Arto Luukkanen

Ylen tekopyhää sutta

Katsoinpa tässä lauantaina 20 helmikuuta Yleleaksin. Siinä on joskus ollut hyvää huumoria ja parhaimmillaan jopa sellaisia iskuja, jotka jäävät historiaan. Jopa niin, että armottoman lahjomaton brittihuumori on joskus kalvennut.  

Jokaiselle käsikirjoittajalle tulee joskus huonoja päiviä. Tulee sutta ja sekundaa. Sekin on ymmärrettävää. Nyt taisi lurahtaa sitä ihan koko puntti täyteen.

Se, että jotakuta haukkuu vakavissaan tai huumorin varjolla sosiopaatiksi ei ole hyvää satiiria tai edes keskinkertaista huumoria. Se on vain herjaa. Tylsää herjaa. Miten se eroaa torimummojen torailusta? Edes poliitikot, joita pitää ja on hyväkin retuuttaa pitkin median käytäviä, eivät ansaitse tällaista.

Nyt Yleleaksin kirjoittajat nimittivät ulkoministeri Timo Soinia sosiopaatiksi.

Ensimmäinen reaktioni oli ajatella, että nämä nuoret kirjoittajaparat eivät edes tiedä mikä on sosio/psykopaatti. Se on heille varmaan jokin kiva sivistyssana: mallia kondoli, kondomi, kortisoni.  

Toinen reaktioni oli että tietämättömyys oli Yleleaksin kirjoittajilla nyt ihan hallussa ilman intellektuaalista harkintaa. Sana oli kiva, jotain suttuista mutta se mitä se oli, meni vähän ohitse. Voiko näitä ihmisiä tuomita jos he eivät ymmärrä tätä?

Arvoisat Yleleaksin kirjoittajat. Käyttämänne sana on vakava diagnoosi mielenjärkkymisestä. Se on kliininen termi. Hitler oli ilmeisesti psykopaatti tai sosiopaatti, Stalin oli sitä varmasti ja ilmeisesti myös Pol Pot oli. Sivistyneessä hyvinvointiyhteiskunnassa sellaiset on saatava hoitoon. Nyt kuitenkin Suomen ulkoministeriä nimitettiin sosiopaatiksi.

Noin lonkalta vaan.

Huumorin ikuinen ongelma on se, että jokin naurattaa toista ja toista taas ei naurata yhtään. On kuitenkin jonkinlainen raja ja selvä linja, jota voi tehdä ja ei voi tehdä. Sosiopaatiksi haukkuminen on vakava asia. En tiedä miten nämä kirjoittajat ovat itsensä sivistäneet mutta minulla tuli sellainen kutina, että heillä ei ole pätevyyttä määritellä ketään psykiatrisin termein. Vakavan mielisairauden toteaminen vaatii ammatti-ihmisen pätevyyden.  Heillä oli vain toimittajan pätevyys: ehkä ”melkein maisterin” tai ihan kandidaatin paperit.

Kysymys on myös periaatteellinen.

Voi tietenkin ajatella, että sehän on vain sellainen heitto ja satiiria mutta tässä asiassa ei edes huumorin kotimaassa mennä tietyn rajan ylitse. Margaret Thatcheriä haukuttiin Hitleriksi mutta jokainen tiesi, että se oli poliittinen termi, ei kliininen. Kukaan ei todella ajatellut, että tässäpä on nyt natsien suuri johtaja. Oikeasti.

Intellektuaalisen etiketin ymmärtäminen on vaikeaa. Se vaatii henkistä kypsymistä. Poliitikosta voi sanoa, että ”se on hullu” (harmiton) tai ”typerä” (ei ymmärrä mistään mitään) tai että hänen politiikkansa on mielipuolista mutta kenestäkään ei voi sanoa että hän on psykopaatti tai sosiopaatti. Jollei ole vakavaa syytä todeta näin.

Se miksi tästä nyt kannattaa puhua on se, että nämä huumorin suuret vantaajoet, nämä suuret hjumoristit, jotka näitä sketsejä kirjoittelevat, toimivat myös jonkinlaisina inkvisiittoreina yleisessä keskustelussa.

He määrittelevät sen, että on väärin kutsua afrikkalaista neekeriksi mutta että Suomen ulkoministeriä saa kutsua kyllä sosiopaatiksi. Tämä Pasilassa suloisesti oleileva väki, joka nauttii hyvää palkkaa, voi kyllä tuomita ihmisiä siitä, että joku tuomitsee monikulttuurisuuden mutta itse he eivät kyllä noudata minkäänlaista reiluutta, kohteliaisuutta tai kohtuutta.

Nämä henkilöt ovat ensimmäisenä nimittelemässä jotain rasistiksi mutta itse he kyllä heittelevät mielisairaan nimityksiä poliittisen korrektiuden vaatimalle puolelle. Tekopyhyys sopisi tässä tietenkin oikeaksi termiksi mutta näyttää siltä, että senkin termin käyttäminen on vaikeaa sillä eiväthän he ymmärrä siitä mitään.

Huumori on vaikea laji ja kuten eräs toimittaja puolusteli ”se vaatii myös katsojilta”. Aivan! Jos Suomen Saturday Night Show ei ole hauska kuten USA:ssa niin sitten se on katsojien – noiden kirottujen junttien vika! Hajottakaa tämä kiittämätön kansa ja hankkimaa meille uusi, joka nauraa sopivassa kohdin eikä arvostele meitä! Ja maksaa ylen verot mukisematta ja nöyränä.

Toinen mielenkiintoinen asia on se, että nämä skribentit eivät koskaan nouse ylös ja nosta kättään ylös. Heissä ei ole sitä moraalista säiettä, joka pakottaisi sanomaan: ”minä se olin!”.

Epäilen, että he eivät uskalla tulla ulos Ylen kaapista vaan pysyvät siellä – kirjoittaen jostain nimettömyyden lävestä, perusteellisen sivistymättöminä, täydellisen itsevarmoina ja yksinkertaisen huumorintajuttomina.

Arto Luukkanen
Järvenpää

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Sari Haapala

Yrittääkö sosiopaatti-Kuikka vyöryttää vastuun ja roolinsa taas muualle kuten aiemminkin?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko
Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Jos jotain perussuomalaista voidaan sanoa sosiopaatiksi, voiko jotain vasemmistolaista sanoa nymfomaaniksi? Haluaa jakaa kaikille, you know. Huumoria nääs.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vaatauksena kysymykseenne. Ei voida. Nymfomaani jakaa omaansa kun taas kuvaamanne vasemmistolainen jakaa toisten omaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Dosentti Luukkanen ei sitten vaivautunut asettamaan sosiopaattinimittelyä mihinkään viitekehykseen. Mistä oli kyse? Mikä tapahtumaketju sai käsikirjoittajan valitsemaan tuon sanan. Tuskin siellä ohjelmassa Soinia ihan vaan ylipäätään sosiopaatiksi kutsuttiin.
Blogi jäi puutteelliseksi tässä muodossa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Saattaa olla, että kysymyksessä oli lukihäiriö ja alkuperäisessä tekstissä oli "suosiopaatti". Galluppien mukaan näytää siltä, että paatti vuotaa pahasti.

Sari Haapala

Sosiopaattien oikeat kokoontumisajot järjestetään ihan päivittäin Rasmus ry:n Facebook-sivuilla, joten toivottavasti ohjelma suuntaa mielenkiintonsa sinne seuraavaksi. Toisaalta kukaan vakavasti otettava henkilö ei ole mukana tässä sosiopaattien järjestössä, joten mediakaan ei jaksa varmasti kiinnittää kummempaa huomiota näihin ongelmatapauksiin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Saako johtavaa poliitikkoa sanoa johtokuntatason kommunistiksi?

Toistaiseksi puuttuu teoriaa osoittamaan, että kommunismi voi perustua perittyihin arvoihin joita työtä tekemällä ei voi muuttaa, eli kuten Timo Harakka kirjoittaa että työ ei ole arvo, vaan resurssi ja etu (joka voidaan napata kuin leipä suusta).

Vastavalmistuneena ekonomina kuuntelin korvat höröllä kauppa-ja teollisuusminsteriössä ylimmän esimieheni, kansliapäällikkö Bror Wahlroosin opastusta menestyksekästä uraa suunnitteleville: pitää varoa luulemasta itsestään liikoja; pitää aina löytää joku vastuullinen; pitää edetä vähintään toimistopäällikkötasolle ennen kuin voi keskustella teollisuuden järjestöjen edustajien kanssa.

Äskettäin eläkkeelle jäänyt saman ministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen sanoi HS:ssa ettei hän ole koskaan soitellut ministereille, koska Suomessa omistaja päättää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jahas, Arto Luukkanen ilmottautui siihen pitkään jonoon muiden persuloukkaantujen kanssa. Jonon kärjessa paistattelee Soini itse, aseenkantajanaan Reijo Tossavainen, ei muuta, kun jonon hännille vaan.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"Tälläkin hetkellä Keskustaa johtaa teknokraatti, Kokoomusta aristokraatti ja Persuja sosiopaatti", sanoi YleLieks.

Arto Luukkanen on Helsingin yliopiston dosentti ja lehtori. Hän voisi ottaa YleLieksin väitteen tutkimushypoteesina ja vahvistaa tai kumota hypoteesin sisällöllisesti, argumentatiivisesti.

Oishan tuo kiva meidän tyhmempienkin tietää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiitos, siinä oli nyt sitten asiayhteys. Huulenheittoa vaan siis. Minusta mikään ei ihan osunut, ensimmäinen ehkä parhaiten.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Oletko sinä, Sini Lappalainen, sosiopaatti? Ja oikeastiko niin ajattelet, että ihmisiä, jotka diagnosoivat sinua julkisesti vaikka millä mielisairauksilla, saa pitää pelkkinä huulenheittäjinä? Sepäs on hyvä tietää.

Pointti kun oli se, että sosiopatia on sairaus, siis -sairaus-, ei pelkkä epämiellyttävä haukkumasana. Siksi sitä ei pidä käyttää. Kuten ei myöskään sanoja "pedofiili" tai "narsisti". Ne ovat diagnooseja, eivät kirosanoja.

Vai oletko sitä meiltä, että Stubbia tai Sipilää saa haukkua pedofiileiksi, koska huulenheitto? Nauraisitko sinä? Minä en ainakaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

"Vai oletko sitä meiltä, että Stubbia tai Sipilää saa haukkua pedofiileiksi, koska huulenheitto? Nauraisitko sinä? Minä en ainakaan."

Miksei Stubia ja Sipilää, jos kerran Muhammedia tai katolisia pappeja ja lestadiolaisten napamiehiä saa sanoa pedofiileiksi.

No, myönnetään että epäasiallistahan se on jos ei ole mitään perustetta. Mutta poloitikon, kuten Soinin, pitää kestää epäasiallisuutta, samoin kuin muidenkin jukisuuden henkilöiden.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #38

Just koska nimittely oli vaan yleiskökköä sen ei pitäis satuttaa. Ihan aidosti olen sitä mieltä että "häikäilemätön populisti" olisi ollut pahempi koska se on todempi.
Itseni kohdalla " kahjo mummu" on osuvampi kuin sosiopaatti. Vain iva joka osuu voi satuttaa. Mutta ehkä Luukkasella sitten on kokemuksia Soinista joka tekee sosiopaatti riimiratkaisusta ( teknokraatti, aristokraatti ja siihen ne hyvät kraatit loppuivat) satuttavat. Stubido nimi ja sosiopaattinimi ovat samaa kategoriaa ja kuten hyvin tiedämme stubido oli persujen lempisana ei niin kovin kauan sitten.

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #41

"Just koska nimittely oli vaan yleiskökköä sen ei pitäis satuttaa. Ihan aidosti olen sitä mieltä että "häikäilemätön populisti" olisi ollut pahempi koska se on todempi.
Itseni kohdalla " kahjo mummu" on osuvampi kuin sosiopaatti. Vain iva joka osuu voi satuttaa."

Eli turvapaikanhakijoiden kutsuminen raiskaajiksi ja pedofiileiksi on Lappalaisen mielestä hyväksyttyä "vähän kökköä" ivaa. Lappalaisen mielestä turvapaikanhakijathan ovat kantaväestöä parempia nuhteettomia kansalaisia, joten tämänkaltaisella "huulenheitolla" ei ole mitään painoarvoa, koska "vain iva joka osuu voi satuttaa". Jos tämmöinen kielenkäyttö taas satuttaisi, olisivat turvapaikanhakijat Lappalaisen logiikalla yleisesti pedofiilejä ja raiskaajia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #53

Eihän tuossa ole mitään relevanttia vertailupohjaa, ei missään muodossa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #53

"Eli turvapaikanhakijoiden kutsuminen raiskaajiksi ja pedofiileiksi on Lappalaisen mielestä hyväksyttyä "vähän kökköä" ivaa. Lappalaisen mielestä turvapaikanhakijathan ovat kantaväestöä parempia nuhteettomia kansalaisia, joten tämänkaltaisella "huulenheitolla" ei ole mitään painoarvoa, koska "vain iva joka osuu voi satuttaa". Jos tämmöinen kielenkäyttö taas satuttaisi, olisivat turvapaikanhakijat Lappalaisen logiikalla yleisesti pedofiilejä ja raiskaajia."

Sari, onko sinun mielestäsi tavallinen turvapaikanhakija verrattavissa julkisuuden henkilöön?

Tämä lausuntosi on muutenkin kyllä vähän huoloimaton, sillä et varmaan tarkoita että turvapaikanhakijat voi kyllä kaikki leimata oedofiileiksi ja raiskaajiksi ja se on vain sananvapautta josta ei saa loukkaantua, mutta jos puoluejohtajaa ja ulkoministeriä ivataan sellaisessa TV- ohjelmassa jossa yleisesti ivataan valtakunnan johtavia politikkoja, presidenttiä ja pääministeriä myöten, niin siitä sitten sopii loukkaantua, jopa ihan sivullisetkin.

En minä ainakaan heti usko että sinä tätä tarkoitat, mutta niin sinä kyllä kirjoitit.

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #56

"Tämä lausuntosi on muutenkin kyllä vähän huoloimaton, sillä et varmaan tarkoita että turvapaikanhakijat voi kyllä kaikki leimata oedofiileiksi ja raiskaajiksi ja se on vain sananvapautta josta ei saa loukkaantua, mutta jos puoluejohtajaa ja ulkoministeriä ivataan sellaisessa TV- ohjelmassa jossa yleisesti ivataan valtakunnan johtavia politikkoja, presidenttiä ja pääministeriä myöten, niin siitä sitten sopii loukkaantua, jopa ihan sivullisetkin.

En minä ainakaan heti usko että sinä tätä tarkoitat, mutta niin sinä kyllä kirjoitit."

Näytätkö missä kirjoitin näin. Sekä kaikkien turvapaikanhakijoiden yleistäminen joksikin tai ulkoministerin kutsuminen sosiopaatiksi on väärin, enkä tiedä miten kirjoittamastani voi päätellä toisin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #58

"enkä tiedä miten kirjoittamastani voi päätellä toisin."

Kyllä siinä kirjoituksessa minusta on sellainen henki että turvapaikanhakijoita kyllä passaa nimitellä, niinkuin niitä nyt on nimitelty, mutta ulkoministerin kohdalla asia on toinen, sitähän blogistikin tarkoitti.

Mutta kyllä kai sellaisia epämieluisia politikkoja ja ministereitä kuten Stub, Tuomioja, tai "Brysselin Boprikov",saa nimitellä, kuten myös "suvakkeja" ja mukasuvaitsevaisia, sehän on vain sananvapautta se.

Vesa Leinonen Vastaus kommenttiin #38

Hyvin analyyttisesti kirjoitettu Fija, sinun kirjoitus johtaa asian ytimeen ja substanssiin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ei Soini varmaankaan ole sosiopaatti, mutta ei hänen käytöksensä ja toimintansa aivan normaaliaikaan ole.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Täyttä asiaa blogisti kirjoittaa. Ylen ohjelmat on niin täyttä tuubaa, että on ihme, etteivät ihmiset muka sitä tajua. Kyllä tämä blogistinkin huomaama törkeys
on ns. hatuttanut jo pitkän aikaa. MUtta syöttäköön yle mitä paskaa vaan, vaalit näyttäköön, mitä mieltä me kansalaiset olemme asioista.

Propagandan pakkosyöttö ei lopulta onnistunut Neuvostoliitossa,eikä se tule onnistumaan suomi/eurostoliitossakaan.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Jos ylen kanavat ovat täyttä tuubaa, niin sano kanava missä ei ole?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

au pairit Los Angelesissa on loistavaa yle ohjelmistoa. Suosittelen lämpimästi. Parempi ainakin kuin yle leaks tai monet muut.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hei Arto Luukkanen,

Kyseessä on satiiriohjelma, jossa mielikuvituksellisilla hahmoilla piruillaan tasaisesti kaikesta kaikille. Viitekehys on täysin selvä. Pitäisikö satiireissa vain PS säästää vitseiltä? Vitsi oli kehno, mutta se oli sen ainoa synti.

PS riveistä tulee jatkuvasti nurinaa, että pitäisi saada jotain erityiskohtelua medioissa. Olen ihmetellyt tätä jo vuosia. Ehkä sen rajuin ilmentymä on Soinin vastoin ministerinvalaa pitämä, osaan lehdistöstä kohdistuva haastatteluboikotti. Tämänkin kiltisti olemme nielleet, vaikka se on pyllistys valtiotamme kohtaan.

Samalla perussuomalaiset ovat pitäneet meteliä sananvapaudesta ja kuinka pitää saada venyttää ja testata rajoja siinä, mitä kaikkea röyhkeää voi sanoa, laillisuudesta viis. PS nuiva siipi on selkä vääränä yrittänyt istuttaa politiikkaan rumaa ja halventavaa kieltä. Tätä ei kyetä malkana omassa silmässä näkemään, mutta klovnien, satiirikkojen ja pilapiirtäjien työhön haluttaisiin kajota.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"Keep on knocking", sanoi Soini Haglundille hallituspöydän äärellä tuolinvaihtoleikissä.

Masi Nurminen

Jo Iltalypsyssä auottiin päätä pelkän päänaukomisen ilosta ja alunperinkin tarkoituksena oli vain loukata ja ivata. Samaa vihervasemmistolaista alhaisilla vieteillä hekumointia tämäkin oli. Jostain Honkasalon funmendalismista tai edes Arhinmäen merkkituote-vasemmistolaisuudesta ei tule koskaan halaistua sanaa. Koska oikeauskoisuus.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kiitos hyvistä kommenteista. Olen seurannut muutamien toimittajien kommentteja fbssa ja täytyy sanoa että asenne on ollut yhtä paatuneen välinpitämätön kuin nakkivarkaalla.Surullista....tekopyhää ja hurskastelevaa. Joillain toimittajilla journalistinen omatunto kolkutti vähäsen mutta ei ole rohkeutta itsetutkiskeluun.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Journalistitko päättävät koomikkojen töistä?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ylen ohjelmat nyt on sitä yhtä ja samaa tuubaa, mitä ennenkin. Joskus osuu, ja joskus sitten taas ei.
Hyviä juttuja aikoinaan oli mm ssa Iltalypsyn Lippos sketsit. Vieläkin hymyilyttää.

https://m.youtube.com/watch?v=BpVpvEKM2oc

Millä nimellä muuten kutsutaan jos ei pidä antamiaan lupauksia ?

Äänten hukkaajaksi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onkohan kukaan poliitikko Suomen historiassa pettänyt antamansa lupaukset yhtä täydellisesti kuin Timo Soini?

Masi Nurminen

Tuskin, mutta oikeauskoiset olivat nylkyttämässä Soinin jalkaan jo ennen takinkääntöäkin.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Mielenkiintoisempaa oli lukea edellä olevia kommentteja kuin se mitä itse Yle Leaksin ylilyönti oli! Jos huomaa tehneensä mokan, joka jokaiselle varmaan joskus sattuu, parasta olisi vaikkapa seuraavassa ohjelmassa tehdä omista virheistä sketsi.
Yle Leaks on ollut tasapuolinen satiiriohjelma. Uutisvuotoa ei nykyään edes viitsi katsella. Siinä "ylijumala" Tervo ja kumppanit ovat siirtyneet pelkkään ihmisten halventamiseen!!!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Satiiri oin vaikea laji. Se vaatii nokkeluutta ja kevyttä otetta. Nykyisellään Yle Leaks ja etenkin Uutisvuoto ovat pikemminkin pakkohauskaa tosikkomaista jyräämistä. Pitäisiköhän tekijöitä kannustaa parempaan vai kehottaa luopumaan, kun ei oikein tunnu onnistuvan?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"Uutisvuotoa ei edes viitsi katsella", sanoo Anita Koivu.

Näin on. Uutisvuoto on todella tympeä ja vastenmielinen ohjelma. Se olisi pitänyt lakkauttaa jo vuosia sitten.

Nuoret naiskansanedustajat sinne tyrkyttäytyvät, nolaamaan itsensä, halaavat ja tirskuvat ja ohimennen kehaisevat itseään kuten Sanna Marin eilen. Arkielämässä samat edustajat kävelevät nokka pystyssä, kuten tämä Marin.

Uutisvuodon takia en vahingossakaan koske Tervon kirjoihin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nyt PS-kansanedustaja Leena Meri esittää hallitukselle kyselyn. Hän ei esitä kyselyä Soilille tai muille PS ministereille.
Tietäen että PS kalastelee nukkuvia jotka eivät aktiivisesti seuraa asioita voi sanoa että PS huijaa esittämällä olevansa oppositiossa. Ääntekalastelua hinnalla millä tahansa. http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/366382-la...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

YleLeaks saa osakseen tämän blogikirjoituksen myötä täysin ansaitsematonta huomiota.

Ohjelma on erittäin heikkotasoinen ja jopa ala-arvoinen myös silloin, kun sen käsikirjoittajilla on ollut hyvä päivä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Luin koko blogin, mutta vain nähdäkseni tuleeko pitkässä kirjoituksessa jotain asiaakin. Ei tullut.

Sitten tuli mieleeni että joku tässä nyt on varmaan blokistiin kolahtanut, eli kalikka on kalahtanut. Mutta taas menee arvuutteluksi että mikähän kalikka.

Kyseinen ohjelma on melko köykäistä tavaraa, harmitonta lauantaiviihdettä. Ei sellaista tekstiä mitä siinä esitetään pitäisi ottaa noin vakavasti, eikä niitä juttuja pitäisi ainakaan verrata mihinkään vaalikamppanjaretoriikkaan tai edes blokikirjoituksiinkaan. Niissä on eri säännöt, niissä vaaditaan enemmän, koska ne voidaan kuvitella muuksikin kuin huonoksi huumoriksi.

YleLeaksia ei tarvitse eikä saa ottaa vakavasti, kuten blokisti nyt on valitettavasti tehnyt.

Kyseisestä ohjelmasta viekä sen verran ettei se minusta kovasta yrityksestä huolimatta yllä hauskuudessaan kovin korkealle. Parempaa satiiria, parempia suorituksia on nähty joskus menneisyydessä. Mutta parhaansa ne on varmaan yrittäneet.

En pidä Soinin haukkumista psykopaatiksi minään erityisenä riman alituksena tämän ohjelman osalta. Ei se kovin onnistunut veto ole, mutta tämän ohjelman yleisen tason mukainen kyllä.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Perussuomalaisten puheenjohtajatilanne nyt tai lähitulevaisuudessa ei näytä hyvältä.

Kuka ottaisi Timo Soinin vakavasti?

Jussi Niinistö - sulkeutunut itsevaltainen aristokraatti.

Ja ympärillä häärää näitä laurahuhtasaaria.

Ei hyvältä näytä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jussi Niinistö - sulkeutunut itsevaltainen aristokraatti."

Jos palattaisiin tämän blogin aiheeseen niin minusta Niinistö vaikuttaa kyllä enemmän "psykopaatilta" kuin aristrokraatilta, ainakin enemmän psykopaatilta kuin Soini.

Soinin jututhan on nykyisin ministerinä olleet oikein järkevän tuntuisia, eikä yhtään "psykopaattisia". Vielä Niinistöäkin "psykopaattisempi" ministeri on ainakin tämä tämä kokoomuksen Stub.

Enkä nyt tarkoita "psykopaattisuudella" mitään lääketieteellistä termiä, vaan sitä että tällainen "psykopaatti" on minusta henkilönä vain vähän sellainen "yksioikoisemman" tuntuinen kaveri kuin eräät töiset. "Yksioikoinen" tarkoittaa sitä että ottaa jotkut asiat vähän turhankin tosissaan.

Tällaista "psykopatiaa" voi esiintyä kenellä tahansa, siis minullakin ja millä tahansa elämän alueella, esim. urheilussa, penkkiurheilussa, veikkauksessa, uhkapelissä, autolla ajossa, TV:n huumoriohjelmiin suhtautumisessa jne.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

No en itse kyllä hirveästi lähtisi loukkaantumaan Leaksin heitoista. Kyllä siellä parhaimmillaan mätetään olan takaa ihan kaikkia tasapuolisesti, ohjelman luonnehan on poliittissatiirinen. Veikkaan, että Soini itse vain hörähtelee moisille heitoille ja on kuullut kentällä pahempiakin luonnehdintoja. Vähän sama kuin Lipposen hahmon kanssa silloin, oliko se piirretyn Iltalypsyn kanssa.

Ei kuulu aiheeseen, mutta Luukkaselta itseltään hyvä esitys siinä taannoisessa Mitä Venäjä haluaa -paneelissa. Kangaspuro jäi pahasti varjoon noilla Venäjää mielistelevillä kommenteillaan. Olisiko Luukkanen aika laittaa persujen Nato-kannat pika-aikataululla kuntoon? Järkisyitä hoitaa asia tolalleen on vaikka kuinka, ja kohta kun Nato-selvitys valmistuu, veikkaan että sieltä tulee lisää.

Reijo Jokela

"He määrittelevät sen, että on väärin kutsua afrikkalaista neekeriksi mutta että Suomen ulkoministeriä saa kutsua kyllä sosiopaatiksi".

Tämähän liittyy lainsäädäntöön. Yksilö ei Suomessa nauti samanlaista suojaa ryhmää kohtaan kuin ryhmä yksilöä kohtaan.
Kansanryhmä voi vapaasti nimittää yksilöä , mutta jos yksilö nimittää kansanryhmää , niin verovaroin toimiva koneisto alkaa toimiin kansanryhmän puolesta. Kaiken lisäksi suomalaiset ovat evättyjä tästä verovaroin rahoitetusta oikeudellisesta suojasta, mitä muilla kansanryhmillä on perustuen toiseuteen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

YleLeaks esitteli eilen kestohahmonsa Peter Smörön siviilielämää. Kulissit tiptop, työpäivä parituntinen, asiointi ruotsinkielistä myös suomalaisfirmoissa, ja rento halailu toimii tervehdyksenä jopa talonmiehen suhteen.

Kotioloista löytyi sitten se draamallisesti välttämätön häpeätahra: perhe käytti pelkästään Tommpereen seurum murretta. Vieläkin naurattaa!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Persut ovat tappaneet asiallisen keskustelun tästä maasata, nyt he haluavat kitkeä myös huumorin ja satiirin. Ei ihme, että monet nuoret haluavat paeta maasta, jossa asiallisuudesta ja iloisuudesta on tehty melkein rikos.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Näin on. Ainoastaan pelottavia ovat persut näine elkeineen. Opposiossa oli Stubido heidän lempisanansa ja nyt harmittomat pilaohjelmat pitäisi tehdä niin että persuilla olisi joku erityisasema mutta muita saisi nimitellä.

Markku Hatakka

Eräs kommentoija kysyi vaihtoehtoja YLEn kanaville. Suosittelen blogistin Keskusteluohjjelmis osoitteessa
http://alfatv.fi/dosentti/

Esimerkiksi psykiatri Ben Fuhrmanin haastattelussa hyviä vinkkejä itsekontrolliin itse kullekin somekirjoittajille ja politiikoille.

Toinen vaihtoehto YLEn puheradiolle www.radiorapu.com

Vesa Leinonen

Arto Luukkanen, sinä nostit tärkeän asian pöydälle.

Suomen ulkoministerin virka.

Mikä aihe aiheutti ministerin haukunnan?

Oliko niin että Suomi valloitti Krimin niemimaan?
Anasti Ukrainan alueen, vai menikö sotimaan Itä-Ukrainaan?
Ja nyt niistä teoista tulee mielipiteen palautetta?

Oliko asia sitä että Suomi meni puolustamaan Syyrian Assadin hallitusta Syyriassa, viemällä sinne hävittäjiä ja pommittamaan oppositio puolueitten kannattajia?

Vai onko niin että Suomen yhteyskunnassa on ihmis ryhmiä ja "porukoita" ketkä eivät ajattele analyyttisesti maailman kokonaisuutta.

On paljon isoja maailman asioita, ja on todella pahoja tosi tapahtumia maailmalla. Suomen ulkoministeriö pitää silmällä ja seuraa mitä maailmalla menee, ja miten valtioitten johtajat toimivat. On olemassa totuus minkä valossa päätellä ja tuomita.

On myös yhteyskunnassa ihmisten tunteisiin perustuvia omia havainto ajatuksia ja mielipiteitä. Omilla subjektiivisilla tunne ja havainto tasolla, se on vain havainto ilman analyyttistä päättelyä.

Analysointi.

Filosofiaan Immanuel Kant, analyyttinen päättely edustaa harkintojen lausumia, jotka perustuvat lausuntojen omille sisällön hyveille. Ei mikään erityinen kokemus, kuin ymmärrystä sanojen käytöstä, on tarpeen analyyttiselle päättelylle.

Jos lausunnon sisältö on ristiriidassa lausunnon sisällön ainekseen, sitten lausunto on analyyttisesti virheellinen.
Virheellinen lausunto on väärää tietoa.

Virheellisiä lausuntoja tuottaa ihmisten yli luottamus omiin tai oman porukan tunteisiin ja subjektiivisiin mielipiteisiin, ja oman havainnon tulkinta, ilman analyyttistä taitoa käsitellä tosi asioita reallisesti.

Suomessa huomaan myös niitä ihmisiä ketkä elävät omaa kiirettä työ tai perhe elämää.

Jostain syystä he ovat täysin tukossa tunne tai henkisellä tasolla mitä tapahtuu maailmalla maailman ihmisille.
Olipa vaikka 250, 000 – 320,000 kuollutta Syyrian sisällissodassa.

Samalla tavalla Krimin niemimaan kaappaus, tai Itä Ukrainan sota. Se on ollut suuri riesa Ukrainalle, valtavan suuri riesa sen päälle että Ukrainassa on paljon venäjää edustavia ihmisiä, jotka jostain syystä eivät mene pois Ukrainasta venäjälle asumaan. Se ratkaisi suuren vihan ongelman Ukrainassa. Ukrainassa ukrainalle lojaalit, ja Venäjälle Venäjän mieleiset lojaalit. Se on järkevä keino ratkaista epäloogisen ristiriidan.

Niin sellainen asia on vain uutinen toisten uutisten sivussa. Eikä ole kykyä rinnakkaiseen ajatteluun muitten ihmisten uhrien kanssa maailmalla.

Sellaisia ihmisiä on ollut ja yhä on olemassa. Historia kertoo paljon suurista despootti johtajista, ketkä eivät ajatelleet rinnakkaisesti muista ihmistä. He olivat intohimoisia poliitikkoja, ketkä raivasivat ihmisiä pois heidän politiikan uran tieltä kuin olisi ollut metsää tai kasvellusta. Heiltä puuttui kokonaisuus kuva, ihmisten hengen arvosta.

Demokratia yhteyskunta mikä koostuu itsekkäistä ihmisistä ketkä yli luottavat omiin tunteisiin ja porukan henkeen mikä ei osaa ajatella johtaa despoottiseen demokratiaan. Yhteyskunta mikä tekee ihmisen kokemuksesta hedonismin epäjumalan. Siihen se uskoo ja sitä se palvelee. Mutta järki ja päättelyn kyky on täysin pihalla. Monet eivät usko totuuteen, eivät arvosta järkevää viisautta, eivät arvosta moraali arvoja, eivätkä arvosta arvokasta elämää.

Immanuel Kant vastusti "demokratiaa" - (1724–1804) mikä, hänen aikakaudella tarkoitti suoraa demokratiaa - uskoen että enemmistön sääntö oli uhka yksilönvapaudelle.

Hän totesi,

"... demokratia on, varsinaisesti puhumalla, välttämyyden despotismia, koska se luo toimeenpanovaltaa, jossa" kaikki "päättää tai jopa on vastassa, joka ei ole samaa mieltä, ketkä ovat "kaikki", jotka eivät ole aivan kaikki, päättävät, ja tämä on ristiriidassa yleisen tahdon itsensä kanssa ja vapauden."

https://en.wikipedia.org/wiki/Political_philosophy...

Yksinkertaistettuna, jos yhteyskunnan enemmistö elää hedonismi elämän tyyliin, täysin luottaen ja uskoen ihmisten omiin nautinto kokemuksiin ilman arvostamalla analyyttistä ajattelua ja moraali arvoja. Niin sitten yhteyskunnan henkinen terveyden ja järkevä ajattelun kehityksen suunta on vain alaspäin, pois analyyttisestä ajattelusta. Suunta sitten on huonosta pahenpaan, henkiset hyvän tahdon luovat voima varat heikkenevät. Ihmisten yhteyskuntaa rakentavat motiviit alkavat ontumaan, eikä ole uskon voimaa luoda parempaa mitä ympäristön tilanne esittää.

Vesa Leinonen

Miksi humanistiin uskovaiset eivät arvosta ihmisen henkeä?

Naisen potentiaali synnyttää lapsia, on ajattelevalle ihmiselle arvollinen asia.

Seksistä on tullut kauppa tavaraa ja viihdettä.

Sitä viihdettä kaupallistetaan kaikissa median kanavilla.

Nuorille lapsille myös myydään viihdettä mikä korostaa ja mainostaa seksin harrastuksen olevan suurempi etuoikeus kuin naisen synnyttää lapsen ja antaa en elää.

Seksiä mainostetaan kaikilla kanavilla enemmän viihteenä kuin näytetään ohjelmia siitä mikä olisi arvokkaan elämän suunittelun periaateet.

Humanistiin uskovaiset ajattelevat epäsuoraan että heillä on oikeus luoda ympäristön yhteyskuntaan missä abortti on vain osa elämän roskaa. Mutta samalla se on heidän arvojen luomusta. Halpa viihde seksi on halpaa, ihmisen elämän merkitys on paljon arvokkaampi kuin vain elää viihde seksille. Se on älytöntä tunne ja havainto aistille perustuvaa kokemusta, siitä puuttuu arvollinen ajattelu ja ymmärrys elämän merkityksestä.

Totta kai sellainen potentiaalisuus kuin ihmisen vauvan synnytys vaatii analyyttistä ajattelua ja harkintaa.

Mille perustalle rakentaa arvokasta elämää?
Onko abortti mikään este elää hedonismi elämän tyyliä?

Monta aborttia on liian monta yhdelle ihmiselle, aiheuttaja tai viihteen harrastajille

Abortti.

"Suomessa yli 90 % aborteista tehdään sosiaalisista syistä. Koska pelkkä naisen oma tahto ei riitä perusteeksi, osa naisista kokee, että heidän pitää kyetä esittämään lääkärikohtaamisissa jokin omaa halua hyväksytympi, lain edellyttämä syy. Osalla naisista on vaikeita lääkärikohtaamisia aborttiin liittyen. [23] Psykologi Viveka Kaurasen mukaan suurin osa selviytyy abortista hyvin eikä kadu. Osa naisista kokee abortin voimaannuttavana kokemuksena, joka vahvistaa käsitystä omasta vastuullisuudesta.[24]

Abortista väitelleen Salome Tuomaalan mukaan laki antaa Suomessa lääkärille enemmän valtaa kuin naiselle itselleen ja estää naista olemasta eettinen toimija tilanteessa.[25] Tuomaalan mielestä Suomessa pitäisi Ruotsin ja Tanskan tavoin sallia abortti ilman erityistä syytä.

Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa ihmettelee sitä, että sikiöihin ja hedelmöittyneisiin munasoluihin suhtaudutaan "kuin ne olisivat täysivaltaisia yksilöitä". Hallamaan mielestä kenestäkään ei tule ihmistä ilman toisia ihmisiä, ja sikiöiden ja tsygoottien pitäminen yksilöinä on "hirveän individualistinen suhtautumistapa".

Kansanedustaja Päivi Räsänen kertoi Paavalin synodin kirkkopäivillä vuonna 2008, että Raamattu antaa painavat perusteet vastustaa aborttia kaikissa oloissa. Ainoa poikkeus olisi valinta äidin ja sikiön hengen välillä.

Pro life -liike on poliittinen liike, joka vastustaa abortteja ja kannattaa niiden kieltämistä tai rajoittamista. Suomessa toimii Pro Life Suomi -yhdistys, joka on "perustettu puolustamaan syntymättömien lasten oikeuksia".

https://fi.wikipedia.org/wiki/Abortti

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Johan se rasisti olikin niin kulunut nimittelynä. Ehkä sosiopaatista tulee uusi Ylen sukseetermi kaikille erimielisille.

Vähän vakavammin Luukkanen on oikeassa, Ihmisen kutsuminen "anti-sosiaaliseksi psykopaatiksi" ei ole vahinko, eikä huumoria. Perussuomalaisten kannattaisi jo viimein alkaa haastaa Yle oikeuteen kaikista kunnianloukkauksista ja katsoa, mihin asti sen rahkeet nimitellä ihmisiä venyvät. Ylellä tosin on 0,5 mrd pakkoverotettua euroa oikeudetonta etua oikeustaisteluihin, mutta uskoisin jäsenistöltä löytyvän apua.

Eiköhän tämä jo ratkaissut kantani Hernesniemen aloitteeseen.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1818

kannattajia oman ääneni jälkeen 12 743.

Yle on niin mätä, ettei puolinaisista keinoista ole hyötyä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Johan se rasisti olikin niin kulunut nimittelynä. Ehkä sosiopaatista tulee uusi Ylen sukseetermi kaikille erimielisille."

Raisti nimittely ei tosissaan sovi tähän persujen mykyiseen kovaan kolmikkoon, eli Soiniin, Niinistöön ja SampoTerhoon. Heidän suustaan en ole kuullut rasistista puhetta. Rasistisista puheista syytettyjä puoluetovereita puolustavia puheita on, mutta se on synti joka pitänee tässä puoluetaktisen juonittelun maassa hyväksyä.

Kun puolue ei kerran pärjää ilman rasistisiipeä, niin kyllä johtajienkin pitää vain silittää myötäkarvaan rasisteja, vaikka pahaa tekisi.

Ja mitäpä kukaan omalle rasismilleen mahtaa, jos on rasisti, tai sovinisti, tai feministi, natsi, tai kommunisti, niin mitä sen peitteleminen hyödyttää? Tulee se kuitenkin puheessa esiin vaikka kuinka yrittäisi peitellä. ja pakkohan politikon on joskus suunsa avata ja puhua, tai ainakin kirjoittaa.

"Sosiopaatti" ????

Eiköhän se ole niin että olemme itsekukin senverran sosiopaatteja, egoisteja, narsisteja, psykopaatteja ja muita vastaavia, ettei moisesta nimittelystä kannata hernettä nenään vetää. Pitää aina muistaa että pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Puheenvuorossa huvittavinta on juuri tällainen tosikkomeininki.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Luukkanen haukkuu Yleleaksin, mutta ei edes yritä väittää, että Soini ei olisi sosiopaatti.

Paljastiko Yleleaks puolueen sisäpiirin salaisuuden?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vaikka Luukkanen niin melkein antaa ymmärtää, en usko. Jos puolueella on autoritäärinen ideologia sinne hakeutuu pikkuhirmuja. Voi olla päinvastoin. Soini voi olla ainoa joka on suht normaali mitä yhteistoimintataitoihin tulee.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pitihän tuo käydä ihan Areenasta katsomassa, kun dosenttikin noin närkästyi. Ilman vihjettä tuskin olisin asiaan kiinnittänyt mitään huomiota. Lähinnä oikeaa olisi kai teknokraatti olettaen, että sillä tarkoitettiin Sipilää...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juuri niin teknokraatti, suoritusmestari ja populisti.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Eikö kukaan huomannut, että teknokraatin ja aristokraatin jatkeeksi rimmaa sosialidemokraatti? Soini on nykyisin enemmän demari kuin persu

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Googlettamalla löytyi sosiopaatista esimerkiksi mafioso, joka huolehtii omasta perheestään, samalla kun ampuu kilpailijoita.

Näin Savon Sanomissa uutisoitiin:

"Timo Soini siunaa Savon mafian eväät

29.10.2008 9:16 (29.10.2008 9:16)
Savon mafiaksi ristitty heimokerma kokoontuu vatkaamaan pilke(kin) silmäkulmassa mualiman ja maakunnan asioita suuristuntoon jo neljännen kerran. Julkisuudelta ovet sulkeva tapahtuma on Kulosaaren Casinolla Helsingissä tulevana perjantai-iltana. Pöytiin istahtaa 150 valittua ja illalliskortin maksanutta savolaista tai savolaisjuurista parhaine smokkeineen, tummine pukuineen tai mekkoineen.

Samalla Casinolla oli ensimmäinen - silloin vain miehille tarkoitettu - illallisistunto kymmenen vuotta sitten. Myös 2003 oltiin koolla Casinolla, mutta syksyllä 2005 heimoliike matkasi juurilleen omaan maakuntaan Tahkovuoren kylpylähotelliin.

Ruoka ja ohjelma ovat aina vaikuttavia. Mojovan illallisen siunaajaksi on nyt kutsuttu perussuomalainen Timo Soini.

- Ei löydetty savolaista katolista pappia, ja Soini on ollut Pohjois-Savossakin eduskuntaehdokkaana, perustelee mafian moottorimies Lasse Lehtinen, joka haistoi Soinin vaalimenestyksen jo kesällä kutsuja viännettäessä."

Savolaisten saavutusten arviointi on annettu kokoomuksen huoleksi. Savon sisäpiirille puhuu ulkoministeri Alexander Stubb.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Onko sosiopaattista tai jotain muuta huolestua, kun Syyria valtaa Syyriaa, tämähän suurta "strategia" Soinia ainakin kovasti tuntuu huolettavan

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset