Arto Luukkanen

Brexit...ja EU ei uudistu

Brexit – ja EU jatkaa radallaan…

Kuuluisa diplomaatti Charles Maurice de Talleyrand-Périgord totesi kerran ranskalaisesta Bourbon kuningassuvusta seuraavaa: ”Ils n’ont rien appris, ni rien oublié” – ”mitään he eivät ole oppineet eivätkä mitään unohtaneet…”

Lausuma liittyi Napoleonin jälkeiseen aikaan (1814), jolloin vanha kuningassuku palasi takaisin ja sen askeleiden jäljessä seurasi joukko ranskalaisia aristokraatteja, jotka puhisivat kostoa tasavaltalaisille ja demokratian ideoille. Näiden todellisuudesta vieraantuneiden aatelismiesten mentaliteetti oli yhtä järjetön kuin ennen vallankumousta.  

Samaa voisi todeta EU:sta ja Brexit-äänestyksen jälkeisestä tilanteesta.

EU:n korkein johto ei kykene oppimaan tästä suvereenin kansanvallan voimannäytöksestä. Se ei pysty uudistumaan tai muuttumaan.

Lyhyesti: EU säilyy samanlaisena tehottomana, epädemokraattisena ja epäonnistuneena imperiumia jäljittelevänä kummallisuutena kuin ennenkin.

Parhaassa mahdollisessa maailmassa…

Mikäli me eläisimme parhaassa mahdollisessa maailmassa Brexit-äänestys johtaisi seuraaviin asioihin.

  1. EU muuttuisi epädemokraattisesta ja harvainvaltaisesta kamarilla-juntasta todelliseksi Euroopan kansojen yhteiseksi järjestöksi, joka kunnioittaisi jokaisen maan itsenäisyyttä ja suvereenisuutta.

  2. Sen taloudelliset väärinkäytökset ja rikolliseen maailmaan johtavat tulonsiirrot siivottaisiin. Byrokratialle ja tuhlailulle tulisi loppu.

  3. EU saisi uskottavuutta siitä, että se hoitaisi yhteisin ja nopein neuvotteluin Iso-Britannian kanssa eroamisneuvotteluita.

  4. EU ei pitäisi kynsin hampain kiinni jäljellejääneistä maista vaan antaisi kaikille aidon mahdollisuuden joko syventää integraatiota tai jäädä siitä pois.

  5. Epädemokraattisesti valitut itsetietoiset ja autoritääriset johtajat kuten Juncker lähtisivät vapaaehtoisesti. Yhdessä siipiveikkojensa (Katainen) kanssa.

Valitettavasti tilanne on samanlainen kuin Neuvostoliitossa 1990-luvun alussa. Silloinhan siitä irtoamista haluavat tai löyhempää liittoa kannattavat tasavallat järjestivät kansanäänestyksiä ja mielenilmauksia Moskovan kuristavaa otetta vastaan.

Moskova ei kuitenkaan kyennyt näkemään ajan merkkejä ja jatkoi itsepäisesti loppuun elokuuhun 1991 saakka. Samalla vanhalla tavalla. Sokeana ja vallanhimoisena.

Neuvostoliiton byrokraattien vastaus oli samantyyppinen kuin Brysselin kotkottajien reaktio nyt – kapinoivia tasavaltoja piti rangaista taloudellisesti.

Valitettavasti me elämme ”emme niin parhaassa mahdollisessa maailmassa” ja siksi Brexitin seuraukset ovat seuraavat:

  1. EU ei kykene karsimaan omia menojaan vaan UK:n maksamat jäsenmaksut laitetaan muiden maksettavaksi.

  2. EU aikoo estää uudet Brexitit.

  3. Samat vanhat ja itsetietoiset – epädemokraattisesti valitut johtajat kuten Juncker jatkavat.

  4. Suomelle tämä merkitsee 10-20 vuoden taloudellista kääpiöitymistä ja kurjistumista.

  5. Suomen ja muiden pienten maiden kansallisten instituutioiden murentamista jatketaan – nyt uudella innolla siksi, että mitään vastarintaa ei tulevaisuudessa syntyisi.

 

Mutta. Iso-Britannia on pelastanut Euroopan ennenkin. Katso mitä ounastelin 2 vuotta sitten.  http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/171100-david-cameronin-ja-iso-britannian-%E2%80%9Dhienoin-hetki%E2%80%9D

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. On ollut järkyttävää ja samalla innoittavaa kuunnella ja katsella suomalaisen median kouristeluja demokratian voiman edessä. Se on ollut yhtä TASS-Pohjois-Korea viestintää. Viime maanantain reaktiot olivat itkuiset ja epätoivoiset. Nyt ne ovat kostonhimoiset ja ”Iso-Britannialle vielä näytetään”. Samalla etsitään ”laillisia esteitä” Brexitille. Haha! Voisiko kesälomalla olla parempaa ajanvietettä?

Neuvostoliitto ei ole kuollut – se elää. Täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (80 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, mutta nyt ne meinaa uudistaa Euvostoliiton:

Juuri nyt: "Verotusoikeus Brysseliin, yhteinen armeija" jne.
- Saksa ja Ranska suunnittelevat "Supervaltiota" nyt kun Iso-Britannia ei enää ole jarruna.

http://www.thenews.pl/1/10/Artykul/258994,New-EU-s...

Lisää lähteitä täällä; kommentti # 82
Liittyy tähän: http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219243-allek...

Henry

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Saksan valtakunnankansleri perustamassa uutta supervaltiota alueen asukkailta lupaa kysymättä? Tuli jotenkin sellainen 'bon voyage'-fiilis, että olen joskus kuullut samaa yritetyn aikaisemminkin.

Toisaalta, sehän on helppoa kuin heinänteko. Ei tarvita kuin sopimus etupiirijaosta toisen suurvallan kanssa sekä kansallislaulun ensimmäisen säkeistön sanojen palauttaminen alkuperäiseen muotoonsa:

https://www.youtube.com/watch?v=mZ8zUcg_Lks

Sitten vain reippaasti viikon kestävälle hilpeälle retkelle. Evästä ei tarvitse varata mukaan. Hammasharja vain, ja tietysti torvisoittokunta. Ainakaan tiedotusvälineistä yksikään (pl englantilaiskäpertyjät) ei ole vastustanut "Ein volk, Ein Reich"-ideologiaa, joten menestys on taattu.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Hautakangas kaivoi esiin dokumentin jonka perusteella tuo linkkisi juttu on väritetty:

http://hautakangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219286...

Dokumentissa keskitytään useisiin ongelmakohtiin EUssa ja niiden ratkaisuun, kuten maahanmuuton hanskaaminen, turvallisuusasiat jne. itse asiassa erittäin hyvä dokkari ja kannatettava!

Ratkoo ongelmia joita Henry ja Arto ovat kovasti pitäneet esillä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joo, mä huomasin ja Hautakangas on kyllä oikeassa.
Mutta edelleen pelkään minkälaisia suunnitelmia Merkel & Co:lla on kassakaapissa.
Toivon hartaasti, että olisin väärässä, mutta en saa itseäni uskomaan siihen.

Henry

Juhani Kahela

#27. Tavalliselle äänestäjälle ongelmakohta on arkipäivän direktiivii. Yksi exittiä kannattava tiivisti kantansa siihen, että hän haluaa hehkulamput takaisin. Samalla tavalla arkipäivän direktiiveistä ajattalevia äänestäjiä on paljon, koska ihmisistä jopa 80 prosenttia ei ajattele systemaattsen rationaalisesti. Englannissakin heidän äänensä ratkaisivat vaalin. Itsekin kuulun rationaalisesti ajattelevien ylimpään puoliskoon talousopit Kauppakorkeakoulusta ja kansainvälisestä busineksesta saaneena.Jos saisin äänestää EU:sta, niin äänestäisin lähdön puolesta juuri arkipäivääni vaikuttavien direktiivien vuoksi, vaikka maksaisi minulle satasia. Lähipiirissäni enemmistö äänestäisi samalla perusteella, kun olemme keskustelleet brexitistä.

ossi hurja

Instituutioita ei vain murenneta vaan loputkin itsenäisestä päätäntävallasta pyritään anastamaan Brysseliin. Ohessa dokumentit suunnitelmasta. Eniten minua hämmästyttää että valtamediaa ei tämä kiinnosta. Neuvostoliitto todellakin -on- elossa. Se näyttää elävän jokaisessa suomalaisessa valtamedian toimituksessa. http://www.voltairenet.org/IMG/pdf/DokumentUE-2.pdf

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Tuo dokumenttihan on hyvä Suomelle. Suunnitelma pakolaisvirtojen hoitoon. Ehdotus vahvistaa puolustusvoimia EU tasolla. Eikö SUomi tuota ole aina toivonutkin?

Mikä tuossa sinua häiritsee?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #35

Jos tavoitteena on "hoitaa pakolaisvirtoja", mihin näitä tarvitaan? Tähän saakka eu on pikemminkin vastustanut kaikkia yrityksiä rajoittaa pakolaisvirtoja, joten mikään ei viittaa siihen, että ongelma ratkeaisi viemällä jäsenmailta viimeisetkin mahdollisuudet toimia.

- EU member states should consider establishing standing maritime forces or acquiring EU-owned capabilities in other key areas.
- Common European asylum and migration policy
- We are determined that the EU should establish the world’s first multinational border and coast guard.
- Completing the Economic and Monetary Union
- Common taxation
- France and Germany recommit to a shared vision of Europe as a security union
- Common security and defence policy

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio Vastaus kommenttiin #39

"- EU member states should consider establishing standing maritime forces or acquiring EU-owned capabilities in other key areas."
En tiedä mitä tällä ajetaan mutta en tuomitse ennen kuin kuulen perustelun.

"- Common European asylum and migration policy"
Erittäin hyvä asia. Tärkeätä tehdä yhdessä ja hyvin.

"- We are determined that the EU should establish the world’s first multinational border and coast guard."
Erittäin hyvä asia. Etenkin EU rajavaltioiden osalta vähentäen niiden kuluja ja tuomalla resursseja rajakontrollin.

"- Completing the Economic and Monetary Union"
Hyvä asia.

"- Common taxation"
En tuomitse ennen kuin kertovat tarkemmin.

- France and Germany recommit to a shared vision of Europe as a security union

"- Common security and defence policy"
JOs Suomi ei uskalla liittyä NATOon, niin ehkä tuon kehittyessä turvatakuu voisi tulla EUlta.

ossi hurja Vastaus kommenttiin #35

Että mikä häiritsee? Päätösvallan siirtäminen Brysseliin. Liittovaltiokehitys.
Toisaalta eikö olisi hyvä jos järjestäisimme kansanäänestyksen asiasta. Sittenpä saisi kansakin sanoa jos haluavat lainsäädännön, verotuksen, rajojen valvonnan, armeijan, keskuspankin sekä pakolaispolitiikasta päättämisen siirtämisen Brysseliin. Tuossahan on liittovaltion kannattajille, kuten sinä, jo valmis vaaliohjelma ja agenda mitä esittää suomalaisille. Nähdään sitten häiritseekö se ketään muuta kuin minua.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #48

En tiedä olenko päästäni pipi ;) , mutta olen näkeväni eräänlaista aika selvää salamitaktiikkaa tässä.

Henry

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna Vastaus kommenttiin #48

Keskuspankki on jo siirretty, Suomen pankki on vain sivukonttori.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ole milloinkaan ymmärtänyt miksi EU-vastaisten populistien rinnastus Neuvostoliittoon on tietyillä tahoilla otettu todesta.

Neuvostoliitto perustui sotilaalliseen miehitykseen ja opposition totaaliseen tukahduttamiseen. Väärästä mielipiteestä joutui vankileirille tai tapettiin. Yritystoiminnan harjoittaminen oli rikollista ja maatalouden harjoittajat oli internoitu kolhoosien tai sovhoosien orjaleireille. Matkustamisvapautta ei ollut edes kotimaassa, ulkomaista puhumattakaan. Ja niin edelleen.

Kuulostaako tuö todellakin samalta kuin tämä EU:mme?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tuossahan se tekstissä sanottiin, miksi vertausta käytetään.

Kyllähän nykyään voi aivan hyvin tehdä erilaisia natsi-analogioita milloin mistäkin, eikä niitäkään kukaan sen kummemmin ihmettele. Samankaltaisuus on samankaltaisuutta.

Se, että EU ei ole vielä Neuvostoliitto, ei ole mikään todiste siitä, etteikö se sellaiseksi ole matkalla. Äkkiä vaan miliisi ja sotilasvoimat pystyyn ja harjoittelemaan, että voi sitten talloa ihmisiä, jotka eivät ymmärrä omaa etuaan.

Ja on toki harjoiteltukin jo:

http://www.express.co.uk/news/world/665870/eu-mili...

Mitään pysyvää ei ole. Kaikki on menossa jonnekin. EU on menossa Neuvostoliittoon.

Ja mikäs siinä sinäänsä. Eikös federaatiota laiteta kasaan, että voidaan kilpailla muiden kansalaistensa ihmisoikeuksia polkevien ja vain väkivalloin kontrolloitujen ja kasassa pysyvien supervaltojen tai sellaiseksi halajavien kanssa. Piilovankiloita, valvontaa ja omistusoikeuksiin puuttumista.

Sinäänsä vertaus johonkin viime vuosisdan alkupuolen meininkiin on vähän kummallinen. Pahinkin diktatuuri oli tietyllä tapaa vapaampi; Kansalaisten tekemisiä ei oikeasti pystynyt valvomaan kovin tehokkaasti. Nykyaikainen teknologia mahdollistaa valvonnan ja siten kulisseja on helpompi pitää kasassa. Tulevaisuuden Neuvostoliitossa tekoäly tuhoaa väärinajattelijat ennen kuin kerkeävät edes väärin ajatella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yksi erittäin merkittävä eriävyys on myös siinä, että Neuvostoliitto oli Venäjän imperialistisen valloitusalueen "peitenimi". Venäjä edusti herrakansaa, jollaista ei ole EU:ssa. Saksa sen sijaan on edelleenkin velvoitettu pitämään vieraan vallan joukkoja maassaan aiemman miehitysvyöhykejärjestelyn pohjalta, joten ainakaan Saksaa ei EU:ssa voi pitää mitenkään analogisena herrakansana Venäjään nähden.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #21

Noissa suurvalloissahan on se, että ne järjestään ovat omalla asiallaan ja niillä on sellainen ajatus erityisyydestään ja paremmuudestaan.

Ja tosiaan, EU:lla ei sitä ole, eikä näillä saavutuksilla sille sellaisia tule.

Mutta tuo on toki merkittävä eriäväisyys, sen myönnän - joskaan en tunne Neuvostoliittoa niin hyvin, että voisin sanoa juuta tai jaata.

Niko Sillanpää

Vihreiden kannanotto: EU:n tärkein tehtävä on jatkaa globaalina sosiaalitoimistona:

"Iso-Britannian lähtö muuttaa Euroopan Unionia. Muutoksessa piilee aina myös mahdollisuus. Tämä hetki pitää käyttää siihen, että meillä on toimiva, kansalaisten ja ympäristön hyvinvointiin keskittyvä EU, joka on myös solidaarinen maailman kriisien keskellä eläville ihmisille."

https://www.vihreat.fi/artikkeli/2016/06/brexitin-...

Jos Brexitin viesti jotain oli, niin tuona sosiaalitoimistona toimimista vastaan, tapahtui tämä sitten EU:n sisällä tai ulkosuhteissa. Ilmeisesti Haavisto ei kuuntele tai ei ymmärrä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Järkyttävää se voima, millä tätä päätöstä vastustetaan koko maailmassa. Twitterit, facebookit, listat. Liioitellut otsikot ja media. Luin jostain, että Paavikin on antanut EU:lle neuvoja, pyytäen tai pyytämättä, en tiedä...Mutta Paavin mielestä kansallisvaltioille pitäisi antaa enemmän valtaa, eli Paavikin on EU:vastainen. En usko kuitenkaan, että EU kuuntelee mitään neuvoja keneltäkään - ei ole ennenkään kuunnellut, vaan meno jatkuu entistä pahempana. Lisää äänestyksiä kuitenkin tulossa

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Arto älä nuolaise vielä ennen kuin tipahtaa... voi #brexit hyvinkin olla asia EU:lle joka pakottaa sen uudistumaan.

#brexit oli sisäpoliittinen veto maassa jolla oli aivan oma kattaus. Britannia kärsii jatkossa erostaan se on selvä.

Olen EU-kriittinen mutta en EU-hysteerinen niin kuin moni. Ei e ole joko tai kuten politiikassa yleensä vaan pitäisi olla kokonaisuuden kautta.

Mekanismi miksi kaikki menee politiikassa pieleen silloin kun maailma muuttuu alla ei ole lähtökohtaisesti EU - se sama on olemassa vaikka ei edes olataisi EU:ssa.

On rakennettava uusi peli mutta se pitää aloittaa Suomesta itsestää. Eikä sen kanssa ole juurikaan EU:lla tekemistä - sitten jos siinä onnistutaan voidaan tsekata mikä on EU.

Sillä välin auttaa se että on siitä EU:sta/Eurosta paljon ihan todellista hyötyäkin ongelmien vastapainona.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olen EU-kriittinen mutta en EU-hysteerinen"

EU-hysteerisiä ovat vain federalisit jotka uikuttavat jokapuolella hirveää virhettä minkä britit menivät tekemään. Salolainen (kok) oli huippu eilen YLEn haastattelussa, mies oli täysin tolkuton.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Jarmo - tosiuskovaisuus kumpaan suuntaan tahansa ei taida olla itseisarvona mikään suuri hyve EU:n suhteen!?

NATO kytkentä on kuitenkin sellainen että EU:ssa meidän pitää olla juuri nyt -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2192...

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kuinka EU voisi uudistua kun se itsessään on eurooppalaisen uuden ajan historiallisten trendien hajoamisilmiö?

Kartesiolaisen subjektin synty ja individualismin jatkuva vahvistuminen ovat olleet eurooppalaisen uuden ajan tiedollisen ja aatteellisen edistyksen kantoaalto. Individualismin yhteisöprojektio on kansallisvaltio ja sille ominainen edustuksellinen demokratia.

Uuden ajan uusista rationaalisuuden muodoista vain talous jäi toistamaan keskiaikaista teokratiaa. Ja kas, kun kansallisvaltioiden annetaan hajota, minkäpä muun ajattelun merkeissä se saattaisi tapahtua kuin nimenomaan talousteokratian?

Rahaohjasteinen talous se on joka mennen tullen ajaa kansallisvaltioiden rajat lakoon.

""Kun "talous" kuvitellaan kokonaisuudeksi, kaikkea taloutta ajatellaan samalla tavalla. Valtiontalous muuttuu näin jonkinlaiseksi valtion yksityistaloudeksi. Sen tehtäväksi jää tosiasiassa vain rikkaiden rikastumisen parempi mahdollistaminen.

Kun kaikki yhtiöitetään, yksityistetään ja ylikansallistetaan, kansallisvaltio lakkaa olemasta. Sen jälkeen kansalaisuudella ei ole arvoa eikä väliä, sillä siihen ei käytännössä enää liity mitään privilegioita, mitään myötäsyntyisiä kansalaisoikeuksia tai -vapauksia. Sen jälkeen oman maan köyhiä kohdellaan kuin turhaa kuluerää, mutta maahantulijoille toki ollaan vieraskoreita ja osoitetaan aktiivisia auttamistoimia. Ihmisoikeusideologit jopa voivat kokea vieraskulttuuriset kansainvaeltajat airueina "ahtaan nationalismin" jälkeisestä ajasta.

Ihmisarvo metamorfoituu markkina-arvoksi. Historian perspektiivissä "ihmisarvo"-käsitteemme on syntynyt eurooppalaisen individualismin tuotteena, saman individualismin, jonka yhteisöprojektio on kansallisvaltio ja sille ominainen edustuksellinen demokratia. Ihmisarvon, kuten demokratiankin, ainoa oikeasti toimiva alusta on nimenomaan ja vain kansallisvaltio.""

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Talousteokratia on hieno termi joka voisi yleistyäkin. Kun talouspappi kiljaisee siinä keisarikin vetää henkeä. Assosioin sen myös auguureihin jotka ennustivat tulevaa linnun lennosta. Samanlaisia kaaria ja käppyriä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Silloin kun suomalaiset (likaisen ja ankaran kyllä-propagandan siivittämänä) äänestivät EU:iin liittymisestä, luvattiin maat ja taivaat. Hilpeä kokoelma lupauksista ja "visioista" löytyy esim. täältä: http://ipu.fi/tietoja-2/eu-jasenyys-ja-vaihtoehdot...

Kuikas sitten kävikään, kun kansan enemmistö oli äänestänyt kansojen yhteisyyttä ajavaan rauhanunioniin liittymisestä? EU rakensi uudet ei-maantieteelliset, omistussuhteisiin perustuvat rajat ja pyrki korvaamaan kansalliset ja valtiolliset rajat niillä. Samalla kuitenkin propagoiden alkuperäistä tarkoitustaan, tai sitä mitä äänestäjille luvattiin.

Olisikohan tässä löydettävissä muutamiakin yhteyksiä Neuvostoliittoon?

Myös itäblokin valtioissa propaganda ja todellisuus erkanivat niin etäälle toisistaan, että valtaosalle kansoista mikään ei enää mennyt läpi. Ja niin noille maille kävi niin kuin kävi.

Ja niin käy myös EU:lle. Nykypolitiikalla ja -propagandalla vain viivytetään väistämätöntä tuhoa, ja mitä kauemmin niin tehdään, sitä isompi on romahdus.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Vaan mitä, jos EU uudistuukin?

Mitä jos jarrumies olikin liian kova jarruttamaan?

Hyvät naurut ainakin luvassa :D

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On syytä muistaa, että juuri britit ovat alistaneet kansakuntia enemmän kuin mikään muu valtio maailmassa, Espanja toki pääsee lähelle. Toivottavasti brittiläinen, miekan voimalla rakennettu kansainyhteistö vihdoinkin hajoaa ja skotit saisivat itsenäisyytensä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomen Partiolaiset EU:n kimppuun. Katainen siellä jo on, Sipilä, kaikki kolme Niinistöä, Orpo ja Tarja Halonen noin aluksi. Ja keskustan uusi puoluesihteeri Ovaska.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Äänestystulokseen EU ei ole tyytyväinen. Uusintaäänestys vanhaan malliin. Voisihan tuon jalkapallopelinkin, Englanti-Islanti myös ottaa uusiksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jos ei tekotapa ja tekijät muutu, niin miten ihmeessä joku uskoo lopputuloksen muuttuvan. Ihan samahan se on sellaisessa firmassakin, joka on menossa konkkaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson
Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Niin. Esko Seppänenkin sanoo tuoreessa päivytyksessään pitkän kokemuksensa äänellä "EU ei ole mikään demokraattinen yhteisö vaan siinä valtaa käyttää viime kädessä kansalaisille näkymätön eurokratia, joka ei hyväksy kansanäänestyksiä eikä varsinkaan niiden tuloksia." Puoluerajojen yli ei mikään konsensus asiasta ole (syyt kuten ko. Seppäsen ovat kyllä laidasta laitaan)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#18

Se on asia josta britit päättävät itse.
Yleisenä toiveena näyttää unionissa olevan että lähtisivät vaikka vox populi vox dei jatkossa muuttuisi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ketkä britit? Heitä on monta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

EU:nhan piti olla "primääristi rauhanprojekti".
Jos se nyt luulee brexitin jälkeen ns. olevansa vahvoilla pakottamaan (impose) uudella innolla liittovaltioon nopeutetusti vievää politiikkaansa, siitä voikin tulla "primääristi konfliktiprojekti", mitä se itse asiassa on jo lähes 10 vuotta ollutkin tulostensa perusteella.

Kun EU ennen v. 2014 vaaleja uhkasi Eurooppaa sodalla (väärin äänestävien seurauksena), muistuttamalla vuodesta 1914, unioni generoikin aivan itse monialakriisejään ja konfliktejaan: mehän vain äänestämme demokraattisissa vaaleissa, kuten eurooppalaisiin perusarvoihin kuuluukin. :-)

Sen sijaan euroideologit, jäsenkansoilleen sokeina ja kuuroina, ajavat omia tavoitteitaan, joita vain pieni vähemmistö on valmis hyväksymään.
Luukkanen varmaankin löytää "Tiedepolitiikka 1/1989" EU-numeron, jossa puhutaan samoista asioista, mutta aikaa on kulunut jo 27 vuotta... :-)

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Minua on aina kummastuttanut se että mikä siinä EU'ssa on monen mielestä niin pahasti pielessä?

Päätöksethän tekee parlamentti/ministerineuvosto jotka molemmat on demokraattisesti valittuja ja jos niiden tekemät päätökset niin kovasti monia harmittaa niin ohjatkaa katkeruutenne oman maan ministereillenne, vaikkapa Soinille koskien ulkopolitiikkaa. Soinia ei kukaan EU'ssa pakota sopimaan yhtään mitään vaan hän päättää kannastaan yhdessä kotimaan kumppaneiden kanssa.

Komissio ei asioista päätä mitään vaan heidän valmistelemat aloitteensa hyväksytetään parlamentissa jossa persuilla Halla-Aho päättämässä muiden mukana yhteisistä asioistamme ja Soinin ministerineuvostossa asiat myös sovitaan.

Blogistin pointteihin palaten:
1. "EU muuttuisi epädemokraattisesta ja harvainvaltaisesta kamarilla-juntasta todelliseksi Euroopan kansojen yhteiseksi järjestöksi, joka kunnioittaisi jokaisen maan itsenäisyyttä ja suvereenisuutta."
- Mielestäni EU on jo nyt pointin mukainen. Jokaisen maan itsenäisyyttä ja suvereenisuutta kunnioitetaan.

2. "Sen taloudelliset väärinkäytökset ja rikolliseen maailmaan johtavat tulonsiirrot siivottaisiin. Byrokratialle ja tuhlailulle tulisi loppu."
- Tästä en ole tietoinen, mutta jos tuo on totta niin nuo olisi tietty korjattava. Ehkä blogisti voisi tarkentaa mitä nuo rikolliseen maailmaan jostavat tulovirrat ovat?

3. "EU saisi uskottavuutta siitä, että se hoitaisi yhteisin ja nopein neuvotteluin Iso-Britannian kanssa eroamisneuvotteluita."
- EU on toistuvasti ilmaissut halunsa edetä eroamisneuvotteluihin ripeästi. Iso-Britannian jarruttaminen asiassa ei liene EU'n syytä.

4. "EU ei pitäisi kynsin hampain kiinni jäljellejääneistä maista vaan antaisi kaikille aidon mahdollisuuden joko syventää integraatiota tai jäädä siitä pois."
- Ei EU keneltäkään ole kieltänyt mahdollisuutta poistua. Kuka tahansa EUhun vapaasti liittyneestä maasta voi sieltä vapaasti poistuakin vetoamalla art50 kuten Iso-Britanniankin odotetaan tekevän.

5. "Epädemokraattisesti valitut itsetietoiset ja autoritääriset johtajat kuten Juncker lähtisivät vapaaehtoisesti. Yhdessä siipiveikkojensa (Katainen) kanssa."
- Nuo on sinne valittu EU-valtioiden päämiesten toimesta erilaisten kompromissien kautta omaksi kaudekseen. En ymmärrä blogistia. Pitäisikö kaikkien heidän erota vai vaan joidenkin ja senkö takia kun blogisti sattuu jotakin mieltä olemaan vai mitäköhän...

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Kommentoija Sainio:

1. "Mielestäni EU on jo nyt pointin mukainen. Jokaisen maan itsenäisyyttä ja suvereenisuutta kunnioitetaan."

EU pystyy päättämään monista asioista Eurooppaneuvoston määräenemmistöllä vastoin jäsenmaiden tahtoa. Kyse on aivan eri EU:sta, johon liittymisen puolesta joskus 1990-luvulla äänestin.

2. "Tästä en ole tietoinen, mutta jos tuo on totta niin nuo olisi tietty korjattava. Ehkä blogisti voisi tarkentaa mitä nuo rikolliseen maailmaan jostavat tulovirrat ovat?"

Aloitetaanko maataloustukien vai päästökaupan todennetuista väärinkäytöksistä? Vai Saksan ja Ranskan pankeille vastoin sopimuksia myönnetyistä Kreikka-tukiaisista? Kaikki kymmenien miljardien eurojen huijauksia!

3. "EU on toistuvasti ilmaissut halunsa edetä eroamisneuvotteluihin ripeästi. Iso-Britannian jarruttaminen asiassa ei liene EU'n syytä."

Mikä ihmeen Iso-Britannian viivyttely? Siis muutamia päiviä demokraattisen kansanäänestyksen jälkeen. Missä on sanottu, että eroilmoitus pitäisi antaa samalla sekunnilla?

4. "Ei EU keneltäkään ole kieltänyt mahdollisuutta poistua. Kuka tahansa EUhun vapaasti liittyneestä maasta voi sieltä vapaasti poistuakin vetoamalla art50 kuten Iso-Britanniankin odotetaan tekevän."

Hmmm... Jotenkin olen ymmärtänyt Merkelin ja Hollanden viime aikojen viesteistä, että oven avautuminen ulospäin pitäisi sulkea.

5. "Nuo on sinne valittu EU-valtioiden päämiesten toimesta erilaisten kompromissien kautta omaksi kaudekseen. En ymmärrä blogistia. Pitäisikö kaikkien heidän erota vai vaan joidenkin ja senkö takia kun blogisti sattuu jotakin mieltä olemaan vai mitäköhän..."

Kataisen komissaariudesta taidettiin kysyä vain yhdeltä suomalaiselta - Stubbilta, joka ei ollut edes vaaleilla valittu pääministeri. Minulta asiasta ei ainakaan kysytty vaalien yhteydessä tai niiden välissä. Sama muuten pätee Junckeriin ja muihinkin komissaareihin, joilla on yksinoikeus EU-tason lainsäädännön aloitteisiin. No, Stubb potkaistiin pois pääministerin tehtävästä viime vaaleissa ja ministerihommista Kokoomuksen puoluekokouksessa. Hyvä niin, mutta valitettavasti vain yhdessä em. tapahtumista minulla ja suurimmalla osalla kansasta oli päätösvaltaa.

Herra Sainio saa toki kannattaa mitä tahansa Brysselin byrokraattien hyvävelikompromissia. Mutta ei niistä demokraattisia saa millään.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Kommentoija Taavitsainen:

"EU pystyy päättämään monista asioista Eurooppaneuvoston määräenemmistöllä vastoin jäsenmaiden tahtoa."

Näin se demokratia toimii. Jos joku ajatuksineen jää vähemmistöön, on sen mukauduttava enemmistön päätökseen.
Jos päätös ei miellytä, ryhmästä erota ihan vapaasti.

"Aloitetaanko maataloustukien vai päästökaupan todennetuista väärinkäytöksistä? Vai Saksan ja Ranskan pankeille vastoin sopimuksia myönnetyistä Kreikka-tukiaisista? Kaikki kymmenien miljardien eurojen huijauksia!"

Mitkään herra Taavitsaisen aiheista eivät kuvaa "rikolliseen maailmaan johtavia tulovirtoja"

"Mikä ihmeen Iso-Britannian viivyttely? Siis muutamia päiviä demokraattisen kansanäänestyksen jälkeen. Missä on sanottu, että eroilmoitus pitäisi antaa samalla sekunnilla?"

Ei missään. Mutta ainakin on kohtuutonta heittää kommenttia vihjaavan EUn jotenkin hankaloittavan prosessia.

EU'sta saa poistua aivan vapaasti samoin menettelyin kuin Iso-Britanniakin tulee tekemään (mikäli kunnioittavat kansansa tahtoa). Ei Merkel tai Hollande sitä millään voi estää.

Katainen on korkea virkamies EU komissiossa. Mitä vaalimenettelyä Herra Taavitsainen ehdottaisi EU komission virkoihin ja mille tasoille siihen organisaatioon jotta herra Taavitsainen olisi tyytyväinen?

ossi hurja Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio Vastaus kommenttiin #31

Varmaan sitten johdonmukaisuuden vuoksi Suomessakin pitäisi järjestää vaalit kansliapäälliköiden ja muiden virkamiesten valitsemiseksi. Voisi mutkistaa rekrytointia.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #36

En todellakaan voi millään muistaa äänestäneeni Herman van Rompuyta tai Donald Tuskia tai ketään muutakaan EU:n presidentiksi oloonkin että se on melko lailla edustuksellinen virka mutta kuitenkin.
Mitä tulee kansliapäälliköiden rekrytoimiseen niin se taitaa olla niin että niiden rekrytointi on suora seuraus eduskuntavaaleista kun uudet ministerit panevat luudat heilumaan ministeriöissään ja uudet kansliapäälliköt tulevat ikään kuin kaupan päälliseksi ministerien mukaan.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio Vastaus kommenttiin #43

Niin no se pointtini juuri olikin siinä ettei missään valita virkamiehiä vaaleilla niin miksi näin halutaan koskien EU virkamiehiä (komissaarit mukaanlukien). Kaikkihan tietävät ettei komissio ole päättävä elin vaan jäsenmaiden ministerien muodostama neuvosto ja parlamentti päättävät. Komissio vastaa meidän virkamieskoneistoa valmistellen säädöksiä.

Eli ei sinun tulisikaan muistaa valinneesi Donald Tuskia yhtään sen enempää kuin minä muistan valinneeni yhtäkään kansliapäällikköä tai alivaltiosihteeriä.

ossi hurja Vastaus kommenttiin #46

Missä muussa hallintojärjestelmässä virkamiehet joita ei ole valittu edes vaaleilla käyttelevät valtaa ja laatii säädöksiä valtionpäämiesten ja vaaleilla valittujen hallitusten yli?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #49

Suomessa ei tiettävästi ole yhtään "Hurja" -sukunimistä henkilöä tällä hetkellä:

https://verkkopalvelu.vrk.fi/Nimipalvelu/default.a...

ossi hurja Vastaus kommenttiin #51

Ja miten kommenttisi liittyy käytyyn keskusteluun? Kuikkia näyttää olevan 1471.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #53

US:n periaatteiden mukaisesti keskusteluun saa osallistua vain omalla nimellä, joten muut kommentoijat ovat ignoreerattavissa tällä alustalla tyystin.

ossi hurja Vastaus kommenttiin #59
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #61

Kuolleet sellaiset kylläkin! (Varmaan ...)

ossi hurja Vastaus kommenttiin #65

No minäpä en Gus olekaan, jos olet huomannut.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #49

#49

Niin Suomessa kuin lähes kaikissa muissakin demokraattisissa maissa.

ossi hurja Vastaus kommenttiin #55
Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #58

Esimerkkinä vaikkapa kunnalliset rakennussäädökset jotka vaihtelevat kunnittain ylittäen laissa vaaditut minimit. Vaikka lakia asiasta ei ole, säädöksiä tulkitaan jopa lain hengen vastaisesti. Siitä ei kuitenkaan päätä Bryssel eikä direktiivi.

Valittaminen on kallista eikä kaikilla ole varaa.

Valtiolisella tasolla meillä taas on paljonkin sellaisia kieltoja ja rajoituksia jotka ovat unionin tasolla kiellettyjä ja muualla itsestäänselvyys.
Esimerkkinä vaikkapa käytettyjen autojen maahantuonti jonka verosta ei päätä poliitikko vaan virkamies, vastoin lakia.

ossi hurja Vastaus kommenttiin #63

Ihan ilman lainsäädäntöä nuo virkamiehet työskentelevät, omasta päästä säädöksiä laativat. On se vaan ihmeellistä. Miten ne ovat osanneet päättää autojen maahantuonnin verotuksesta kun ei ole lainsäädäntöäkään? http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2015/20150033

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola
Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

EU:n typeriä säädöksiä, osa kaksi ;-)

"Viljelijältä perittiin tukia kymmeniä tuhansia – syy: navetassa 0,4 nautaa liian vähän

Viranomainen ilmoitti viljelijälle, että tämän maatila ei täytä EU-tukien ehtoja. Se peri takaisin edellisvuoden tuet ja jätti rangaistukseksi maksamatta myös seuraavan vuoden."

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/naudat-52170

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Tavallisia ihmisiä ei kuunnella. EUn virkamiehillä ei ole minkäänlaista käsitystä siitä miten arkielämää vietetään. Ei sitä näy olevan myöskään suomalaisilla virkamiehillä. Puhe kuplassa elävästä eliitistä taitaa olla totta.

0,4 nautaa liian vähän... Onko virkamiehistö kuullut koskaan sellaisesta kuin maalaisjärki ja pykälien soveltaminen.

En ihmettele että EU nähdään kylmänä ja etäisenä käskyttäjänä ja että eroamista harkitaan. Ehkä britit tekivät ihan oikein.

Joka tapauksessa tällaisista 0,4 nautaa liian vähän laskelmista olisi syytä päästä pian eroon. Tai sitten pitää tehdä Fixit.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Hyvä Arto.

Vain tykinlaukaukset puuttuu, toivottavasti ilman niitä EU pystyy hajoamaan..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sainiolta kysyisin, kenen mandaatilla liittovaltiota rakennetaan. Ei meille suomalaisille näistä suunnitelmista ole kerrottu.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Makkoselle vastaisin, en ole nähnyt konkreettista suunnitelmaa liittovaltion rakentamiseksi, joten ei kai siihen ole voitu mandaattiakaan hakea.

Jos meille suomalaisille ei ole niistä kerrottu kuten sanot, niin voi olla ettei mitään valmista olekaan.

Ai niin, mistä muuten sinä olet saanut nuo suunnitelmat ja mitä ne ovat (kun puhut olemassaolevasta liittovaltion rakentamisesta)?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos meille suomalaisille ei ole niistä kerrottu kuten sanot, niin voi olla ettei mitään valmista olekaan."

Eli kerrotaan kun on valmista? Vaikutat kovin naiivilta tai sitten olet vain tietämätön. Tosipuheessa tämän liittovaltiokehityksen ovat myöntäneet komission korkein johto ja suomalaisista ainakin Stubbi pääministerinä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #41

Mä panin tuohon alle linkin siitä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pari päivää sitten pääministeri Sipilä kertoi uutisissa että hän pitää kiirellisenä lisäintegraatioita pankkiunionin muodostamista, tässähän Saksa on nyt vastaan talletussuojan osalta. Kenen mandaatilla Sipilä lisäintegraatioita tekee?

Petri Hämäläinen

Briljanttia! Vuoden kovin historiallinen viittaus tuo "ils n ont rien appris ni rien oublié". Chapeau!!

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Olisi voinut jättää kirjoittamatta. Isäni, joka taisteli sodat etulinjassa, EU-hun liityttäessä sanoi, että tämän takia kannatti taistella. Kirjoittajan retoriikka on turhanaikaista, kun vaihtoehtoa ei esitetä. Globaali ympäristö edellyttää tiivistyvää yhteistyötä eikä ympäristön ja tautien, turvallisuuden, vähemmistöjen, tieteiden, todellisen demokratian, elinkeinojen, verotuksen kysymyksiä ratkaista kuin federalistisella mallilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tapasin erään sotaveteraanin EU-kansanäänestystä edeltävissä melskeissä Intercontinental-hotellin aamiaisella Helsingissä. Lienee ollut liki 80-vuotias silloin.

Hän totesi tähän tapaan: "Ryssää vastaan on tapeltu tuhat vuotta ja nyt ensimmäisen kerran on mahdollisuus saada jonkinlainen sateeenvarjo turvaksi. Mitä ihmettä ne vastustajat oikein tuuumaavat?"

ossi hurja

Ja mitkä ovatkaan EU armeijan saavutukset aseellisten konfliktien ratkaisemisessa tähän päivään mennessä? Mikä oli sen osuus vaikkapa Balkanin kriisissä, vai kävikö NATO hoitamassa asian?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #52

EU:n siunauksellisuus onkin siinä, että armeijaa ei todennäköisesti tulla tarvitsemaan niin kauan kuin Suomi on mukana tuossa länsieurooppalaisessa yhteisössä.

Kuten toteat, NATO:lla oli todellakin merkittävä rooli Balkanilla, ja kiitos sille siitä!

ossi hurja Vastaus kommenttiin #57

Ja seuraavaksi voitkin luetella ne konfliktit jotka EU on Euroopassa olemassaolollaan pystynyt estämään.

Voit jatkaa listaa luettelemalla ne EU:n vanhat jäsenet jotka olisivat turvallisuutta olleet horjuttamassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #60

En pysty luettelemaan sellaisia konflikteja, joita ei ole koskaan tullutkaan - kiitos EU:n!

ossi hurja Vastaus kommenttiin #66

Luin aikonani Mad lehteä, ehkä te siellä Suomessa olette kuulleet siitä. Siinä on satiireja mm. elokuvista.
Tuo kommenttisi tuo minulle mieleen Ilmestyskirja Nyt elokuvasta tehdyn pilailun. Jenkkien partioveneen perässä yksi miehistä harrasti vesihiihtoa. Upseeri kysyi mitä sotilas tekee tuolla veneen perässä. -Pitää vietkongin vesihiihtäjät pois joelta herra upseeri. -Mutta eihän vietkongilla ole vesihiihtäjiä. -Siinä näette kuinka hyvää työtä hän tekee.
Ai niin, tulihan tuo satiiri toisestakin syystä mieleeni, en vain osa sanoa miksi. Kyseinen elokuva, Apocalypse Now, oli nimetty uudelleen A Crock of Shit Now.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Valitettavasti juuri blogistin omankin puoluetoverien taholta kuuluu jatkuvasti sellaisia 'itsenäisyyttä ja suvereniteettia' kaihoavia kommentteja jotka käytännössä tarkoittavat mahdollisuutta rajoittaa ja kieltää kansalaisilta vaihtoehtoja muita maita enemmän.

Se ei anna ihan myönteistä kuvaa siitä 'itsenäisyydestä' vaan pikemminkin tulee mieleen taitava sanankäyttäjä joka on Orwellinsa ja historiasta ikävällä tavalla tutut esimerkkinsä lukenut.

EU:n tulevaisuus on kristallipallossa jota meillä ei ole. Fiksusti toimimalla lähestyvät kansalaisia ja rajoittavat hallinnoiltamme mahdollisuuksia sellaisiin rajoituksiin.
Vaihtoehtona on rajatkiinni-miesten kansallisvaltioiden manner. Josta kansalaiset ottavat hatkat heti kun pääsevät katsomaan miten aidan toisella puolella menee. Itä-Saksalla oli vahva suvereniteetti ja itsenäisyys mutta niin vain päätti porukka vaihtaa maisemaa asemiesten aikana ja varsinkin sen jälkeen.

ossi hurja

"Valitettavasti juuri blogistin omankin puoluetoverien taholta kuuluu jatkuvasti sellaisia 'itsenäisyyttä ja suvereniteettia' kaihoavia kommentteja jotka käytännössä tarkoittavat mahdollisuutta rajoittaa ja kieltää kansalaisilta vaihtoehtoja muita maita enemmän." Annapa muutama esimerkki.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ymmärrät varmaan kuvaton joku että jos esiinnyt feikkiprofiililla niin se antaa aiheen uskoa ettet muutenkaan ole ihan rehellisellä asialla.
Blogi edellyttää kuvallista kirjautumista ja kaikki eivät sääntöihin sopeudu. Vaikka Suomessa niin pitäisi.

Mitä esimerkkipyyntöösi tulee nin juurihän tämänpäiväisissä blogeissa toinen valeprofiililla esiintyvä kaimasi kiukuttelee ulkomaisten kuljetusten sallimista Suomessa.
Siis haluaa kieltää suomalaisilta asiakkailta mahdollisuuden valita. Muualla se on itsestäänselvyys eikä poliitikoille kuulu.

ossi hurja Vastaus kommenttiin #64

Enpä tuosta kuvapakosta tiennytkään. Onko tämä joku "Vain kuva ratkaisee." Kenen mielipiteellä on painoa. Naama ratkaisee oletko rehellinen.
Blogeissa? Montako niitä onkaan? Että kaima? Kerrohan enemmän, enpä tuosta tiennytkään.
Hienoa heitellä väitteitä joita ei sitten pysty perustelemaan. Ja sinua pitäisi nyt uskoa kun on kuva ja kaikki. Ihanko totta? Olenko mahdollisesti esittänyt liian vaikeita kysymyksiä?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #64

#64
Varsinaisesti ei liity blogin aiheeseen mutta ymmärrät varmaan että on ainoastaan valintakysymys tekeekö henkilö kuvallisen profiilin vai kuvallisen feikkiprofiilin.

Kuva ja nimi ilman validia tunnistusta on turhaa.
US säännöt ovat tietenkin toimituksen laatimat ja niillä mennään.

Käyttäjän PauliSaarinen kuva
Pauli Saarinen

Kun henkilö jää keskustelussa alakynteen, hän alkaa varsin usein vaatia keskustelukumppaninsa valokuvaa, niin kuin sillä olisi jotakin merkitystä. Olen esiintynyt vuosikausia Suomen lippua heiluttaen aluksi Uuden Suomen puheenvuoropalstalla ja nykyisin Facebookissa. En usko Suomen lipun tekevän kommenteistani huonompia ilman valokuvaa. Minulla on ollut pätevät syyt, etten halua kuvaani julkisuuteen. Olen esittänyt perustelut useita kertoja.

Käyttäjän PauliSaarinen kuva
Pauli Saarinen

Hups. Sattui näppihäiriö. Edellinen kommentti tuli kahteen kertaan. Täällä ei kuitenkaan ilmeisesti ole toimintoa, jolla kirjoittaja saisi poistetuksi kommenttinsa.

Käyttäjän PauliSaarinen kuva
Pauli Saarinen

Arto on parempi omalla erikoisalallaan Venäjän tutkimuksessa. Voisi jättää nämä EU-kommentit väliin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset