Arto Luukkanen

Infosota ja suomalainen hurlumhei

Suomalaiset ovat nyt reippaasti heränneet vastaamaan Venäjän jo n. 16 vuotta harjoittamaan informaatiovyörytykseen ja pyrkivät nyt hakemaan uskonvahvistusta USA:n informaatiosodan ammattilaisilta.  

Aamuradion uutinen siitä, että suomalaisille virkamiehille pidetään nyt ns. ”infosota” USA:n asiantuntijoiden johtamaa koulutusta sekä tieto siitä, että Kanava-lehti järjestää 22 perjantaina ns. Venäjän info-sotaa käsittelevän seminaarin ovat sen verran kovia uutisia, että niihin kannattaa liittää hieman lähihistorian valaistusta.

Hyvänä esimerkkinä tästä uudesta linjasta on se merkittävä tieto, että hallinto on 16 vuoden jähmän jälkeen topevoitunut: valtioneuvoston kanslian ja eri ministeriöiden asiantuntijoista on koottu yhteysryhmä, joka vaihtaa järjestelmällisesti tietoja keskenään.

Tavoitteena on saada Suomeen kohdistuvasta infovaikuttamisesta mahdollisimman hyvä kokonaiskuva.

Nyt seistään urhean rohkeasti kun ensin 16 vuoden aikana kyyristeltiin viisaan pelokkaasti.

Kipakan emännän alla ei metelöity

Venäjän aloittama informaatiosota oli vuosituhannen vaihteessa vaikea pala.

Kun vakavasti otettavat tutkijat esittivät huomioita tästä aiheesta, niin tietoihin ei reagoitu tai sitten niihin suhtauduttiin pilkallisesti.

Virallisen dogman mukaan Venäjä oli kylmän sodan jälkeisen maailman yhteistyökumppani eikä sillä yksinkertaisesti voinut olla vihamielisiä aikeita Suomea kohtaan. Suomalainen hyväuskoinen hölmöys ja haluttomuus tosiasioihin perustuvan harkintaan ts. jähmä estivät rationaalisen ajattelun.  

Tätä suomalaista jähmää vahvistivat paikallisen Venäjän trollit,  myötäjuoksijat ja sympatöörit, jotka loruilivat ajatuksia ”Venäjän monimuotoistumisesta” ja ”demokratiakehityksen tukemisesta”. Nämä kyhäilivät tänä aikana tulevaisuusskenaarioita, jotka jäävät historiaan lähinnä siitä miten epämääräisillä edellytyksillä oli mahdollista fundeerata Venäjän tulevaisuutta. Ne ovat myös jälkisuomettumisen muistomerkkejä - notoorisia kirjallisia todisteita siitä mitä tänä aikana uskallettiin sanoa ja mitä ei.

Vallitsevaa tilannetta tuki poliittisen hegemonian kuoro: maa eli sosiaalidemokraattisessa ylivallassa ja valtiohallinnon ylimpänä valvojana oli sen verran kipakka emäntä, että mitään järkevää ei voinut tehdä.

Mikäli kokoomus yritti kiistää tätä tai osallistua ulkopoliittiseen keskusteluun, se hiljennettiin tehokkaasti.

Lopulta emännän ruoska riitti pitämään hiljaisena ne tahot jotka tiesivät: armeijan ja tiedustelun edustajat pitivät suunsa kiinni.  Vaikeneminen oli viisautta. Hakamiehen ja Kataisen Venäjä-avausten lyttäämiset olivat hyvänä esimerkkinä kurin kovuudesta.  

Näinä vuosina tapahtui myös suoranaisia kansallisia mahalaskuja – vuonna 2010 Venäjän lapsiasiamies tuli Suomeen ja kävi saarnaamassa presidentinlinnassa lähtien mitä päättäjien pitää tehdä. Suomalaisen itsenäisyyden ja oman sisäpolitiikan puolustajiksi jäivät tutkijat ja virkamiehet kun poliitikot jänistivät.

Uusi kummallinen tilanne

2010-luvulla poliittiset vuorovedet vaihtuivat. Presidentti vaihdos ja uudet hallitukset mullistivat tilanteen.

Suomalaisen yhteiskunnan erikoisuus on kuitenkin siinä, että suhdetta Venäjään ei lähdetty kalibroimaan kansallisesta näkökulmasta (kuten Kansallisen Kokoomuksen olisi luullut tekevän) vaan atlanttisesta näkökulmasta.

Suhde Venäjän harjoittamaan sumutukseen, disinformaatioon ja infosotaan muuttui nyt täysin.

Ensin havaittiin se mitä oli tapahtunut 16 vuoden aikana. Upeaa! Tämän heuristisen havainnon jälkeen lähdettiin etsimään välineitä tähän sotaan ja ennen kaikkea tietoa. Ja mistäpä sitä olisi saatu muualta kuin USA:sta. Suomesta Venäjän poliittiseen kohtaamiseen liittyvää viisautta ei ilmeisesti löytynyt.

Tuloksena oli henkinen hurlumhei.  Sodankäynnin opit otettiin USA:sta: ts. opiskeltiin muutamia iskusanoja, riehuttiin netissä ja koettiin suuria tunteita.

Suomalaisen sotatieteen korkeimmaksi tieteelliseksi saavutukseksi tuli lopulta kokoelma nettikokemuksia, joissa ns. ”tutkija” hääräsi innolla mukana epämääräisissä keskusteluissa. Tämä kokemus nimitettiin sen jälkeen ”infosodaksi”.

Infosodankäynti oli sen verran hyödyllinen kokemus, että vihollisia piti alkaa etsiä nyt tosimielessä.  Edellä mainitut paikalliset Venäjän trollit,  myötäjuoksijat ja sympatöörit olivat kuitenkin koskemattomia, sillä nämä olivat osanneet liimautua valtionhallintoon tai jopa tutkimuksen instituutioihin. Nämä viheltelivät nyt muina miehinä eikä näihin aktivisteihin voinut koskea.

Olisi siksi etsittävä uusia ja helpompia vihollisia. Ulkopoliittinen kädenvääntö siirrettiin nyt sopivasti sisäpolitiikkaan – pakolaiskriisistä käytävä normaali kansalaiskeskustelu olikin nyt Venäjän virittämää ja inspiroimaa.

Näyttää siltä, että ne, jotka vastustavat kokoomuksen haluamia ns. toisia työmarkkinoita, aiotaan nyt sitten leimata Venäjän puolesta taisteleviksi tahoiksi.  

Lyhyesti

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Enemmän pitäisi saada tietoa julkisuuteen länsimaisten yhtiöiden kokemuksista Venäjän markkinoilla. Ekaksi tulee mieleen Fortum, Stockmann, YIT, SRV ja Ikea.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pitäshän savolaesennii tietee iliman kurssitustakkii että omistaja piättää Suomessa.

Minulle vastavalmistuneena ekonomina kauppa-ja teolisuusministeriön virassa niin opetti itse kuuluisa kansliapäällikkö valitellen kuitenkin ettei ruotsinkielisiä riitä valtion virkoihin koska heillä on tärkeämpää tekemistä.

Kansliapäällikön poika tiedetään, silloinen kollegani Matti Vuoria samoin, kuten myös demariministerin poliittinen sihteeri Jorma Eloranta, sittemmin Metson vuorineuvos.

Luottamuksen voi menettää vain kerran, kuten hallitusneuvotteluissa toitotettiin, eikä järjestettyä luottamusta senkään vertaa.

Ministeriössä kuiskittiin että luota Suomen Kuvalehteen, siinä on tie ja totuus. Kanava-lehti kuuluu samaan lehtiperheeseen.

No, nyt on alkanut kuulua kokoomuspuolueen suunnalta vaikerruksia palkansaajien loukatuista tunteista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onneksi meillä on jämäkkä ulkoministeri, joka ei Venäjän suuntaan kumartele:

Soini: Mustaa listaa ei oteta esille Venäjän kanssa

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/108...

— Venäjä hoitaa raja-asiat ryhdikkäästi. Sieltä ei tule kukaan läpi, kehui Soini.

http://www.esaimaa.fi/Online/2015/08/21/Ulkominist...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Seijalle vähän tuoreempaa ulkomisterin kannanottoja Venäjän rajavalvonnasta jottei tarvotse turvautua menneen ajan käytäntöön ja tuolloiseen rajan ylityksiin.

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2016/01/21/...

Maailma kun muuttuu monesti jo muutaman kuukauden aikana, kuten on viime vuonna tapahtunut. Näinpä vanhoilla kirjoituksilla ei oikein voi "ratsastaa" mikäli haluaa pysyä nykyajassa. Eri asia on sitten jos tarkoituksena on vain nälviä tai jotain vastaavaa, niin silloin kannattaa varmaan hakea pidemmänkin ajan kirjoituksia, ehkäpä parin kolmen vuoden takaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Näinpä vanhoilla kirjoituksilla ei oikein voi "ratsastaa" mikäli haluaa pysyä nykyajassa."

Elokuun lopulta, ja liittyy samaan kuin muidenkin kohdalla: Soini ei osannut ennakoida eikä uutisista päätellen ottanut ko. asiaa esille vielä lokakuussakaan tavatessaan Lavrovin.

Soini: Tulemme Lavrovin kanssa hyvin toimeen

http://www.kp24.fi/uutiset/398886/Soini-Tulemme-La...

Edit: Soinin ja Lavrovin tapaamisen aikaan uutisoitiin jo:

Norjaan on saapunut tänä vuonna noin 1 200 turvapaikanhakijaa Venäjältä, kun vastaava määrä viime vuonna oli 20.

http://yle.fi/uutiset/norja_alkaa_kaannyttaa_venaj...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Onko Soini Norjankin ulkoministeri vai miksi Norjan ja Venäjän välinen maahanmuutto koskee Soinia ja Suomen hallitusta?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Kts. Soinin lausunto #3:

"— Venäjä hoitaa raja-asiat ryhdikkäästi. Sieltä ei tule kukaan läpi, kehui Soini."

Ja kysehän oli Soinin ja Lavrovin tapaamisesta aikana, jolloin Norja alkoi jo käännyttää Venäjältä tulleita turvapaikanhakijoita, mutta ilmeisesti Soini oli vieläkin siinä käsityksessä ettei Suomeen tule ainuttakaan. - Kuinka sinisilmäinen ulkoministeri saa mielestäsi Venäjän suhteen olla?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #10

Seija, tilenne oli tuolloin juuri se minkälaisena ulkoministeri kuvasi (=linkkisi). Tuon jälkeen kun Norja tavallaan sulki rajansa Venäjältä tulleille, niin sen jälkeen alkoi päivittäin tulla Suomeen turvapaikanhakijoita. Marraskuussa saapui MT:n kirjoituksen mukaan: "Venäjältä rajan yli Suomeen tulee viikoittain muutama kymmenen turvapaikanhakijaa. Lapin rajavartioston rajanylityspaikoilla turvapaikkaa haki viime viikolla 33." http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-t...

Huomattava ero Norjaan verrattuna. Tämän vuoden puolella on tulijoita ollut enemmän. Onko mielestäsi ulkoministerin vika se että Venäjällä on ollut "rahastajia" saattamassa turvapaikanhakijoita Suomeen yhä kiintyvämpään tahtiin johtuen Norjan toimista? Olen kyllä huomannut halusi nälviä ulkomisteriä ja muitakin hallituksen ministereitä ja vähän muitakin.

Soini tapasi Oulussa Lavrovin 15.10.2015 eli tuolloin ei Suomeen ollut vielä kovinkaan suurta tunkua Venäjältä. http://www.kp24.fi/uutiset/398886/Soini-Tulemme-La...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Mitä eroa tuossa on siihen, että erityisesti persut moittivat Orpoa siitä että ei ennakoinut? Soini oli naiivi suhteessaan Venäjään, ei se siitä muuksi muutu.

Nälvimisestä kommentistasi #7:

"Eri asia on sitten jos tarkoituksena on vain nälviä tai jotain vastaavaa, niin silloin kannattaa varmaan hakea pidemmänkin ajan kirjoituksia, ehkäpä parin kolmen vuoden takaa."

- Minäkö nälvin kirjoittaessani viime vuoden lopusta? Voisit huomauttaa mieluummin vaikkapa Tossavaiselle, joka toistelee papukaijan lailla Stubbin vuosia sitten sanomaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tässä on eletty vuosisatoja ilman Jytkyn tuomaa infosotaa Venäjältä. Ehkä se elää Universtaalla jansunbergien ja thomaswilhelmssonien seurueissa?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aleksanteri-Instituutilta, UPI:lta ja Eurooppa-tutkimusverkostolta olisin toki odottanut paljon enemmän taustoittavaa työtä, myös tässä ajassa tapahtuvaa sekä etenkin ennakoivampaa hereilläoloa, siis kotiläksyjen tekoa.

Nyt YLE:een kutsuttu asiantuntijakin pääsee liian usein ja liian helposti vanhojen fraasien latelulla, koska tutkiva journalismikin näyttää nukkuneen onnensa ohi.

Toistaiseksi tässä todellisuudessa ymmärrettävää kieltä ovat ns. suurelle yleisölle ansiokkaasti suunnanneet mm. Arto Luukkanen ja Timo Vihavainen. Kiitos heille.

Michael Moberg
Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Voisiko Luukkanen laatia kirjoituksen siitä, miten nykysuomettuminen ilmenee. Omasta mielestäni suomalaiset ovat vahvasti piilosuomettuneita sitä itse edes ymmärtämättä, ja parta alkaa vahvasti päristä jos joku julkeaa heitä suomettumisesta moittia. Eli suomettuminen on mielestäni siirtynyt tietoisesta valinnasta jo suomalaisten selkäytimeen.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Suomeen tuli viime vuonna länsirajan yli 31850 turvapaikanhakijaa. Itärajan ylittäjiä oli vain 650.

Tämän vuoden osalta länsirajan ylittäjistä ei ole tietoa. Itärajan ylittäjiä on 250.

Missä siis ongelma?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olisikohan se ongelma tässä:

Lappiin on tänä vuonna tullut Venäjältä jo 347 turvapaikanhakijaa. Se on puolet koko viime vuonna tulleiden määrästä. Vuonna 2015 turvapaikkaa haki 694 henkilöä.

= kolmessa viikossa puolet viime vuoden määrästä. Miksiköhän eivät hae turvapaikkaa Venäjältä?

http://yle.fi/uutiset/venajalta_tullut_turvapaikan...

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Ei kai tässä mitään ongelmaa ole muuta kuin se, että itärajan ylittäjistä monet ovat asuneet jo monta vuotta Venäjällä, mutta eivät olekaan jostain syystä siellä viihtyneet.

Eikös tämä ole noloa lähinnä Putinille, etteivät olot ole miellyttäneet.?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Pakolaisvirta on noloa YK:lle ja kaikkien valtioiden johtajille, mutta ennen kaikkea se on länsimaiden häpeä.

USA:n ja Nato-maiden miehityssodat Afganistanissa, Irakissa, Libyassa, Syyriassa ja Keski-Afrikassa ovat aiheuttaneet miljoonien ihmisten pakolaisuuden.

Pakolaisia on ollut jo vuosien ajan Libanonissa, Jordaniassa, Palestiinassa ja Turkissa. Pakolaisvirta Eurooppaan repesi viime vuonna, kun Turkki avasi leirinsä ja rajansa lähtijöille.

Turkin toimien pontimena oli EU:n raha ja hyllytetyn EU-lähentymissopimuksen elvytys. Ja Turkki sai molemmat, 3 miljardia euroa leirien porttien ja rajojen sulkemisesta sekä uusien EU-neuvottelujen aloittamisen.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Lehdissä on kummallisia uutisia:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-145351685122...

Oululainen nainen oli joutunut torjumaan lääppijää. Rikosylikonstaapeli Irmeli Korhonen lausuu ..."Kannattaa huutaa. Ulkopuoliset voivat kuulla ja tulla avuksi"...

Mitäs sitten tehdään, jos apuun tulee rasistinen(?) katupartio?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Oletko Arto kuullut, että kuulema toi Venäjä tukee rahallisesti joitakin Eurooppalaisia puolueita? Ameriikan pojat ne tämmöistä loihe lausumaan.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Ainakin Kokoomus on ollut Putinin puolueen veljespuolue.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jäin miettimään tätä "uutta" termiä. Tuli heti mieleeni uuden aselajin edustaja "infosotilas". Sellaiselle rynnäkkökiväärikin on vanhatava kapistus, kun käyttää vain sanan säilää ja antaa paukkua kielikonekiväärillä. :-D

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Rajavalvonta on sisäministeriön hallinnon alaista toimintaa.

Mitä ohjeita sisäministeri Orpo on antanut alaisilleen, kun itärajan takaa on tulossa yhä kasvava määrä epämääräistä porukkaa?

Kohta tulee Venäjän puolelta letkassa öpauttiarallaa semmoiset 200 kuorma-autoa, joidenka lavakuomun alla istuskelee ja osa seisoo semmoiset 100 vihreätä miestä per kuorma-auto. Äkkiä on Suomen puolella 20.000 miestä tositoimissa aseet mukanaan.

Orpo tietenkin pitää kriispalaveria ja matkustaa sitten Brysseliin kyselemään neuvoja. Orpo ei itse pysty tekemään yhtään mitään saati koko hallitus. Kaivellaan hermostuksissaan vuoroin nenää ja hanuria. Lopulta laitetaan sormet suuhun - pahalta maistuu, mutta tässä vaan neuvottomina ihmetellään.

Samanaikaisesti Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun lentokentille laskeutuu venäläinen lentokone, joka on varustettu lennonjohdon laitteistoilla. Kenttien omat lennonjohdot kaapataan ja syrjäytetään. Kentille tulossa olevat siviilikoneet ohjataaan vaikka Tukholmaan ja Pietariin. Venäläiset sotilakoneet ohjataan kaapatuille lentokentille. Tuhansia vihreitä miehiä aseineen päivineen purkautuu Suomen maaperälle. Helsingissä Suomen valtionhallinnon keskeiset virastot vallataan. Maan hallitus ja eduskunta vangitaan sekä heitetään sopivaan tyrmään. Vastaanhangoittelijat ammutaan...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset