Arto Luukkanen

Mitä Kiina tekee paremmin?

Mitä Kiina tekee paremmin kuin Venäjä?

Kiinan presidentti Xi Jinping ja hänen vaimonsa Peng Liyuan tapaisvat eilen maamme johtoa. Tapaaminen oli historiallinen ja on herättänyt maailmalla jo ihmetystä. Miksi suuren Kiinan presidentti tulee Suomeen vierailulle?       

Ehkä syitä tähän voi etsiä tasaisesta politiikasta ja kaupasta. Maittemme välinen kahdenvälinen kauppa on 6,4 miljardia. Se on globaalisti vähän mutta tärkeää erityisesti meille. Tärkeintä on kuitenkin se, että trendi on ollut vakaata ja että siihen on liittynyt kiinalaisille niin tärkeä Guanxi-aspekti.

Tämä tarkoittaa sitä, että kiinalaisille kauppa ei ole vain sitä että myydään tavaroita vaan sitä, että tunnetaan partneri paremmin. Sana voitaisiin kääntää suomeksi sanalla ”suhteet”.

Sikäläisen ajatuksen mukaan kaupankäynti ei onnistu ilman, että tunnetaan toinen ja että toiseen voidaan luottaa. Se on ihmisten välistä kanssakäymistä (人情 rénqíng/jen-ch'ing), jossa hienosti sanottuna “fasilitoidaan” kauppaa ja ihmisten ymmärtämistä tapaamisilla ja tutustumisilla.

Partneri tulee siinä osaksi toisen verkostoa ja ehkä myös suurempaa yhteyttä – sukua. Kiinan asiantuntijat voivat selittää sitä paremmin. Se kyllä eroaa hieman venäläisestä ”blat” kulttuurista.

Lyhyesti: Kiina ei tee lyhyitä investointeja vaan luottaa siihen, että kaupan partnerit toimivat ajatuksenaan yhteinen kaupallinen tulevaisuus ja menestyminen. Tätä trendiä kuvaa hyvin se, että Kiina on jo investoinut kovasti suomalaisiin yritysostoihin.

Toisaalta, kiinalaiset turistit tullevat käyttämään pohjoisen Suomen palveluksia ja hotelleja tulevaisuudessa paljon. Näyttää siltä, että turismi tulee olemaan eräs Suomen vientivaltteja; maamme luonto ja sen puhtaus houkuttelevat kiinalaisia. Toisaalta esimerkiksi kotikaupunkini Järvenpää voisi olla erinomainen vierailukohde kiinalaisille turisteille. Sibeliuksen kotikaupunkina ja eteläisen Suomen helmenä sillä olisi paljon näytettävää; Vanhankylänniemen palvelut voisivat tarjota sopivia mahdollisuuksia?

Onko tässä Suomen tuleva Sampo?

Vierailu on viesti. Kuten Helsingin yliopiston Confutse-instituutin johtaja Julie Yu-Wen Chen on todennut ”China Daily” lehdessä: ”presidentti Xi lähettää tällä vierailulla viestin” kansainvälisen kaupan ja globalisaation puolesta. Hänen mukaansa Suomen ja Kiinan väliset erinomaiset suhteet johtuvat siitä, että molemmat kansat ovat hyvin käytännöllisiä. Se sopii meille suomalaisille: se mikä toimii on ok ja samalla myös se on kaunista!

Mitä Kiina tekee paremmin kuin Venäjä?

Näin Venäjän tutkijana hämmästyttää se nopeus ja vauhti, jolla Kiina on kasvanut 1970-luvulta saakka. Maat olivat täysin eri tasolla silloin mutta nyt etu on Kiinan puolella.

Kehitys on ollut itseasiassa traagista Venäjän kannalta. Samaan aikaan kun Venäjä on nojannut suuriin luonnon- ja energiavaroihinsa sekä vanhaan teollisuuteen on Kiina monipuolistunut vauhdilla – ilman estoja. Toisaalta, se mikä herättää huomiota on Kiinan kyky käyttää ns. ”pehmeää vaikutusvaltaa”. Venäjä on ollut siinä kovin kömpelö eikä se oikein osaa hyödyntää valtavia voimavarojaan.

Kaiken kaikkiaan – Suomen ja Kiinan väliset yhteydet ovat vasta alussa. Meidän kannattaisi investoida kiinan kielen ja kulttuurin ymmärtämiseen ja jatkaa meillä hyvin alkanutta Kiina-tutkimusta.

Hyvänä esimerkkinä tästä on dosentti Tiina Airaksisen tutkimus kiinalaisista naisista: ”Enemmän kuin puoli taivasta: kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa, Art House 2016”.

Kielen opiskelu voisi olla hyvä alku! Minä ainakin olen jo tiiraillut kiinan kielen kirjaa. Kirjaimet näyttävät kovin erilaisilta mutta näyttiväthän ne kyrillisetkin aakkoset aluksi aivan heprealta!

Ehkä ensi kesän jälkeen osaan jo Kiinan dynastiat ulkoa? Miten se meni: Shaang, Zhou…

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Yhdellä sanalla: Kansainvälistynyt, minkä on tehnyt helpoksi se, että Kiina ei puutu muiden maiden sisäisiin asioihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiina osasi ainakin siirtyä markkinatalouteen paljon taitavammin, pehmeämmin ja nopeammin kuin Venäjä. Valta pidettiin tiukasti puolueen käsissä, mutta puheenjohtaja lausui kansalle "menkää ja rikastukaa" -floor is yours!

Lakeja muutettiin ilman suurta vallankumoustunnelmaa ja yrittämisen vapaus astui voimaan. Kiinalaiset ahkerana ja vanhana kauppakansana osoittivat, ettei geeneihin naftaloitunut bisneskulttuuri ollut vielä ehtinyt minnekään hävitä.

Ainoa dramatiikka, joka Kiinan uudistumisvuosikymmeninä on tapahtunut, oli oikeastaan Tiananmenin verilöyly. Liikaa tosin sekin - myös poliittisen johdon mielestä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Demarien kunnallisvaaliehdokas Ville Kopra twiittasi tänään: "Odotettavissa lähipäivinä: Poliitikkojen kolumneja, näkökulmia ja epämääräisiä muisteloita keitä kaikkia kiinalaisia tuntee ja on tavannut."

: D

https://twitter.com/VilleKopra

Pekka Iiskonmaki

Saatana saapui Moskovaan vallankumouksen ja puhdistusten välillä.

Sen jälkeen Venäjä on menettänyt väkivaltaisesti yli 100 -miljoonaa ihmistä.

Ei sieltä nousta ja nykymeno ei lupaa parempaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Saatana_saapuu_Mosko...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siksipä yhteistyö Kiinan kanssa on kaikista kauppasuhteisiin liittymättömistä jännitteistä vapaata. Meillä on Kiinan kanssa puskurivaltio välissä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jarmo Makkonen, saattaapa vielä joku päivä olla :)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

No olihan niitä Suur-Suomi ajatuksia joskus mutta että ei ihan noin suurta Suur-Suomea sentään :)..

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kiina tekee ja tekee paljon, ja myös paremmin.

Kiinan panostus Afrikkaan on jo kaikkien tietämää ”peruskauraa”.
Ilmari kertoi äskettäin näillä sivuilla tuoreita näkymiä:

"Kiina näyttää "lännelle", että kehitysapu voidaan tehdä myös aivan toisella tavalla.....järkevästi."

”Kiinan Kansantasavalta ei ole julkaissut tarkkoja lukuja Afrikan investoinneista, mutta arvellaan kohtuullisen tarkasti, että maa sijoittaa Afrikkaan vuosina 2016-2019 suunnilleen 55 miljardia euroa.”

Lue lisää: http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234322-kiin...
*
Kiinan viesti on kova:

Muistamme miten viime tammikuussa 2017 presidentti Xi puhui Davosin businesstapaamisessa ja puhui voimakkaasti globalisaation puolesta:

”Kiinan presidentti Xi Jinping puolusti globalisaatiota Davosin talousfoorumissa: Kukaan ei voita kauppasodassa
Xi puolusti voimakkaasti avointa ja yhteistyöhön perustuvaa kansainvälistä talousjärjestelmää. Puhe oli viesti varsinkin perjantaina presidentin virkaansa astuvalle ja Kiinaa kritisoineelle Donald Trumpille.”
YLE, 17.1.2017; http://yle.fi/uutiset/3-9407804
*
Tämä parin päivän takainen uutinen osui monien silmään:

”Kiinalaiset sijoittavat Suomeen 7 miljardilla – "Suomi pärjää Piilaaksolle"
Kiinalaissijoittajien katse on Euroopassa viime vuosina kääntynyt pohjoiseen, ja kiinnostus näkyy Suomessa.
Kansainvälistymispalveluja tarjoavan Finpron alaisen Invest in Finlandin johtaja Antti Aumo kertoo, että kiinalaisten kanssa on parhaillaan käynnissä yli sata aktiivista investointineuvottelua. Luku on Aumon mukaan suuri verrattuna yleiseen tasoon.
Suomeen tulevien kiinalaissijoitusten arvo on noin 7 miljardia, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.”

Lähde: MTV3, 3.4.2017: http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/kiina-s...
*

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Venäjän tragedia tässä kehittyvien maiden nousussa on se, että ensin Venäjällä ei ollut tarvittavaa vakautta ja sitten kun vakaus saavutettiin puuttui turvallinen liiketoimintaympäristö ja mm yritysryöstöt oliviat yleisiä (millainen tilanne on tuolta osin nyt?) Ja nyt Venäjä on siirtänyt itsensä globaalien markkinoiden paarialuokkaan agressiivisella ulkopuolitiikallaan. Ja kuitenkin Venäjällä olisi ollut kaikki edellytykset tehdä sama mikä onnistui Kiinalta, itse asiassa sen mahdollisuudet olisivat olleet jopa paremmat kuin Kiinalla, sillä sen väestö oli koulutetumpaa, infra parempaa, etäisyydet markkinoille pienemmät...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiteyttäen voisi vielä todeta, että venäläiset ovat laiskoja ja kiinalaiset ahkeria.

(Luin hiljattain erästä maantieteen oppikirjaa jostain 1900-luvun alkupuolelta ja siinä oli "Venäjä"-otsikon alla tekstiä tyyliin: "Suomesta itään elelevät iloiset karjalaiset, etelämpänä asuvat viekkaat eestiläiset, Itämeren etelärannikolla on laiskojen puolalaisten alue ... j.n.e.)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

DDR:n aikaan, kun muutkin kuin Timo Soini katsoivat aikaa taskunauriista, viralliset valtiovierailut pokkurointeineen olivat arkipäivää, mutta enää vain Suomella on varaa koota maakunnista tuhatkunta poliisia seisoskelemaan päiväksi kadunkulmiin sekä terrorisoida kaupunkilaisten elämää lamauttamalla liikenne.

EU:n myötä valtiollisten suhteiden hoitaminen on muuttunut "businesslike".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"enää vain Suomella on varaa koota maakunnista tuhatkunta poliisia seisoskelemaan päiväksi kadunkulmiin sekä terrorisoida kaupunkilaisten elämää lamauttamalla liikenne."

Kun Martti Ahtisaari vieraili Kiinassa 1990-luvulla (tapasin muuten hänet siellä ...) niin Pekingin keskustan kaikki kadut oli suljettu liikenteeltä ja pitkä mustien autojen letka teki Taivaallisen Rauhan Aukiolla kunniakierroksen kaikessa ylväässä yksinäisyydessään.

"EU:n myötä valtiollisten suhteiden hoitaminen on muuttunut "businesslike"."

Tuo koskee lähinnä EU:n johtajien tapaamisia. Kyllä maailmallakin laajoja turvajärjestelyjä tehdään korkean profiilin tapaamisissa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tarja Halosen aikaan adjutanteilla kerrottiin pitävän kiireitä yritettäessä löytää virallisia vieraita Helsinkiin, sillä emäntä olisi niin mielellään kuullut salskeiden kadettien kajauttavan "Hyvää päivää, rouva presidentti!"

Toki joku suurvaltojen G20 -kokous tai EU:n äskeinen 60-vuotisjuhla Roomassa turvattiin erityisjärjestelyillä, mutta että Suomi...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Kiinan presidentti ei joka päivä Suomessa vieraile, joten eiköhän Helsinki tuosta turvajärjestelyn hirmuisuudesta kyllä tule toipumaan.

Mielenkiintoisempaa oli ETYK-kokouksen aikana vuonna 1975 Helsingissä, kun katukuvaa siistittiin jopa sillä perusteella, että liian rumat ihmiset eivät saaneet Espalla kävellä tai istuskella penkeillä. Muutamaa päivää aiemmin poliisi järjesti suuroperaation, jossa kaikki puliukot vietiin viikoksi telkien taakse. Ja siihen aikaan puliukkoja oli paljon.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #12

Rönkön väite on silkkaa roskaa! Kaikkea se katkeruus vaalituloksia vastaan teettää. Hyvä, että tuokin tulee esille.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #48

Kunnia sille, kelle se kuuluu. Jos kysyttäisiin mediatoimittajalta kenen idea oli soitattaa Kallion kirkon kelloja vuosituhantisen vihollisen pommittaessa Aleppoa, moni makustelisi Kallion flikan nimeä, mutta pysti onkin annettu yhden ystävän politiikkaa toteuttavalle viestintätoimisto Milttonille, ns. joka paikan pöyryn kaverille.

http://evl.fi/pressrum/nyheter/-/items/item/11806/...

Petri Hämäläinen

Pari nopeaa ehdotusta miksi Kiina kehittyy toisin kuin Venäjä:

Kiina oli jo kerran ja hyvin pitkään maailman kehittynein yhteiskunta.

Kiinalla on siten selkeä visio ottaa uudelleen paikkansa maailman kehittyneimpänä valtiona. Häpeälliset viimeiset 100-200 vuotta saadaan unholaan.

Kiina on kansallisvaltio, jossa kansa sitoutuu yhteiseen visioon ja tulevaan (ja toteutuneeseen) menestykseen.

Kiinalla on hämmentävän vähän imperialistista historiaa. Maan rajat ovat olleet lähes muuttumattomat viimeiset tuhat vuotta. Tietenkin uiguurit ja tiibetiläiset näkevät asian toisin, mutta isossa kuvassa poikkeus vahvistaa säännön.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ennen kuin aletaan tilaamaan kiinalaisista nettikaupoista yksittäiskappaleina suoraan postiluukusta kotiimme kolahtavia lippalakkeja alle kymmenen euron kokonaishintaan, niin mietitään muutkin kuin Trump, mihin maailma on menossa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Muutama vuosi sitten piti hankkia uusi nappiparisto keittiön munakelloon. Lähikaupassa se olisi maksanut pari euroa, ja netin kautta sain Kiinasta 100 kappaletta kympillä (sis. postikulut). Olen niitä sitten jaellut ystäville ja sukulaisille.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Kiinasta kannattaa muistaa se, että Kiina on ilmeisestikin maailman vanhin valtio, jos otetaan huomioon se, että valtion muodostuminen pitäisi pystyä todentamaan. Qin Shi Huangdi yhdisti Kiinan keskenään sotivat valtiot yhdeksi keisarikunnaksi vuonna 221 eaa. Vaikka hänen Qin-dynastiansa jäi lyhytaikaiseksi, niin sitä seurannut Han-dynastia pysyi vallassa aina vuoteen 220 asti.

Jo ennen yhdistymistään ja sen jälkeen kiinalaiset ovat onnistuneet (kulttuurivallankumouksesta huolimatta) kokoamaan erittäin suuren kulttuurillisen pääoman. Kun sanotaan sanat "kiinalainen" ja "tunteminen" niin minä ainakin assosioin nuo termit yhdessä Sun Tzun "Sotataitoon", jonka keskeinen opetus on itsensä, vihollisensa ja olosuhteiden tunteminen. Kiinalaiset luultavasti tuntevat ja osaavat soveltaa "Sotataitoa" ja muita vastaavia kirjoja esim. liike-elämään erittäin hyvin.

Toiseksi on syytä huomata, että kiinalaiset ovat yleensä hyvin kärsivällisiä ja pitkäjänteisiä ihmisiä. Tähän voidaan soveltaa hollantilaisen Geert Hofsteden kulttuurillisia dimensioita Kiinasta:

https://geert-hofstede.com/china.html

Hänen mukaansa kiinalaiset ovat hierarkisia eli heillä on pitkät valtaetäisyydet. He eivät ole kovinkaan individuaalisia, vaan yhteisöt merkitsevät heille paljon. Kiinalainen yhteiskunta on sangen maskuliininen eli menestyshakuinen. Kiinalaiset eivät pelkää epävarmuutta, vaan pyrkivät sopeutumaan siihen ja he ovat hyvin kärsivällisiä, hyvin pitkäjänteisiä. Kiinalaiset eivät myöskään hemmottele itseään piloille, vaan he ovat aika pidättyväisiä.

Mikko Toivonen

Selittäviä seikkoja ovat seuraavat faktat:

Kiinalaiset eivät ole kovin persoja itsensä nopeasti pilaavalle massiiviselle viinan käytölle.

Kiinalaiset ovat pääsääntöisesti yritteliäitä ja ahkeria eivätkä laske työtuntejaan vaan heille työ on osa elämää.

Kiinalaiset ovat poikkeuksellisen materialisteja (ahneita) mikä pakottaa heidät joukkona tekemään voittoa.

Kiinalaiset eivät ole pääsääntöisesti yksilökansaa vaan joukkokansaa mikä antaa heille joukon edun kun varmuudella tiedetään että joukko on aina lopulta älyn ja innovaation voimassa yksilöajattelijaa tehokkaampi

Luonnollisesti näillä "hyvilla ja venäläisistä täysin erottavilla ominaisuuksilla" on kääntöpuolensakin, mutta se on toisen otsikon ja keskustelun paikka.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Olisi mielenkiintoista nähdä että minkä vaikutuksen Trumpin tapaaminen tekee Kiinan johtoon. Jos Trump on yhtään sellainen millaisen kuvan mediasta on hänestä saanut, niin ehkä kiinalaisten kunnioitus varisee. Ja jos käy näin niin mitä siitä seuraa maailmanpolitiikassa?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Asiaa Arto Luukkaselta! Kun Neuvostoliitto ja Kiina kahakoivat Ussuri-joella 1969, Kiina nähtiin altavastaajana maiden keskinäisessä vertailussa. Neuvostoliitto oli vielä mahtinsa huipulla, eikä lännessä huomattu jättiläisen seisovan jo savijaloilla. Kiinaa riivasi edelleen Maon kulttuurivallankumous ja kehittymättömän maan ainoana voimana nähtiin miljardiin nouseva väestö. Siitä ajasta asetelma on kääntynyt päälaelleen. Venäjän alue on pienentynyt selvästi supervalta Neuvostoliiton ajoista ja väestömäärä puoliintunut, talous mataa paikoillaan ja ostovoimakorjattu bruttokansantuote on tuskin kolmen vuosikymmenen takaisen Neuvostoliiton tasolla. Kiinasta on sensijaan tullut ostovoimakorjatulla bkt:llä laskien maailman suurin talous ja maailman toinen supervalta Yhdysvaltain rinnalle entisen Neuvostoliiton sijaan.

Miten tässä näin kävi? Jos yhden henkilön harteille asettaisi kehityksestä vastuun, niin hän olisi eittämättä Kiinan 70-luvun lopun ja 80-luvun johtaja Deng Xiao Ping, joka modernisoi jättiläisvaltion politiikallaan. Hänen jalanjäljissään seuraajien on ollut helppo jatkaa. Ahkerat ja kurinalaiset kansalaiset ovat voineet kasvattaa omaa ja maansa hyvinvointia tarvitsematta enää pelätä Maon sekopäisiä "suuria harppauksia" ja "kulttuurivallankumouksia". Toki kehityksellä on ollut kääntöpuolensa, epätasa-arvoisuuden kasvu ja raakakin ilmaisunvapauden rajoittaminen, mutta Kiinan nousu viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana on ollut yksi maailmanhistorian suuria menestystarinoita.

Venäläisillä oli sensijaan Hrustsevin jälkeen huono herraonni. Neuvostojohtajat Brezhnevistä lähtien olivat seniilejä ukkoja eikä uudistusmielinen Gorbatsovkaan onnistunut kääntämään Neuvostoliiton alaspäin menevää suuntaa. Suurin syy oli tietysti se, että modernissa maailmassa neuvostomallinen komentotalous ei yksinkertaisesti enää pärjännyt ja yritys kilpailla Yhdysvaltain kanssa sotilaallisesti söi voimavaroja. Neuvostoliiton hajottua Jeltsin teki täyskäännöksen luovuttamalla maan kansallisvarallisuuden oligarkkien käsiin. Nämä tekivät miljardiomaisuutensa myymällä puoli-ilmaiseksi saamansa raaka-aineet markkinahintaan länteen, mitään lisäarvoa Venäjän talouteen heidän toimensa eivät tuoneet. Putinin tultua valtaan kontrollia kiristettiin, mutta oligarkkivetoinen talous on jatkunut, tyypit vain ovat vaihtuneet. Lisäksi Venäjän taloutta on ruvennut rasittamaan aggressiivinen seikkailupolitiikka ja jälleen 70-luvun malliin toivoton yritys haastaa taloudellisilta resursseiltaan ylivoimainen länsi asevarustelukilvalla.

Sääliksi käy fiksua ja tieteelle ja kulttuurille suuren panoksen antanutta Venäjän kansaa, heidän tulevaisuutensa ei näytä kovin hyvältä. Pidän täysin mahdollisena, että Venäjä hajoaa seuraavien kolmenkymmenen vuoden sisällä erillisiksi, naapurimaidensa kuten Kiinan vaikutusvallan alaisiksi tasavalloiksi, kun Putinin ja hänen seuraajiensa muodostaman klikin ote vallankahvasta kirpoaa.

Kiinankin kehityksellä on uhkansa. Pidän suurimpana sitä, jos ei talouden kehityksen myötä myös ajattelun vapautta Kiinassa lisätä. Komentotaloudessa voidaan polkaista tehdas tai vaikka kokonainen kaupunki pystyyn mahtikäskyllä, mutta jälkiteollisessa tietoyhteiskunnassa ajattelun vapaus on kaiken uuden innovoinnin ja sen myötä kilpailukyvyn edellytys. Aika näyttää, onnistuvatko kiinalaiset tässä. Mahdollisuuksia kyllä on, päinvastoin kuin venäläisillä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Dengin motto: Ei ole väliä onko kissa musta tai harmaa. Tärkeintä on että se pyydystää hiiren.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Arto Luukkanen kysyy: "Mitä Kiina tekee paremmin kuin Venäjä?"

Paremmuusero on tietenkin siinä, että Kiinaa johtaa kommunistinen puolue, Venäjää ei.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuota noin, kuinkas itänaapurissa kommunistisen puolueen johtamisen jälkeen kävikään? Kun NL romahti velkaa oli Pariisin klubin jäsenmaille USD 40 miljardia. Viimeiset NL:n velat Suomelle Venäjä sai maksettua 2013 ja silloinkin osan tavarana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Raunolle kelpaa siis kuinka kapitalistinen politiikka hyvänsä, jos puolueen nimi on "kommunistinen". Äänestäisitkö kokoomusta, jos se vaihtaisi nimensä kommunistiseksi puolueeksi ilman, että muuttaisi ohjelmaansa mitenkään?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Aikoinaan erään suomalaisen firman Kiinan kauppatykki erotettiin epäselvistä syistä tai lahjuksen antamisesta. Kiinalaiset tyynesti totesivat, että he eivät tee kauppaa kenenkään muun kanssa kuin tuon erotetun kanssa. Ja näin kauppatykki palasi toimipaikalleen Kiinaan.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

http://www.ykliitto.fi/yk70v/yk/ihmisoikeudet

Ehkä se on siinä, että ihmisoikeudet ovat Kiinassa olemattomat; mutta ihminenhän on vain taloutta varten.

Pääministeri Sipilä on innoissaan Kiinasta - globalisaatiosta ja globalisaatiosta ja kolmanneksi globalisaatiosta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"ihmisoikeudet ovat Kiinassa olemattomat"

Ihmisoikeudet ovat Kiinassa huipussaan Suomeen verrattuna: viinaa saa ostaa halvalla kaupasta kuin kaupasta vaikka aamuyön tunteina, tupakkaa saa polttaa kapakoissa sisällä, kaksipyöräisiä kulkuneuvoja saa ajaa ilman kypärää, pieniä kioski- ja katubisneksiä saa käytännössä harjoittaa ilman firman rekisteröintiä, asevelvollisuutta ei ole, sukulaiset huolehtivat toisistaan, edullinen piraattikauppa kukoistaa, rikastumisesta ei rangaista, verot ovat kohtuullisella tasolla muutoinkin ja ihmiset ovat eloisia, terveitä sekä iloisia.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Hah hah .... "ja ymmärtääkseni Kiina on diktatuuri, jonka johtoa ei ole valittu ja jonka lakiasäätävä elin on kumileimasin. Kiina teloittaa enemmän ihmisiä kuin muu maailma yhteensä, eikä siellä ole lehdistön-, sanan- tai mielipiteenvapautta tahi riippumatonta oikeuslaitosta...."

...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #35

Valistunut diktatuurihan on tunnetusti paras hallintomuoto. ;)

Kun kuolemantuomio on Kiinassa voimassa ja 20% maapallon ihmistä elää siellä, niin ei tuo kuolemaantuomittujen määrä muihin verrattuna kovin outo asia ole.

Sananvapauden suhteen Kiinassa ei juurikaan ole ongelmaa. Kiinalaiset eivät arastele kritisoida yhteiskunnallisia ongelmia tai virkamiehiä. Siitä ei joudu vaikeuksiin. Eri asia jos toimii aktiivisesti poliittisen järjestelmän muuttamiseksi eikä piittaa varoituksista tai jo saaduista pienemmistä rangaistuksista.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

... ja kommunismia Kiina muistutttaa todella paljon .. paljon vankileirejä, kaikki sensuurin alla, ei sananvapautta ja loput tapetaan ..aivan kuin neuvostoliitossa, jossa uhrien määrä on tuntematon mutta olisko satamiljoonaa lähellä

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

k.s. ylempi kommentini.

Varsinaisia vankileirejä ei ole ja poliittisten aktivistien kuolemantuomioita ei juuri Maon jälkeen ole tapahtunut. Vankiloissa on toki paljon vankeja, kuten USA:ssakin ja kuolemantuomio on voimassa mm. henkirikoksista.

Mao tapatti enemmän kuin Stalin, mutta suhteessa väkilukuun ehkä vähemmän. Häntä ei kuitenkaan enää arvosteta lainkaan politiikkansa vuoksi, vaan korkeintaan symbolisesti Kiinan Kansantasavallan perustajana. Arvostetuin kiinalainen kansan keskuudessa on Deng Xiao Ping, joka lakkautti kommunismin, mitä talousjärjestelmään tulee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Meinaatko yhden lapsen politiikkaa? Se on jo käytännössä lakkautettu.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomessa noudatetaan yhden ystävän politiikkaa, "joka paikan pöyryä".

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

En puutu nyt talouden kasvuun mutta mikäli talous noudattaa EU:n ja Euroopan linjaa ei mitään hyvää ole odotettavissa. Sosiaaliset ja yhteiskunnalliset ongelmat ovat laidasta laitaan hirvittäviä.

Mutta mitäpä me olemme sanomaan kuinka heidän pitää elää.

"KIINAN SISÄISET ONGELMAT

Kiinan UNPD:lle v. 2005 laatiman inhimillisen kehityksen maaraportin mukaan maan suurimpana ongelmana on yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus, josta kärsivät eniten maaseudun ja kaupunkien köyhät. Kaupunkien köyhyys on lisääntynyt valtionyhtiöiden ja kollektiivisesti omistettujen yhtiöiden rakennejärjestelyiden jälkeen. Maalta kaupunkiin muuttaneet ihmiset eivät kuulu sosiaalietuisuuksien piiriin syrjivän kohtelun vuoksi"

http://www.chinadaily.com.cn/

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Miksi Kiinan presidentti sitten pysähtyi juuri Suomessa? Ehkäpä Kiina ja Sipilän johtama Suomi ovat alkaneet muistuttaa toisiaan?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kiina on viisaiden ja heidän hölömöjensä ihannemua.

Iso-Venäjän kauppa rikastutti 1800-luvulta lähtien Fazeria, Hartwallia, Finlaysonia, Konetta, Nokiaa jne.

Carl Haglundin ja Hjallis Harkimon Kiina on vielä isompi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

HS:ssa kerrotaan erään tanskalaisen suosittelevan suomettumista: ehdotonta ja täydellistä alistumista voimakkaamman naapurin komentoon.

Suomalaiset ovatkin matkimisen mestareita. Tosin Työtehoseuran väitetään keksineen kuivausritilän keittiön tiskialtaan yläpuolelle. Ja nyt maailmalla ihaillaan vastasyntyneen pahvikoppaa, Finnish baby-box, joka taitaakin olla Talvisodan peruja.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Lainaus Pekka Näränen. "Venäläisillä oli sensijaan Hrustsevin jälkeen huono herraonni. Neuvostojohtajat Brezhnevistä lähtien olivat seniilejä ukkoja eikä uudistusmielinen Gorbatsovkaan onnistunut kääntämään Neuvostoliiton alaspäin menevää suuntaa. Suurin syy oli tietysti se, että modernissa maailmassa neuvostomallinen komentotalous ei yksinkertaisesti enää pärjännyt ja yritys kilpailla Yhdysvaltain kanssa sotilaallisesti söi voimavaroja. Neuvostoliiton hajottua Jeltsin teki täyskäännöksen luovuttamalla maan kansallisvarallisuuden oligarkkien käsiin. Nämä tekivät miljardiomaisuutensa myymällä puoli-ilmaiseksi saamansa raaka-aineet markkinahintaan länteen, mitään lisäarvoa Venäjän talouteen heidän toimensa eivät tuoneet. Putinin tultua valtaan kontrollia kiristettiin, mutta oligarkkivetoinen talous on jatkunut, tyypit vain ovat vaihtuneet. Lisäksi Venäjän taloutta on ruvennut rasittamaan aggressiivinen seikkailupolitiikka ja jälleen 70-luvun malliin toivoton yritys haastaa taloudellisilta resursseiltaan ylivoimainen länsi asevarustelukilvalla."

Näin se pääpiirteissään meni. Olin opiskelemassa ja myöhemmin töissä venäjällä! 2000- luvun alkupuoli vielä näytti siltä että, byrokratia helpottaa kuristusotettaan ja yrittäminen ja kauppa alkaa toimimaan sujuvasti, kuten lännessä on totuttu.

Mutta, jo 2005, jopa ennen, ilmapiiri muuttui täysin. Tarkastuksia, turhia sääntöjä, viivästyksiä, esteitä, yms alkoi tulla esiin yhtä tiheämpään tahtiin ja jo 2008 kaikki toiminta siellä piti lopettaa mahdottomana ja siten kannattamattomana. Kaappausyritykset ovat oma lukunsa venäjällä. Työmoraali oli heikko ja välistä vetämistä yritettiin joka tilaisuudessa. Ei siis ihme ettei maa nouse.

Kiinan kehitystä voi tietysti selittää kommunistisella järjestelmällä, niin kuin täällä "muutamat siihen uskovaiset" tekevät! Olkoon "jokainen autuas uskossaan", mutta ahkeruus ja tekemisen meininki on kiinalaisilla ja venäjä on puuha maa"! Venäjä keskittyy vain pullistelemaan naapureilleen ja ruokkimaan eliittiään.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

PS. "Puuha maa" on venäjällä yrittäjinä toimijoiden ja työssä olevien yleisesti käyttämä termi "työtehokkuudesta" siellä.

Ja kuvaavaa maalle on myös se että, ensin he tekivät toimimisen mahdottomaksi; se oli pakko lopettaa. Mutta, jo muutaman vuoden päästä kun kävin samoilla tienoilla tapaamassa yhteistyökumppaneita, he muistelivat aikoja haikeina ja toivoivat paluuta entiseen. Lyhytnäköinen ei ymmärrä että, se "Moskovan juna" meni jo. Ja on vissiin mennyt ikiajoiksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Käydessäni tammikuussa Pietarissa elämä sykki Nevskin kahviloissa ruuhkautumiseen asti. Kaduilla useimmat näyttivät hymyilevän. Kaikki systeemit toimivat Ok. Tietysti heti sanotaan, että menisitpä vähän sivummalle, niin näkisit "savolaisia" vetämässä lonkkaa.

Heikki Tala

Onhan ollut mielenkiintoista kiertää FINNIDAn lähettämänä vuonna 1994 pari viikkoa Kiinaa ristiin rastiin arvioimassa kehitysluottoa satojen miljoonien markkojen suomalaisille hammashoitolaitteiden valmistajille. Peking - Shaanxi - Hebei - Harbin - Shenyang alueella. Kyllähän se luotto annettiin ja puoli tusinaa stomatologista sairaalaa sai lähes 300 suomalaista hoitolaitteistoa.

Homma jatkui 2003-06 japanilaisen LAN-Centerin konsulttina Shanghaissa jääkylmässä tehtaassa suunnittelemassa uudenlaisia hoitolaitteita. Niinpä osaltani olen ollut rakentamassa kiinalais-suomalaista yhteistyötä yli vuosikymmenen ajan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Meitä on aika monta.

Olen perustanut kaksi suomalaisen konsernin teollista tytäryhtiötä Kiinaan ja vastannut niiden toiminnasta sekä kehittämisestä paikan päällä vuosikausia.

Vuonna 1999 Suur-Shanghain alueella (m.l. Jiangsun maakunta) asusteli vajaat sata suomalaista, mutta kymmenen vuotta myöhemmin nelisensataa. Nuo talviaikaan kylmät hallit ja konttorit tulivat kyllä tutuiksi kaupungin ulkopuolella käydessä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kiina on lähtenyt rakentamaan suurvalta-asemaansa keskittymällä ensin talouden kuntoon saattamiseen. Vasta kun talous on kunnossa voidaan alkaa rakentamaan aseellista suurvalta-asemaa. Venäjä on lähtenyt rakentamaan tavoittelemaansa suurvalta-asemaa päinvastaisella mallilla. Venäläisten mallissa resurssit tahtovat lopahtaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset