Arto Luukkanen

Valtakoneiston marssi idästä?

Sekurokraattien marssi Suomen pääkaupungissa

Toukokuun 9 pnä aiotaan Helsingissä järjestää ns. ”kuolemattomien marssi” Helsingissä. Tämä ns. ” Акция «Бессмертный полк» on ollut itänaapurissa viime vuosina hyvin suosittu tapa muistaa II maailmansodan uhreja ja voittoa Natsi-Saksasta.  Kyse on ollut ihmisiä mukaan tempaavasta traditiosta juhlia oman maan ja kansan menneisyyttä. Tähän mielenosoitukseen ei ole tarvinnut maksaa osallistujille lahjuksia vaan se on ollut aito asia.  Kaikenikäisiä ihmisiä on riittänyt kaduille tuntikausiksi.

Kyseinen marssi aiotaan tuottaa Suomeen ja järjestää se Helsingissä. Järjestäjänä toimii ”uusi venäjänkielisten järjestö - Rufi” (https://www.facebook.com/rufiyhdistys/). Toiminta näyttää liittyvän suurempaan kuvioon ja olevan kansainvälistä. Näyttää siltä, että näitä marsseja aiotaan järjestää tai on järjestetty myös muualla (http://moypolk.ru/). Sivuilla on mainintoja marsseista  niin Latviasta, Norjaan ja aina Afrikkaan saakka.

Rufin mainoksessa todetaan, että tämä uuden uutukainen järjestö haluaa paikallisille venäläisille tarkoitetussa kutsussa houkutella ihmisiä ”puoleksi tunniksi tärkeää asiaa” varten. Nähtävästi marssijat halutaan varustaa ns. yrjönnauhoilla.

Ilmeisesti tämä marssi on tarkoitettu antamaan tekohengitystä kyseiselle organisaatiolle, sillä sen asema ei ole vielä kovin selkeä Suomen venäläisten keskuudessa.

FB:ssa se puolustelee itseään seuraavasti. Yhdistys on ”tarkoitettu sekä suomalaisille, että Suomessa asuville venäläisille, ja yhdistyksen perustajina on molempien kansallisuuksien edustajia. Yhdistys on tarkoitettu rakentamaan ystävyyssiltoja Suomen ja Venäjän välille, eikä yllyttämään agressioon taikka provosoimaan, kuten eräät kommentoijat ovat esittäneet” (suora lainaus – suomenkielen virheet ovat tekstissä sellaisenaan).

Miksi ihmeessä?

Se mikä on hyvä Venäjällä, ei ehkä ole viisasta ulkomailla.

Rufi-järjestö on niin kovin pieni ja alkutekijöissään. Ainoastaan silloin, jos paikalle raahataan venäläistä mediaa, propagandisteja ja vouhottajia julistamaan ”maanmiesten sortoa”, on asia toinen.

Samoin monet Suomen venäläisetkin kysyvät perustellusti: miksi tätä marssia järjestetään maassa, jota vastaan Neuvostoliitto on sotinut, mutta jolla on nykyään toimivat suhteet itään? Miksi rauhallisia suhteita halutaan järkyttää?

Ehkä kyseessä on varsin marginaalinen ryhmä, joka haluaa julkisuutta?

Vähäinen Suomen venäläisten tuki ja suuri Venäjän tuki

Marssin järjestäjät eivät ole saaneet varauksetonta tukea maassamme asuvalta venäläiseltä väestöltä.

Epäilijöiden mukaan suomalaiset eivät pidä tästä hankkeesta ja että olisi parempi vaikka kerätä rahaa sopivaan yhteiseen kohteeseen kuin provosoida suomalaisia.

Muutamat vannoutuneet hankkeen puuhamiehet eivät ole näistä epäilyistä moksiskaan vaan ovat painottaneet sitä, että maassamme on kokoontumisvapaus eikä tällaista rauhanomaista marssia voi estää. Näyttää kuitenkin siltä, että hanke ei oikein etene; suurin osa venäläisestä väestöstä maassamme ei oikein syty tälle idealle; kuten eräs kommentoija totesi eräässä yleisessä someviestissä: tämä maa on antanut minulle niin paljon.

Suomessa on kokoontumisvapaus. Tällainen mielenosoitus on mahdollista järjestää, mikäli viranomaiset eivät erityisesti kiellä sitä. Nähtäväksi jää haluaako paikallinen venäläinen väestö sotkea itsensä tällaiseen avantjurismiin, joka tuoksahtaa itäiseltä hybridioperaatiolta?

Isot jalat näkyvät

Koko hankkeen takana näyttää näet olevan jotain Rufia paljon arvovaltaisempi ja painavampi taho: kulttuurikeskuksien pääkonttori ”Rossitrudnichestvo”  ympäri maailma  tukee/järjestelee näitä  marsseja. Asia liittyy myös Осорс-  организация соотечественников-järjestöön ja Helsingin venäläisen sotilashautausmaan ”pelastamiseen” (http://tass.ru/obschestvo/4214298). Kaiken kaikkiaan koko hanketta voi seurata aina Venäjän hallitukseen saakka (http://rs.gov.ru/ru/activities/11).

Tämän takia pikkuisen Rufin tehtävä on kovin haastava; ei ole helppoa toimia isoisten ohjeiden mukaan.

Ja sitten on myös se terve järki ja tolkku: jokainen itänaapurissa asunut venäläinen on saanut kattavan rokotuksen propagandaa vastaan. Täällä asuvat venäläiset ovat viisaita ja kaiken nähneitä ihmisiä: jokainen heistä ymmärtää sen missä sylttytehdas sijaitsee.

Ehkä tässä käy niin, että koleilla Helsingin kaduilla marssivat 9. pnä toukokuuta yrjönnauhan alla ainoastaan muutamat tosiuskovat. Toisaalta se mitä he haluavat ovat palstamillimetrit ja julkisuus – sitä tarvitaan nyt Moskovassa. Ja sitähän he nyt saavat.

Miksi uhomarsseja?

Näin ulkopuolisena tuntuu siltä, että tässä halutaan viritellä jonkinlaista suomalaista pronssisoturikiistaa turhan takia. Koko jutun argumentointi tuoksahtaa ulkopäintuodulta. Uho ei sovi tälle maalle; se tulkitaan täällä vakavammin kuin ehkä halutaan. Kysymysten kysymys on: miksi lietsoa tällaista vastakkainasettelua? Onko kysymys riidasta riidan takia?

Ulkopuolinen jää aprikoimaan myös sitä, että tätä hanketta ei ole varmaan ajateltu siellä, missä on todellista Suomen asiantuntemusta. Onkohan Venäjän MID (Venäjän ulkoministeriö) tietoinen tästä avantjurismista ja henkisestä partisanismista? Miten muutaman desperadon marssiminen parantaa maittemme välisisä suhteita? Suomi on toiminut hyvänä naapurina asiallisesti mutta Moskovan ei taida nykyään ”uskoa kyyneliin”?)) Vai harjoitetaanko Venäjän ulkopolitiikkaan muissakin tahoissa kuin MID:ssä?

Mikäli tästä marssista on suunniteltu samanlaista uhomarssia kuin esimerkiksi protestanttien marssit Pohjois-Irlannissa Boynen taistelun vuosipäivänä, merkitsee se poliittista seikkailua, johon halutaan mahdollisimman paljon ”marssikarjaa”. Tässä onkin malliesimerkki uhomarssista ja typerästä vastakkainasettelusta. Protestantit marssivat vuosittain siksi koska protestanttikuningas Vilhelm III Oranialainen päihitti katolisen Jaakko II:n vuonna 1690. Katolisten tasavaltalaisten mielestä marssikausi on ilkkumista. Pahin loukkaus on juuri katolisen Ardoynen kaupunginosan kautta kulkeva marssi. Protestanteille se on taas tapa ”muistella kaatuneita”.

Miksi en ymmärrä tätä uhoa?

Ajatelkaapa jos minä menisin Viipurin kaduille marssimaan talvisodan rikoksen takia? Marssi kestäisi ehkä noin puoli minuuttia. Eikä siinä olisi mitään järkeä.  Stereotypiat ja menneisyyden tapahtumat on helppo lietsoa mutta niitä on vaikea tasoittaa.  

Tällaisten uhomarssien seurauksena minun on vaikeampi saarnata venäjän kielen, kulttuurin ja historian tärkeydestä opiskelijoille. Asenteet kovenevat. Ne vaikuttavat myös suomalaisten stereotypioihin. Nyt on helppo uskoa, että Venäjä on aggressiivinen ja imperialistinen valtio, joka ei halua muuta kuin kääntää omat sisäiset vaikeutensa ulkoisiin mellakoihin.

Entä jos marssin aikana tapahtuu väkivallantekoja tai levottomuutta? Jota sitten paikalle raahatut venäläiset mediat sitten rälläävät? Silloin on selvää, että kyseessä on jonkinlainen hämärä provokaatio ns. vieraan lipun alla. 

Suomen venäläinen vähemmistö on onneksi järkevää väkeä.

Se haluaa toimia tässä yhteiskunnassa sääntöjen, hyvien tapojen ja lain puitteissa. Niin me suomalaisetkin.  

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Kannattaa huomata, että ns. Yrjönmauhan käyttö on Valko-Venäjllä kielletty - paitsi eläkeläisille. Nimenomaan Vappuna marsseilla ja kulkueissa käytetään valko-venäläisiä symboleja.

pps. Rufin organisoima "kuolemattomien marssi" näyttää saavan mielenkiintoisia muotoja. On käynyt ilmi, että "Rufeja" onkin kaksi kappaletta ja toinen; alkuperäinen niistä ei ole milläänlailla sekaantunut tähän marssiin. Juttu on hämärä; kyse on mahdollisesti erehdyttämisestä. Varsinainen Rufi eivätkä sen tukijat ole sekaantuneet tähän juttuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (109 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Maassa maan tavalla. Miksi dosentteilla yksi kansan hyvistä sanonnoista juuttuu kuin pala kurkkuun?

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Ei 9. toukokuuta vielä ole ollut. Mutta useita asioita kannattaa muistaa. Ensinnäkin, Putin on KGB-agentti ja pysyy sellaisena.

Toiseksi, Putin ihailee Stalinia, joka tapatti noin 30 miljoonaa omaa kansalaistaan. Kolmanneksi, tämä on yksi Putinin hallinnon hybridisodankäyntiin liittyvä keino.

Venäläiset saisit Venäjällä ja muissa maissa lopulta marssia noin 30 miljoonan (professori Rummelin yli 30 vuotta kestänyt tutkimus) Stalin tapattaman venäläisen muistoksi ja sen asian korjaamiseksi.

Saksa on tehnyt tiliä menneisyydestään lukemattomia kertoja, Venäjä ei käytännössä koskaan. Nyt Venäjällä on tullut tavaksi puhua kansanmurhista ym. asioista kuin jokapäiväisestä leivästä. Miksi?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä kommentti. Ei venäläistä marssia missään tapauksessa Suomen maaperälle. Ketkä tällaista muka kannattavat? Järki käteen. Putin agentteineen pysyköön omalla maaperällään.

Käyttäjän joonakarppinen81 kuva
Joona Karppinen

Rufi järjestön pitäjä ei anna kovin vakuuttavaa kuvaa itsestänsä
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/voitonpaiva%20... kommenttiosiossa ja lisäksi Suomen Venäjänkielisten keskusjärjestö ja sen osastot ei aijjo osallistua eikä tukea kyseistä tapahtumaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tämä on tärkeä huomio!!! Hyvä Joona. Näin on.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tuolla keskustelualueella vaikuttaa myös Wirallinen Venäjä muutaman trollin muodossa, eli jos haluatte tietää Venäjän ulkoministeriön kannan marsseihin, niin lukekaa sieltä :D

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomalaiset sotaorvot mukaan marssille isiensä kuvat esillä korkealla?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

suomi voitti russkit eilen jääkiekossa,nyt Bottas voitti sotshin f-i,,russkit itse ei ole hyviä missään,,-läl-läl-lää!

eli ollos huoleton!

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Venäjälle tuli ilmeisesti täytenä yllätyksenä se, ettei Mannerheimin laattaa uudelleen ja uudelleen vandalisoimalla saatukaan aikaan kunnon provokaatiota.

Ehkä marssi onnistuu siinä?

Olinkin jo odotellut millaisen painostuskeinon Venäjä keksii hetkellisen liennytyksen jälkeen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kansainvälisissä suhteissa pitäisi olla jokin vastavuoroisuusperiaate, jota sitten sovellettaisiin tarvittaessa. Nyt voisi olla ehkä mahdolista kieltää Rufi ry, koska se on ulkomaalaisten rahoittama.

Ei sillä, ettenkö voisi vähäisesti tukea venäläisten marssia Suomessa, jos se järjestettäisiin Raatteentiellä ja rajaa kohti.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#10

Aletaan mieluummin laskea koko ajan lisääntyviä rauhan päiviä. Äkkiä laskien niitä on jo 26 000:n paikkeilla.
Samalla viimeisetkin voisivat päästä voimia vievästä katkeruudestaan naapuria kohtaan.
Mikään ei silti estä kunnioittamasta maamme pelastaneita miehiä ja naisia

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomihan oli maalis-huhtikuussa 1945 ihan virallisestikin sodassa Saksaa vastaan. Aina, kun venäläistahot mainitsevat Voiton päivän, asiaan kannattaa suhtautua lempeän myönteisesti: kiva, että natsit voitettiin. Asian johdosta järjestettäviin paraateihin ja muuhun tohinaan ei kannata kiinnittää kummempaa huomiota. Suomessahan on tärkeämpiäkin uutisaiheita. 9. toukokuuta on Eurooppa-päivä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ja Vuorelan historian mukaan lahtari-fascistinen kapitalismi-Suomi hyökkäsi salakavalasti pahaa aavistamattoman neuvostonaapurinsa kimppuun - kahdesti!

Ymmärsinkö rivien välit ja yskäsi oikein? :)

No, en minäkään Saksan sotatoimia kaikkinensa puolustele. Mutta Suomelle ratkaiseva tuki vv. 1941-1944 olivat saksalaiset ja heidän barbarossansa. Revi siitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ellen ole vappuskumppani vuoksi aivan pihalla, niin oletan, että olet tulkinnut Vuorelan kommentin virheellisesti. Tämä oletukseni pohjautuu tietoisuuteeni hänen yleisestä asennoitumisestaan.

Hänen kommenttina edustaa samanaikaisesti niin sarkasmia kuin faktoihin pitäytymistäkin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #21

Voi hyvinkin olla sarkasmia tuo Vuorelan "lempeys venäläistahon Voiton päivän viettoa kohtaan". Mutta jos vähänkään faktoihin samanaikaisesti pitäydyttäisiin, niin olisi reilua tuoda esiin naapurin "Suuren Isänmaallisen Sodan" aiheuttamat mittaamattomat kauhut ja menetykset itsenäiselle Suomelle ja sen kansalle.

Suomettuminen, kyyristely, vieraskoreus ja idän pelko ovat pienelle maalle sinänsä ymmärrettäviä asenteita. Mutta eikö meillekin ole vihdoin sallittua kursailematon 'glasnost ja perestroika', jossa faktat uskalletaan esittää faktoina ilman, että ne verhoillaan yya-ajan kiertoilmaisuihin ja sarkastisiin vaihtoehtoisiin 'totuuksiin'?

No, ehkä J-P. Vuorela valottaa tarkemmin omaa Voiton Päivän kantaansa. Olen saattanut arvioida pahastikin väärin hänen abrakadabransa finessejä. :)
Joka tapauksessa kiitos kommentistasi, Juha Kuikka.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Olet kyllä väärässä vuorelan suhteen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #23

Oikeassa tai väärässä, Vuorela ei näköjään vaivaudu kommentoimaan. Sapienti (?) sat.

Olen pannut merkille, että palstalla pitempään viihtyneitten skribenttien joukosta löytyy herkkähipiäisiä miekkosia, jotka eivät alennu kenen tahansa kanssa keskustelemaan.

Toisaalta joidenkin "jalojen toverien" herkkää hipiää raastaa vallan sietämättömällä tavalla, jos heille heittää maanläheisen vastakysymyksen. Myönnän kernaasti, että minun tapoihini ei läheskään aina kuulu innoittaa kanssakeskustelijaa viemään viisastelevaa snobismiaan yhä korkeampiin sfääreihin. Siinä mielessä tylsä tyyppi. :) Ja Vuorelalle Klara Vappen!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #30

Sapienti sat, nimenomaan. Useimmat meistä pitävät Lapin sotaa tosiasiana ja natsien häviötä myönteisenä seikkana.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Olisiko hyvä idea jos tekisimme pyhiinvaellusmatkan vuosittain Karjalan kannakselle (Venäjän omistuksessa nykyisin) ja kunnioittaisimme juhlallisin menoin kaatuneita maanmiehiämme? Kutsuttuna mukaan ulkoministerimme ja pari sotilaallisesti korkealla olevaa Venäläistä heppua, sekä varsinkin kaatuneiden Suomalaisten sotilaiden useiden sukupolvien sukulaiset.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #83

Itse asiassa erilaisia "pyhiinvaellusmatkoja" on myös järjestetty tiheämminkin kuin vuosittain. Samaten valtio- ja sotilasjohdot kummastakin maasta ovat jo vuosikymmenten ajan käyneet virallisilla vierailuilla kukittamassa erilaisia toistensa muistomerkkejä. Tuollainen on jo ollut ja varmaan tulee jatkossakin olemaan ihan tavallista ja arkipäiväistä turismia ympäri Eurooppaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Pitäisikö hakea vintiltä vanhat Karjala takaisin -kyltit?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Arto Luukkasen harmiksi kerron, että Helsingissä Kirjan talossa järjestetään 13.5. Suuri Voitonpäivän juhla. Puhujina edustajat Sodan ja fasismin vastainen työ ry:stä, Kommunistisesta työväenpuolueesta ja Venäjän kommunistisesta työväenpuolueesta.

Luukkanen haluaisi kieltää tuonkin juhlan, mutta ei voi, kun 1930-luvun lait heitettiin roskakoriin Pariisin rauhansopimuksessa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Rane hyvä! Juhlikaan niin maan perusteellisesti))) ei minulla ole mitään sitä vastaan. Syykin on yksinkertainen: tämä porvarillinen mannerheimiläis-valkobandiittinen maa on demokraattinen valtio, jossa kaikilla on ihmisoikeudet. Ja kyllä maassa pitää olla yksi kommunisti - tahi ehkä kaksi. ))) Se on sivistystä että niitä on.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Lintunen, eikös siitä kommunismista voi jo vähitellen irrottaa otteensa? Yksi maailman tuhoisimpia ismejä, pahempi kuin natsismi ja jonka puolesta sodittiin ja sitä aatetta levitettiin. Suurella voitonpäivällä ei ole mitään merkitystä, koska tämä voitto käännettiin miehitysvallaksi Baltiassa ja pakkovallaksi Itä-Euroopassa. Ja fasismia ei voitettu, vaan natsismi.

Veli-Pekka Tihlman

Kerään listaa pettureista eli Molotov-Ribbentrop -sopimuksen suomalaisista tämän päivän tukijoista v. 1918-hengessä tulevia aikoja varten. Ja täältähän näitä neukkupettureita löytyy. Kaikki kirjataan...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mielenkiintoinen tapaus viime keskiviikolta. Valtatie 4 ajoi EU kilvin varustettu maaastoauto kansallistunnusta en nähnyt, beesvärisellä pohjalla kirjaimet isolla RUS, ei mitään muuta. Olisiko jollakin antaa tähän jokin selitys.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

helppo selitys: venäläinen olikarkki menöö mökille...sauna on lämmin ja on kiva olla Suomessa. Siksi koska tämä on vapaa maa. Se on riistänyt Ranen kavereita Venäjällä mutta täällä ei tarvitse pelätä vallankumousta.))) Ei pelota))))

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Arto Luukkanen tietää yhtä hyvin kuin minäkin, että Natsi-Saksan häviö toisessa maailmansodassa mahdollisti myös Suomessa kaikille kansalaisille järjestäytymis- ja kokoontumisvapaudet.

Jos ei olisi ollut Voitonpäivää, emme voisi osoittaa mieltä, kokoontua ja juhlia. Vapaudet sovittiin ensin 1944 välirauhansopimuksessa ja vahvistettiin lopullisesti 1947 Pariisin rauhansopimuksessa.

Pariisin rauhansopimus, jossa Suomi todetaan osaltaan vastuulliseksi sodasta, solmittiin Liittoutuneiden valtioiden ja Suomen välillä. Se on edelleen voimassa lukuun ottamatta aserajoituksia.

Pariisin rauhansopimus: "katsoen siihen, että Suomi, tultuaan Hitlerin Saksan liittolaiseksi ja osallistuttuaan sen rinnalla sotaan Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liittoa, Yhdistynyttä Kuningaskuntaa ja muita Yhdistyneitä Kansakuntia vastaan, on osaltaan vastuussa tästä sodasta;"

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Faktaa:

Risto Rytin päiväkirjat 1940 – 1944

4.7.41

”Schoenfeld oli luonani esittäen promemorian ja tiedusteli asennettamme. Sanoin, että olimme valitettavasti joutuneet Venäjän uuden hyökkäyksen kohteeksi ja pakotettuja parhaamme mukaan puolustamaan vapauttamme ja elämäämme. Onneksi oli Venäjä joutunut sotaan Saksan ja eräiden muiden valtioiden kanssa, mikä tällä kerralla talvisotaan verraten suuresti huojensi asemaamme.
Sch. kysyi, oliko meillä poliittisia sopimuksia Saksan ja sen liittolaisten kanssa. Vastasin, ettei meillä ollut mitään poliittisia sopimuksia paremmin Saksan kuin sen liittolaisten kanssa. Sotilasjohtomme on ollut kosketuksissa Saksan sotilasjohdon kanssa sotatoimien koordinoimisesta, mutta olemme niiden kanssa vain cobelligerentejä faktillisen tilanteen vuoksi. Käsitämme sotamme erilliseksi puolustussodaksi, emmekä halua sekaantua suurvaltojen välisiin suuriin välien selvittelyihin, joihin varamme ja voimamme eivät riittäisikään, eivätkä ne meitä kiinnosta. Meidän kohdallemme on kysymyksessä vain oma elämämme ja turvallisuutemme vapaana itsenäisenä kansana.”

Arthur Hans Fredrik Schoenfeld oli Yhdysvaltain Helsingin-lähettiläs, jonka kanssa presidentti Risto Ryti oli tiiviissä kosketuksessa sodan aikana, kun tämä oli Suomessa. Kirja sisältää myös lähettiläs Schoenfeldin raportteja.

Suosittelen Rauno Lintuselle ja miksei muillekin Rytin päiväkirjan lukemista. Kirjan kannessa on yläotsikko ”Käymme omaa erillistä sotaamme.” Kirja julkaistiin vuonna 2006.
Päiväkirjat ovat erittäin arvokkaita tietolähteitä, koska niissä kirjoittaja tuo kronologisesti esille juuri sen hetkisen tuntemuksensa ja tilanteen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Yhden sotasyyllisenä tuomitun poliitikon päiväkirjoista faktaa vai senhetkisiä tuntemuksia?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #36

Faktaa presidentti Rytin päiväkirjasta:

2.8.44

Blücherin muistiinpanojen mukaan:
”Lopuksi von Blücher sanoi Rytille, että tämä oli pelastanut Suomen kolme kertaa, ensimmäisen kerran Moskovan rauhanteolla, toisen kerran ryhdyttäessä sotaan Venäjää vastaan ja kolmannen kerran juhannuskeskustelujen kautta” (sivu 346).

Ensimmäinen kerta oli Talvisodan rauha, toinen kerta oli sotaan johtaneet venäläisten pommitukset Suomeen 22.6.1941 ja kolmas kerta neuvottelut Saksan ulkoministeri von Ribbentropin kanssa kesäkuussa 1944.
21.6.44 Rytin päiväkirjan mukaan Neuvostoliitto oli vaatinut Suomelta ehdotonta antautumista. Wipert von Blücher oli Saksan Helsingin lähettiläs sota-aikana.

Suosittelen vilpittömästi luettavaksi sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin liittyvää kirjaa ”Risto Rytin puolustus”. Edesmenneen presidentti Risto Rytin puolustuspuhe on mielenkiintoista ja historiallisesti erittäin arvokasta luettavaa. Kirja ”Risto Rytin puolustus” julkaistiin näköispainoksena vuonna 1989, jossa sivut ovat konekirjoitustekstiä.

Mitä sotasyyllisyyteen tulee, niin puhuisin sen sijaan sotasyyttömyydestä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Suomi ei ollut millään tavalla vastuussa siitä, että NL yritti valloittaa Suomen sekä Talvisodassa että Jatkosodassa ja vain Saksan apu, johon NL Suomen ajoi, pelasti lopulra maan miehitykseltä. NL ja Saksa olivat kiinteässä liittosuhteessa ja hyökkäsivät liitolaisina Puolaan sovitusti. Tämä ei Lintusta tunnu haittaavan. Totta ihmessä voittajat (NL) peittelee oman liittosuhteensa natseihin ja sanelevat Suomen olleen liitossa, vaikka liitosta ei ole mitään dokumenttia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

NL:lla oli "vain" hyökkäämättömyyssopimus Natsi-Saksan kanssa. Suomellakin oli sellainen NL:n kanssa. Olimmeko mekin sen liittolaisia?

Kaiken kaikkiaan jotakin noiden aikojen historiasta oppiaksemme, meidän tulisi MYÖS osata 1920- ja -30-lukujen maailmanpoliittiset kiemurat, m.l. länsiliittoutuneiden kieltäytyminen liittoutumasta NL:n kanssa natsien ja fascistien liittokuntaa vastaan sekä suomalaisten valmistautuminen sotaan ydessä saksalaisten kanssa koko 1930-luvun.

Kun nuoKIN kuviot tunnemme, voimme vertailla historian kulkua nykymenoon ja ehkä mahdollisesti voisimme varoa ainakaan samalla tavalla tulla johdatelluksi sotaan taas uudestaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #63

Tunnen kyllä vanhastaan voimallisen ilmauksen "lukee kuin piru raamattua".

Mutta Myyryläisen edustama historianäkemys, jossa piru on päästetty kääntämään historian sivut nurinniskoin, on minulle melko tavalla uusi tuttavuus.

Tällaisena itsenäisyyden Suomi100 -juhlavuonna on todettava, että Myyryläisen olisi hyvä mennä etsimään historian väännöksilleen tukea sieltä, missä hänen anti-isänmaallisia hengenheimolaisiaan kenties löytyy.

Jorma Myyryläinen, muistetaanpa vanha viisaus: rehellisyys maan perii.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #65

Mikähän kommentissani oli "päästetty kääntymään nurinniskoin"?

Miten Suomi100-juhlavuonna pitäisi suhtautua historiaan jotenkin toisin verrattuna johonkin muuhun vuoteen?

Millainen ja miten päin pitäisi olla jotta täyttäisi Marttilan isänmaallisuuden mitat?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #66

Mistä olet esim. seuraavan legendan kuullut/lukenut: >>suomalaisten valmistautuminen sotaan ydessä saksalaisten kanssa koko 1930-luvun.<<

Oletko tietoinen sellaisesta historiallisesta tapahtumasta, jonka kesto oli 30.11.1939-13.3.1940 ja jossa Suomi oli osallisena yhdessä erään naapurimaansa kanssa? Voitko ottaa selvää tuosta tapahtumasta ja sen jälkeen kommentoida sitä lyhyesti oleellisilta osiltaan.

Annan pari linkkiä, joista pääset mainitun tapahtuman jäljille:
http://www.talvisotayhdistys.fi/
http://historianet.fi/sota/toinen-maailmansota/tal...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #70

Marttila lienee tietoinen sukellusveneiden prototyyppien rakentelusta saksalaisille (siinä sivussa Suomen laivastokin sai omansa), lentokenttien ja satamien y.m. logistiikan yhteensovittamisesta, Hallderin tarkastusmatkoista, Pohjois-Suomeen rakennetusta saksalaisten sotilaspoliisiorganisaatiosta, upseeriston yhteistyöstä jo paljon ennen hänen mainitsemaansa ajanjaksoa.

Talvisota oli seurausta sitä edeltäneestä kehityksestä, m.l. suomalaisen poliittisen eliitin uskottavuuden menetyksestä heidän puhuessaan rauhasta mutta valmistautuessaan sotaan jonka tarkoitus ei ollut olla Talvisota vaan yhteinen hyökkäys Natsi-Saksan kanssa myöhemmin.

P.s. Voisiko Marttila vastata kahteen jälkimmäiseen esittämääni kysymykseen?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #74

Si vis pacem, para bellum. Sanonta pätee niin ennen kuin nykyäänkin.
Suomen oli pakko, siis p-a-k-k-o, varautua idästä tulevaan invaasioon.

Suomen varustautumistaso oli kuitenkin suojeluskuntia lukuunottamatta jokseenkin alkeellinen Neuvostoliiton ja Saksan tehdessä sopimuksensa, jonka lisäpöytäkirjassa Suomi Baltian maiden tavoin läänitettiin bolsevikkien diktatuurille.

Historiaan tulee aina suhtautua totuusperustalla ja huomioonottaen kyseisen ajan reaaliolosuhteet, uhat ja selviytymiskeinot. Suomen menettely oli 1920 ja 1930 -luvuilla hyvin loogista, joskin erittäin varovaista mutta joka tapauksessa takuulla mitä suurimmassa määrin rauhantahtoista.

Kaikesta huolimatta voi erittäin hyvällä syyllä sanoa, että Suomi liikuttavan sinisilmäisessä rauhantahdossaan laiminlöi "para bellum" -velvoitteensa. Onneksi, myös Sinun suureksi onneksesi Jorma Myyryläinen, meillä oli vahva suojeluskuntaorganisaatio ja kansaamme hädän hetkellä yhdistänyt rauhantahtoinen valtiojohto sekä marsalkkamme C.G.E. Mannerheim.

Isänmaallisuutta on se, ettei sorru omaa pesää likaaviin, jälkiviisaisiin näennäissepityksiin, joilla sinä olet onnistunut historiakuvasi hämärtämään. Suosittelen sinulle perehtymistä itäisen naapurivaltiomme häikäilemättömiin expansiohankkeisiin, jotka ovat saaneet alkunsa bolsevismin syntyajoilta lähtien - ja paljon aikaisemminkin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #81

Marttilan lainaaman vanhan sanonnan oikeampi muoto menee "Si vis pacem evita bellum".

Suomen varustautuminen hyökkäyssotaan Natsi-Saksan rinnalla oli valmistautumista sotaan joka piti käydä vasta 1940-luvulla. Hitler kiirehti sen aloittamisen kesäkuuhun 1941 joka sikäläisten varustautumisasiantuntijoidenkin mielestä oli hätäilyä. Niinpä Suomen armeijaakaan ei varustettu sotaan valmiiksi vielä 1930-luvulla silloisella aseteknologilla joka olisi ollut 1940-luvun sodassa auttamattomasti vanhentunutta. Sen sijaan siinä vaiheessa keskityttiin infrastruktuuriin ja organisaatioihin sekä mielipiteenmuokkaukseen.

Toisaalta Suomen armeijalla oli konseptinaan käydä sotaa n.s. kaaderimallisesti. Marttilankin mainitsemien suojeluskuntien piti olla hyvin varusteltuja ja koulutettuja eliittijoukkoja joilla toteutetaan offensiivit kun taas varusmiespohjaisista joukoista iso osa oli n.s. suojajoukkoja joille ei kannattanut tuhlata hyviä varusteita koska niiden tehtävä oli enemmänkin olla miinanpolkijoita.

NL aloitti kuitenkin Talvisodan jo siinä vaiheessa kun Suomen taloudellisella, poliittisella ja sotilaallisella eliitillä oli vielä armeijan housut pahasti nilkoissa. Se tosin opetti paljon niin armeijan organisoimisesta kuin logistiikastakin joten hyökkäyssodan alku natsien ja fascistien rinnalla sujuikin aluksi paremmin.

Mitä tulee "para bellumeihin" niin olen itse taipuvainen pitämään parempana Yrjö Kallisen muotoilua "para pacem". Sillä minulle isänmaallisuutta on ihmisten kaikinpuolisesta hyvinvoinnista huolehtimista ja rauhan rakentamista.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #63

NL hyökkäsi natsien kanssa sovitusti ja liitossa Puolaan ja paloittelivat sen.

Max Jakobson: "Neuvostoliitossa yritettiin myöhemmin häivyttää salainen pöytäkirja historiasta. Vielä syyskuussa 1988 - glasnostin aikana - NKP:n kansainvälisen osaston päällikkö Valentin Falin, joka mielellään esiintyi myös historiantutkijana, vakuutti minulle kahdenkeskisessä keskustelussa, ettei hän ollut löytänyt arkistoista sellaista asiakirjaa. Liittoutumista natsi-­Saksan kanssa pidettiin jälkeenpäin häpeällisenä tekona."

Suomella ei ollut nitään osuutta Talvisodan syntyyn, se oli ainaostaan ja vain NL:n tarkkaan suunniteltu valloitussota.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #96

Tämähän on kaikki totta. Neuvostoliiton ja Saksan yhteinen voitonparaati Brestissä syksyllä 1939 on hyytävää katsottavaa.

Mutta asialla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että 9. toukokuuta juhlitaan voittoa natseista vuosien 1941–45 sodassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #99

NL ja Saksa eivät hyökänneet mitenkään sovitusti Puolaan. Sellaista sopimusta ei ole kukaan löytänyt. Sen sijaan oli hyökkäämättömyyssopimus ja siihen liittyi todennäköisesti liite etupiireistä (alkuperäistä ei ole, ainakaan vielä, löytynyt).

Oikeasti Saksa hyökkäsi. Sen jälkeen kun alkoi näyttää, että he eivät aio pysähtyä edes sovitun etupiirinsä rajalle, NL reagoi menemällä vastaan ja sai Saksan etenemisen pysähtymään. Toimenpiteen, kuten myös Baltian liittämisen ja Talvisodan tuloksen takia Saksa jöytyi liittolaisineen, m.l. Suomi, aloittamaan hyökkäyksensä hieman kauempaa kuin alunperin lienee ollut tarkoitus. Tuskin se oli ratkaisevaa mutta kulutti kuitenkin hyökkääjien resursseja ennen ratkaisutaisteluja.

Itse asiassa siis paraati Brest-Litovskissa ei ollut mikään voitonparaati. Siinä k.o. kaupungissa vaihtui miehittäjä normaalein sotilasrituaalien mukaisesti kun saksalaiset perääntyivät ja NL-laiset etenivät sopimuksen mukaisesti sovitulle demarkaatiolinjalle.

Eihän kyse ollut NL:lle mistään voitosta vaan siitä, että he olivat joutuneet miehittämään varmuuden vuoksi alueet jotka olivat heidän etupiiriään. Siihen ei olisi ollut syytä jollei Saksa olisi ensin hyökännyt Puolaan.

Itse asiassa Brest-Litovsk oli esimerkki siitä, että saksalaisilla ei ollut aikomuskaan noudattaa hyökkäämättömyyssopimusta eikä sen todennäköistä lisäpöytäkirjaa. Kaupunkihan oli heidän etupiirinsä ulkopuolella ja he olivat edenneet sinne.

Itse paraatissa NL-laiset joukot eivät marssineet yhdessä saksalaisten kanssa yhteisen vastaanottajan editse. Syyksi on ilmoitettu m.m., että NL-laiset eivät olleet pitkän marssin jälkeen ihan edustuskunnossa esiintymään saksalaisten rinnalla.

Eikä sillä ole todellakaan muuta tekemistä sodan lopputuloksen kanssa kuin, että tuo demarkaatiolinja oli raja joka natsit operaatio Barbarossan alussa ylittivät rikkoessaan hyökkäämättömyyssopimuksen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ehdotan seuraavia kolmea tukirauhanmarssia suomalais-venäläis-maanmies/naismarssien vastaanottamiseksi:

1.5.2017 Wappumarssi Tehtaankadulla Suomen punaisen ristin edessä spontaanisti valkosinipunaiseen ristiimme päin Tarton rauhan 1920 rajoja esittävin kyltein tervehtien ja toivottaen kansallisuusasiainkomissaari Lavrovin tervetulleeksi Suomeen torstaina 4.5.

4.5.2017 Tervetulomarssi Helsinki-Vantaan lentokentällä spontaanisti Tarton rauhan 1920 rajoja esittävin kyltein tervehtien samoissa tiloissa kuin paperittomien maahanjääjien taannoinen tukimiekkari.

9.5.2017 Kunnioitamme veljesjärjestömme Rufin tilaisuutta vieressä seuraten Voiton päivää tervehtien Tarton rauhan 1920 rajoja esittävin kyltein ja soittaen ajankohtaisiin imperialismikuvioihin tuoreesti luokkakantaaottavaa rauhanmusiikkia à la Agit-Prop: - ITÄMERI, RAUHANMERI!
https://www.youtube.com/watch?v=Ve487P-hlSc

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Suomessa on kokoontumisvapaus. Tällainen mielenosoitus on mahdollista järjestää, mikäli viranomaiset eivät erityisesti kiellä sitä. "

Muistelen, että moottoripyöräjengi "Yön Susilta" Suomen viranomaiset kielsivät maahantulon jonkin näiden EU-mielenosoitusajon yhteydessä takavuosina. Osaako joku kertoa, miksi viranomaiset kielsivät sen tuolloin ja minkä lainkohdan nojalla?

Toiseksi: voiko Rufi-jengi leiriytyä kokoontumislain nojalla vaikkapa Rautatientorille määräämättömäksi ajaksi, samoin kuin siellä jo oleva laittomasti maassa olevien karkotuksia vastustava sakki?

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Saksa eväsi jengin jäseniltä Schengen-viisumin alueelleen, mutta valituksen jälkeen oikeus taisi kumota päätöksen.

Lainkohta, johon siellä alunperin vedottiin oli "uhka yleiselle järjestykselle, sisäiselle turvallisuudelle tai kv. suhteille". Tälle ei valitusoikeus löytänyt riittäviä perusteluja.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Viime vuoden Voiton päivän aattona 8.5.2016 lähetettiin ulkoministeri Lavroville nootti, jossa esitettiin kattavasti Suomen kansan käsitys Voiton päivän virallisen ja ruohonjuurilähtöisen viettämisen suotavuudesta ja tuettavuudesta maassamme: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216633-v...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nythän on PS ulkoministerillä ,Kepun Pääministerillä , Kok sisäministerillä se ylinvalta kieltää tuo.

Ulkomaalainen väestö:
"Toiseksi eniten Suomessa asuu Venäjän kansalaisia".
Tilastokeskus-17

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000850438.html?re...

JK.Vai pitäisikö opposition se kieltää ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Miksi tälläinen vastapolemiikki jos porukka on oikeasti niin mitätön kuin Luukkanen antaa ymmärtää. Eihän tuollainen Luukkasen kuvaama sakki ansaitsisi kuin väheksyvän tuhahduksen tärkeämpien asioiden keskellä.

Luukkaselle näyttää kuitenkin olevan kestämätöntä, että jotkut pitävät hyvänä asiana ja muistavat natsien ja heidän liittolaistensa kukistamista. Ja viitsivät sen vielä julkisesti osoittaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Natsien pääliittolaista 1939-41 ei vielä ole oikeastaan kukistettu. Se sinnittelee ja uhoaa vielä monella tapaa Kremlissä ja mm. laittomasti miehitetyillä alueilla Krimillä ja Itä-Ukrainassa ja Georgian E-Ossetiassa ja Syyriassakin Suomen Viipurin läänin ja Petsamon lisäksi, ja sen virallisesti tukema/masinoima hybridipartisaaniporukka Suomen kaduilla ja somessa ei todellakaan ole pääluvultaan mitättömänäkään mikään viaton pikkupaha!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ensin venäläinen on liitossa natsien kanssa Euroopan jakamiseksi ja sitten juhlii näiden kukistumista, vallattuaan puoli Eurooppaa rautasaappaansa alle. Käsitätkö, miten absurdia se on, Myyryläinen?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

NL:lla oli hyökkäämättömyyssopimus Saksan kanssa. Ihan samoin kuin sillä oli hyökkäämättömyyssopimus Suomenkin kanssa. Lopulta molemmat yhdessä hyökkäsivät NL:n kimppuun. Kuka olikaan kenenkin kanssa liitossa?

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Suomenvenäläisillä on toki oikeus muistaa sodassa kuolleita omaisiaan, mutta tuollaisilla voitonpäivän marsseilla on voimakas poliittinen ulottuvuus. Kun siihen yhdistää venäläisten valikoivan tavan tarkastella historiaansa aiheuttaa se helposti turhaa vastakkain asettelua ja provosoi omia ääriryhmiämme. Ei hyvä!

Galina Kiseleva

mielestänne, venäläisistä, suomalaisetkin toivotaan tervetulleeksi. Pääajatus että sodasta ei voita kukaan,se on meidän yhteinen historia ja meidän opetettava välttää vihreitä

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Galina, oletko tosissasi? Voisinko minä tulla juhlimaan sitä että venäläiset voittivat, aloittivat maailmansodan hyökkäämällä Puolaan, aloittivat talvisodan, tappoivat kymmeniä tuhansia suomalaisia, tuhositte minun kotini, ja ajoitte minut evakoksi?

Voitte toki juhlia voittojanne, mutta älkää tulko pilkkaamaan hävinneitä!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ainoa virhe oli se, että Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen valloitustarkoituksessa sekä talvi- että jatkosodassa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kyllä Galina minäkin yritän välttää vihreitä. Vappuna en syö salaattia ollenkaan.))

Galina Kiseleva

Meidän on lopetettava sotia, nutta Suomessa ( sinua) sellaisen vaihtoehto ei miellyttää

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Galina. En ymmärtänyt viestiäsi. Viittaako "nutta" pähkinään? Minä olen kaikkia sotia vastaan jos sitä kysyit.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Arto, älä saivartele. Nolaat vain itsesi vakavassa asiassa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Leo. Rauhan asia on vakava. Sillä ei pidä irvailla. Miru mir!

Käyttäjän JarmoLius kuva
Jarmo Lius

Suomen viimeisin sota käytiin saksalaisia sotilaita vastaan. Mielestäni meillä on Lapinsodan perusteella erinomainen syy marssia vihollisemme kukistumisen kunniaksi.

Tietenkään jos Arto Luukkanen ei ole isänmaallinen vaan kannustaa viimeisimmän sotamme vihollista hän ei pidä marssista.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Saksa pelasti meidän itsenäisyytemme ratkaisevalla panoksellaan vuoden 1944 torjuntataisteluissa. Ja Suomi joutui kiittämään siitä ajamalla saksalaiset pois maastaan. Ja pitäisi vielä juhlia sitä?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jarmo. Miru mir! Rauha maailmaan! Kaikki haluavat rauhaa tässä maassa - ainoastaan vastuuttomat haluavat jotain muuta.

Samuli Glöersen

Ehdottaisin, että että suomenvenäläiset eivät marssi tuona Venäjällä käytettynä ajankohtana, vaan osallistuvat Kaatuneiden muistopäivään.

Näin he eivät leimaannu Venäjän federaation pelinappuloiksi, eikä marssi leimaa osallistujia negatiivisesti kansallisuuden mukaan. Osallistumalla tämän asuinmaansa perinteiseen Kaatuneiden muistopäivään ja tuomalla siihen oman lisänsä suomenvenäläisillä on mahdollisuus osallistua ja kunnioittaa Suomen yhteiskunnan traditiota. Näin heidät hyväksytään yhteiskunnan osaksi kuten muutkin suomalaiset vähemmistöt.

Kaatuneitten muistopäivän viettäminen sai alkunsa huhtikuussa 1940 pidetystä piispainkokouksesta, jossa oli ehdotettu suru- ja muistojumalanpalvelusten pitämistä talvisodan sankarivainajien muistoksi sunnuntaina 19. toukokuuta 1940. Suunnitelman tietoonsa saanut puolustusvoimain ylipäällikkö, sotamarsalkka C. G. E. Mannerheim käski välittömästi, ettei vapaussodan päättymisen muistopäivänä ja armeijan lippujuhlan päivänä 16. toukokuuta järjestetä liputuksia ja paraateja. Samalla hän kansakunnan yhtenäisyyttä korostaakseen määräsi, että lippujuhlan sijasta toukokuun kolmatta sunnuntaita oli vietettävä ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä”.

Mannerheimin käsky koski vain puolustusvoimia, mutta sitä alettiin noudattaa myös puolustusvoimien ulkopuolella. Myöhemmin muistopäivän piiriin sisällytettiin luonnollisesti myös jatkosodan ja Lapin sodan sankarivainajat. Sankarivainajien muistopäivä sai nykyisen nimensä vuonna 1946 ja seuraavana vuonna Valtioneuvosto vahvisti muistopäivän vieton ajankohdan. Vakiintunut liputuspäivä Kaatuneitten muistopäivä on ollut vuodesta 1977 lähtien.

Suomenvenäläisten marssi sopii hyvin Kaatuneiden muistopäivän ajankohtaan.
Päivä ei ota kantaa siihen millä puolella taistelua on oltu.

Kaatuneiden muistopäivä on 21.5. tänä vuonna.
http://www.veteraaniperinne.fi/kaatuneitten_muisto...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Samuli. Viisasta puhetta. Miru mir! Raahaa mualimaan!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lavrov tulee viikolla, Putin heinäkuussa.

Käyttäjän ErkkiMalinen kuva
Erkki Malinen

Kerroppas Arto perusteltu mottiivi minkä takia Venäjä hyökkäis Suomeen. Sinä kun pelottelet meitä Suomalaisia Puuttinilla. Minä en keksi mitään järki syytä miksi Venäjä haluais sotia Suomen kanssa.Toiseen maahan hyökkäääminen on aivan eriasia kuin jonkun maan sisällissotaan sotkeutuminen. Se tarkottais vaunulasteittain sotilaita äitien haudattavaksi siihen pitäis olla helvetin hyvät perustelut että sen äidit vois hyväksyä. Minulla pitäis olla isän siittiöistä peritty ryssä viha olihan isä Harlun poikia jonka ryssät hääti,mutta en minä osaa pelätä että minunkin pitäis kotoa lähteä samasta syystä.

Käyttäjän DariaSkippari-Smirnov kuva
Daria Skippari-Smirnov

Artikkeli paljastaa teidän suhtautumisen demokratiaan ja sananvapauteen.
Todella epäkompetenttia ja epäammattimaista! Viisaat, sivistyneet ihmiset eivät tee näin. RUFI ei hauku ketään, mutta RUFI:a haukkuu joka toinen. Venäjällä on sanonta: "koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee". Teidän taktiikka ei ole ystävällinen, vaan se on sotataktiikkaa. Olette sivistyneitä barbaareja. Me emme tahdo sotia- mutta te tahdotte? Meitä ei ole kukaan rahoittanut- mutta kuka teitä rahoittaa, kun jaksatte valehdella meistä? Teidän tehtävänänne on mustamaalata meitä, mutta musta pr-julkisuus on myös julkisuutta. Te mainostatte meitä tietämättänne.
Kaivakaapas inhimillisyys itsestänne! Olemme valmiita puolustamaan kunniaamme ja isovanhempiamme, arvojamme.
On hyvin helppoa liata toinen, mutta on kestämättömän vaikeaa yrittää ymmärtää toista! Nautitte kannibalismista? On ymmärrettävää, että se on Juudaksen taktiikka- valehdella toisesta. Ehkä te olette tottuneet elämään valheessa- sillä totuudessa eläminen vaatii rohkeutta. Vain orjat elävät valheissa. Jos haluat olla ihminen- täytyy joka päivä puristaa itsestään orja- pisara pisaralta. Se on vaikeaa, muttei kannatakaan mennä helpoimman kautta. Muuten elämme elämämme turhaan. Teidän hyökkäykset on turhia. Kunnioittakaa itseänne! Kunnioittakaa toisianne! Positiivinen maailmannäkemys perustuu henkilökohtaiseen onneen ja hyvinvointiin. Jos ihminen on onnellinen- hän vie valoa ja iloa maailmaan. Artikkelin kirjoittajan tekstistä kumpaakaan ei etsimälläkään löydä... Jos ihminen on onneton, mitä hän voi tuoda maailmaan, paitsi vihaa, surua ja ymmärtämättömyyttä? Naiivit ihmiset syyttelevät toisia, sen sijaan, että katsoisivat itseensä.
Kulkue on rauhan symboli, jottei sota enää koskaan uhkaisi lapsiamme! Ettei pommit räjäyttäisi palasiksi lapsiamme! Ettei yksikään kaupunki häviäisi maan päältä! Eikä kansallisuudesta ole mitään väliä- sillä olemme kaikki elämän arvoisia ihmisiä!
Valko-Venäjällä ihmiset kyllä käyttävät Yrjön nauhoja Voitonpäivänä. Isoäitini asuu Valko-Venäjällä, ja käymme siellä usein. Tulkaa ensi kerralla mukaamme, ja näette, miten Valko-Venäjällä ihmiset elävät. Eläkeläiset elävät vähintäänkin yhtä hyvin, ellei paremmin, kuin täällä. Järkytytte valheistanne. Yrjön nauhojen kielto on feikki, ja on nationalistisen opposition levittämää valeuutista.
https://www.google.fi/amp/s/nahnews.org/amp/213460...

Artikkelissa on paljon väärää tietoa, josta artikkelin kirjoittaja ei edes viitsinyt ottaa selvää (esim. kysymällä), ja sekoittaa kolmea eri järjestöä keskenään. RUFI ei ole koskaan opettanut lapsille (tai aikuisillekaan) venäjänkieltä. Eikä se saa mitään rahoitusta- se on rekisteröity yhdistys, joka on saanut rekisterin vasta kolmisen viikkoa sitten. Osors, mosaiikki, ray- eivät ole RUFI:n yhteistyökumppaneita. Jyväskylän kaupunki, Moskova tai edes Helsinki ei ole RUFI:n yhteistyökumppaneita. Rossotrudnichestvo ei myöskään liity RUFI:in. Tämän kaiken jälkeen voi tehdä omat johtopäätökset artikkelin paikkansapitävyydestä ja luotettavuudesta. Kehoittaisin ottamaan asioista ensin selvää, eikä nolaamaan itseään olettamuksilla! Kiitos.
Missä tässä näette kirjoitusvirheitä:
FB:ssa se puolustelee itseään seuraavasti. Yhdistys on ”tarkoitettu sekä suomalaisille, että Suomessa asuville venäläisille, ja yhdistyksen perustajina on molempien kansallisuuksien edustajia. Yhdistys on tarkoitettu rakentamaan ystävyyssiltoja Suomen ja Venäjän välille, eikä yllyttämään agressioon taikka provosoimaan, kuten eräät kommentoijat ovat esittäneet” (suora lainaus – suomenkielen virheet ovat tekstissä sellaisenaan)."

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Arvostan aina dadaistista runoutta, vaikka ensi kertaa näenkin Juudasta syytettävän kannibalismista...

Käyttäjän DariaSkippari-Smirnov kuva
Daria Skippari-Smirnov

Kehoittaisin lukemaan vielä kerran. Ajatuksella. Toisesta valehtelu, eli petos, on Juudaksen tapa toimia.

Käyttäjän joonakarppinen81 kuva
Joona Karppinen Vastaus kommenttiin #69

Sille varmaan on syynsä, että Suomen Venäjänkielisten keskusjärjestö ei tue eikä aijo teidän marssillenne osallistua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #69

No, tein sen kohteliaan tulkinnan, ettet syytä kannibalismista alustajaa. Siitä nauttimisesta kylläkin. Tälle kuvitelmalle olisi mukava nähdä jokin lähde.

Tarkemmin mietittyäsi sait aikaan suomenkielisen virkkeen alkuperäisen se-alkuisen sijasta: "Toisesta valehtelu, eli petos, on Juudaksen tapa toimia."

Käsittääkseni Juudaksen petos koostui kuitenkin lähinnä totuuden puhumisesta. Kyse oli vain siitä, kenelle kenestä kerrottiin. Luukkanen voisi teologina elaboroida.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #72

Minä tulkitsin Skippari-Smirnovin kirjoitukset kannibalismista ja Juudaksesta kuvaannollisina kielikuvina enkä konkretiana ja etsin hänen viestinsä oleellisinta sisältöä toisaalta, s.o. hänen mielestään Luukkasen väärästä todistuksesta RUFI:sta. Mahdoinko erehtyä pahastikin?

Mitä taas Juudakseen tulee niin olen ymmärtänyt hänen asemansa tuossa kuuluisassa legendassa lähinnä juonen peripetian tarvitsemaksi rooliksi. Käytettiin konnaa kääntämään juonen kulku kohti kliimaksiaan. Olen aina pitänyt tuota hahmoa tarinan oikeana ja varsinaisena uhrautujana sillä eihän tarina olisi mitään ilman hänen panostaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#67. Vastaus lopun kysymykseen: Yhdistyksen fb-tekstiin sisältyy sekä-että -konjunktion pilkkuvirhe, mutta myös Luukkasen omaan tekstiin sisältyy suomen kielen virhe – nykyään ei kirjoiteta "suomenkielen".

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tulis sota ja tappas saivartelijat!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #77

Lapin sotakin tappoi tuhansia. Se oli totta. Tällä ei vitsailla.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #78

Kyllä tappoi - ja aivan turhaan. Olisivat saksalaiset häipyneet vähemmälläkin, jopa ilman verenvuodatusta, siviilien kärsimystä ja kaupunkien, kylien, siltojen ym. hävitystä.

Koko Lapin sodasta kantaa vastuun yksin isä Aurinkoinen ja hänen vasallinsa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #80

Huuskalta perusteellinen ja hyvä selonteko Lapin sodan jälkiselvittelyistä Saksan kanssa.

Voittajavaltiot ovat maailman sivu kirjoittaneet historian. Tuossa ns. Lapin sodan tapauksessa em. realiteetti koituu Suomen tappioksi varsinkin Neuvostoliiton suuntaan - sama vääryys pätee koko viime sotien ajan jälkeisessä tiliselvittelyssä. Suomi on maksumiehenä, vaikka kaiken karmeuden alullepanija oli bolsevistinen Neuvostoliitto ja sen hirmuhallitsija Stalin pääpyövelinä.

Sekä Huuskan että Vuorelan kannattaa tuoda jossain kirjoitelmassaan esille se laajempi kuva ja historian perspektiivi, jossa Suomi näytteli pienehköä mutta erittäin urhoollista roolia puolustaessaan itsenäisyyttään itäisen suurvallan hyökkäysten kohteena.

Viimeksi mainitun tarkastelun välttämättömyys on ilmeistä siitäkin syystä, että keskuudessamme on vielä noin 17.000 sotiemme veteraania.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #84

Olen Marttilan kanssa samaa mieltä, että kannattaa tarkastella laajempaa kuvaa ja historian perspektiivejä. Silloin voisi katsoa vaikka koko sisällissodan jälkeisen ajan harjoitettua politiikkaa aina siihen asti kun se saavutti kliimaksinsa Natsi-Saksan ja fascistisen Italian rinnalla käydyssä sodassa.

Tosin prespektiiviä voisi laajentaa vaikka kattamaan koko 20. vuosisadan ensimmäisen puoliskon jolloin saamme esimerkiksi porvarillisen eliittimme Saksa-suhteille mielenkiintoisen jatkumon.

Jotta tuosta jotakin oppisimme vastaisuuden varalle, RUFIn muistutus natsien ja fascistien tappiosta II Maailmansodassa ei ole ollenkaan pahitteeksi. Ehkä se johdattaa jonkun ajattelevan ihmisen vertailemaan tuolloista Saksa-politiikkaa nykyiseen NATO-politiikkaan ja huomaamaan yhtäläisyydet. Toivottavasti meillä on vielä aikaa oppia ja soveltaa oppimaamme.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Ehkä tämä Rufi järjestää lasten kesäleirin Lokan kylässä Lapissa ja muistelee urheiden puna-partisaanien hyökkäystä kesällä 1944 saksalaisten "SS-miesten tukikohtaan". Siinä päättyi kylän lasten mehuhetki kerralla. Eikä ollut ainoa murhareissu laatuaan. Näitäkö pitäisi juhlia? Suomalaiset sössivät takaa-ajon ja palattuaan kotiin urheat partisaanit palkittiin niin monilla mitaleilla että saivat ryhtivian.
Ja sota saksalaisia vastaan oli idiotismin huippu. Olisivat lähteneet itsekin ja Lappi olisi säästynyt tuholta samoin kuin 1600 suomalaista koulupoikaa.

Kyllä tuntuu masentavalta tuo 5.kolonna. No, olihan meillä Sir Eino ministerikin Kepusta, joka ehdotti kyseisen, hävityn sodan välirauhan päivää 19. syyskuuta uudeksi Itsenäisyyspäiväksi. Se sentään vaiettiin kuoliaaksi mutta kannattajiakin oli ainakin Tampereen ja Turun yliopistoilla.
Suomalaiset ovat niin sinisilmäisiä.

Käyttäjän DariaSkippari-Smirnov kuva
Daria Skippari-Smirnov

Tuohon Arto Luukkasen mainintaan "erehdyttämisestä"- kukaan ei aikonut "erehdyttää" ketään. Erehtyvät vain ne, jotka eivät ota kunnolla (tai ollenkaan) asioista selvää. RUFI ry on rekisteröity yhdistys, ja sen rekisteröity koko nimi on "RUFI suomalais-venäläinen yhdistys" eikä liity mitenkään venäjän kieltä opettavaan organisaatioon- emme edes tieneet sellaisesta mitään rekisteröintihetkellä- se on varmaankin rekisteröity Venäjällä, sillä PRH ei muuten olisi rekisteröinyt meitä. (Tosin, en mene vannomaan- onko se venäjää opettava järjestö rekisteröity Venäjällä, vai missä maassa, ja onko rekisteröity ollenkaan).

RUFI ry EI järjestä kulkuetta, vaan halusi tietää, onko halukkaita tarpeeksi. Kulkueen järjestää venäläinen yhteisö yhdessä FB-sivun ja -ryhmän kanssa: Darian totuus, ja Näkökulma: Venäjä. Molemmat resurssit on minun.

lehdistötiedote:

Tervetuloa Helsingissä järjestettävään "Kuolematon rykmentti"-kulkueeseen!

Kuljemme 9.toukokuuta, Voitonpäivänä fasismin vastaisessa kulkueessa, kantaen fasimia vastaan, Toisessa Maailmansodassa sotivien sankareiden kuvia. Fasismi ja nationalismi kukistettiin NL:n ja koko muun maailman voimin, kymmenien miljoonien ihmisten uhrattua elämänsä yli 70 vuotta sitten. Kulkue juhlistaa ja muistaa tätä tapahtumaa rauhanomaisella tavalla. Tule sinäkin muistamaan yhteistä historiaamme, isovanhempiaamme, osoita arvostusta ja kunniaa vähintäänkin sille, että jo 3 sukupolvea on saanut elää Euroopassa ilman sotaa. Tämä ei ole Suomea tai suomalaisia vastaan tehtävä tapahtuma, vaan päinvastoin, suomalaisten kanssa tehtävä rauhanomainen sovinnon ele.
Suomalaiset ovat lämpimästi tervetulleita, ja vaikka isovanhempamme sotivat 70 vuotta sitten keskenään- älkäämme tehkö samaa virhettä. Eikö olisi jo aika laskea aseet ja muistella yhdessä isovanhempiamme, jotka uhrasivat puolestamme elämänsä, jälkeläistensä paremman tulevaisuuden tähden.

9.5. Kuolematon rykmentti aloittaa kulkunsa Sibelius-patsaalta klo18. Josta jatkamme kulkua rantatietä pitkin Pyhän Nikolaoksen kirkon läheisyyteen.
Kulkueen päätteeksi nautimne toistemme seurasta, keskustelemme aiheesta ja tutustumme toisiimme. Aikaa on varattu 2 tuntia, ja tapahtuma on tarkoitettu kaikille, jotka osaavat arvostaa rauhaa, sovintoa, ystävyyttä, ihmisoikeutta, perustuslakia ja vapautta. Sillä juuri fasismin ja nationalismin kukistaminen mahdollisti meille meidän perusoikeudet ja humanismin.
72 valtiota, siihen aikaan olleista 83 valtiosta oli mukana Toisessa Maailmansodassa. 110 miljoonaa ihmistä oli mobilisoitu.

Järjestäjänä on facebook-ryhmät Darian totuus ja Näkökulma: Venäjä, sekä suomalais-venäläinen yhteisö.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Monosen tavoin pidän hiukan erikoisena ajatusta siitä, että "fasismi ja nationalismi kukistettiin". Toinen maailmansota sai aikaan muun muassa Neuvostoliiton kansallislaulun. Kansainvälinen korvattiin tekstillä "kaikkien kansojen syntymämaasta".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Valitettavasti nationalismi jopa äärimmäisessä chauvinistisessa muodossaan jäi hävittämättä vaikka kolme sen ilmentymää liittolaisineen natsilaisessa, fascistisessa ja japanilaisessa muodoissaan kärsikin II Maailmansodassa tappion.

Valitettavasti Maailmansodan voittajatkaan eivät olleet eivätkä toimineet ilman nationalististista hapatusta, paatosta ja tekoja enkä tarkoita vain "suurta ja mahtavaa" vaan myös muita liittoutuneita valtoja. Meno yltyi pahimmillaan sen kaltaiseksi rasistiseksi sorroksi. Ja valitettavasti meno jatkuu ja sillä näytetään voitettavan vaaleja edelleenkin ympäri maailmaa, tai ainakin pärjättävän kohtuuttoman hyvin.

Toisaalta haluaisin uskoa, että Skippari-Smirnovin lainaamassa julistuksessa on tavoiteltu nationalismin asemesta tuohon kohtaan natsismia. Julistuksen henki kun on muilta osin pikemminkin sen suuntainen. Ainakin minun lukemana kun en haluaisi tarttua yksittäisiin sanoihin vaan koko viestiin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Parahin Daria, olet varmaan joskus elämäsi varrella kuullut Josif Stalin -nimisestä bolsevistisen neuvostoajan kulttijohtajasta. Otapa selvää, jos henkilön nimi ei kuulosta tutulta.

Joka tapauksessa tuo mainittu diktaattori onnistui mielivaltaisin "perustein" surmaamaan kymmeniä miljoonia oman maansa kansalaisia. Minkä tähden? Niin, uhrien ainoa ns. rikos oli useimmiten se, että he epäonnekseen sattuivat asumaan Isä Aurinkoiseksi kutsutun rikollisen johtamassa valtiossa.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/03/13/sandarmohi...

Stalin ei tyytynyt tappamaan ja hävittämään vain omia kansalaisiaan. Ei todellakaan! Baltian maiden ja itäisen Puolan ruineeraamisen ohella tuo verinen despootti masinoi sodan myös Suomea vastaan syksyllä 1939. Oletko kuullut tuosta Stalin-huviretkestä, jonka johdosta koko silloinen Neuvostoliitto erotettiin Kansainliitosta (silloisesta 'YK:sta')?

Edustamasi Voiton-päivä -sankarit tai heidän johtajansa/seuraajansa eivät minun tietääkseni ole koskaan joutuneet kansainvälisessä oikeudessa tilille kansanmurhistaan tai sotarikoksistaan. Epäoikeudenmukaista, eikö totta, Daria!

Ja nytkö meidän Suomessa pitäisi rinta rottingilla ryhtyä marssimaan Venäjää edelleen tukahduttavan totalitarismin ja massiivisten yhä selvittämättömien sotarikosten kunniaksi?

Menehän trolli-hyvä ehdotuksesi kanssa Sandarmohin männikköön tai muihin vastaaviin kalmistoihin rauhassa mietiskelemään, kenen pitäisi marssia, missä ja minkä muistoksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kylläpä Marttilaa kaihertaa natsien ja fascistien tappio II Maailmansodassa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #92

Let's be honest, Jorma Myyryläinen, miksi vääntäisimme selvää asiaa kieroon? Hitlerin natsi-Saksa sai ansaitsemansa lopun; tosin aivan liian raskain siviiliuhrein.

Mutta jos meitä isänmaallisia miehiä Jorma-toveri, sinua ja minua, jonkun 1930 ja 1940 -luvuilla tapahtuneen ison vääryyden pitäisi kaihertaa, niin tässä kaksi (2) päällimmäistä:

1) se suhteettoman raskas hinta, minkä rakas isänmaamme Suomi joutui maksamaan pelkän geopoliittisen asemansa takia idän ja lännen välissä säilyttääkseen nuoren itsenäisyytensä,

2) se häikäilemätön tapa, millä itäinen arkkivainoojamme on keplotellut kuin 'koira veräjästä' välttyäkseen kantamasta pienintäkään vastuuta sotasyyllisyydestään ja -rikoksistaan.

Näissä kahdessa asiassa me Jorma Myyryläinen taidamme lyödä voimallisesti kättä ja vakuuttaa kuin yhdestä suusta joka suuntaan: Isänmaamme kiittää isien ja äitien lannistumatonta maanpuolustustahtoa ja kunnioittaa sodan uhrien muistoa Suomessa polvesta polveen!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #93

Minulla painatukset eniten "kaihertavista" taitavat mennä hieman eri tavoin kuin Marttilalla. Itse nostaisin päälimmäiseksi "kaiherruksen" aiheeksi suomalaisten puunjalostuskapitalistien haikailun Karjalan metsien kimppuun. Suurimmat sotasyylliset myös löytyvät heidän joukostaan.

Nuo Marttilan mainitsemat ovat kaikessa kauheudessaankin vain seurausta sille, että noita metsiä lähdettiin hakemaan Waldenien, Serlachiuksien et al voitontavoittelun lähteeksi.

Sisäpolitiikasta 1930- ja 40-lukujen "kaiherruksen" aiheeksi voisi nostaa myös eri mieltä olevien kohtelun. Vaikka kuinka silloin oli kaikki paremmin kun läski oli vielä valkoista, kesät lämpimiä ja talvella hiihtokelit, niin ihmisten pistäminen maanpetoksesta vankilaan vain siksi, että vastustivat sotavalmisteluja, on minusta "kaihertavaa" etenkään kun siitä ei juuri kukaan joutunut vastuuseen vaikka Pariisin rauhansopimuksessa kauniisti sanotaankin (9.art.) "1. Suomi ryhtyy kaikkiin tarpeellisiin toimenpiteisiin taatakseen, että pidätetään ja luovutetaan tuomittaviksi: a) henkilöt, joita syytetään sotarikosten sekä rauhaa ja ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten suorittamisesta, niihin käskemisestä tai niihin osallistumisesta; ...". M.m. noiden velvotteiden uskottavasti rehellinen täyttäminen olisi ja edelllyttäisi edelleenkin 1930- ja -40-lukujen tapahtumien rehellistä perkaamista. Homma on vieläkin pahasti n.s. "vaiheessa".

Minun isänmaallisuuteni voisi tältä osin kiteyttää vaikka e.m. rauhansopimuksen kuudennen artiklan sanoin: "Suomen on ryhdyttävä kaikkiin tarpeellisiin toimenpiteisiin taatakseen kaikille Suomen oikeudenkäyttöpiirissä oleville henkilöille rotuun, sukupuoleen, kieleen tai uskontoon katsomatta oikeuden nauttia ihmisoikeuksia ja perusvapauksia, joihin sisältyvät sananvapaus, paino- ja julkaisuvapaus, uskonnonvapaus, vapaus poliittisiin mielipiteisiin sekä kokoontumisvapaus."

P.s: En tullut vieläkään vakuutetuksi, etteikö Marttilaa vieläkin "kaihertaisi" natsien, fascistien sekä heidän liittolaistensa tappio.

P.p.s. ad Marttila: En liene tehnyt sinunkauppoja Marttilan kanssa joten jätän hänen toverittelunsa omaan arvoonsa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #94

Myyryläinen: >>Itse nostaisin päälimmäiseksi "kaiherruksen" aiheeksi suomalaisten puunjalostuskapitalistien haikailun Karjalan metsien kimppuun. Suurimmat sotasyylliset myös löytyvät heidän joukostaan.<<

Vastaan: Tarkoitatko esim. Harlun/Läskelän paperitehdasta, jonka Neuvostoliitto ryösti meiltä metsineen ym. omaisuuksineen päivineen ja samalla koko Laatokan Karjalamme; Kannaksen, Sallan, Petsamon lisäksi? Varsin erikoinen on näkemyksesi. Moitit kaiketi sitä, ettemme niitä (siis Läskelän ja Leppäkosken teollisuuslaitoksia ynnä muita alueita ja omaisuuksia) tarpeeksi hövelisti ojentaneet arvoisalle hyökkääjälle?

Myyryläinen: >>ihmisten pistäminen maanpetoksesta vankilaan vain siksi, että vastustivat sotavalmisteluja<<. (Sisäpolitiikasta 1930- ja 40-lukujen "kaiherruksen" aiheeksi).

Vastaan: Tarkoittanet kotikommunisteja, jotka Moskovassa perustetun puolueensa nimiin vehkeilivät laillista yhteiskuntajärjestystä vastaan. Onneksi valtiojohtomme yhtenäisyys ja kansamme terve itsesuojeluvaisto olivat siinä määrin korkealla, että nuo sisäiset ansat ja miinat kyettiin purkamaan.

Summa summarum, monien karikkojen ja vaaravesien kautta on itsenäinen Suomi purjehtinut nykyiseen asemaansa itsenäisena tasavaltana. Toivokaamme esivallalle viisautta johtaa maatamme niin, että jatkossakin vältymme tuhoavien voimien alle joutumiselta.

PS. Sinuttelusta sen verran, että en niin korskeana porvarina Myyryläistä sentään pidä, että ihan teitittelemään ryhtyisin. :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #95

Luulenpa Marttilankin tietävän mitä metsiä tarkoitan. Niistähän piirreltiin erilaisia karttojakin pitkin 1930-lukua. Samaten luulisin hänen tietävän, että vankiloissa oli muitakin kuin kommunisteja. Sinne päätyi myös vasemmistososialidemokraatteja ja rauhanaktivisteja. Riitti kun vastusti riekkumista Suur-Suomesta.

P.s. En vaadi Marttilalta teitittelyä mutta en hänen toverikseenkaan välittäisi ruveta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Fasismi ja nationalismi kukistettiin NL:n ja koko muun maailman voimin, kymmenien miljoonien ihmisten uhrattua elämänsä yli 70 vuotta sitten. "

Kuinka ihmeessä molemmat niistä sitten tänä päivänä voivat niin hyvin juuri Vladimir Putinin Venäjällä? Nehän ovat siellä käytännössä valtionuskonnon asemassa.

"Tule sinäkin muistamaan yhteistä historiaamme, isovanhempiaamme, osoita arvostusta ja kunniaa vähintäänkin sille, että jo 3 sukupolvea on saanut elää Euroopassa ilman sotaa. Tämä ei ole Suomea tai suomalaisia vastaan tehtävä tapahtuma, vaan päinvastoin, suomalaisten kanssa tehtävä rauhanomainen sovinnon ele."

Ei meillä ole yhteistä historiaa – onneksi! – vaikka isovanhempanne hyökkäsivät oikeudettomasti Suomea vastaan 1939 ja uudelleen 1941, yrittäen pakottaa Suomen neuvostotasavallaksi Baltian maiden tapaan. Onneksi he eivät siinä onnistuneet, vaikka yrittämisen puutteesta heitä ei voikaan moittia.

Kolme rauhan sukupolvea ovat voittopuolisesti Läntisten demokratioiden ansiota, huolimatta Stalinin, Hrustshevin, Brezhnevin, Andropovin, Tshernenkon ja Putinin sotaisuudesta. Jeltsin siinä välissä oli muuten ihan kunnon mies, mutta vain armoton juoppo!

Suomalaisten kanssa voi tehdä rauhanomaisia sovinnon eleitä monin tavoin, jos vain tahtoa riittää. Voitte aloittaa vaikka näistä seuraavista:
- vetäkää Iskander-ohjuksenne kantomatkan ulkopuolelle Suomen rajoista ja pitäkää ne siellä
- avatkaa Neuvostoliiton arkistot kansainväliselle historiantutkimukselle pimittämättä totuutta – mukaan lukien Puna-armeijan, NKVD:n, KGB:n ja NKP:n sekä NL:n ulkoministeriön ja valtionjohdon arkistot. Voitte aivan varmasti tehdä sen vaarantamatta turvallisuuttanne kaikesta 50 vuotta vanhemmasta materiaalista.
- jos oikein haluatte muistella niitä isovanhempianne, jotka syyllistyivät partisaaneina sotarikoksiin suomalaisia siviilejä vastaan jatkosodan Lapissa, siitä on aihetta järjestää yhteinen seminaari ja tuoda päivänvaloon kaikki aiheeseen liittyvä arkistomateriaali.

Me sodanjälkeiset sukupolvet emme kaipaa mitään erityisiä sovinnon eleitänne, koska emmehän ole teitä vastaan koskaan sotineetkaan. Niihin sovintoihin ovat kyllä käyttäneet tilaisuutensa veteraanit kummaltakin puolelta, ja heidän välisensä asiat kuuluvat vain heille.

Röyhkeän propagandatilaisuuden järjestäminen Helsingissä ei takuulla palvele kenenkään etua – sen voi sanoa jo etukäteen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Suokaa anteeksi, että NL:n / Venäjän johtajien listastani jäi pois Mihail Gorbatshov. Hän oli ensimmäinen neuvostojohtaja, joka itsepetoksen vuosikymmenten jälkeen kykeni tunnustamaan tosiasiat ja luopui strategisesta kilpajuoksusta USA:ta vastaan, jonka se oli tuomittu häviämään. Gorbatshov ja Reagan muuttivat historian kurssin turvallisempaa maailmaa kohtaan. Gorbatshovin tarkoitus ei ollut NL:n lakkauttaminen, mutta hänen glasnostinsa ja perestroikansa käynnistämän kehityksen ansiosta tuo kansojen vankila lopulta päätyi historian roskatunkiolle.

Vahinko, että Vladimir Putin on vienyt Venäjän takaisin itsepetoksen tielle ja kansainväliseksi häiriköksi 2014 lähtien luomalla uudenlaisen tsaarinvallan, militaristisen ja fasistisen kansainvälisen päällepäsmärin, joka ammentaa kaiken käyttövoimansa menneisyydestä. On ikävä nähdä, että sieltä on peräisin myös tämän uuden Rufi -joukkion käyttövoima. Säälittävänä oman pesän tuhrijana kunnostautuneen "kohudosentin" innokas kampanja-apu osoittaa selvästi, mistä tämä hanke on peräisin ja mitä sillä tavoitellaan.

Lenin jääköön listalta, hänen aikanaan NL ei vielä ehtinyt luoda hyökkäyskykyä imperialisminsa työkaluksi.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Hyviä kommentteja Hannu Monoselta. Olen aivan samaa mieltä.

Surullista, että osa Suomessa asuvista venäläisistä (uskon kuitenkin, että vain pieni osa) ei vielä useita vuosia täällä asuttuaan ymmärrä ollenkaan suomalaisuutta eikä tunne Suomen historiaa. Muuten ei ole selitettävissä tällaisen provosoivan marssin järjestäminen, jonka lähtöpisteeksi on vieläpä haluttu kuin kiusallaan asettaa Sibeliuksen monumentti. Suomessa asuvien venäläisten kiihkokansallinen vähemmistö, vanhat änkyräkommunistit sekä täälläkin pesivät putinistit hurraavat tälle provokaatiolle, muita suomalaisia, poliittisista mielipiteistä ja synnyinmaasta riippumatta tämä inhottaa!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #100

Pekka,

En usko, että parin kiihkomielisen yksityishenkilön (todennäköisesti Venäjän valtion tuella) käynnistämä provokaatio on mitenkään yleistettävissä suomenvenäläiseen kansanosaan, joka vastuullisesti rakentaa maatamme työllään, suorittaa asevelvollisuutensa Suomen puolustusvoimissa ja on lojaali Suomen valtiolle ja kansalle. Järkeviin ihmisiin ei pidä yleistää muutaman mätämunan ominaisuuksia, sen enempää kuin säälittävä kohudosentti ja Puheenvuoroon kirjoittavat Moskovan trollit edustaisivat suomalaisia.

Asian taustaa valaisee erittäin ansiokkaasti blogissaan Polina Kopylova http://polinakopylova.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236...

Tämä uudenlainen provokaatio ja hybridisodan operaatio luultavasti ainakin osaltaan lisää NATO-jäsenyyden kannatusta Suomessa, ja tarjoaahan se heti alkajaisiksi runsaasti materiaalia alkutaipaleellaan olevalle Hybridiuhkien osaamiskeskukselle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #102

Jos on Monosen kanssa eri mieltä ja tekee jotakin mistä hän ei tykkää, on mätämuna ja Moskovan trolli. Sellaiset ansaitsevat toki hybridiosaajat kimppuunsa. Niinpä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #105

On monia eri tapoja olla toista mieltä tai toimia tavoilla, joiden hyväksyttävyydestä on erilaiset näkemykset. Parhaimmillaan dialogiin (eikä jankkaamiseen) kykenevästä erimielisyydestä voi oppia.

Mätämunan nimitys sopii henkilölle, joka teeskentelee edustavansa laajempaakin yhteisöä "oikeuttaakseen" sen nimissä esiintymisensä, jolla asianomainen sitten pilaa koko viiteryhmänsä mainetta valheellisuudella, älyllisellä epärehellisyydellä, disinformaatiolla, valikoitujen osatotuuksien esittämisellä ja huomiohakuisella umpiluisella fanatismilla. Ns. oman pesän tuhriminen on mätämunalle tyypillistä. Taustalla lienee usein katkera pyrkimys kostaa henkilökohtaiset ongelmansa enemmistölle, jolla ei samoja ongelmia ole.

Onko Myyryläinen sitten Moskovan trolli? Sen päätelköön itse kukin lukija hänen tekstiensä sisällöstä.

Onko Eurooppalainen hybridiuhkien osaamiskeskus "kimppuun" käyvä taho? Uskoakseni siitä on tulossa tieteellisen tutkimuksen periaatteita soveltava tutkimuskeskus, joka tarkastelee hybridivaikuttamisen tutkimusaineistoa periaatteella "kemistille mikään ei ole saastaa". Jos siitä pitää olla huolissaan jo etukäteen, mistähän se mahtaa kertoa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #106

"Mätämuna" ei ole julkisesti sopiva käytettäväksi kenestäkään eikä missään. Sen luulisi edes alkeelliset käytöstavat omaavan ymmärtävän. Jopa S.Heikinheimon tapa käyttää sitä itsestään oli minusta arveluttava.

"Hybridiuhkien osaamiskeskuksen" tehtävät on, ainakin toistaiseksi, muotoiltu niin, että niihin kuuluu "tietoisuuden lisääminen hybridiuhkista ja niiden aiheuttajista". Selkokielellä se tarkoittaa propagandakampanjoita sopivia uhreja kohtaan. Mononen tunnisti heille kommentissaan yhden.

Tieteellinen tutkimus, ainakin toistaiseksi, on tehtäväluettelossa jäänyt vähemmälle. Pikemminkin on kyse taktisesta seuraamisesta, koulutuksesta ja harjoittelusta sekä propagandasta.

Tieteelliseen tutkimukseen liittyy aina riippumattomuus ja neutraalius sekä pyrkimys objektiivisuuteen. Nyt on kyse yksipuolisesta, yhden osapuolen omasta sisäisestä laitoksesta. Valitettavaa on, että Suomen valtio sotkeutuu tuollaiseenkin liittoutumiseen sotaliiton kanssa kun olisi mahdollisuus myös ihan oikeaan tieteen tekoon aiheesta.

Mitä Monosen epäilemään trolliuteeni tulee niin todistustaakka ja siihen liittyvä vastuu on ihan puhtaasti ja ainoastaan syytöksen esittäjällä eli tällä kertaa Monosella itsellään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #107

Tunnetun kulttuurihenkilön sanavarastoon kuuluva, kirjallisuuden kustantamonkin käyttämä ilmaus ei mielestäni ole sopimaton, mutta tästäkään en ryhdy Myyryläisen kanssa jankkaamaan.

Olisin yllättynyt, ellei blogin ja keskustelun aiheena oleva huominen hybridioperaatio tulisi aikanaan parhaillaan perustamisvaiheessa olevan osaamiskeskuksen tarkastelun kohteeksi. En ole yllättynyt siitä, että Myyryläisen projektioissa sillä on jo "uhreja", ja hän "tietää" jo sen toimintatavatkin tieteellisyyden astetta myöten, vaikka sen henkilöstöä ei vielä ole edes rekrytoitu eikä ensimmäistäkään toimeksiantoa ole sille annettu.

Kysymys ei ole syytös, eikä minulla ole tarvetta todistella siitä mitään. Kuten sanoin, vastauksen löytää kyllä halutessaan jokainen lukija itse.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #109

Tuo tunnettu kulttuurihenkilö käytti sitä osittain itsekriittisesti ja osittain julkisuutta hakien itsestään. Mononen, haluamatta itse sopivaisuuden rajaa huomata, poikkeaa kovastikin hänestä käyttäessään sitä muista ihmisistä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #110

En ole nähnyt Myyryläisestä käytettävän tuota erään kulttuurihenkilön traagisen itseironista luonnehdintaa. On selvää, että sen käyttö ei ole korrektia olipa kohteena kuka tahansa.

Jos kohde ihan välttämättä olisi valittava, niin olkoon se sitten Kim Jong Un, maansa hallitsija ja armeijan neljän tähden kenraali, marsalkka. Pohjois-Korean valtion tuosta 'mätämunasta' käyttämät lisänimet ovat Loistava toveri, Suuri seuraaja ja Kansan, armeijan ja puolueen kiistaton johtaja.

PS. Olen huomannut, että Myyryläisellä on niin sanotusti joitakin kanoja kynimättä 1930-luvun Suomesta. Emmekö silti voisi olla Myyryläisen kanssa yhtä mieltä ainakin siitä, että Suomi ei sotaa halunnut. Maamme oli ehdottoman yksimielisesti "evita (!) bellum" positiossa 30.11.1939 saakka. 40-luku on sitten luku sinänsä; maailmansodan melskeessä meitä vedettiin ja pakotettiin sotaan isompien riitapukareitten selvitellessä välejään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #111

Mononen käytti tuota mautonta ja sopimatonta ilmausta muista ihmisistä. Minusta ja minulle se on yhtä tuomittavaa kuin suoraan minun nimittelemiseni. Itselläni on niin paksu nahka, ettei tee vaikutusta mutta epäilen joidenkin meistä olevan herkempiä ja niinpä puolustan heitä Monosen inhottavilta loukkauksilta.

En kuitenkaan ole vaatimassa Monosen törkeän kirjoituksen poistamista vaan nimenomaista sälilyttämistä sillä se kuvaa mainiosti hänen käymänsä "keskustelun" tasoa. Lisäksi haluan suhtautua sananvapauteen voltairelaisessa hengessä: "Je ne suis pas d'accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu'au bout pour que vous puissiez le dire." vaikka sanonta ei olekaan hänen itsensä vaan britti E.B.Hallilta.

Marttila ehdottelee samanmielisyyttä siitä halusiko Suomi sotaa 1930-luvulla. Ennen sellaisen julistamista pitäisi päättää mitä Suomella tässä yhteydessä tarkoitamme. Jos tarkoitamme suomalaisten enemmistöä niin he eivät sitä todellakaan halunneet. Mutta jos tarkoitamme valtiovallaksi kokoontunutta taloudellista, poliittista ja sotilaallista eliittiä (sekä heidän propagandaansa seuranneita) niin tilanne on jo ihan toinen. He halusivat sotaa ja sen saivat, kaksin kappalein.

1940-luvullakaan me emme joutuneet ajopuun lailla sotaan tai edes joutuneet siihen muiden pakottamina. Meidän johtomme vei meidät hyökkäyssotaan tarkoituksella ja vakaalla aikomuksella natsien ja fascistien sekä heidän muiden liittolaistensa kanssa.

Päätynen siis edelleenkin olemaan Marttilan kanssa jotakuinkin eri mieltä viime sotiin päätymisestämme.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos Suomi olisi
- tappanut sodassa 2 miljoonaa venäläistä (1%),
- ryövännyt Venäjän maa-alasta 1,7 miljoonaa neliökilometriä (10%) ja
- ajanut kodeistaan 20 miljoonaa (10%) venäläistä,
Suomen tuskin olisi kovin fiksua järjestää sen kunniaksi marsseja Moskovassa tai Petroskoissa.

Tyylipisteitä ei Putin tällä saa mistään, vaan lehdistöllä olisi täysi syy kysyä mm. Claes Anderssonilta diagnoosia...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Saari kirjoitti: "Tyylipisteitä ei Putin tällä saa mistään, vaan lehdistöllä olisi täysi syy kysyä mm. Claes Anderssonilta diagnoosia..."

Tuskinpa Putinilla on aikaa järjestellä marsseja Helsingissä. Eiköhän hänellä ole muita, isompia kiireitä muualla. Ja samaten tyylipisteet jaossa.

Minä kyselisin diagnoosia pikemminkin niille jotka näkevät Putinin hiippailevan kaikkialla. http://www.cagle.com/gary-mccoy/2014/05/under-obam... . Onko Saari tarkistanut oman sänkynsä alusen?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toki Putinilla on 'kuninkaan kouransa' ja myös 'hyödylliset idiootit' juoksupoikinaan. Ei hän muuten ehtisi harjoitella pianonsoittoakaan.
Andersson puolestaan on ollut altis tekemään etädiagnooseja, joten... ei kun toimeksi. :))

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

HS:n päätoimittaja Kaius Niemi on kertonut lehden Kansallisteatterilla järjestämässä Musta laatikko-esityksessä kokeneensa herätyksen ryhtyä toimittajaksi ollessaan lapsinäyttelijänä samassa teatterissa erään virolaisen näytelmänkirjoittajan kerrottua kokemuksistaan NL:n sortokoneiston uhrina.

Kuulostaa Sofi Oksasen tarinalta?

Itse koin voimakkaan elämyksen lukiessani eräiden tsekkikirjailijoiden seuranneen pikemmin eteläeurooppalaisia ns. eurokommunisteja pois totalitarismista.

Niemen ajattelun taustalla pahin kaikista pahiksista on enemmistöntyrannia. "Veri on vettä sakeampaa" ajattelun hyviksenä on puolestaan perheyhteisö, esim. Pohjoismainen perhe. Samanlaisia perusteluja esiintyy P-Koreassa jonka koripalloa harrastava pomo rakastaa Sonkajärvellä -05 eukonkantokisoissa vierailleen Dennis Rodmanin todistuksen mukaan jenkkiläisiä, mutta kokee vihaa minkä vuoksi joutuu varustautumaan. Meillä taputetaan Millwallin jalkapallolle puoluessa joka on saatu pomolta pomolle ylisukupolvisena perintönä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tultuaan valituksi sdp:n puheenjohtajaksi Antti Rinne lähti vaimon kanssa veneilemään Turunmaan saaristoon viestittämään kavereille miten menee.

Tänä kesänä hän voi piipahtaa Taivassalon kirkolla Timo Laanisen saarnavuorolla sujauttamassa yhteystietonsa kirstuun saadakseen USA-laisen hävittäjäkauppiaan päivitetyt tiedot. Mistä johtuneekaan, että politiikan naisista tulee mieleen määkivät elikkonsa?

Lähetettyäni taannoin kirjaluonnokseni eräälle ylä-savon maaseutupoliitikkonaiselle kommentoitavaksi, hän vastasi innostuneesti yksityisviestissä, mutta ei julkisesti edes "tykännyt" facebokissa, sen sijaan pani melko pian tuoreen kuvan itsestään Colosseum taustanaan

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Eilina Gusatinskaja on Atte Kalevan ja monen muun täysijärkisen ohella kommentoinut Porkkalan ja Helsingin katupartisaani-iskuja. Merkittävän venäjänkielisen kulttuurilehden Spektrin päätoimittaja on fiksuimpia suomenvenäläisiämme, mutta hänenkään tietonsa eivät ole ihan täysin kelvot. Hän mainitsee sotauhreistamme, että Suomi "ei pelkästään menettänyt 40 000 ihmistä, eli prosentin kansalaistaan, vaan myös 10 prosenttia alueestaan..."

1. Kansallisarkiston Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokannassa on lähes 95 000 viime sotien aikana puolustusvoimien palveluksessa menehtyneestä henkilöstä, mutta tietokanta ei sisällä kotirintaman siviiliuhreja. Siviiliuhreja tiedetään olleen runsaasti, koska Neuvostoliitto pommitti heti talvisodan ensipäivistä lähtien Helsingin, Turun, Viipurin ja Oulun lisäksi muitakin kaupunkejamme samaten kuin maaseututajamia, eivätkä murhanhimoisten neuvostopartisaanienkaan usein naisiin ja lapsiin kohdistuneet veriteot olleet vähäisiä, ks. http://www.iltalehti.fi/kuvagalleria/data/yleinen/544

2. Stalin ryösti 12,5 % alkuperäisen Suomi-neidon pinta-alasta, ks. http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

P.S. Monessa Länsi-Euroopan maassa juhlitaan 8.5. voittoa fasismista, mutta jotkut hörhöt tosiaan vielä nyky-Euroopassakin juhlivat 9.5. itäfasismin voittoa. Lue lisää blogista 'Kuseeko Pronssisoturi Sibelius-monumentille voitonpäivän katupartisaani-skussa?'> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236771-k...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset