vuodesta ja hyvää tulevaa Uutta Vuotta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitos Sinulle, Arto!

On ollut kannustavaa ja innostavaa lukea kirjoituksiasi!

Onneksi kaikkia dosentteja ei tarvitse eikä voi panna samaan koriin!

Oikein antoisaa ja reipasotteista vuotta 2016 Sinulle ja juttujesi kautta meille kaikille! Anna palaa!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kiitos Toimi! Sinulle ja läheisillesi mitä parhainta joulun loppuaikaa ja hienoa Uutta Vuotta!

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitos!

Ps. Moukkaa en rohkene äänestää, kun äänestin koko syksyn "moukkien" esitysten puolesta eduskunnassa.
Niin ja ovatko ne epämoukkia, jotka viime vaalikaudella velkaannuttivat isänmaata noin 30 mrd eurolla ja haluaisivat jatkaa samaa edelleen? Hmmmm...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Janne! Sinulle myös hyvää tulevaa vuotta.

Niin. Vihollista tai viholliskuvaa ei tarvita - ainoastaan sitä että löydettäisiin positiivinen tie ylöspäin. Ja että kaikki osallistuisivat sen tien tekemiseen.

Otit vaikea kysymyksen esille. Itse aprikoin siitä mahdollisuudesta, että kansallisella pääomalla voisi olla aivot ja sydän. Että hyvinvoinnin kasvattaminen voisi koitua kaikkien eduksi.

Arkkipiispa Mäkisen käsitykset ovat hänen omansa. Kalan mätäneminen alkaa usein päästä)) En ymmärrä tällaista vieraantumista omasta isänmaasta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ilman sen suurempia jorinoita ykköseksi nousee, ei ainoastaan yksi henkilö, vaan maamme kolmen ässän (SSS) hallitus. Johtajansa moukkamaista käskyttävää esimerkkiä myötäilevänä, nöyristelevänä kollektiivina.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Paavo Lipponen oli aikanaan "moukkamainen" johtaja, joka leikkasi köyhiltä eikä kuunnellut kansaa edes euro-intoilussaan. Hän oli Johtaja, vaikka hänen politiikkaansa pidinkin vääränä, äärioikeistolaisena ja epäoikeudenmukaisena.

Nyt meillä on pitkästä aikaa taas Johtaja, pääministeri, joka vie asioita eteenpäin. En kaikista hallituksen esityksistä pidä, mutta 12 vuotta kestänyt päättämättömyyden aika oli meille todella tuhoisa. Nyt on toisin.

Sipilän ja Soinin ainoat puutteet taitavat olla liika pehmeys. Stubbista en viitsi sanoa mitään.

"Suurmoukat" taitavat löytyä Etelärannasta ja Hakaniemestä. Nämä korkeapalkkaiset etuoikeuksia puolustavat ja kansaa kuuntelemattomat jyrät, joille kansa ei ole valtaa antanut. Valta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Nyt meillä on pitkästä aikaa taas Johtaja, pääministeri, joka vie asioita eteenpäin."

Yks eteen, kaks taakse = paljonko onkaan peruutettu?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #18

Kymmenistä esityksistä ei peruutettu kuin kolme eikä niistä yksikään ehtinyt eduskuntaan asti. Se on todella vähän. On normaalia, että hallitus luopuu joistakin aikomuksistaan.

Tehokas katuminen-esityksestä Sipilän hallitus luopui, vaikka sitä olivat Sdp ja Vasemmistoliittokin viime vaalikaudella ponnella edellyttäneet. Hallintarekisterilaki ei ollut hallituksen ohjelmassakaan, vaikka sitä valmisteltiin jo Antti Rinteen ministerikaudella.

Ps esti myös eläkkeensaajien asumistuki-uudistuksen ja lääkekorvausten suuren leikkauksen. Näistä oli todella tärkeää luopua.

On viisasta ja vastuullista luopua sellaisista hankkeista, jotka osoittautuvat heikosti perustelluiksi. Valitettavasti edelliset hallitukset "luopuivat" lähes kaikista uudistuksista ja velkaannuttivat Suomea hurjasti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomen suurmoukaksi äänestän Alexander Stubbia, joka jo nuorena miehenä osoitti laajemman yleissivistyksen puutteensa kirjoittamalla ylioppilaskirjoituksissa reaalissa arvosanan improbatur ( hylätty ).

Positiivisena näen sen, että tällaiselta pohjalta on ponnistettu kansakunnan kaapin päälle todistuskappaleeksi siitä, että poliittinen pyrkyryys ja menestyminen eivät pysty peittämään laaja-alaista yhteiskunnallista tietämättömyyttä puhumattakaan sydämen sivistyksen puutteesta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

) minun laskennassa Aleksi pääsi kyllä korkealle ))

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Ehkäpä se 32-vuotias opetus- ja kulttuuriministeri vain toteuttaa puolueensa puheenjohtajan tahtoa ja aivoituksia, joita et korkealle taida noteerata.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Kiitos toivotuksista ja Hyvää Tulevaa Vuotta.
Sellainen jäi kirjoituksessasi mietityttämään, että miksiköhän näiden mainitsemiesi moukkien politiikka kuitenkin näkyy persujen politiikkaa enemmän hallituksen toimissa vaikka persut on isompi eduskuntapuolue?

Ja tähän demokratian riipimiseen sen verran, että millaiseksi koet persujen osuuden aiheeseen, kun miltei kaikki takit on vaalien jälkeen heillä kääntyneet?

Käyttäjän JuhaMerentie kuva
Juha Merentie

Tosi hienoa. Positiivisuuskampanjan aluksi valitaan valtakunnan suurmoukka. Seuraavaksi valtakunnanluuseri. Miten positiiviseksi saammmekaan Suomemme.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Arto, minä kyllä laskisin suurmoukiksi kuolemantuomion kannattajat, ja mitä muuhun sivistykseen tulee niin Soini ilmoitti viimeisimpiä edellisten EK-vaalien persujen kulttuuriohjelman olleen vitsi.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Suomen liittyminen yhteisvaluutta euroon on osoittautunut suureksi virheeksi. Meillä oli oiva tilaisuutemme lähteä eurosta joko v. 2008 taikka v. 2009, kun ilmeni, että pyhänä pidetty no bailout -sääntö heitettiin roskikseen.

Ei pitänyt olla lainkaan mahdollista, että muut euromaat ottaisivat kantaakseen ja maksaakseen muiden euromaiden talousvirheitä.

Nyt sitten jääräpäinen euroon tarrautuminen on aiheuttanut Suomessakin älyttömiä pakkoliikkeitä. Pääministeri Sipilä on tästä viimeisin esimerkki.

Pääministeri Sipilä vaikuttaa talouspoliittiselta osaamiseltaan harvinaisen tyhmältä insinööriltä.

Valtiontalouden luotsaaminen vaatii makrotaloudellista osaamista. Yritysjohdossa saa vain mikrotalouden osaamisen perusteista jonkinlaisen käsityksen.

Jos nyt Sipilä saa läpi tämän ajatuksensa 5 + 5 + 5 eli suurin kaartein 15%:n palkkojen alennuksen, niin se tietäisi todellista deflaatioshokkia Suomen kansantaloudelle. Muutenkin Suomi on ollut koko kuluvan syksyn ajan lievästi deflaation puolella.

Sitäpaitsi mitenkä valtio tulisi toimeen, kun palkkoja alennettaisiin? Palkoista verotulojen kertymä laskisi selvästi yli 15%, koska progressiivisen marginaaliveron takia kävisi väistämättä näin. Vai olisiko palkkoja laskettaessa tarkoitus veroprogressiota kiristää?

Unohtuuko taas, että kotitalouksien menot ovat yritysten tuloja. Kotimarkkinoiden ostovoima heikkenisi entisestään palkkoja alennettaessa. Työttömyys ja konkurssit lisääntyisivät.

Edelleen on epäselvää koskisiko palkkojen alennus vain rintamavastuussa olevia raskaan työn puurtajia vaiko laskettaisiinko myös johtoportaan palkkoja? Miten kävisi mm asuntovelallisten mahdollisuudet selvitä lainoistaan alemmilla palkoilla?

Sipilä on täysi pelle, joka joutuu näistäkin hankkeistaan vielä perääntymään, vaikka AY-porukat näyttäisivät Sipilälle keskisormea.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Miska Rantanen pohti eilen Hesarissa millä nimellä Talvisodan jälkeistä aikaa voisi kutsua. Onko meillä yhteistä tarinaa?

Sotakommunismi. Eikö siinä ole hyvä nimi suomalaiselle sankaritarinalle? Tehtävänä ylläpitää 900 000 reserviläisen terrakotta-armeijaa.

"Sotakommunismille oli tyypillistä hallinnon suora ohjaus ja sotilaskomento." (Wikipedia)

Muutettuaan Pohjanmaalta Sipooseen on Juha Sipilä saanut häkäpöntön tilalle sähkö-Teslan. Vaalikentillä leijonan lailla ärjynyt Timo Soini märehtii kuin lammas Dianapuiston vehreitten laidunten äärellä

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ihmisen toiveet kuullaan, eikä ketään jätetä yksin.

Suomea sanottiin rumien naisten hallitsemaksi vähemmistöjen paratiisiksi, saatiin nuori ja nätti opetusministeri, liikenneministeri ja puhemies.

Onhan brändäystä vuosikymmen harrastettu.Stubb, Ahtisaari, Kolbe, Lehtinen, siinä muutama veteraani.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suurmoukaksi pitää valita joku kansanedustaja joka kokemansa suuren häpäisyn jälkeen alkaa puolustamaan häpäisijäänsä. Ilmiö on läheistä sukua ns. Tukholman syndroomalle jolla tarkoitetaan panttivangin kääntymistä vangitsijansa puolesta puhujaksi.

Jean-Paul Sartre käytti sanaa "inho" kuvaamaan tunnetta jonka kokee nähdessään läntisen ihmisen luopuvan arvoikkaimmasta ominaisuudestaan, vapaasta ajattelusta, kääntymällä lampaaksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Usko, toivo ja rakkaus. Suurin niistä on rakkaus.

Vielä kuukausi sitten ei voitu kuvitella Markku Rossin esiintuloa kaapista. Entinen kansanedustaja Timo Kaunisto kirjoittaa tänään salailutunnelmista "kanatarhassa".

Toivoakin siis on.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Niin, minun käsittääkseni Sanna Grahn-Laasonenkin toteuttaa vain hallitusohjelmaa,kuten muutkin ministerit. Ei kait Eduskuntaan asti etene mikään lakialoite, jolle ei ensin tule hallituksessa hyväksyntää kaikilta kolmelta puolueelta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset