Arto Luukkanen

Kirkko ähkii hengenhädässä

Kävin tässä tänään jumalanpalveluksessa. Kirkkovuoden juhlana oli Marian ilmestyspäivä. Oli riemukasta veisata virsiä ja hiljentyä. Sen jälkeen pidetyissä kirkkokahveissa lähetyssihteeri kertoi ohimennen, että Namibiassa kuuluu ihmisiä enemmän ihmisiä kirkkoon kuin meillä.

Asia jäi vaivaamaan mieltä.

Toden totta. Me luulemme elävämme kristityssä yhteiskunnassa mutta todellisuus on toinen. Maailma muuttuu ja Suomen evankelisluterilainen kirkko on hengenhädässä. Sen arvot pyyhkiytyvät pois ja yhteiskunta menee omaan suuntaansa. Samaan aikaan kansa vaeltaa tasaisen kiihtyvänä virtana siitä poispäin.

Jos kirkko olisi oy?

Tilanne on niin paha, että mikäli Suomen ev.lut. kirkko olisi liikelaitos, niin sen osakkeenomistajat karjuisivat raivosta. Kriisi näkyisi kaikessa ja joka puolella. Mikäli kirkko olisi liikelaitos, niin johtajia olisi vaihdettu ja osastopäälliköiden takamukset mätkähtelisivät äkillisistä potkuista.

Näyttää siltä, että kirkon ylipapit ja sen kirjanoppineet ymmärtävät yksityisissä keskusteluissa tapahtuneen mutta eivät epätoivossaan osaa tehdä mitään. Siksi strategiaksi on valittu: ”pää kyyryyn ja pois yhteiskunnan jaloista.” Näin selvittiin kylmän sodan aikana ja ehkä näin selvitään tulevaisuudessakin?

Sillä onhan vielä kaikki niin suloisen hyvin ja mainiosti: verot maksetaan säännöllisesti.

Kirjoitus on kuitenkin seinällä eikä kukaan uskalla tulkita sitä. Samaan aikaan kansa äänestää jaloillaan, älymystö ei ole enää kiinnostunut kirkon sanomasta ja keskiluokka ja duunarit jättävät kirkon.

Ainoa, joka ylhäällä hieman enemmän pelottaa on rahavirran vähittäinen heikkeneminen ja se trendi, jonka mukaan kirkolla on armon aikaa noin 10 vuotta.  Mutta ei hätää: seurakuntia yhdistetään, seurakuntayhtymiä perustellaan ja matalapalkkaisia siivoojia erotetaan tarpeettomina.  Fuusiot säästävät ja säästöt perusasioissa vähentävät kitkaa yhteiskunnan kanssa. Ollaan mauttomia ja hajuttomia. Pysytään sivulla ja ruvetaan harrastamaan eriskummallisia triviaali-asioita.

MIkäli todellisuus tihkuisi kirkon ylipappien kahvikammareihin, niin asiat olisivat toisin. Jos todellisuus ahdistaisi, niin pappien pitäisi saarnata kuin jokainen saarna olisi vihonviimeinen ja lopullinen. Sanan pitäisi sattua kipeästi ja tarkasti jokaiseen sydämeen.

Kirkon "mount everestillä" arki on nyt turvallista, ennakoitavaa ja lutuista. On parempi eristäytyä, hiipua tai sitten keksiä kirkon tärkeimmäksi tehtäväksi joku muu kuin sen perussanoma – ja onhan näitä päivän hupsutuksia; alkaen aina dingoteologiasta vegaaniteologiaan saakka. Ja onhan aina mahdollista harrastaa ekumeniaa)))

Ehdotin tässä muinoin sitä, että kirkon keskushallinto korvattaisiin kahden naissuntion kahvihetkillä. Tulisi tolkun järkeä ja elämän tosiasioiden ymmärrystä. He voisivat hoitaa nämä asiat paremmin kuin koko kirkkoneuvosten köörti.

Ehkä olin kannassani liian jyrkkä. Kadun tätä aivan todellisuudelle vastaista ehdotustani. Se olisi sitä nuoruuden radikalismia.

Kyllä siihen naissuntioiden seuraan voisi istuttaa myös muutaman seurakuntamestarin. Tulisi kiinteistöosaamista! Ja kyllä miesnäkökulmaa tarvitaan.

Parasta Marian ilmestyspäivää kaikille! Myös ateisteille ja epäilijöille!

Arto Luukkanen

Järvenpää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kirkkotuvissa pitäisi olla viihtyisää. Kuten Saksan kirkkotuvissa.

Omat viinit ja oluet + purtavaa ajaisi minutkin kilvoittelemaan kirkkotupaan.

Suomi meni liian puritaaniseen suuntaa ja ei ole noudattanut Lutherin oppeja täysin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pekka. Meillä on kahvi. Olemme vielä puritaanista ja tavallista väkeä. Tosin: pappien pitäisi mennä kapakoihin ja jutella ihmisten kanssa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pelastusarmeijalaiset ovat kautta aikain kulkeneet kapakoissa lippaineen, lehtineen, hymyineen ja rohkaisuineen. Heitä sentään vielä siedetään siellä, eikä kananmunia ja tomaatteja enää heitetä perään...
Niinpä sinne tosielämään voivat myös papit mennä kaikessa rauhassa - ilman pelkoa.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Kirkkoon kuulumattomana tarkkailijana ei voi oikein olla varma haluaako kirkko huolehtia enemmän suomalaisten veronmaksajiensa rahoilla islaminuskoisista maahantunkeutujista ja namibialaisista kuin omasta seurakunnastaan. En ihmettele yhtään veronmaksuinnon laantumista nykyisellä toimintatavalla.

Pekka Iiskonmaki

Tässä esimerkki kirkkotuvan menusta.

Tänään

0,5l Kerimäen kultaista 4,50 euroa
0,040l Korpikuusen kirkautta 3,90 euroa
0,25l Hääviiniä punainen 4,20 euroa
0,4l Maria siideri 3,90 euroa

Buffetpöytä 8,50 euroa

Lisäksi listalta suuri valikoima.

Seurakuntalaisille 10% alennus

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Mistä sinä Pekka menun keksit??)))

Pekka Iiskonmaki

#6
Siinä esimerkki, joka saisi suuren joukon jumalanpalveluksen jälkeen kirkkotupaan jääviä kilvoittelemaan ja keskustelemaan vaikka saarnasta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #7

se on kyllä totta...mutta se alkoholi on meille suomalaisille vielä vaikea paikka.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #8

Ehtoollisviini, "viiniköynnöksen antia", kylläkin sisältää alkoholia.

Tosin alkoholiton vaihtoehtokin kirkkoviinistä on olemassa ja saatavissa pyydettäessä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #8

#8
Kirkolla olisi tuhannen taalan paikka opettaa kansa nauttimaan herran viinistä kännäämiseen sijaan.

Mikä olisi turvallisempi paikka nauttia viinin saloista kuin kirkkotupa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #13

Entä non-stop ehtoollistapahtuma ?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #14

#14
Johan se toimitus on melkoisen makaaberi. Syödään ruumista ja ryypätään verta päälle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #15

Harva tietää, että evankelis-luterilaisen opin mukaan asia on juuri näin.

P.S. Papisto ainakin ymmärsi vanhoina hyvinä aikoina alkoholin päälle, kun sai verotuksessa paloviinana suuren osan keräämistään veroista.

Moni tuikea saarna on varmasti pidetty melkoisessa krapulassa ja lempeämpi lähestymistapa taivasasioihin on tullut esiin laitamyötäisessä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #16

#16
Ei se ihan noin ollut.

Verot maksettiin viljana. Sitten kirkon viinaköökki poltti ne paloviinaksi ja myi seurakuntalaisille.

Jos haluat lukea aiheesta todella hyvän kirjan se on tämä:

Lauri Haarla: Herra Benediktus ja hänen iloinen lukkarinsa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #17

kyllä näin -Suomen kirkolla on monenlaista suheltajaa liperien kantajina.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #18

#18
Ei koko Suomi ole niin tiukkapipoinen.

Eräässä sahtipitäjässä oli melkoisen juoppo pappi.

Häät tai hautajaiset olivat loppuillasta iloinen tapahtuma. Useasti pastori vietti volkkarinsa takapenkillä yöt juhlista väsyneenä juhlapaikan pihalla.

Välillä taloista tuli joku rattiin, jos aamianen venähti päivälliseksi.

Kymmenen vuotta hän toimi ansiokkaasti pappina ja hänestä pidettiin. Lopulta hän sai suosituksilla paikan pienen kaupungin kirkkoherraksi.

Uudesta papista ei juuri kukaan pitänyt.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #17

Oli se noin vielä niinä vanhoina todella hyvinä aikoina eli ennen vuotta 1866, jolloin valtakunnassa astui voimaan viinan kotipolton kielto.

Tuohon vuoteen asti suomalaiset talonpojat kantoivat selkä vääränä paloviinaa pappilaan verojensa maksuksi.

Vuosi 1866 oli todellinen vedenjakaja :)

Pekka Iiskonmaki

Risto Rantakari Lahdesta järjesti seurakuntamatkoja mm. Viroon. Hänen reissut oli aina ylibuukattu.

Muiden reissuissa oli tilaa yllinkyllin.

Riston matkoilla käytiin kirkoissa, mutta ei unohdettu maallisia tarpeita ja hauskanpitoa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onko kirkko liian maallistunut ajan muotien mukaan ja loitontunut Raamatun sanasta "sateenkaaren tuolle puolen" yltiöliberalismissaan? Samoin ovatko nykyiset papitkin maallistuneet ajan arvojen mukaisesti ns.leipäpapeiksi ilman aitoa kutsumusta ammattiin kuten ortodoksikirkossa on? Myös arkkipiispan kannanotot ihmetyttävät monia. Mitä hän on oikein miehiään? Tiettyjä arveluja pyörii netissäkin hänen suhteensa.

Juuso Hämäläinen

Minä en näe kirkolla mitään muuta tehtävää kuin kertoa kristinuskon perussanomaa. Kaikkinainen maailman miellyttäminen ja ajassa trendien perässä juokseminen vie pohjan koko puuhalta, jossa yritetään vakuuttaa ajattomista asioista keskellä aikaa. Siksi itse jätin kirkon kauan sitten, kun pastorit ottivat tehtäväkseen puhua kansan mieliksi. En nykyisen kaltaiseen kirkkoon palaa. Eikä minunkaltaisiani tosikoita siellä kaivatakaan.

Kirkko on nykyisin puhdas laitos muiden kuten vesilaitoksen rinnalla. Se tuottaa palveluita kuten hoitaa ihmisille naimaluvat ja kuoppaa heidät. Kirkko on työpaikka aika monelle.

Kirkon piirissä on hyviä ihmisiä, jotka ovat monet hieman eksyksissä piispoja myöten. He eivät oikein osaa sanoa itsekään miksi eivät voi yhtä hyvin olla budhalaisia munkkeja tai hinduja. Sanoma on hukassa, koska moni leipäpappi ei itsekään usko siihen mitä uskontomme opettaa eli Jeesus opetti. Ne opit ovat heille kauniita satuja menneisyydestä, joilla on vain kuvaannollinen arvo nykypäivässä.

En usko tilanteen korjaantuvan ennenkuin kirkon toiminta palaa juurilleen ilman kaikkea muuta ohjelmaa. Jopa ilman kahvia ja pullaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#21. Tarvittaisiin ilmeisesti selvä uskonpuhdistus. Ehkä joku luthermainen uskonmies, joka löisi Turun tuomiokirkon oveen sellaiset teesit ja rätingit kuin Luther aikonaan Wittenbergin tuomiokirkon oveen. Karismaattinen vaikuttaja!

Toisaalta pitäisikö teologinen tiedekuntaa uudistaa siten, ettei evankelis-lutherilaisen kirkon tehtäviin enää hyväksyttäisi ortodoksisen kirkon tavoin muita kuin aidon kutsumuksen omaavia ihmisiä - ei leipäpappeja. Nykyään kirkon tehtäviin on soluttautunut jos jonkinlaista puna- ja epäpappia politikoimaan ja myyräntyötä tekemään. Se pilaa perinteisen kirkon imagoa ja mainetta. He lukevat ja tulkitsevat kuin piru Raamattua. Onko se kirkolle eduksi?

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #27

Kirjoituksestasi näkee, ettet ole kristinuskoon lainkaan perehtynyt. Juttusi on täysin epäuskottava.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #31

Ahaa, ilmeisesti Hämäläinen on perehtynyt kristinuskoon enemmän kuin NATO-asioihin.

No, kerropas setä, mikä ylläolevassa oli vikana?

EDIT: Nyt kommenttini (#27) onkin sitten poistettu. Otan sen osoituksena kristittyjen avuttomuudesta debatoida uskonsa sisällöstä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #27

#27. Kirkon jäsenkato johtuu J.Riipinen kaltaistesi uuspakanoiden määrän kasvusta sekä toisaalta siitä, että Raamatun Sanaan uskova väestö hakeutuu pois maallistuneen kirkon piiristä.

Kummassakaan tapauksessa kyse ei ole kristinuskon ongelmasta. Ei lainkaan.

Kristinuskon sanoma on muuttumaton, iäti kestävä. Sinun epäuskosi sokaisee silmäsi niin, ettei Kristuksen kirkkauden evankeliumi saa sijaa sinun sydämessäsi. Se on sinun ongelmasi, vakava sellainen. Ota tämä ystävällisenä huomautuksena.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #35

Jos et näe mitään absurdia uskomuksissasi, etkä näe noiden absurdien piirteiden yhteyttä kristinuskon suosion mahalaskuun länsimaissa, niin ongelma on kuule ihan omasi.

Minun puolestani Suomi saa jatkossakin maallistua. Pidän sitä terveenä ja hyvänä kehityksenä.

Juuso Hämäläinen

Kristinuskossa on sekin hieno puoli, ettei se kaipaa yhtään oppinutta tulkitsemaan sitä oikein. Sen ymmärtää ilman mitään koulutustakin, näin jo 2000 vuotta.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #32

Kyllähän lapsikin sadut saattaa ymmärtää, mutta tekeekö se saduista tosia?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Arto L., olet ilmeisimmin tietoinen, kuinka isot palkat on kirkkoherroilla, kappalaisilla, pastoreilla tai vahtimestareilla, haudankaivajilla, puutarhureilla ja toimistosihteereillä.

Erot palkoissa on mittavat. On selvää, miksi papit pyrkivät kirkkoherroiksi. Kappalaisenkin palkka on pastorin palkkaan verrattuna hyvä, suorastaan tavoiteltava.

Kirkon tehtävien hierarkia näkyy nimenomaan palkoissa.

Kirkko toimii verorahoilla. Kirkko omistaa ja tekee myös osakekauppaa.

Kansa, uskonsa vakaumuksella, luottaa siihen, että kirkko toimii oikeudenmukaisesti ja ihmisiä kuunnellen.

Jaakko Häkkinen

Kirkon kriisi johtuu kai osin siitä, että kirkon johto repii arvopakettia kohti vihervasemmistoa, kun taas rivijäsenistö on paljon konservatiivisempaa arvoiltaan. Jäsenistöä ei voi vaihtaa, mutta johtajiston voi...?

Räsäs-gate edellisellä hallituskaudella osoitti, että aina kun joku sanoo jotain, kirkosta erotaan kiihtyvästi: jos sanotaan liian edistyksellistä, vanhoilliset lähtevät, ja jos sanotaan liian taantumuksellista, edistykselliset lähtevät. Voiko siinä edes voittaa? :D

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Juuso Hämäläinen sanoi selvästi:
"Minä en näe kirkolla mitään muuta tehtävää kuin kertoa kristinuskon perussanomaa."

Perussanoma on oikea ja selvä. Se on alkuvaiheen kirkolliskokouksissa demokraattisesti päätetty. Selvä enemmistö kannatti että muodostetaan kolmiyhteisö ja että Jeesus on jumalan lapsi ja ihminen ja jumala. Ehkä joku teologi selventää perusoppeja ja niiden valintamenetelmiä?

Ehkä näitä perusasioita pitäisi nytkin demokraattisesti muotoilla uudelleen?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Mitä blogisti tarkoittaa evankelisluterilaisen kirkon arvoilla? Onko mahdollista pitää kirkon sanomaa arvokkaana, vaikka ei mihinkään jumalolentoihin uskoisikaan?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Arto Luukkanen: "Kirjoitus on kuitenkin seinällä eikä kukaan uskalla tulkita sitä."

"Ja tämä on kirjoitus, joka on tuonne kirjoitettu: 'Mene, mene, tekel, ufarsin.' Ja tämä on sen selitys: mene merkitsee: Jumala on laskenut sinun valtakuntasi luvun ja on tehnyt siitä lopun.
Tekel: sinut on vaa'alla punnittu ja köykäiseksi havaittu." Daniel 5:25-27

Kirkon arvovalta ja hengellinen uskottavuus ei koskaan ole järin korkealla ollut. Silti vasta viime vuosien kehitys kaikkinensa, sateenkaaret ja homostelut, pappisväen ja erityisesti arkkipiispan tapa toimia jne, jne. ovat romuttaneet kirkon hengellisen perustuksen rippeetkin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tänä yhtiöittämisen aikakautena niin pitäisikö jokainen kirkko yhtiöittää ellei peräti myydä sitä papille yritykseksi.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Minulla on koneelle tallennettu satiirinen sarjakuva, joka sopii hyvin aiheeseen.

Siinä seurakunta on pystyttämässä patsasta ja papit ovat kokoontuneet suunnittelemaan sitä. Joka kerta kun saadaan suunnitelma valmiiksi, joku papeista huomauttaa että se saattaa loukata jotakuta tai ettei jotain vähemmistöä otettu huomioon.
Siivu kerrallaan jotain kuoritaan pois, kunnes jäljelle jää vain muodoton, väritön, hajuton ja mauton möykky joka edustaa kaikkea ja ei mitään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Juuso Hämäläinen: Ei se kirkon oppi ole ollut 2000 vuotta selkeä ja sama. Muistelen että sitä on hiottu monissa kirkolliskokouksissa vuosisatojen aikana. On äänestetty kaikista totuuksista, kolminaisuudesta, onko Jeesus jumala, onko Maria neitsyt jne.

Sitten on tullut vielä monenlaisia harhaoppeja. Munkki Luther rietasteli nunnien kanssa aikoinaan, vaati juutalaisten tappamista ja joku kirjoitteli niista uuden lahkon perusteet jne.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Totuttelen täällä lämpimässä etelässä talvet, että on sitten pienempi lämpöero kun näin ateistina helvetin roihuihin tai parhaassa tapauksessa kiirastuleen joudun.

Käyttäjän MarjaNoso kuva
Marja Noso

Aro hyvä! Omassa kotiseurakunnassasikin eletään evankeliumia todeksi monella tavalla. Jo kotiin jaettavassa esitteessä on varmasti jokaiselle oma kohtaamisen paikkansa. Ihan vinkkinä: joka perjantai Jampan seurakuntakodilla tarjotaan ilmaiseksi runsas aamiainen. Osallistujia on säännöllisesti reilu 100 henk. Paikalla on seurakunnan työntekijöitä esim. pappeja, diakoni, lastenohjaaja, suntio ... sekä joukko vapaaehtoisia. Aitoja kohtaamisia ihmisten välillä, sen voin luvata. Kannattaa tutustua!
Terveisin Marja, eläkkeellä oleva diakoni

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset