Arto Luukkanen

Sopulismi iskee kuin miljoona volttia!

Sopulismi iskee kuin miljoona volttia!

Kunnallisvaalien lähestyminen näyttää vääjäämättömältä. Kevät koittaa ja valon määrä lisääntyy. Myös löysän puheen ja sopulismin määrä on räjähtänyt käsiin.  

Kevät, sopulismi ja vaalien lähestyminen merkitsee myös sitä, että meitä manipuloidaan. Ihan täpöllä. Edistyksellisen median ja vieläkin edistyksellisempien toimittajien edesauttamana saamme miltei joka päivä ilmaisen rokotuksen ”populismia” vastaan.

Hyvänä esimerkkinä tästä ”neuvostouutisoinnista” oli kun entinen – noin 47 miljardin arvoinen pääministerimme - pätsähti äskettäin televisioon kertomaan miten vaarallinen juttu populismi on. Tuntui ihmeeltä miten Kokoomus oikein uskaltaa istua samassa hallituksessa PS:n kanssa. Katsojan sielussa läikkyi vaarallinen olo.

Mitä se populismi sitten oikein on? Toimittajamme viljelevät sanaa ”populismi” ahkerasti tietämättä mitä se tarkoittaa. Heidän käsityksissään populismi on ”ihan kamalaa”.

Takana on kovin vähän intellektuaalista ponnistelua. Kuten Orwellin kirjassa ”Eläinten vallankumous”. Siellähän siat käskivät lampaita, hanhia ja kanoja hiljentämään vastaansanojat iskulauseella: ”kaksi jalkaa paha – neljä jalkaa hyvä”.

RKP on populistinen puolue?

Itse sanan alkuperä on Rooman tasavallan historiassa. ”Populārēs” poliitikot puolustivat kansaa ja sen etuja ”optimaatteja”  - parhaimmistoa vastaan. Aristokraattien ja ylhäisten senaattorien mielestä köyhiä ei tarvittu muualla kuin armeijassa. Köyhät taas mobilisoivat itsensä saadakseen äänensä kuuluviin ja omien tribuuniensa kautta saivatkin vaikutusvaltaa senaatissa.  Kun joku senaattori sitten puhui kansan puolesta, niin hänen virkaveljensä sähisivät kiukusta: ”Kansanpoliitikko!” Kyseessä ei ollut kannustava sana vaan se kertoi oman luokkansa petturista.  

Ajatus siitä, että politiikassa toimittaisiin kansan puolesta ja sen etujen ajajina on saanut myöhemmin suurta kannatusta. Länsimainen demokratia nojaa siihen. Myös suomalaisessa kansanvaltaisessa järjestelmässä idea ihmisten kuuntelemisesta tulee esille aina joka neljäs ja kuudes vuosi.

Silloin ollaan populisteja ja etsitään kansalaisten tukea omalle politiikalla. Ennen vaaleja jokainen puolue on ”populistinen” ja esittää, että on ainakin kuuntelevinaan kansaa. Jopa maineikas RKP.

Kokoomuksen, vihreiden ja SDP:n sopulismi kukoistaa

Mennään vielä tähän kevääseen. Kuten totesin: sopulismi eli median innostama kateettomien lupausten levittäminen on käynnissä täydellä teholla. Kokoomus ajaa ilmaista päivähoitoa yhdessä SDP:n kanssa. Kumpikaan puolue ei kerro mistä rahat tähän saadaan. Vihreät on ainoa puolue, joka kertoo sen avoimesti: otetaan velkaa ts. laitetaan lapset ja lapsenlapset maksamaan. He ovat tässä rehellisiä sillä heidän kannattajansa eivät välitä siitä kuka maksaa – he eivät kuitenkaan maksa. Näyttää siltä, että vihriät astelevat huolettomasti telluksen päällä periaatteella: meidän jälkeemme tuho!

Ilmiö ei ole uusi. Katteettomia huijarilupauksia on levitelty tästä asiasta ennenkin: kuten US:n blogisti Veikko Huuska on terävästi muistanut; presidentiksi aiottu Juttu Urpilainen vaati vuonna 2008 tuloverotuksen ja maksutonta päivähoitoa.

Vielä kerran. On hyvä, että näitä asioita muistellaan ja kerrataan mitä on sattunut lähihistoriassa. Sanon tämän silläkin uhalla, että eräs kirjoitteluun taipuvainen televisiotoimittaja ei siitä tykkää: historiaa tarvitaan.

(http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074287889/Urpilainen+keventaisi+verotusta+ja+poistaisi+paivahoitomaksut).

Ei mennä sopulismiin! Kuunnellaan kansaa! Siinä on demokratian ydin.

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

ps. EK näyttää olevan SDP:n vaalivankkurissa. Tämä varsinainen viisaiden joukko sanoi irti sopimukset. Mistä niitä senttejä löytyy...

pps. Vihriät voitti muuten tämän päivän "Päivän Vihapuhe" notoorisen palkinnon, jonka rupean myöntämään tässä säännöllisesti: http://www.vihrealanka.fi/uutiset-kotimaa/tino-singh-l%C3%A4htee-kuntava...

Vihreä Lanka - vihapuheen asialla?

ppps. Päivän moron elikkä aivo-alitus: "Taitaa olla kaksi eri asiaa, onko natsiksi kutsumisessa kyseessä solvaus vai aatteellinen määritelmä"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sopulismi on parempi kuin populismi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Populismia oli PS hesarin etusivun juttu .Jonka maksoi kai lätäköntakaiset rikkaat ystävät? (Rukousaamiaisella tutut ?)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Vielä sillä trumpilla rahaa riittää.
Taitaa olla isot diilit Putinin ja Saudi-Prinssien kanssa toteutumassa.

CIA:ta ei enää tarvita rahojen levittämiseen kun mielipiteitä maailmalla muutetaan.
Lieneekö tämäkin blogi osa tätä Trumpin uutta kamppanjaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kaima hyvä. Ei oo rahhoo näkynä. Eikä Rumppia...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #6

"Kaima hyvä. Ei oo rahhoo näkynä. Eikä Rumppia..."

Entäs "sopulisteja"?
Niitä varmaan näkyy joka nurkalla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Perussuomalaiset käyttivät 50 000 euroa HS:n etusivuun - Soini kritisoi kirjeessä Kreikan vakuussopimusta
Talouselämä2.6.2013

Vakuussopimus:
Tehnyt VM-virkamiehet Hetemäki/Salmi jo -10
Kiviniemen hallituksen aikana. Katainen vaati vakuuksia 17.5-11 Kiviniemen virkamieshallituksen luvalla .
Tehty VM asiantuntija virkamiesten,EK/Pankkien ekonoomien ohjeilla. IMF/EKP käytännössä olevien sopimusten mukaan.
Lähteet:
EU-asiakirjat
VM-asiakirjat
Kuntatiedote

Ja koska joka PJ saa monisteet kaikesta pöydälleen myös oppositio Persut tiesi tuon.
Kepukin koska oli vakuuksien takana.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Populismi on välillä hauskaa. Tykkäsin siitä, kun Soini otti kunnian sekä veneveron synnyttämisestä, että kuolemasta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Minusta lystiä on myös epäpopulistisen sopulistin hepuli.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Miljoona volttia?????

Sopulisti on aika erikoinen otus.

Paljonkos siinä sähköankeriaassa mahtoi olla niitä voltteja?
Ei varmaankaan ihan miljoonaa volttia.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kävin viime sunnuntaina Roomassa suomalaisen sopulitoiminnan alkulähteellä upporikkaan pankkiiri Chigin 1500-luvulla rakennuttamassa Villa Farnesinassa.

Majapaikkani sijaitsi sattumalta tuon huvilan nurkan takana. Niinpä pistäydyin katsomassa upeita taideteoksia. Yhdessä seinämaalauksessa kuvataan naisia tervehtimässä Kaarle Kustaata ensi kesänä Helsingissä. Pormestarihedokkaista ainakin Anni Sinnemäen ja Laura Kolben hahmot ovat hoksattavissa.

http://ronkko.blogspot.fi/

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

"Kunnallisvaalien lähestyminen näyttää vääjäämättömältä."

Ihmettelen nyt tätä virkettä pöytäkirjan ulkopuolella, etten aiheuttaisi turhaa pilkunviilausta.
Miten niin "näyttää vääjäämättömältä", kun kuntavaalit ovat joka tapauksessa edessä? Onko se paha vai hyvä? Vaarallista? Kenelle?
Muitakin epäloogisuuksia sun kirjoituksissasi on jatkuvasti.

En muuten niistä välittäisi, onhan täällä muitakin kirjoittajía, joilla on hyvin vähän sanottavaa.
Kiinnostaisi tietää, miten Venäjä-tutkijoista, Timo Vihavaisestakin on kuoriutunut perussuomalainen. Jussi Halla-aho on vähän eri asia. Kirkkoslaavi on vain lingvistiikkaa eikä välttämättä tekemisissä nyky-Venäjän politiikan tuntemuksen kanssa. Jos nyt tekään olette tekemisissä.
Johan Bäckman on taas teidänkin edestä.

Ymmärtäisin helposti, että joku hädin tuskin lukutaitoinen haluaa kuulua perussuomlaisiin. Mutta tohtorismiehet!
Hyvä vaihtoehto olisi se, että perussuomalaisissa on Venäjä-tuntemusta, joka muista puolueista puuttuu. Yhteys Venäjään ja sen tuntemus on Suomelle elinehto.
En voi tietää, onko teidän poliittinen toimintanne vain opportunismia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ymmärtäisin helposti, että joku hädin tuskin lukutaitoinen haluaa kuulua perussuomlaisiin. Mutta tohtorismiehet!"

Tohtorismiehet ovat yleensä fiksua väkeä. He ymmärtävät että hädin tuskin lukutaidottomia on aina osa kansaa ja se on suurinpiirtein vakio määrä, sillä jos meidän kehittynyt koulujärjestelmämme ei pysty opettamaan heille lukutaitoa, niin he jäävät sitten pysyvästikin lukutaidottomaksi.

Viisas dosentti saa näiden lukutaidottomien äänet jos osaa puhua heidän kieltään. Lukutaidottomien puhuttelu voi onnistua viisaalta dosentilta varsin hyvin, Trumpiltakin se onnistui hyvin, jopa yli Trumpin omien odotusten.

Ilmeet kertoivat että presidenttiys tuli Trumpille itseasiassa suurena yllätyksenä, kun koko kamppaijan piti olla vain mainos ja Trumpin bisnesten edistämiskamppanja.

Toivottavasti kaima ei jossain vaiheessa koe samaa epämiellyttävää yllätystä ja tule valittua tehtävään mihin ei oikeastaan halunnut tulla valituksi.

Mutta parempi niin, kuin että joku oikeasti lukutaidoton tulisi valituksi hänen sijastaan. ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset