Arto Luukkanen

Putinin seuraaja: Aleksei Djumin?

Sitten vuoden 2007 jälkeen tiedotusvälineet eivät ole saaneet paljoakaan konkreettista materiaalia Venäjän ylimmän johdon sisäisistä suhteista ja valtataisteluista. Silloinhan materiaalia valtataisteluista ryöpsähti julkisuuteen yltä kyllin: federaation huumevirasto ja FSB näyttivät olleen tällöin jonkinlaisessa konfliktissa.

Nyt tilanne on samantyyppinen; Venäjän johdossa kiehuu.

Vuoden 2016 vaihteessa Venäjän sotilastiedustelun GRU:n johtaja Igor Sergun ja hänen lähimmät miehensä kuolivat yllättäen. Samoihin aikoihin kun vuonna 2015 joulukuussa Putinin lähin ja luotetuin henkivartijansa, FSO:ssa eli federaation turvapalvelussa työskentelevä Aleksei Djumin korotettiin kenraalin arvoon.

Djumin nimitettiin myös ns. ”ulkomailla toimivien” erikoisjoukkojen johtajaksi ja samalla myös varapuolustusministeriksi. Tällä kulissien takana toimivalla kenraalilla kerrotaan olleen vastuullinen rooli syrjäytetyn Ukrainan presidentin Viktor Janukovitšin noutamisessa Venäjällä helmikuussa 2014. Hänellä oli ilmeisesti myös avainasema GRU:n helmikuisessa operaatiossa, jossa Krim liitettiin Venäjään.

Djuminin rakettimainen ura

Kuka tämä Djumin oikein on?

Djumin ei ole paljoakaan paistatellut julkisuudessa mutta nyt tämä 43 vuotias mies antoi harvinaisen haastattelun venäläiseen Kommersant lehteen. Näyttää siltä, että myytin muodostus on jo alkanut. Lehdessä henkivartijana toiminut Djumin kertoo pelastaneensa Putinin karhun kynsistä ja aavistaneen Tšetšeeniassa presidentille aiotun helikopterin olevan viallinen. Helmikuun alussa ”Venäjän sankarin” arvolla palkittu Aleksei Djumin nimitettiin yhtä äkkiä Tulan alueen kuvernööriksi.

Mikä tämän rakettimaisen nousun takana oikein on? Vuodesta 1995 FSO:ssa työskentelyn aloittanut Djumin oli vuodesta 1999 saakka turvaamassa myös Putinin turvallisuutta. Sen jälkeen hän on ollut erottamaton osa presidentin seuruetta ja on matkustanut hänen kanssaan myös valtiovierailuilla. Djumin toimii aktiivisesti myös vapaa-ajalla presidentin seurueessa; hän on presidentin oman ”Druzja” (Ystävät) jääkiekkojoukkueen maalivahti. Huhujen mukaan Djumin olisi harrastunut jääkiekkoa nuoruudessaan ja olisi siksi tärkeä osa joukkuetta.

Djumin - maalivahti

Mahdollisuus pelata presidentin kanssa on yleensä avain ruusuiseen tulevaisuuteen Venäjällä. Tässä ”Yön liigassa” pelaavat henkilöt ovat maan eliittiä: jäällä presidentin kanssa kiitävät niin Sergei Šoigu, kuin Rašid Nurgalijevkin.

Tämä joukkue pelaa ottelun yleensä presidentin syntymäpäivänä sekä osallistuu keväiseen Sotšissa pidettävään ”ystävällismieliseen” turnaukseen. Näiden otteluiden ehdoton tähti on Vladimir Putin, joka saa aina näissä otteluissa eniten maaleja. Huhujen mukaan Djuminilla olisi yhteyksiä myös maan menestyksekkäimpään jääkiekkojoukkueeseen SKA:han, Gennadi Timšenkoon ja Roman Rotenbergiin.

Venäjän presidentti Putinin entinen henkivartija, FSO:n toisen hallinnon alaisuudessa palvellut Aleksei Djumin ei ole tätä ennen antanut haastatteluja. Kuten sanomalehti Sobesednik (5/2016) kertoo, federaation turvapalvelu FSO ei ole tunnettu julkisuuspolitiikastaan. Djuminin rooli on kuitenkin ollut näinä 16 vuotena äärimmäisen tärkeä. Hän on toiminut presidentin ”adjutanttina” ja seurannut häntä koko ajan varjona niin valtiollisessa kuin yksityisessä elämässä.

Tämän aseman saavuttaminen on merkinnyt tietenkin täydellistä luottamusta ja uusia tehtäviä. Djumin on ansainnut kannuksensa tässä mielessä; Sobesednikin lähteiden mukaan Djuminin toiminta Krimillä oli loistavaa ja esimerkiksi Janukovitšin tapauksessa se vaati ankaraa suostuttelua.

Artikkelin kirjoittajan RImma Ahmirovan mukaan Djuminin menestyksen takana oli myös hänen lämmin suhteensa puolustusministeri Sergei Šoiguun.

Djumin Tulan kuvernööri – harjoitusta Venäjän hallintaan?

Djuminin nimitys Tulan alueen kuvernööriksi kuvastanee Venäjän sitä, että maa on joutunut taloudellisen kriisin kouriin ja että se käy sotaa niin Ukrainassa kuin Syyriassa. Nyt tarvitaan sotilasta ja lujaa kättä. Nimityksellä on myös looginen perusteensa siinä, että alueella on perinteellisesti ollut asetehtaita ja strategisesti tärkeitä tuotantoalueita.

Nimityksessä on myös ehkä muitakin motiiveja. Näyttää siltä, että Djumin on nousemassa jonkinlaiseksi Putinin perintöprinssiksi ja sitä varten hänen on saatava kokemusta myös siviilihallinnosta.

”Presidentin maalivahti” olisi looginen valinta seuraajaksi - mies, joka on suojellut ehdottoman lojaalisti presidenttiä suojelisi häntä myös eläkkeellä. Toisaalta, Vladimir Putin ei ole osoittanut mitään halua jättää virkaansa.

Historia toistaa itseään: Jeltsin tarvitsi vuonna 1999 itselleen täysin luotettavan miehen, joka turvaisi myös hänen asemansa kommunisteja ja liberaaleja vastaan. Nyt Putinilla on täysin luotettava mies, joka ikänsä ja kokemuksensa perusteella sopisi myös tulevaksi presidentiksi – joskus tulevaisuudessa.

Djumin ja luotettavuuden ongelma?

Venäjällä ylimmän vallan siirtyminen on ollut aina enemmän tai vähemmän veristä puuhaa.

Tsaari Aleksanteri I:n peri kruunun väkivalloin syrjäyttämältään isältään. Aleksanteri II kuoli attentaatissa ja hänen seuraajansa Aleksanteri III sai ilmeisesti kuolettavia vammoja eräässä terroristien murhayrityksessä. Nikolai II:sen kohtalona oli joutua ammutuksi siperialaisen talon kellarissa.

Neuvostoaika ei ollut sen jalompaa; Leninin ”luotetuin toveri”, Stalin-Koba eristi sairaan johtajan. Leninin protestit Stalinin syrjäyttämiseksi jäivät huomiotta. Hruštšev taas syrjäytettiin vuonna 1964 ”parhaimman ystävänsä ja puoluetoverinsa” Leonid Brežnevin johtamassa salaliitossa. Mihail Gorbatšov taas työnnettiin pois vallasta lopettamalla Neuvostoliitto.

Venäjällä ylin ehdoton valta kantaa mukanaan kirousta: mistä löytää luotettava ja voimakas seuraaja? Putin ei voi vain muina miehinä mennä eläkkeelle. Hänen on siksi, ihan vaan oman fyysisen turvallisuutensa takia pakko olla kiinnostunut siitä, että hänen seuraajansa olisi ”luotetuista luotetuin”.

Muuten edessä on joko Haag, tyrmä tai pahimmassa tapauksessa Ljubjankan selli ja luoti takaraivoon.

Djumin näyttää olevan Putinille se luotetuista luotetuin…mutta niinhän se Leonid Ilitškin oli.

Arto Luukkanen, dosentti

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori, Helsingin yliopisto

(Tekstin runko ilmestyi aliona Turun Sanomissa 27.2. 2016.)

Suomalaisen vasemmistolle valo tulee aina Moskovasta?

Ps. Keskustelin tässä taannoin erään viisaan miehen kanssa siitä miksi suomalainen vasemmisto puolustaa Venäjän nykyhallintoa, vaikka se edustaa mitä oikeistolaisinta riistokapitalistista talouspolitiikkaa samaan aikaan kun sitä johtava everstijuntta toteuttaa militaristista ulkopolitiikkaa Ukrainaa kohtaan. Mitä se Marx sanoisi tähän?

Kysymys oli vähän provosoiva eikä keskustelukumppanilla ollut yhtään järkevää selitystä. Ehkä vain sen, että ”kun me olemme suomalaiset olemme jotain oppineet, niin siitä on vaikea oppia pois..onneksi tavalliset duunarit ymmärtävät sen kyllä mutta vasemmiston johtotehtävissä on paljon politrukkeja, joiden mielestä Moskovasta nousee aina valo…olipa siellä mikä tahansa hallinto.” 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Erinomaista taustatietoa. Kiitos blogin kirjoittajalle!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kiitos Reijo. )) Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Oikeastaan mitään uutta "auringon alla" Aleksandr Lebed oli myös niin sanottu "nouseva tähti" Venäjälä, mutta helikopterionnettomuus päätti hänen päivänsä murheellisesti. Aina Iivana Julman ajoista Tsaarien Venäjän kautta Neuvostoliitoon saakka, ja nyt Venäjällä. Se vain kuuluu (kait) normaaliin kaavaan. Joten, jos tai mahdollisesti kun, joku nousee Putinin seuraajaksi, niin olkaamme luottavasia, Venäjä pysyy pystyssä vallanvaihdoksen jälkeekin.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Elämme tosiaan hyvin monellakin eri tavalla mielenkiintoisia aikoja!

Hyvä tietoisku kulisseista. Itselläni ihmetytti jo suuresti Ramzan Kadyrovin eropuheet.
Kadyrovin kaarti on mielestäni ollut "se" Putinin oma salaliittolainen ja taskussa oleva "jihadistipetturisakki". Ikiajoiksi niin islamistisen kuin venäläisen normipelinkin ulkopuolelle tuomttu joukkio. Valmiina aina ja mihin vain. Kuinkahan jatkuu...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kadyrov "johtajan ensimmäinen ritari" on remeltänyt nyt niin ankarasti, että hänen on hieman nöyrryttävä. Todelliseen eroon lienee matkaa.

Käyttäjän JuhaDubbe kuva
Juha Dubbe Vastaus kommenttiin #6

Minulle lipsahti mieleen sellainen ajatus, että ehkäpä Kadyrovin on aika juuri nyt luopua Tshetshenian presidentin virasta siksi, että hänen ajatellaan tekevän siinä ahtisaaret; lipsahtavan Venäjällä johonkin hyvään virkaan, josta voisi tavoitella vielä vaikka Putinin virkaa. Tshetshenian presidentin virka olisi hyvä lähtökohta edetä siihen suuntaan, mutta ei välttämättä ihan suoraan virasta toiseen. Kun georgialainenkin on voinut nousta maassa ihan huipulle, niin miksi ei sitten tshetsheeni? Jos asia onkin niin päin?

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen Vastaus kommenttiin #14

Kadyrovilla ei taida Putinin ja omien koiriensa ohella paljon ystäviä olla. Teki muuten yhden historian klassisimmista takinkäännöistä 2. Tshetshenian sodan alkaessa. Herätti hieman tunteita siinä maassa.

Sikäli ei voi verrata staliniin, joka oli "mukavan veikon" maineessa. Hyvä jos hengissä osaa pysyä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #6

Olisiko Kadyroville lähetetty Kremlistä kuva, jossa hän itse näkyy kiikaritähtäimen ristikossa? Meinaan porukkaa putoaa kuin kärpäsiä kuka mistäkin syystä; puhdistus kenties meneillään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eletään vuotta 2036. Putin ja Mevedev istuvat juomassa olutta.
Putin: "Olen unohtanut, kumpi meistä on presidentti ja kumpi pääministeri."
Medvedev: "Sinä olet presidentti."
Putin: "No, kipaisepas hakemassa minulle vielä yksi tuopillinen!"

(Susiluoto)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Djuminista ei presidenttiä. On tänään liian ilmeinen Putinin seuraaja. Olisi pysynyt kulisseissa.
Zukovkin sivuutettiin Stalinin seuraajana kun oli liian ilmeinen.

Käyttäjän maarnela kuva
Ari Maarnela

"Kun länsimaissa ihminen rikastuu, niin hänestä tulee herra. Kun itämaissa ihmisestä tulee herra, niin hän rikastuu".

Putinin seuraaja on Putin.

"... nimet muuttuu vaan / ja niillä kerrotaan / ettei mikään muutu lain / ihminen säilyy entisellään .."

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

N0 8.
En ole rikastunut, mutta herra olen ollut ikäni.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Olipa johtajan henkilöllisyys mikä tahansa, ratkaisevinta on hänen noudattamansa politiikka. Vaikuttaa siltä, että Vladimir Putinin vaihtuminen Aleksei Djuminiin ei vältämättä muuttaisi ratkaisevasti Venäjän noudattamaa politiikkaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Djuminin karisma vieläkin haaleampi kuin Putinin

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Luukkanen;

Mikä oli Putinin karisma ennen valtaantuloaan.? Minulle tuntematon.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Olisit, Arto, saman tien laittanut kuvan miehestä. No, tässä hän on, yandexin kuvanhaun tuloksena:

https://yandex.ru/images/search?text=%D0%B0%D0%BB%...

(joukossa jokunen samanniminenkin)

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8E%D0%BC%D...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Bild-Zeitung repi täysin pelihousunsa Putinin pommituksista tänään Syyriassa: "Die mörderische Russen-Luege" (murhaava venäläisvale)

http://www.bild.de/politik/ausland/syrien-krise/sy...

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Sain sellaisen kuvan muista lähteistä, ettei ole varmaa kuka tai ketkä pommittivat. Näihin väitteisiin pitää suhtautua kriittisesti, kun hävittäjät näyttää aika samanlaisilta kummalllakin suurvallalla. Vain asiantuntija voi tunnistaa konetyypin.

Huvittava yksityikohta oli, kun Saddam Husseinin oikeudenkäynnissä eräs vanha nainen, joka väitti tunnistaneensa koneen Irakin ilmavoimien koneeksi, joka pommitti Kurdikylää sariinipommeilla.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Syyrian ilmavoimien pommitukset muuttui ainakin youtubessa kaikki maasta katsottuna venäläisiksi jo lähes puoli vuotta sitten. No, MIG-21 pitäisi erottaa jo kaukaa nykyvenäläisistä koneista. Muutoin on kyllä 4km päästä silmävaralla täyttä hakuammuntaa, kuka siellä nakkelee. Noin puolet viime aikojen pommeistakin on ollut Syyrialaisia. Varaosatilanne parani ihmeesti syksyllä.
Nusra on muuten erilainen kohde kuin ISIS. Soluttautuu sikin sokin ja osaa antaa sijainnistaan virhesignaaleita.
Nusran etu on myös romuttaa koko tulitauko.

Turkki ilmoitti jo etukäteen että tulittaa jatkossakin kurdeja, ja on sen lupauksensa hyvin pitänyt. ISIS-sota jatkuu, pääasiassa kurdien ja SDF:n maahyökkäyksillä. Yhdysvaltain A-10:t tukee Turkin kentiltä. Kurdeillakin jännää kenen niskaan lasti rojahtaa, kun koneet Turkin puolelta saapuu.

Jouko Helenius

Mitäs jostain Djuminista. Eilen oli uutinen, että Venäjän viljelijöiden organisaatio ilmoitti, että tällä hetkellä kotimaan leipäviljaan sekoitetaan rehuviljaa. NL:n yksi kulmakivi oli leivän vakiohinta, taisi olla vuodelta 1928. Paras vilja menee tietenkin valuutan saantiin 30-luvun malliin. Ettei vain syötettäisi kohta lehmille kaupan leipää?

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Venäjän suurimpia ongelmia on edelleenkin huima korruptio ja yleinen oligarkkien valta pienempien tallajien etujen ohi. Ukrainalle ei kylläkään siinä jutussa taida pärjätä edes Venäjä.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Mielenkiintoinen kirjoitus, Arto. Olen kuitenkin vähän toista mieltä. Et tässä käsittele lainkaan sitä vaihtoehtoa, että Venäjän federaatio luhistuu. Sille kannalle on aika usea - ja yhä useampi - tutkija siirtynyt.

Kun federaatio luhistuu, loppuu Putinin valta ja federaatio todennäköisesti hajoaa 12-15 itsenäiseksi valtioksi. Siinä ei Putinin enää merkitse kansallisvarallisuuden ryöstämisine mitään. Tähän mennessä hänen sanotaan ryöstäneen kansallisvarallisuutta noin 200 mrd. dollarin edestä. Joka tapauksessa, ei vähän.

Kun federaatio luhistuu, ei Putinin seuraajalla ole merkitystä. Suuri merkitys on sillä, miten ydinaseet jakautuvat ja ketkä niitä hallitsevat ja mikä on kunkin valtion yhteistyö lännen ja Kiinan kanssa.

Putin ei kuitenkaan uskalla käyttää ydinaseita, sillä se merkitsisi hänen valtakuntansa täydellistä tuhoa. Kuvitelma siitä, että Venäjä olisi vielä sotilaallinen suurvalta, ovat kuvitelmaa, ei todellisuutta. Aivan liian lähellä on se vaihe, jolloin sotilaita myytiin prostituuteiksi ja orjiksi, jotta saatiin rahaa. Sitä ennen myytiin aseita, tankkeja ja ilmeisesti jopa taktisia ydinaseita, jotta saatiin rahaa.

Federaation rahat loppuvat. Ns. vararahastot on luultavasti syöty aikaa sitten. Muutoinhan ne olisivat ainoa osa Venäjän hallinnossa, joka olisi säästynyt korruptiolta tai ryöstöltä. Kun vararahastoja ei valvo kukaan Putinin piirin ulkopuolinen, sieltä on helppo ryöstää.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Dagens Nyheterissä oli venäläisen keskiluokan perheen haastattelu jossa sanoivat uskovansa ettei Putinin vaihto mitenkään Venäjän tilanteeseen vaikuttaisi.
Samalla valittivat ettei Venäjällä oikein ole vientiin kelpaavaa teollisuustuotantoa, kuullosti vähän meille tutulta ongelmalta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Keskipakoisia voimia on tietysti paljon. Jos jollain alueella on vaikkapa paljon timantteja, sillä olisi kiusaus erota mutta keskusvalta ei sellaista päästä irti. Jos alueella ei ole riittävää teollisuutta ja vientisatamaa, eroaminen on vaikeaa.

Kirgistan ja sen eteläpuolen valtiot voisivat olla sellaisia jotka pystyisivät eroamaan.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Leo Mirala 28.2.2016 23:11. Kyllä varmasti kiusaus erota on monella alueella. Moni alue on jo "henkisesti" eronnutkin federaatiosta. En kuitenkaan puhu eroamisesta, vaan federaation luhistumisesta - jos kommenttisi liittyi siihen?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Verne kirjoitti jo aikanaan Tsaarin kuriirin...

Siperia ei voi erota, koska Kiina.

Historiassa on ennustettu läkähdyksiin asti Venäjän hajoamista, mutta silti se on pysynyt.

Romanovien kruununperijä odottaa Ranskassa, kävi tässä välissä Pietarin laivastoakatemian, mihin tarvittiin Duuman siunaama erityislaki.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Roponen 28.2.2016 23:41. Totuus on kuitenkin se, että ensin luhistui yli 370 vuotta hallinnut tsaarien dynastia. Sitten luhistui Neuvostoliitto. Nyt on Venäjän vuoro, mutta nopeammin kuin NL.

En ole havainnut, että historiassa olisi ennustettu läkähdyksiin asti Venäjän hajoamista. Syynä Venäjän federaation hajoamiseen on talous ja sisäiset jännitteet.

Miten luulet, että noin 140 kansallisuuden kokonaisuutta edes voidaan hallita? Ja muistetaan, että Kiina tulee ottamaan Siperian samalla, kun se ottaa Mantshurian takaisin itselleen. Venäjä otti alueen uhkaamalla itselleen 1860. Kiinalainen muisti on sangen pitkä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tässäpä syy miksi Venäjän ei kannata alkaa isompaa konfliktia länteen päin.
Kiina saattaa silloin tehdä kuten Veikko esität. Ja Japani ottaa takaisin menettämänsä Kuriilien saaret ja Sahalinin.

Siksi on turha pelotella suomalaisia mahtavista Suomeenkin tunkevista Venäjän asevoimista. Eivät ne koko arsenaalillaan tänne hyökkää.
Ukkoa ja asetta Venäjä tarvitsee paljon kipeämmin itäisellä ilmansuunnalla. Ja ehkä kohta kansankin ruodussa pitämiseksi.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava Vastaus kommenttiin #26

Kiinalla ja Yhdysvalloillakin on nokkapokkaa Kiinan saaristossa. Ettei vain olisi kiinalaisilla ja venäläisillä epäpyhää allianssia BRICs-yhteistyönkin kautta? Epäilemättä kiinalaiset silti odottavat tilaisuuttaan Mantsurian suhteen. Ehtii nykykalustolla vain tapahtua nopeasti paljonkin länsirintamalla ennen kuin Siperiaa aletaan järjestellä uusiksi, jos niikseen tulee.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomalaiselle vasemmistolle valo tulee aina Moskovasta?

Monet muutkin saavat perinteiseen tapaan voimaa ylemmästä johtokuntatason auktoriteetista, esim. yliopistojen dosentit.

Onhan perin inhimillistä hakea turvaa näkymättömästä kädestä joka opastaa kohti tuttua ja turvallista, sen sijaan että luottaisi omien aistiensa välittämiin havaintoihin. Käy kuten Paavo Väyrysen avustajakunnasta juuri eronneelle Ossi Martikaiselle joka on alkanut opiskella Joensuussa teologiaa. Hän kannustaa Lapinlahden kesäkisoissa Sandra Erikssonia toisella kotimaisella eikä unohda saattaa sitä Stefan Fjäderin tietoon.

Mutta muutos tapahtuukin Länsi-Euroopassa. Siitä enemmän kirjassani Rooma opettaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kiitti. Djumin oli aiemmin minulle tuntematon suuruus.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tällä viikolla on Länsiväylän mukaan Espoossa kokoomuksella kolme herättelytilaisuutta, mm. Petteri Orpo; demareilla kaksi joista toinen Antti Rinteen ja Timo Harakan tähdittämä sekä pisteenä I:n päällä Kauniaisten kirjastossa Sixten Korkman.

Jostakin italialisten modernistien tekstistä on jäänyt mieleen tarve käyttää kansankielistä sanaa kuvaamaan pelottavaa jonka opetus ja tulkinta on perinteisesti kuulunut ns. kirjanoppineille.

Johtokuntatason määrittely kiihottaa ekonomeja ja merkonomeja jumalaa pelkäävistä insinööreistä puhumattakaan.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Kiinan ja Venäjän "yhteiset intressit" on hieman taka-alalle jäänyt seikka.
Reverse-engineered military, ydinteknologia, metsä-ja raaka-ainevarannot. Toisaalla maailman väkiluvultaan ja reaalitaloudeltaan suurin valtio. Painopiste on etelässä. Venäjän eteläpuolella väestö kasvaa kiivaasti myös islaminuskoisissa entisissä SNTL:issä, Venäjällä ei niinkään.

Molemmilla on yhteinen poliittinen kauhu, vapaa velaksi elävä ja kiinalaisia ja intialaisia tuotteita juoksujalkaa ostava demokratia.

Peli ei ole ohi ennen kuin se on ohi. Kiina voi vielä ostaakin hiljalleen pohjoisen kumppaninsa.

Historian vaarallisimpia virheitä on uskoa omaa propagandaansa.

Suuri virhe olisi myös aliarvioida Venäjän nykyarmeijaa. Elektronisen sodankäynnin patterit on valtavaa kokoluokkaa. Vientimallit on lisäksi aina ennenkin olleet vientimalleja. Saudien ostamia Abrams A2:n uusia vientimalleja on tuhottu mm. vanhalla fagot-ohjuksella Jemenissä. Jenkkien omissa abramseissa on panssarissa lisäosina reaktiivisia kilpiä ja mm. U-238 levy, mitä ei ole missään vientimalleissa. Saddamin T-72:t sai tulla toimeen 2-maailmansodan aikaisella tekniikalla kasatuilla teräsamuksilla. Svinets- discharging sabot läpäisee kuitenkin 2,5 kertaa enemmän.

Alla olevakin on toki vain yksi osa koko pakettia - mutta on niitä ikäviä "t-34:ia" ennenkin ollut yllättäen vastassa. Nykyaikaisessa sodassa se, joka sokeuttaa vastustajan elektroniikan, saa valtavan edun. Yhdysvallat suorastaan murskasi Irakin tutka-ja e-järjestelmät Persianlahden sodassa. Pienten on entistäkin vaikeampaa yrittää tavallisella sodalla pärjätä isompiaan vastaan.
Ei enää 40-60, vaan pikemminkin 90-10 tai 99-1. Joko puolin tai sitten toisin. 50-50 on suorastaan epätodennäköistä.

https://www.linkedin.com/pulse/sophisticated-elect...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Perussuomalaiset haluavat nähtävästi syrjiä monikulttuurista Sergei Šoigua Putinin seuraajaa valittaessa; http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/10/30/12/2DDEF...

Multicultural Mansion in Moscow: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/10/30/12/2DF1C...

Monikulttuurinen Sergei Šoigu purkaa etnisiin ryhmiin, tässä tapauksessa shamanistisiin buddhalaisiin liitettyjä ennakkoasenteita, ennakkoluuloja ja stereotypioita. Šoigun syrjintä ja sivuuttaminen taas jatkaa persujen vähemmistövastaista, pelkoja ja ennakkoluuloja lietsovaa linjaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jätin Ilarin kommentin höperyyden muistomerkkinä tähän. Ei tätä muuten voi kommentoida. "Nähtävästi"....o santa simplicita!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ou my Gospody sentään! Älkää vaihtako Putinia! Älkää antako edes kuolla koskaan! Kunnia sille jolle kunnia kuuluu, Slava Putinu!

Onhan Hän jo onnistunut omalla kriisineskaloimispolitiikallaan saamaan aikaan lopulta jo kapitalististen tiedemiesekonomistienkin tunnustaman talouskäänteen meillä Suomessa! Hybridisodankäynnin osana vuoden parikin pakolaisvirtoja ohjailtuaan Kreml voi tyytyväisenä todeta, että turvapaikanhakijatilanteen hoitoon käytetty julkinen kulutus on nostanut Suomen BKT:n jo plussalle.

"Danske Bankin ekonomistit pitävät pientä vuosikasvua myönteisenä uutisena ... ekonomistit arvioivat, että kasvu tuli investointien ja julkisen kulutuksen odotettua suuremmasta kasvusta. Myös turvapaikanhakijakriisin hoitaminen on voinut kasvattaa julkista kulutusta ennakoitua enemmän." http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000112852...

Voi olla että tuo julkisen kulutuksen talouskatalyyttiosuus vaikuttaa lähitulevaisuudessa lisääntyvästikin, joten Suurspasiba Itänaapurille!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Oletko, Arto, sitä mieltä, että Putin voisi ikinä luopua vallasta?

Olen lukenut arvioita, että Putin olisi maailman rikkain ihminen yli 300 mrd:n euron omaisuudellaan. Kun Venäjän presidentin palkka on muutamia satoja tuhansia euroja vuodessa, ei satojen miljardien omaisuus voi olla rehellisesti hankittua.

Putinin tulisi olla varma, että seuraaja ei häntä vedä venäläisen oikeusjärjestelmän läpi, kuten itse on tehnyt jokaiselle poliittiselle vastustajalleen. Putin ei myöskään voi luottaa saavansa minkäänlaista turvaa ulkomailla.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Mikähän oli Stalinin omaisuus 1952? Koko maa ja sen asukkaat?
Yksilön varallisuuden arviointi ei aina ole yksinkertaista sekään. Pätee lie osin Putiniinkin.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu
Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Djuminin nousujohteisesta urakehityksestä kiinnostuneille:

Presidentti Putin tapasi Kremlissä 2.2.2016 Tulan kuvernööriksi nimittämänsä Djuminin sekä tämän edeltäjän, ruplamiljardööri Vladimir Gruzdevin, joka on esiintynyt myös Forbesin maailman rikkaimpien listalla.

Gruzdevin jatkosta emme taida vielä tietää sen enempää, kuin blogissani 4.2. esittämäni arvailut siitä, olivatko kyseessä potkut vai ”normaali rotaatio”.

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21125...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset