Arto Luukkanen

Hiilamon höttö on askel eteenpäin

Professori Heikki Hiilamo kirjoitti mielenkiintoisen kannanoton muukalaisvihamielisyydestä ja keskiluokan ahdingosta. Kyseisessä HS:n tänään ilmestyneessä sunnuntainnumeron artikkelissa (14.2.2016) analysoitiin suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun kipupisteitä virkistävällä tavalla.

Hiilamon analyysi keskiluokan ahdingosta ja köyhien taloudellisesta kurjuudesta on oikeansuuntainen. Hänen mukaansa suomalaisten faktiset intressit ovat maahanmuuton ja kansainvälisyyden suhteen hyvin erilaisia. Todellakin. Tämä huomio on läpimurto suomalaisessa yhteiskuntakeskustelussa. Asia nostettiin esille eikä sitä piiloteltu. Kyse ei ole vain siitä, että meillä on rasisteja, natseja, demoneja ja pahiksia vaan että kyse on oikeasta ongelmasta.

Hiilamon lääke tähän oli kuitenkin täynnä akateemista höttöä. Hänen mielestään tarvitaan ”yhteiskunnallisia ratkaisuja”. Se pitää paikkaansa mutta ongelmana on se, että professori ei pääse oikein sisälle Suomen poliittiseen todellisuuteen. Maahanmuuttajat pitäisi ”integroida…suomalaiseen yhteiskuntaan ja pitää huolta siitä, että myös keskiluokka ja köyhälistö pysyvät mukana”.

Pitäisi, pitäisi, pitäisi…?

Toivotaan toivotaan…

Professorin resepti on kaunis mutta epärealistinen kuten Eero Raittisen suomalaisessa iskelmässä…”toivotaan, toivotaan, että joskus luomme toisenlaisen maan”.

Ongelmana on se, että useimmat päättäjät edes tajua maamme poliittisen todellisuuden umpikujaa. Maamme on nyt vapaan pudotuksen tilassa, joka on murtamassa nyt kansallisen olemassaolomme perusteita. Hyvänä signaalina tästä on se, että maamme syntyvyys on yhtä vähäistä kuin 1860-luvun nälkävuosissa. Ihmiset pelkäävät eivätkä oikein usko maamme tulevaisuuteen.

Suurin ongelma on siinä, että Suomi kouristelee ensimmäistä kertaa olemassaolonsa aikana näin pahassa suhdannekriisissä ilman oman valuutan tai ulkoisen devalvaation tuomaa mahdollisuutta lieventää olosuhteita. Olemme globaalissa amfiteatterissa areenalla – ilman aseita.

Sisäisen devalvaation tie näyttää olevan mahdotonta nykyisessä ay-todellisuudessa ja etenkin silloin kun sosiaalidemokraatit eivät ole mukana hallitusvastuussa. Sisäinen devalvaatio ei onnistunut edes Kalevi Sorsan aikana. Nyt demarit puhuvat suoraan jo siitä, että ”pannaan kaikki hösseliksi ja sitten uudet vaalit”. Väyrynenkin haluaa uusia vaaleja…joskin eri syistä ja hämärimmistä vaikuttimista.

Yhteinen poliittinen linja on hukassa

Voidakseen harjoittaa uskottavaa poliittista linjaa meillä pitäisi olla yhteisymmärrys siitä, mitä aiotaan tehdä. Nyt sitä konsensusta ei ole. Kokoomukselle maahanmuutto on ratkaisu, jonka avulla työvoiman kustannuksia aiotaan laskea pysyvästi. Sen tarkoituksena on iskeä suomalainen duunari niin alas, että nyt mahdollisesti solmittava kokonaisratkaisu jäisi viimeiseksi. Suomen päättömän pääoman ajatteleva pää ei näe eteensä.

Sosiaalidemokraattisen puolueen ongelma on taas siinä, että se on ideologisesti ja henkisesti kuollut. Sen taru on lopussa. Puolueen päättäjien ainoa ajatus tulevaisuudesta oli vuodesta 2008 lähtien se, että ”suhdanteet kääntyvät vielä paremmiksi”.

Sitä ei kiinnostanut 2000-luvun alussa puolustaa suomalaista työvoimaa eikä se kykene edes tuntemaan empatiaa niitä suomalaisia rakennustyöläisiä, asentajia, muurareita ja kirvesmiehiä kohtaan, jotka saivat lähteä baltialaisen vuokratyövoiman uhkan edessä.

Hiilamon kirjoitus – ensimmäinen askel realismiin

Professorin Hiilamon suurin oivallus on siinä, että hän ymmärtää tapahtuneen yhteiskunnallisen muutoksen. Uhrit ovat tosia: ”kun oma kaista ei pitkän odottelunkaan jälkeen ala vetää, valtaa mielen epätoivo, kiukku ja raivo.” Hiilamon suurin virhe on kuitenkin jakaa puolueet ns. maahanmuuttovihamielisiin tai myönteisiin puolueisiin.

Meillä ei ole yhtään puoluetta, joka suhtautuisi maahanmuuttajiin vihamielisesti. Jokainen poliittinen päättäjä ymmärtää sen, että Suomeen on tultu ja täältä on muutettu pois ennenkin. Kysymys on vastuullisuudesta ja vastuuttomuudesta.

Mikään oikea poliittinen puolue ei vastusta maahanmuuttoa sinänsä vaan vastuuttomuutta ja sosiaalista kaaosta. Nykyinen maahanmuuttoaalto näyttää syntyneen ihmiskaupan ja kansainvälisen pääoman yhteisenä projektina Euroopan kansallisvaltioita vastaan. Kaaoksen ja rikollisuuden vastustaminen ei ole maahanmuuttovihamielisyyttä vaan vastuullista ajattelua.

Vielä kerran: nyt ei ole kysymyksessä mikään rauhallinen muuttoliike vaan poliittisesti manipuloitu kansainvaellus, jonka kustannukset niin yhteiskuntarauhan rikkomisessa tulevat olemaan fataaliset.

Lasku peritään meiltä nyt rahassa ja luonnossa.

Tämän vuoden maksu tästä ilmiöstä on kokonaisuudessaan 1,6 miljardia (IMF:n arvion mukaan 700 miljoonaa). Suurin ongelma on kuitenkin yhteiskuntarauhan rikkoutuminen ja rikollisuuden tuleva kasvu, joka jäytää yhteiskunnallista rauhaa.

Päinvastoin kuin media on pauhannut, perussuomalainen puolue on nykyisen yhteiskuntarauhan viimeinen tae. Sen synty oli aikoinaan osoituksena suomalaisen poliittisen järjestelmän toimivuudesta.

Ilman sitä maahanmuuttoprosessi ja siihen reagointi olisi jo nyt yltynyt väkivaltaiseksi protestiliikkeeksi, jossa pommit räjähtelisivät ja viattomia ihmisiä kuolisi. Nyt meillä on puolue, joka pysyy laillisuudessa ja pyrkii vaikuttamaan vastuullisuuden puolesta.

Tässä valossa median perussuomalais-vastaisuus on jonkinlaista defenssimekanismia (Abwehrmechanismus) ja ohuen suomalaisen älymystön kokeman trauman psyykkistä itsesäätelyä.

Vielä kerran: Hiilamon artikkelin tosiasioiden tunnustaminen on ensimmäinen askel oikeaan suuntaan – askel tolkun ja vastuullisuuden suuntaan.

Sitten on vain otettava seuraava askel. Nyt tarvitaan yhteistä näkemystä ja yhteistä unelmaa.

Arto Luukkanen
Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Jukka Laine

Pakolaiset tulevat sodan kauheuksien keskeltä ja vieläpä aivan eri kulttuurista. He eivät sopeudu, vaan heillä on tarve muuttaa yhteiskuntaamme kohti sitä mikä kotona heiltä hajosi. Siksi uhrit häpäistään, koska ei hyväksytä meidän järjestelmää.

Arto on kovasti juuttunut Väyryseen. Suomesta on tulossa länsimaiden albania. Shakkimoukka, joka niin usein uhrataan suurvaltojen pelissä. Onko USAn ja Saksan kanssa vehkeily meidän etu vai joudummeko maksumieheksi lopulta.

Nykyinen johto näyttää olevan kovasti haluton olemaan itsenäinen omissa päätöksissämme ja monella eliitissä on haave yhteisestä isosta eurostoliitosta (Neuropasta) joka käy yhdessä kohti idän paholaista ja Vienan rantojen rikkauksia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pakolaiset tulevat sodan kauheuksien keskeltä ja vieläpä aivan eri kulttuurista. He eivät sopeudu, vaan heillä on tarve muuttaa yhteiskuntaamme kohti sitä mikä kotona heiltä hajosi. Siksi uhrit häpäistään, koska ei hyväksytä meidän järjestelmää."

Aika yksisilmäinen näkemys maahanmuuttajista, sitä voisi luonnehtia jopa rasistiseksi.

Jotkut maahanmuuttajat voivat vastata tuota kuvausta, mutta useimmat eivät. Ajan mittaan kaikki sopeutuvat uusiin olosuhteisiin, ellei heitä tavalla tai toisella eristetä suomalaisesta yhteiskunnasta.
------------

Minä voin aivan hyvin kannattaa rajoituksia maahanmuutolle ilman tämän kaltaista raistista asennetta maahanmuuttajiin. Viime syksyn kaltaisen muuttoaallon ei pitäisi antaa toistua, se on liikaa.

Sopiva määrä maahanmuuttajia olisi sitä luokkaa mitä se oli ennen viime syksyä. Maahanmuuton pitäisi tapahtua kansallisen päätöksenteon puitteissa, ei siis hallitsemattomasti.

Inhimillisen hädän lievitys on toinen asia. Siihen pitää olla valmis, mutta sitä voidaan harrastaa muutenkin, on muitakin keinoja kuin maahanmuutto.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Minulla on unelma...Matti Hyryläinen: Kasvuideologian konkurssista demokraattiseen talouteen.
http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suurin ongelma on siinä, että Suomi kouristelee ensimmäistä kertaa olemassaolonsa aikana näin pahassa suhdannekriisissä ilman oman valuutan tai ulkoisen devalvaation tuomaa mahdollisuutta lieventää olosuhteita. Olemme globaalissa amfiteatterissa areenalla – ilman aseita."

Ongelma on siinä että ei tajuta sitä että olemme siellä globaalissa amfiteatterissa jokatapauksessa, emme pääse sieltä pois vaikka olisi itsenäisyys ja oma raha ja vaikka naapurissa ei olisi Putinin agressiivisesti lajenemaan pyrkivä Venäjä.

Sen itsenäisyyden ja erillisyyden johdosta olisi korkeintaan olemassa vaara joutua eristetyksi sieltä globaalista amfiteatterista, jonnekin periferiaan, mikä olisi vielä suurempi vaara tai ikävyys kuin siellä amfiteatterissa sisällä oleminen.

Tosin nyt on tämä EU:n politiikka kyllä ollut sellaista ettei ketään eristetä, vaikka itse haluaisikin eristäytyä ja mukaan yhteistyöhön pääsee, jos on haluja, pitkälti omilla ehdoillaan, jos ne ehdot eivät ole EU:n etujen vastaiset. Mutta tilanne voi tässä suhteessa muuttua.
------------------

Häkämies ilmoitti muuten että yhteiskuntasopimus syntyy. Sehän tarkoittaa juurikin sitä sisäistä devalvaatiota. Siltä se nyt siis näyttää että sisäinen devalvaatio tulee kuin tuleekin. Saa nähdä sitten että missä laajuudessa, onko devalvaatio riittävä, mutta se tulee jokatapauksessa olemaan hyvä alku ja sisäisiä devalvaatioita voidaan tehdä jatkossakin.

Pääasia lienee että ulkoisten devalvaatioiden aika ja liukuvien valuuttojen aika olisi pikkuhiljaa takana ja kansalaiset voisivat luottaa valuutan arvon pysyvyyteen.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Tehdään mitä tahansa, globaali kapitalismi etenee, keskittyminen kiihtyy, isot syövät pienet.
Matti Hyryläinen: Mikä kapitalismissa on vikana I-V
http://mhyrylainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89318-...

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Elintasomme muuttuu tulevaisuudessa juuri sille tasolle, minkä olemme ansainneet. Jos se tulee olemaan jossain länsi- ja itä-euroopan välimaastossa niin eipä siinä sitten mithään. Maahanmuutto ei sitä taida muuksi muuttaa.

"...Kokoomukselle maahanmuutto on ratkaisu, jonka avulla työvoiman kustannuksia aiotaan laskea pysyvästi..." Jos tuo on perustelu nykyiselle maahanmuuttolinjalle niin kyllä se sitten tuntuu osaoptimoinnilta raskaimman jälkeen. Kitupalkkojen ja elämiseen vaadittavien tulojen erotus kun otetaan tulonsiirtoina verovaroista. Eipä tuo voi olla eduksi kuin EK:lle ja kouralliselle bisnes- ja virkamaailman eliittiä. Yksi syy kokoomukselle tämän linjan vetämiselle voi olla myös halu kumarrella EU:ta.

Persuista näyttää tulleen nyt ehdotus noiden maahanmuuton kulujen rahoittamisesta erillisellä velalla budjetin ulkopuolelta. Tästä päätellen itse ongelmalle ei tahdota tehdä mitään - eräänlaista "maton alle lakaisua" tuo minusta ainakin on.

Itse olen sitä mieltä että tuo edellämainittu on aivan väärä ehdotus. Nämä maahanmuuton menot pitää rahoittaa lisäsäästöillä, jotka kohdistuvat nimenomaan keskiluokan äänestäjiin. Äänestäjiä pitää opettaa nimenomaan hieromalla "sitä ihteään" vasten naamaa ja kysymällä sitten mielipidettä - että "kannatatteko nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa - häh?"

Käyttäjän JuhaMerentie kuva
Juha Merentie

Hyvä kirjoitus Artolta. Hiilamon analyysiiin, jonka mukaan yläluokka kannattaa maahanmuuttoa ja alaluokka vastustaa sitä, totean että ainakaan yritysjohdossa oleva yläluokka ei enimmäkseen suhtaudu ilmiöön myönteisesti. Luulen, että koulutetun yhtesikunnan palveluksessa olevan väen joukossa on maahanmuuton kannatus suurin. On paradoksaalista, että juuri näiden etuja maahanmuuton maksamiseksi kerättävät rahat tulevat eniten heikentämään. Yhtesikunnan rahoilla tuotettavat maahanmuuton vaatimat palvelut voivat jopa parantaa vähäisen ammattitaidon omaavien työllisyyttä. Muuten tämä lamasta nousuhan on ihan omissa käsissämme, sääntely pois työmarkkinoilta ja mahdollisimman palojn muualtakin, niin päästään muiden vauhtiin.

Jukka Laine

Vahvan markan piti hoitaa aikanaan velat. Toisin kävi. Neuvostoliitossa oli pysyvä valuutan arvo, joka johti rinnakkaisvaluuttojen käyttöön ja mustaan pörssiin. Suomen ongelmana ei ole vakaa euro vaan se että euro on vakaa emmekä pärjää siinä.

Länsimaiden propagandakoneisto jauhaa laajenevasta aggressiivisesta Venäjästä. Samaan aikaan Yhdysvallat ja Nato levittäytyvät myös Suomeen. Kiinalaiset syyttävät Yhdysvaltoja tunkeilusta. Kiina ja Venäjä vastaavat lännen uhitteluun.

Taloudet horjuvat kaikkialla, kun itä ja länsi ovat vastakkain taloussodassa. Epäluottamus maailmantalouden rahoitusjärjestelmään kasvaa kaikkialla. Kiina ei pärjää ilman USAn markkinoita ja toisinpäin, mutta kumman johdolla mennään.

Risto Salovaara

"Kokoomukselle maahanmuutto on ratkaisu, jonka avulla työvoiman kustannuksia aiotaan laskea pysyvästi. Sen tarkoituksena on iskeä suomalainen duunari niin alas, että nyt mahdollisesti solmittava kokonaisratkaisu jäisi viimeiseksi. Suomen päättömän pääoman ajatteleva pää ei näe eteensä."

Arto, miksi Arhinmäki haluaa sitten aivan samaa kuin Kokoomus ? Miksi vasemmistolaiset ovat ensimmäisenä arvostelemassa, kun halutaan rajoittaa maahantunkeutumista ?

Eero Mattila

Hyvä analyysi. Teorian tilalle tarvittaisiin selkeitä käytännön toimia. Hukkuvaa ei auta se, että auttaja hyppää samaan avantoon. Suomi-neito nyt vaan kaiken aikaa pukkaa mummoja, vammaisia ja muita heikko-osaisia samaan avantoon maahanmuuttajien kanssa. Kaiken aikaa isompi väestön osa voi todella huonosti - ja tämä on monikulttuurisuutta tai suvaitsevaisuutta.
- Aikanaan 10 vuotta sitten muutin pois Helsingistä kun ratikoissa ja metroasemalla alkoi liikaa kusi haista. Muutin maalle pois tästä hajusta, kun pelkäsin että se tarttuu enkä halunnut itseäni hajuun turruttaa.

Seuraavaksi pitää varmaankin muuttaa pois maasta jos haluaa olla turruttamatta mieltää pahoinvoinnille, johon törmää nyt jokapuolella.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Seuraavaksi pitää varmaankin muuttaa pois maasta jos haluaa olla turruttamatta mieltää pahoinvoinnille, johon törmää nyt jokapuolella."

Mihin maahan pitäisi matkustaa jos haluaisi olla näkemättä pahoinvointia?

Minä en ole haistanut kusen hajua, mutta olen pahoittanut mieleni siitä kun koirat pilaavat kusisuihkuillaan hienon valkoisen hangen kotini luota kadun varresta. Pitäisikö minun karata Suomesta sen takia ja minne karkaisin?

Eero Mattila

Maku asia, kuten mäyräkoiralla..
- jos haluaa säilyttää illuusion, että voi vaikuttaa tulevaisuuteensa en pidä Suomea enää oikein henkisenä kotimaana. Tuo mainitsemani haju johtui jossain määrin avohoitopotilaiden jalkauttamisesta Helsingin kadulle sekä kasvavasta päihdeongelmaisten määrästä. En usko, että kummallakaan sektorilla olisi tapahtunut positiivista kehitystä.
- Pahoinvoinnin näkeminen ei ole ongelma vaan voimattomuuden tunne, että asialle ei voi tehdä mitään. En halua turtua enkä katsoa vierestä kun Suomi ajelehtii alaspäin ja taantuu kaikilla mittareilla.
- Mielestäni Suomen henkinen kehitys on mennyt jo vuosikausia alaspäin. Mieluummin olen mukana jossain sellaisessa kansantaloudessa joka menee ylöspäin ja kehittyy. Vaihtoehtoja on monia Euroopankin alueella... valinta on käynnissä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"- Mielestäni Suomen henkinen kehitys on mennyt jo vuosikausia alaspäin. Mieluummin olen mukana jossain sellaisessa kansantaloudessa joka menee ylöspäin ja kehittyy. Vaihtoehtoja on monia Euroopankin alueella... valinta on käynnissä."

Yritän miettiä mikä olisi se vaihtoehto, mutta en keksi muita kuin Kreikan. Siellä ei voida mennä enää kauan alaspäin, mutta ovathan ne jo aika syvällä.

Risto Salovaara

Olen Eeron kanssa samoilla linjoilla. Itse lähdin n.15v sitten monikulttuurisuutta karkuun Tukholmasta tänne ja nyt sama hulluus tapahtuu täällä. Katse on jo Viroon suunnattu, pitää vain saada asiat niin kohdalleen , että tänne jää vain mökki kesän ajaksi....Saksa oli ensi mielessä, mutta Merkel pilasi sen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Risto. Olen katsellut Tallinnan vuokra asuntojen hintojen, pienelläkin eläkkeelä olisi mahdollista elää kohtuu hyvin Tallinnassa, verrattuna suomeen.

Kaikkea pitää miettiä kun odottelen tässä sitä pientä eläkettä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olen Eeron kanssa samoilla linjoilla. Itse lähdin n.15v sitten monikulttuurisuutta karkuun Tukholmasta tänne ja nyt sama hulluus tapahtuu täällä."

Kuka mitäkin karkuun lähtee.

Itse kammosin aikanaan kotikyläni ilmapiiriä, mikä siihen aikaan tuntui kovin ahtaalta.

Sittemmin olen saanut tietenkin tutustua moneen muunlaiseen kulttuuriin. Ensinnäkin kotikylästä lähtö oli suuri kulttuurimuutos, vaikka matka ei aluksi Suomen rajojen yli suuntautunut. Sittemmin on tullut koettua monenlaisia kulttuureita sekä kotimaassa että ulkomailla, sekä työelämän puitteissa että muuten.

En ole löytänyt monikulttuurisuudesta mitään auvoa enkä onnea, enkä usko että sopeutuisin mihinkään muuhun kulttuuriin, tai monikulttuuriin, kovin paljon paremmin kuin kotikylänikään ilmapiiriin.

Jonkinmoinen helpotus on kuitenkin tietoisuus siitä että maailmassa voi olla monenlaisia elämäntapoja ja ajattelutapoja, ei ainoastaan se kotikyläni näkemys, jonka koin ahtaana ja rajoittavana, suorastaan ahdistavana.

Monikulttuurisuudessa parasta on se että itsellä on oikeus ajatella miten itse haluaa ja voi myös muuttaa näkemystään silloin kun sattuu huvittamaan, tulematta torjutuksi.
-----------

Niinpä olen tällä hetkellä varsin tietoinen siitä että jos kokisin Suomessa ahdistusta monikulttuurisuuden, monokulttuurisuuden, tai jonkin muun seikan takia, en kokisi helpotusta muuttamalla Viroon tai Espanjaan. Muuttoon pitäisi olla käytännöllisempiä syitä.

Onneksi minua ei monikulttuurisuus häiritse, kuten ei enää monokulttuurikaan, kunhan minun ei itseni tarvitse noudattaa mitään monokulttuuria.

Suon monokulttuurin harrastamisen muille ja uskoisin pärjääväni vaikka olisin porukan ainut monikultturisti. Ei siis ole tarvetta paeta minnekkään.

Eero Mattila

En todellakaan pakene monikulttuurisuutta - vaan virkamiesten harjoittamaa pakkovaltaa. Aivot narikkaan ja päättämään ilman vastuuta - se on Suomen tie nykyisin.
- En myöskään hae helppoa elämää. Elämän tarkoitus on monessa mielessä matkan varrella vastaan tulevat haasteet. Mutta jos nämä haasteet alkavat lähes kokonaan olla peräisin valtion ja kuntien viranomaisten mielivaltaisuudesta en katso osakkuutta tässä yhteisössä enää mielekkääksi.

- yhteiskunnan tehtävä on turvata heikko-osaisten asema ja tuottaa peruspalveluita, ylläpitää teitä, jätehuoltoa yms. Suomessa viranomaiset puuttuvat kansalaisten yksityisasioihin, peruspalvelut katoaa kaupunkeihin ja perusinfra on jo puoliksi myyty keinottelijoille. Mielestäni Suomi Oy tekee vääriä asioita. Yhteiset verovarat sijoitetaan väärin. Yhteiskunnan jäsenyys ei ole mielekästä jos tuntuu että jäsenmaksu aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"En todellakaan pakene monikulttuurisuutta - vaan virkamiesten harjoittamaa pakkovaltaa. Aivot narikkaan ja päättämään ilman vastuuta - se on Suomen tie nykyisin."

En oikein voi ymmärtää. Minä puolestani olen huolissani politikkojen löperyydestä ja populistisuudesta joka on aiheuttanut sen ettei Suomi ole kilpailukykyinen ja velkaantuu. Velka ennenpitkää tuhoaa talouden ja itsenäisyyden.

Minusta virkamiehet pystyisivät tekemään terveempää politiikkaa, kun niiden ei tarvitsisi kantaa huolta gallupeista eikä vaalituloksista.

Mutta virkamiehillä ei ole valtaa, vaan ne toimivat politikkojen käskyjen mukaan, vaikka asiantuntijoina virkamiehet osaisivat hoitaa asioita paremmin.

Asia on vähän samantapainen kuin jos siltatyömaalla insinöörien esimieheksi pantaisiin vaaleilla valittu politikko, jolla olisi valta päättää asioista siltatyömaalla. Kun silta sitten romahtaa niin vastuun kantaa politikko, eikä insinööri, mutta miksi vastuu ylipäätänsä annettiin politikolle?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se on helpottavaa, kun joku sanoo sen ääneen, että tämä nykykehitys on nimeenomaan sodanjulistus ja hyökkäys minua ja minunlaisia kohtaan. Kuin raikasta ilmaa.

Risto Salovaara

Taas Eeron kanssa samoilla linjoilla, sama asia voidaan käsittää niin monella tavoin, kuten se, että kaikki ovat tänne tervetulleita, olipa papereita tai ei ja varsinkin "alle" 18 vuotiaat. Ja kuka maksaa koko lystin ? Aivan kuten yksi kaverini aikoinaan Saksassa sanoi, että Suomeen en enää halua palata, en halua lähteä rakentamaan sosialista Suomea. Yle edustaa pahimpaa Suomea, kansakunta alkaa hajota kahtia ja mitä meidän päättäjät teekee ? Korottavat sakkoja ! Laki on erilainen kantasuomalaisille ja maahantunkeutujoille, esimerkkejä vaikka kuinka paljon. Minä käytin sanontaa MONIKULTTUURISUUS ja edustakoon se nyt tätä Suomen menoa tällä hetkellä !

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Aineellinen perusrakenne ansiotyöhön ja ankeaan asuntotilanteeseen liittyen on yksi ulottuvuus turvapaikkakriisissä, ja tällä ulottuvuudella huonossa asemassa olevat joutuvat kantamaan integraation ja ns. kotouttamisen haasteet ja ongelmat kokonaisuudessaan – yliopiston käytävillä ja asiantuntijatehtävissä kohdatut maahanmuuttajat eivät tietenkään ole minkään ”kotouttamisen” tarpeessa ja ovat jo ilmeisen integroituneita.

Aineellinen perusrakenne on kuitenkin vain yksi ulottuvuus. Julkisen tilan vapaus ja turvallisuus taas koskettaa kaikkia objektiivisesta luokka-asemasta riippumatta, ainakin Euroopan suurissa kaupungeissa.

Esimerkiksi Hampurissa (osavaltion) sisäministeri vaihtui viime kuussa. Edellisen demarin tilalle tuli uusi sosiaalidemokraatti, eikä muutos lehtitietojen mukaan liity uudenvuoden aaton taharrush gamea –tapahtumiin. Uusi sisäministeri Andy Grote sanoo Die Weltin haastattelussa että turvapaikkatilanne on tietysti hänen suurin työmaansa. Uuden vuoden jälkeen St. Paulin turvallisuuden eteen on tehty paljon. Andy Groten mukaan St. Paulissa vapaus ja turvallisuus ovat aina kietoutuneet toisiinsa ja St. Paulissa on Saksan suurin poliisitiheys ja se on toisaalta yksi laajimman yksilönvapauden alueita maailmassa.

„Die Polizei ist seit Silvester sehr massiv unterwegs – es wird ein hoher Aufwand betrieben, um Sicherheit zu gewährleisten. St. Pauli war schon immer der Stadtteil, in dem die Themen Freiheit und Sicherheit sehr eng miteinander verknüpft waren. Wir haben dort die höchste Polizeidichte Deutschlands und trotzdem ist es auch einer der Orte mit dem höchsten Maß an individueller Freiheit. Diese Qualität wollen wir erhalten.“

13.02.16 - "Ich habe vor nichts Angst", http://www.welt.de/regionales/hamburg/article15217...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Arto " Hiilamon suurin virhe on kuitenkin jakaa puolueet ns. maahanmuuttovihamielisiin tai myönteisiin puolueisiin.
Meillä ei ole yhtään puoluetta, joka suhtautuisi maahanmuuttajiin vihamielisesti. Jokainen poliittinen päättäjä ymmärtää sen, että Suomeen on tultu ja täältä on muutettu pois ennenkin. Kysymys on vastuullisuudesta ja vastuuttomuudesta."

Olen tuosta ihan samaa mieltä, mikään puolue ei suhtaudu vihamielisesti maahanmuuttajiin, vaikka täälläkin on sitä viittaa yritetty kovasti sovittaa maahanmuuttokriittisten ylle.

On selvä, että jos emme ota velkaa, niin maahanmuuton kustannukset otetaan sieltä mistä ne helpoimmin saadaan. Veronmaksajilta ja juustohöylää vinguttaen. Hyväosaiset eivät siitä joudu yhtään kärsimään, mutta köyhempi kansa tuntee sen kyllä hyvin nahoissaan joka ikinen päivä.

Onko se sitten oikein, niin sitä kannattaisi miettiä jo etukäteen, eikä syleillä koko maailmaa estoitta ja kun siihen syleilyyn samalla näyttää kuuluvan myös kaikki elintasopakolaisetkin.

Syyrian sotaa pakoon lähtevät oikeat hätää ja kurjuutta kärsivät ovat vielä suurimmaksi osaksi leireillä odottamassa, tai savisilla teillä lapsineen tarpomassa. Heitähän meidän piti auttaa! Olen ymmärtänyt, että meilläkin on joku raja olemassa, jonka ylitse ei voida mennä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"On selvä, että jos emme ota velkaa, niin maahanmuuton kustannukset otetaan sieltä mistä ne helpoimmin saadaan. Veronmaksajilta ja juustohöylää vinguttaen."

Miksei vaan säädetä uusi vero, onhan meillä YLE- verokin. Turvapaikkavero olisi sopiva nimi ja keino hoitaa asia pois päiväjärjestyksestä. Veron suuruus määräytyisi sen mukaan miten paljon on tiurvapaikanhakijoita ja miten paljon heitä sopeutetaan.

Risto Salovaara

" On selvä, että jos emme ota velkaa, niin maahanmuuton kustannukset otetaan sieltä mistä ne helpoimmin saadaan. Veronmaksajilta ja juustohöylää vinguttaen. Hyväosaiset eivät siitä joudu yhtään kärsimään, mutta köyhempi kansa tuntee sen kyllä hyvin nahoissaan joka ikinen päivä."

Kerro Kaija minulle, miksi Arhinmäki on sitten niin elintasopakolaisten maahanmuuton kannalla ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tottakai ne kustannukset otetaan veroina kansalaisilta ennemmin tai myöhemmin. Velan otto siihen tarkoitukseen on vain populismia ja vastuun pakoilua tässä ja nyt.

Politikkoja kauhistuttaa laittaa laskua kansalaisille nyt, joten se lasku jätetään myöhempien politikkosukupolvien ja myöhempien veronmaksajasukupolvien maksettavaksi.

Vanha tuttu keino, jota on aina ennenkin käytetty ja sen takia Suomella on velkaa jo 100 miljardia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto, eikös kuitenkin ole siten että veroa maksavien määrän pitäisi olla leveimmillä hartioilla lainan maksuajankohtana, sillä nämä maahan oleskeluluvan saaneet ovat työmarkkinoilla ja veronmaksajina? Silloin he myös ottavat itse osaa siihen velan maksuun, joka on heistä johtunut.

Ei ole pidettävä oikeana että nyt pakotettaisiin kaikki veronmaksajat osallistumaan noihin kustannuksiin. Jotain rajaa eli inhimillistä/moraalista ajattelua sentään pitää olla kansalaisten hyvinvoinnin eteen. Vasemmistolaisille raha tulee näköjään seinästä ja on revittävissä humanitaariseen avustamiseen mielin määrin, vaikka toisella suulla puhuvat pienituloisten puolesta. Kovin on ristiriitaisia heidän puheensa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Risto, minä luulen, että Arhinmäki ei vielä edes ymärrä mihin tämä kaikki johtaa. Yhteiskuntarauha tulee vielä pahasti järkkymään ja köyhät työttömät kapinoivat yhä vain rajummin, epäoikeudenmukaiseksi kokemansa osattomuuden tähden. Eivätkä yksin he, vaan myös pettyneet maahanmuuttajanuoret, joille ei pystytä antamaan sitä mitä he halusivat,...parempaa elämää, jota he länsimailta olivat toivoneet. Heitä on ihan liian paljon, jotta edes puolelle riittäisi töitä ja mitä sitten?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"miksi Arhinmäki on sitten niin elintasopakolaisten maahanmuuton kannalla ?"'

Haaveileeko internationaalisesta sosialisimista vai onko kokoomuksen kelkassa halpatyövoimaa tuomassa. Itse oletan että tämä kuuluu sopimukseen Euroopan liittovaltion rakentamisessa, kansallisvaltiot on hajoitettava tavalla tai toisella, mitään järkeähän tässä ei ole.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Puhuit Hiilamon hötöstä ja sen jälkeen vuodatit koko Toivotaan, toivotaan -kappaleen alle kappaleellisen toisenlaista höttöä. Uhkakuvia, tilannekuvia, joilla ei ollut relevanttia yhteyttä toisiinsa.

On totta, että syntyvyytemme on aallonpohjassa. Kehitys ei kuitenkaan korreloi talouteemme eikä varsinkaan maahanmuuttoon millään tavoin. Kehitys on ollut pitkän aikajanan tulos ja luonnollinen kehityksen jatkumo: ensisynnyttäjien keski-ikä on kasvanut koko ajan ja kasvaa edelleen. Tästä on väistämätön seuraus, että perhekoko pienenee ja lapsettomien naisten lukumäärä kasvaa.

Reijo Jokela

"lapsettomien naisten lukumäärä kasvaa". Tästä pitäisi olla luonnollinen seuraus, että lapsellisten vähenee, kuitenkin vihreät ovat lisänneet kannatustaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ehe..
Siinäpä kauhea uhkakuva: Vihreiden kannatus on huomattavasti Persujen edellä. Mutta se on väistämätöntä. Eihän Persujen alapuolellekaan oikein enää mahdu.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hiilamo edustaa perinteistä läntistä ajattelua, jonka sydän sykkii omistaja-arvon kasvattamiselle ja pitää köyhät huutamassa pihalla, niin että "kuuluu taivaaseen asti".

Pyrkiessään hallitukseen Timo Soini tapaili modernimpaa, ihmisarvon ensisijaisuutta korostavaa diskurssia, joka on syntynyt läntisen ajattelun itsekritiikistä, eikä luota taivaalle huuteluun sen jälkeen kun kukaan ei pelastanut juutalaisiakaan.

Olli Ainolan Iltalehdessä sdp:n johtajakandiaatiksi esittelemä Timo Harakka edustaa perinteistä "talous on tervettä" ajattelua, so. kommunismia johtokuntatasolla. Hän on kertonut saaneensa varhaislapsuudessaan hyvin vahvoja vaikutteita "taivaisiin huutelun" voitollisuudesta loppupeleissä.

Mitä enemmän luotamme ihmisjärkeen ja omien aistiemme havaintoihin, sitä paremmaksi poliittinen keskustelu kehittyy. Ihminen on kaikki.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Timo Harakan lanseeraustilaisuuden järjestäneen demaritoimittajien edusmies Jukka Halonen kuuluu hänkin luonnollisesti Oulunseudun huutajiin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kauniaisten kahvilassa ohikulkumatkalla ajattelin esittää kännykkää näppäillen Artolle tulevaisuutta pohdittavaksemme jossa suomenkieliset huomaisivat olevansa vähemmistö kiivaasti yhdentyvässä Pohjolassa (5/20Milj)

Usko, toivo ja rakkaus. Suurin niistä on rakkaus, jopa suurempi kuin ruotsinkieli, vaikka pakolaisia ei tässä kylässä näe.

Markku Hatakka

Käytännön esimerkki eriytymisestä:
Tunnustan etten enää käy eräissä Helsingin kauppakeskuksissa kuin aivan välttämättömistä syistä.Noissa laitoksissa ei enää tunne olevansa Suomessa vaan ne ovat nykyään maahanmuuttajien viihtymiskeskuksia, joissa väkisinkin syntyy tunne kuin Suomi olisi vallattu. Huhhuh.
Täytyisikö minun käydä jossain psykologilla jotta aivoni voisivat puhdistautua tästä ’muukalaisvihamielisyydestä’?
Onko jo olemassa Valtion uudelleenkoulutusleirejä muukalaisuusvihamielisille...?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Täytyisikö minun käydä jossain psykologilla jotta aivoni voisivat puhdistautua tästä ’muukalaisvihamielisyydestä’?"

On se kyllä aika kumma juttu tuo.
Pitää kyllä oikein ihmetellä.

Kun ulkomailla menee kauppaan niin siellä on pelkkiä ulkomaalaisia ja vaikka ei suomalaisia olekkaan niin kaupanteko onnistuu yhtä hyvin.

Kun minä menen Suomessa kauppaan, niin menen hakemaan tavaroita ja etsin sellaista kauppaa jossa on niitä tavaroita mitä tarvitsen ja mahdollisimman edullisesti, enkä mieti ketä muita siellä on asiakkaina.

Olenko minä normaali vai psykopaatti kun minua ei oikeastaan kiinnosta ketä ne muut LIDL:n asiakkaat oikein on, mutta paljon siellä on sellaisia jotka on vähän eri näköisiä kuin tavalliset suomalaiset ja eri tavalla pukeutuvia ja jotkut suomalaisen näköiset tuntuu puhuvan venäjää tai jotain muuta kieltä.

Pitäisikö minun mennä psykologille kun ei kiinnosta eikä huolestuta yhtään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset