Arto Luukkanen

Mielenosoitukset yllättivät Venäjän vallanpitäjät

Venäjällä vietettiin juuri äsken vuoden 1917 vallankumouksen ”muistijaisia”. Nykyinen hallitseva eliitti ei kuitenkaan halua juhlia tätä spontaania vallankumousta. Syykin on selvä: vuoden 2014 Maidan Ukrainassa tuhosi vanhan hallinnon muutamassa kuukaudessa ja maa kääntyi länteen. Venäjän johto ei halua tapahtumien toistumista ja eikä sitä, että väestö osoittaisi mieltään tässä poliittisessa hauraassa tilanteessa.

Näin ei kuitenkaan käynyt.

Tänään - maaliskuun 26 päivänä 2017 Moskovassa (Pushkinin aukiolla ja Vallankumousmuseon edessä), ja erityisesti Pietarissa sekä useassa muussa kaupungissa järjestettyyn spontaaniin mielenosoitukseen ”toimet korruptiota vastaan” (Aktsii protiv korruptsija) osallistui tuhansia ihmisiä.

Eräs näistä mielenosoittajista oli maan tärkein oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi, joka pidätettiin välittömästi osallistuttuaan niihin. Erityisesti Pietarissa esiintyi väkivaltaa ja rähinöitä, joita jotkut tuntemattomat ”aktivistit” aiheuttivat mielenosoittajille. Samoin myös Moskovassa poliisin otteet olivat suoraviivaisia.

Nuoriso asialla

Toinen näiden mielenosoitusten erikoisuus oli se, että niitä seurattiin tiiviisti sosiaalisessa mediassa ja ne myös lähetettiin kriittisten medioiden kautta eteenpäin. Erityisesti ”Telekanal Dozhd” seurasi niitä Moskovassa, Pietarissa (Moskovan asemalla) ja muualla maalla asiantuntevasti ja otti myös yhteyden erilaisiin asiantuntijoihin, jotka kommentoivat tapahtumia.

Näyttää siltä, että näillä ”korruptiomielenosoituksilla” ei ollut mitään erityistä koordinaatiota tai suurta johtajaa Aleksei Navalnyitä ja hänen joukkoaan lukuunottamatta. On myös ilmeistä, että kyse oli ennen kaikkea nuorten mielenilmauksesta, joka houkutteli mukaan paljon uteliasta väkeä, joka oli kävelemässä kauniissa kevätpäivässä. Mielenosoituksesta ei tullut kuitenkaan mitenkään kaunista katseltavaa sillä sisäasianministeriön OMON-joukot käyttivät surutta väkivaltaa ja eivätkä erotelleet sivustakatsojia tai aktivisteja.

Se, mikä erotti nämä edellisistä mielenosoituksista, oli se, että opiskelijat eivät säikkyneet pamputusta. Mielenosoittajat olivat itsevarmoja.

Mielenosoitusten sisältö oli mielenkiintoinen. Vanhojen iskulauseiden lisäksi ”Venäjän ilman Putinia” ja ”Putin on varas” nämä huusivat: ”On vam ne DImon” (Он вам не Димон – viittaa dokumenttielokuvaan, Dmitri Medvedevin korruptiosta). Medvedev olikin tämän mielenosoituksen toinen suuri inhokki.

Kommenteissa esiteltiin myös uusi iskulause (Navalnyin keksimästä ”varkaiden ja lurjusten puolue").  Siitä tuli ”varkaiden ja pelkureiden hallitus” (Правительство Воров и трусов!”) Pushkinin aukiolla poliisi kohtasi myös reipasta vastarintaa niin sanallisesti kuin myös fyysisesti: mielenosoittajat huusivat ”häpeä” (Pozor) ja ”päästäkää” ”opustit” työtään tekeville poliiseille.

Isänmaallista menoa

Monilla mielenosoittajilla oli mukanaan Venäjän lippuja osoittamassa sitä, että he olivat isänmaallisia. Tämä ei kuitenkaan auttanut sillä Moskovassa mielenosoittajien joukkoa ohjailtiin kuin lammaslaumaa ja sen toinen joukko ajettiin kohti ”Teatralnajan” metroaseman luokse, jossa poliisit alkoivat aluksi pidättää mahdollisia johtajia, niitä jotka ottivat valokuvia ja jotka kantoivat banderolleja.

Lopuksi mielenosoittajat pidättivät kaikki ja ”mustaan korppiin” joutuivat lopulta myös lehtimiehet kuten Aleksandr Pljushev ”Eho Moskva” radioasemalta. Pushkinin torilla pidätykset olivat samantyyppisiä; ensin menivät johtajat ja sitten kaikki todistajat. Meno oli ärhäkkää.

Syitä näihin äkillisiin mielenosoituksiin arvuuteltiin mielenosoitusten aikana. Pääsyynä oli tietenkin korruptio. Se oli se yleinen sateenvarjo, jonka avulla mielenosoittajat saivat ihmiset liikkeelle. Samoin se, että Aleksei Navalnyi pidätettiin heti alussa, nosti nuorten tunteita.  

Näytti myös siltä, että Moskovassa ja Pietarissa poliisi oli tehokas mutta esimerkiksi Tsheljabinskissä ja Ekaterinburgissa väkijoukko oli rohkeampi ja pääsi esittelemään ihmisille omia vaatimuksiaan.

Tässä vaiheessa on selvää, että pidätetystä Aleksei Navalnyistä on tullut tämän mielenosoituksen jälkeen Venäjän opposition kuumin nimi ja hänen auktoriteettinsa on kasvanut.

Mitä tulossa?

Näyttää siltä, että tämä mielenosoitus kipinöi ja tulee sytyttämään uusia mielenilmauksia.

Hallitus epäonnistui hajottamaan tätä mielenosoitusta rauhallisesti. Toisaalta sen vastatoimet epäonnistuivat. Trollit nukkuivat ja johto lomaili. Se ei ollut valmistautunut koko maata koettelevaan aaltoon.

Se, onko edessä uusi suurempien mielenosoitusten aalto riippuu siitä, miten nuoriso vastaa näihin pidätyksiin. Toisaalta paljon riippuu siitä miten esimerkiksi eläkeläiset ja tavalliset ihmiset osallistuvat niihin tulevaisuudessa. Kysymys on myös organisoimisesta.

Jotain on kuitenkin muuttunut. Kuten toimittaja Mihail VInogradov totesi lähetyksessä, näissä mielenosoituksissa oli nyt luovuutta. Ihmiset myös uskalsivat tulla kameroiden eteen näyttämään tunteitaan: esimerkiksi Pietarissa tavallinen väestö on tätä ennen osallistunut mielenosoituksiin esim. Iisakin kirkon omistuksesta.

Ennen kaikkea: kyse oli ennen kaikkea nuorison mielenilmauksesta ja uuden sukupolven kapinasta. Kuten toimittaja Evgenia Albats totesi suorassa ohjelmassa: tämä on uusi sukupolvi. Kyseessä on siitä, että totalitaristisessa järjestelmässä nuoriso nousee aina vallanpitäjiä vastaan. Nuoriso on ensimmäinen, joka huutaa ensin -  hvatit – riittää!

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

ps. kuten eräs vanha mummo mielenosoituksessa totesi: "olen täällä siksi että (johtajat) varastavat. Haluan oikeudenmukaisuutta".

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Ylen kommentteja saamme odottaa))) sunnuntai nääs

Pekka Iiskonmaki

#1
''Mielenosoituksesta ei tullut kuitenkaan mitenkään kaunista katseltavaa sillä sisäasianministeriön OMON-joukot käyttivät surutta väkivaltaa ja eivätkä erotelleet sivustakatsojia tai aktivisteja.''

Tunnen venäläisen kansanluonteen. Vihan siemenet on jo kylvetty.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Viimeksi kun Venäjällä nähtiin vastaavia mielenosoituksia 2011 ja 2012, Putler ratkaisi ongelman hyökkäämällä Ukrainaan keväällä 2014. Tuli kansansuosiota vähäksi aikaa.

Ei ole sattumaa että Putinin kannatus nousi huippulukemiin Tsetsenian sodan jälkeen 1999, Georgian sodan jälkeen 2008 ja Ukrainaan hyökkäyksen jälkeen 2014. Valitettavaa on että kannatus ei kestä ja tarvitaan uutta sotaa.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Yle kyllä uutisoi ainakin TV:ssä mielenosoituksista heti tuoreeltaan sunnuntai-iltana.

Ulkoministerimme kommentteja ei ole saatu vielä maanantain kuluessa. Ruotsin ulkoministeri kuuluu tuominneen mielenosoittajien pidätykset. Soini on meillä ottanut kantaa viisarien siirtelyyn.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Soini selittelee ja vähättelee tapahtunutta. Matka meiltä länteen ja Ruotsiin alkaa olla todella pitkä.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170327220009217...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #36

Suomen valtionjohdon selkärankana toimii ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen. Paljon maamme tilanteesta kertoo se, että hänkin lukee meille sivulauseessa "Venäjän järjestyslakia." Kysymys on kuitenkin satojen - joidenkin tietojen mukaan yli tuhannen ihmisen - summittaisista massapidätyksistä.

http://yle.fi/uutiset/3-9532968

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #36

Uhkailu ja painostus tekevät tehtävänsä ja suomalaiset menevät yhä syvemmälle kyykkyyn.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #39

Soinin ulostulo on todella täydellinen fiasko. Entinen oppositiojohtaja on sitä mieltä, että oppositiojohtajan saa panna "talteen" viideksitoista päiväksi hänen uhmakkaiden puheidensa perusteella. Kuten esimerkiksi Yhdysvallat, Saksa, Iso-Britannia ja mainittu Ruotsi ovat korostaneet, Venäjän perustuslaki takaa ilmaisu- ja kokoontumisvapauden. "Laittomia" mielenosoituksia ei ole olemassakaan, ei Suomessa eikä Venäjällä.

Saara Jantunen on James Mashirin facebook-seinällä sitä mieltä, että tässä käydään läpi kansallista traumaa. En tiedä, mutta kyllä tämä osoittaa, että Venäjä on Suomen entinen emämaa ja että se näkyy edelleen virkakulttuurissamme monella tavalla.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #36

Suomi ei saa poiketa Ruotsista molemmat ovat täysin USAn lumoissa toisin kuin eteläinen europpa joka ei ihannoi amerikkaa eikä tuomitse ärhäkkäästi Venäjää.
Ruotsi onkin hyvä esimerkki kun Gotlantiin siirretyt sotilaat eivät saa laukoa aseita eikä sinne siirretyt kaksi tankkia saa harjoitusampua myös sotilaskoneilta on kielletty laskeutuminen Gotlantiin.
Asevelvollisuus joka on kerran lakkautettu on tullut täysin käsittämättömäksi nuorisolle.
Ruotsin päinvastoin tulee ottaa oppia Suomesta miten tullaan toimeen Venäjän kanssa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Venäjä on vuosien ajan horjuttanut Lännen yhteiskuntarakenteita ja yhtenäisyyttä, ja Länsi on vain kääntänyt yhä uuden posken Venäjän lyötäväksi. Nyt olisi oiva tilaisuus maksaa pottuja pottuina ja osoittaa Venäjälle, että horjuttamiseen vastataan samalla mitalla.

Käyttäjän JussiHietala1 kuva
Jussi Hietala

Tuskin tämä nyt vallanpitäjiä ihan vielä kaataa mutta jonakin päivänä heidänkin valtansa on lopussa - ja sitä odotellessa hyvä kysymys on se, onko Suomessa nykyään YHTÄÄN merkittävää poliitikkoa joka ylläpitää suhteita Venäjällä muihin kuin Putinin porukkaan? Vai taasko tullaan olemaan yhtä hölmöjä kuin Neuvostoliiton romahtamisen aikaan?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

juuri näin Jussi. Silloin oltiin aivan pakkasella...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Vaikka Suomella oli olevinaan joku Venäjä osaaminen.

Pekka Iiskonmaki

#6
Sellaista ei ole koskaan ollut. Virossa on osaamista ja tietoa asiasta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Uutisfilmissä venäläispoliisit nujakoivat kansalaisten kanssa heinikossa. Minulle siitä pellossa pyörimisestä tulivat mieleen lähinnä juhannustaiat.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sääli, nyt Navalnyin sinetöi myöskin todennäköisesti oman kohtalonsa ja joutenee vankilan jälkeen "onnettomuuteen" muiden oppositiojohtajien tavoin. Rohkea mies!

Medvedevinkin vaikutti aikanaan ja aluksi presidentiksi tultuaan olevan länsimainen hyvä, ja demokratiaan uskova johtaja, mutta valta ja ahneus ovat nähtävästi hänetkin pilanneet. Sääli sekin. Uskoin, että hän olisi vienyt Venäjän enemmän länteen ja oikeusvaltioksi.

Ihmettelenkin usein, että kuinka kauan venäläiset jaksavat sietää näitä omaan taskuun miljardeja kahmivia johtajiaan, joiden ahneus alkaa näyttää samalta, kuin näiden afrikkalaisten despoottienkien kyltymätön tarve viedä kansalta mahdollisimman paljon... Valta turmelee, mutta eivät he näytä edes fiksuimmatkaan historiasta mitään oppineet?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Venäjällä voi tapahtua vakavia onnettomuuksia jopa vankilassa - siis tietyille vangeille...

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Hyvä, Arto! Venäjällä ihmiset alkavat olla kurkkuaan myöten täynnä Putinin hallintoa. Siihen hallintoon kuuluu Medvedev "mukavana" sylikoirana. Ei muuten Venäjällä päästä pääministeriksi, ellei ole erityistä väkivaltakoneiston ohjaamiseen liittyvää osaamista. Väkivalta on Venäjällä aina läsnä.

Luulen, että Medvedev olisi huono valinta, hän on ainakin ulospäin liian lepsu. Mutta Putinin sylikoiraksi hän kyllä sopii.

On se outoa, miten Venäjä reagoi kaikkeen ärhentelemällä, väkivallalla ja valehtelemalla. Siitä on tullut venäläisten tapa.

Siinäkin Arto on oikeassa, että paljon Venäjän federaation tulevaisuudesta riippuu nuorisosta, miksei myös tavallisista kansalaisista. He ovat tykinruokaa eli täysiä mitättömyyksiä vallanpitäjille. Aika näyttää, pitääkö se enää paikkansa.

Koivisto mokasi pahasti NL:n sortumisen. Nyt hän on "onnistuneesti" muistisairas, eikä muista omia tekojaan tai tekemättömiään asioita. Esim. hänen organisoimansa ns. pankkikriisi oli kauhea tapaus.

Kun Venäjän federaatio 1-2 vuoden kuluessa sortuu - ainakin taloudellisesti, ellei Amerikka tai EU sitä pelasta - en usko, että Suomen vallanpitäjät ovat millään tavoin valmistautuneet federaation sortumiseen. Kuka ministereistä tai kansanedustajista olisi siihen varautunut?

Federaatio sortuu yllättävänkin nopeasti. Siihen Suomen tulee varautua ja heti vaatia oman alueensa takaisin. On kuitenkin sovittava, millaisen korvauksen Venäjä maksaa yli 70 vuoden käytöstä maiden laillisille omistajille.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Heilläkin on unelma!

Yhtenä perjantai-yönä Olli Immonen postasi Facebookissa harkitsemattomasti ja tiistaina Kansalaistorilla oli 15 ooo mielenosoittajaa. Presidentti ja pääministeri lähettivät terveisensä.

Käyttäjän IsmoUtriainen kuva
Ismo Utriainen

Venäjä on jäänne menneisyydestä. Jos Itävalta olisi säilynyt suurvaltana kuten Venäjä, sitäkin olisi pakko hallita voimalla. Venäjän yhteiskunta ei kestäisi demokratiaa, vaan se hajoaisi. Missään muualla ei vihata Venäjää niin paljon kuin Venäjällä. Ollaan siis tilanteessa, jossa Venäjä ei oikeastaan kaipaa ystäviä, vaan vihollisia, mielellään keksittyjä tai heikkoja.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Venäjä on jäänne menneisyydestä.
Tämä on länsimaailman toivomus muuttaa kaikki kansat länsimaisiksi.
Irakia ei ole saatu länsimaiseksi eikä Afganistania.
Turkki on päinvastoin palaamassa lähi-idän uskonnolliseen kulttuuriin itsevaltiaineen.
Venäjä on uskomattoman suuri hallittavaksi länsimaisesti ja verta vuodattamatta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Kyseessä on siitä, että totalitaristisessa järjestelmässä nuoriso nousee aina vallanpitäjiä vastaan."

Onkin mielenkiintoista, millä Venäjän nykyhallinto saa tämän nuorison mielenkiinnon suunnattua muualle kuin Venäjän ja sen hallinnon valuvikoihin.

Vanha ja koeteltu keino on ulkoisen uhkan maalaaminen seinille. No nyt Venäjällä on jo aika monta rautaa tulessa rajojensa ulkopuolella ja niiden rautojen kuumana pitäminen kun maksaa maltaita. Vieläkö Venäjä voisi nostaa esiin uuden ulkoisen uhkan jossakin päin ja riittääkö sen rahkeet enää sen hoitamiseen ?

Toki Venäjän johto varmasti toivoo, että nuoriso kyllästyy mielenosoituksiin ja tyytyy siihen mitä heille on ollut ja tulee olemaan tarjolla.

No onhan Putinilla suoraan käskyvallassaan myös n. 300 000 - 400 000 sotilaan järjestyskaarti, joten voima ei varmasti lopu Venäjällä sisäisen järjestyksen ylläpitämisessä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Olisiko aika soittaa Kallion kirkon kelloja? Joka paikan Pöyryn kerrotaan kartoittaneen Venäjän metsävaroja.

Viimeksi kellojen soittelusta palkittiin viestintätoimisto Miltton. Silloin vuosituhantinen vihollinen pommitti Aleppossa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä kirkoissamme luetaan Venäjällä mielenosoituksessa pidätettyjen nimiä ja pidätyksen perusteluja aina kesään asti?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Miksi ette menneet mökille grillaamaan niin kuin normaalit ihmiset?" Pidätettynä oli myös Guardian-lehden toimittaja Alec Luhn.

https://twitter.com/ASLuhn

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Kiitos, Arto!

Tämän oli kirjoittanut se Arto, jonka olin luullut tuntevani.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tuula hyvä. Samahan mie oon!!! Ollaan kavereita Tuula)))

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pääministeri Medvedevin salainen (ei enää niin salainen) kartano yms. joista viime vuoden lopulla Navalnyin ja muiden esiin kaivamien tietojen perusteella laajasti myös länsimediassa kirjoitettiin, oli näiden korruptionvastaisten mielenosoitusten kärkenä.
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/medve...

Monessakin mielessä on ymmärrettävää, että Navalnyij on ottanut heikon pääministerin viestinnän keulakuvaksi.
Nykyoloissa kaikkein kovimman haasteen, presidentti Putinin, haastaminen korruptioväitteillä olisi mielenilmaisujen laajuuden ja powerin kannalta pulmallisempi;
ihmiset eivät uskaltaisi siinä mitassa lähteä liikkeelle kuin nyt.

YLE Radio 1:n Ykkösaamussa eräs asiantuntija kertoi/arvioi että eilen osoitettiin mieltä paitsi suurkaupungeissa myös pienissä periferian keskuksissa aina Siperiaa myöten.

Kaikkiaan tämän hetken tietojen mukaan 80:ssa kaupungissa toteutettiin mielenilmaisuja, mikä kertoo potentiaalisesta, kytevästä protestista, jollaisia ei sitten 2011-2012 vuodenvaihteen Putin-protestien jälkeen ole ollut. Silloinhan pääministeri Putin päättäväisesti ja kovin ottein nujersi suurkaupungeissa >100.000 väkimääriin kohonneet ja laajenemisvaiheessa olleet protestit.

Nyt näissä 80:ssa mielenosoituksessa marssi > 100.000 henkilöä.

Se on paljon se, olosuhteet ja ajat huomioiden.

Tätä ei ylin johto voi kuitata olankohautuksella.

Toimia seuraa:
Pitkin talvea on idänsuunnalta kuulunut varovaisia arvioita, että pääministeri Medvedevin ura valtakunnan johtotasolla olisi (taas kerran) katkolla, nyt aivan aikuisen oikeasti.

Eräiden viitteiden mukaan presidentti Putinilla on jo mies katsottunakin, kyse on nähdäkseni ollut ajoituksesta.

Putinin tämänkertaista kevätoffensiivia on huolella ja tavanomaisin näkyvin keskustelu- ja valmisteluoperaatioin ”viety asemiin”.

Nytköhän tämä asetelma panee pääministerinvaihdoksen teon alle? Muitakin ministereitä tultaneen samassa yhteydessä 2-3 kpl vaihtamaan, siis pientä rotaatiota.

Ei välttämättä sen suurempaa kertarysäystä, koska pieni liekki padan alla pitää keitoksen lämpimänä pitempään..

Taisin taannoisessa blogissani jo mainitakin uuden pääministerin nimen.
*

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pidätettyjä oli tämän uutisen mukaan Moskovassa yli tuhat. Heistä yön putkassa on viettänyt ainakin Aleksei Navalnyi, joka vietiin aamulla oikeuden istuntoon Moskovan keskustaan. Oikeuden läheltä on suljettu katuja eikä toimittajia päästetä lähellekään istuntoa.

Suomen mediat uutisoivat varovaisesti eivätkä poliitikot sano asiasta mitään. Suomi on viimeisen parin vuoden aikana suomettunut takaisin 1970-luvun asentoon.

http://www.newsru.com/russia/27mar2017/protest.html

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"Suomen mediat uutisoivat varovaisesti eivätkä poliitikot sano asiasta mitään. Suomi on viimeisen parin vuoden aikana suomettunut takaisin 1970-luvun asentoon."

Vaihtoehtomediat varmaankin täyttävät tämän(kin) uutisointiaukon? Varmaan, joo.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström vaatii Twitterissä mielenosoittajien ja Navalnyin vapauttamista. Presidentti Sauli Niinistö ilmoittaa lähtevänsä Venäjälle Vladimir Putinia tapaamaan.

http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?cont...

https://twitter.com/margotwallstrom/status/8462922...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #27

https://www.verkkouutiset.fi/politiikka/sniinisto_...

Eiköhän tuo Venäjän masinoiman Arktisen foorumin naapurimeeting sujune ihan mallikkaasti perinteisen tasapuolisen luottamuksen ja keskinäisen molempien osapuolten etuja kunnioittavan yhteisymmärryksen hengessä, koskapa Suomen tärkeitä kansallisia intressejä on briiffattu jämäkästi jo lokakuussa 2016. Tuolloin Tasavallan presidentti tapasi arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan. Esillä olivat arktiseen alueeseen liittyvät asiat niin turvallisuuden, yritystoiminnan kuin ympäristönkin osalta. Erityisesti pohdittiin, miten Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudesta saadaan mahdollisimman paljon irti. Presidentti arvioi, että arktiset asiat nousevat vielä nykyistä vahvemmin aktiiviseen keskusteluun, kun Suomen puheenjohtajuuskausi käynnistyy keväällä 2017. - Ja varmasti kansallinen edunvalvonta onnistuukin odotetusti, olihan keskustelua Presidentinlinnassa alustamassa Arktisen valtuuskunnan puheenjohtaja kansanedustaja ja Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtaja Katri Kulmuni ;) http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?cont...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #27

Ruotsin ministeri toivottelee Björn Wahlroosille hyvää matkaa, jos pakenee Ruotsista veroja vaikkapa Suomeen, ja täällä taloustoimittajat levittävät tulijalle punaisen maton.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No, Iltalehti kyllä revittää etusivullaan: KREML ISKI RAJUSTI. Näin sen vasta kun kipaisin tuossa kylillä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Palaan vielä marraskuiseen Medvedevin kartanon julkituloon 2016:
Julkisuuteen levisi silloin kuvaa ja sanaa, jotka todensivat Venäjän turvallisuuspalvelun eräiden osastojen varsin selvään läsnäolon pääministeri Medvedevin ”ökyhuvilan” mailla. Turvallisuspalvelu kuitenkin kiisti erityisen nopeasti osallisuutensa ko. tiluksilla. FSB:n ja sen erikoisosastojen kytkeytyminen näkyvään korruptioepäilyyn on luonnollisesti ”herkkä” asia, onhan turvallisuuspalvelu presidentin manuaalisessa ohjauksessa, ainakin välillisesti.
*16.11.2016:
”Mielenkiintoista on, että välittömästi Navalnyin 15.9.2016 tekemän paljastuksen jälkeen Venäjän Federaation turvallisuuselin FSO ilmoitti, että se ei suojele niin sanottua Medvedevin mökkiä, eli Milowkan kartanoa, se ei kuulu sen toimipiriin. Navalnyin esittämät tiedot näyttäisivät kertoman varsin tiiviistä läsnäolosta.
FSO = The Federal Protective Service (FSO) (Russian: Федеральная служба охраны, ФСО (Federalnaya Sluzhba Okhrany) of the Russian Federation, official name in English Federal Guard Service of the Russian Federation. Lue; https://en.wikipedia.org/wiki/Federal_Protective_Service_(Russia)
Ilmoitus täällä; http://en.news-4-u.ru/the-fso-stated-that-it-does-... ; The FSO stated that it does not protect so-called ” cottage Medvedev Pleso.”
• Linkki: http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22625...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Meillä Suomessa on aivan vastaavaa omistusta.

Presidentti Niinistö omistaa Naantalin Kultarannassa kartanon, Helsingin Mäntyniemessä luksusasunnon ja Kauppatorin vieressä Linnan palatsin.

Pääministeri Sipilän omistuksiin kuuluu Helsingissä Kesärannan edustustilat ja Säätytalo. Vantaalla omistuksiin kuuluu Königstedtin kartano.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Älä nyt puhdasta valhetta suolla.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Lintusen humoristiset arviot Niinistön ja Sipilän omistuksista tuovat mieleen vanhan ja myös humoristisen viisun idän poliitikkojen valehtelusta menneinä vuosikymmeninä:
"Njet Molotoff, njet Molotoff, valehtelit enemmän kuin itse Bobrikoff..."

https://www.youtube.com/watch?v=hz4mIn3swD0

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #31

Ei ole huumoria, valitettavasti.

Jos presidentti Niinistön ja pääministeri Sipilän omaisuudeksi lasketaan valtion omistukset, kuten herra Navalnyi on tehnyt monen venäläisen kohdalla, kirjoittamani on tietenkin faktaa.

Se vasta onkin muuten huumoria, kun Suomenkin porvarimediassa presidentti Putinin omaisuudeksi lasketaan Venäjän valtion kiinteistöomistus Ahvenanmaalla?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ryskyin murtuu pian Putinin valta - mutta... Olemmeko valmistautuneet väistämättömään kehityskulkuun Suomena ja ihmiskuntana? Joko meillä on haettu kontakteja ja tunnusteltu kulissien takana suhdeverkostojen luontia mahdollisiin tuleviin päättäjiin? Ei kai Venäjää jätetä yksin? Muistuttaisin myös inhimillisestä vastuustamme puuttua itänaapurin kipeisiinkin 'sisäisiin asioihin' > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234282-r...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venäjän talous ei kaatunut lännen öljy- ja pakotesotaan. Talous on kasvussa.

Epäonnistumisen jälkeen länsi siirtyi taas nakertamaan Venäjän sisäistä politiikkaa.

Venäjän sunnuntaisiin mielenosoituksiin osallistui 27 kaupungissa alle 30 000 mielenosoittajaa. BBC:n ja poliisin arvion mukaan Moskovassa oli noin 8 000 osallistujaa. Siis kourallinen, kun Moskovassa on 12 miljoonaa asukasta.

Vertailun vuoksi voisi todeta, että Helsingissä järjestettyihin Sipilän hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin on osallistunut enimmillään kaksinkertainen väkijoukko.

Venäjän opposition edustaja tulevissa presidentinvaaleissa on duuman toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja kommunistien Zjuganov. Ja sehän on katkeraa lännelle. Kommunistit kun vaativat uudelleen kansallistamista ja paluuta sosialistiseen politiikkaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kansannousu ei alkanut vielä, mutta alkanee viimeistään jos/kun Navalnyn presidenttiehdokkuus lopullisesti estetään tekaistulla pakkotyötuomiolla tai selvittämättömällä lyijy/poloniummyrkytyksellä. Nyt on korkea aika miettiä mitä sitten tehdään, kun todella alkaa rytistä.

Ja hyvä olisi kynnelle kykenevien vähän vaikka yrittää valmistella näyttämöä, jos vaikka voisi jotenkin ohjailla kehityskulkuja tukemalla täysipäisiä suuntauksia ja työntää putinistis-tsaristis-kommunistis-fasistis-internatsistiset historian roskakoriin lopullisesti...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kommunisti Lintunen puolustaa Venäjän ryöstökapitalisteja :) :) :)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ihme sinänsä, miten nämä meidän Lintusemme jaksavatkin puolustella näitä kansan rahoja aina vain itseensä ja lähipiirinsä tuhlaavia Venäjän miljonäärejä.
Aidon kommunistin pitäisi olla köyhän ja sorretun kansan puolella, niin olen asian ainakin ennen ollut ymmärtävinäni.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #46

Ei Lintunen puolusta Venäjän miljonäärejä, eikä Suomenkaan. Päinvastoin. Teen poliittista työtä miljonäärien kaatamiseksi.

Mutta vastustan valheellista uutisointia, jonka tarkoituksena on lietsoa Venäjä-vastaisuutta ja pelotella kansalaisia Siperialla.

Kyllä se vielä pitäisi muistaa, mihin uho ja propaganda johti 1930-luvulla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #48

"Uho ja propaganda" johti siihen, että Suomi selvisi itsenäisenä kansakuntana Neuvostoliiton valloituspyrkimyksestä, toisin kuin Baltian maat ja monet muut kansakunnat.

Timo Ala-Harja

Lintunen se vaan jaksaa uskoa kommunismin ja venäjän ihanuuteen tapahtui siellä mitä tahansa.

Petteri Hiienkoski

Jos uskoisimme Stubbia ja muita liberaalipopulisteja joiden mielenmukaista puppua valtamedia suoltaa, Putinin Venäjän olisi pitänyt romahtaa jo moneen kertaan.

Montako ihmistä siellä kaduilla nyt oli? - Jos monimiljoonaisessa suurkaupungissa muutama sata tai tuhat ilmaisee mieltään kadulla, on täysin järjetöntä kuvitellakaan että järjestelmä siitä hievahtaisikaan. Se että liberaalipopulistinen valtamedia paisuttelee näitä mielenosoituksia on mielestäni typerää haihattelua.

Ilmeisesti sen mielenmuokkauksen seurauksena sivistyneen oloisetkin ihmiset elättelevät mielessään ja päästelevät julkisuuteen utopistisia käsityksiä Venäjästä. Ikään kuin joku yksittäinen oppositiotyyppi ykskaks muuttaisi kaiken. Haloo!

Vaihtoehto Putinille? - Vallanvaihto edellyttää valtakunnallista organisaatiota joka sen toteuttaa ja myös kykenee ylläpitämään valtansa. Kommunistipuolueella - jos silläkään - olisi historiallisista syistä ehkä edes pikkuruisia mahdollisuuksia vallanottoon. Mutta ei ainakaan yksin. Armeijalla saattaisi olla sen ja/tai joidenkin muiden ryhmien tuella jossain tilanteessa mahdollisuuksia siihen.

Näkisin että se olisi mahdollista, jos katumielenosoitukset laajenisivat merkittävästi suuremmiksi kuin 2011. Mutta lähihistoriakin osoittaa ettei sellaisesta ainakaan demokratiaa, rauhaa ja vakautta seuraa. Päinvastoin. Vallankaappaukset tapahtuvat useimmiten juuri sellaisissa oloissa ja yleensä ne johtavat vuosia kestävään väkivaltaan. Armeija on usein osallisena niissä. Hyvä ehdokas Venäjälläkin. Sekö olisi sitten Suomen ja Euroopan etu?

Kannattaa miettiä mitä liberaalipopulistinen typeryys on saanut aikaan esim. Irakissa, Libyassa ja Syyriassa? - Demokratiaa, rauhaa ja vakauttako? - Sitähän sinnekin haluttiin. Mutta kuinka kävi? - Hirvittävää tuhoa, verenvuodatusta, terrorismia, järjestäytynyttä rikollisuutta, valtavia pakolaisleirejä ja turvapaikanhakijamassoja. Säännönmukaisesti näin käy.

Ovatko ihmiset lumottuja tai täysin aivopestyjä, kun terve järki näyttää sumentuneen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset