Arto Luukkanen

Mediatutkimuksen edistykselliseltä eturintamalta!

Mediatutkimuksen edistykselliseltä eturintamalta!

”Hyvää huomenta. Täällä televisiotutkimuksesta. Nyt suoritamme puolueettoman tutkimuksen tv-ohjelmien arvostuksesta maassamme. Vastatkaa seuraaviin kysymyksiin:

  1. toivoisin, että saisin joka ilta a) selkääni b) hapanta kauravelliä c) katsella enemmän a-studiota
  2. televisiossa saisi olla enemmän a) rienaamista ja tärkeiden arvon pilkkaa b) vihervasemmistolaista propagandaa c) pohjois-korealaisia elokuvia
  3. jos rahat eivät riitä niin poistamme a) uutiset b) elokuvat c) mainokset
  4. mielestäni sopivin hahmo YLE:n asiaohjelmien johtoon on ihminen, jonka etunimi on: a) Aku b) Mikki c) Atte

Kiitämme vastauksista. Monimutkaisen tietokonemallinnoksen mukaan 100% vastanneista toivoo saavansa katsella a-studiota, pohjoiskorealaisia elokuvia ja jos jotain poistetaan niin sitten mainokset ja ennen kaikkea sitä, että kaiken asiaohjelmien pomoksi pitää saada Atte.”

Edellämainittu parodia on Kauko Kareen kirjan ”Tähän on tultu II” pohjalta tehty muunnos. Kyseinen kirja ilmestyi 1960-luvun lopulla kritisoimaan silloista Repo-radiota. Monet kirjan esiintuomat asiat tuntuvat kuitenkin varsin ajankohtaisilta vielä nytkin.

Kareen mukaan silloinen Repo-radio pyrki ”aivopesemään” Suomen kansan 7 metodin avulla: joukkohysteria, uusikieli, toistaminen, provokatiiviset kysymykset, sosiaalisen ryhmiintyminen, syyllisyyden tunteen käyttö sekä regressiomenetelmä ts. taannuttaminen.

Tuntuvatko nämä metodit tutulta?

En tiedä miten nykyään on mutta silloinkin – Repo-radion kulta-aikaan – Ylen ohjelmatoiminnan säännöstöihin oli kirjattu seuraava kohta:

”puolueettomuuden vaatimuksella on perustavaa laatua ole merkitys. Sen on oltava pääsääntö kaikelle ohjelmatoiminnalle ja se edellytyksenä sille, että yleisön luottamus Yleisradion toimintaan saavutetaan ja pysytetään”.

Se oli siis silloin. Miten on nyt?

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Täysin puolueeton, vailla inhimillistä näkökulmaa oleva YLE voidaan saavuttaa vain uutisroboteilla. Jos niilläkään. Ehkä nekin voivat inhimillistyä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Robotteja tutkitaan nyt kovasti. En oikein komppaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Valinnanvapaus selvittäisi tilanteen kerralla. Yle saisi jatkaa linjallaan ja ne jotka eivät halua voidaan nykytekniikalla sulkea palvelun ulkopuolelle. Tietenkään heillä ei ole myöskään veronmaksua.
Maksusta vapautetut voivat saada palvelun edelleen ilmaiseksi.
Nuoret ovat jo muutenkin äänestäneet jaloillaan. Eläkeläiset lienevät aktiivisin katsojakunta.

Ville Valkama

Hei Arto. Saisinko sähköpostiosoitteesi? Haluaisin jakaa tietoa kanssasi.

Omani on ville.valkama@turunpari.fi

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

En jaksa uskoa, että pystytään rakentamaan sellainen Yle, joka kaikkien mielestä olisi puolueeton. Tätä nykyistäkin syytetään sekä vihreäksi, demaritorveksi, kepun pelikentäksi, että porvarien tuutiksi. RKP:llakin on siellä liikaa tilaa. Aina kunkin tarpeen ja mielentilan mukaan. Persuradioksi en ole vielä kuullut syytettävän. Tuskin on koskaan kohdallaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sellaista Yleä, joka on kaikkien mielestä täysin puolueeton, ei tietysti voida rakentaa, mutta sellainen, joka on puolueettomampi, voidaan. Tähän pätee sama ajattelumalli kuin vaikkapa lentokoneiden tekemiseen. Täysin turvallista lentokonetta ei voida tehdä, mutta turvallisempia voidaan. Ja sillä saralla onkin saatu aikaan hyviä tuloksia, kun se on otettu tavoitteeksi, eikä jääty selittämään, että täysin turvallista lentokonetta ei voida tehdä, joten ei kannata yrittääkään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tutkimusaloite suoraan Yle:n hallituksen puheenjohtajaksi, Helsingin yliopiston kanslerin ansioilla ilman mitään kokemusta Yle:stä, valitulle Thomas Vilhelmssonille, vaikka sopisi ehkä paremmin Juhani Ahon perinteitä jatkavalle p-korean päälehdelle:

Eukonkannon yhteys Juhani Ahon romaaniin Juha jossa "shemeikka" vie Juhan vaimon Venäjälle, sekä linkitys nykyaikaan jossa "kasakka vie kaiken mikä on löyhästi kiinni". (Esitykseni synnyinkuntani Sonkajärven väelle heidän etsiessä Facebookissa paikallisia 100v- tarinoita)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Joku voisi universtaalla tehdä gradun "koulujen kotimaisten kielten opetus turpeeseensitomismallina".

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Kirjoituksessa mainitut metodit kuulostavat aivan Nato-kannattajien käyttämiltä keinoilta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tätäkin voi tutkia:

Syrjintä muuttuu positiiviseksi, kun sitä kutsuu positiiviseksi. Eikä siinä tarvita überihmistä, tosin se auttaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset