Arto Luukkanen

Ukrainan KGB:n arkistojen löytöjä

Eräs tuttavani kyseli kerran, että minä sinä ihmispolo oikein teet työksesi? Oli vaikea vastata yhdellä sanalla.

Tässä kuitenkin jotain työstäni. Julkaisin viimeisessä Suomen Kuvalehdessä artikkelin, jossa kerron siitä enemmän. Artikkelini ( http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/salaiset-arkistot-paljastavat-ukrainan-kgb-taisteli-neuvostoliiton-yhtenaisyyden-puolesta-loppuun-asti/) perustuu Ukrainan KGB:n arkistoihin ja asiakirjoihin vuodesta 1917- 1991 saakka. Niissä on kymmeniä tuhansia sivuja dokumentteja ja ne muodostavat tärkeimmän nyt auki olevan neuvostoajan arkistokokonaisuuden.

Tämän arkiston avautuminen ”Euromaidan 2014” jälkeen oli merkkitapaus Venäjän-tutkijoiden keskuudessa. Venäjän neuvosto-ajan dokumenttien saanti on vuosien aikana jälleen vaikeutunut. Samoin KGB:n arkisto pysyy visusti suljettuna. Oli siksi itsestään selvää, että Kiovan KGB:n arkiston saaminen vapaasti tutkijoiden käyttöön oli valtava saavutus.

Kyseessä on kansainvälisestikin huomattava asia. Kiovan KGB:n arkistot olivat Neuvostoliiton salaisen poliisin kolmanneksi tärkein filiaali. Näitä dokumentteja voi löytää muualta vapaasti ainoastaan Tallinnasta tai Tbilisistä, Georgiasta. Näyttää siltä, että siellä säilyneet dokumenttikokonaisuudet eivät ole niin laajoja eikä ruohonjuuritason toimintaa olen säilynyt kovin kattavasti.

Tutkijan tehtävä ei ole ollut kuitenkaan helppo. Neuvostoliiton hajotessa osa arkiston materiaalista on ilmeisesti siirretty Moskovaan tai tuhottu. Toisaalta, sinne jääneen materiaalin kartoittaminen ei ole helppoa, sillä pääosa entisistä arkistotyöntekijöistä erotettiin samalla kun valta vaihtui. ”Euromaidanin” seurauksena sikäläinen arkistolaitos uudistui ja entisen vallan kannattajien oli aika lähteä. Tutkijat jäivät aluksi tyhjän päälle. Suunnistautuminen arkistossa pelkkien yleisluontoisten numeroiden tai mainintojen mukaan on vaativa tehtävä.

Arkiston antama materiaali on ainutlaatuista sillä se on alueellisesti kattavaa ja se antaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua pelätyn ”kolmen kirjaimen” todellisuuteen. Ensimmäinen huomio on oikeastaan se, että KGB kärsi kuten kaikki neuvostoinstanssit byrokratiasta ja raskaasta hallinnosta. Sen kirjanpito on hukkua hallinnollisiin ohjeisiin ja määräyksiin esimerkiksi siitä mitä erilaisille ”agenteille”, ”tiedottajille”, ja ”luotetuille ihmisille” on maksettava mitättöminä korvauksina. Samoin sen oman kurinpidon paperit kertovat ”operatiiveista”, jotka lähtevät Sotšiin huvittelemaan kymmeneksi päiväksi tai siitä miten joku ”täysivaltainen” työntekijä palkitaan 20 palveluvuoden jälkeen.

Hitaudesta huolimatta KGB oli eräitä Neuvostoliiton toimivimpia organisaatioita. Sen verkostot ulottuivat joka puolelle, ja kuten monissa sen dokumenteissa epäsuorasti todetaan – kyse on lopulta väestön kontrollista. Toisaalta, vaikka Ukraina ei ollut Suomen naapuri ,oli sillä tiedustelussa oma ”Suomi-linjansa”. Suuren terrorin aikana sen tehtävänä oli löytää Suomen ”erikoispalveluiden” agentteja. Myöhemmin ennen talvisotaa se aktivoitui kunnolla.

Artikkelissa käytettävät dokumentit ovat fond no. 16 kokonaisuudesta, jossa ovat GPU-KGB/Ukrainan sekretariaatin asiakirjat. Näissä yleisissä raporteissa informoitiin tasavallan ja tietenkin myös maan korkeinta poliittista johtoa Ukrainan asioista. Arkiston kokonaisuudessa on mukana tietenkin sen jokaisen päähallinnon asiakirjojen lisäksi myös fond no. 60, johon on sijoitettu paikallisten KGB:n agenttien henkilökohtaiset ja työskentelyasiakirjat.

Mutta kuten kirjailija Joseph Rudyard Kipling (ei Mark Twain):”….se onkin sitten jo toinen juttu…”.

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Toivottavasti juttu ilmestyy myös paperilehdessä, jotta köyhätkin voivat lukea maksamatta.

Tyypilliseen ylimalkaiseen tyyliinsä dosentti kirjoittaa"KGB:n asiakirjoista vuodesta 1917", vaikka organisaatio oli NKVD, sodan aikana myös Smersh - kuolema vakoojille, mistä herää kysymys että onko teloitukset ja joukkomurhat myöskin raportoitu hallinnollisissa asiakirjoissa.

Asiakirjoja täytyy yhteensä olla paljon enemmän kuin kymmeniä tuhansia sivuja.

Jos henkilöasiakirjat koskevat vain paikallisia agentteja, siellä ei sitten ilmeisesti ole henkilöarviointeja esimerkiksi Viktor Vladimirovista tai Putinista - varmaan paha pettymys.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos lähellä on kirjaston lukusali niin siellä voi lukea maksamatta kaikki ko. artikkelin 8 sivua.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ilari hyvä. Sisällissodan aikana Tseka, sitten GPU, NKVD ja MVD ja sitten KGB. Nimet ja ministeriöt muuttuivat mutta arkistokokonaisuus pysyi samana. Ulkomaalaisten agenttien nimet ja koodinimet ovat toisessa arkistossa. Niistä myöhemmin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

" Ulkomaalaisten agenttien nimet ja koodinimet ovat toisessa arkistossa."

Toivottavasti eivät joudu samaan "tiitisen kassakaappiin" jonne upotettiin DDR:n hyväksi vakoilleiden nimet.

Meinaan, jos löytyy suomalaisittain kiinnostavia tietoja.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #5

Ukrainassa ei ole Tiitisen listan rajoitteita. Maa on vapaa ja kaikki neuvostovallan aikaiset dokumentit ovat avoimia. Kyllä ne sieltä tulevat ja ehkä vielä Suomessakin joskus tullaan turvautumaan avoimuuteen. Ehkä piankin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

KGB:n jälkeen FSB. Toimintatapa ja organisaatiorakenne on säilynyt ennallaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #6

FSB ei kait periaatteessa toimi ulkomailla?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Periaatteista en tiedä, mutta käytännöstä kyllä. Esim. tapaus Litvinenko. Ei kai KGB:kaan periaatteessa toiminut ulkomailla.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Neuvostoliiton hajotessa osa arkiston materiaalista on ilmeisesti siirretty Moskovaan tai tuhottu. Toisaalta, sinne jääneen materiaalin kartoittaminen ei ole helppoa, sillä pääosa entisistä arkistotyöntekijöistä erotettiin samalla kun valta vaihtui."

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hiljattain nousi yleiseen tietoisuuteen miten Pohjois-Koreassa hallitaan väestöä "korttelikomiteoiden" välityksellä. Talojen rappukäytävissä on listat miten paljon romumetallia tms kukin on kerännyt. Tehokas ja pirullinen hallintosysteemi. Ennenkaikkea halpa tapa vahtia ihmisiä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Arto, näkyikö dokumenteissa minkälaisia luontaisetuja oli KGB:ssä?

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen

Ymmärtääkseni Venäjän nykyisen ulkomaantiedustelun SVR:n edeltäjä oli KGB:n ensimmäinen direktoraatti. Täten KGB olisi toiminut ulkomailla.

SVR:n taasen on arvioitu wikin mukaan olleen Litvinenkon murhan takana. Toinen ulkomaantiedustelua tekevä yksikkö on Armeijan tiedustelu eli GRU.

Wikissä SVR:stä
https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Intelligence...

GRU:n on arvioitu olleen Moskovan ja Venällä tapahtuneiden kerrostaloräjäytysten takana syksyllä 1999.

Artolle terveiset. Toukokuun lopussa mentiin samalla lennolla Ukrainaan. Kiovassa kentällä vielä juteltiin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niinpä tavattiin)) Terve Raimo! Miten meni kesä?

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen

Terve Arto, kesä meni liian nopeasti kuten normaalia.

Turkki ja Krimi nyt pinnalla ja niitten seurantaa pitemmällä aikajänteellä. Potentiaalia uusiin myllerryksiin parin vuoden aikana vaikuttaa tulevan lisää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset