Arto Luukkanen

Ryssänmaalainen, rossijaani vai russakka?

Presidentti Putin on määrännyt valmisteltavaksi uutta lainsäädäntöä, jonka perustella Venäjälle luotaisiin uusi entiteetti -  ns. ”venäjänmaalainen kansakunta”. Meistä suomalaisista ajatus voi tuntua kummalliselta. 

Mikä tämä käsite oikein on? Kysymys on kuitenkin jo neuvostovallan ajalta tutusta termistä, jolle aiotaan antaa nyt uusi nimi. Silloinhan luotiin erityinen ”neuvostokansakunta” niminen termi, jonka piti lopulta yhdistää kaikki maan kansat samaksi kansaksi.  Kommunismin koittaessa kansojen piti sulautua ja menettää kansalliset erityispiirteensä; ehkä joku ruokalaji tai puku saattoi sopia juhlapäivinä. Kyse on siis samasta asiasta mutta toisella nimellä.

Neuvostoliiton aikana sana ”venäläinen” (russkij) oli etninen ilmaus. Sen lisäksi käytettiin sanaa ”venäjänmaalainen” (adj. rossiiskij/rossijanin). Kyseinen erotus on tärkeä sillä etniseksi venäläiseksi ei voi tulla muuten kuin niin, että on venäläisiä sukujuuria. Venäjänmaalainen tai Venäjän federaation kansalainen voi olla olematta venäläinen.

Ehdotus kyseisestä laista syntyi Venäjän kansantalouden akatemian parista ja sen johtajan Vjatseslav Mihailovin kynästä. Hänen mukaansa tämän uuden lain pitäisi ”yhdistää toisiinsa kaikki kansallisuuksien välisiin suhteisiin liittyvä innovaatiot”. Putin toi esille oman lämpimän kannatuksensa tälle asialle puhuessaan Astrahanissa kansallisuuksien välisiä suhteita käsittelevässä kongressissa.

Putin totesi, että asia on tärkeä ja että se on ”toteuttava niin tarkasti kuin mahdollista ja se (laki) täytyy realisoida”. Lain merkitys oli Putinin mielestä itsestäänselvä ja siksi siitä pitää työstää käytännön termein ja antoi suuntaviivan sen nimeksi: ”kyseessä on laki venäjänmaalaisesta kansakunnasta”.

Putin selitti kokousväelle tätä aloitetta myös lisää ja totesi, että tässä laissa voisi olla strategia tai ohjelma kansallisten suhteiden tulevaisuutta ajatellen. Presidentti nosti esille myös idean siitä, että jonkin vuoden voisi nimetä Venäjän kansallisen yhtenäisyyden vuodeksi.

Kirpeää arvostelua

Kirjailija ja sanomalehtimies Oleg Kašin kommentoi tätä hanketta Spektr-lehdessä 2 marraskuuta happamasti. ”Teillä on valta Vladimir ja valtanne on rajaton Venäjän federaatiossa, kukaan ei voi kanssanne riidellä…” (http://spektr.press/putin-sozdast-svoyu-naciyu-a-nam-ostanetsya-nasha-ma...)

Kunnioittavasta puhuttelusta huolimatta Kašin pilkkasi artikkelissaan suoraan maan presidenttiä. Hänen mielestään kysymys on vain siitä mistä kansakunnasta puhutaan. Puhutaanko nyt Putinin omasta kansakunnasta, jossa ajelee moottoripyörä-hurjimuksia kuten Kirurgi, tai puhutaanko nyt Ramzan Kadyrovin kansakunnasta tai Stalinin ja Šoigun kansakunnasta? Se kansakunta käy Kašinin mukaan sotaa Syyriassa, ohjailee Amerikan vaaleja tai sitten huhujen mukaan pyrkii anastamaan vallan Montenegrossa.

Kirjoittajan oma kansakunta on toisenlainen; sillä ei ole globaaleja ambitioita tai geopoliittisia kiinnostuksia eikä edes ”Ishkander” ohjuksia. Kun Putinin kansallinen intressi on vahvistaa vankilajärjestelmää, niin kirjoittajan mukainen kansallisen etu on tuhota vankilajärjestelmä ja antaa vapaus kaikille syyttömille vangeille ja kidutuksen uhreille.

Putinin luo nyt uutta järjestelmää

Kritiikistä ja ivasta huolimatta hanke etenee Venäjän duumassa. Presidentillä on vahva asema eikä mitään mitä hän todella haluaa, jätetä tekemättä. Eräs näistä hankkeista liittyy ns. kansallisen muistin puolustamiseen.

Maan turvallisuusneuvosto on kiinnittänyt huomionsa siihen, että nyt eletään maan tärkeitä historiallisia hetkiä ja että vihollinen haluaa tuhota maan kansallisen muistin.  (https://www.novayagazeta.ru/news/2016/10/31/126159-eksperty-sovbeza-zaya...)

Turvallisuusneuvosto on siten omasta korkeudestaan saakka kiinnittänyt huomiota siihen, että on ehdottomasti taisteltava ”historian väärentämistä vastaan”. Vihollisena ovat tässä taistelussa ulkomaalaiset ja kansainväliset valtiolliset organisaatiot, jotka harjoittavat antivenäläistä politiikkaa.

Nämä taas harjoittavat tarkemmin määriteltynä informaatiokampanjoita, joissa käytetään hyväksi nuorison historian tuntemattomuutta. Turvallisuusneuvoston asiantuntijoiden mukaan on joitain erityisiä aikakausia, joita pitää ehdottomasti suojella falsifikaatiolta.

Tässä dokumentissa suojeltavina kohteita mainitaan erityisesti Venäjän imperiumin kansallisuuspolitiikka, Neuvostoliiton kansallisuuspolitiikka, NL:n rooli fasismin vastaisen sodan voitossa, Molotov-Ribbentrop sopimus, itä-blokin kriisit; erityisesti Unkarissa ja Tšekoslovakiassa. Turvallisuusneuvoston suurin huoli on kuitenkin vuoden 1917 vallankumouksen muistojen vaaliminen ja ennen kaikkea se, että se ymmärrettäisiin oikealla tavalla.

Venäjän turvallisuusneuvoston asiantuntijoiden kanta oli se, että maahan on perustettava erityinen keskus, joka voisi jatkaa vuonna 2012 lopetetun historian vääristelyä vastaan taistellutta komission perinteitä. Näyttää myös siltä, että tämä ehdotus on saamassa korkeata tukea presidentin hallinnolta.

Presidentin hallinnon kannanottojen mukaan kaikki pyrkimykset vuoden 2017 teemojen oikeanlaiseksi tutkimiseksi ovat ”tieteellisen yhteisön ensisijaisia tehtäviä”.  Näyttää siltä, että vuodesta 2009-2012 toimineen komission työtä jatketaan. Silloinhan sen johdossa toimi presidentin hallinnon johtaja Sergei Naryškin. Hänethän nimitettiin juuri Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n johtajaksi.

Venäjä paranoidinen politiikka luo paranoidisen historian

Näyttää siltä, että itänaapurimme on matkalla uudenlaisiin taisteluihin oman menneisyytensä kanssa. Viholliskuvien kasvu on saamassa Neuvostoliitosta tutut mittasuhteet ja vanhat termit omaksutaan uudelleen. On myös hyvä muistaa, että kun NL:sta loppuivat rahat alkoivat ihmiset vähitellen muistaa, että he olivat saksalaisia, burjaatteja ja venäläisiä. Kehityksen lopussa oli NL:n imperiumin tuho.

Kyse on uuden imperiumin luomisesta. Kun entinen Neuvostoliitto on kuollut, luodaan nyt sitten uusi sana - ”Venäjänmaalainen”.

Kuten totesin alussa, termi on vaikea ja hankala suomalaisille. Sen käyttö voi myös helposti kääntyä naurettavaksi. Toivottavasti kielitoimisto keksii hyvän termin tälle sillä olisihan se paha, jos maamme kansalaiset syyllistyisivät ”anti-venäjänmaalaisuuteen”.  Se ”neuvostovastainen” oli niin näppärä ja hyvä termi.

Tässä vähän akateemista pohdintaa. Autonomian aikana käytettiin ”Ryssänmaa” termiä. Keisari oli ”koko Ryssänmaan keisari”. Silloin ilmaisu olisi ”ryssäläinen”. Sana ei ehkä sovi. Toisaalta sana ”venäjäläinen” ei sovi; se tuntuu kielellisesti huonolta.  Entäpä sitten ”rossijaani”? Englanninkielellä: ”Rossian” tai ”Russonite”. Ehkä myös ”russack” olisi olisi sopiva. Suomeksi se ei vain tunnu hyvältä – russakat. Ehkä se ”rossijaani” olisi se paras ja poliittisesti korrektein termi?

Se sopisi myös geopoliittisen seuran leimuaviin puheisiin, jossa suomalaisista eroteltaisiin taas vuohet ja lampaat: "Suomessa on taas havaittu rossijaanivastaisuutta"?  "Ethän ole rossiaaninvastainen?" "selvää antirossijanismia!".

Onko muita hyviä ehdotuksia?

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

Artikkeli ilmestyi Turun Sanomissa viime viikolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistan kun aikoinaan suomalaisten ja eestiläisten koululaisten välisessä TV:n tietovisassa 70-luvun alussa oli yksi tietokilpailukysymys, jossa piti tunnistaa erilaisten soitettujen sävelmien alkuperäkansallisuus.

Yksi soitetuista sävelmistä oli "Katjusha". Suomalainen joukkue vastasi kirjallisesti "Neuvostoliitto" ja eestiläinen joukkue vastasi "venelaste rahvalaul". Eestiläispoikien tyrmistys oli suuri naamalla, kun suomalainen tuomari hyväksyi molemmat vastaukset.

Pekka Iiskonmaki

''Venäjänmaalainen tai Venäjän federaation kansalainen voi olla olematta venäläinen.''

Tuo venäläisyys on uskomatoman tarkkaan etnisesti rajattu.

Minun kaverini totesi toisesta venäläisestä, että ei hän ole oikea venäläinen, koska sukunimi ei pääty ''nov'' tavuun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitenkähän kaverisi mielestä sitten on Putinin, Shoigun ja vaikkapa Medvedevin laita?

Pekka Iiskonmaki

Shoigun on tuvaani. Putin on karjalainen ja Medvedev taitaa olla etnisesti isovenäläinen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuvalaiset

Pekka Iiskonmaki

Eiköhän tuossa ole taustalla isovenäläisten suhteellisen määrän väheneminen väestöstä Venäjällä ja heidän uskollisuudestaan Moskovalle.

Muista kansallisuuksista ei ajatella samoin. Venäjä on hajoamassa ja hätä on suuri.

Rajaamalla kaikki valta isovenäläisille voidaan pitkittää heidän vallassaan oloa.

Ajanhammas on ankara ja isovenäläisten määrä suhteessa väestöön heikkenee koko ajan.

Tämä on taustalla Ukrainan kriisissä. Itä-Ukraissa on monimiljoonainen isovenäläinen populaatio ja Venäjä haluaisi liittää sen itseensä.

Lisäksi Itä-Ukraina on/oli melko teollistunut alue Neuvostoliiton aikana. Nyt Venäjän sotakoneisto yskii, kun ei ole saatavilla komponentteja Ukrainasta.

Tässä kommentissa ei voi kovin laajasti valottaa, mitä minun tietämykseni mukaan Venäjällä tapahtuu, mutta varmasti tapahtuu.

Nyt on vielä vaikea sanoa miten ulkomailta johdettu muutospaine vaikuttaa Moskovaan.

Mihail Borisovitš Hodorkovski on vasta 53 -vuotias ja hänellä on melkoisesti hampaankolossa nykyhallintoa vastaan.

Perinteisesti on Venäjällä arkaluontoinen posti kulkenut maan alla ja vallassa olevilta piilossa ja salassa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tässä olisi paikka tohtori Erkki Tuomiojan perustamalle Historioitsijat ilman rajoja-yhdistykselle laajentaa toimintaa naapurin puolelle. Yhdistys perustettiin skoolaten ja torvia soitellen rauhannobelistin läsnäollessa Helsingin yliopistolla ulkoministeriön yhteistyöhankkeena estämään historian käyttöä konfliktitilanteissa.

Kun Tuomioja täytti äskettäin 70-vuotta, hänen uutisoitiin alkavan oikein tosissaan istua yhdistyksen pöydän ääressä.

Sitten hämmästyin suuresti lukiessani BBC:n sivuilta Putinin katsovan telkkarista päälliköiden kanssa ainoita oikeita kuvauksia Suuren isänmaallisen sodan taisteluista.

Tuomiojan manttelin perijäksi aiottu historian tutkija Pilvi Torsti on jättäytymässä pois politiikasta siirtyäkseen ulkomaille. Hänen tilalleen Hgin sd-piirin johtoon on valittu Tuomiojan nuoruuden koripallokaveri Pentti Arajärvi. Hänkin tutkijana pää pilvessä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Venäperäinen, venäpäinen, venäpää...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Kommunismin koittaessa kansojen piti sulautua ja menettää kansalliset erityispiirteensä"

Putinismin aamun koittaessa kansallisuutta ja kansakuntaidentiteettiä hämärrytetään vielä entiteettikäsitettä oudommillakin disinfohybridivaikutttamisen keinoin ja todennäköisesti isoilla tukuilla öljydollareita hyvinkin epätodellisten yhteistyölonkeroitten suuntiin, jotka voivat aina tekeytyä viattomiksikin.

Luulenpa että putinistien Suur-Iso-Venäjän valtakunnan uudelleenrakentamisen agenda entistä Neuvostoliittoa henkisesti ja geopoliittisesti korvaavana pyhänä mielenmaisemaimperiumina on senkin tosiasian takana, että Nobel-säätiö oli saatu painostetuksi vielä tänä syksynä nähtyyn käytäntöön, jossa Neuvostoliiton ja tsaarin Venäjän joskus laillisesti tai laittomasti hallussaanpitämillä alueilla syntyneitä oli maatilastoissa ja matrikkeleissa listattu mielivaltaisin perustein vastoin totuutta 'venäläisiksi'. Nobel-komitea korjasi venäjämielisen linjauksensa Suomessa syntyneen Martti Ahtisaaren kohdalla paljolti US Puheenvuoron ja Hesarin reagoitua asiaan.

En tiedä mitä salatunlaisia bisnessiteitä Googlella on Venäjään, mutta se jatkaa tuota käytäntöä tavallaan yhä kummallisin epäloogisin poikkeamin vieläpä, vaikka korjasikin minun yhteydenottoni perusteella pari viikkoa sitten yhden virheellisyytensä tehden oikeansuuntaisen mutta riittämättömän pienen muutoksen* valtioneuvos Riitta Uosukaisen tietojen suhteen.

Google jatkaa edelleen arveluttavaa tapaansa käyttää ihmisten henkilötietoja ja kuvia yhdistettynä pahasti harhaanjohtavaan/vääristelevään tapaan ilmoittaa syntymäpaikka ja maa olennaisesti eri historian aikakausilta eli se asiallisesti ottaen vihjailee satojen tuhansien evakkojemme syntyneen Venäjällä. Esimerkki:

Tulos haulle 'martti ahtisaari syntyi': Martti Ahtisaari/Syntyi 23. kesäkuuta 1937 (ikä 79), Viipuri, Venäjä

*Uosukaisen kohdalla on virhettä äskettäin pienin osin korjattu. 'Syntymämaana' on edelleen Venäjä, mutta enää ei väitetä Viipurin läänin Jääsken kuuluneen 1942 tsaarinaikaiseen 'Viipurin kuvernementtiin', vaan (edelleen väärin muka) 'Venäjään' (ks. hakusanoilla 'Riitta Uosukainen syntyi'). Samaan tapaan rauhannobelistimme syntymäkaupungin Viipurin väitetäänkuuluneen Venäjään vuonna 1937.

Outoina poikkeamina Googlen tietokannat palauttavat syntyi-kyselyn vastauksena tsaarinaikaisessa autonomisessa Suomen ruhtinaskunnassa eli Venäjän keisarikunnan alueella oikeasti syntyneiden suomalaisten syntymäpaikkakunnan ilman maatietoa, siis Suomea tai Venäjää, esimerkiksi:

Urho Kekkonen/Syntyi: 3. syyskuuta 1900, Pielavesi
Juho Kusti Paasikivi/Syntyi: 27. marraskuuta 1870, Hämeenkoski
- https://www.google.fi/webhp?sourceid=chrome-instan...

Ja vielä kuukausi sitten siis Google väitti, että Uosukainen syntyi 1942 'Viipurin kuvernementissa' eli tsaarin Venäjällä! Onko nyt niin, että Suomen itsenäisyyden vuosina 1917-1944 Viipurin läänissä ja Petsamossa ym. syntyneet ovat Googlen mukaan syntyneet Venäjällä, mutta autonomian aikana Suomessa syntyneet eivät?

Jäämme odottamaan, että Googlen tietokantakäsittelykäytännöt sallivat tekniikkansa ja totuudellisuusnäkökulmansa puolesta syntymäajan, -paikan ja -maan yhdistämisen syntymävuosien 1918-1947 tunnustettujen kv. tosiasioitten mukaisina, jotta esim. Ahtisaaren ja Uosukaisen ei väitettäisi syntyneen Venäjällä. Googlen synti pienenisi teknisesti ajatellen hituisen ihan jo silläkin kosmeettisella korjauksella, että se kertoisi jossain päin sivuaan jollain tapaa. miten ihmeessä tuo takaperoinen nykyinen änkyräkäytäntö syntymäpaikan, -ajan ja -maan yhdistelmästä eri aikakausilta on ylipäätään päässyt muodostumaan sen henkilötietokannoista. Mutta ei, selitystä eriskummaliiselle loukkaavalle virhetulostumiselle ei näy missään. - Toivottavasti asia ei ole niin, että nykykäytäntöä ylläpitää sama vaikutus joka vuonna 2014 sai Google kuuleman mukaan merkitsemään kartoissaan Krimin kuulumaan Venäjään - ks. blogi http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225153-g...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Toivottavasti asia ei ole niin, että nykykäytäntöä ylläpitää sama vaikutus joka vuonna 2014 sai Google kuuleman mukaan merkitsemään kartoissaan Krimin kuulumaan Venäjään"

Hyvältä ei näytä myöskään silmäys Aalto-yliopiston Suomi 100- sivuston kv. Finland centennial and Aalto -sivulla http://www.aalto.fi/en/current/suomifinland100/ löytyvään monikieliseen "WarSampo/Sotasampoon, talvi- ja jatkosota semanttisessa webissä". Sen avulla pitäisi voida hakea, selata ja visualisoida laajoja tietoaineistoja Suomen viime sodista. Ainakaan mitenkään oletusarvoisesti talvisodan tapahtumia aikajanalta hakiessa ei kartaksi päivity mikään muu kuin se myöhempien aikojen tynkä-Suomi, jonka karttakuva esiteltiin maailmalle vasta vuonna 1944 ja virallistettiin nykyrajoiksemme vuonna 1947 - ks. http://www.sotasampo.fi/fi/events/winterwar

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Muistelen, että Venäjällä on ollut aikanaan suomenmaalaisiksi kutsuttuja joukko-osastoja, jotka eivät koostuneet suomalaisista. Sellaista se Venäjällä on ollut ennen ja taitaa olla nytkin.

Pekka Iiskonmaki

#10
Kyllä ja heillä oli Puolan armeijan uniformut. Venäjä on täynnä pieniä ihmeitä.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Neuvostoliiton menestykseen fasisminvastaisessa taistelussa vaikutti suuresti USA. Kaksikymmenluvun loppupuolellle USA antoi valtavasti elintarvikeapua Neuvostoliitolle. Myöhemmin tukivat käsittämättömän voimallisestii Neuvostoliiton teollisuutta. Sodan aikana USA:n apu Neuvostoliitolle oli aivan valtavaa hirmuisina määrinä terästä (panssarivaunujen tekoon), tuhansina kuorma-autoina, tuhansina lentokoneina (mm. Airacobra hävittäjä) jne. Koskaan ei Neuvostoliitto eikä Venäjä ole kiittänyt avusta, päinvastoin - jättäneet sen kokonaan mainitsematta ja jopa vihanneet pelastajaansa. Niin se käy, sanoisi Kurt Vonnegut. Toki USA auttoi myös sotivaa Suomea lähettämällä meille selkäreppuja. Oletan jokaisen suomalaisen olevan siitä kiitollinen, samoin kuin siitä, ettei USA julistanut sotaa Suomea vastaan, kuten Iso Britannia kevyesti teki.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tässä listaa liittoutuneiden avusta Neuvostoliitolle "Suureen isänmaalliseen sotaan":

http://perttirampanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175...

Tuosta avusta riitti kaikenlaista sotakonetta Suomenkin rintamalle.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Luulisin, että Venäjänmaalla on vieläkin paljon "neukkuja" eli neuvostoliittolaisia. Mieleltään.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Minusta venäjäläinen on kohtuullisen hyvä sana, on kielitoimiston mukaan jo kauan sitten ollut jo "vakiintumassa".

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Voihan sitä yrittää tuoda jotain keinotekoista identiteettiä, mutta ei se ole ennenkään onnistunut eikä se onnistu nytkään. Enkä usko, että on olemassa niin tyhmää ihmistä, joka kuvittelee, että onnistuu. Kyse on vähän muusta ehkä, jos ei muusta niin jonkun utopistin pätemisen tarpeesta tai halusta synnyttää tyhjä pulinaa, että oikeille asioille ja ongelmille ei riittäisi huomiota.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mersun kerrotaan tuovan Uuteenkaupunkiin toista tuhatta uutta työpaikkaa. Hyvä niin.

Saksan ohella Suomen talouden isot pojat luovat yhteyksiä Kiinaan.

Dosenteilta odotetaan tohtoritason analyyttisiä arvioita tehdäänkö Suomesta samalla työläisprikaati, jonka rooli on toimittaa Mersuja ja laivoja taatusti aikataulussaan. Eikä muuta.

Eduskunnan talousvaliokunta menee sitten Valmetille katsastamaan ensimmäistä Suomen mallin Mersua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset