Arto Luukkanen

Kunniaa isänmaan nakertajille!

 Isänmaan 100-vuotisjuhlan kunniaksi maamme asukkaat saavat nauttia suomalaisen taidemaailman korkeasta hetkestä.

Rahapaja on valtion kustannuksella saanut aikaiseksi rahasarjan, jossa nostetaan isänmaallisia tunteita ja hyvää mieltä.

Kuvissa on mm. vuoden 1918 punaisten teloitus. Toinen aihe kertoo suomalaisen maaseudun rappiosta ja alennustilasta: pakettipelloista. Kolmanteen on laitettu sotalapsista kertova aihe. Neljännessä on kuvattu Kreikassa hukkunut lapsi, jonka isä ilmeisesti osallistui salakuljetukseen.

Seuraa luonnollinen kysymys: kuka on vastuussa näin rehvakkaasta isänmaan muistamisesta?

Juhlarahoja koskevan valtiovarainministeriön asetuksen on hyväksynyt muuan kokoomuslainen Petteri Orpo. (194/2017 Valtiovarainministeriön asetus. Itsenäisyyden vuosikymmenet vuoden 2017, 2018 ja 2019 juhlarahoista)

Seuraa lisää ihmetteleviä kysymyksiä:

Oliko presidentti Tarja Halonen mukana suunnittelemassa näitä rahoja? Miksei tähän mainioon taidetriumfiin kelpuutettu Tom of Finlandia? Entä miksei tähän Leonardo da Vincin vertaiseen numismaattiseen taiteelliseen ilmaisuun kuvattu Talvivaaran rikki-allasta? Tai Suomen jääkiekkohäviötä Ruotsille 6-5? Entä miksei rahassa kuvattu suunnitelmaa Helsingin suurmoskeijasta?

Ehkä kysymys on korkeasta taiteesta. Tai sitten ehkä siinä on jotain syvempää – suurempaa suunnitelmaa kansallisen arvopohjan nakertamisesta?

Tällainen toiminta muistuttaa kovasti Neuvostoliiton pyrkimystä nakertaa läntisten yhteiskuntien henkistä pohjaa.  Sen propagandan eräänä tarkoituksena oli tehdä naurunalaiseksi kaikki kansalliset traditiot.

Neuvostoliitto on kuollut mutta sen henkinen perintö elää. Me saamme nauttia siitä juuri nyt.

Tätä rahasarjaa tullaan puolustamaan nyt vakavana. Mutta samalla parran takaa kuuluu hohotusta ja naurua – ikään kuin joku haluaisi ilkkua suomalaisuudelle. Näin otetaan askel ”paremman Suomen” puolesta.

Voi tätä onnea!

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tässä on se vanha hybridivaikuttamisen kuvio: epäsovun ja riidan tietoista kylvämistä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nytkö jo sdp eläkkeellä oleva presitenttikin oli mukana ? Kas kun ei Lipponenkin ? Eikö pers-kepu-kok pysty itse päättämään hallituskaudellaan edes juhlarahastakaan ilman demareita?

Eiköhän päätöksen takana ollut ministerivaliokunta? Hallituspuolueiden puh.johtajat?
Kun 100v sitten köyhin kerjäsi leipää niin eikö juhlarahaan olisi sopinut kuva leipäjonosta? Köyhät kerjää yhä leipää 100v jälkeenkin Hurstin leipäjonosta . Olisi hyvin kuvannut 100v Suomen kehitystä "hyvinvointivaltiona"! Nythän puoliväliriihessä SOS-hallitus on viemässä loputkin leivät köyhiltä leikkauksilla asumistuesta ja toimeentulotuesta. Myös köyhien lapsiperheiltä.

Rikkaiden ansiosidonnaisia etuuksia tulojen mukaan ei kosketa? Eikä 100 rikkaimman 7 500e leskeneläkkeeseen ei kosketa? Muut saa keskim. 550e pienituloisin 140e.Työtön köyhä toimeentulotukea saava 0 euroa. Leskeneläke kun vähennetään tulona pois toimeentulotuesta ja asumistuesta samoin takuueläkkeestä.

Eikö Kelassa 4kk viipyneet tuet jo riittänyt köyhimpien kyykytykseen?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Onko Suomi vieläkin poterossa? Luulisi että juhlavuoden kunniaksi muisteltaisiin vaikka urheilusaavutuksia tai vastaavia jotka ovat mahdollisimman kaukana sodista.

Hannu Töyri

Niinhän ne vassarit joskus männä vuosikymmeninä tiesivät sanoa, että kyllä se uraani joskus puoliutuu, mutta viha ei lopu koskaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jaaha: "Valtiovarainministeri Orpo kommentoi: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan, vaan luotin juhlarahalautakunnan esitykseen. Pahoittelen tapahtunutta. Tämä asetus kumotaan ja kokonaisuus harkitaan uudelleen.”
Olleena mukana tässä prosessissa nämä rahat on etukäteen hyvin tarkasti suunniteltu ja myös hyväksytty ihan ylhäältä saakka. Nyt sitten on sormi suussa.

Jore Puusa

Olen samaa mieltä, monta asiaa on unohdettu mitalisarjasta. Kuten Laitilasta erään puolueen kunnanvaltuutettu jolla 33 rikostuomiota. Siitä saisi hienon logon rahaan. 33 ja kuvana sormi suussa.
Ainiin lupasin ylläpidolle, etten kommentoi enää erään puolueen tekstejä. Tämä oli paha virhe - mutta en saa sitä enää poistettua.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ajattelun aateli merkkaa reviiriään vielä kauan sen jälkeen kun aateliston maalliset erivapaudet oli peruttu myös täällä pimeän pohjan perukoilla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei taida Orpo olla tehtäviensä tasalla?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Milloin ollut?, riittää että on kokoomuslainen. Ihmettelen, kuka näitä äänestää vuodesta toiseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei osata edes lukea eikä pytää kuvaa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kansa. Mutta vain pienemmäksi puolueeksi hallituksessa kepun ja Persujen enemmistön jälkeen .

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Itse asiassa tuo "teloituskolikko" on ainoa, joka oikeasti liittyy Suomen itsenäistymisen historiaan. Muut ovat enemmän tai vähemmän asian vierestä, eniten tuo Kreikasta haettu aihe, jolla yritetään nuoleskella ties mitä (luultavimmin erään punertavatukkaisen tädin fanittajasopuleita).
Vaikeneminen ja asioitten kaunisteleminen on historian vääristelemistä.
Historiaa ei pidä yrittää muuttaa tai peitellä poliittisista syistä jotakin yksittäistä jälkikäteen epämiellyttävää tapahtumaa. Kapinallisten punaisten teloitukset olivat vuonna 1918 jälkikäteen ajatellen valkoisten ylireagointia, mutta tuolloin ne katsottiin maan itsenäisyyden kannalta välttämättömiksi. Venäjällä bolshevikit teloittivat absoluuttisesti ja suhteellisesti monin verroin enemmän valkoisia ja täysin sivullisia. Suomessa punaiset aloittivat laittomat ja silmittömät murhatyöt, joten valkoisten toimenpanemat teloitukset sisällissodan loppuselvittelyissä olivat ymmärrettäviä, vaikka osa niistä ei ehkä täyttänytkään tiukasti ottaen laillisuuden kriteerejä. Tosiasiassa Suppasen muotoilema juhlaraha on kunnianosoitus teloitetuille punaisille, kuin myös niille valkoisille itsenäisyystaistelijoille ja sivullisille murhatöitten uhreille, jotka menettivät henkensä punaisten toimesta

Noita soutaja- ja huopaajaorpoja näyttää riittävän nykyisin joka puolueessa.
Nyt tarvittaisiin Suomessa jämäkkyyttä eikä kyyristelijöitä.

"Tulessa teräs karaistuu!"

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomalaiset ovat aina olleet toistensa opettajia vanhassa läntisen ajattelun suuressa jatkumossa, josta muistelisin ranskalaistuneen tsekkikirjailja Milan Kunderan kirjoittaneen, että toistetaan yhä uudelleen moneen kertaan kirjoitettua yhä uudelleen toistamasta päästyäkin.

Juha Sipilä on opettajan poika, samoin Petteri Orpo ja Ville Niinistö, ja eikös Matti Vanhanen olekin oikein professorin poika?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Presidentti Halosen tilapäisen kesähuvilan (Kultaranta) lahjoittajakin olisi mitalisarjassa voitu noteerata. Kordeliinista myös mitali kun punaiset hänet lahtasivat. Kordelin liittyy Suomen historiaan, ei uimataidottomat välimerellä.

Jore Puusa

Pieni poika hukkuu..
Sinulle hän on.."uimataidottomat välimerellä".
Poika oli ihminen, pieni ihminen, joka ei tiennyt miksi merelle lähdettiin ja oli ennen kuolemaansa peloissaan ja kauhuissaan. Ja sinä ivaat häntä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kirjoitin monikossa,en yksittäisestä henkilöstä. Kysyn kuitenkin, onko pojan vanhemmilla jotain osaa tapahtumaan?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vaikka valtiollisen Rahapajamme satavuotisjuhlaraha nostattaa ristiriitaisesti kapinahenkeä ja syyllistyttämistuntoja muissakin kuin rahaministeripiireissä ja oppositiopäällikön joukoissa, ei se ole iham koko totuus. Onneksi epäjalometalliselle teloituskolikolle löytyi jo kaikille sopiva asiallinen korvaaja saman valmistajankin tuotteena. Tulkinnaltaan selkeämpi, turvallinen ja kaikin tavoin kelvollinen vaihtoehtoinen hopeinen juhlatuote on itsenäisyytemme alkuvuosien keskeisimpiä yhteisiä kansallisia rajanvetoja kuvaava rintamerkki ja riipus, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236140-s...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Noiden keräilyrahojen arvo nousee, jos niitä vedetään pois myynnistä.

eero kirveslahti

Eipä ollut kovin rakentava (=mauton) kuva Suomen satavuotiskaudesta.

Jos kuvatun tapahtuman jälkeen yhteiselo ja sopu on säilynyt, ei tämä juhlaraha kuvaa suomalaista yhteiskuntaa.

Suomalainen "hyvinvointivaltio" jatkoi kehitystään n. kuuden vuoden tauon jälkeen n. 400 000 pakolaisen siirtyessä länteen ja kymmenien tuhansien lapsipakolaisten palatessa itään, ryhtyen muiden mukana rakentamaan yhteistä elämää yhdessä päätettyjen piirustusten mukaan (aprikos mm. Veikko Vennamon johdolla).

Oli se pakolaisillekin kova kotouttamisohjelma. Yhdessä tehtiin, hyvää tuli, venäläisetkin saivat laatutavaraa.

Näistä, vaikkei siitä Vuoksenyliuinnista, olisi juhlamitalin voinut rusnata.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kaikki mikä yhdistää meitä Pohjois-Koreaan on hyväksi, etenkin ylisukupolvinen perheyrittäjyys, onhan P-Korean Marsalkka Kim Jung Un perinyt asemansa isältään, "sveitsiläiselle" Anne Bernerille kolmen poikansa asemien vahvistaminen on kaiken johtolanka.Showelämän organisaattori Aleksis Valavuori junaili koripallotähti Dennis Rodmanin vierailua Suomessa 2005 osallistumassa myös Eukonkannon MM-kisoihin Sonkajärvellä, kymmenen vuotta myöhemmin Rodman hätkäytti maailmaa käyden tapaamassa Kim Jung Unia Pjongjangissa. Kim Jung Unin väitetään opiskelleen useita vuosia salanimellä Sveitsissä. Suomi-Pohjois Korea- yhdistyksen entinen keskustalainen puheenjohtaja valittiin ministeriön alaisen TE-keskuksen virkaan.Perheyrittäjien hyvin tuntema Matti Vanhanen kiertää parhaillaan maakuntia vakuuttelemassa kansalaisille "luottamusta ettei pääkaupungissa ketään jätetä".

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Minäkin ihmettelen tuon ikoniseksi nousseen lapsikuvan päätymistä juhlarahasarjaan.

Mutta en ole missään törmännyt tietoon, että juuri tämän lapsukaisen isä olisi ollut organisoimassa maksua vastaan epäonnistunutta merimatkaa.

Kun liittää kuvan tuollaiseen negatiiviseen asiayhteyteen, on helppo ja ikäänkuin perusteltua ja oikeutettua suhtautua neutraalisti ilman myötätunnon häivää tuohon lapsukaiseen ja ilmiöön, jota hän edustaa. Ei tarvitse päästää asiaa "iholleen". Säästyy "sisäsiististi" pohtimasta asiaan liittyviä eettisiä kysymyksiä - kristinuskon ja Jeesuksen opetuksista nyt puhumattakaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Näistä kokemuksista viisastuneena Luukkasen poppoo voisi pohtia miksi Suomessa ei ole saatu aikaan ns. Historiallista kompromissia hautaamaan oman histoorian kauhukertonukset historian loppumattomien tarinoiden joukkoon?

Sellainen kuin Italiassa on ilman sen suurempia lippujen heiluttelemista tapahtunut. Pari viimeisimmistä presidenteistä, Sandro Pertini ja Georgio Napoletano, olivat vanhoja kommunisteja symboloimassa uutta aikaa.

Vielä -70 luvulla punabrigadit kävivät katkeraa kaupunkisotaa fasistisena pitämäänsä hallintoa vastaan, joka lymyili Jumalan tai millä nimellä kuka kaikkivaltaista kutsuukin selän takana. Sitten sovittiin että tuo voima pannaan viralta poliitisissa kysymyksissä, ja kaikki alkoivat vähitellen nauraa. Tänään sikäläiset persutkin haluavat pukeutua muodikkaasti nauttien tästä ainoasta elettävänä olevasta elämästä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset