Arto Luukkanen

Esko Aho - ovimies?

Maamme turvallisuuspoliittinen ympäristö vähitellen muuttumassa ja erityisesti pohjoisen sotilaallinen merkitys on kasvanut. Faktat ovat selviä: Venäjä varustaa alueelle uusia joukkoja ja testaa niiden toimintaa. Myös Nato on aktivoitunut ja varastoi Baltiaan ja pohjoisen alueelle uusia aseita.  Myös suomalaiset harjoittelevat USA:n joukkojen kanssa.

Tämä kaikki heijastuu Suomeen. Tässä eräänä perjantaina Ilta-Sanomien otsikossa kerrottiin Venäjän vakoilun voimistuneen maassamme. Tämä on kuitenkin jäävuoren huippu. Todellinen paini tapahtuu maamme poliittisessa elämässä: nyt valmistaudutaan, lobataan ja mobilisoidutaan. Erilaiset poliittiset voimat ovat nyt järjestäytymässä.

Esko Ahosta - venäläinen ovimies?

Tämän kevään räväkkänä uutuutena on se, että entinen keskustan pääministeri Esko Aho otti vastaan uuden työpaikan.  Aho aikoo mennä Sberbankin palvelukseen. Kyseinen pankki on tosin tšubaislaisten ts. Venäjän liberaalien ekonomistien hallussa. Pankin johtaja on maan terävin ekonomisti German Gref.

Valinta on mielenkiintoinen poliittinen signaali. Sberbank toimii hallitusta lähellä. Vaikka sen virkamiehet voivat olla omissa kulutustottumuksissaan varsin länsimaisia, on pankin politiikka täysin yhdenmukaista Venäjän ulkopolitiikan kanssa. Pääministeri Sipilän mukaan tässä ei kuitenkaan ole mitään ongelmaa.  On myös spekuloitu sillä, että Ahon palkkaaminen merkitsisi venäläisten talousliberaalien yritystä päästä pois eristyksestä.

**
Uusi Venäjä etsi taannoin itselleen ahkerasti ulkomaisia työntekijöitä. Televisiokanava Russian Today sai itselleen Larry Kingin uuden puheohjelman, Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage oli pitkään kanavan ”darling” yhdessä Julian Assangen kanssa. Samoin Saksan entisen liittokanslerin Schröderin konsultoinnista Venäjän hyväksi on vitsailtu, että Gazprom sai tässä kaupassa parhaan liittokanslerin, jonka rahalla saa.

Yleisenä sääntönä on, että ulkomaiset johtajat eivät ole arvokkaita siksi mitä he ovat, vaan siksi mitä palveluksia he voivat tehdä Venäjällä. Lyhyesti: ostettujen ulkomaisten johtajien roolina on toimia ”ovienavaajina”.

Ilmaisia lounaita ei ole. Ovenavaajan virka ei ole vain sitä, että saa rahaa tekemättä mitään. Pankinjohtaja myy itsensä ja tekee palveluksia.

Kuten Peter Pomerantsev kirjassaan ”Uuden Venäjän surrealistinen sydän” on todennut, näiden ostettujen johtajien pitäisi kysyä itseltään: ”jos joku Kremlin yritys tarjosi minulle 500 000 siitä hyvästä, että istun sen hallituksessa enkä tee mitään enkä tiedä yhtään miten sitä yritystä johdetaan, mutta joskus minua pyydetään availemaan tiettyjä ovia…?.”

Suomettumisen jättipotti?

Länsimaalaisten johtajien virta Venäjälle on nyttemin kuihtunut. Syykin on ilmeinen: Ukrainan kriisi.  
Kannattaa kysyä: missä länsimaassa entinen pääministeri ryhtyy, Krimin miehityksen ja Ukrainan tilanteen tuottamien pakotteiden tilanteessa, pakotteiden kohteena olevan pankin johtokunnan jäseneksi?
Kyseinen nimitys ja samaa puoluetta edustavan nykyisen pääministerin lepsu suhde siihen ovat selvä merkki siitä, että maamme on jollain lailla purjehtimassa kohti Moskovan satamaa.  Aho itse on sitä mieltä, että hän ei sekaannu politiikkaan mutta Venäjällä kaikki tällaiset nimitykset ovat poliittisia. Epäilen, että Ahoa ei otettu johtajaksi hänen menestyksellisten talouspoliittisten oivallustensa tai saavutustensa takia.

Tolkun käyttö toivottavaa  

Mikäli Aho ottaa viran on hän nenäänsä myöten sotkeentunut idän ja lännen väliseen kiistaan. Venäjän puolella. Kyse on epäjohdonmukaisuudesta. Suomi on valinnut EU:n ja on mukana pakotteissa. Jos me olemme mukana tässä rintamassa, on Ahon nimitys käsittämätöntä hortoilua. Pakotteiden hyväksyminen oli Suomelle taloudellisesti kipeä isku. Mutta niihin mentiin.  Ahon palkkaaminen ja sen hyväksyminen merkitsevät meiltä kuitenkin selvää hoipertelun merkkiä.

Näin tavallisena kansalaisena voi vain íhmetellä sitä, mitä Sipilä on oikein ajatellut tämän nimityksen suhteen?  Objektiivisesti tarkasteltuna Ahon uusi virka on wanhan suomettumis-polkan ja serviilin keskustalaisen myssypolitiikan jättipotti.  

Ehkä seuraavaksi joku venäläinen nimitetään Suomen Pankkiin? Milloin saamme lukea uudesta ”yhdenvertaisuuslaista”?  Missä ovat meidän uudet Vladimir Markovimme, Mihail Borovitinovimme, ja Konstantin Kasanskimme?

Dosentti Arto Luukkanen
Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori
Helsingin yliopisto

ps. Eräs viisas mies aprikoi minulle yksityisesti kahta asia: a) eikö se Ahon toiminta ole hyväksi isänmaalle tässä yleisessä taloudellisessa rappiotilassa. b) enkö minä nyt vaaranna oman työpaikkani.

Hyviä kysymyksiä. Periaatteessa kaikki mikä hyödyttää Suomen taloutta on ok. Kyse on vain poliittisesta harkinnasta ja tarkoituksenmukaisuudesta. Pakotteisiin meneminen - vastoin kansallista taloudellista etua oli tietenkin järjetöntä. Toisaalta, alueen nappaaminen naapurilta on huono ennakkotapaus jota ei voi hyväksyä. Menimme kuitenkin pakotteisiin vaikka EU ei kompensoinut elettä mitenkään. Mutta jos ja kun siihen on menty ei niistä voi liueta pois. Ei voi istua kahdella tuolilla. Ahon toiminta portsarina tai hovimestarina avaa ovet ennen kaikkea meihinpäin. Mikä seuraavaksi?

b) niin. Kaikkein vapaimpia ovat yleensä olleet eläkeelle menneet virkamiehet, jotka avaavat suunsa - sitten kun kaikki on turvallista. Luotan länsimaiseen tieteelliseen moniarvoisuuteen (meidän ei tarvitse laulaa Moskovan tai lännen lauluja Venäjä-tutkimuksessa) ja avoimeen keskusteluun. Moniarvoisuus ja avoimuus palvelevat koko yhteiskuntaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tosiaankin ”Maamme on jollain lailla purjehtimassa kohti Moskovan satamaa” (порт пяти морей) , ja tästä on ollut viime päivinä muutakin merkkiä kuin Ahon urakehitys, vaikka Esko Aho on tietysti harvinaisen hyvä tuuliviiri näyttämään mihin ollaan menossa. Sitä suuremmalla syyllä Suomen kannattaa pysyä edes niissä läntisissä organisaatioissa joissa se on mukana.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kokonaiskuvan hahmottamista vaikeuttaa se, että Moskova-mielinen liittouma on niin heterogeeninen ja laaja. Tässä mainio määritelmä Ruotsista:

"Här dväljs figurer som den tidigare Moskvaambassadören Sven Hirdman, den nyttigaste av Rysslands nyttiga idioter, diverse skönandar utan en susning, halvreformerade kommunister från Vänsterpartiet, bukettviftande dagdrömmare från Miljöpartiet, ultranationalister från Sverigedemokraterna samt en och annan revolutionsromantisk socialdemokrat som vägrar lossa på pionjärhalsduken från ungdomsårens pilgrimsresor till olika arbetarparadis."

http://www.sydsvenskan.se/opinion/per-t-ohlsson/de...

erilaisia taivaanrannan maalareita ilman mitään hajua, puoliksi uudistuneita kommunisteja, kukkakimppuja heiluttelevia uneksijoita Vihreistä, äärikansallismielisiä sekä vallankumousromanttisia demareita, joille pioneeriliina on jäänyt kaulaan nuoruuden pyhiinvaellusmatkoilta erilaisiin työläisparatiiseihin

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Skitsofreniaan on nykyisin jo hyviä lääkkeitä, kunhan hakee apua ajoissa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #33

Diagnoosini on kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

"Här dväljs figurer som den tidigare Moskvaambassadören Sven Hirdman, den nyttigaste av Rysslands nyttiga idioter,..."

Ihan kuin meillä Suomessa. Tiedän ainakin yhden Suomen entisen Moskovan-lähettilään, johon tuo ruotsalaiskirjoituksesta lainattu lause sopii oikein hyvin. Nimi jääköön sanomatta, aika moni sen arvaakin.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Näinhän se Arto tosiaan menee.

Kiitti silmien avaamisesta.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Niinhän se umpisuomettunut Suomi toimii. Nuo poliittiset kuviot ovat ihmeellisiä. Poliittinen muisti on äärettömän lyhyt ja Aho todistaa sen. Niin myös Sipilä.

On se kummallista, miten suomalaisten yhä pitää olla kallellaan Venäjän suuntaan, vaikka se on Suomellekin suurin uhka. Venäjä on uhka koko maailmalle, sillä Putin on ajanut itsensä nurkkaan, josta hän yrittää väkivaltaa käyttämällä päästä pois.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Professori Seppo Hentilän lanseeraamalla termillä "kumarruskulma" suomettumisen ajan toimintojen ilmeikkäänä kuvaajana itänaapurin mielistelyssä on paikkansa. Termiä kannattaa tuoda esiin useamminkin. Kumarruskulma lienee Esko Ahon tapauksessa jälkisuomettuneen henkilön mielistelykulmana lähes 95 astetta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Hieno blogi, Arto.
Juuri noin asia todellisuudessa on.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Niin presidentti Niinistö kävi kiittämässä Putinia Venäjällä ja kutsui hänet Suomeen ja Aho jatkaa. Suomessa on siis hyväksytty Krimin liitäminen ja Venäjän toimet Ukrainassa?
Tämä on ihan tavallisen kansalaisen näkemys asiasta.

Risto Laine

Politiikka tekee outoja petikavereita. Kiitos hyvästä blogista.

Jukka Laine

Kiina tarjoaa USA:lle yhteistyötä maailman rahoitusmarkkinoilla. Suomalaisilta on iso kuva hukassa. Maailmantalous tarvitsee toimivia rahoitusmarkkinoita, joilla on luottamus ja valvonta (ettei subprime-kriisejä enää nähdä tai ainakin ettei muu maailma maksa niitä).

Asiantuntija on sellainen joka näkee uhkakuvia, mutta tarvitsemme Esko Ahon kaltaisia rakentajia ja mahdollisuuksien näkijöitä. Tai Jermu Laineen kaltaisia konkareita pitäisi kuunnella.

http://thebricspost.com/china-to-add-30-more-natio...

Merkel tulee lähentymään Putinia Syyrian ja pakolaiskriisin ratkaisemiseksi. Emmekä tiedä seuraavan USAn presidentin tulevia linjauksia.

Suomen pitäisi ajaa omaa erityisasemaansa Venäjän naapurissa kuten Jermu Laine sanoi haastattelussaan, eikä pyrkiä Viron, Ukrainan ja Georgian kaltaiseksi riidankylväjäksi, joka tuhoaa vain maan oman tulevaisuuden.

Petteri Hiienkoski

Venäjän suhteen kannatta Suomessa toki aina olla valppaana. Ehkä sormi nyt kuitenkin kannataisi ottaa pois liipasimelta ja pistää varmistin takaisin päälle. =)

Todellisuus ei näet taida olla ihan yhtä mustavalkoinen kuin millaisena se kylmän sodan silmälasien läpi saattaa helposti näyttäytyä.

Suomettuminen kuului tiettyyn poliittiseen ja historialliseen tilanteeseen, joka on tärkeä tunnistaa ja tunnustaa. Vaikka tietyt rakenteelliset tekijät Suomen, Moskovan ja Lännen "kohtalontriangelissa" ideologioista ja historiasta riippumatta säilyvät halki aikojen, emme sentään elä kylmän sodan aikaa. Tilanne on monessa suhteen toinen.

Sberbankilla epäilemättä on ensisijassa ihan omat taloudelliset intressinsä saada ovia auki lännessä. Eikä tämä varmaankaan ole mikään huono strategia Venäjänkään kannalta. Tuskinpa se on huonoa Euroopankaan tai ainakaan Suomen kannalta. Nyt tarvittaisiin sitä tervettä järkeä. Ei mitään kiihkoilua.

Vai kannattaisiko Suomen vain yrittää eristää Venäjää, pyllistellä Moskovaan ja nöyristellä Washingtonia, pönkittää uhkakuvia Venäjästä ja kiristää jännitettä lähialueellamme? - Se olisi varsin onneton linjaus. Mielestäni.

En oikein jaksa nähdä tässä Esko Ahon tapauksessa sellaisia kauhukuvia, joita blogisti maalailee. Hieman olisin haistamassa populismin käryä enemmän kuin vastuullista ja harkittua suhtautumista.

En myöskään pitäisi Ahoa sen enempään kansainvälispoliittisissa kuin talousstrategisissakaan kysymyksissä ihan niin ummikkona kuin millainen mielikuva hänestä nyt annetaan.

Suomi on sitä paitsi vapaa maa, ainakin toistaiseksi. Pääministerillä ei tietääkseni ole valtuuksia kieltää ketään - ei edes entistä pääministeriä - menemästä ulkomaille töihin - ei edes Venäjälle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Esko Ahoakin on pilkattu niin pääministeriaikana kuin sen jälkeenkin. Yleensä argumenttina on ollut yleinen epäpätevyys kaikkeen, mihin hänet on nimetty. Antaa huonon kuvan yrityksistä, jos ne aina onnistuvat rekrytoimaan epäpätevimmän. Sitra nyt ei vielä ole kaatunut mutta Nokiasta on enää rippeet jälellä. Ahon nimityksen jälkeen voinemme toivoa Sberbankinkin menevän nurin alta aikayksikön.

Aikanaan kansa taas jätti valitsematta Ahon ja otti sen sijaan Halosen. Voidaanko päätellä, että epäpätevyyden tunnistamisessa kansa on yrityksiä parempi. Halostahan ei ole pyydetty Sperbankin hallitukseen, joten hän ei liene yhtä yleisepäpätevä kuin Aho.

Luukkanen voinee liittää ansiolistaansa sen, että häntä ei ole pyydetty yhteenkään sellaiseen tehtävään, johon Aho on valittu... Toisaalta en tiedä, onko se kuitenkaan implikaatio yleisestä epäpätemättömyydestä.

Ainakin vaihtotaseen kannalta Aho pesti on puoli miljoona kotiinpäin. Olettaen, että blogistin tieto palkkiosta on oikea. Ellei Sperbank sitten maksa palkkiota optiona omiin osakkeisiinsa...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juho "Halostahan ei ole pyydetty Sperbankin hallitukseen, joten hän ei liene yhtä yleisepäpätevä kuin Aho."

Jospa nuoruudella on jotain merkitystä? Onhan Aho (s. -54) sentään n. 11 v nuorempi ja Halonen (s. -43) eläkeiässä. Venäjän P. synt.-52, joten Ahon kanssa samaa ikäluokkaa. ;)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #23

Sperbank tuskin tarjoaisi Aholle puolta miljoonaa hallituspaikasta, ellei arvioisi hänestä olevan kohtuullista hyötyä. Eikä se hyöty ole taatusti hänen pankkialan tuntemuksensa. Tuskin he myöskään odottavat, että hän olisi siellä hokemassa 'hjuva bankki, hjuva bankki'.

Eli hänellä uskotaan olevan mahdollisuuksia yhteyksiensä avulla. On täysin Ahon omassa harkinnassa, uskooko hän pystyvänsä myös täyttämään odotukset. Kuten KHL:n suomalaisetkin valmentajat ovat osoittaneet, työpaikat Venäjällä ovat tuulisia. Mutta jos mitään ei ikään uskalla, mitään ei myöskään saa tietää. Niiden on helppo huudella, joiden ei koskaan tarvitse tehdä päätöksiä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #32

Juho olet jälleen oikeassa siinä ettei Aholla minunkaan tietämän mukaan ole pankkialan tuntemusta. Vastapalvelua yleensä ostetaan suurella rahalla. Voihan tuossa takana olla vaikka minkälaisia odotuksia spekuloimatta niistä se enempää, muuten kuin että jospa liittyisi jollain tavalla pankin huonoon happeen?

Tuulisia ovat totisesti olleet jääkiekossa päävalmentajien pestit. Aho on vapaa mies tekemään omia ratkaisujaan. Katsotaan me mitä sitten perästä kuuluu, jos kuuluu.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ahon jälkeensä jättämiä edellistalven latuja pitkin on Halonen pantu hiihtelemään Harvardiin missä luennoi maailmanpolitiikkaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#8. PH. Hyvä ja syvällinen kannanotto asiaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Esko Ahon tavoin itseään etsiskelevää Tuomas Enbuskea kehotettiin äskettäin ottamaan mallia Björn Wahlroosista, muutenkin kuin pukeutumisessa.

Mutta minusta narismi kukoistaa etenkin ulkoministeriössä:

Pohjoismainen linja on ennen muuta älyllisesti perusteltu valmius ja taipumus edistää isänmaan etua ainoalla oikealla tavalla. Siihen liittyy emotionaalinen puoli, joka lähinnä tarkoittaa moraalista tyydytystä ja ylemmyyttä sen johdosta, että on kyetty nousemaan juoksuhautoihin jääneiden eilispäivän miesten tasoa ylemmäs ja ymmärretään realiteetit. Siitä ja vain siitä kaikki viisaus alkaa ja saattaa alkaa. Asia on niin triviaali, ettei sen kieltäjiä voi muuta kuin halveksia, ehkä joskus voidaan ymmärtävästi sääliä.

Pohjoismainen linja (sosialidemokratia) ei kuitenkaan ole varsinainen uskonnollinen liike. Ehkä sitä saattaa jonkinlaisena kansalaisuskontona pitää ja sen oikeuden ja välttämättömyyden tunnustaminen on tietenkin politiikan piirissä eräänlainen Test Act, jonka suorittajat ainoastaan ovat kelvollisia kansakunnan palvelukseen poliittisella areenalla.

PS. Venäjän kaupan veteraani Stockmannin pomo Jukka Hienonen vaatii kaikille tasoille parempia Venäjän tuntijoita. Suomessa omistaja päättää!

kts. lisää http://ronkko.blogspot.fi/

Oskari Osaton arveli Esson baarilla kuulevansa Saivaaran kallioiden halkeilua ja vuorten järkkymistä Haglundin heittäessä pyyhkeen kehään muiden "fixujen" perässä Urpilaisenkin ottaessa huilia, ja kokoomuksen kuohuessa sekä Juha Väätäisen vaatiessa Timo Soinin päätä vadille. Mutta Vanhanen suojaa Sipilää Väyryseltä.

Eero Kemppainen

Olen itse viime aikoina muuttanut käsitystä Venäjästä
Esko Aho tekee just oikein. Meidän pitää lisätä kanssakäymistä ison (ja pelottavan) naapurin kanssa kaikilla tasoilla.
Nyt kun kumartelemme Amerikkaan ja EU:hun päin, samalla käännämme selkää Venäjään päin. Vaikka se on lähin naapurimme.
Onko ollut hyötyä? Haittoja ainakin. Esimerkiksi pakotteissa meidän olisi pitänyt vaatia määrättyjä poikkeuksia. Taloudellisista syistä. Syvensimme omaa lamaa ihan itse. Onneksi Olli Rehn sentään kävi hoitamassa Venäjällä Fennovoima-asian kuntoon.

Venäjää voisi verrata vaikka pelottavaksi naapuriksi, josta ei aina tiedä, mitä se seuraavaksi tekee. Ja jonka rajalle haluamme vain jykevämmän aidan. Koska emme voi muuttaa toiselle alueelle, jonnekin turvaan, olisiko helpompi ja halvempi tapa tutustua paremmin, pitää välit kunnossa.
Venäjällä on paljon tarpeita, joissa suomalaiset voi tehdä kauppaa ja saada jossain vaiheessa meidän vienti kasvuun.

Menisin jopa niin pitkälle, että ehdottaisin venäläisille yhteisiä sotaharjoituksia!! Vastaus tuohon kysymykseen olisikin mielenkiintoinen?
.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä tilanteen avaus blogistilta. Kiitos.

Ahon nimityksen vaikutukset tulevat olemaan mielenkiintoiset. Tuoko nimitys sitten konkreettisia etuja Suomelle, jää nähtäväksi.

Pidä ystävät lähellä ja hanki viholliset kaukaa, sanoo vanha ulkopoliittinen viisaus.

Suomen kokoisella maalla kun ei ole varaa tehdä montaa virhettä talouden hoidossa. Pienen maan pääomat ja ohut kassa on nopsaan syöty, ja kun maassa ei ole nk. Vanhaa rahaa, ollaan pian velkoinemme köyhien listalla. Nyt maksetaan EU n lunnaita, ja saadaan samalla sanktioiden kautta turpaamme, niin että kalju paistaa. Samaan aikaan suurten EU maiden pankit hoitavat omien maiden talouksiaan kuntoon, pankkiensa kautta Kreikka tukien avulla. Meitä siis viedään kuin mätää kukkoa, yhteisen EU hyvän nimissä. Eli se siitä EU n moraalista ja säännöistä, tai niiden puuttumisesta.

http://www.attac.fi/uutinen/2013-07-14/tiedote-kre...

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Niin. Nyt näyttää siltä että "ystävät" haetaan kaukaa Brysselistä ja Washingtonista mutta vihollinen löytyy naapurista. Nurinkurista.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ystävät lähellä, viholliset kaukana -viisaus ei ole mikään viisaus vaan suomettuneisuuden ajan pelokas parahdus, kuten tiedät.

Viisaus sanoo, että viholliset tulee pitää vielä ystäviäkin lähempänä. Venäjä ei valitettavasti ole Suomen ystävä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Uldis Šmits puhuu Latvijas Avizessa Euroopan muuttumisesta Schröderin kaltaiseksi eli "schröderisoitumisesta" (šrēderizācija). Sillä hän tarkoittaa "yhden tai toisen maan eliitin tai päätöksentekijän korruptoitumista."

Kremlin on Šmitsin mielestä vaikea horjuttaa Saksan hallitusta, mutta miten on Suomen laita? Oletko kuullut mitään Erkki Tuomiojan yllätysvierailusta Lavrovin luo Moskovaan?

http://www.la.lv/uldis-smits-saraksts/

Jukka Laine

Eikö Merkel juuri hävinnyt vaalit Saksassa pakolaiskriisin takia?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Merkelin ystävä ja tukija Alexander Stubb saa Suomessa osansa tästä kampanjasta. Muu ei selitä sitä, että demarien puheenjohtaja käy Stubbia vastaan henkilökohtaisella tasolla.

Putinistinen AfD eteni Saksan kolmen osavaltion vaaleissa, mutta Saksan liittopäivillä Bundestagissa ei heitä ole käsittääkseni vielä ensimmäistäkään. Valtakunnallisesti AfD:lle on hiljan mitattu 13 prosentin kannatus. Merkelin asema ei ole uhattuna, koska häntä kannatetaan laajasti myös Saksan demareissa ja Vihreissä.

Jukka Laine

En tiennytkään Vapaavuoren siirtyneen demareihin. Merkelin vahvuus kuvastaa EU:n onnistumista kaikessa mihin se ryhtyy.

Pekka Iiskonmaki

''Länsimaalaisten johtajien virta Venäjälle on nyttemin kuihtunut. Syykin on ilmeinen: Ukrainan kriisi.
Kannattaa kysyä: missä länsimaassa entinen pääministeri ryhtyy, Krimin miehityksen ja Ukrainan tilanteen tuottamien pakotteiden tilanteessa, pakotteiden kohteena olevan pankin johtokunnan jäseneksi?''

Suomella on kaksi haitallista lähestymistapaa asioihin. Kuljetaan aina verotus ja oma etu edellä.

Molemmat ovat suurin syyllinen Suomen tulevaan talouskurimukseen, joka ei ole vielä edes alkanut. Tuleva tulipalo tullaan sammuttamaan bensalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomi on valinnut EU:n ja on mukana pakotteissa."

Kauas on perussuomalaiset tulleet EU-kritiikissään eli mitään ei ole puolueen linjasta jäljellä. Meinaatteko saada puolueenne puoluerekisteriin tulevaisuudessakin matkimalla keskustan joustavaa linjaa suurissa kysymyksissä?

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Hiienkoskea ja Kemppaista kompaten. Avataan toinenkin silmä ja luovutaan mustavalkoisuudesta.

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214387-saks...

Lissabonista Vladivostokiin, oikein.

Onko Helsingin Sanomat tai joku muu taho jo vakuuttanut meidät siitä että olemme jo USA:nkin osavaltio EU:n lisäksi vaikka emme vielä kuulu Natoon? Ja siten Venäjä on ikuinen vihollisemme koska se on iso eikä kuulu em. liitoihin?

Brysseliin ja Washingtoniin kumartaminen on ihan yhtälailla "suomettumista" kuin suomettuminen. Paitsi että siinä missä ei oltu Neuvostoliiton osa niin olemme jo Eurostoliiton osa. Naton jälkeen äänestys Yhdysvaltoihinkin liittymisestä, onhan Alaskakin tuolla omana saarekkeenaan?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomi ja koko europpa kuuluu USAn etupiiriin ja jos USA on tyytymätön suomalaisten seikkailuihin Venäjällä niin USA vain kevyesti huomauttaa ja asia korjaantuu eikä pakotteita tarvita.
Ei meidän itse tarvitse tekemisiämme tuomita.

Jouko Helenius

Toivottavasti Aho ei osaa venäjää, kuten ei myöskään Venäjän postin uudistaja, Viljakainen. Remes osasi taas niin hyvin, että tuli porttikielto.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kaikille osanottajille: hyvää keskustelua. Kun media ei uskalla keskustella niin kansalaisten on uskallettava puhua.

Mikko Toivonen

Arto Luukkanen on niitä liian harvoja suomalaisia asiantuntijoita, joilta lähtee kirkasta, selkeää ja totuudenmukaista analyysiä maailman ja Venäjän tilanteesta.

Ettei Luukkanen jäisi kovin yksinäiseksi tuossa järkevien ja pragmaattisten joukossa, niin on toinenkin, nimeltään Mika Maliranta.

Tällaiselle asioita ulkomailta (tälläkin hetkellä) tarkkailevalle ja globaaleja tietoja seuraavalle oli aivan selvää, että Ahon nimitysaie oli pahasti poliittinen ja sellaiseen ei suoraselkäinen kansa ja kansalainen olisi sortunut.

Toisaalta kun tuntee Kepu historian niin sehän on suomettumista ja rähmällään oloa koko historiansa. Nuoleskelua siihen suuntaan mistä arvellaan helpoiten "tukia" ja "tukea" omallekin vallalle irtoavan.

Eivät Aho ja Sipilä ole tuosta perinteestä eriytyneet tai poikkeuksia

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ahon henkilökohtainen motivaatio ei liene lainkaan poliittinen, vaan pelkästään raha, kuten useimmilla työpaikan hakijoilla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Se ei helpota tilannetta. Putin on miljardööri kuten Donald Trump, joka saa ostettua itselleen runsaasti medianäkyvyyttä ja vaikutusvaltaa. Trumpilla on esimerkiksi mahtava juristiarmeija, joka tuottaa jatkuvalla syötöllä kunnianloukkaussyytteitä ja muita uhkauksia hänen poliittisille vastustajilleen.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#28
Minun käsittääkseni Aho ei ole tätä paikkaa hakenut. Eiköhän ole niin, että tätä paikkaa on Esko Aholle tarjottu.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Arto, voin olla tapani mukaan väärässäkin. Toisaalta ei voi välttyä ajatukselta, joka on aika raadollinen. Mikä on Ahon painoarvo tai kyky hoitaa tonttinsa, mikäli hänet hommaan valitaan?

Meinaan vain, että pesti voi jäädä hyvinkin lyhyeksi.....jos havaitaan, että ei tuolla niin kovin kummoisia suhteita olekkaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Väite Timo Soinin Nato-kannasta" - sinähän olet puhunut näistä ilmiannoista : D

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/185004-vaite-timo-...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Meneekö Aho mukaan toimintaan siksi, että häntä on joku pyytänyt?

Kaikki kirjoitukset lähtevät olettamasta, että Ahoa olisi pyydetty mukaan. Mitäpä jos hänen on pakko mennä? Aho kuuluu sukupolveen, joilla voi olla ikäviäkin venäjäyhteyksiä, joten pyyntö osallistua voikin olla pieni pakkopulla syötäväksi.

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava

Eikös Esko Aho hyökännyt näkyvimmin ja agressiivisesti Suna Kymäläistä kohtaan, kun Kymäläinen halusi rajoittaa venäläisten maan ostoa Suomesta?

Heikki Puomila

Älkäämme unohtako myöskään Paavo Lipposen ansiokasta johdon konsultointia Itämeren maakaasuputkiasiassa. Tulee niin mieleen oikeiden lankojen vetämisen hinta.

Eero Mattila

Entinen pääministeri Lipponen konsultoi venäläistä kaasuputkihanketta. Suomen Säteilyturvakeskuksen entinen johtaja konsultoi venäläistä atomivoimayhtiötä. Entinen pääministeri Aho konsultoi venäläistä pankkia...
- Suomi on yhteisrintamassa muiden EU-maiden kanssa Venäjän vastaisista pakotteista, mutta käytännössä vastuu Venäjän vastaisista pakoitteista on suomalaisilla maataloustuottajilla ... pakotteet eivät koske öljy- ja energiateollisuutta, metsäteollisuutta, maakauppoja...

- Tämähän on ihan järkeenkäypää ja uskottavaa, eikö?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Satun tietämään (en voi sanoa tuntevani) Jukka Laaksosen. Joten en näe mitenkään tarpeelliseksi pilkata hänen asiantuntemustaan ydinturvallisuusasioissa. Niin pitkään kuin hän on Rosatomin palveluksessa, yhtiön ydintekniikan turvallisuustaso on hyvissä käsissä. Se ei liene huono asia sen kummemmin Suomen kuin maailmankaan kannalta.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Esko Aho, joutui nuorena pääministerin virkaan kun Holkeri ja Liikanen olivat ajaneet Suomen ahdinkoon vahvan markan politiikallaan, jonka Mauno Koivisto ja Suomen Pankki aloitti jo 1980 luvun loppupuolella. Talous oli kuralla ja lama iski. Siinä tuli oppia liikkuvaan junaan hyppäämisestä ja painostustakin jo sovittujen päätösten taakse. Vaikeita aikoja.

Esko Aho on kokenut ja oppinut paljon ja voi ihan hyvillä mielin ottaa vastaan Sberbankin hallituspaikan. Tästä on luullakseni etua myös Suomelle.

Voi kysyä miksi Ahoa pyydetään hallitukseen. Onko Venäjän politiikka muuttumassa vaikeassa taloustilanteessa? Ehkä hakevat parempaa yhteistyötä länteen. Tähän kannattaa tarttua. Yhteisiä energiaprojekteja on käynnissä ja suhteet Suomen ja Venäjän välillä ovat paranemassa. Sehän on vain hyvä asia.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kuten jo sanoin edellä, Aho ei välttämättä pääse mukaan vaan kyse voi olla pakon sanelemasta asiasta. Riippuu täysin siitä, onko Aho päässyt mukaan kotiryssäkerhotoimintaan ja joutuuko hän nyt vuorostaan antamaan vastapalveluja Venäjälle.

Suurissa talousvaikeuksissa painivan Venäjän suurimman pankin johtopaikka voi olla yksi vähiten kiinnostavimpia, varsinkin kun pankki itsekin on joutumassa Venäjän historian pahimpaan pankkikriisiin. Kun Venäjällä ja pankilla on jo lähtölaskenta menossa, on varmaan hienoa päästä mukaan seuraamaan romahdusta aitiopaikalta? Jos ja kun romahdus tulee, kenenköhän niskaan syyt laitetaan? Venäläispäättäjien?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onkohan Aho ilmoittanut ottaneensa pystin vastaan tai onko Sberbank julkistanut Ahon tulleen mukaan miesvahvuuteen ?

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Erittäin hyvää tekstiä blogistilta.

Aho ja kepu jatkaa kekkos-karjalais. -linjaa.

Hävettävää luopiovaltion nuoleskelua.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Luepa Igor Gaidarin kirja "Imperiumin tuho" jossa hän kirjoittaa miksi Neuvostoliitto loppui.
Samalla hän mainitsee miten europpalaiset iperiumit maailmalla ovat loppuneet.
Uusi imperium on USA joka hallitsee maita laittamatta omia virkamiehiä maihin.
Ainoastaa muutamat maat jotka eivät tottele ovat joko vallattu tai asetettu boikottiin "luopiovaltiot".
Saddamkin antoi kaiken periksi mutta se ei auttanut.
"kekkos-karjalais. -linjaa." Kekkonen sentään ymmärsi ettei vieraan vallan sotilaita maahan päästetä ja harjoitukset jäi tekemättä.

Venäjä elää ajastaan jälessä kun uskoo että maa-alueen valtaaminen on tärkeää.

Suomalaiset voivat toimia Venäjällä ja jos menee liian pitkälle niin kyllä USA ilmoittaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

USA:lle voi olla jo kipurajoilla käymistä, kun Suomesta Venäjälle lähtee voita leivän päälle tienaamaan Kannuksen Kennedy.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #52

Kyllä USA sitten ilmoittaa ja Niinistö hoitaa, mutta emme saa alkaa itseämme sensuroimaan suomettumisen tapaan vaikka meillä taitoa on.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tämä että itse rajoitamme itseämme on sitä vanhaa suomettumista,kyllä USA meille ilmoittaa jos on menty liian pitkälle.

Unto Toivainen

Luin jostain kuinka yhdysvaltalainen ylpeili, että heillä muslimit ovat kotoutuneet hyvin, eli integroituneet osaksi Yhdysvaltojen yhteiskuntaa.

Näinhän se on, Yhdysvallat ovat säästyneet suuremmilta ongelmilta (muslimien kanssa)... Mutta esim. Meksikolaiset huumekartellit aiheuttavat sitäkin enemmän ongelmia.

Yllättävä analogia on se, että
1. Molemmissa tapauksissa osa köyhien maahanmuuttajien lapsista on alkanut aiheuttamaan ongelmia.

2. Ongelmien aiheuttamiseen heitä kannustaa heidän vanhempiensa maasta/kulttuurista tulevat vaikutteet.

3. Vanhempien kotimaassa/kulttuurissa on taho, joka hyötyy ongelmien aiheuttamisesta.

Mitä jos jihadismissa onkin kyse rahasta (ja vallasta)... Jokuhan sitä ISISiäkin johtaa... Eikä se joku varmastikaan asu savimajassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset