Arto Luukkanen

Venäjän järjestelmäkriisi lähestyy?

Terveiden venäläisten kenraalien kummallinen joukkokuolema

Uudenvuoden jälkeen venäläisille kerrottiin useiden johtavien sotilaiden äkillisestä kuolemasta. Venäjän sotilastiedustelun päällikkö kenraali Igor Sergun kuoli ensimmäisten tietojen mukaan sydänkohtaukseen. Kyseinen salamyhkäinen sotilasjohtaja oli Venäjän uuden hybridisodankäynnin käynnistäjä ja samalla myös vastuussa vuoden 2014 Krimin miehityksestä.

Samoihin aikoihin hänen kanssaan kuolivat myös kaksi tärkeää Krimin miehitystä johtanutta sotilasjohtajaa; kenraalimajuri Aleksandr Šušukin ja kenraali Pavel Solovjev. Molemmat sydänvaivoihin. Niin Sergun, Solovjev kuin Šušukin olivat yli 50-vuotiaita mutta muuten terveitä miehiä.  Uuden vuoden jälkeen ilmoitettiin myös, että presidentinhallinnon ”valtiollisesta palvelusta ja kaadereista” vastaava virkamies Vladimir Kikot olisi kuollut äkillisesti samoihin aikoihin.

Miten nämä periaatteessa terveiden miesten äkilliset kuolemat on tulkittava?  

Venäjä on villien huhujen luvattu maa ja näiden kenraaleiden kuolema käynnisti heti huhut jonkinlaisesta valtakamppailusta tai intrigeistä, joita käytiin Kremlissä.  Venäjän sotilastiedustelun GRU:n ja salaisen poliisin FSB:n välisistä skismoista on tiedetty jo pitkään ja joidenkin arvioiden mukaan kuolemat olivat ”järjestettyjä”, että kyseessä olisi ollut pyrkimys hillitä sotilastiedustelun kasvanutta valtaa. Tätä tukee se, että Sergunin sanottiin kuolleen FSB:n lomakodissa (sic!).

Ajatus siitä, että GRU:n johtaja menisi lomailemaan FSB:n lepokotiin on yhtä irvokas kuin sodan jälkeen NL:n edustajien ehdotus siitä, että Mannerheim menisi lomailemaan Krimille. Nämä kaksi instituutiota kilpailevat verisesti rahasta, asemasta ja vaikutusvallasta.

Tapahtumat joutuivat vielä merkillisempään valoon kun Stratfor-niminen läntinen lähde väitti, että Sergun olisi itseasiassa kuollut Libanonissa (https://www.stratfor.com/). Sen tulkinnan mukaan Venäjä halusi salata Sergunin kuoleman paikan tietoisesti.

Toisaalta, yhtä kaikki, jokaisessa näissä arveluissa epäillään, että nämä kuolemat merkitsivät sitä, että Ukrainan ja Donbassin alueen vastuu siirtyisi näin FSB:n haltuun ja että luvassa olisi uudenlaista strategiaa, jossa pyrittäisiin myös ns. poliittiseen ratkaisuun. Ainakin Boris Gryzlovin vierailu Kiovassa merkitsi sitä, että nyt tunnustellaan tosissaan mahdollisuutta jonkinlaiseen sovintoon. Laihakin sovinto olisi nyt mahdollinen.  

Instituutioiden välinen sota?

Järjestettyjen kuolemien mahdollisuus Venäjällä on ehkä korkeampi kuin muualla mutta näyttää siltä, että salaliittoteorioiden arvuuttelu on vielä aivan liian aikaista. Toisaalta, Venäjän turvallisuusorganisaatioilla on tapana turvautua varsin koviin otteisiin kun niiden intressin törmäävät toisiinsa. Esimerkiksi vuonna 2007 paljastui skisma Venäjän federaation huumeviraston ja FSB:n välillä.

Tällöin huumeviraston johtaja Viktor Tšerkesov leväytti auki FSB:n ja Venäjän federaation huumeviraston välisen epävirallisen sodan Kommersant-lehdessä 9.10.2007. Hänen mukaansa instituutiot kävivät toistensa kimppuun väkivalloin; toisen laitoksen työntekijöitä pidätettiin ja salamurhattiin. Vastustajan kimppuun käytiin myös paljastamalla ”kompromaatteja”  - likaisia asioita lehdistössä.

Tämän jälkeen näiden instituutioiden yhteistoiminta on ollut muodollisesti täysin moitteetonta. Kreml perusti myös pari vuotta sitten erillisen instituution - Venäjän federaation tutkintakomitean (Sledtsvennyi Komitet –SK) heiluttamaan ruoskaa valtionhallinnon virkamiesten yllä.  

Potentiaalisten vaarallisten kenraalien puhdistus?

Kenraalien äkilliset kuolemat ovat antaneet mahdollisuuden olettaa, että kyseessä olisi jonkinlainen ”hiljainen puhdistus”, jossa siivottaisiin liian poliittiset ja epävarmat sotilasjohtajat – jotka mahdollisesti voisivat uhata valtion nykyisen poliittisen johdon valtaa. Että sydänkohtaukset olisivat olleet järjestettyjä tai sitten käskettyjä itsemurhia.

Eräiden ukrainalaisten ”tietojen” mukaan jokin ryhmä Venäjän oligarkeista ja sotilaista olisi sopinut, että se poistaisi Putinin vallasta epäonnistuneen ulko- ja sisäpolitiikan takia (esim. http://onpress.info/ubityj-sergun-byl-uchastnikom-antiputinskogo-zagovor...).

Sergun olisi näiden väitteiden mukaan osallistunut tähän kokoukseen ja oli edustanut siellä ”silovikeja” ja niitä upseereja, jotka eivät halua uutta suursotaa. Mikä ihmeellisempää: ukrainalaisten ”tietojen” mukaan Putinilla olisi pitkälle mennyt eturauhasyöpä ja siksi hän olisi valmis mihin tahansa säilyttääkseen valtansa.

Nämä huhut ovat hurjia ja villejä. Samoin niiden lähden on vähintäänkin epämääräinen. Venäjällä on kuitenkin mahdollista, että varsin arkaluonteisiakin tietoja vaihdetaan ja levitetään näinkin ”väärien” tahojen kautta.

Toisaalta, se, että oligarkit uskaltaisivat haastaa nykyistä hallintoa tuntuu mahdottomalta. Siitäkin huolimatta, että he olisivat kärsineet niin suuria tappioita (https://tvrain.ru/teleshow/bbc_na_dozhde/poteri_oligarhov-401929/). Epämääräisten keskustelujen käyminen olisi ehkä mahdollisempaa. Nämä viattomatkin keskustelut olisivat ehkä antaneet sitten aihetta vaarallisten kenraalien raivaamiseen?

Jos sitten oletetaan, että tässä olisi jotain perää voisi ehkä otaksua, että Aleksei Navalnyin korruptionvastainen kampanja liittyisi Kremlissä käytävään valtataisteluun. Navalnyi alkoi jo  kesällä 2015 levittää varsin hyvin perusteltuja ja yksilöityjä tietoja Shoigun varallisuudesta ja pääsyyttäjä Tšaikan saamista rahoista. Jos nämä liittyvät toisiinsa, on tieto Putinin sairastumisesta ilmeisesti lähtenyt liikkeelle kesällä ja käynnistänyt jonkinlaisen hiljaisen valtataistelun, jossa käytetään myös ns. ”kompromaatteja”.

Valtataistelun merkillisyys olisi siinä, että entinen johtaja on vielä kuitenkin voimissaan ja jokaisen on otettava huomioon väistyvän johtajan poliittinen linja ja hänen ”testamenttinsa” Venäjän tieksi. Jos esimerkiksi solumyrkky- ja kortisonihoidot ovat vielä kesken, ei presidentin terveydellä voisi vielä spekuloida.

Epämääräisiä valtataistelu ja sairastamishuhuja on Venäjän televisiossa kumottu esittämällä Putinin judoharjoituksia. Toisaalta, syksyllä esitettiin aprikointeja siitä, että suuri johtaja on näyttänyt väsyneeltä.

Mutta vielä kerran: Venäjä ja Ukraina ovat hurjien huhujen luvattuja maita. Kylmiä faktoja on vähän: on vain muutamia huomioita siitä miten väsyneeltä itse presidentti Putin on viime aikoina näyttänyt. Lisäksi on ollut mielenkiintoisia yhteensattumia sekä kummallisia yrityksiä peitellä tapahtunutta. Ja sitä paitsi: venäläisten miesten kuolleisuus on kansainvälisesti katsoen korkealla tasolla. Ehkä sydänkohtauksien mahdollisuus on täysin mahdollinen?

"Suuren Tsunamin" edellä?

Venäjä tilanne näyttää ilman mahdollista valtataisteluakin alkaa lähestyä  ns. järjestelmäkriisiä tai kuten jotkut sanovat "suurta tsunamia".  (http://www.gazeta.ru/comments/2016/01/15_a_8023709.shtml).

Talouden mittarien laskiessa ja ennen kaikkea halvan öljyn uhkaamassa taloudessa ollaan nähtävästi turvautumassa a) leikkauksiin ja b) yksityistämiseen. Eläkeikää aiotaan nostaa samalla kun virkamiesten määrää vähennetään. Toisaalta, ”valtion” omaisuuden parhaiden palojen yksityistäminen voisi kerätä valtion kassaan kaivattua likviditeettiä. Nämä ovat kuitenkin vain paperinpalasia tuulessa mikäli talouden suunta ja energian hinta eivät nouse.  

Kun rahat loppuvat hiipuu myös poliittisen järjestelmän elämä ja tulevaisuus.

Hallinto voi sinnitellä väkivallalla,  kolonialisoimalla omaa väestöään lisää tai lähtemällä ulkomaisten sotien tielle. Nyt käytävä Syyrian sota on koitunut kalliiksi hankkeeksi, jonka legitiimisyyttä on epäilty enemmän kuin Ukrainan kurittamista ja Krimin haltuunottoa. Syyrian sodan laajentaminen on kuitenkin koko ajan yhä varteenotettavampi mahdollisuus.

Entä sitten kun rahat todella loppuvat? Talouden sakatessa ja rahojen loppuessa hinnat ovat vähitellen nousseet ja inflaatio on kasvanut.  Järjestelmä, joka oli niin hyvä yli 10 vuoden ajan kasvattamaan elintasoa ja palkkoja, on nyt mätänemässä sisältäpäin. Venäjän aktiivinen sotapolitiikka on myös pahentanut valtiontalouden tilannetta.  
Lopulta, kun rahat ovat loppuneet, ovat klaanit alkaneet aggressiivisesti kilpailla keskenään. Samaan aikaan presidenttiä lähellä olevat isänmaalliset piirit ja ”sekurokraattioligarkit” ovat tyhjentäneet maan stabilisaatiorahastoja.  

Mistä järjestelmäkriisin sitten tunnistaa? Tutkijoiden keskuudessa puhutaan ns.”heikoista signaaleista”. Ne ovat vahvistuneet koko ajan. Ajan merkit ovat näkyneet siinä, että itänaapuriin on ilmaantunut erikoisalojen protesteja kuten esimerkiksi venäläisten rekkamiesten anti-Platon (uusien tiemaksujen vastainen protestiliike) liike.

Kreml oli vuodenvaihteen aikana hetken ihmeissään kun 600 rekkaa suuntasi maan pääkaupunkiin ja pyrki tukkimaan Moskovan kehätien. Erilaiset yllättävät protestit ovat lisääntyneet samalla kun sosiaalisessa mediassa vaaditaan ankarasti korruption karsimista ja rehellisyyttä. Kriisin näkymättömyys on tähän saakka johtunut siitä, että keskiluokalla on ollut tähän saakka resursseja kestää huonompia aikoja.

Jotakin on kuitenkin ilmassa; yhä itsevarmempi Tsetshenian diktaattori Ramzan Kadyrov on alkanut toimimaan Venäjän nykyisen vallan "puolestataistelijana" ja uhkaillut erimielisiä. Tämä on taas herättänyt ansaittua huomiota ja protestointia Venäjällä. (https://tvrain.ru/news/ponomarev-401912/). Tavallisen kansa keskuudessa vallitsee hiljainen huoli tulevaisuudesta ja kriisiajoille luonteenomainen taipumus turvata suureen johtajaan. Putiniin luotetaan - vielä.  

Kaiken takana on talous

Maan elintason laskun poliittisesta merkityksestä ei Venäjällä mielellään puhuta. Tosiasiat näkyvät jo tavallisten ihmisten arjessa - rupla heikkenee ja ihmisten ostovoima on kutistumassa. Sitä päivitellään lehdissä mutta kukaan ei oikein mielellään uskalla keskustella kriisin syistä tai viitata siihen, että valta on toiminut väärin.  

Poikkeuksia on kuitenkin olemassa.   Tunnettu venäläinen tunnettu lehtimies Vjatšeslav Kostikov nosti kissan pöydälle ja kritisoi artikkelissaan ”Montako virstaa on onneen?” (AiF No 48) vallanpitäjien huolettomia asenteita.
Parin viime vuoden aikana valta on kertonut muutoksen parempaan olevan edessä ”vuoden tai parin kuluttua”.

Nyt ääni on kuitenkin muuttunut ja parempaa tulevaisuutta ei enää ennustella heti. Kostikovin sanoma on ankea: vuoden 2016 budjetissa on muodostumassa valtava vaje, jota ei voi peitellä pelkästään keräilemällä korkeampia tariffeja, veroja tai maantiemaksuja.

Leipää?

Vielä kerran: järjestelmäkriisi Venäjällä näyttää mahdolliselta ja se voi puhjeta mitä arkipäiväisimmistä asioista. Vähän kuten vuoden 1917 kansainvälisen naistenpäivän mielenosoituksessa, jossa rohkeat naiset uskalsivat kirjoittaa banderolleihinsa vaarallisen sanan - leipää! Laajentuneiden mielenosoitusten ja muutamien aseellisten yhteenottojen jälkeen Pietarin varuskunta siirtyi vallankumouksellisten puolelle. 

Toisaalta historian vääjämättömät ja selvät muutokset saattavat joskus antaa odottaa itseään pitkän aikaa eikä tulos ole koskaan sellainen kuin itse halutaan tai toivotaan.

Kleio - historian muusa - ei ikinä kulje ennalta-arvattavia polkuja.  

Dosentti Arto Luukkanen
Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori
Helsingin yliopisto

Artikkelin perusrunko ilmestyi viime viikolla Etelä-Suomen Sanomissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

39Suosittele

39 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (91 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Hyvää tietoa Venäjästä ja venäläisistä. Kiitos Arto!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen
Pekka Iiskonmaki

#2
Yksi perusjuttu minua ihmetyttää. Venäjän virallinen väestömäärä on 145 miljoonaa.

Venäjän posti löytää vain 113 miljoonalle osoitteen. Tulee mieleen Nikolai Gogolin ''Kuolleet sielut''

Tuure Nyqvist

Kaksipäinen sulkasatoinen kotka ei taaskaan tiedä mihin suuntaan räpiköitsisi. Valtaeliitissä suhisee, keulakuvaputin tasapainoilee ehkä karsimalla näin loppiaisen jälkeen nyt jo yhteyttämiskyvyttömiä ja haitallisia valtaeliittijoulukuusensa oksia.

Empä viitsi vaivautua kaivelemaan venäjäläläjäläisyyden pohjamutia tämän enemmälti:

Venäjäläläjäläisyyden syvin olemus on kaaosmaisuus. Tämä heijastuu kaikkeen, mitä venäjäläläjäläiset toteuttavat pääasiassa mututututuntumalla.

Tälläinen, venäjäläläjäläisten omasta mielestä suuri, määrätietoinen ja mahtipontinen oivallisuus on ainakin käytännöllisemmän ja "totisemman" ruohonjuuritasoisen perusajattelijan silmin koko ajan ja kaikilla tavoin hiuskarvan varassa olevan ruohonkorren varassa.

Näinollen ei ole mikään ihme, että päitä tippuu, joko itseinhon, ns. omien kasvojen menettämisen vuoksi, (japseilla harakirinsä), tai vain siksi, että joku toinen peittelee menettämiään kasvoja.

Joten, aivan oikein, jotain on tapahtumassa, mutta mitä? Jatkaako  venäjäläläjäläiset aikamatkaa kohti keskiaikaa vai jämähtävätkö vuoteen 2015?

Vai ovatko venäjäläläjäläiset löytämässä kenties jotain myönteistä, maailman ketkuimman ja teennäisimmän sekä niin iha ittensä venäjäläläjäläisen, niin iha ittensä venäjäläläjäläisen luikertelumeiningin irti Ukrainan ja Krimin sisäpolitiikastaan, ja samalla ulkopoliittisista talousongelmistaan.

Äärimmäisimmän valitettavaa ja murheellista on, kun ukrainalaisten ja myös venäjäläläjäläisten kaikki kärsimykset toteutuivat saman, edellämainitsemani hiuskarvan varassa olevan ruohonkorren varassa.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Olipa ilo lukea punnittua tekstiä tämän päivän Venäjästä. Maasta, joka on kuin jatkokertomuksen käsikirjoitus kirjoittajansa pöydällä. Ei tarkalleen osaa odottaa, mihin suuntaan tarina jatkuu monista vaihtoehdoista. Ainoastaan suunta karkealla mittakaavalla on selvä.

Tuure Nyqvist

Kaksipäinen sulkasatoinen kotka ei taaskaan tiedä mihin suuntaan räpiköitsisi. Valtaeliitissä suhisee, keulakuvaputin tasapainoilee ehkä karsimalla näin loppiaisen jälkeen nyt jo yhteyttämiskyvyttömiä ja haitallisia valtaeliittijoulukuusensa oksia.

Empä viitsi vaivautua kaivelemaan venäjäläläjäläisyyden pohjamutia tämän enemmälti:

Venäjäläläjäläisyyden syvin olemus on kaaosmaisuus. Tämä heijastuu kaikkeen, mitä venäjäläläjäläiset toteuttavat pääasiassa mututututuntumalla.

Tälläinen, venäjäläläjäläisten omasta mielestä suuri, määrätietoinen ja mahtipontinen oivallisuus on ainakin käytännöllisemmän ja "totisemman" ruohonjuuritasoisen perusajattelijan silmin koko ajan ja kaikilla tavoin hiuskarvan varassa olevan ruohonkorren varassa.

Näinollen ei ole mikään ihme, että päitä tippuu, joko itseinhon, ns. omien kasvojen menettämisen vuoksi, (japseilla harakirinsä), tai vain siksi, että joku toinen peittelee menettämiään kasvoja.

Joten, aivan oikein, jotain on tapahtumassa, mutta mitä? Jatkaako  venäjäläläjäläiset aikamatkaa kohti keskiaikaa vai jämähtävätkö vuoteen 2015?

Vai ovatko venäjäläläjäläiset löytämässä kenties jotain myönteistä, maailman ketkuimman ja teennäisimmän sekä niin iha ittensä venäjäläläjäläisen, niin iha ittensä venäjäläläjäläisen luikertelumeiningin irti Ukrainan ja Krimin sisäpolitiikastaan, ja samalla ulkopoliittisista talousongelmistaan.

Äärimmäisimmän valitettavaa ja murheellista on, kun ukrainalaisten ja myös venäjäläläjäläisten kaikki kärsimykset toteutuivat saman, edellämainitsemani hiuskarvan varassa olevan ruohonkorren varassa.

Eero Mattila

Mukavan laaja-alainen päivitys Venäjän tilanteesta. Kiitos!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, miten meidän suomalaisten tulisi kodeissamme varautua mahdolliseen Venäjän järjetelmäkriisiin ?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lähetetään Karjalan Tasavaltaan avustuspaketteja, paikallishallintojenkin budjetit ovat pahasti alijäämäisiä.

Reijo Tossavainen

90-luvulla Kainuusta lähetettiin Vienan Karjalaan paljon erilaisia maatalouskoneita, mm. traktoreita ja leikkuupuimureita. Lisäksi opetettiin kädestä pitäen maataloutta. Nyt tuosta kaikesta ei ole mitään jäljellä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vieläkö me suomalaiset veronmaksajat rahoitamme Muurmanskin alueen korruption vastaista hanketta ?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Jos tarkoitat lähialueyhteistyötä niin se hanke lopetettiin 2012.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Ilmeisesti Suomi onnistui kitkemään korruption Muurmanskin alueella, koska projekti on päättynyt . Hienoa !

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #21

Näinhän siinä varmasti kävi;-) Eikö sen jälkeen ryhdytty taisteluun Pietarin jätevesipäästöjä vastaan. Jokohan sekin on päättynyt kunniakkaaseen voittoon?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Niin no, Manun aikana 1992 solmittua lähialueyhteistyösopimusta edelsi avustusten lähettäminen itärajan taakse, molemmat estämään rajanylityksiä tänne päin:

https://books.google.fi/books?id=S69cAwAAQBAJ&pg=P...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Herkkua! Faktaa, huhuja ja päätelmiä sopivassa suhteessa. Juuri tuollaisesta infopaketista löytyy myös totuus, jonka tosin pääsee varmasti määrittelemään vasta, kun jokin noista skenaarioista on toteutunut. Valistuneille arvauksille on siis kysyntää, jotta vuoden kuluttua pääsee viisastelemaan: "mitäs minä sanoin!"

Omien päätelmieni pohja on ns. pitkäkilpi-indeksi. Se määräytyy Venäjällä rekisteröityjen autojen runsautena Imatran katukuvassa. Indeksi on tammikuussa ollut varsin matala, mutta viime syksystä käyrä on kohonnut. Venäläis-ortodoksinen juhlasesonki on toki otettava huomioon; silloin turismi Suomeen on aina vilkastunut. Jos PKI olisi nolla, panisi sen merkille pahaenteisenä haudanhiljaisuutena Prisman parkkihallissa.

En ole varsinaisesti sitoutunut Putinin hallintoon, mutta jos vetoa pitäisi lyödä, satsaisin istuvaan presidenttin. Putinille uskolliset media ja armeija ovat niin vahva linnake Kremlin ympärillä, ettei niitä öljyn halpuudella horjuteta. Venäjän kansan kärsivällisyys ja sitkeys ovat myös jäljellä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tuomo Kokko

Ei sen Venäjän kansan kärsivällisyys ja sitkeys ole mihinkään hävinnyt, kun heidän elämässään ei ole Leningradin piirityksen jälkeen mikään muuttunut. Yli puolet kansasta elää alkukantaista mökkiläisen elämää omilla pikku viljelmillään.

Muutamassa isossa kaupungissa asuu 10 miljoonaa keskiluokkaista virkamiestä ja muutama tuhat oligarkkia joiden hallussa on Neuvostoliiton ryöstetty omaisuus.

Siellä se elintason lasku tuntuu ja alkaa näkyä. Sieltä se kapina alkaa. Ei köyhän kansan keskeltä, koska he eivät ole mitään kehitystä elintasossaan omassa elämässään edes nähneet.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos Putinin hallinto kaatuisi, ja jos se tapahtuisi noin tyylikkäällä palatsivallankumouksella suurkaupungeissa, olisi tapaus helppo klaarata esimerkiksi meillä Suomessa.

Kun Hrushtshev syrjäytettiin ja tilalle asettui troikka, muotoili Kekkonen nokkelasti, että "tähän asti minulla on ollut Kremlissä hyvä ystävä, mutta nyt heitä on kolme". Ja kun v. 1991 ns. Janajevin juntta yritti kääntää historian ratasta taaksepäin, oli Ahon hallitus heti hereillä sen varalta, että luoteisena rajanaapurina jouduttaisiinkin kaveeraamaan ennestään aivan outojen tyyppien kanssa.

Suomi on tosi paikan tullen paljon vikkeläliikkeisempi kuin loputtomasta sisäpoliittisesta konttaamisesta voisi päätellä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #28

Muotoilisin tuon hieman toisin: Ahon hallitus oli heti hereillä, koska oli mahdollista saada Kremliin Janajevin ja muiden Ahon vanhojen kavereiden juntta.

Kun Jeltsin ja muut tuntemattomat voittivat, Suomelta kesti vain puoli vuotta tajuta ruotsalaisten vihjeet ja hakea EY:n jäsenyttä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hienoa Luukkanen!

Oivaltavaa ja jäljitettävää spekulointia koskien Venäjän tilannetta! Oli ilo lukea hyvin jäsenneltyä ja mukavasti asiasta toiseen soljuvaa tekstiäsi.

Tietosirpaleita oli riittävästi ja kerroit hyvin tietojen ja "tietojen" lähteistä. Mielenkiinnolla odotan, miten viralliset tiedot täydentyvät esittämiesi asioiden ympärillä.

Kiitos!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

tänks...ihan normaalia fundeerausta vaan. Tätä me täällä tehdään näin sivusilmällä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kiitos tästä. Kun Venäjän tilanne yhdistetään Kiinaan ja koko maailman yleisiin näkymiin, on niitä synkkiä pilviä havaittavissa joihin kuten Eija-Riitta Korhola totesi, Suomi ei nähtävästi ole varautunut mitenkään. No, tulevaisuus näyttää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eihän katastrofin aineksista synny katastrofia, jos ihmiset bunkkereihin suojautuu sen iskemiseltä. Kun se iskee kirkkaalta taivaalta, syntyy aina jotain uutta - jos ei muuta, niin kerrottavaa!

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Talous on sellainen tieteenala , että siitä löytyy päivättäin aiheeseen kuin aiheeseen puolesta ja vastaan kirjoitus. Tämän takia voi puhua myös taloususkonnosta eli uskoo aina vakaasti jompaan kumpaan. Joka tapauksessa Kiinan kasvun hidastuminen ja sen talouden muuttuminen viennistä enemmän sisämarkkinoihin on selviö. Pörssit heiluvat tämän takia mutta se ei ole 'katastrofi'. Kysymys kuuluu saako Kiina hoidetu tämän muutoksen nätisti vaiko ei ja mitä vaikutuksia kummallakin skenaariolla on maailman talouteen. Tähän kun lisätään blogin aihe eli Venäjän epävarma tilanne niin nämä yhdessä tekevät Suomen näkymistä epävarmat, Suomen minimaalinen kasvu (vienti) riippuu näistä maailmantalouden tekijöistä, vaikkei uskoisikaan seuraavaan lamaan (mikä sekin voi tulla).

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Punaisena lankana Venäjän viime kuukausien tapahtumille on yksinkertaisesti systemaattinen läheneminen Yhdysvaltoihin ja valmistautuminen sen kanssa yhteiseen sotaretkeen ISIS:in tosiasiallista valtiota vastaan. Tähän on ollut tarpeen putinilaisten ja FSB:n taholta niistää supervaltahenkinen ja amerikkalaisvastainen GRU, joka Ukrainan sodan myötä sai hetkeksi palautettua tshekisti Putinin aikana pohjiin mennyttä vaikutusvaltaansa. Käännökseen Yhdysvaltain puoleen on yhtä yksinkertainen syy: parin vuoden Kiinan liehittely on tuonut lämmintä kättä ja strategisia yhteispohdintoja, mutta ei rahoitusta, jota välttämättä tarvitaan ettei toisaankin synny järjestelmäkriisiä. Yhteinen linja Yhdysvaltain kanssa näyttää löytyvän pitkissä mutta toimivissa neuvotteluissa eri asioista - jopa hankalimmasta eli Ukrainan Donbassin autonomiakysymyksestä. Kun kumpikin osapuoli, Venäjä ja Yhdysvallat ovat kuitenkin pari vuotta haukuskelleet toisiaan ja esiintyneet "vaihtoehtoina" toisensa kumppaneille, ollaan kumminkin puolin vielä toistaiseksi hiemän häveliäitä ja vähäpuheisia tämän uuden suhteen julkistamisessa -varsinkin kun kaikista pienemmistä asianhaaroista ei vielä ole sovittu. Kun kuitenkin Yhdysvaltain presidenttiehdokkaista merkittävimmät (Trump, Cruz, Sanders) eivät ole Venäjän suhteen ainkaan kovempia kuin Obama, on strategia tuskin vaaranalainen. Potentiaalista järjestelmäkriisiä on Venäjällä kuten samoin Suomessa, Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa -koko maailmantalous on sekaisin eikä kukaan istu pallillaan tukevasti pitkällä tähtäimellä. Juuri siksi Venäjä ja Yhdysvallat kokevat nyt sittenkin tarvitsevansa toistensa palveluksia, kun suuret suunnitelmat muuten auttamatta jämähtävät.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pekalta asiaa. Muuten: Zjuganov on sitä mieltä että Venäjän Maidan lähestyy...http://joinfo.ua/politic/1146241_Nachalos-Lider-KPRF-Gennadiy-Zyuganov-tribuni.html

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Ihan tuore juttu, hyvä havainto Arto! Tosiaan Zjuganov uhkailee Maidanilla, jos Venäjän pääpankki Sberbank yksityistetään. Putinin hännänheiluttajina jo vuosia toimineita kommunisteja tietysti suunnitellut suuret yksityistämiset suututtavat ja haluavat heristää niille nyrkkiä. Mutta niin uhkaavuuden kuin uskottavuuden suhteen Zjuganovin lausunto on aivan samanalainen kuin kenen tahansa persupomon lausunto tyyppiä 'Suomi ei kestä enää uusia pakolaisia'!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #37

Suomalaisen tarkkailijan uskottavuutta lisäisi varautuminen ajoissa siihen, että Clinton valitaan.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala Vastaus kommenttiin #40

Clinton epäilemättä jatkaisi Obaman menoa jokseenkin suoraan. Ei turhaan Obama itse tue hänen vaalikampanjaansa, joka ilman vain Obamaan pohjautuvaa mustien tukea olisi jo kaatumassa. Ja kun taustapirutkin ovat samat, voisi Clintonin kanssa uskoa nykyisen USA:n Venäjä-politiikan pyörien pyörivän häiriöttä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei ole täysin ilmeistä, miten ”systemaattinen läheneminen Yhdysvaltoihin” ilmenisi siinä, että Venäjä perustaa tänä vuonna kolme uutta divisioonaa läntisille alueilleen ja asettaa vuoden 2016 aikana taistelupäivystykseen viisi ydinohjusrykmenttiä, jotka varustetaan nykyaikaisilla asejärjestelmillä (Iltasanomat 12.1.)

Läheneminen on korkeintaan paikallista ja paloittaista, ei systemaattista maailmassa.

Näitä hankkeita ajaa erityisesti puolustusministeri Sergei Shoigu, joka esiintyy Luukkasen artikkelissa yhdessä lauseessa ilman esittelyä.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Venäläis-amerikkalaisen liiton tielä on ollut kolme perusongelmaa: Syyria, Donbass ja Tähtien sota-ohjuspuolustushanke Itä-Euroopassa. Kaksi ensimmäistä kysymystä on pääpiirteissään ratkaistu ja pääongelmana niissä näyttää olevan kummankin omien liittolaisten vikurointi. Tähtien sota -juttu on vielä perusratkaisua vailla, mutta ei koko perusjuttu tähän varmaan kaadu. Kuitenkin tuo lyhyenmatkan ohjusten sijoittelu ja niillä uhkailu varmasti jatkuu sopimiseen saakka. Niillä ei voi uhata Yhdysvaltoja, joten jättiasiasta ei ole kyse. Mutta pelin henki on, että myönnytyksiä ei tehdä gentlemannimielessä hyvän neuvotteluilmapiirin luomiseksi vaan vasta kun kaikki on pilkkua myöten sovittu. Luottamusta toisiinsa ei Obaman ja Putinin joukkueiden välille enää kirveelläkään pysty rakentamaan.

Eero Mattila

Joulun jälkiruokana olen lueskellut operaatio Stella Polariksesta ja Operaatio Parabellumista, asekätkennästä ja suomalaisesta tiedustelusta...
- Kyllä nyt taas tarvittaisiin jotain samaan.. laajaa yhteistyötä ja tiedonvaihtoa naapurimaiden kanssa, erilaisia skenaarioita ja niihin varautumista. Venäjä on tavallaan aina yhtä arvaamaton, mutta siitä huolimatta tulevaisuutta voi päätellä ja erilaisiin vaihtoehtoihin on hyvä varautua.
- Taloussaarrosta irtaantuminen ja suorat suhteet Venäjään olisivat edelleen varmaan hyvin toivottava asia. Vaikea on luottaa, EU-uskovaisten kykyyn hoitaa Venäjän suhteita, heillä ei ole kokemusta eikä näkemystä. EUsta on tullut osa jäätynyttä Ukrainan konfliktia, siis osa ongelmaa. Ratkaisijaa ei taida komissiosta löytyä.
- Aikidossa pitää pyrkiä mahdollsimman lähelle etsimään vastustajan tasapainopistettä. Venäjään pitäisi mielestäni suhtautua samoin, kun se kerran kuitenkin on rajanaapuri, pitäisi aktiivisesti pyrkiä rajan toiselle puolelle aistimaan tunnelmia.. taloudellinen yhteistyö lienee edelleen paras pohja rauhanomaiselle rinnakkaiselolle.

Käyttäjän KariRantala kuva
Kari Rantala

Pekka Kauppala, molemmilla mailla on eri tavoite USA:lla tuhota Isis ja Putinilla vallata Syyria.USA on ollut alakynnessä Putinin järjettömien
toimien ja idinaseuhkailujen vuoksi, mutta pakotepolitiikka tuo tuloksia
ja palauttaa "päiväjärjestysen"ilman katastrofia Putinin jälkeen.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Syyriassa molempien maiden eri tavoitteet näyttävät löytävän pienimmän yhteisen nimittäjän. Ei vain Yhdysvalloille vaan myös Venäjälle on sunnalais-islamilaista maailmanvallankumousta ei vain sanoin vaan myös teoin ajava ISIS uhka koko omalle vaikutusvyöhykkeelleen ja osittain jopa oman maan sisälle. Molemmat ovat vaikutusvaltakamppailussaan aiemmin lähinnä pyrkineet hyötymään siitä ja ohjaamaan sen omia perinteisiä "tosipahiksiaan" vastaan, mutta havainneet vähitellen viimeisten parin vuoden aikana poraavansa reikiä yhteen ja samaan veneeseen, jossa istuvat. Syyriassa on Venäjä sen hallituksen vanha liittolainen ja tietysti haluaisi, että se pystyisi valloittamaan sekä ISISille että muille kapinallisryhmille menettämät alueet takaisin. Mutta ei pysty edes Venäjän avulla, yhtä vähän kuin kapinalliset pystyvät valloittamaan maan ydinalueet hallitukselta. Ja tässähän on päästy ratkaisevasti eteenpäin. Kerry myöntyi siihen, että Assadin ei tarvitse väistyä vallasta ja Putin, että ISISisä vastaan taistelevat kapinallisryhmät hyväksytään mukaan koalitioon.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pitkästä aikaa fiksun ja asiantuntevan makuista blogikirjoittelua Luukkaselta. Kiitos. Jatka samaan malliin ja jätä se naurettava persupopulismi vähemmälle. Huhujahan nämä pääasiassa olivat, mutta se toki kävi tekstistä hyvin ilmi.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Minäkin bongasin kommentoija Uimoselta viikko-kaksi sitten kommentin, jossa ei mainittu persuja :). Sitä lisää!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam - Muuten olen sitä mieltä, että Karthago on tuhottava

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjän Presidentinhallinnon sivuilla:
*
Venäjän Turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten kokous perjantaina 15.1.2016:

Esityslistalla oli ”sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden kysymyksiä”.
Läsnä olivat:

“The agenda covered current domestic and international matters.

Taking part in the meeting were

Prime Minister Dmitry Medvedev,
Speaker of the Federation Council Valentina Matviyenko,
Speaker of the State Duma Sergei Naryshkin,
Secretary of the Security Council Nikolai Patrushev,
Interior Minister Vladimir Kolokoltsev,
Foreign Minister Sergei Lavrov,
Defence Minister Sergei Shoigu,
Director of the Federal Security Service Alexander Bortnikov,
Director of the Foreign Intelligence Service Mikhail Fradkov,
Deputy Secretary of the Security Council Rashid Nurgaliyev, and permanent member of the Security Council Boris Gryzlov.”

Näitä nimiä kannattaa seurata jatkossakin? Tämä on juuri nyt se "nyrkki", joka vastaa turvallisuudesta..

Porukasta muuten puuttuu Sergei Ivanov, vakinainen jäsen, Kremlin presidentinhallinnon päällikkö..

Lähde: http://en.kremlin.ru/events/president/news/51173

Linkin takaa löytyvät myös ko. henkilöiden naamat.
*

Käyttäjän akinieminen kuva
Aki Nieminen

Erittäin mielenkiintoinen kirjoitus Artolta. Aki Pyysing kirjoitti viime kuun lopulla myös aiheesta: "Onko oikea pakolaisongelma mahdollinen?".

http://www.pokeritieto.com/kolumnit/aki-pyysing/on...

Jukka Nieminen

Tai sitten selitys on niinkin arkinen kuin vähän pitkäksi ja överiksi mennyt uudenvuodenjuhlinta. Siinä kolmantena päivänä n. 11 vodkapullon jälkeen rupee ukoilla jo vähän pumppu reistaan. Joku makaa lattialla verilammikossakin kun on loppuehtoosta vähän harrastettu venäläistä rulettia asianmukaisena perinteenä.

Salaliittoteoriahan on vähän vastaava miksi amerikoissa ukkoutuneet presidentit kuolevat aina yhdysvaltain itsenäisyyspäivinä. 90-vuotiaat juhlakalut kun huomaavat liian myöhään päivänmittaisten bileitten käyvän vähän liikaa voimilleen.

Tiit Vähil

Hienoa tekstiä, mutta kerroppa miten Venäjä voisi perääntyä tästä hulluudesta kuivin jaloin Putinin mukana?

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Hyvä, Arto, kiitokset! Sitä ihmettelen kovasti, miksi esim. Suomen hallitus ei (ainakaan julkisesti) ota huomioon Venäjän federaation luhistumiseen liittyvää skenaariota. Se on ilmeisesti lähempänä kuin arvataankaan.

Oli hyvä, että toit kenraalien "kuolemat" näkyville. Voi siinä jotain perää olla, että kenut ovat Putinia vastaan. Ainakin ne, jotka uskaltavat. Moni ei uskalla, koska henkihän siinä lähtee hyvin helposti.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Jos Arto Luukkanen vihjaa, että Ksenia Shoigu olisi aiheuttanut kenraalien sydänkohtaukset, salaliittoteorian tueksi olisi kannattanut laittaa viereen Ksenia Shoigun kuva.

Kirjoituksessa lukee: ”Navalnyi alkoi jo kesällä 2015 levittää varsin hyvin perusteltuja ja yksilöityjä tietoja Shoigun varallisuudesta”

Ketään Shoigua ei ole aiemmin mainittu, joten lukijalle saattaa syntyä se kuva, että kyse olisi Ksenia Shoigusta, jonka nimissä puolustusministeri Sergei Shoigun varallisuus ja Moskovan kartano lehtitietojen mukaan on.

Shoigu ajaa voimakasta varustelua: ”Pääpaino on asetettava strategisten ydinohjusjoukkojen potentiaalin vahvistamiseen ja avaruuspuolustusohjelman toteuttamiseen, Shoigu sanoi” (Iltasanomat 12.1.). Päitä voi putoilla kenraalikunnassa sen takia, että jotkut ovat eri mieltä tästä pääpainosta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jos Venäjän systeemi alkaa luhistua sisältä päin tai seuraa palatsivallankumous, kenelle tai mille ovat silloin lojaaleja sen strategiset ohjusjoukot? Entä sen Läntisen sotilaspiirin johto, jonka esikunta on Pietarissa?

Millä Venäjän väestö ruokitaan, kun kassakirstujen pohja paistaa?

Veikko Anttila

Kiitokset Artolle tästä fundeerauksesta!
Joku kysyi edellä, miten Suomen tulisi aiheeseen suhtautua. Vaarallisin tilanne syntyy silloin, jos Putinille käy niin, että hän joutuu pois vallasta. Kuka tahansa tulee tilalle, hänen täytyy HETI osoittaa kansalle, että on vahva hallitsija. Miten hän voi sen osoittaa? Kaappaamalla jonkin Itämeren/Suomenlahden rannalla olevan valtion tai osan siitä. Kaliningrad on aivan liian pieni lämpäre Itämeren rannalla suurelle Venäjälle. On olemassa hokema, ettei Natoon kuuluvaa valtiota vastaan ole koskaan hyökätty. Niinpä, ei ole. Asiaa ei ole testattu. Suursodan välttämisen paine on niin iso, että uhrauksia voidaan tehdä!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Öljynäkökulmaa:

Olisiko nyt muodostumassa shiia- ja sunniöljyblokit?

USA on siirtymässä shiiojen puolelle Venäjän seuraksi ja Venäjällä on kiire korjata suhteet länteen, jonka seurauksen Itä-Ukrainasta tullaan luopumaan? + Samalla vahvistetaan yhteistä rintamaa Syyriassa.

Turkki ja Saudi-Arabia ovat pelaamassa itsensä eristyksiin ja ulos lännen suosiosta?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Looginen kysymys, mutta näin pitkälle Yhdysvallat tuskin haluaa mennä. Sunneja on kuitenkin suuri enemmistö muslimeista eikä se halua provosoida niitä vastaansa. Eli Turkkia ja Saudi-Arabiaa yritetään pikemminkin saada ruotuun. Turkki on viime kuukausina Yhdysvaltain painostuksesta lopultakin alkanut aidosti toimia ISIS:iä vastaan ja on maksanut siitä tuhoisalla terrori-iskulla turisteja vastaan. Näillä vanhoilla USA:n liittolaisilla ei ole mahdollisuutta kovin pitkälti suojata uskonveljiensä ISISissä selkää. Isisläiset ovat kuitenkin heistä riippumattomia, potentiaalisesti myös heille vaarallisia ja kiihtyvästi vain taakka.
Donbassissa ei ilmeisesti kysymys ole varsinaiseti Venäjän luovutuksesta, vaan eräänlaisesta geopoliittisen eikenenkäänmaan luomisesta. Suunnitellun aidontuntuisen autonomian luomisen seurauksena Ukraina voisi toimia siellä vain hyvin rajoitetusti. Toisaalta aitojen vaalien seurauksena maansa onnettomuuteen ja kurjuuteen vieneet Kremlin satraapit saisivat varmaan kenkää, mutta ei ukrainalaismielisten vaan paikallisen tataarioligarkki Rinat Ahmetovin joukkueen hyväksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Koko maailman kannalta olisi tietysti terveellistä, että Yhdysvallat osoittaisi niin Saudi-Arabialle kuin Turkillekin, että edes jossakin kulkee raja. Mutta Turkki on kuitenkin Naton jäsen.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kiitokset kirjoituksestasi.
Harvinaista herkkua minulle. Yleensä aina joudun kaivelemaan jos minkä laisia lähteitä saadakseni luotettavaa tietoa Venäjän asioista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kiitos Veikko. Kirjoittelen näitä aina Savon Sanomiin, Turun Sanomiin ja ESS:n. Ongelmana on vain se, että vain 4000-5000 merkkiä. Pitää tiivistää. Tässä ei tarvitse.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pahoittelen että on pitkän puoleinen kommentti, mutta saattaa kiinnostaa aika monia.

Totean vielä johdantona, että vaikea on ainakaan näin kaukaa saada mitään selvää faktaa, mutta tällaisen ruljanssin kokosin:

*
Tarkentaisin Arton tekstiä hieman Vlaidmir Kikotin suhteen (sikäli kuin venäjänkieliseen Wikipedia-artikkeliin on luottaminen):

Presidentin hallinnon päällikkö Vladimir Yakovlevich Kikot, (s. 1. tammikuuta 1952 Belokurakino, Voroshilovgradin alue Ukarainassa – k. 12. elokuuta 2013 Moskova).
Toisin sanoen Kikot kuoli jo pari vuotta sitten. Hän toimi Venäjän Federaation Presidentinhallinnon johtajana sekä Venäjän Federaation korruption torjuntaan kohdistuvan Presidentinneuvoston puheenjohtajiston jäsenenä, ja vielä Liittoneuvoston jäsenenä v.2010-2012.
Näin siis venäläisen Wikipedian mukaan; https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%BA%D...
Samassa Wiki-artikkelissa tosin kerrotaan hänen toiminnastaan vielä vuonna 2014.
Todettakoon, että Wikipedia ei mainitse Kikotin kuolinsyytä.

*
Tämä päiväämättömänä (!?) netissä näkyvä kuolinuutinen lienee aiheuttanut aiemminkin hämminkiä:
http://www.kommersant.ru/gallery/2254214?isSearch=...

Elokuussa 2013 kuollut Kikot oli kuollessaan 61 vuotias (ei siis 62, kuten uutisessa kerrotaan).

*

Vladimir Y. Kikotin edeltäjä Presidentinhallinnon päällikkönä oli Victor E. Kondrashov ja seuraajana Tatyana Zabolotnaya.

Zabolotnajasta on vaikea löytää tietoja, mutta sikäli kuin olen ymmärtänyt oikein, hän toimi ainakin takavuosina Primorskin alueen varakuvernöörinä. Nimen litterointi tuottaa tunnetusti ongelmia nettihakujenkin yhteydessä; presidentinhallinnon sivuilta en onnistunut häntä löytämään!

*

Kommerant uutisoi 12.5.2015, http://www.kommersant.ru/doc/2724932
että Venäjän Syyttäjävirasto oli nostanut syytteen Novgorodilaisat M. Bobryshevaa vastaan, ja että jutussa syyttäjänä toimii Andrey Kikot, joka tietämäni mukaan on Vladimir Y. Kikotin poika:

Mainittu Wikipedia-artikkeli nimittäin kertoo:

”Hän oli naimisissa, hänellä oli poika ja kaksi tytärtä. Poika toimii syyttäjän virassa Novgorodin alueella.”

*

FreeFepublic –sivuilla on käyty tammikuun 2016 alussa tällaista keskustelua Vladimir Kikotin kohtalosta;
(Siinä viitataan edellä mainittuun Kommersantin ”kuolinuutiseen”.

“Summary from the Russian article: Vladimir Kikot head of Russian Presidential Civil Service and Personnel Department suddenly died today for unknown reason. He was a close friend of Putin and was in charge of anti-corruption measures.” (“tänään” = 7.1.2016, VH:n huomautus).
http://www.freerepublic.com/focus/news/3380488/posts

Kun rullaat repliikkejä alemma, löydät tällaisen maininnan:

”Vladimir Yakovlevich Kikot, former chief of personnel at the MVD was the head of Putin's administration's personnel department. He was very important, and according to this article

http://www.ponarseurasia.org/memo/normal-country-n...
Kirkot was appointed to reduce the influence of Igor Sechin and Victor Ivanov from the FSB.”

Siinä viitatussa Nikolai Petrovin artikkelissa pohditaan tuolloin (kuinka ollakaan juuri syyskuussa 2013, kun Kikot oli juuri 12. elokuuta 2013 kuollut Moskovassa - Wikin mukaan) vallinnutta tilaan Putinin lähipiirissä:

”Putin’s return to the Kremlin has been marked by the renewal of its law enforcement and personnel departments, with Yevgeny Shkolov, Putin’s comrade-in-arms from Dresden, becoming a kind of grey cardinal.

His role and the role of his protégé, Vladimir Kikot, former chief of personnel at the MVD and now head of the presidential administration’s personnel department, are especially important due to the fact that Putin now seems much more distant from operational management. The general trends in the siloviki landscape over the last few years can be described as de-FSB-ization and police-ization.
De-FSB-ization can be seen in a number of ways:

• The arrival of Shkolov and Kikot to the presidential apparatus with the MVD as their base, instead of the grey cardinal tandem of Igor Sechin and Victor Ivanov from the FSB.

• The liberation of the MVD from FSB commissars and external managers, such as Rashid Nurgaliyev and Konstantin Romodanovsky (the same goes for the Justice Ministry).

• Reliance on Sergey Ivanov (and Shkolov and Kikot) for “the fight against corruption” to control elites, instead of on Sechin and Rosfinmonitoring (the Federal Financial Monitoring Service).”

Lue tarkemmin: http://www.ponarseurasia.org/memo/normal-country-n...
*
Melko sekava vyyhti!
*
Lisäys:
Lisäisin Arton listaan vielä nämä:

Presidenttin Putinin vanha kaveri, Russia Todayn perustaja, moguli, ja sittemmin VVP:n kanssa riitautunut,
Mihail Lesin

Kohteesta Wikipedia; https://fi.wikipedia.org/wiki/Mihail_Lesin ;

Mihail Lesin (11. heinäkuuta 1958 - 5. marraskuuta 2015) oli venäläinen poliitikko ja Vladimir Putinin neuvonantaja. Hän oli RT-uutispalvelun (entinen Russia Today) perustaja.[1] Hän oli mediaministeri vuosina 1999–2004 ja Venäjän presidentin neuvonantaja vuosina 2004–2009. Vuonna 2013 hän nousi Gazprom-Median johtoon.[2]

Lesin riitautui Gazprom-Median omistaman Eho Moskvy -radioaseman johdon kanssa, kun hän yritti estää oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin haastattelun julkaisun. Se kuitenkin julkaistiin. Lesin erosi sittemmin mediayhtiön johdosta.
*
YLE totesi kuolinuutisessaan:

”57-vuotiaana kuollut Lesin toimi Putinin lehdistöavustajana ennen kuin lähti luomaan englanninkielistä Russia Today -uutispalvelua vuonna 2005. Arvostelijat kutsuivat Lesiniä Putinin äänitorveksi, joka osaltaan heikensi lehdistönvapautta Venäjällä.
Viime vuonna Lesin sanoi Forbes-lehden haastattelussa pitävänsä täysin luonnollisena, että Venäjän valtio kontrolloi suurinta osaa televisiokanavista.”
http://yle.fi/uutiset/putinia_tukenut_mediamoguli_...
*
Helsingin Sanomat kertoi Lesinin elämäkerrasta näin:

”Kiistelty venäläinen mediajohtaja Mihail Lesin on löydetty kuolleena hotellihuoneesta Washingtonissa. Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti kertoi lauantaina, että Lesin kuoli sydänkohtaukseen. Hän oli 57-vuotias.
Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat yhä kuolinsyytä, The Washington Post kertoo.
Lesiniä pidettiin yhtenä Venäjän vaikutusvaltaisimmista mediavaikuttajista. Hän työskenteli vuosina 1999–2004 ministerinä vastuullaan televisio, radio ja lehdistö. Venäjällä etenkin valtakunnalliset televisiokanavat ovat valtion johdon poliittisessa ohjauksessa.
Lesiniä on syytetty sananvapauden heikentämisestä Venäjällä. Hän oli perustamassa englanninkielistä RT-kanavaa (entinen Russia Today) toimiessaan Venäjän presidentin neuvonantajana vuosina 2004–2009. Kanava on tunnettu valtionjohtoa myötäilevästä propagandasta.
Vuonna 2013 Lesin nousi vaikutusvaltaisen mediayhtiön Gazprom-Median johtoon.
Vuosi sitten Lesin ajautui ilmiriitaan Gazprom-Median omistuksessa olevan Eho Moskvy -radioaseman johdon kanssa yrittäessään estää oppositiohahmo Aleksei Navalnyin haastattelun julkaisun. Asema julkaisi haastattelun Lesinin vastustuksesta huolimatta.
Myöhemmin Lesin erosi mediayhtiön johdosta.”
Linkki: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1446877246415
*
Muun muassa FinancialTimes viittasi suoraan konspiraatioteorioihin:
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/d11b034a-8635-11e5-...
*
Lisäksi:

Gennadi Saratov,
kuoli yksilöimättömissä oloissa 10. päivä joulukuuta 2015.
Gennadi Saratov oli Krimillä sijaitsevan Sevastopolin entinen pormestari. Hänellä oli tärkeä rooli Krimin haltuunoton aikoihin Krimillä.

Vielä yksi. Nyt 30 v. ja-jotain Tatiana Gotsi kuoli sydänkohtaukseen. Hän oli yksi ”humanitaarisen avun” yhteensovittamisyhteisöjen jäsenistä Itä-Ukrainassa. Tietenkin hän tiesi Venäjän tuesta tankkien ja rakettien/ohjusten suhteen. "Sydänkohtaus"

*

Virolaisilta tällainen näkemys vielä; (raakakäännös verkkokääntäjän avulla);
Heillä on tällaisista kuolintapauksista tuntumaa;

05 marraskuu 2015: Putinin neuvonantaja [Mihail] Lesin, joka kuratoinut sotilaat Krimin operatsiooni. Surma tuntemattomasta syystä, virallinen Kremlin version kuoli ennenaikaisesti ja rauhallinen kuolema (skorobozdizno).

10 joulukuu 2015: entinen pormestari Sevastopol, joka oli aktiivinen Krimin Gennadi tapahtumia osaleja..herra [Gennadi] Saratov, kuolinsyy, epäonnistunut toiminta.

27 joulukuu 2015: kenraalimajuri [Aleksandr] Suskin ...... Krimin johtaja kirurgian, kuolinsyy yli äkillinen ja rauhallinen kuolema (skorobozdizno)

04 marraskuu 2016: [Igor] Sergun GRU päällikkö, kuolinsyy samana skoropozdisno. [скоробоздизно]

*

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Menee off topic, muta väkisinkin tulevat mieleen aiemman järjestelmäkriisin selvittelyssä ilmenneet yllätykset:

1960-luvun tietosanakirjoissa arveltiin, että Leon Theremin ja Konstantin Päts olivat kuolleet jossakin venäläisessä vankilassa 1940-luvulla. Gorbatshovin aikana Theremin kuitenkin löytyi yhdeksänkymppisenä emeritusprofessorina Moskovasta ja ehti matkustella vanhoissa Ranskan ja Yhdysvaltain maisemissaan ennen kuolemaansa. Pätsin luurankohan löytyi mielisairaalan mailta, jonne hänet oli haudattu vuonna 1956.

Kun Venäjästä on puhe, en ihmettelisi, vaikka Putin ja Medvedev osoittautuisivat veljeksiksi, joiden alkuperäiset nimet olisivat Ali ja Muhammad Rosenbaum-Hämäläinen :)

Musiikin ystäville:

https://en.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Theremin

Janne Suuronen

Malesialaisen matkustajakoneen alasampumisella itä-Ukrainassa saattaa myös olla pieni merkityksensä tapahtumissa; tuskin edes Putin hallinto hyväksyisi moista eikä välttämättä jättäisi rankaisemattakaan tekijöitä. Tai jos jättäisi, niin hyväksyisivätkö kaikki muut ?

Samaten Sotsin olympiakisoihin kulminoituneella valtaisalla korruptiolla.

Perinteisesti harvainvallan keulamiehet ostavat vakautta mielistelemällä armeijaa suurilla määrärahoilla. Kuten Venäjällä. Samalla on ostettu kansan kaipaamaa suurvallan ja mahdin tunnelmaa. Mutta Venäjä ehti jo olla sen verran pitkään auki maailmalle ja on osittain vieläkin, että osa vallan kakkosportaalla olevasta eliitistä ymmärtää paremmin.

Mitä tarkoittaa Putinin hallinnon viimeisen parin vuoden ajan nähty pyrkimys aste asteelta sulkea maa takaisin takaisin kohti NL:n sulkeutuneisuutta. Virkamiesten ulkomaille matkustamistahan on jo rajoitettu tavalla, jota ei sitten NL:n hajoamisen ole nähty.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Putinin-jälkeinen aika on ovella. Näin uumoilee sikäli kuin ymmärrän tulkita valtakunnan pätevin ja selkeäsanaisin venäjädosentti Arto Luukkanen. Itse ennustin puolitoista vuotta sitten 1 - 2 vuoden aikajänteelle jotain samantapaista. Näin jälkikäteen käsi sydämellä myöntäen ihan vaan stetson-metodin ja mutu-tuntemusten syvällä rintaäänellä, blogissani Putinin-jälkeinen Venäjä nyt, osa 1: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/172961-p...

Näkökulmani oli tuolloin ja on ollut jatkokehitelmissäkin (toisin kuin Arton tiukan tieteellisissä pohdinnoissa) jossain määrin trendisuuntautuneesti tarkoitushakuinen. Tuo käsilläolevan/nähtäväksitulevan järjestelmäkriisin avaaman historiallisen momentum-ikkunan koettu odotusarvo Karjalan win - win -palautukselle näkyy suosituimman blogini otsikostakin: Alkuperäinen Suomineito ilman rihmankiertämää - Katso kuva! http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204641-a...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Perussuomalaisten Arto Luukkanen satuilee Venäjästä näköjään muuallakin kuin uskonnollisilla kanavilla. Ja yleisö näyttää olevan täälläkin hurmoksen vallassa. Venäjä hajoaa! Venäjä hajoaa! Venäjä hajoaa!

Ymmärrän Luukkasen yskän. Perussuomalaiset istuvat Sipilän horjuvassa oikeistohallituksessa, keskellä taloudellista katastrofia ja edessä olevaa järjestelmäkriisiä. Siitä kansalla ei ole ulospääsyä ilman suurta yhteenottoa.

Venäjä ei hajoa, Suomi on jo hajonnut!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomineito hajotettiin 1939-47 Stalinin ja Hitlerin Molo-Ribbe-sopimukseen perustuen. Mutta koska teko oli laiton ja rikos myös ihmisyyttä vastaan, eheyttäminen on väistämätöntä. Voit osoittaa olevasi oikean asian ja ihmiskunnan puolella mm. pitämällä asian symbolia lähellä sydäntäsi: https://www.facebook.com/Viestihopeat.fi/photos/a....

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Veikko Savolainen kirjoittaa: "Putinin-jälkeinen aika on ovella. Näin uumoilee sikäli kuin ymmärrän tulkita valtakunnan pätevin ja selkeäsanaisin venäjädosentti Arto Luukkanen."

Karjalan palauttaja Savolainen ja dosentti Luukkanen samaistuvat Venäjä-kommenteillaan neulanpistopolitiikan harrastajiin, joille ei kelvannut sosialistisen Neuvostoliiton, eikä nyt kapitalistisen Venäjän olemassaolo.

Herrat haluavat Venäjän perilliseksi kymmeniin osiin pilkotun heikon valtioryppään, jonka osat ja luonnonvarat on alistettu Yhdysvaltain, EU:n ja koko läntisen imperialismin rautasaappaan alle.

Yhdysvaltain ex-ulkoministeri Madeleine Albright: "Emme voi hyväksyä, että yksi maa (Venäjä) omistaa yli puolet maailman luonnonvaroista".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Herrat haluavat Venäjän perilliseksi kymmeniin osiin pilkotun heikon valtioryppään, jonka osat ja luonnonvarat on alistettu Yhdysvaltain, EU:n ja koko läntisen imperialismin rautasaappaan alle."

On kai aina lupa toivoa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eiköhän se Putinin Venäjä myy, ja suorastaan tarjoa rahapulassaan ihan itse niitä luonnonvarojaan kun Kiinastakaan ei enää taida tippua lainaa edes toimituksia vastaan. Esimerkiksi:

Rosneft sells 15 per cent stake in Vankor to India’s ONGC

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/0d4e50b8-52ee-11e5-...

Rosneft to sell 10 percent stake in largest oil field to Chinese Company

http://rbth.com/business/2014/09/08/rosneft_to_sel...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Arto - mutta olethan sinäkin pro-Nato mies jo Arto?

Miten ihmeessä et voisi olla?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Seija Nylund kirjoittaa höpöjä väittäessään: "...kun Kiinastakaan ei enää taida tippua lainaa edes toimituksia vastaan."

SputnikNews tänään 19.1. "Kiina on valmis perustamaan venäläis-kiinalaisen yhteistyörahaston, kertoi Kiinan Moskovan suurlähettiläs Li Hui.

Huin mukaan Venäjän ja Kiinan yhteistyö Kaukoidässä on olennainen osa kahdenvälistä yhteistyötä.

Kiina aikoo perustaa investointirahaston, jonka tarkoitus on edistää Kiinan ja Venäjän yhteistyötä Kaukoidässä. Kiina on valmis harkitsemaan Venäjälle sopivia yhteistyön muotoja, jotta satamalogistiikan, maatalouden, tieteen ja koulutuksen, matkailun, hotellibisneksen ja liikenneinfrastruktuurin kehitykseen tähtäävät hankkeet toisivat tuloksen mahdollisimman pian, sanoi suurlähettiläs."

Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/talous/20160119/754619/k...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No mitähän ne kiinalaiset nyt mahtavat vahvemman oikeudella Venäjältä haluta, esimerkkejähän on kuten:

China Clones, Sells Russian Fighter Jets

http://www.wsj.com/articles/SB10001424052748704679...

ja sen jälkeenhän Venäjä myi rahapulassaan Kiinalle vielä toista hävittäjätyyppiään, suostuen vain 24 koneen myyntiin alun perin vaatimansa 48 sijaan.

Kiina vie ja Venäjä vikisee.

Antti Jokela

Täydennetään sen verran tuota Sputnikin uutista, että Kiinan ja Venäjän välinen kauppa laski 27.8% viime vuonna.

http://news.xinhuanet.com/english/2016-01/19/c_135...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Niinpä. Ja Suomen ja Venäjän välinen kauppa laski 40%.

Kapitalismin globaali kriisi taannuttaa valtioiden välistä kauppaa ja lännen julistamat pakotteet vauhdittavat alamäkeä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #67

Niinhän Venäjän koko tuonti ruplan öljyn hinnan laskun myötä romahtaneella kurssilla:

Russian Imports Plunge 39 Percent as Recession Takes Hold

http://www.themoscowtimes.com/business/article/rus...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tässä lisäpotkua dosentti Luukkasen järjestelmäkriisille.

SputnikSuomi: "Venäjä on sijalla 12 innovatiivisimpien maiden listalla. Bloomberg antoi Venäjälle 78,5 pistettä.

Bloombergin mukaan Venäjän talous on innovatiivisempi kuin Norjan, Itävallan, Belgian, Britannian, Hollannin, Kanadan ja Kiinan taloudet.

Listan kärjessä ovat Etelä-Korea (91,31 pistettä), Saksa (85,54 pistettä) ja Ruotsi (85,21 pistettä). Top 10-joukossa ovat myös Japani, Sveitsi, Singapore, Suomi, USA, Tanska ja Ranska.

Pisteitä jaettiin ottaen huomioon muun muassa maiden panostus tutkimukseen ja kehitykseen, julkisiin high-tech —yrityksiin, työn tuottavuuteen, patenttitoimintaan sekä valmistuksen lisäarvoon."

Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/talous/20160119/757049/b...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eikun esim. keksimään miten nostaisivat ruplan kurssia.

http://finance.yahoo.com/q?s=USDRUB=X

Antti Jokela

Niin, pitäisi kai ensin päättää antaako nokan vai pyrstön tarttua tervaan. Nimittäin budjetti laskettiin öljyn $50:n tynnyrihinnan varaan ja silloin vaje olisi ollut "vain" $40 miljardia. Jos öljyn tynnyrihinta onkin vain $27, niin silloin ruplan kurssin pitäisi laskea 115 ruplaan dollaria kohti, jotta vaje säilyisi suunnitellussa $40 miljardissa.

Tosin sanoen, jos ruplan kurssi nousee, niin vararahastot loppuvat, ja jos kurssi laskee, niin elintaso romahtaa. Näistä on nyt valittava. Paitsi jos öljyn hinta sittenkin nousisi rajusti...

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/oljyn-hinnanroma...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tulee mieleen se mahdollinen tilanne, että kun Putinin hallinto on ajanut itsensä taloudellisesti, sotilaallisesti, yhteiskunnallisesti, sisäpoliittisesti ja ulkopoliittisesti nurkaan, niin sen jatkotoimenpiteet saattavat olla melko arvaamattomia ja jopa epätoivoisia. Tähänkin tulisi Suomessa, Venäjän naapurimaana, varautua. Nurkkaan ajettu haavoittunut karhu voi hyökätä paniikissa mihin suuntaan tahansa. Jos nämä kenraalien "sydänkohtaukset" ovatkin muuta, niin se on ennusmerkki tulevasta.

Muistan Putinin jossakin haastattelussa sanoneen jotkin siihen suuntaan, että ei hän vihaa vihollisiaan, vaan omiaan jotka pettävät hänet.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Onko olemassa riski, että epätoivoiset vallanpitäjät Venäjällä käyttäisivät klassista ulkoisen vihollisen konstia vetääkseen kansan huomion pois aiheuttamistaan kotimaisista ongelmista?

Venäjän aseistus on kyllä tuhovoimaista, mutta voiko sitä syödä jos nälkä iskee? Kuinka suuri on Venäjän elintarvikeomavaraisuus siinä vaiheessa kun rahastot on käytetty, ja millä mahdollinen vajaus korvataan?

Nyt Suomella on majoituskapasiteetti lopussa runsaan 30 000 turvapaikanhakijan kanssa (= yli tuplasti enemmän kuin palveluksessa olevia varusmiehiä). Mutta entäpä sitten, kun puoli Pietaria pyrkii Vaalimaan kautta hakemaan turvapaikkaa, ja osa heistä aivan täydestä syystä?

Maria Salo

No jaa, aikanaan Egypti johti Israelin harhaan laskemalla liikkeelle huhun, että se täysin heikko ja varustautumaton sotaan/ja sitten yllätyshyökkäys!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Montakos päivää se sota kesti ja paljonko Egypti valtasi uutta lebensraumia?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Yhteiskunnalliset epäkohdat nousevat vääjäämättä esiin Venäjällä, huolimatta Putinin hallinnon epätoivoisesta yrityksestä maalata maailmasta omanlaisensa kuva.
Toisaalta Putinen hallinto on varmasti varautunut ongelmiin, jotka ilmenevät talouden alamäen seurauksina.

Mikä taho Venäjällä on vallassa seuraavana ?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Toisaalta Putinen hallinto on varmasti varautunut ongelmiin, jotka ilmenevät talouden alamäen seurauksina."

Tietyissä rajoissa ongelmien seurauksia voi hallita, mutta onko näköpiirissä mitään, joka ratkaisisi Venäjän yksipuolisesta öljyn ja kaasun viennistä riippuvaisen kaupan ongelmat, öljyn hinnan laskettua ilmeisen pitkäaikaisesti?

Putin julisti uhmakkaasti, että pakotteiden seurauksena tyrehtyvä elintarvikkeiden tuonti korvataan Venäjän omalla tuotannolla. Kuinka hyvin tässä on oikeasti onnistuttu?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Ei juuri lainkaan ole onnistuttu siinä. Maataloustuotantoa on vaikea kovin nopeasti lisätä, ja jos oisikin niin hyvin korkea korkotaso Venäjällä vaikeuttaa investointeja. Mutta elintarvikkeiden tuonti on ollut helppo siirtää ei-eurooppalaisiin maihin, jotka ovat yksinkertaisesti ottaneet eurooppalaisten osuuden itselleen. Kaupat ovat yhtä pullollaan elintarvikkeita kuin ennenkin, vain juuston suhteen havaitsee sorttimäärän niukentumisen. Hinnat toki ovat kohonneet.
Yksipuolisen kaupan ongelmat ovat pitkällä tähtäimellä ratkaisematta, kuinka pitkä tosin energian hintojen halpuus lopulta on, on vielä auki. Kuitenkin sillä ainoalla korkean teknologian vientisektorilla, mikä Venäjällä on, pyörii nyt paremmin kuin koskaan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Kyse on aseviennistä, joka on hyötynyt faktisista devavaatiosta ja Venäjän koventuneen imagon luomasta uskottavuuden noususta asevaltana. Nämä ja yksityistämisistä saatavat tulot torjunevat valtiontalouden kaatumisen muutaman vuoden ajan, joskin elintason lasku jatkuu varmasti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #83

Mitä asevientiin tulee niin siinäkin on mutkia matkassa:

Russian arms chief pledges to completely replace Ukrainian components by 2018

He also told lawmakers that a total of 640 models of Russian arms and military hardware were made with use of foreign-made parts and materials.

Rogozin said that by 2018 the defense industry planned to fully replace with Russian products 571 types of foreign-made components.

- jossain on tosin näkynyt maininta suuremmasta määrästä,800.

https://www.rt.com/politics/270991-rogozin-weapons...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hyvää keskustelua! Se jatkukoon))

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Sputnik Suomi eilen 19.1. "Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja Suomen pääministeri Juha Sipilä keskustelevat kahdenvälisestä yhteistyöstä 29. tammikuuta Pietarissa.

Dmitri Medvedevin ja Juha Sipilän on tarkoitus keskustella ajankohtaisista asioista liittyen Venäjän ja Suomen yhteistyöhön kaupan, tieteen ja energiantuotannon alueilla sekä alueidenvälisestä ja rajat ylittävästä yhteistyöstä."

Olisiko aika jo kypsä Suomen ja Sipilän hallituksen tunnustaa tosiasiat ja aloittaa Naapuruussopimuksen mukainen yhteistyö Venäjän ja Medvedevin hallituksen kanssa?

Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/politiikka/20160119/7547...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

" Olisiko aika jo kypsä Suomen ja Sipilän hallituksen tunnustaa tosiasiat ja aloittaa Naapuruussopimuksen mukainen yhteistyö Venäjän ja Medvedevin hallituksen kanssa?"

Da ja za! Hjuva ideja! - Liittoudutaankin Venäjän kanssa!

Kissa pöydälle. Maamme viimeaikaisen liittoutumisjahkailun tässä vaiheessa näyttäisi olevan korkea aika tuoda reilusti esille mitä ilmeisin mutta pitkälti vaiettu varteenotettava vielä todennäköisesti avoin optio. Venäjä-johtoiseen puolustusliittoratkaisuun hakeutumista ei jostain syystä ole vielä käsitelty julkisessa keskustelussamme yhtä kattavasti ja avoimesti kuin nyt jo takaperoiseksi koettua, lähtökohtaisesti huonosti jäsentyvänä näyttäytyvää ja kaukaisen teoreettisesti argumentoituvaa natopohdintaa. - Ks. koko julkilausuma http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198745-l...

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Se on harhakäsitys, että Venäjän valtiolta rahat loppuisivat.

Kun maalla on oma valuutta ja oma keskuspankki, niin tällaiselta maalta eivät rahat lopu ikinä.

On suorastaan täysin mahdotonta lähteä siitä ajatuksesta, että Venäjän keskuspankki voisi kieltäytyä rahoittamasta oman maansa valtiota ja tällä tavoin ajaisi Venäjän maksukyvyttömäksi.

Asiat hoidetaan "sydänkohtauksilla" reilaan, jos puhe ei auta.

Inflaatio on sitten aivan oma lukunsa ja kysymyksensä Venäjällä. Jos Venäjän oma tuotantokapasiteetti ei riitä tyydyttämään kysyntää, niin tuonnilla korvataan tietenkin oman tuotannon puutteita. Tuonti maksetaan viennistä saatavilla varoilla.

Suomen osallistuminen kauppapakotteisiin on meidän omalta kannaltamme täysin järjetöntä. Ei meillä ole siihen varaa. Tullin tilastojen mukaan vuodesta 1999 vuoteen 2014 Suomelle on kertynyt aljäämää yhteensä 38,9 miljardia euroa. Karkeasti arvoiden Suomi kykenee viemään Venäjälle vain noin puolet siitä, mitä tuomme.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Toivo F. Hyvärinen

Suomi ei tuo Venäjältä mitään sellaista jota ei muualta saa. Samaan hintaan tai halvemmalla.

Tuonti Venäjältä on 80 % öljyä, kivihiiltä, kaasua. 1% sähköä, 11 % kemiallisia aineita, 4 % puutavaraa, 2 % metallituotteita ja 2 % muuta sälää.

Suomen viennin arvosta alle 8 % suuntautuu Venäjälle. Vienti Euromaihin on 57 %. Esimerkiksi vienti USA:han on suurempi kuin Venäjälle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ilkka Varsio

Tuoreempaa tietoa en löytänyt kuin viime elokuulta, sen mukaan Hollantikin olisi mennyt Venäjän ohi ja:

Tammi-toukokuussa Venäjän-viennin osuus pieneni 5,5 prosenttiin.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2015/08/2...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #88

Seija Nylund

Niin se taitaa olla. Tietoni ovat muistissani kai vuodelta 2014 tai ennen. Siitä huolimatta kaikki kauppa valtioiden välillä kaikkiin ilmansuuntiin on tärkeää.

Venäjän kohdalla meillä Suomessa on vallalla kummallinen tabu, että kauppa maidemme välillä olisi elintärkeää ja korvaamatonta.

Tämä mielikuva periytyy varmaan 50 luvulta jolloin Neuvostoliiton ja Suomen välinen kauppa oli vaihtokauppaa. Valitettavasti tuo ajanjakso oli Suomelle haitallinen kauppapolitiikan ja kaupan kehityksen kannalta. Täällä tehtiin mitä NL bolitbyroo käski ja Suomessa unohdettiin länsimaat Ruotsia lukuunottamatta. Kuviteltiin, että yksi maa, Neuvostoliitto pitää Suomen elinvoimaisena. Toisin on kuitenkin käynyt.

Neuvostoliiton ja myöhemmin Venäjän vaikeudet ovat aiheuttaneet Suomen talouteen jo kaksi pahaa lamaa. Onko näistä opittu ? Toivottavasti on, vaikka jatkuvasti todistetaan, että Venäjä on meille korvaamaton kauppakumppani ja meidän pitäisi kääntää selkämme lännelle ja irtisanoutua Venäjän pakotteista.

Näiden henkilöiden pitäisi katsoa Suomen vientilukuja ja kauppakumppaneita sekä havaita, että Venäjä on marginaalinen, epävakaa ja arvaamaton kauppakumppani.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen Vastaus kommenttiin #89

Kumulatiivinen alijäämämme Venäjän kaupassa ylittää nyt jo ilmeisesti 40 miljardia euroa. Jos tämä ei ole yhtään mitään, niin ei sitten.

Eihän se nyt tietenkään tarkoita selän kääntämistä länsikaupalle, jos teemme kannattavaa kauppaa Venäjän kanssa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #90

Avainsana tuossa on "kannattavaa". Venäjällä on käytännössä tarjottavana vain kallista kaasua ja öljyä. Helpoin tapa kääntää alijäämän kasvu on keskittyä tarmokkaasti energian hankkimiseen muualta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #90

Toivo F. Hyvärinen

Alijäämäinen kauppatase Venäjän kanssa osoittaa vain sen, että Venäjä ei ole hyvä kauppakumppani. Miksi Venäjä ei osta Suomesta tuotteita tai palveluita joilla pyrkisivät tasoittamaan maidemme välistä kauppatasetta ?

Enemminkin näyttää siltä, että alijäämästä huolimatta Suomi saa ostettua tarvitsemansa energia raaka-aineensa edullisemmin kuin muista maista. Muutenhan se ei kannattaisi lainkaan. Esim Puola teki Saudi Arabian kanssa öljyn tuontisopimuksen jolla korvasi Venäjän ikiaikaisen sopimuksen ?

Alijäämällä Venäjän kanssa ei ole suurtakaan merkitystä Suomen kauppataseen kannalta. Vaihtotaseen alijäämä oli vuonna 2014 noin 4,5 miljardia euroa.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Järjestelmäkriiseistä ja konfliktin ratkaisusta on näköjään tietoa mm täällä http://www.bya.net/Site/Data/1329/Files/Publikatio...

Glasl on kehittänyt 9- kohtaisen portaikon joka kuvaa kärjistymisen vaihetta. Suomen maahanmuuttopolitiikka on TSN mielestä askeleella 3.

Missä vaiheessa katsoisit, Arto, Venäjän nyt olevan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset