Arto Luukkanen

Venäjän koululaiset FSB:n kynsissä

Venäjän koululaisia kuulustellaan ja rekkamiehet eivät taivu!

Maaliskuun 26 päivän mielenosoituksista on jo aikaa mutta liikehdintä itänaapurissamme ei ole herennyt. On ilmeisestä, että korruptiomielenosoitukset tulevat jatkumaan tavalla tai toisella. Asia elää.

Hallitus järkyttyi maanlaajuisista mielenosoituksista ja vastasi raivokkaasti. Se pidätti kaikki mahdolliset oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin säätiön johtajat tai sen käskyläiset hakkasivat sairaalakuntoon epäilyttäviä organisaattoreita.

Säätiön tietokoneet ja mahdolliset viestimet on nyt takavarikoitu mutta toiminta jatkuu ja säätiö kykenee viestimään toisilla koneilla. On selvää, että näihin pidätyksiin ja takavarikkoihin on varauduttu. Kuten Navalnyi totesi haastattelussa Novaja Gazetalle: ”ne veivät dokumentit ja kengännauhatkin…varaudumme siihen”.

Nykyisessä internetmaailmassa tietoa ei voi kuitenkaan pimittää helposti. Maassa on paljon oppositioon suopeasti suhtautuvia toimittajia. Säätiö kykenee organisoimaan uudelleen toimintansa eikä tiedonvälitystä voi nitistää niin helposti. On kuitenkin selvä, että koneiden takavarikointi oli kova isku. Samoin tämän jälkeen Navalnyin organisaatio on traditionaalisten tiedustelutoimien kohteena eikä enää pääse yllättämään hallitusta samalla tavalla kuin maaliskuussa.

”Lasten ja imeväisten suusta…”

Hallituksen toinen järkytys oli se, että näissä mielenosoituksissa oli niin paljon nuoria henkilöitä. Keskenkasvuisia koululaisia – 13 vuotiaita, jotka halusivat kumota hallinnon ja huusivat kirkkain äänin Putinia varkaaksi.

Oli selvää, että hallituksen halusi välittömästi kuulustella näitä ”rikollisia” ja ottaa selvää, keitä mielenosoituksissa oikein oli. Tehtävä ei ole helppo sillä osallistujia oli niin paljon. FSB on kuitenkin analysoinut kuvamateriaalia ja on ulottanut tutkintansa ennen kaikkea oppilaitoksiin, jossa rehtorit saivat tehtäväkseen nuhtelut ja mielenosoituksiin osallistuneiden koululaisten kurinpalautukset. Näistä nuhteluista on saatu jo järkyttävää materiaalia internettiin.

Tilanne muistuttaa Syyrian kansannousua, jolloin Assadin turvallisuusviranomaiset jahtasivat ennen kaikkea koululaisia. Näiden kiduttaminen ja teloitukset käynnistivät lopulta tavallisen kansan vastarinnan.

Mitäs nyt oppositio?’

Aleksei Navalnyin pidätys kestää 15 päivää ja hän on pian vapaalla. Vaikuttaa siltä, että häntä on kohdeltu eristyksessä hyvin ”hellästi”. Toisaalta tämä osoittaa, että hallinnon piirissä on ihmisiä, jotka haluavat suojella häntä. Samoin hänen kansallinen kuuluisuutensa ja asemansa suojelee häntä vielä tässä vaiheessa pahemmalta kohtelulta.

Samaan aikaan kun Navalnyi on ollut pidätettynä, yrittivät tänään jotkut opposition henkilöt osoittaa mieltään Moskovan keskustassa. Televisiokanava ”Dozhdin” mukaan hallinto pysäytti nämä muutamat mielenosoittajat ja sulki välittömästi Maneesintorin käytävän, jota kautta pääsee Punaiselle Torille.

Hymyilyä herätti se, että poliisin ja sisäasianministeriön OMON-joukkojen erikoisryhmät vangitsivat Punaisen Torin lähettyviltä koululaisen, jolta löydettiin algebran kirja ja Venäjän perustuslaki. Toinen henkilö, joka joutui epäilyksen kohteeksi, käveli paikalle Venäjän lipun kanssa.

Varsinaista vastarintaa on esiintynyt kuitenkin ainoastaan Dagestanissa, jossa paikalliset rekkamiehet ovat pysäyttäneet liikenteen, ja ovat joutuneet kansalliskaartin saartamiksi. Tähän saakka armeija ei ole kyennyt hajottamaan tätä mielenosoitusta. Rekkamiehet eivät ole niin helposti peloteltavissa kuin koululaiset ovat. Kt.  https://youtu.be/iU1AmnewcFM

Vuosi 1917 toistuu?

Näyttää siltä, että mielenosoitukset jatkuvat uudella voimalla, heti kun Aleksei Navalnyi pääsee vapaaksi ja kun löytyy sopiva aika ja syy yhteiselle mielenosoitukselle.  Hodorkovskin säätiö on jo kutsunut mielenosoituksia 29 huhtikuuta. Navalnyin säätiö näyttää odottavan kesää seuraavaan sopivaan mielenosoitukseen.

Oppositio näyttää olevan aina yhden askeleen edellä trollien ja turvallisuusviranomaisten mielikuvitusta. Toisaalta, hallituksella kykyä ja halua taistella mielenosoituksia vastaan joka kovin tai pehmein keinoin.  

Tähän saakka Navalnyita ja muita pidätettyjä on kohdeltu kunnioittavasti. Mikäli tilanne johtaa todelliseen yhteenottoon merkitsee se sitä, että hallitus nostaa väkivallan tasoa.

Mielenosoittajat ovat kuitenkin saaneet itseluottamusta ja voimaa maaliskuun mielenosoituksista – ja mikä mielenkiintoista säröjä hallitsevan eliitin sisällä. Jotkut toivovat jo ”dialogia” ja toiset sitä, että pääministeri Medvedev uhrattaisiin kansan raivolle. Presidentti Putin vertasi mielenosoitusta Maidaniin ja totesi olevan korruptionvastaisen taistelun puolella mutta ei pitänyt siitä, että arvostelu kohdistui Medvedeviin.

Vallankumousten ongelma on hallitsevan eliitin taholla se, että mikäli se tekee myönnytyksiä niin ne johtavat aina seuraavaan askeleeseen. Kun kumartuu kerran, joutuu kumartumaan uudelleen. Toisaalta, mielenosoittajien kova kohtelu saattaa nostaa uusia vastustajia ja kovempaa kohtelua.

On kuitenkin selvää, että hallitseva eliitti on Venäjällä ollut tietoinen pakotteiden ja taloudellisen kurjuuden herättämistä tunteista – puolen miljoonan kansalliskaarti on valmiina. Presidentti Putin näyttää henkilöltä, joka ei epäröi antaa käskyä kansanjoukkoja päin ampumisesta. Hän ei aio lentää Sveitsiin eikä lähde neuvottelemaan kenenkään kanssa oman valtansa rajoittamisesta.

Venäjän poliittisesta keväästä näyttää tulevan hyvin mielenkiintoinen. Kysymys on: miten eläkeläiset reagoivat? Entä miten keskiluokka tekee? Entä koululaisten vanhemmat? Näin historioitsijana on selvää, että Venäjällä on tätä ennen yleensä kerran 100 vuodessa tapahtunut vallankumous. Onko se aika nyt?

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

ps. Tänään. Novosibirskissä ja Pietarissa mielenosoittajia oli tuntuvasti enemmän kuin Moskovassa tänään. https://www.novayagazeta.ru/news/2017/04/02/130369-aktsii-protiv-korrupt...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Etkö noteeraa Neuvostoliiton ja kommunistihallinnon luhistumista tarpeeksi merkittäväksi tapahtumaksi ollakseen se "sadan vuoden" vallankumous?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Suomen ja Venäjän yhteys on historiallinen. Siksi Suomessakin täytyy aloittaa vallankumouksen valmistelu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, esimerkiksi Karjalan palauttaminen ja liittyminen NATO:on. Miten olisi lisäksi myös kommunistisen puolueen lakkauttaminen?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilman muuta, vallankumoushan meillä on joka neljäs vuosi.

Korruption vastaista mielenosoitusta tuskin tarvitaan, kateelliset kansalaiset paljastavat korruptoituneet poliitikot ja virkamiehet, ja media pitää huolen että esim. pääministeri ei voi käyttää edes mainospipoa.

Meillä asia hoidetaan eri tavoin kuin Venäjällä, missä häkkiin pannaan mielenosoittajat kun taas täällä häkki heilahtaa korruptioon syyllistyneille.

Kumpi tapa on mielestäsi parempi?

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Montako korruptioon syyllistä meillä on tuomittu? Pari pikkutekijää joskus! Suuret kalat uivat vapaina nyt ja aina. Katso Dosentti 27.3.2017.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kuubassa on lähes jokaisessa kadunkulmassa iso plakaatti: "Eläköön vallankumous". Siitä huolimatta eivät ole saaneet sitä aikaan moneen kymmeneen vuoteen.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Hyvä, Arto! Tästä asiasta kannattaa kirjoittaa, sillä se vaikuttaa Venäjän tulevaisuuteen olennaisesti. Näyttää siltä, että taloudellinen katastrofi ja nuorison mellakat osuvat samaan aikaan. Se merkitsee federaation loppua.

Neuvostoliitto hajosi reilut parikymmentä vuotta sitten. Sitä ennen tsaarien dynastia hajosi 1917 vallankumoukseen. Nyt on aika Putinin vallan loppua.

Putin on vakooja ja KGB-mies. Siksi hän ei muuta periaatteitaan, joihin olennaisena osana kuuluu väkivalta. Hän ei ole missään nimessä valtiomies.

Juu, Karjala ja koko pakkoluovutettu 45 000 km2 alue pitää palauttaa Suomelle. Samalla on sovittava yli 70 vuoden käyttö ja muutokset. Ellei niitä selvästi sovita, ne hänksläävät maitten välillä ikuisesti.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Suomen Pankki/BOFIT/30.3.2017: "Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT ennustaa Venäjän BKT:n kääntyvän tänä vuonna 1,5 prosentin kasvuun aiempaa korkeamman öljyn hinnan tukemana. Kasvua vetää kotimainen yksityinen kysyntä, ja samalla myös tuonti elpyy syvästä pudotuksestaan."

Tietosi federaation lopusta on suuresti liioiteltu. Kivääri kannattaa kantaa vielä vintin kätköihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kääntyy kasvuun aallonpohjasta, jos ennuste pitää paikkansa. BOFIT 23.3.2017:

Venäjän taloustilanne on edelleen heikko

Kausitasoitettu ja työpäiväkorjattu teollisuustuotanto nytkähteli alkuvuonna edelleen ylös ja alas. Vireän tammikuun jälkeen tuotanto supistui helmikuussa huomattavasti.

https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/201...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Lukekaa hyvät ystävät Venäjän meiningistä Steven Lee Myersin uunituore kirja "Uusi tsaari".
Kirjoittaja esittää kommenttina, että Venäjä on Putinin Venäjä. Kirjaimellisesti! Hänen sanansa on laki. Niin maassa eletään kuin uusi "tsaari" käskee.
Lainaan kirjasta Venäjän vaaleihin liittyvän kohdan..." ei ole yhteiskunnan asia valita johtajiaan minkään vaalikampanjan tapaisen jälkeen, vaan hyväksyä ennalta valitut henkilöt". Niinpä! Näin toimii johdettu demokratia itänaapurissa.

Erikoisesti kannattaa lukiessa kinnittää huomio kuinka herkästi raivostuva (Lee Myersin mukaan) henkilö Putin on. Käyttää tuolloin kieltä, joka ei sovi alkuunkaan valtionjohtajalle.
Tämä lisääntyvä "raivostuminen" on huolestuttavaa maanpuolustustammekin ajatellen.

Lukekaa tosiaan edellä mainitsemani teos, varsinkin ne, jotka kaipaavat lisävalaistusta täysin yksinvaltaisesti johdetun valtion nykytilasta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venäjän presidentin valtaoikeudet on määritelty perustuslaissa, kuten Suomenkin.

Euroopassa laajimmat valtaoikeudet ovat Ranskan presidentillä.

Turkin presidentin valtaoikeudet saattavat maan kansanäänestyksen jälkeen ohittaa Ranskan vastaavat.

Suurimmat valtaoikeudet, lähes diktatoriset, ovat Yhdysvaltain presidentillä. Tilanne on nyt paha, sillä presidentti Trump vaikuttaa epävakaalta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Olkoon Venäjän presidentin valtaoikeudet määritelty miten tahansa, niin Putinin sana menee aina lakien ja asetusten ohi. Pykälät kierretään. Hän OTTAA valtaa sen kun tarvitsee.

Oikeuslaitos ja hallinto toimii täysin Putinin komennossa ja tehtailee lakeja "tsaarin" viittauksen mukaan. Ja tuomitsee tai jättää tuomitsematta isännän tahdon mukaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Arto Luukkanen unelmoi:"Tilanne muistuttaa Syyrian kansannousua, jolloin Assadin turvallisuusviranomaiset jahtasivat ennen kaikkea koululaisia. Näiden kiduttaminen ja teloitukset käynnistivät lopulta tavallisen kansan vastarinnan."

Ja hiio hoi! Miten koulutettu ihminen voikaan olla väärässä.

Koululaisista ja heidän vanhemmistaan valtaosa kaipaa entisiä aikoja. Neuvostoliiton aikana kun koulutus oli ilmaista, kuten myöskin kirjat ja ateriat sekä koulun jälkeinen iltapäivähoito.

Vastavallankumouksen jälkeen varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta alettiin periä maksua. Presidentti Putin ja duuman kommunistien tuki on palauttanut vähitellen maksuttoman kasvatuksen.

Ps. Moskovassa oli tänään yhden miehen ja parinkymmenen sivusta seuraajan kansannousu. Ei vaikuttanut kovinkaan väkivaltaiselta vallankumoukselta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Rauno hyvä. Enhän minä "unelmoi". Tuon esille faktoja ja mielenkiintoisia yhteneväisyyksiä. Eikä tämä mitä rakettitiedettä ole: tässä vähän vain seurataan sitä mitä naapurissa tapahtuu. Sinäkin voisit tehdä niin. ))

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä seurataan, Venäjääkin. Mutta ennen muuta kotimaata, Suomea.

Meillähän on Luukkasen kriteerein jatkuva vallankumouksellinen tilanne. Tosin "laaja yleisö" ei tiedä sitä, koska porvarimedia ei kerro Suomen mielenosoituksista ja pidätyksistä.

Ps. Moskovan eilinen muutaman kymmenen ihmisen mielenosoitus on paisunut porvarimediassa jo monien satojen suurprotestiksi. Toiveet muuttuvat vähitellen numeroiksi "laajalle yleisölle".

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #15

Jos porvarimedia ei näytä, niin kai kommarimedia näyttää pidätyksestä. Voisitko pistää linkin kun ei ole sattunut huomaamaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #17

Viime syksyn Joukkovoimaa-mielenosoituksessa pidätettiin ainakin neljä nuorta. Katsoin vieressä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #18

Miten kommunistilehdet raportoivat?

Pekka Iiskonmaki

Raunon unelma Neuvostoliitto hajosi ja Rauno on tavallaan orpo.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämän aamun uutisissa tuli jo tietoa jatkosta ja uusista pidätyksistä Moskovassa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Meillä poliisi ei vain pidätä vaan ampuu päähän ja silmään (6.12.2015 ja 2016 mielenosoitukset).

Pekka Iiskonmaki

Väkivallan lisääntyessä on Venäjällä kokeiltu yleislakko tehokas. Viikko riittäisi aluksi.

Ennustin jo viisi vuotta sitten, että Hodorkovski nousee valtaan Venäjällä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hodorkovski tai kuka tahansa nimeltä mainittu saadaan helposti pois päiviltä ennen kuin pääsee valtaan asti. Mutta joku sinne jossain vaiheessa pääsee. Tie vain tulee olemaan verinen Venäjän kansalle. Putin on kutsunut hekilökohtaisen suojeluarmeijansa rivistöihin puolisen miljoonaa miestä kaikkine aseistuksineen. Tietysti sille loppupeleissä käy samoin kuin Ceausescun Securitaté -joukoille Romaniassa, mutta kuten sanottu, hurmetta tulemme näkemään.

Pekka Iiskonmaki

''Tie vain tulee olemaan verinen Venäjän kansalle.''

En tiedä miten hyvin Juha Kuikka tuntee Venäjän. Venäjän historia vuodesta 1990 ei tue tuota väitettä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Gorbatshovin oli pakko yrittää uudistaa Neuvostoliittoa, koska homma oli täysin pysähdyksissä eikä mikään enää pelannut. Uudistaminen oli kuitenkin epätoivoinen yritys ja jo alun alkaen mahdoton. Oli pakko aloittaa "puhtaalta pöydältä".

Valtatyhjiötä yritti ensin kömplelöllä tavalla ottaa haltuunsa pieni humalainen juntta, jolla ei ollut tukenaan yhtään ketään eikä mitään. Sitten populistinen Jeltsin päihitti sen pelkällä retoriikallaan ja mahtipontisella esiintymisellään joukkojen edessä. Neuvostoliiton romahduttamisessa ei verta tarvinnut vuodattaa kuin jonkin verran Baltiassa, jossa kuoleva karhu vielä kerran yritti kämmenellään huiskaista.

Verta nähtiin jälleen vuoden 1993 syksyllä, kun Jeltsinin vastustajat kaappasivat parlamentin ja Jeltsin joutui turvautumaan armeijaan tykkeineen kaikkineen. Taisi satakunta saada surmansa silloin.

Missään vaiheessa aiemmin ei kuitenkaan kukaan päämies ole Venäjällä koonnut sellaista henkilökohtaista suoja-armeijaa kuin Putin on tehnyt Kansalliskaartin muodossa. Siksi vertasin sitä Romanian Caesesculle uskolliseen Seritaté -armeijaan. Kun varsinainen armeija ja Kansalliskaarti jonain päivänä ottavat yhteen, niin siitä on leikki kaukana.

Pekka Iiskonmaki

#25
Lähinnä tarkoitin omakohtaisia kokemuksia. Kuinka usein käyt Venäjällä?

Pekka Iiskonmaki

#25
Nehän on palkkasotilaita ja sotiminen on ammatti. Sota loppuu heti, kun palkanmaksu sakkaa.

Taas väärä arvio.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset