Arto Luukkanen

Sotapsykoosien Venäjä

Venäjä elää nyt sotapsykoosissa.

Maa piti juuri suuret väestösuojeluharjoitukset, joiden piirissä toimi 40 miljoonaa ihmistä ja 200 000 väestösuojelu virkailijaa. Virallisen selityksen mukaan ”harjoituksessa testattiin väestön ja henkilökunnan suojelua säteily, kemiallisten- ja biologisten aseiden vaikutusten alaisuudessa, ratkaisevissa ja vaarallisissa olosuhteissa”. Näyttää siltä, että nyt kyse ei ollut mistään rutiiniharjoituksesta vaan ennen näkemättömästä sotapsykoosin nostatuksesta.  

Mistä kaikki alkoi? Näyttää siltä, että noin kuukausi sitten USA:n ja Venäjän väliset suhteet huonontuivat ratkaisevasti. Syy liittyi venäläisten käynnistämiin Aleppon pommituksiin. Venäjä pyrkii musertamaan yhä sitkeämmäksi käyneen vastarinnan Aleppossa systemaattisella väestötuhoamisella; nyt ei isketty täsmä-iskuja vaan romahdutettiin kortteleita.

Sota kiihtyi ja Venäjä käytti samoja menetelmiä kuin Afganistanissa ja Tšetšeniassa, jossa sodasta tuli ”pidekkeetöntä” (bezpredelnyi). Näyttää siltä, että maan armeijalle on nyt annettu vapaat kädet eikä siviiliuhreista tai tarkkuudesta tarvitse enää välittää.

Voimaton länsi ja hiljainen kupla

Länsi on ollut äärimmäisen haluton reagoimaan tähän joukkotuhontaan. Venäjän ymmärtäjät ja liittolaiset eivät ole halunneet valittaa tapahtuneesta eikä mielenilmaisuja ole ollut. Myös meillä Suomessa yleensä hereillä olevan älymystö on osoittanut mieltään vaikenemalla. Sitä ei vääränlainen väkivalta kiinnosta...?

Onko käynyt niin, että käskyä mielenosoituksiin ei ole tullut vai onko niin, että Venäjän terroripommitukset eivät herätä ihmisten omiatuntoja. Edellinen vaihtoehto paljastaisi karusti sen kenen lauluja suomalainen ”tiedostava” älymystö todella laulaa laulaa.

Ehkä syy tähän pidättyvyyteen on se, että Venäjä näyttää voittavan tämän sotapokerin; esimerkkinä tästä on se, että Venäjän presidentti ilmoitti että maa peruuttaa sopimuksen ylimääräisen aseplutoniumin hävittämisestä. Kaliningradiin vietiin Iskander-ohjuksia ja samalla loukattiin tietoisesti Suomen ilmatilaa. Samaan aikaan Syyriaan on viety nykyaikaisia ilmatorjuntaohjuksia mallia S-300.

Kaikkien näiden toimenpiteiden tarkoituksena on ilmeisesti viestiä siitä, että Venäjä on valmis todelliseen yhteenottoon USA:n kanssa. Hinnasta viis.

Venäjän innokkuus haastaa länsi johtuu taas siitä, että Venäjän johto aikoo ulosmitata kaiken mahdollisen geopoliittisen hyödyn lännen rauhallisuudesta. Presidentti Putin näyttää saaneen vaikutelman, jonka mukaan lännen johtajat kärsivät jonkinlaisesta “psykologisesta vammasta”, joka estää heitä toimimasta päättäväisesti.

Tämä huomio oli aikoinaan Saksan diktaattorilla Adolf Hitlerillä Iso-Britannian johtajasta Neville Chamberlainista: Lännen demokraatti-vätykset eivät näytä kestävän painostusta

Syyria – vaikeampi tapaus

Menestyksellinen Ukrainan sota ja rauhanomainen Krimin miehitys ruokki tätä tunnetta mutta kun huuma ”Novorossijasta” tai ”Venäjän keväästä” haihtui, oli Putinin pakko rientää uuteen sotilaalliseen haasteeseen Syyriassa. Siellä tilanne on ollut paljon vaikeampi.

Vaikka USA on vetäytynyt tästä sodasta, on Venäjän vaikeaa löytää todellista vihollista. Alun perin tarkoituksena oli tukea Assadin horjuvaa hallintoa mutta nyt tästä sotaretkestä on tullut Venäjän johtaman koalition voimanäytöstä.  

Näyttää siltä, että Venäjä on kehrännyt alueelle sen itsensä johtaman ”kelmien kerhon”, jossa sodan likainen työ teetetään Iranin ja sen liittolaisten joukoilla. Varsinainen voimannäyttö tulee Venäjän strategisten ilmavoimien taholta. Venäjä haluaa tietoisesti välttää maajoukkojen uhrit tässä sodassa.  

Venäjän julmuus ei ole vahinko. Siviilien murskaamisen tarkoituksena on lähettää alueen ihmisille viesti siitä, että heitä odottaa armoton kohtalo mikäli he eivät alistu. Myös Tšetšenian kokemukset vaikuttavat; maan armeija oppi kantapään kautta, että vihamielinen siviiliväestö on murskattava mahdollisimman raa’asti ja brutaalisti. Tällöin varsinainen miehittäminen voi onnistua vähin omin uhrein. Lähi-idän perinteiden mukaisesti valtion voimankäytön on oltava mahdollisimman näyttävää ja arkailematonta. Silloin se saa kunnioitusta. Ihmisten on kuoltava, että Venäjä rakentaa omaa suurvalta-asemaansa Lähi-idässä.

Sisäinen tilanne vaikea

Venäjän omaksuma ”kaikki tai ei mitään” asenne johtuu myös siitä, että maan taloudellinen tilanne on muuttumassa vaikeasta epätoivoiseksi. Kuten venäläinen uutissivusto Slon on todennut, Venäjän valtion epätasapainoinen budjetti ja armeijan menojen salailu kertoo siitä, että sotiin kuluvien menoja määrä on nopeassa nousussa.

Samaan aikaan öljyn hinta on matala, joten budjetin tulopuoli rypee pahoissa vaikeuksissa. Se merkitsee myös sitä, että nyt Venäjällä aiotaan leikata muusta kulutuksesta. Rahat menevät Krimin ja Donbassin ylläpitoon sekä ennen kaikkea sotimiseen. Ja kun rahaa ei ole niin sen laskun maksavat maan eläkeläiset ja köyhät.

Parlamenttivaalien tulos oli lievästi sanottuna kuvaava tässä mielessä; vahvasti ohjatut vaalit saivat aikaan enemmistön duumaan mutta äänestysinnokkuus osoitti sen, että venäläiset eivät usko poliittisen vaikuttamisen mahdollisuuksiinsa. Kansa vaikenee. 

Talouden synkkää tilanne ei haluta hehkutella Venäjällä. Kuten yllämainitun sivuston toimittaja Gergij Nevjaskin totesi, vielä kuusi vuotta sitten joka kymmenes rupla meni budjetin ns. salaiseen osaan. Nyt tähän arkaluontoiseen budjetin osaan menee jo joka viides rupla. 

Putinin pretoriaanit

Kun rahat ovat lopussa niin kulissien takana Kremlissä kiehuu. Vuoden alussa Venäjän sotilastiedustelun terveitä kenraaleja kuoli sydänkohtauksiin ja sen jälkeen entisiä Putinin kannattajia on työnnetty syrjään. Valtataistelu on nyt loppunut samalla kun vanhat ja kiusallisiksi käyneet kolleegat on alennettu.  Tilalle on pestattu uskollisempia ja tottelevaisempia  ”pretoriaaneja” kuten Aleksei Djumin ja Viktor Zolotov.  

Uusien ”jees-miesten” roolina on vain hyväksyä suuren johtajan politiikka ja toteuttaa johtajan sotaiset hankkeet. Mikäli sodankäynti tai elintason tuleva romahdus suututtavat kansaa on sitäkin varten jo pohdittu keinot. Maan uudelle ”Rosgvardiyalle” – ”Kansalliskaartille” annettu täydet valtuudet siviilien vastarinnan murskaamisesta.

Kysymys kuuluu: miten pitkään jousta voi jännittää? Mihin saakka ulkoisen ja sisäisen jännityksen kiristyminen voi jatkua? Entä mihin tämä ladattu energia aiotaan suunnata? Ydinsotaan? Johonkin pieneen välienselvittelyyn Syyriassa, Kaukasuksella tai Euroopassa?

Putin on tunnettu siitä, että hän osaa yllättää; ehkä kriisi jossain puolueettomassa pohjoisessa maassa olisi sopiva ratkaisu sotapsykoosin purkamiseksi? Se ei järkyttäisi tilannetta liikaa…

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

Artikkelin runko ilmestyi Turun Sanomissa 12.10. 2016

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (112 kommenttia)

Jukka Laine

USA:lla pyyhkii hyvin. Maan talous kukoistaa, eikä halvat raaka-aineet heitä kiinnosta.

Ensi vuosikymmenellä tapahtuu energiavallankumous. Sen merkitystä tasapainolle ja voimasuhteille emme vielä ymmärrä. Japani,Saksa ja Norja ovat kärjessä. Väheksymättä biodieseliä ja jätteen polttoa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jukka...onneksi olkoon! Niipä tietysti. Syy on USA:n ja Vietnamin sodan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jaa, siksiköhän meillä täällä Udmurtian valtionyliopistossa oli juuri pari tuntia sitten kaasuhälytys. Kaikki ajettiin ulos. En jäänyt odottamaan, milloin pääsee taas sisälle, mutta ei se kauaa kestänyt. Syksyn alussa oli jo vastaavanlainen "ulosajo", mutta silloin se oli paloharjoitus, josta kuulutettiin kovaäänisillä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kun palasin yliopistolle, kysyin tarkemmin. Yksi tiesi, että kolmannen ja neljännen kerroksen välisessä rapussa jonkun kaasupullo oli auennut. Ihmiset olivat saaneet hengitystieoireita ja kolmannessa kerroksessa oli tuntunut haju voimakkaana. Toisessa kerroksessa ei tuntunut. Olisi hauska kuulla, onko kaasupullo auennut muissakin yliopistoissa tänään.

Jukka Laine

Alle 100 vuotta sitten ihmisiä kaasutettiin Euroopassa rodun perusteella. Tuntuu uskomattomalle. Ei ihminen ole vielä siitä ehtinyt paljon muuttua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Naulan kantaan! Kun yhdestä Aatusta on päästy eroon, jo sikiää toinen Moskovassa.

Jukka Laine

Ei pahuutta voi selittää Hitlerillä. Saksalaiset lähtivät sankoin joukoin mukaan tekemään hirmutekoja. Psykoosi tarttui ihmisiin?

Suomessa on altis maaperä sota-kekkos-neuvostotraumaan sairastuneille. Sitä hyödynnetään poliittisesti. Sisäiset uhat peitetään ulkoisilla. Kuka taas myy opuksia ja kuka haluaa eduskuntaan ruokkimalla traumaattisten ihmisten traumoja.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #14

Eli tunnustat joukkopsykoosin mahdollisuuden Venäjällä?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #43

>>Maailma tarvitsee parempia johtajia.<<

Erityisesti Venäjällä. Ehdotan Garri Kasparovia Putinin tilalle.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #43

" Venäläiset halusivat suuntautua länteen. Suomeenkin tuli inkeriläisiä 90-luvulla. Mielestäni länsi toimi ylimielisesti ja puuttui näkemys (huono johtajuus) eli visio tulevaisuudesta. Ei haluttu yhdentyä aidosti vaan hallita. "

Odottivatko venäläiset lännen laskevan yhteiskunnalliset "länsi-standardit" Venäjän tasolle? Kun tämä ei käynyt, kyse oli Venäjä-vastaisuudesta?

Ei tuollaisilla seikoilla voi perustella Venäjän brutaalia toimintaa alkuunkaan. Koita keksiä paremmat selitykset itsellesi.

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #59

Enää ei selitellä. Venäjä tietää että Eurooppa ei ole muuttunut Hitlerin päivistä. Ainoastaan sotilaallista voimaa kunnioitetaan. Länsi ei halua yhdentyä vaan ostaa ja omistaa. Suomikin on myynyt kaiken omaisuutensa sijoittajille ja kun seuraava kriisi tulee meillä ei ole enää mitään. Saadaanko enää edes velkaa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #69

"..ja kun seuraava kriisi tulee meillä ei ole enää mitään. Saadaanko enää edes velkaa?"

Tähän mennessä Venäjä on saanut Kiinalta tavaratoimituksia vastaan, saa nähdä saatteko jatkossa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #69

Millä tavalla, Laine, Venäjä on muuttunut Stalinin päivistä? Eipä juuri mitenkään.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000005915...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #43

Laine, onko sinulta unohtunut 1920-luvulla tulleet 20000 inkeriläistä ?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Mitä lähempänä terroristien tappio on Syyriassa, sitä raivokkaammaksi käy lännen ja porvareiden infosota.

Toisin on Irakissa, missä Mosuliin hyökkäystä ylitettiin eilenkin ylen uutisissa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos infosota on sotaa, ketkä sitä osapuolina käyvät? Pidätkö infosotaa tuhoisampana kuin siviilikohteiden pommittamista raunioiksi?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Sinnikästä väkeä syyrialaiset Aleppossa, suomalaiset olisivat jo näin toivottomassa tilanteessa antautuneet.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #15

Jos siviilikortteleihin satelee lentopommeja, miten aseeton asukas edes suorittaisi tuon "antautumisen"?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #24

Ei ammu takaisin, antautuu. Näin suomalaiset olisivat tehneet yhtä toivottomassa tilanteessa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Itänaapurin sisäisiin asioihin puuttuminen on monien mielestä vähän kinkkinen juttu. Sitä vastoin Venäjän federaation omien rajojensa ulkopuolella harjoittama sotilaallinen imperialismi ja sodaneskaloiminen lienee yksiselitteisesti tuomitsemiskelpoinen asia. Ihan vaikka jälkikekkoslaistenkin rauhansolidaarisuuspiirien hyväksymänä?

Itämeri Rauhanmeri 2017 -kampanjaan liittyvä Meillä on suuntima -verkostohappening muistuttaa Venäjää neuvoen sen hävittäjälentäjiä lopettamaan siviilikohteiden pommitukset ja ilmatilaloukkaukset. Voit hyvin tulla mukaan vaikka virtuaalisesti: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224131-i...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Hyytävää luettavaa! Mutta meillä ei hätää, kansanäänestys Natoon liittymisestähän järjestetään jo (?) seuraavalla vaalikaudella.

Koskahan maanpuolustuksestamme vastaavien tahojen korvissa rupeavat hälytyskellot soimaan niin, että luovutaan tuosta kansanäänestyshömpötyksestä ja alkavat ottamaan todella mandaattinsa mukaista vastuuta ilman kansan selän taakse vetäytymistä?
Ei tuo itänaapurin johtokaan tule kyselemään kansaltaan kun/jos suurvallan rajojen laajennukseen taas alkavat.
Me emme rajojamme sodalla laajentele, mutta apua tarvitaan ja paljon, jos rajamme yli pyritään sotajoukoin tunkemaan. Ei siinä gallupeihin ja kansanäänestyksiin ole aikaa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tässä oli yhtenä päivänä lehdessä että Venäjä ja USA ovat sodan partaalla.
Europpa on asiassa rauhallisempi mutta vaarana on että europan Natomaat joutuvat puolustamaan USAta sopimuksen mukaan yllätyksenä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ei tässä mitään yllätyksiä ole!

Ei USA tarvitse Euroopan Nato-maita puolustamiseensa jos Venäjä sinne hyökkää. Kyllä Yhdysvaltojen armeija pystyy itse täysin puolustautumisensa hoitamaan.

Mutta, jos Venäjä hyökkää Euroopan Nato-maahan, silloin USA tulee sopimuksen mukaan apuun. Tätä apua ei ole täysin luvattu vielä Suomelle. Valitettavasti!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #70

Natomaat joutuvat julistamaan sodan Venäjää vastaan kuten Englanti aikanaan kun Saksa hyökkäsi Puolaan.
Silloin Venäjän ja USAn sota siirtyy europpaan tarvitaan vai ei.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #87

"Natomaat joutuvat julistamaan sodan Venäjää vastaan kuten Englanti aikanaan kun Saksa hyökkäsi Puolaan."

Julistiko Englanti sodan Venäjää vastaan?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #88

Englannilla ja Puolalla oli silloin oma keskinäinen Natonsa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pelätäänkö sotaa, toivotaanko sitä, suunnitellaanko sitä? Eihän sota syty, ellei siihen ole vähintään kaksi asiasta innostunutta osapuolta. Mitkä ne olisivat esimerkiksi niiden mielestä, jotka puhuvat sodanlietsonnasta?

Aloittaako sodan se, joka ryhtyy puolustautumaan aggressiota vastaan, vai se, joka omalla päätöksellään tunkeutuu toisen valtion rajojen sisään? Edes näihin yksinkertaisiin kysymyksiin ei saada selviä ja yleispäteviä vastauksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Eihän sota syty, ellei siihen ole vähintään kaksi asiasta innostunutta osapuolta."

Näin on! Talvisotaakaan ei olisi tullut, jos Suomi ei olisi ollut niin äärimmäisen innostunut ammuskelemaan Kollaanjoella ja Raatteentiellä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ja entäs se Raatteen tien ukrainalaisosasto? Ajeli muina miehinä jonossa kohti länttä. Valtakunnanraja tuli tosin ylitettyä ilman muodollisuuksia.

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen Vastaus kommenttiin #23

Anteeksipyyntö ukrainalaisille, sodan hävinneenä ei tarvitse hävetä jälkipolvienkaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mikseivät venäläiset lopeta öljyn ja kaasun vientiä viholliselle? Kun keski-eurooppalaiset kärvistelisivät pakkasessa parikin talvea niin eiköhän antautumihalut tulisi?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kas siksi kun tuo itänaapuri elää kaasun ja öljyn viennistä! Tulot loppuisivat tyystin koska heidän öljyään ostavia "vihollismaita" on joka puolella.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ei Venäjä europan hyökkäykseen varaudu, ei europpa ole sotaisa ja sen tietää suomalaisten lisäksi Venäjä.
Europpa on Venäjälle maksukykyinen asiakas.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Espoon Ikeasta ajettiin kaikki ulos tässä eräänä päivänä. Kymmenisen minuuttia seisoskeltuamme pihalla päästiin takaisin. Joku harjoitus, kuulemma. Tarjosivat sentään ilmaisen hampurilaisen ja limun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Noin menetellään yleensä, kun joku itseään hauskuuttava on näköetäisyydeltä soittanut pommiuhkauksen tavarataloon ja sitten hykerrellen katsonut ulos marssivaa porukkaa omana aikaansaannoksenaan. Tällaista tapahtuu silloin tällöin, mutta ei siitä uhkauksesta kerrota, vaan pyydetään asiakkaita vain poistumaan ulko-ovesta. Olin kerran entisessä "Anttilan hallissa" Fredalla, kun sama tapahtui siellä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kallion kirkko alkaa soittaa päivittäin kelloja Aleppon uhrien muistoksi. Kaksi tanssiin tarvitaan.

Jukka Laine

Kyberkeskuksen tavoite on saada valtiot frakkaamaan jenkkien tapaan. Itse kannatan lämpimästi Japanin ja Saksan energiapoliittisia tavoitteita. Bensa ja diesel autojen täyskielto on ihmiskunnan hyvä teko ihmiselle. Saa nähdä mikä on öljyvaltioiden vastaus. Se ei luultavasti ole rauhaa ja rakkautta uhkuva. Venäjänkin on uudistettava talouttaan.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Vastaus kommenttiin #18

Kyberkeskus mainittu! Hyvä Jukka! Lisää nyt vanhan tavan mukaisesti T.M.Kivimäen kirje, sotatrauma sekä se, että Länsimaat/Yhdysvallat hamuavat/ eivät hamua Venäjän luonnonrikkauksia. Siinähän olisi jälleen valmis setti, ja eikun kaalisopalle!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jukka Laine, etkö edes aio vastata valehtelusyytteeseen tai väärän identiteetin käyttöön?

http://teuvokuu-karkku.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22...

US-Puheenvuoron sääntöjen mukaan valheiden levittäminen on kielletty.

PS: onko mielestäsi Suomessa 140 kirkon kellojen soittaminen Aleppon siviiliuhrien muistoksi oikein?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miten Aleppon ja ylipäätään Syyrian tilanne pitäisi ratkaista? Yhdysvallat välttävät maasodankäyntiä, koska eivät halua miestappioita, ne heikentävät kotimaassa sodan poliittista kannatusta yleisen mielipiteen vuoksi. Syyrian tilanteen ratkaisu kuitenkin edellyttää länsimaisten joukkojen käyttämistä, siis maasodankäyntiä. Ilmaiskut ovat tehottomia. Venäjän taktiikkana on ollut sellaiset pommitukset, jossa kuolee paljon siviilejä. Ilmeisesti tämän välttämiseksi pitäisi lähettää maajoukkoja mitä Venäjä ja Yhdysvallat eivät halua tehdä. Vaihtoehdoksi jää tehottomat valikoivat ja rajatut ilmaiskut. On valittava siviiliuhrien tai sotilasuhrien välillä, kumpaakaan ei haluta, joten siviiliuhreja tulee pidemmällä aikavälillä joka tapauksessa paljon lisää. Ovatko nyt kaikki käytettävissä olevat vaihtoehdot julmia? Mikä olisi se vähemmän julma vaihtoehto? Eikö juuri laajamittaisesti maajoukkojen käytön välttäminen ole ajanut myös muilla alueilla tilanteen pattitilanteeseen? Esimerkiksi Irakissa ja Afganistanissa?

Jukka Nieminen

Kirjoittaja puhuu asiaa. mitä siitä nyt tulee että ISIS-terroristeja tolla lailla pommitetaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #35

Hyvä huomio Juha!!!"

Totta juha puhuu. Amerikkalaisten pari vuotta jatkunut mattopommitus ei koskaan kohdistunut siviileihin...

Mutta kiva nähdä miten verenhimoisista päitäkatkovista isis-joukoista tulee ykskaks viattomia lapsukaisia kun on väärä pommittaja. Tässähän me keksittiinkin keino miten ranskaakin riivanneista terroristeista päästään eroon - nimitetään niitä vaan maltilliks vapaustaistelijoiksi terroristien sijasta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #40

Jukka, älä nyt sotke selvää asiaa: Aleppossa ei taistele Isis, vaan "maltillinen oppositio", joka niitä päitä katkoo.

Pitkä ja verinen sisällissota on tehnyt tuhonsa jokaisessa joukko-osastossa. Yksikään sodan osapuolista ei toimi sääntöjen mukaan ja nämä Juhan liittämän kuvan lapset ja muut siviilit kantavat seuraukset.

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #56

nämä Juhan liittämän kuvan lapset ja muut siviilit kantavat seuraukset."

No kai se nyt on ilmiselvää että ISIS piileksii siviilien keskellä ja pitää näitä tarvittaessa kilpinäänkin. Eikä sellaista liigaa nyt vaan voi lyödä muuten kun siviiliuhrien kautta. ei tässä mitään uutta ole sodankäynnin pitkässä historiikissa.

mua vaan huvittaa tää retoriikka. Se mikä vielä toissapäivänä oli "ihmiskunnan suurin vaara" ja "verenhimoisia terroristeja" oli jo eilen sit "maltillisia vapaustaistelijoita" ja tänään "viattomia siviiliuhreja". Huomenna niille myönnetään vissiin nobelin rauhanpalkinto...?

mut se ei ole huvittavaa vaan tälläset blogikirjoitukset jossa kaikki mikä lehdessä lukee, niellään kritiikittä ja suunnataan viholliskuva sen mukaan mihin lööppi osoittaa. Jotenkin tulee kaukaisesti mieleen toi Orwellin 1984 jossa ilmoitettiin että päivittäinen 40gramman suklaa-annos "nostetaan" 20 grammaan ja sit jengi meni kadulle pitään kiitosmielenosoitusta. Niitten muisti oli suurin piirtein samanmittanen kun tän Arto Luukkasenkin bloggaus.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #58

Mutta sehän oli näiden korkeastikoulutettujen artojukkaheikkien selitys silloin Saksassakin, että tehtiin vain mitä pyydettiin! Eikä tarvinnut pyytääkään, saati pilliin torilla viheltää, asenteet oli omaksutt maan tapana.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #58

Piileksivätkö sairaaloissakin? Ei ole millään tavalla puolustettavissa lasten joukkomurha sillä, että kun niitä isisläisiä on luultavasti siellä seassa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Turvallisuus on sekä ulkoista että sisäistä, korosti Timo Soini vaalipuheissaan. Sitten vähän jännitettiin pääseekö hän ministerinä ylipäätään Ruotsin kollegan puheille.

Jos minä olisin Olli Rehn menossa Suomen Pankkiin, lukisin uudelleen äskeisen Hesarin pääkirjoituksesta Bengt Holmströmin saaneen Ruotsin Keskuspankin myöntämän ns. kunnianobelin.

Niinpä esittäisin Erkki Liikaselle, että pidettäisiin palaveri hyvien ruotsalaisten kollegoiden kanssa tavoitteena päästä vuorovuosin myöntämään tuo kunnianobel. Onhan Suomen Pankilla legendaarinen tutkimusosasto joka kyllä löytää palkittavan paremman tekemisen puutteessa.

Suomalaisia pidetään itsessään sen verran yksinkertaisina ettei Paavo Lipposen munimaa Millenium-palkintoa missään noteerata.

Toki ruotsalaiset saattaisivat totuttuun tapaan epäröidä maineen tarttumista sillä ovathan "suomalaiset flirttaileet natsien kanssa", kuten monenlaisten puolustushankkeiden kariutumisista viime metreillä vuosikymmenestä toiseen on nähty.

Jos olen oikeassa, Suomea hallitsee kasarmeilla kasvaneiden menetetty sukupolvi. Ei uskalleta luottaa omien aistien välittämiin havaintoihin, koska on totuttu saamaan niin paljon valmiina.

Jos siis olen oikeassa Holmströmin Nobel osoittautuu strategiseen ajatteluun perehtyneiden järjestämäksi peiteoperaatioksi. Ehkä haetaan torjuntavoittoa, mutta mistä?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Näistä peiteoperaatioista yhden Matti Putkonen paljasti myöntäessään että hänen räjähtelevät lepakkonsa oli tarkoitettu toimittajamereen heitetyksi koukuksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ensimmäistä kertaa julkisen uransa aikana Putkonen sai minulta sympatiat tuossa tv-keskustelussa. Eikä äijä lähtenyt edes vessaan välillä, kuten taannoin Jan Anderssonin juontamasta lähetyksestä. Hyvä Matti! Kunnia myös tuulimyllyjen vastaisen taistelun sankarivainajille - lepakoille!

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen Vastaus kommenttiin #26

Ei tarvinnut, koska oli tankannut hyvissä ajoin ennen lähetystä!

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsyn kirjoittaa "Vankileirien saaristossa" jo 1970-luvulla:

"Meidän yhteiskuntamme tilaa kuvaa hyvin fysiikan kenttä. Tuon kentän kaikki voimaviivat ovat suunnatut vapaudesta tyranniaan. Nuo viivat ovat erittäin vakaita, ne ovat vakiintuneet, ne ovat kivettyneet, niitä on miltei mahdoton sekoittaa, kääntää, pyörtää. Jokainen kenttään tuotu varaus tai massa liikkuu helposti tyrannian suuntaan, kun taas vapauteen niiden on lähes mahdotonta päästä. Olisi valjastettava kymmen tuhatta volttia" (osa VII s. 324).

Mikään ei ole juuri muuttunut niistä ajoista, kun arvostamani Solzhenitsyn kirjoitti nämä sanat. Krimin kaappaus, jolla otettiin haltuun merenalaiset kaasu- ja öljyvarat Ukrainalta sekä sota terroritekoineen Itä-Ukrainassa ovat esimerkkejä voimaviivoista. Nyt on vuorossa Syyria järjettömine sairaalapommituksineen.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Syyrian tilanteesta tekee haasteellisen se fakta, että Venäjä tukee Syyrian laillista hallitusta, jota vastaan taistelevia joukkoja länsi liittolaisineen tukee.

Saudi-Arabian sunnit tukevat Syyrian kapinoivia sunneja ja Iranin shiiat Pakistanin ovelan koukkauksen kautta tukevat Assadin Syyriaa.

Niko Sillanpää

"Laillinen hallitus" on käsite, joka kuuluu demokraattiseen poliittiseen järjestelmään ja edellyttää vapaita, korruptoitumattomia vaaleja.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Aivan, niin kuin Saudi-Arabiassa, tuossa Yhdysvaltain luotettavassa Lähi-idän liittolaisvaltiossa.

Saudi-Arabia on Isis-terroristien merkittävin tukija ja lähettänyt Syyriaan tuhansia palkkasotilaita.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #36

Merkittävin ISIS:iä rahoittava taho (jos omarahoitus ja ryöstäminen jätetään huomiotta) on nykyään Qatar ja eikä sekään valtiona, vaan yksityishenkilöinä (asialla ei tosin ole kovin suurta eroa). Saudi-Arabian aiempi motiivi taas oli/on heikentää Iranin asemaa Lähi-idässä.

Kukaan ei kai ole koskaan väittänyt, että S-A olisi demokraattinen saati ongelmaton liittolainen. Syy tälle liittolaisuussuhteelle on historiallinen ja suosittelen tutustumaan tähän historiaan.

Vihasi Yhdysvaltoja kohtaan on objektiivisesti ottaen sanoisinko outoa. Olemme kiitollisuuden velassa Yhdysvalloille siitä, että pysäytettyään natsismin se olennaisesti pysäytti kommunismin johtaen tämän älylliseen ja konkreettiseen tuhoutumiseen. Jos onni on myötä, tulevaisuudessa viemme työn ja ihmiskunnan kasvutarinan loppuun ja poistamme lopullisesti myös sosialismin. Tosin näyttää siltä, että sosialistinen järjestelmä tuhoaa aina itse itsensä, mutta jonkun kansan tai yhteisön lankeminen sosialismiin johtaa aina mittaamattomaan, ilman sosialismia vältettävissä olevaan inhimilliseen kärsimykseen.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #46

Vierailin tänään Varkaudessa ja kävin paikallisella teloitettujen punaisten hautamuistomerkillä. Siellä makaa mullan alla 400 sosialismin kannattajaa.

Sillanpää kumppaneineen on varmaankin onnellinen, kun noinkin suuri määrä suomalaisia on voitu vierottaa sosialismista.

Huomenna sitten lisää sosialismin torjuntaa Heinolassa. Punaisten joukkohaudassa lepää 300 teloitettua ja nälkään tapettua miestä, naista ja lasta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #51

Mitä tämä kommenttisi Lintunen kuuluu mitenkään blogin sisältöön? Kun otit asian puheeksi niin vastaan kommenttiisi.

Paljonko näitä punaisia suomalaisia sosialismin kannattajia makaa Venäjällä joukkohaudoissa Lintunen? Proletariaatin silloisessa omassa valtiossa täysin syyttöminä teloitettuina. Eivät siellä edes kapinoineet. Lukumäärä ei pääty 300- eikä 400:aan. On tuhansia, ellei kohoa kymmeniin tuhansiin. Miksi heidät ammuttiin tai tapettiin pakkotöillä??

Paljonko olisi syntynyt joukkohautoja Suomeen jos punakapinalliset olisivat voittaneet sisällissodan, ja radikaalit äärivasemmistolaiset kapinajohtajat pietarinsuomalaisine bolshevikkijohtajineen saaneet valtiojohdon? Paljon!!
Ja sadointuhansin porvaristoa olisi kuskattu Siperian tundralle. Suojeluskuntalaiset likvidoitu heti. Mahdollisesti myös oikeistososiaalidemokraattiset kapinaan osaaottamattomat johtajat. Joka tapauksessa Sosialidemokraattinen puolue olisi lakkautettu. Ainoa sallittu puolue jatkossa kommunistinen.

Kaikesta kärsimyksestä huolimatta oli onni Suomen kansalle, niin työväelle kuin porvaristolle, että valkoiset voittivat sodan. (Kts. edellä!) Molemmin puolisia uhreja voidaan pahoitella.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #51

Lintunen, jos tarkoituksesi on kysyä, pidänkö punakapinan aikana teloitettuja kapinallisia sankareina vai pettureina, niin ilman muuta pettureina. Heidän osansa on häpeä, ei muistaminen.

Ylipäätään vallankumoushankkeeseen ryhtyvän on syytä ymmärtää, että siinä epäonnistumisen todennäköinen hinta on tuhoutuminen. Ja epäilemättä ainakin viime vuosisadan alkupuolella tämä asia ymmärrettiin.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #51

Joka miekkaan tarttuu vieran valtion avustuksella ja asein, se miekkaan hukkuu.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi Vastaus kommenttiin #46

Ja kun olemme saaneet sosialismin hävitettyä maan pinnalta olemme valmiit siirtymään kapitalismin diktatuuriin, siitähän USA tarjoaa esimakua TTIP-neuvotteluiden muodossa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #95

Järvi, sitä "kapitalismin diktatuuria" kutsutaan vapaudeksi. Vapauteen liittyy tunnetusti vastuu, eli vastuu itsestään ja huollettavistaan. Vapaus on aina tavoitteena ja olotilana kertaluokkia tärkeämpi kuin tasa-arvo universalistisena käsitettynä.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi Vastaus kommenttiin #98

Orjuutetulta ihmiseltä pitää vaatia vielä tietysti vastuuu, koska hänen syytäänhän kaikki on. Kuten meillä täällä Suomessa talouskurjimuksen syy on työttömän. Niinpä niin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #95

Ei sitä tarvitse hävittää, se häviää itsestään!

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Syyrian suhteen unohdat mainita, että ainakin Syyrian "laillista" hallintoa epäillään YK:n mukaan kemiallisten aseiden käytöstä ainakin Talmenesin ja Sarminin kloriinikaasuhyökkäyksistä. Tämän lisäksi Khan Al-Asalin ja Ghoutan sariinikaasut olivat ilmeisesti peräisin samasta lähteestä eli ilmeisesti Syyrian hallituksen kemiallisten aseiden varastosta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Use_of_chemical_weap...

Rehellisyyden nimissä pitää myös kiinnittää huomiota siihen, että ilmeisesti Syyriassa esim. kurdijoukot ovat käyttäneet sinappikaasua ja "Vapaan Syyrian Armeija" on myös saattanut käyttää myös sariinia. Suurimmassa osassa tapauksia, joissa epäillään kemiallisten aseiden käyttöä, ei kuitenkaan voida varmuudella sanoa osapuolta, joka teki kyseisen hyökkäyksen.

Kuitenkin on syytä kiinnittää huomiota siihen, että Syyrian hallituksen asevoimilla on todennäköisesti hallussaan suurimmat varastot kemiallisia aseita ja heillä on luultavasti myös eniten osaamista niiden käyttämiseksi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kemiallisia aseita sitä Irakissakin oli ja Irak piti eliminoida ettei koskaan valtiota synny.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ensiapuhoito: Venäjän ilmavoimille lentokielto alkuperäisten merirajojemme (1920-47) sisälle!
> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224083-v...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Putin on tunnettu siitä, että hän osaa yllättää; ehkä kriisi jossain puolueettomassa pohjoisessa maassa olisi sopiva ratkaisu sotapsykoosin purkamiseksi? Se ei järkyttäisi tilannetta liikaa…"

Tämän vuoksi Suomessakin tulisi varauta erilaisiin Putinin vaihtoehtoihin. Uskon, että valtiojohtomme on jo jotakin tehnyt, mutta niistä ei huudella. Toisaalta myös tavallisen kansalaisen tulee vähintään henkisesti valmistautua siihen, että jotakin poikkeaavaa saattaa lyhelläkin varoitusajalla tapahtua.

Venäjällähän on pitkät perinteet maskirovkassa. Vain mielikuvitus on rajana sille minkälaisia keinoja maskirovkassa voidaan käyttää. Maskirovkan soveltamisessa on otettu käyttöön myös digitalisaatio ml. SoMe. SoMe:n sisältämästä maskirovkasta on tavallisellakin kansalaisella ollut havaintoja jo jonkin aikaa. Osa tästä on melko kömpelöä, mutta varmasti osa on sen verran taitavasti toteutettua, että sitä ei heti havaitse.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivät nuo NATO- ja USA-sopimukset tai USA:n sotaharjoitukset Suomessa todellakaan sattumalta ole juuri näinä aikoina tapahtuneet. Kuten mainitsit maan poliittisella johdolla ja ennen kaikkea puolustusvoimien johdolla on tilanteesta varsin selvä näkemys.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos persut asettavat Jussi Niinistön tai Sampo Terhon ehdolle haastamaan Matti Vanhasta presidentin vaalissa, tulee kärkiteemoista "Suomen äidit sodan puolesta" ja "100-vuotias veteraani kampanjan maskottina" kiistaa. Toisaalta niitä on pidetty osoituksena Putinin maskirovkasta.

Käyttäjän amgs kuva

Arto, olisiko Venäjän toimilla tekemistä myös Yhdysvaltojen presidenttivaalien kanssa? Tiedetään, että Trump ihailee Putinia ja jos Putin pitää Trumpista, viesti yhdysvaltalaisille äänestäjille voi olla se, että sopivaa henkilöä ei pidä ohittaa tai muuten sota tulee ja Venäjä on valmis sotimaan!

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Venäläiset voivat tietenkin koettaa tuota, mutta jenkit eivät valitse presidenttiä sillä perusteella, että se miellyttäisi Putinia. Enemmänkin sanoisin, että Putinin tuki olisi kenelle tahansa presidenttiehdokkaalle taakka kuin siunaus.

Toiseksi Putin tuskin uskaltaa sotia USA:a vastaan, koska hän tietää, että se olisi myös hänen loppunsa. Mielummin hän nauttii venäläisen korruption hedelmistä kuin haastaa riitaa vahvempiensa kanssa. Georgia vuonna 2008 oli Venäjää heikompi kuten myös Ukraina 2014, joten Putinin oli helppo simputtaa niitä.

Sen sijaan länsimaat ovat liian voimakkaita sotilaallisesti, poliittisesti ja taloudellisesti että niitä voisi samalla tavalla simputtaa. Venäjälle saattaa sopia pieni kontrolloitavissa oleva alueellinen konflikti, mutta suursotaa se ei tosiasiassa halua.

Yksi maailman vanhimpia temppuja kääntää kansan huomio oman maan sisäisistä ongelmista siihen, että väittä muiden maiden kohdelleen kyseistä maata historiassa epäoikeudenmukaisesti. Ulkoinen uhkaa yhdistää omaa kansaa sopivasti ja tällöin toisinajattelijoita voidaan melkeinpä maanpettureina.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tuo kuulostaa hieman samanlaiselta logiikalta jolla vuonna 1973 presidentti Kekkonen nimitettiin eduskunnan päätöksella jatkokaudelle ilman perustuslain mukaisia presidentin vaaleja.

Neuvostoliitosta annettiin ymmärtää, että Kekkonen , joka oli jo sairastunut, oli silloin ainoa mahdollinen presidentti Suomessa. En toki usko, että Neuvostoliitto olisi uhannut Suomea sodalla, vaikka Suomessa olisi pidetty oikeat presidentin vaalit. Olihan Neuvostoliitolla Suomen osalta YYA -kortti taskussaan. Sillä kortilla Suomi pidettiin tehokkaasti Kremlin ruodussa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venäjä ei valitse Yhdysvaltain presidenttiä, Yhdysvallat valisi Venäjän Jeltsinin miljardilla dollarilla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Yhdysvallat valisi Venäjän Jeltsinin" - ja Jeltsin vuorollaan Putinin. Ja nyt tämä viimemainittu harmittelee valtionpäämiehenä, että menivätpäs ne sen Neukkulan hajoittamaan!

Kertaan: Vladimir Putin on - vain yhden välivaiheen kautta - amerikkalaisen rahan nimeämä Kremlin isäntä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Venäjä ei valitse Yhdysvaltain presidenttiä"

Oletko varma että eivät luule niin?

Russians Backing Trump Over Clinton in U.S. Elections - Poll

Republican Party candidate Donald Trump is Russia's favorite to win the U.S. presidential elections, a survey by the state-backed Public Opinion Fund (FOM) pollster has revealed.

https://themoscowtimes.com/news/russians-backing-t...

Jukka Laine

Clinton on osa Obaman hallintoa ja yksi vaaliteemoista onkin Venäjän uhalla pelottelu. Soviet is back. Trump taas luo mielikuvaa siitä, että tulisi hyvin toimeen Putinin kanssa.

Vaaleja tuo asema ei ratkaise Yhdysvalloissa. Amerikkalaisille teemana on kuinka estää keskiluokan kurjistuminen ja miten käy elintason. Ulkopolitiikalla on sitten pienempi merkitys. Kiina on siinä tärkein teema,sitten EU, Britannia ja brexit ja sitten lähi-itä ja Venäjä. Työpaikat ja kauppavaje ja kasvava velka, sekä dollarin asema ovat ulkopolitiikassakin esillä.

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Olipas kirjoitus.
Vanha propagnda kikka. Käännä viesti juuri päinvastaiseksi kuin todellisuus. Mutta että Suomalainen siihen syylistyy on mulle suuri arvoitus. Miksi?
Hieman perusteluja vaikka tekstissä riittä suoranaisia virheitä vaikka kuinka paljon.
Syyria.
Arto sivuutta kaikki faktat jotka siellä vallitsee?
Esim. Aleppo on jakautunut kahteen leiriin Itä ja länsiosiksi. Itä osassa on kapinalliset ja siellä on 250000 tällä hetkellä saarettuna kun Turkki katkaisi huoltotien jota kautta he huolsivat ja aseisti kapinallisia. Huomioitavaa on että tuo on vain hieman yli 10% koko Aleppon asukasluvusta? Miten tämä tosi asia unohtuu mainita? Eikö 90% Aleppolaisista haluakkaan Assadista eroon?
Aleppon tuhoista ja niiden tekijöistä on niin väärää paljon tietoa että on vaikea tietää totuutta varsinkin jos ei edes kysyttäessä pytytyä sanomaan mihin väitettyjä iskuja on osunut. Siviili uhrit ovat taas kauhea osoitus kuinka meidän tulisi vältää sotiminen kokonaan. Yksi paljastunut sairaala tuhoaminen johon Artokin varmaan viittaa tapahtui jo 2013 joulukuussa jolloin kapinalliset valtas sen räjäyttäen pommirekan sen edessä. Antautuneet sotilaat telotettiin ja noista kaikista tapahtumista on video Youtubessa. Voin ne esittää jos tarvis. Nyt Syrian Army valtas sen tuhoutuneena takas ja uutiskuvat tuli sieltä. Sairaala toimintaa ei ole ollut kapinallisten valattua sen.
Kuka vielä luulee että Aleppon kapinalliset on maltillisia?
Lisäksi hän täysin sivuuttaa sen tosiasian jonka Kerrykin tunnustaa.
Syyria on suvereenina valtiona kutsunut Venäjän apuun? Yhdysvalloilla on vain lupa ilmatilassa iskeä ISIS:tä vastaan. (Video löytyy)
Kuvitellaan tilanne että Tampereen Hervannassa syntyy aseellinenkapina että Sauli on paska perssa ja saa lähteä. Venäjä toimittaa sinne aseet ja yllyttä kimmppuun ja syrjäyttään kokoomusperssan.
Mitä me teemme? Annamme heidän jatkaa iskujaan muualle Suomeen tai annamme heidän koteloitua Hervantaan kapinakeskukseksi johon venäjä toimittaa aseita?
No ei vitussa tietenkään? Suvereenina valtiona ja enemmistön mielipiteen mukaan Suomi pitää olla yhtenäinen. Jos Saulista halutaan eroon sen aika tulee vaaleilla.
Pahoittelen jos tuo esimerkki ei jotain miellytä mutta nyt joutuu jo rautalagasta vääntää.
Tässä pelästään Syyria osuus pikaisesti.
Tuo kirjoitus on täynnä ihan puhdasta propagandaa. Tässä puhuu BBC haastattelussa Rauhanjärjestön johtaja ja hän puhuu asiaa.
https://www.facebook.com/stopthewarcoalition/video...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vai vielä kapinaa Tampereelle?

En usko, että ne Hervannan teekkarit mihinkään kapinaan ryhtyisi, ja Pispalankin kommunistit on liian vanhoja heilumaan rynkyn kanssa...Niin ja Hervannassa on Poliisikorkeakoulu!

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Just tuommosten takia pyysin jo etukäteen anteeksi.
Sori vielä kerran.
Toivottavasti pääset yli tuosta mielikuvasta ;-)

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Sotapsykoosi. Kuka siinä on?
Tässä esimerkki kuinka Arto kääntää asian juuri päin vastoin kuin todellisuudessa on.
Kuvitelkaa jos Venäläinen kenraali uhoais tuolla tavalla?
Pelottavaa.
https://www.youtube.com/watch?v=-wCwJ8pfXXo

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Venäjällä on otettu niin monta kertaa "navalnovskit", että ei ihme. Suomessakin aletaan olla sotapsykoosissa, kun tehdään noita "navalnovskeja". Veroparatiisit, talouspakotteet, medioiden aiheuttamat kunnianloukkaukset yms.

Kysyisin Arto Luukkaselta voisitko selittää mitä tarkoittaa "navalnovski"? Siihen termiin niin useasti twitterissä törmään, enkä osaa sitä oikein selittää.

Markus Lehtonen

Kaikkien tökeröä disinformaatiota näilllä palstoilla levittävien kannattaa muistaa - mikäli ovat luonnollisia henkilöitä - että nämä kommentit jäävät tänne internetiin. Ajattelin vaan että on hyvä muistuttaa tästäkin.

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Mielenkiintoista.
Onko sinun mukaan tulossa jokin totuuskomissio jossa puidaan ihmisten mielipiteiden oikeellisuutta tyyliin "Oletko kommunistipuolueen jäsen?"
Historia siis toistas taas itseään.
Minä ainakin saan jopa muuttaa mielipidettäni jos katson olleeni väärässä.
Olen jopa äänestänyt viittä eri puoluetta vaaleissa. Onko mielipiteen vaihatminenkin rikos? Ei tietenkää,n joten mitä pelkoa on kirjottaa oma mielipide jos se on asiallinen?
Oliko esimerkiksi minun kirjotuksessa sinusta vääriä tietoja. Jos oli osoita ne ja katsotaan ja keskustellaan.
Erikoista pelottelun yrittelyä?
Miksi teet sitä?

Jukka Nieminen

Mielenkiintoista"

Kai sen nyt näkee kaikki vähänkään järkevät, ja edes jotenkuten arvostelukykyiset ihmiset, miten pohjattoman tekopyhä tämä bloggaus oli. Vertauksen vuoksi esim jenkit on mattopommittaneet syyriaa jo vuosikausien ajan ja vasta siitä on puoli vuotta kun nääkin tyypit täällä ulvo eikö kukaan pane isisiä kuriin.

Vitsi on vaan siinä että venäjävastaisuuden aseeksi näemmä kelpaa mikä tahansa käteen osuva juttu, olkoonkin että se muitten silmissä on ihan tolkutonta tekohurskastelua. Noista pommituskohteista en sano mitään mut harvoinhan näitten venäjävihaajien jutut kestää päivänvaloa, nehän yleensä nojaa asioitten vääristelyyn.

Mut jotainhan se kertoo että näin typerä bloggaus on nostettu näkyville ja et se saa näin paljon faneja. Ilmeisesti näitten ihmisten päät nollautuu yön aikana, muisti tyhjenee ja on valmis ottaan huomispäivän lööpit vastaan.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #76

Jos täällä joku on tekopyhä ja faktoista piittaamaton, niin sinä ja hengenheimolaisesi. Hyvin ymmärrän amerikkalaisiin kohdistuvan arvostelun, mutta tämä jatkuva Venäjän puolustelu menee jo yli. Nykyjohdon aikaan on Venäjä syyllistynyt merkittäviin julmuuksiin lounaisosissaan, tukahduttanut oppositiota ja mediaa, hankaloittanut seksuaalivähemmistöjen elämää, napsinut paloja Moldovasta, Georgista ja Ukrainasta sekä pommittanut Syyriassa kohteita, jotka ovat kaukana ISISn ydinalueista. Ja täällä Jukka ja kumppanit vaan hurraavat, kuinka Putin pelastaa ihmiskuntaa.

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela Vastaus kommenttiin #80

Venäjä on diktaattori Putinin hallinnassa.
Mutta sen kansa niin haluaa joten ei ole meidän asia sitä tilannetta varsinkaan aseellisesti yrittää painostaa tai muuttaa. Vai onko?
Kyllä muutoksen pitää tulla kansasta eikä ulkopuolisten voimien viemänä.
Se on nyt nähty mm. Vietnamissa, Afganistanisaa, Irakissa, Libyassa ja viimeisenä Syyriassa. Kaikissa maissa vain satoja tuhansia kuolleita eikä toimivaa demokratiaa vaan kaaos eikä he edes siivoa jälkiään vaan livistää paikalta AINA? Ja me nyt luotetaan tuollaiseen kumppaniin?
Miksi meidän aina pitää olla rähmällään johonkin suuntaa? Miksi ei seistä ylpeänä suorassa?
Tässä noita läntisen johtavan demokratian ihanteita selvittää ihan amerikkalainen entisen presidentti ehdokkaan instituutti.
""Americans now live under a political regime whose democratically elected president, together with the army, CIA, and NSA, now wields some of the most extraordinary powers in history:
The power to assassinate people.
The power to kidnap people and incarcerate them for life in concentration camps and military dungeons.
The power to torture people.
The power to invade countries.
The power to initiate coups.
The power to spy on people, monitor their Internet activity, and record their telephone calls.
None of those powers are consistent with a free society. They are all consistent with totalitarian regimes.""
http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-arti...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Blogistin oppipoika Timo Soini on pohdiskellut voisiko Suomi profiloitua kristittyjen turvasatamana. Se voisi tarkoittaa hiljaisten pilliinviheltäjien positiivista syrjintää maahantulijoita valikoitaessa.

Laajalti tiedetään tavallisten luterilaisten timoheikkien olleen kaikkein tehokkaimpia naapuruston juutalaisia paljastaessaan. Siksikin Angela Merkel on pyrkinyt välttämään leimautumista "valikoijaksi".

Muuan saksalainen diplomaatti ihmetteli Ukrainan kriisin tiimoilta miten hyvin suomalaiset ovat onnistuneet säilyttämään puhtautensa.

Maailman ymmärtäminen rajoittuukin Senaatintorin portaikkoihn, vaikka parempi olisi avautuvassa maailmassa luottaa omien aistien välittämiin havaintoihin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä Saksassa juutalaisten ilmiantotöissä olivat timoheikkien sijasta pikemminkin maxmoritzit ja gretchenmarlenet, mutta DDR:n puolella ilmiantajat olivat lähes valtion palveluksessa...?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Putin on jo täällä Espoossa. Muuan tuttu kirkkouskovainen eläkeläispariskunta joutui vaihtamaan vuosikymmeniä pitämänsä lauantai-iltapäivän saunavuoron kuultuaan pari kertaa kerrostalon kellarikäytävästä venäjänkielistä puhetta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Putin on jo täällä Espoossa. Muuan tuttu kirkkouskovainen eläkeläispariskunta joutui vaihtamaan vuosikymmeniä pitämänsä lauantai-iltapäivän saunavuoron kuultuaan pari kertaa kerrostalon kellarikäytävästä venäjänkielistä puhetta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Putin on jo täällä Espoossa. Muuan tuttu kirkkouskovainen eläkeläispariskunta joutui vaihtamaan vuosikymmeniä pitämänsä lauantai-iltapäivän saunavuoron kuultuaan pari kertaa kerrostalon kellarikäytävästä venäjänkielistä puhetta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kantasuomalaiset käännynnäiset huolestuttavat muita muslimeja - "Tekevät täsmälleen niin kuin heille sanotaan"

- Minua pelottaa eniten suomalaiset käännynnäiset. He ottavat systemaattisesti Koraanin ohjeet, kuten tehtiin sillä ajalla, kun Koraani kirjoitettiin. He eivät tunne modernia islamia. He tekevät täsmälleen niin kuin heille sanotaan, ja yleensä kyseessä on henkilö, joka on saanut heidät kääntymään, toinen lähde kuvailee.

Kirjan kirjoittaneen Kristiina Koivusen mukaan jihadisteiksi lähteneet kantasuomalaiset hämmentävät ihmisiä vielä enemmän kuin muut vierastaistelijat. Heistä ei kuitenkaan ole olemassa julkista tutkimustietoa.

Lähde: Iltalehti 14.10.2016

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikö Jihadismi ole juuri modernia islamia?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

USA käyttää siviilien tappamiseen lähi-idässä lapsisotilaita Afrikasta, ovat halpoja ja ampuvat kenet tahansa samaan hintaan. Koska puhutaan USA:lle asetettavista pakotteista?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkäpä sitä ennen pitäisi esittää todisteet tuollaisesta väittämästä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #90

Tarkoittanet entisiä lapsisotilaita?

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Itselläkin oli mennyt ohi.
Huh huh.
Silät auki nyt. Sotabisnes pyöritää koko USA:ta.
Ja millä hinnalla ulkomaalaisten ihmishengissä?
"Ulkolinja: Lapsisotilaiden uusi sota
1 h 8 minto 13.10.20162 kk 28 pv 803 katselua
USA:n Afganistanin ja Irakin operaatioissa taistelee entisiä lapsisotilaita Ugandasta ja Sierra Leonesta. USA:n hallinto antoi yksityisyrityksen rekrytoida sotilaat. Yritys palkkasi pelottomat entiset lapsisotilaat."

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #91

"Ja millä hinnalla ulkomaalaisten ihmishengissä?" Mitä mahdat tarkoittaa?

Onko kukaan koskaan ajatellut, että sotaa ei voi käydä yksinään. Aina on joku ampumassa takaisin tai heittämässä pommia siviilikohteisiin. Afganistanin pitäisi jättää oman onnensa nojaan. Venäläisetkin luovuttivat, ehkä USAnkin pitäisi tehdä samoin. Entä sitten Lähi-Itä? Miksi Venäjäkin siellä häärii?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Täsmennän vielä Makkosen väitettä: "Lapsisotilaat tappavat siviileitä".

Makkosen viittaus Yle:n Ulkolinjan dokumenttiin ei tue tätä väitettä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #100

Saivartelua, tuo oli YLEn otsikko ja asia käsitteli USAn käyttämiä palkkasotilaita lähinnä Irakissa tappamassa siviilejä. Entisiä lapsisotilaita käytetään koska ovat halpoja ja tappavat kyselemättä kenet tahansa tuntematta mitään moraalisia ongelmia. Suosittelen ohjelmaa katsottavaksi vaikka ei käsittelekään Venäjän sotilaita.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #102

Yle otsikoi dokumentin väärin. Jos olisit katsonut dokumentin tarkasti, olisit huomannut, ettei kysymyksessä ole lapsisotilaat vaan aikuiset palkkasotilaat. Dokumentissa ei myöskään tule ilmi, että näiden tehtävänä olisi tappaa aseettomia siviileitä.

Ruotsissakin on palkka-armeija vaikka harkitsevat asevelvollisuuden palauttamista

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #103

"Jos olisit katsonut dokumentin tarkasti, olisit huomannut, ettei kysymyksessä ole lapsisotilaat"

Jälleen saivartelua. Katsoin dokumentin ja tiedän mistä kerrottiin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #104

Ei sitten saivarrella. Katsoin myös dokumentin. Siinä ei kerrottu, että lapsisotilaat tappavat siviileitä.

Tässä vielä tiedoksesi, ettei USA ole ainoa maa, joka käyttää palkkasotureita.

http://www.interpretermag.com/russia-update-june-2...

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/Venaja%20palk...

Viitteistä käy ilmi, että Putin on todella oikeassa. Ukrainassa ei taistele Venäjän armeijan sotilaita. Siellä on Venäjän palkkaamia Wagnerin palkkasotureita.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ulkoinen uhka tulee löytää valtiolle joka on vaikeuksissa.
Aikanaan Kiina käytti USA uhkaa kansan rauhoittamiseen.

Olli Kankaanpää
Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Kirjoittajalta on jäänyt jotain huomaamatta. Eipä ole ainut, etukäteen monikin toimittaja vuodatti krokotiilinkyyneliä, muttei silti ilmaantunut mielenilmaukseen 11.10. Vetoaminen kirjoittamisajankohtaan ei oikein vakuuta - tottahan yliopiston lehtori on tarkistanut Rauhanliiton, Sadankomitean ja Rauhanpuolustajien sivuilta, ettei mitään ole järjestetty / järjesteillä, ennen kuin kirjoittaa ettei reaktioita ole ollut. Eikö niin, Luukkainen?
http://rauha.voima.fi/events/kynttilamielenilmaus-...

Toivottavasti muu kirjoituksen faktapuoli ei ole samalla tavoin tarkistettua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset