Arto Luukkanen

Kotimainen korruptio elää ja voi hyvin

Kotimainen korruptio elää sitkeästi

Minulla oli eilen etuoikeus haastatella televisio-ohjelmaani (Dosentti/Alfa-tv) eläkkeellä olevaa korruptiotutkijaa ja poliisia Heikki Pihlajamäkeä. Heikki on kotoisin Pohjanmaalta ja se lähtökohta sopii korruptiotutkijalle – sellaisessa ammatissa pitää olla sitkeyttä, älykkyyttä, rehellisyyttä, suoraselkäisyyttä ja itsepäisyyttä - ihan niin kuin pohjalaisilla verenperintönä on. Hänellä oli myös vakavaa puhuttavaa tärkeästä aiheesta: hänen mukaansa suomalainen korruptio elää ja voi hyvin.

Televisioidun juttutuokiomme aiheena oli suomalainen sumplailu, joka näyttää rehottavan suomalaisessa lähidemokratiassa. Heikin mukaan ongelma on rakenteellinen; ne ihmiset, jotka päättävät kunnallisdemokratiassa, istuvat myös firmojen ja osakeyhtiöiden hallituksissa. He päättävät ja hyötyvät yhtä aikaa.

Pahinta korruptio on rakentamisessa ja remonttien ja urakoiden hinnoittelussa. Kun kunta maksaa, se voi maksaa kaverin firmalle kolminkertaista hintaa tarvikkeista. Pienissä kunnissa kaikki on niin lähellä; sitten kun on tehty palveluksia ”kaverille” niin on selvää, että vaalikassaan lipsahtaa isompiakin summia.

Korruption loppulaskun maksavat kaikki. Me. Suomalaiset. Kuntalaiset. Summat voivat olla huomattavia kuten esimerkiksi asfalttikartellissa. Siinäkin tapauksessa kävi lopulta niin, että kunnat eivät lopulta uskaltaneet pyytää vahingonkorvauksia syyllisiksi todetuilta firmoilta. Ei vaikka korkein oikeus totesi kartellin olemassaolon. Suolaisen laskun maksoivat kuntalaiset. Sen maksoit Sinä.

Asialla on merkitystä. Se miksi joskus tuntuu, että suomalainen elää vain sitä varten, että saa maksettua asuntolainansa johtuu tästä. Joku vetää välistä ja me maksamme nöyrästi.

Ennen vaaleja kannattaakin testata ehdokkaita ja kysyä suoraan. ”Mistä saat vaalirahasi?” Nyt tarvitaan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta.

Julistetaan sota suomalaiselle korruptiolle!

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Heikin ohjelma tulee ulos kuukauden päästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Julistetaan sota Suomalaiselle korruptiolle!

Korruptio: ”Se on poliittisten päättäjien ja yritysten intressien epäasiallista kietoutumista toisiinsa. Siis palvelus palveluksesta -periaatteella hyvien veljien tai sisarien kesken.”Ympäristölupia myönnetään kunnissa asutuksen viereen täysin väärin tiedoin ja konsultit hoitaa meluttomaksi. Räjähteistä on oma erityislainsäädäntö sitä ei huomioida ollenkaan. Jopa hallinto-oikeudet vahvistaa emme ole huomioineet räjäytystoimintaa.

Räjähdysaineiden käytöstä, käsittelystä ja varastoinnista on tullut Suomessa täysin villiä ja valvomatonta murskaamoilla ja louhimoilla.

Mitä teemme direktiiveillä ja lainsäädännöllä räjähteisiin liittyen, koska Suomen viranomaiset eivät noudata niitä. Miljoonia kiloja vuodessa asutuksen vieressä käytetään räjähteitä piittaamatta lainsäädännöstä. Talot särkyy, savupiiput hajoaa, kaivot kuivuu ja Hyvä veli -verkostot suojelevat vahingonaiheuttajia oikeudenkäynneiltä jne. Forcit saa rikkoa lakia myymällä räjähdysaineita vastoin lain velvoitteita ja turvamääräyksiä. Finnrock (edellä mainittu omistaa) tutkii kautta maan talot todeten, että räjäytykset ei ole vaurioittanut asumuksia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sannan naapurissa ei taida kuitenkaan olla kaverina YARA:n kaivosta, kuten Siilinjärvellä. Paukut ovat melko tuhteja, mutta enpä ole kuullut savupiippujen vielä hajonneen, talojen särkyneen tai kaivojen kuivuneen. Seismologian laitokselta löytyy seurantatietoa maan vavahtelusta räjähdysten yhteydessä.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Siilinjärvellä kaivos ei taida olla asutuksesta 0 metrin päässä asutuksesta.

Kyllä Seismologian laitos havaitsee tärinät, mutta räjähdysainetehtaan konsultit eivät “tuuli tai ohi ajava auto” alle yhden heilahdusnopeus. Näillä räjähdemäärillä ei voi tulla kyseisiä heilahdusnopeuksia. 19 000 kiloa Espoo, Kotka todistettavasti 13,380 kiloa, Oulun puoli 10 000 kiloa. Tällaisia määriä ei saa asutuksen vieressä edes ampua. Tuskin sielläkään ihmisten nurkilla tällaisia paukkuja tulee. Asutukseen täytyy olla matkaa.

http://www.kymensanomat.fi/Online/2015/04/27/.../2...

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/maa-jarisi-jaali...

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/kuului-tosi-iso-...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #7

Siilinjärvellä puhuvat yli 100 tonnista per paukku.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Läntisessä ajattelussa kauan vallinneen uskon mukaan "vuoret järkkyvät ja kalliot halkeilevat" kunnes tiede on selittänyt syyksi maanjäristykset ja tsunamit. Niitä on aina esiintynyt ja tulee esiintymään.

Vain suomenkielessä yhä esiintyy sana "vuorineuvos" ja sitä toimittajien on pelkääminen.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Asia on näemmä niin vaikea...että...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Vaikea se on myöntää, mutta korruption huomaavat kaikki jotka asioita ja päätöksen tekijöiden kytköksiä edunsaajiin seuraavat. Kaikki löytyy pirstaleisena tietona lehdistön sivuilta, jos vaan ei lue pelkästään yhden lehden propagandaa.

Esimerkiksi tuulivoiman rakentamisen aloittaminen, ja miten se tehtiin Suomessa paljastaa koko ketjun. Systeemi on täysin mätä, ensin asiaa mainostetaan vuosikausia EU:n tasolla että Suomessa olisi tilaa. Rakentamisen pakkoa vaadittiin ilmastonsuojelun nimissä..- siitä löytyi naula joka veti.

Pekkarinen runnasi nopealla tahdilla "nerokkaan syöttötariffin", kansa maksaa kolminkertaisen takuuhinnan aina kun vaan tuulisähköä verkkoon tulee. Kysyntää ei vaadittu, kaikki otetaan vastaan ja muut antavat tilaa verkossa.

Ensimmäisiksi rakentajiksi paljastui Pekkarisen vävy Taaleritehtaan johtajista, Tytär olikin juuri tehnyt tuulivoiman syöttötariffista lopputyön dipl. ins. koulutuksessa. Kaikki meni ns. putkeen, ja miljoonia alkoi kerääntymään voittoina "perheelle".

S-ryhmä, S-voima, S-pankki ja Tuuliwatti Oy 2500 euron pääomalla ovat nyt Suomen suurimmat tukirohmut tuulivoima-alalla, viime vuonna tukea maksettiin pitkälti yli 60 miljoonaa, v. 2015 Tuuliwatti otti 57 miljoonaa tukea. Veroja ei vielä maksettu euroakaan eikä yhtään henkilöä ollut kirjoilla.

Pekkarisen vaimo on mukana S-ryhmän toiminnassa.

Ja nyt Sipilä, ei ole puhtaat jauhot pussissa hänelläkään. Oma-etu ensin ratkaisuja haetaan Kiinasta asti, Ylen toimittajat väsyvät ja jättävät työnsä keskustaan kytköksissä olevan Ylen johdon leivissä. Mitä uutisoidaan, ja mistä ei saa puhua julkisesti määrätään esimiesten toimesta. Ei kukaan rehellinen toimittaja tällaista kauaa kestä, jos ei ole pakko.

Viranomaiset katsovat toimintaa läpi sormien, ihan KHO:n päätöksistä huomaa mistä päin tuulee. Viranomaiset ovat myyneet likaisen työn konsulttien tehtäväksi, konsultti (Pöyry) hoitaa kaavoituksen ja siihen liittyvät selvitykset vaaditun kaavan mukaan, kaikista vaiheista saa tehdä muistutuksia ja valituksia, mutta ne eivät kaavan läpimenoon vaikuta, kun iso pyörä pyörii. Konsultit vastaavat muistutuksiin ja valituksiin, konsultit mittaavat meluja niin ettei mitkään rajat ylity. - Ihmisillä, lapsiperheillä alkaa infraääni tuottamaan erilaisia terveysvaikutuksia niin ettei ole enää muuta mahdollisuutta kuin lähteä kodistaan evakkomatkalle.

Tätä toimintaa hallitus pyörittää hymyssä suin ja työnantaja (kansa) maksaa, viime vuonna meni rahaa terveyshaittojen tuottamiseen syöttötariffin saajille yli 140 miljoonaa.

Julkiset varat on tarkoitettu yleisen edun mukaiseen käyttöön, eikä yksityisten bisneksen voittojen takaamiseen. - http://tuulivahinko.fi/

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Pahinta korruptio on rakentamisessa ja remonttien ja urakoiden hinnoittelussa".

Suuressa mittakaavassa tämä näkyy järjettömien hankkeiden eteenpäin ajamisessa ja hankkeiden budjettien paisumisessa. Edellisistä esimerkkeinä vaikkapa Pisara-rata ja Tallinnan tunneli. Jälkimmäisistä käytännöllisesti katsoen kaikki suuremmat julkiset rakennushankkeet kuten Länsimetro, Stadionin korjaus, jne. jne...

Pelkään pahoin, että kun nuo pienen Suomen erityispiirteet lopulta osuvat sen Tranparencyn silmiin, niin Suomen sijoitus sillä vähiten korruptoituneiden maiden listalla putoaa nopeammin kuin Nokia matkapuhelintuotanto.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pelastus löytyy uudestisyntymisestä. Sen läntinen ajattelu mahdollistaa itse kullekin. Nautin siitä vaihteeksi täällä Roomassa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Italia sentään otti pahimman roiston kiinni tuulivoiman ympärille rakennetussa rahanpesu bisneksessä.
Pahimmat pitää saada kalterien taakse ettei homma karkaa mielivallaksi EU:ssa.

Italian mafia pesee huumerahoja tuulimyllybisneksellä.
www.hs.fi/ulkomaat/a1377753095947

"Italian tuulivoimakuningas Vito Nicastri rikastui Cosa Nostran avulla. ... eli mafioita ei kiinnosta vihreä energia viherpesun vaan rahanpesun vuoksi. Italia on tuulivoiman neljänneksi suurin tuottajamaa EU:ssa.
Italian valtio otti haltuunsa osan Italian tuulivoimaloista rahanpesu ongelman takia."

Suomessa pitää myös puhdistaa tuulisähkön ympäriltä korruptio pois ja viranomaiset vastuuseen konsulttien hommista. Ei konsulttidemokratiaa vaaleissa valita, asiat ovat riistäytyneet pois käsistä, minne rahat menee. (valvomot ovat ulkomailla)

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kunnissa kaavoitus on todella likaista. Tässä malliesimerkki siitä, mitä oikeusvaltio Suomessa voidaan tehdä vastoin KHO:n päätöstä. KHO ei tehnyt kunnanvirkamiehille mieluista päätöstä niin viranomaiset muuttivat omavaltaisesti päätöksen sisällön kaupungin kaavasivuille ja lähtivät soveltamaan vastoin KHO.n päätöstä.

Viranomaiset ovat ryhtyneet kyseenalaistamaan ja arvioimaan lainvoimaisen tuomioistuinratkaisun perusteita uudelleen, soveltamaan päätöstä haluamallaan tavalla ja jättäneet sen täytäntöön panematta. Kun ylin toimivaltainen tuomioistuin on antanut asiassa ratkaisunsa, kunnan viranomaisten velvollisuus on omalta osaltaan toimia siten, että päätös voidaan viipymättä panna täytäntöön. Muunlainen tilanne olisi oikeusvaltioperiaatteen vastainen ja kestämätön”. Tämän on todennut EOA ratkaisussaankin.

http://sanna50.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229985-paa...

Tutkimuksia pyöritellään ja ei haluta virkamiesten vääryyksiin puuttua.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kaikki haluavat olla nykyisin kansainvälisiä. Se pitää ikävä kyllä hyväksyä. Kaikki avoimeksi!

TV esitteli Tallinnan tunnelia ihan kuin se olisi pian toteutumassa. Geologisen tutk.laitoksen edustajat sitä hehkuttivat. Siitä sais virkamiehet vaihtelua arkiseen elämään kun pitäisi kiertää maailmaa tutustumassa tunneleihin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kunnilla rahaliikenteen ja erilaisten hankkeiden ja projektien seuranta on huonosti hoidettua, koska organisaatiot ovat siiloutuneita. Siitä syystä syntyy otollisia mahdollisuuksia korruptiolle ja erilaisille kähminnöille.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kyllä. Ainoa mahdollisuus on julkisuus. Niin päätöksissä, kokouksissa ja valmistelussa.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Julkisuus on ainoa keino Suomessa saada asioita tutkittavaksi. Mutta toimittajien suut tukitaan.Samoin saimme KRP tutkijan tutkimaan asioita. Komisario sanoi, että hänet estettiin samantien tutkimasta asiaa lisäten "maksettu juttu tässä haisee raha".

Konsulttien kytkökset ja meluttomat louhimot ja murskaamot samoin näyttää sama konsulttiporukka pyörivän tuulivoimaloidenkin ympärillä meluttomuutta todistamassa. Virkamiehet ovat löytäneet todella härskin keinon perustaa eri toimintoja konsultteja hyväksi käyttäen.

Samoin räjäytystoiminnassa konsultit olivat räjähdysainevalmistaja Forsitin tytäryhtiöstä. Samat Finnrockin konsultit edelleen tänä päivänä peittelevät ihmisten talovaurioita ja melu- ym. haittoja pitkin Suomea.

Pihapiirimme perustettiin konsulttien avustamana täysin meluton ja haitaton louhimo. Veimme vahingonkorvauskanteena oikeuteen ja samat konsultit (lähemmäs kymmentä) hääräsi todistamassa aivan valhetta.
Tapauksessa tuli KHO.ta myöten näytettyä toteen talovauriot ja pysyvä kohtuuton naapuruussuhdelain 17 § mukainen kohtuuton rasitus melun, pölyn ja tärinän osalta. KHO vahvisti, jopa 100 db melu pihassa (kuulosuojain raja 85 db). Lisäksi meillä Oulainen oli sama konsultti, joka Kontiolahdella (8500) kiloa räjähdettä, mutta ei nähnyt vaurioita (todellisuudessa valtavat talovauriot). Meidän tapauksessa sama konsultti asialla ja todisti, että 5 kiloa suurin räjäytys, eikä voi tulla vaurioita ko. määrällä. Todellisuudessa konsultti näki silmiensä edessä, että räjähdettä käytetään tuhansia kiloja.
Talovauriot tuli meillä näytettyä toteen, koska oikeus joutui itse silminnäkijäksi, kun pesuhuoneen seinä repesi 165 cm. oikeuden käynnin aikana.

Mutta edelleen korruptio pyörii asian ympärillä. Mikään viranomainen ei puuttunut asiaan vaikka KHo.ta myöten asia tuli näytettyä toteen. Samoin kaava meni nurin KHO.ssa. Rikosilmoitukset katosi tutkimattomana ym. Pihapiirimme on kuin sotatanner ja kaikki pakoilee vastuuta.

Valtakunnansyyttäjä kaipaa lisää ilmiantoja korruptiojutuista ja samalla myös parempaa suojaa tapauksista kertoneille.
Tutkinta pyyntö valtakunnansyyttäjävirastoon (virasto pallottelee) toukokuussa 2016 siirsivät Oulun poliisille ja poliisi teki päätöksen asia vanhentunut. Jätti tietoisesti tutkimatta kuinka Oulaisten virkamiehet vääristelevät kuinka louhimo olisi jätetty kaavan ulkopuolelle ja ympäristörikos ei ole muutenkaan vanhentunut.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Minä tein valituksen virkamiehen esteellisyys asiasta, yhdellä A4 paperilla oli kaikki tiedot ja juttu on riidaton. Hallinto-oikeus pyysi lisää tietoa päätöksistä mihin esteellisyys vaikutti. Ne minä lähetin, valitus hylättiin vanhentuneena, se olisi pitänyt ilmoittaa etukäteen, ennen kuin todisteet oli allekirjoitettu.

Nyt tuli lasku kahdesta päätöksestä, ne olivat samanlaisia. Valitus hylätään, valitus hylätään. Hinta 250+250=500€, maksettavaksi, vielä on mahdollisuus valitukseen KHO:lle, hinta tuplaantuisi, 500+500=1000€ ??

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eihän Suomessa edes viitsitä tutkia selviä korruptiotapauksiakaan.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kotimainen korruptio voi hyvin, koska kenelläkään ei ole halua tutkia.

Näin kirjoitti entinen sisäministeri minulle."Asia on tärkeä ja on hyvä että kiinnitätte siihen huomioita. Lakia ja asetuksia tulee noudattaa ja noudattamisen valvominen pitää olla asianmukaista. Tämä on erityisen tärkeää kun kyseessä on räjähteiden kaltaiset vaaralliset aineet ja niiden aiheuttamat ympäristövahingot".

Ympäristön pilaantumisen ehkäisemisessä tarvitaan sekä tehokkaita hallinnollisia valvontakeinoja että myös rikosoikeudellisia toimenpiteitä.
Suomessa ei ympäristörikoksia tutkita vaan kaikin keinoin estetään tutkimukset, koska murskaamoilla/louhimoilla on lisäksi kyse valtavista räjäytystyöstä, josta on oma lainsäädäntö ja lupa pitäisi hakea Tukesilta. Kodit särkyy kautta maan ja poliisi ei tutki, koska konsultit (räjähdetehtaan) todistavat ettei räjäytykset ole syynä vaurioihin.
Kyseessä on todella vakavasta rikoksesta kyse henkeen ja omaisuuteen kohdistuvana räjäytystoiminnan vuoksi.

Poliisi voi kieltää heti laittoman toiminnan, koska ei ole lupia Tukesilta ja käyttömäärät rikkovat talot kautta maan.
Laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta 3.6.2005/390 http://plus.edilex.fi/tukes/fi/lainsaadanto/20050390

https://www.poliisi.fi/luvat/ilmoitus_rajaytystyosta
Asetus Valtioneuvoston asetus räjähteiden valmistuksen ja varastoinnin valvonnasta 819/2015 13 luku Räjähteiden käyttö 60 § Ilmoitus räjäytystyöstä

Räjäytystyötä koskeva kemikaaliturvallisuuslain 79 §:n mukainen ilmoitus poliisille tulee tehdä viimeistään seitsemän vuorokautta ennen työn aloittamista.

Turvallisuusnäkökohdat onnettomuusriskin osalta olisi pitänyt varmistaa TUKES:n luvassa Laki 390/2005 7 § Lupapäätöksestä tiedottaminen edellyttää tiedottamista poliisille. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston on toimitettava tieto lupapäätöksestä aluehallintovirastolle, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle, pelastusviranomaiselle, poliisille sekä kunnalle.
1. Louhijat tuovat esille: Ei räjähdysaineita huomioitu, koska on siitä oma erityislainsäädäntö. (lainsäädäntö jätetään huomioimatta).
2. Ympäri Suomen ympäristöviranomaisetkin ovat todenneet ympäristöluvissa: vaarallisten kemikaalien ja teollista käsittelyä ja varastointia saa harjoittaa vain Turvatekniikan keskuksen luvalla (Tukes) tai pelastusviranomaisen luvalla. Kuuluvat Tukesin, pelastusviranomaisten ja poliisin valvontaan.

3. Hallinto-oikeudet ja KHO: Molemmat oikeusasteet tuovat esille ei kuulu hallinto-oikeuksien arvioida onko lupia. (oikeusasteiden tulisi huomioida, koska onnettomuusvaara/vaara jonka MAL ja ymp. laki kieltää).

Toisin sanoen räjäytystoiminta ja siihen liittyvä lainsäädäntö kokonaan huomioimatta MAL ja YMP: lain mukaisessa toiminnassa huomioimatta!

Organisaatio, jossa syyttäjät, tuomarit ja poliisit pelaavat keskinäistä peliä ja pallottelevat asioita. Monilta kymmeniltä ihmisiltä on koti vaurioitunut laittomassa räjäytystoiminnassa.

LAKI: Räjähteiden käytöstä ja varastoinnista määrätään laissa "Vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta" (390/2005) lain tarkoituksena on ehkäistä ja torjua vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden valmistuksesta, käytöstä, siirrosta, varastoinnista, säilytyksestä ja muusta käsittelystä aiheutuvia henkilö, ympäristö ja omaisuusvahinkoja.
https://www.yrityssuomi.fi/lupa?id=258302

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset